İNTERNET YAYINCILIĞI Dersi SOSYAL MEDYA soru cevapları:
Toplam 43 Soru & Cevap#1
SORU: Twitter sosyal paylaşım ağı kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: 2006 yılında kurulan Twitter bir sosyal ağ ve mikroblog sitesidir. Mikroblog, küçük çaplı bir blog hizmeti olarak tarif edilebilir. Bu hizmeti sağlayan mikroblog siteleri ile metin, resim, link, küçük video gibi küçük çaplı dijital içerik alışverişi gerçekleştirebilir. En popüler mikroblog sitesi olan Twitter, kullanıcılarına 140 karakterden oluşan metinler yazma ve paylaşma imkanı sunar. Kullanıcılar tarafından yazılan metinler Türkçesi “cıvıldamak” anlamına gelen “tvit (tweet)”ler olarak adlandırılır ve herkes tarafından görünebilir. Kullanıcılar takip etmek istedikleri ya da istemedikleri kişileri seçebilirler. Kullanıcı mesajları (tweetleri) tüm Twitter topluluğuna açık bir şekilde veya sadece seçilen kullanıcılara özel olarak gönderilebilir.
#2
SORU: Wikileri kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Hawaii dilinde “hızlı, çabuk” anlamına gelen “wiki”, kullanıcıların yeni sayfa yaratmasına, sayfalarda düzenlemeler yapmasına ve bu sayfaları birbirine bağlamasına izin veren bir yazılım adıdır. Wiki, içeriği kolayca oluşturulabilen ve düzenlenebilen çok sayıda birbirine bağlı web sayfasından oluşan web sitelerini tanımlamak için kullanılır. Bir wiki sayfasının sonunda “edit text of this page” (bu sayfadaki metni düzenle) yazılı bir bağlantı bulunur. O bağlantıya tıklandığında, ilgili sayfadaki metne katkı sağlamak, istediğiniz değişikliği (ekleme, çıkarma) izin almadan yapmak mümkündür. Wikiler, genellikle herkesin kullanımına açıktır ve sitelere giriş için zorunlu üyelik ya da izin alma gibi sınırlamalar yoktur. Popüler wiki sitelerine, online ansiklopedi olan Wikipedia ile bir haber sitesi olan Wikinews örnek olarak gösterilebilir.
#3
SORU: Sosyal paylaşım ağlarının gelişimi nasıl gerçekleşmiştir?
CEVAP: İlk kez Barnes (1954) tarafından kullanılan “sosyal ağ” kavramı, bireyler arasındaki rastlantısal tanışıklıklardan, ailevi bağlara kadar uzanan ilişkilerin haritası şeklinde tanımlanmıştır. Sosyal ağlarla ilgili deneysel olarak kanıtlanan bir teori olan “Small World Phenomenon (Küçük Dünya Fenomeni)”, rastgele seçilen iki kişinin ortalama altı nokta aracılığıyla birbirine bağlı olduğunu ifade etmektedir. Amerikalı sosyolog Stanley Milgram’ın “Altı Aşamalı Ayrılık (Six Degrees of Separation)” kavramıyla da bilinen bu deneye göre, bir kişi tanımadığı birisine en fazla beş kişiyi kullanarak ulaşabilmektedir. 1997’de açılan ilk sosyal ağ sitesi olan Sixdegrees.com da ismini bu deneyden almıştır. Bu tür sosyal ağların ilklerinden bir diğeri de, lise ya da üniversiteden eski sınıf arkadaşlarının tekrar bağlantı kurmasını kolaylaştıran bir site olan Classmates.com’dur. Classmates.com’un konseptini geliştirerek 2002 yılında faaliyete geçen Friendster.com ise sosyal etkileşim düzeyini arttırmaya yönelik uygulamaları ile dikkat çekmiştir. Sosyal ağların gelişimi günümüzün en popüler sosyal ağ siteleri olan 100 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunan MySpace.com ve 1 milyara yaklaşan kullanıcı sayısıyla Facebook.com’la devam etmektedir.
#4
SORU: Web 1.0 ile Web 2.0 arasındaki temel farklılık nedir?
CEVAP: Web 2.0, Web 1.0’dan farklı olarak, internet kullanıcısını edilgen konumdan çıkararak etkinleştirmiş, kullanıcıların içerik üretmesine/paylaşmasına imkan vermiştir.
