OLAYLARA MÜDAHALE ESASLARI Dersi Not Alma, Rapor ve Tutanak Hazırlanması soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

 Tutanağın metin bölümünde ne tür bilgilere yer verilir?


CEVAP:

Metin bölümü, tutanak düzenlenmesine neden olan işlemlerin ayrıntılarıyla tümünün yazıldığı bölümdür. Bu bölümde tutanağın yazılış amaçlarına uygun konu ayrıntılarıyla açıklanarak yazılır.

Bu bölümde tutanak düzenlenmesine konu olan işlem ve tespitler, olaylar, başlangıç gelişme ve neticeleri ayrıntılı olarak yazılır. Olayın nasıl başlayıp nasıl geliştiği, sebepleri, sanıkların, tanıkların, müştekinin, mağdurun olaydaki rolü, faaliyetleri, olay yerinin özellikleri, olayın birbiriyle ilişkisi gibi bütün teferruatı ile açıklanarak eksik ve noksan bir nokta kalmayacak şekilde yazılır.

Daha sonra tutanağa konu olan işlemin yapıldığı yerin tam adresi (semt, sokak, bina, daire) yazılarak tespit edilir. Metin bölümünde olayın taraflarının (sanık, tanık, müşteki) kimlikleri ve kolay anlaşılması bakımından isimlerin önüne suçtaki sıfatları yazılır. Taraftarın iddia ve beyanlarına yer verilir.

Sanık yakalanmamış ise eşkâli tespit edilir. Eşkâl, suç işleyenin yaşı, kilosu, saç ve göz rengi, ırkı, sesi, giyinişi, boyu gibi kişinin tanınmasını sağlayan ayrıntılar yazılır.

Metin bölümü özetle tutanağın düzenleme konusuna göre yapılan işlem, tespit araştırmaların ayrıntılarının yazıldığı bölümdür. Metin bölümünde şikâyet, bilgi, işlem, tespit ve savunmaya ait konular detayları ile yer alır (Azak, 1997:158).