SOSYAL HİZMET UYGULAMASI I Dersi Sosyal Hizmet Uygulaması Dersleri ve Sosyal Hizmet Eğitimi soru detayı:
SORU:
Türkiye’de hem sosyal hizmetlerin yeniden örgütlenmesinde hem de sosyal hizmet eğitiminin başlatılmasında dışsal etmenlerin önemli bir rol oynadığı söylenir, bu etmenler nelerdir?
CEVAP:
Türkiye’de hem sosyal hizmetlerin yeniden örgütlenmesinde hem de sosyal hizmet eğitiminin başlatılmasında dışsal etmenlerin önemli bir rol oynadığı belirtilebilir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan Birleşmiş Milletler Örgütü’nün sadece Türkiye’de değil birçok azgelişmiş/ gelişmekte olan ülkede yönlendirici roller üstlendiği görülmektedir (Karataş ve Erkan, 2005: 115).
Birleşmiş Milletlerin farklı ülkelerdeki sosyal hizmetlerin örgütlenmesine ve bu arada sosyal hizmet eğitimi sorunlarına gösterdiği ilginin Türkiye’deki göstergesi olarak 1957 yılında Türkiye’ye gelen Birleşmiş Milletler Sosyal Refah Müşaviri Miss Hersey’in başlattığı çalışmalar belirtilebilir. Hersey’in öncülüğünde yapılan toplantılarda, Türkiye’de sosyal hizmetlerin bilimsel ve mesleki bir yaklaşımla yeniden örgütlenmesi kararlaştırılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda sosyal hizmet eğitimi açısından önemli bir dönüm noktası olan “Sosyal Hizmetler Enstitüsünün Kurulmasına Dair Kanun” çıkarılmıştır. Enstitü Kanunu gereği olarak çalışmaları başlatılmış olan Sosyal Hizmetler Akademisinin kuruluşu sürecinde bir başka Birleşmiş Milletler görevlisinin, Eğitim Müşaviri Mrs Sedky’nin rolüne işaret etmek gerekir. Mrs Sedky, kurulan eğitim kurumunun ilk ders programının oluşturulmasında etkili olmuştur (Karataş ve Erkan, 2005: 115).