#5
SORU: Sosyal paylaşım ağlarının temel özellikleri nelerdir?
CEVAP: Sosyal paylaşım ağlarının temel özellikleri şöyle sıralanabilir: • Kolay yayınlama araçları, • Kişiselleştirebilme, • Bağlantılandırma, • Ücretsiz olma ya da düşük maliyet, • Sosyalleşme destekli, • Etkin etkileşim, • İşbirlikçi.
#6
SORU: Podcastin özellikleri nelerdir?
CEVAP: Podcastin, dijital medya dosyalarının taşınabilir medya oynatıcılarda veya bilgisayarlarda oynatılmak üzere internet üzerinden beslemeler yoluyla dağıtılma tekniğidir. Podcast terimi, bilgisayar üreticisi Apple firmasının ürettiği taşınabilir müzikçalar “iPod” ile İngilizcede “yayın” anlamına gelen “broadcast” sözcüklerinin birleşiminden türetilmiştir. Podcast, istenildiğinde herhangi bir ses dosyasının RSS aracılığıyla paylaşılmasını sağlayan yeni bir yayın dağıtım sistemi olarak tarif edilebilir. Ancak ses dosyalarının yanı sıra podcast’le video gibi görüntü dosyaları da hazırlanabilir. Podcast sayesinde abone olduğunuz bir yayını taşınabilir cihazlar yardımıyla istediğiniz yerde, istediğiniz zaman dinleme/izleme şansına sahip oluyorsunuz. Ayrıca, podcast dosyalarını abone olmadan, birtakım bilgisayar programları aracılığıyla internet üzerinden izlemek, dinlemek ve indirmek de mümkün. Bununla birlikte, herhangi bir yayınevine ihtiyaç duymadan kendi yayınızı da oluşturabilir, internet üzerinden milyonlarca kişiyle paylaşabilirsiniz. Günümüzde, eğitimden eğlenceye kadar birçok alanda kullanılan podcast uygulamasıyla internet üzerinden kaçırdığınız dersinize girebilir, son dakika haberlerini takip edebilir ya da sevdiğiniz komedyenin gösterisini izleyebilirsiniz.
#7
SORU: İçerik toplulukları kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: İçerik toplulukları, aynı tür ve nitelikteki içeriklerin organize edilmesini, kullanıcılarının içerikleri karşılıklı paylaşımını sağlayan uygulamalardır. Bunlardan; • Video içerikli paylaşım sitelerine Youtube.com, • Fotoğraf içerikli paylaşım sitelerine Flickr.com, • Sosyal işaretleme (etiketleme) sitelerine de Delicious.com’u örnek gösterilebilir.
#8
SORU: Youtube sosyal paylaşım ağı kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: “Broadcast yourself” (Kendini yayınla) sloganıyla 2005 yılında hizmete giren Youtube, bir video paylaşım sitesidir. Kullanıcılar Youtube’da bulunan videoları ücretsiz olarak izleyebilir, isterse de kendi videosunu siteye yükleyebilir. Ayrıca Youtube üyeleri izledikleri videoları değerlendirip, puan verebilir ve video hakkında yorum yazabilir.
#9
SORU: Blogların özellikleri nelerdir?
CEVAP: Çevrimiçi günlük olarak ifade edilen blog, weblog (web log) sözcüğünün kısaltılarak söylenişinden türemiştir. Bireysel olarak her kullanıcıya kendi online (çevrimiçi) günlüğünü hazırlama fırsatı sunan bu uygulama özellikle kullanım kolaylığı nedeniyle Web 2.0’ın en hızlı büyüyen kategorisi olmuştur. Bloglar, kişilerin ilgi alanlarına göre, günlük olarak fikirlerini, gözlemlerini yazdıkları, diğer internet kullanıcılarının da bu yazılanları okuyup, yorum yapabildikleri web siteleridir. Blog sahiplerine blog yazarı anlamında “blogger” denilmektedir. Bloglar, içeriklerine göre fotoğraf (photoblog), videoblog (vlog) gibi alt kategorilere ayrılmaktadır. Konularına göre de kişisel, kurumsal ve tematik (müzik, yemek, moda, sanat vd.) gibi kategorilere ayırılabilir. Artık herkes bir blog sahibi olarak bloğunda istediği konularda kendi duygu ve düşüncelerini diğer insanlarla paylaşabilir. Ücretsiz alan hizmeti veren internet siteleri ve yazılımlar aracılığıyla kolayca bir blog yazarı olabilirsiniz. Blogger, Wordpress ve Typepad en popüler blog servis sağlayıcıları arasındadır.
