TOPLANTI VE SUNU TEKNİKLERİ Dersi Bilginin Görsel Sunumu soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

Yazı tipi seçiminde dikkat edilecek özellikler nelerdir?


CEVAP:

Yazı tipi seçiminde dikkat edilecek özellikler arasında yazı tipi, yazı tipi boyutu, büyük ve küçük harf kullanımı vardır.

Yazı tipi: Kolay okunur bir yazı tipi seçilmelidir. Bunun için gözün okumaya aşina olduğu yani sıklıkla kullanılan yazı tiplerinin seçilmesi yerinde olur. Seçilen yazı tipleri, sunum için kullanılacak bilgisayarda yüklü olmayabilir, bu da fontlarınızın hoşa gitmeyen bir stile ayarlanmasına neden olur. Tırnaksız (sans serif), harflerin uçlarında çıkıntıları veya noktalar gibi harflerin süslemesiz olduğu anlamına gelir. Arial, Verdana, Tahoma, Calibri tırnaksız (sans serif) yazı tipidir. Bu yazı tipleri slaytlarda okumayı kolaylaştırmaktadır. Times New Roman, Courier gibi tırnaklı (serif) yazı tipleri slaytlarda okumayı zorlaştırdığı için tercih edilmemelidir. Slaytta yer alan metnin bir perde üzerine projeksiyonla okunabilmesi esas olduğu için kullanılacak yazı tiplerinin tırnaksız da olsa yukarıda listelenen ve yaygın olarak kullanılan yazı tiplerinin tercih edilmesi önerilir. Bunun nedeni gözün aşina olduğu yazı tiplerinin seçilmesi sunumun anlaşılmasını ve konuşmanın takip edilmesini kolaylaştırmasıdır. Ayrıca eğer sunuş için farklı bir bilgisayar kullanılacaksa fontların yüklenmemiş olması riski ile karşılaşılmaktadır. Bu durumda yazıların bir kısmında boş kutucuklar çıkması gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle tüm bilgisayarlarda yüklü olan ve yaygın kullanımı olan yazı tiplerinin tercih edilmesi gerekir. Bir slaytta çok sayıda farklı yazı tipi kullanılmamalı, sunum boyunca bir ya da iki tane seçilmelidir. Slaytlarda WordArt, italik, eğik, alışılmadık simgeler ve dekoratif yazı tiplerinden kaçınılmalıdır. Bunların slaytlarda okunması zordur.

Yazı tipi büyüklüğü: Sunuş yapılacak mekânın büyüklüğüne göre seçim yapılmalıdır. Büyük mekânlarda uzaktaki seyircilerin rahat okuyabileceği bir font (yazı tipi) büyüklüğü seçilmelidir. Yazı tipi büyülüğü 28-30 punto altında olmamalıdır. Bu büyüklük istenen metnin tamamının slayta sığmasına engel olabilir ama slayt başlığını aynı tutarak slayt sayısını artırmak mümkündür.

Büyük - küçük harf kullanımı: Bağırmanın bir biçimi olarak kabul edildiğinden tüm harfleri BÜYÜK girmekten kaçınılmalıdır. Standart büyük ve küçük harf kuralları uygulanmalıdır. Bir slayt içerisinde başlık ve ana metin kısmı olmak üzere iki alan bulunmaktadır. Farklı yazı tipi uygulamasının buna göre ayrılması uygundur. Kelime sayısı az olan başlıklarda büyük harf kullanımında bir sakınca olmaz. Ancak ana metin kısmında BÜYÜK harf kullanımı okumayı zorlaştırması nedeniyle tercih edilmemelidir.