OLAYLARA MÜDAHALE ESASLARI Dersi Not Alma, Rapor ve Tutanak Hazırlanması soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Tutanağı imzalarken nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP:

Tutanağı düzenleyen görevli memurlar ile tutanağın düzenlenmesinde hazır bulunan ilgili şahısların imzalarına ayrılan bölümdür. Tutanaklar düzenlendikten sonra görevli memurlar ve ilgili şahıslar tarafından mutlaka imzalanmalıdır. İmzasız veya imzası eksik tutanakların geçerli belge özelliği yoktur.

Tutanaklar en az iki görevli tarafından imzalanmalıdır. İmza bölümünde ilk önce isim, ismin baş harfi büyük diğer harfler küçük yazılmalı, soyadı ise büyük harflerle yazılmalıdır. İkinci sıraya unvan, üçüncü sıraya ise varsa rütbe yazılmalıdır.

Görevli memurlardan sonra, ilgili şahıslar için imza yeri açılmalı, ad ve soyadları yazıldıktan sonra tutanaklarda hangi sıfatla yer alıyorlarsa o sıfat isimlerinin altına yazılmalıdır (Şüpheli, tanık gibi).

İmza atmasını bilmeyen şahıslar için sağ el işaret parmağı ile isminin üstüne parmak bastırılır. Eğer şahıslar noter tasdikli mühür kullanıyorlarsa bu mühürle tutanak mühürlenir.

Tutanakların birden fazla sayfadan oluşması durumunda, imza bloku son sayfada açılır. Diğer sayfaların alt kısımları tutanağı imzalayan kişiler tarafından imzalanır veya paraflanır.

Tutanağı tanzim eden görevliler ile düzenlenirken bulunması gerekli olay taraflarının ve hazır olan diğer ilgili kişilerin imzaları bu bölümde yer alır. Soruşturmayı yürüten, tutanağı yazan görevli ile mağdur, müşteki, tanık, zanlı, hazırun, bilirkişi ve tercümana da imza bloğu açılır.

Tutanaklarla ilgili bu bölümler herhangi bir hukuki düzenleme ile belirlenmemiştir. Bu bölümlere ayırma işlemi, öğrenmeyi kolaylaştırma ve tutanak düzenlemede birlikteliği sağlama amacına yöneliktir. Bu amaç gerçekleştirildiğinde hizmette kalite, verimlilik ve birliktelik temin edilmiş olacaktır (Azak, 1997:159-160; Bal, 2012:153).