#10
SORU: Linkedln sosyal paylaşım ağı kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: 2000’lerin ilk yıllarında, insanların iş bağlantıları yapmalarına olanak sağlayan sosyal paylaşım ağları kurulmaya başlamıştır. Bunların ilk örneği olan Ryze.com’un ardından kullanıcıların kişisel ve iş bağlantılarını geliştirmeye yönelik sitelerin sayısı artmıştır. Linkedln, günümüzde etkili bir iş bağlantı kanalı olarak kullanılan sosyal paylaşım sitesidir. 2003’te hizmete giren sitenin çalışma prensibi, bilgi paylaşımı ve ilişki kurma odaklı olarak iş sahibi profesyonellere yönelik ağ oluşturmaya dayanır.
#11
SORU: Sosyal medya nasıl oluşmuştur?
CEVAP: İnternetin günümüz versiyonu olarak özetleyebileceğimiz Web 2.0’ın getirdiği yenilikler, etkileşimli ve kullanıcı odaklı yeni bir iletişim/medya ortamına zemin hazırlamıştır. Bilgiye erişimin hiç olmadığı kadar kolaylaştığı, kullanıcı kaynaklı içerik üretiminin desteklendiği ve paylaşımın teşvik edildiği, eş zamanlı iletişim ve geri bildirimin hâkim olduğu bu yeni medya ortamında, geleneksel medyadan farklı olarak, kitle izleyicisine bireysel olarak da ulaşabilmek, kullanıcıların içeriğe veya uygulamalara eş zamanlı ya da farklı zaman dilimlerinde ve etkileşim içinde erişebilmesi mümkün olmaktadır. Bu yeni medya ve iletişim ortamının en popüler uygulamaları olan sosyal paylaşım ağları/siteleri de “sosyal medya” adı verilen bir fenomeni yaratmıştır.
#12
SORU: Sosyal medyayı geleneksel medyadan farklılaştıran başlıca özellikler nelerdir?
CEVAP: Sosyal medyayı geleneksel medyadan farklılaştıran başlıca özellikler şöyle sıralanabilir: • Katılım, • Açıklık, • Etkileşim (karşılıklı diyalog), • Örgütlenme/Topluluk, • Bağlantısallık.
#13
SORU: Sosyal ağlar kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Sosyal ağlar, kullanıcı içeriğinin, kişinin kendisi tarafından yayınlandığı, paylaşıldığı her tür platformun genel adıdır. Kullanıcısına, kişisel içerik alışverişi yapabilme, diğer kullanıcılarla iletişim kurabilme ve kendi kişisel web sitesini oluşturma olanağı veren uygulamaları kapsamaktadır. Bireylerin ortak ilgi alanları, sinema, müzik, politika gibi çeşitli konularda birbirleri ile bağlantı kurarak sosyalleşmelerini sağlayan mobil ve internet servislerinin uygulanabildiği platform yazılımıdır. Sosyal ağlar üzerinde çeşitli bilgi, eğlence, yaşam, hobi, ilgi alanları, mesajlaşma, interaktif, etkinlik, yorum ve içerik paylaşım servisleri geliştirilebilir. Günümüzün en popüler sosyal medya platformları arasında Facebook ve Twitter bulunmaktadır.
#14
SORU: Forumların özellikleri nelerdir?
CEVAP: İlan tahtası olarak da adlandırılan forumlar, genellikle özel ilgi alanlarına yönelik bilgi ve fikir alışverişinin yapılabildiği uygulamalardır. Tartışma ve paylaşım platformu olan forumlar, mesaj panoları şeklinde de tarif edilebilir. Wikiler ve bloglardan farklı olarak forumlarda, sıkı bir şekilde denetlenen üyelik sistemleri ve kuralları vardır. Bu denetleme forum yöneticisi olarak adlandırılan yetkili kişiler tarafından yapılır. Forum yöneticileri, konuşmaların/tartışmaların belirli kurallar çerçevesinde yürütülmesine dikkat ederler ve kurallara uymayan kullanıcıları uyarırlar ya da forumdan üyeliklerini silebilirler
#15
SORU: Sosyal paylaşım ağlarının temel özelliklerinden hareketle, sosyal medyanın sıradan vatandaşlara sunduğu yenilikler nelerdir?
