OLAYLARA MÜDAHALE ESASLARI Dersi Not Alma, Rapor ve Tutanak Hazırlanması soru detayı:
SORU:
Yazı yazma süreci seçenekleri ve bunların avantaj ve dezavantajları nelerdir?
CEVAP:
Yazı yazma süreci iki seçenek hâlinde ele alınarak karşılaştırılabilir, yazı kolay bir şekilde hazırlanabilir (Koç, 2003:41-42):
- Seçenek
- Ön Hazırlık Aşaması (Müsveddeyi Hazırlama Süreci)
- Müsveddeyi Temize Çekme Süreci
- Kontrol Etme Temize Çekilen Yazıyı Düzeltme Süreci
- Hazırlanmış Yazının Son Hâli
Bu seçenekte ön hazırlık aşaması çok kısadır ve dolayısıyla veri toplama, plânlama, paragrafların düzenlenmesi gibi ön hazırlık yapılması gereken tüm çalışmaları etkin bir şekilde gerçekleştirmek için yetersiz bir süredir. Müsvedde üzerinde yeterince durulmadığı için yazıyı yazarken birtakım duraklamalara ve yazının gecikmesine neden olacaktır.
Böylece yazıyı temize çekme işi gereğinden fazla zaman alacaktır. Eğer yazının hazırlanması sürecinde ön hazırlık ve müsveddeyi temize çekme işlemi çok uzun sürüyorsa kontrol ve düzeltme işi için yeterli süre ayrılamayacaktır. Bu nedenle, bu seçeneğin iyi plânlanmış bir süreç olduğu söylenemez; bu süreç uygulandığı takdirde zaman kaybına, gereksiz yorulmalara, tekrar yazmalara ve iletişimde engellere ve gecikmelere neden olacaktır.
- Seçenek
- Ön Hazırlık Aşaması
- Müsveddeyi Yazma
- Kontrol Etme
- Yazının Son Hâli
Bu seçenekte, sürecin yarısı ön hazırlık ve müsvedde yazımına, diğer yarısı ise kontrol işlemine ayrılmaktadır. Bu sayede daha verimli bir süreç takip edilmiş olmaktadır. Ön hazırlığa fazla zaman ayırmayıp müsvedde yazımının kesintisiz yapılabilmesini sağlamış oluruz; gerekli tüm düzeltmelerin yapılmış olduğu müsveddemizden bakarak yazımızı seri ve hızlı bir şekilde gereksiz duraklamalar yapmadan yazabiliriz.
Yazı yazma sürecinde, yukarıda anlatılan iki süreçten birincisinde, çok zaman kaybına, iletişimsizliğe ve verimsizliğe yol açarken ikinci seçenekte, etkin, verimli ve zaman kaybının en az olduğu bir yöntem uygulanmaktadır.