LOJİSTİK YÖNETİMİ Dersi LOJİSTİK FAALİYETLERDE DIŞ KAYNAK KULLANIMI soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Üçüncü parti lojistik sağlayıcının pozisyonu genel problem çözme ve müşteri uyumu yeteneklerine göre sınıflandırılması nasıl yapılmaktadır?


CEVAP:

Üçüncü parti lojistik sağlayıcının pozisyonu genel problem çözme ve müşteri uyumu yeteneklerine göre iki kriter dâhilinde düşükten yükseğe doğru giden bir eksende dört gruba ayrılarak sınıflandırılmıştır. 

Bu iki problem çözme yeteneği ve müşteri uyumu kriterlerine göre üçüncü parti lojistik firmalarının sınıflandırılmasına göre, dört farklı üçüncü parti lojistik firması karşımıza çıkmaktadır (S: 184, Şekil 7.5):

  • İlk grupta üçüncü parti lojistik işletmesi geleneksel taşımacılık işletmeleridir; bu işletmelerin, hem genel problem çözme yeteneği hem de müşteri uyum yeteneği düşüktür.
  • İkinci grupta üçüncü parti lojistik işletmesi ise genel problem çözme yetenekleri yüksek müşteri uyum yetenekleri düşük olan tamamlayıcı işletmeler yer almaktadır.
  • Üçüncü üçüncü parti lojistik işletmesi ise genel problem çözme yetenekleri düşük müşteri uyum yeteneği yüksek olan geleneksel depolama işletmeleri yer almaktadır.
  • Son dördüncü grupta üçüncü parti lojistik işletmesi ise, hem genel problem çözme yetenekleri hem de müşteri uyumu yetenekleri yüksek olan üçüncü parti lojistik işletmeleri yer almaktadır.

Problem çözme yeteneği ve müşteri uyum yeteneği yüksek olan üçüncü parti lojistik işletmeleri ise dört grupta sınıflandırılmaktadır (S: 185, Şekil 7.6):

  • Birinci grup standart üçüncü parti lojistik sağlayıcılar; standart lojistik faaliyetler, depolama, taşıma, ambalajlama gibi hizmetler sunulur. Bu işletmelerde verilen hizmetler kendi normal işlerine ek olarak sunulur.
  • İkinci grup hizmet geliştirici üçüncü parti lojistik sağlayıcılar; ileri derecede katma değerli hizmetler sunan işletmelerdir. Verilen hizmet müşteriye özeldir, şöyle ki; özel ambalajlama, özel yük takibi, özel güvenlik kapsamında izleme, kaydetme, tedarikçiden temin edilen malların depoya alınmadan tasnif edilerek müşterilerin gereksinimlerine göre sevk edilmesi işlemi (Cross-docking) gibi hizmetlerden oluşur. Katma değerli hizmet paketi birinci grup standart faaliyetlerin müşteri ihtiyaçlarına göre birleştirilmiş şeklidir.
  • Üçüncü grup müşteri uyumlaştırıcı üçüncü parti lojistik sağlayıcılar; müşterinin ihtiyaç duyduğu tüm lojistik faaliyetleri üstlenmekle birlikte, müşteri açısından hizmetlerinde çok fazla geliştirme yapmayan işletmelerdir. Müşterilerinin faaliyetlerini üstlenir ve verimliliği yükseltmektedir. Böylece müşteri işletmenin parçası hâline gelmektedir. Müşteri için uyumlaştırıcı çözümler sunmaktadır.
  • Dördüncü grup müşteri geliştirici üçüncü parti lojistik sağlayıcılar; bu işletmeler en gelişmiş ve en zor gruba girmektedir. İşletme müşterisinin bütün lojistik faaliyetlerini üstlenecek kadar yüksek oranda bütünleşmeye girmektedir. Bu denli gelişmiş hizmet veren işletmelerin müşteri sayısı sınırlı olmakla beraber müşterilerle olan ilişkinin kapsamı çok geniştir. Müşterileriyle riski de ödülü de paylaşan dördüncü parti lojistik sağlayıcıları olarak adlandırılan işletmelerdir.