TIBBİ BELGELEME Dersi Yataksız Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Doküman ve Dokümantasyon soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Verem Savaş Dispanseri Biriminin görevleri nelerdir?


CEVAP:

Bu birimin görev, yetki ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:
1. Verem Savaş Dispanseri Birimine doğrudan başvuran veya hastaneler, aile hekimliği birimleri, diğer sağlık kuruluşları ve tarama ekipleri tarafından gönderilen hastaların ve/veya şüphelilerin klinik, bakteriyolojik ve radyolojik muayeneleri ile tedavilerini yapar ve gerekli durumlarda hastaneye sevk eder.
2. Tedavi hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda tüberküloz tanısı konarak çıkan hastaların tetkik, takip ve hastane sonrası tedavilerini sağlar.
3. Hastalığın seyrini izlemek amacıyla hastaların kontrolünün, muayenesinin ve laboratuvar tahlillerinin yapılmasını sağlar.
4. Hasta ile birlikte Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanacak yeri ve DGT uygulayacak kişiyi kararlaştırır ve DGT uygulamalarının takibini yapar.
5. Verem Savaş Dispanseri Biriminin bulunduğu ilde veya iller arası bildirimi yapılmış hastalar ile kayıp veya tedaviye uyumsuz hastaların tespit ve takiplerini yaparak yeniden tedavi sürecine kazandırılmalarını sağlar.
6. Tüberküloz tanısı konmuş hastaların kayıtlarını tutar, bölgesine ait tüberküloz verilerini toplayıp analiz eder ve bölgesindeki tüberküloz hastalarına ve tüberküloz faaliyetlerine ait istatistik formlarını düzenler.
7. İhtiyaç halinde BCG aşılama hizmetini yürütür.
8. Tüberküloz tanısı almış hastaların ve temaslıların tanı, tedavi ve takipleri ile ilgili hizmetleri ücretsiz olarak sunar.
9. Tüberküloz hastalarının tedavilerinde kullanılan ilaç ve malzemelerin planlamasını, teminini, stok yönetimini ve dağıtımını sağlar.
10. Halk Sağlığı Kurumu tarafından temin edilen tüm verem ilaçlarını verem hastalarına ve koruma tedavisi alanlara ücretsiz olarak verir.
11. Tüberküloz hastalığı konusunda hasta ve temaslılarına eğitim verir.
12. Verem Haftası ve Dünya Tüberküloz Günü etkinlikleri kapsamında halk eğitimleri düzenler, bölgesindeki aile hekimlerine ve diğer sağlık personeline tüberküloz hakkında eğitim verir veya verilmesini sağlar.
13. Tüberkülozlu hastaların temaslıları arasından hastalık bulaşmış kişileri tespit etmek amacıyla temaslı taramalarını yapar ve koruyucu tedavi hizmetlerini yürütür.

14. Mobil tarama ekipleri ile tüberküloz yönünden belirlenmiş risk gruplarının taramalarını yürütür.
15. Tüberkülozlu hasta dosyalarını, koruma dosyalarını, tüberkülozlu hasta kayıt defterini ve ilaçla koruma defterini süresiz olarak birimde saklar.
16. Kurum tarafından tüberküloz kontrol hizmetlerine yönelik olarak verilen diğer hizmetleri yürütür.