CEVAP: Sosyal medyanın sıradan vatandaşlara sunduğu yenilikler şöyle sıralanabilir: • Bireysel yayıncılık imkânı, • Ortak içerik üretimine katkı, • Duygu ve düşüncelerini kitlesel olarak paylaşma, • Sesini geniş kitlelere duyurma, • Ortak amaçlar için işbirliği içinde hareket etme kolaylığı.
#16
SORU: İçerik toplayıcılar kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: İçerik toplayıcılar, kullanıcının erişmek istediği içeriği, kendisinin ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlemesine izin veren uygulamalardır. Bu siteler, hava durumu, lig fikstürü, burç yorumları, günün haberleri gibi farklı başlıklarda sunulan uygulamalardan kullanıcıların isteğine göre ekleme ve çıkarma yapabilecekleri bir içerik düzenleme özelliğine sahiptir. Bu sitelere önemli arama motorlarından; • Google’ın (http://www.google.com/ig) ve • Yahoo (http://uk.my.yahoo.com) örnek olarak verilebilir.
#17
SORU: Sosyal medya nasıl tanımlanabilir?
CEVAP: Sosyal medya; bireylerin ve toplulukların yüksek düzeyde etkileşimli platformlar üzerinden paylaşım, tekrar yaratma, tartışma, kullanıcı yaratımlı içerik değiştirme gibi eylemlerde bulunabildikleri web temelli teknolojiler ve mobil ortamlardır.
#18
SORU: Sosyal medya uygulamaları nelerdir?
CEVAP: şöyle sıralanabilir: • Bloglar, • Wikiler, • Podcastler, • Forumlar, • İçerik toplulukları, • Sosyal paylaşım ağları, • Mikrobloglar.
#19
SORU: MySpace sosyal paylaşım ağı kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: MySpace, kullanıcılarına çok seçenekli bir ortam sunarak; e-posta, forum, video paylaşım ve blog alanı hizmetlerini tek bir sitede barındırır. 2003 yılından beri kullanıcılarının hizmetinde olan site, video ve ses dosyalarının paylaşımının kolaylığıyla yaygınlık kazanmıştır. Kullanıcılarına profil sayfalarını düzenlemeye yönelik geniş seçenekler sunan MySpace, özellikle sesini duyurmak için müzik grupları tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.
#20
SORU: Wikipedia sosyal paylaşım ağı kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Wikipedia, ücretsiz online ansiklopedi hizmeti veren bir wiki sitesidir. Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Wikimedia Vakfı’nın projesi olarak, Jimmy Wales tarafından 2001 yılında hayata geçirilmiştir. Gönüllülerden gelen bağışlarla hizmet veren Wikipedi’lerin 70 kadar çalışanı, 100 bin gönüllüsü bulunuyor. 2011 yılı itibariyle dünya genelinde tüm Wikipedi’lerin 284 dil sürümü bulunuyor. Kullanıcılarına, içeriği düzenleme imkanı sunan bu internet ansiklopedisinde, yazılan maddelere linkler (bağlantılar) aracılığıyla referans ve kaynak göstermek mümkündür. Ayrıca diğer sözlüklerden farklı olarak yapılan güncellemelerle paylaşılan bilgilerin tazeliğini koruması sağlanmaktadır. Her dilde birbirinden bağımsız olarak yayınlanan Wikipedi’lerin, Türkçe sitesinde ise Mayıs 2012 itibariyle 185 binin üzerinde madde bulunuyor.
#21
SORU: Facebook sosyal paylaşım ağı kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckenberg ve birkaç arkadaşı tarafından Şubat 2004 yılında kurulan Facebook, bugün dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden biridir. 2012 yılı sonunda 1 milyara ulaşması beklenen kullanıcı sayısıyla Facebook, dünyanın bir numaralı sosyal paylaşım platformu ve en hızlı büyüyen internet sitesi haline gelmiştir. Facebook’ta, her kullanıcının kendisine özel bir profil sayfası bulunmaktadır. Profil sayfası, kullanıcının arkadaşlarının ve Facebook üyesi diğer kullanıcıların da görebileceği (sınırlı ya da sınırsız) bilgileri içerir. Facebook’a üye olduktan sonra kullanıcının yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu ve fotoğraflarından oluşan birtakım bilgileri girmesi gerekir. Kullanıcılar profil sayfalarındaki bilgilerden hangilerinin görünür olacağına, kimlerin bu bilgileri görüp göremeyeceğine karar verebilir. Facebook’ta kullanıcılar, arkadaş oldukları kişilere anlık mesajlar ya da e-posta gönderebilir, arkadaş olmadıkları kişilere de arkadaşlık isteği gönderebilirler. Durum güncellemeleri ile anlık mesajlar ya da fotoğraf, video gibi içerik paylaşımları gerçekleştirmek, paylaşılan içeriklere yorum yapmak, beğenmek/beğenmemek mümkündür.
