FİNANSAL YÖNETİM I Dersi Finansal Planlama ve Kontrol soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

İşletmenin, gelecekte bir bütün olarak hangi noktada olmasının istendiğinin belirlenmesine ne ad verilir?


CEVAP:

Finansal Planlama


#2

SORU:

İşletmelerin uzun dönemdeki temel amacı nedir?


CEVAP:

İşletmenin piyasa değerini maksimuma çıkarmaktır.


#3

SORU:

Nakit yönetiminin temel amaç olduğu finansal planlama türü hangisidir?


CEVAP:

Kısa Süreli Finansal Planlar: Planlama dönemi bir yıldan az bir dönemi kapsı- yor ise hazırlanan plan kısa süreli bir plandır. Kısa süreli finansal planlar işletmelerin, günlük, haftalık, aylık işlemlerden doğacak nakit giriş ve çıkışlarını önceden belirlemek amacıyla yapılan planlardır. Bu planlar oldukça detaylı hazırlanırlar. Kısa süreli planlarla (işletme bütçeleri), işletmenin günlük faaliyetlerini başarılı olarak sürdürebilmesi için gerekli olan varlıklara ilişkin olarak ortaya çıkabilecek nakit gereksinimi önceden belirlenip önlem alınabileceği gibi, muhtemel nakit fazlalarının da nerelerde değerlendirileceğinin belirlemesi yapılır. Kısa süreli finansal planlamada nakit yönetimi temel amaçtır.


#4

SORU:

İşletmenin piyasa değerini artırmaya yönelik olarak izleyeceği stratejiler doğrultusunda yapılan finansal plan türü nedir?


CEVAP:

Orta ve Uzun Süreli Finansal Planlar: İşletmelerin temel amacı piyasa değerlerini artırmaktır. Bu amacın gerçekleşmesi bir kısmı işletme içi bir kısmı ise işletme dışı pek çok faktöre bağlıdır. Orta ve uzun süreli planlar, işletmenin piyasa değerini artırmaya yönelik olarak izleyeceği stratejiler doğrultusunda yapılan finansal planlardır. Bu tür finansal planlar, işletmenin diğer departmanlarının hazırladığı planların parasal olarak ifadesini içerir. Planlama süresi uzadıkça belirsizlik ve risk artacağından bu tür planların her zaman tam olarak uygulanması söz konusu olmayabilir. Orta ve uzun süreli amaçlar değişikliğe uğrayabileceğinden bu tür planlarda bazı durumlarda revize işlemleri yapmak söz konusu olabilmektedir.


#5

SORU:

Finansal planlar kapsadıkları döneme göre nasıl sınıflandırılır?


CEVAP:

Finansal planlar kapsadıkları döneme göre kısa, orta ve uzun süreli finansal planlar olarak ikiye ayrılırlar.


#6

SORU:

Finansal planlar işletmenin amacına göre nasıl sınıflandırılır?


CEVAP:

Finansal planlar işletmenin amacına göre olağan, özel ve olağanüstü finansal planlar olarak üçe ayrılırlar.


#7

SORU:

İşletmenin amacına göre hazırlanan ve nakit planı, kredi planı ve ödeme araçları planı olmak üzere birbirini tamamlayan üç ayrı plandan oluşan finansal planlar hangisidir? 


CEVAP:

Olağan Finansal Planlar: İşletme faaliyetleri ilgili gerek miktar, gerekse zaman bakımından birbirini tamamlaması gereken bütün gelir ve giderleri kapsayan planlardır. Olağan finansal planlar, nakit planı, kredi planı ve ödeme araçları planı olmak üzere birbirini tamamlayan üç ayrı plandan oluşurlar.


#8

SORU:

Finansal planlama süreci ne ile başlar?


CEVAP:

Finansal planlama süreci gelecek dönemlere ilişkin satış tahmini ile başlar. Tahmin edilen satış hedeflerinin tutturulabilmesi için ihtiyaç duyulan varlıklar belirlenir. Bu aşamada çeşitli finansman tercihleri dikkate alınarak gelecek dönemlere ilişkin bilanço ve gelir tabloları oluşturulmalı ve hisse başına kâr gibi temel göstergeler tahmin edilmelidir.


#9

SORU:

Finansal planlar yapılırken başta satışlar olmak üzere para akımlarına ilişkin yapılacak tahminler neleri içermelidir?


CEVAP:

Başta satışlar olmak üzere para akımlarına ilişkin yapılacak tahminler şunları içermelidir;

  • Belirli bir dönem boyunca firmanın ne miktarda paraya ihtiyaç duyacağı,
  • Aynı dönemde işletme faaliyetlerinden yaratılacak kaynakların ne miktarda olacağı,
  • Toplam kaynak ihtiyacı ile işletme faaliyetlerinden yaratılacak kaynaklar arasındaki fark anlamında dış kaynak ihtiyacının ne miktarda olacağı.

#10

SORU:

Gelecek dönemlerde ortaya çıkacak para akımlarının tahmininde kullanılan yöntemler nelerdir?


CEVAP:

Gelecek dönemlerde ortaya çıkacak para akımlarının tahmininde kullanılan yöntemler şunlardır;

  • Satışların Yüzdesi Yöntemi
  • Bilanço Kalemlerinin Günlük Satış Tutarına Oranı Yöntemi
  • Regresyon Yöntemi
  • Oranlar Yöntemi

#11

SORU:

Geçmiş bilanço kalemleri ile satışlar arasındaki ilişki belirlenerek bu ilişkinin gelecekte de devam edeceği varsayımı altında, tahmin edilen satış seviyesi için proforma bilançonun hazırlandığı tahmin yöntemi hangisidir?


