YER HİZMETLERİ YÖNETİMİ Dersi Ramp ve Uçuş Operasyon Hizmetleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Uçakta yolcu varken yapılan yakıt ikmali tedbirleri nelerdir?


CEVAP:

Bu tedbirler genel olarak şunlardır :

• Yakıt ikmali sırasında; hava yolu işletmesinden, yangından korunma ve yangın söndürme, acil durum iletişimi, uçaktan tahliye başlatma gibi acil durum prosedürlerini uygulama yetkisi ve becerisi olan bir personel uçak başında bulunmalıdır.

• Bu personel ile uçaktaki yetkili kişiler arasında iki yönlü kesintisiz iletişim kurul- muş olmalıdır. Uçaktaki ve uçak etrafındaki personele yakıt ikmalinin başladığı, bittiği ve ortaya çıkması durumunda tehlikeli bir durumun varlığı bilgisi verilmelidir.

• Uçak çıkış kapıları etrafında acil tahliyeyi engelleyecek hiçbir şey bulunmamalıdır. Uçak içindeki çıkış alanlarında, koridorlarda tahliyeyi
engelleyecek herhangi bir şey (çöp torbaları, ikram malzemeleri vb.) bulunmamalıdır.

• Uçak açık park pozisyonunda ise mutlaka yolcu merdivenleri uçağa yanaştırılmış durumda olmalıdır. Uçak körüğe yanaşmış durumda ise merdiven aracına gerek yoktur. Ancak arka kapıların altı tahliye yolu olarak kullanılabileceği için bu alanlarda tahliyeyi engelleyecek bir şey bulunmamalıdır.

• Yakıt ikmali sırasında, yolcuların yürüyerek uçağa binmeleri ya da uçaktan indik- ten sonra yürüyerek terminal binasına ulaştırılmaları durumunda ise yolcuların uçak motorlarından, APU egzozlarından ve uçak yakıt deposu havalandırma deliklerinden emniyeti bir mesafede tutulmaları gerekmektedir.

• Havaalanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele biriminden bir söndürme aracı, oluşa- bilecek bir yangına derhal müdahaleye hazır halde, ikmal süresince, uçağa müdahale edebilecek mesafede bulundurulmalıdır. Ayrıca çıkabilecek yakıt yangınına ilk müdahaleyi sağlayabilmek için uygun mobil yangın söndürme teçhizatı da uçak başında olmalıdır.