VERİMLİLİK YÖNETİMİ Dersi Verimlilik soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

"Üretim faktörleri" nelerdir?


CEVAP:

• Emek: Bir işin yapılması için harcanan beden ve zihin gücü olarak özetleyebileceğimiz bu kavram, insanın belli bir amaca ulaşmak üzere giriştiği, hem doğal ve toplumsal çevresini hem de kendi kendisini değiştiren çalışma süreci olarak tanımlanmaktadır.

• Sermaye: Üretim yapabilmemiz için finansal bir güce ihtiyaç vardır. Üretim için kullandığımız finansal kaynaklar, işletme sermayesini oluşturmaktadır. Bir ticari işletmenin ya da üretimsel etkinliğin başlayıp yürütülebilmesi için gerekli olan para, mal ve varlıkların tümüne sermaye adı verilmektedir.

• Doğal Kaynaklar: Üretim sürecinde kulladığımız doğada bulunan ve yenilenemeyen yer üstü ve yeraltı kaynakların tümü doğal kaynaklardır.

• Mekân: İnsanı, çevreden belli ölçüde ayıran ve içinde yaşam etkinlik ve eylemlerini sürdürmesine elverişli, toprak, hava ve sudan oluşan çevre, geniş anlamda mekân olarak adlandırılır. Üretim faaliyetlerini gerçekleştirebilmemiz için ya bir araziye ya da bir binaya ihtiyaç duymakla birlikte günümüzde bilişim dünyasının gelişmesi üretimin mekâna bağlılığını azaltmıştır.

• Enerji: Bir bölümü elektrik, akaryakıt, kömür; bir bölümü de yel, su, güneş gibi kaynaklardan ya da insan ve hayvanlardan sağlanan, üretimin yapılmasında zorunlu olan güçlerin tümüne enerji denilmektedir. Mal ya da hizmet üretiminde kullanılmak üzere farklı türlerde enerjilere ihtiyaç vardır. Üretim maliyetlerini azaltmak için enerji verimliliğine dikkat etmek gerekir.

• Know-how: Tüm üretim faktörlerine sahip olsanız bile bir mamulün nasıl üretileceğine dair bilginiz yoksa üretim faaliyetini gerçekleştiremezsiniz. Bu kavram bir mamulü nasıl en verimli ve kolay biçimde üreteceğimizin bilgisini ifade etmektedir.

• Teknoloji: Mal ve hizmetlerin, ihtiyaçları daha iyi biçimde karşılayacak nitelikte üretilmeleri ve ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için gerekli olan makine, araç-gereç, teknik, beceri ve deneyimlerin tümü teknoloji kapsamındadır. Üretimi gerçekleştirirken rekabet üstünlüğü oluşturabilmeniz için teknolojiye ihtiyaç vardır. İşletme teknolojik olarak geri kalırsa hem maliyet olarak hem de kalite olarak rakipleriyle baş etmesi mümkün olmayacaktır.

• Girişimci: Tüm bu unsurları en uygun şekilde bir araya getiren, kâr elde etmek amacıyla risk alan, beşerî ilişkileri iyi ve yönetim becerisine sahip kişidir