aof.sorular.net
Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 2
YAŞLILARDA ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ II Dersi Yaşlı Bireylerle ve Aileleriyle Yaşanan Çatışmaların Yönetimi soru cevapları
YAŞLILARDA ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ II Dersi Yaşlı Bireylerle ve Aileleriyle Yaşanan Çatışmaların Yönetimi soru detayı:
SORU:
Yaşlı sağlık ve bakım hizmetleri alanında çalışanlar ile aile üyeleri arasında çatışmalara yönelik örnek bir müdahale programı hazırlayınız?
CEVAP:
Bir müdahale programı örneği hazırlayacak olursak:
- Bakıma Katılacak Tarafların Bir Araya Gelmesi: Tarafların birlikte olduğu bu kısımda eğitim programının amacından ve hedeflerinden söz edilir. Bu kapsamda yapılacak faaliyetlerden kısaca bahsedilir. Taraflar, bu 30 dakikalık sürede birbirleriyle sıcak bir tanışma da gerçekleştirmiş olurlar.
- Başarılı Aile-Çalışan İletişim Tekniklerini Paylaşmak: 45 dakika süren bu kısımda, taraflar karşısındaki kişilerle iletişimi artırmak için neler yaptıkları konusunda örnekler vermektedir. Beyin fırtınası gibi işleyen bu egzersizde iletişim kalitesini bozan durumlarla ilgili de örnekler aktarılmaktadır.
- Dinleme Becerilerini Artırmak: Açık uçlu soruları sorma, karşımızdaki bireyleri iletişime teşvik etme gibi faaliyetleri içeren bu 60 dakikalık eğitimde amaç, aktif dinleme becerilerini geliştirmektir. Rol oynama tekniği kullanılarak, iletişimi engelleyen sözlü ve sözsüz iletişim ögeleri masaya yatırılmaktadır.
- İletişime Saygı ve Açıklık Kazandırmak: Katılımcılar, rol oynama tekniği ile kendi başlarına gelen iletişim sıkıntılarını dile getirirler. “Ben” diye başlayan ifadelerin nasıl kullanılması gerektiği konusunda uygulamalar yapılır.
- Kültür ve Etnik Farklılıkları Anlamak: 30 dakika süren bu eğitimde kültür ve etnik Açık çatışma, tarafların etrafındaki farklılıkların neden olduğu iletişim kazalarına ilişkin örnekler verilir.
- Suçlama, Eleştirme ve Çatışmayla Baş Etmek: 60 dakika süren bu kısımda açık çatışmalar ya da tartışmalarda izlenmesi gereken adımlar anlatılmaktadır.
- Değerlerdeki Farklılıkları Anlamak: 30 dakikalık bu eğitimde taraflar yaşlı bakımıyla ilgili değer ve ilkelerini derecelendirmektedir; kendileri için önemli olan değerleri ilk sıraya koymaktadırlar (Örneğin “Yaşlı kişinin tedavisiyle ilgili seçim hakkı vardır.”). Ardından değerlerdeki bu farklıkların iletişim ve çatışma üzerindeki etkileri tartışılmaktadır.
- Aile, Bakım Hizmeti Verenler ve Yöneticilerin Bir Arada Olduğu Ortak Oturum Planlamak: 30 dakikalık bu sürede ortak oturum için tarih belirlenir ve taraflar bu oturumun planlanmasında birlikte çalışırlar.
- Ortak Oturum: 1.5-2 saat süren bu kısımda eğitimlerini tamamlayan taraflar, yöneticileriyle bir araya gelerek endişelerini ve sorunlarını paylaşırlar. Neleri değiştirebileceklerine, hangilerine öncelik vereceklerine ve alınacak önlemlere dair planlamalar yaparlar.
Maalesef, bu tür eğitim ve müdahale programları kurum yöneticileri tarafından zaman ve para kaybı olarak değerlendirilebilmektedir. Araştırmalar, çalışanların her hafta ortalama 2.1 saatlerini çatışmayla geçirdiğini göstermektedir. Bunun karşısında çatışma yönetimi eğitimi alan çalışanlar ise eğitim sonunda kendilerine çatışmayı çözme konusunda daha çok güvenmekte, bu konudaki becerilerinin arttığını, çatışmayı kendileri için olumlu olan sonuçlarla çözdüklerini düşünmektedirler.