CEVAP:

Satışların yüzdesi yönteminde, geçmiş bilanço kalemleri ile satışlar arasındaki ilişki belirlenerek bu ilişkinin gelecekte de devam edeceği varsayımı altında, tahmin edilen satış seviyesi için proforma bilanço hazırlanır.


#12

SORU:

İşletmenin faaliyette bulunduğu sektöre ilişkin tipik oranlar ile işletme için tahmin edilen satışların bilinmesinin proforma bilanço düzenlenmesi için yeterli olduğu yöntem hangisidir?


CEVAP:

Oranlar yöntemi, geleceğe ilişkin satış tahminine bağlı olarak proforma bilanço düzenlenmesinde, özellikle yeni kurulmuş işletmeler için kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu yöntemin kullanılabilmesi için işletmenin gelecek dönemler için planladığı satış hacminin bilinmesi gereklidir. Bu yöntemde, işletmenin faaliyette bulunduğu sektöre ilişkin tipik oranlar ile işletme için tahmin edilen satışların bilinmesi, proforma bilanço düzenlenmesi için yeterli olmaktadır.


#13

SORU:

Bir işletmenin belirli bir dönemde sağlamış olduğu kaynaklarla bu kaynakların kullanım yerlerinin belirtildiği tabloya ne ad verilir?


CEVAP:

Fon akım tablosu, bir işletmenin belirli bir dönemde sağlamış olduğu kaynaklarla bu kaynakların kullanım yerlerinin belirtildiği tablodur.


#14

SORU:

İşletmenin gelecek dönemlere ilişkin sağlayacağı tahmin edilen fon kaynakları ile bu kaynakların tahmini kullanım yerlerini gösteren tablo hangisidir?


CEVAP:

Proforma fon akım tablosu, işletmenin gelecek dönemlere ilişkin sağlayacağı tahmin edilen fon kaynakları ile bu kaynakların tahmini kullanım yerlerini gösteren tablodur.


#15

SORU:

Proforma fon akım tablosu, planlanan dönem için firmaya ilişkin hangi bilgileri verir?


CEVAP:

Uzun süreli bir planlama aracı olan proforma fon akım tablosu, planlanan dönem için firmaya ilişkin şu bilgileri ortaya koymaktadır;

  • Firmanın gelecek dönemlerde sağlayabileceği kaynakları,
  • Firmanın, planın kapsadığı dönem içindeki fon (kaynak) gereksinimi,
  • Firma tarafından yaratılan kaynakların ihtiyaçlar için yeterli olup olamayacağı,
  • Firma tarafında yaratılan kaynaklar yeterli değilse, ihtiyacın hangi yollarla karşılanabileceği.

#16

SORU:

Bir yıllık veya dönemlik finansal faaliyetlerin rakamlara dökülmüş ve özetlenmiş haline ne ad verilir?


CEVAP:

Bütçe, bir yıllık veya dönemlik finansal faaliyetlerin rakamlara dökülmüş ve özetlenmiş halidir.


#17

SORU:

Bir işletmede nakit giriş ve çıkışları anlamında para akımlarına yol açan işlemler neler olabilir?


CEVAP:

Bir işletmede nakit giriş ve çıkışları anlamında para akımlarına yol açan işlemler başlıca üç grupta toplanır; Satışlardan doğan nakit akımları, faaliyetlerden doğan nakit akımları, finansmandan doğan nakit akımları.

Satışlardan doğan nakit akımları, gerçekleştirilen satışlara bağlı olarak işletmeye giren nakit akımlarıdır.

Faaliyetlerden doğan nakit akımları; satışların gerçekleştirilebilmesi için yapılan harcamalara bağlı olarak ortaya çıkan nakit akımlarıdır.

Finansmandan doğan nakit akımları; varlıkların finansmanına ilişkin tercihlere bağlı olarak ilave borçlanma yada sermaye artışı yoluyla kaynak temini ile kullanılan kaynaklara ilişkin anapara, faiz ve kâr payı ödemeleri finansmandan doğan nakit akımları olarak değerlendirilir.


#18

SORU:

Gelecek dönemlere ilişkin nakit giriş ve çıkışlarının tahmin edilip özetlendiği bütçe hangisidir?


CEVAP:

Nakit bütçesi, gelecek dönemlere ilişkin nakit giriş ve çıkışlarının tahmin edilip özetlendiği bütçedir.


#19

SORU:

Nakit bütçesinin hazırlanmasında ilk aşama nedir?


CEVAP:

Nakit bütçesinin hazırlanmasında ilk aşama, söz konusu bütçenin kapsayacağı sürenin belirlenmesidir. Nakit bütçesi günlük, haftalık, aylık, yıllık vb. zaman aralıkları için hazırlanabilmektedir. Hazırlanacak bütçenin kapsayacağı süre, işletme nakit akımlarının istikrarlılığı ve tahmin edilebilirliği ile yakından ilişkilidir.


#20

SORU:

İstikrarsızlığın yoğun olduğu dönemlerde hazırlanacak bütçelerin süresi ne kadar olmalıdır?


CEVAP:

Hazırlanacak bütçenin kapsayacağı süre, işletme nakit akımlarının istikrarlılığı ve tahmin edilebilirliği ile yakından ilişkilidir. Süre uzadıkça veya ekonomik koşullara ilişkin istikrarsızlık arttıkça nakit akımlarına ilişkin sağlıklı tahmin yapma olanağı azalacağından, hazırlanan bütçe nispeten daha kısa süreleri kapsayacaktır.