#22
SORU: Sosyal paylaşım ağlarını diğer web sitelerinden ayıran başlıca özellikleri nelerdir?
CEVAP: Sosyal paylaşım ağlarını diğer web sitelerinden ayıran başlıca özellikler şöyle sıralanabilir: • Profil sayfası, • Arkadaş ağı, • Herkese açık yorumlama sistemi, • Gizli mesajlaşma sistemi.
#23
SORU: Sosyal medya kavramından hareketle sosyal ağların temel yapısı kısaca nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Sosyal medyanın yaygınlaşmasını sağlayan sosyal ağlar, geleneksel medya karşısında pasif tüketici konumundaki kişilere bireysel yayıncılık imkanı vermektedir. Bireylerin sosyalleşme amacıyla kullandıkları platformlar olan sosyal ağların temel yapısı, kullanıcı kaynaklı içerik üretimi/paylaşımını olanaklı kılan Web 2.0 teknolojisine ve ilerici derecede etkileşimliliğe dayanmaktadır.
#24
SORU:
Sosyal medya kavramının ortaya çıkışını hazırlayan teknolojik gelişmeler nelerdir?
CEVAP:
Web 2.0 uygulamaları olan bloglar, wiki'ler, forumlar, sosyal paylaşım ağları gibi etkileşimli ve kullanıcı kaynaklı içerik üretimine dayalı internet siteleri, "sosyal medya" kavramının ortaya çıkışını hazırlayan teknolojik yenilikler olarak karşımıza çıkmaktadır.
#25
SORU:
Sosyal medyayı geleneksel medyadan farklılaştıran başlıca özellikler nelerdir?
CEVAP:
Sosyal medyayı geleneksel medyadan farklılaştıran başlıca özellikler şunlardır: Katılım, açıklık, etkileşim, örgütlenme, bağlantısallık.
#26
SORU:
Web 1.0 döneminde kullanıcılar nasıl bir konumda bulunmaktadır?
CEVAP:
Web 1.0 döneminde kullanıcılar sadece okuyucu/izleyici olarak içeriği tek yönlü alabilen, ancak paylaşamayan veya çoğu zaman geri bildirimde bulunamayan bir konumdadır.
#27
SORU:
Kullanıcılar, web 1.0 döneminde web siteleri ile hangi araç vasıtasıyla etkileşime girmektedir?
CEVAP:
Web 1.0 döneminde kullanıcıların web siteleri ile genellikle tek etkileşim aracı e-posta olmuştur.
#28
SORU:
Sosyal medya kavramının alt kategorileri nelerdir?
CEVAP:
Sosyal medya kavramının alt kategorileri şunlardır: Bloglar, wikiler, podcastler, forumlar, içerik toplulukları, sosyal paylaşım ağları ve mikrobloglar.
#29
SORU:
Blogların web 2.0'ın en hızlı büyüyen kategorisi olmasının nedeni nedir?
CEVAP:
Her kullanıcının bireysel olarak kendi çevrim içi günlüğünü hazırlamasına fırsat sunan bloglar, özellikle kullanım kolaylığı nedeniyle Web 2.0'ın en hızlı büyüyen kategorisi olmuştur.
#30
SORU:
Forumları wiki ve bloglardan ayıran özellik nedir?
CEVAP:
Forumlar, wiki ve bloglardan sıkı bir şekilde denetlenen üyelik sistemi ve kurallarıyla ayrılmaktadır. Bu denetim, forum yöneticisi olarak adlandırılan yetkili kişiler tarafından yapılmaktadır.
#31
SORU:
1997 yılında açılan ilk sosyal ağ sitesi Sixdegrees.com'un ismini aldığı sosyolojik deney hangisidir?
CEVAP:
Amerika sosyolog Stanley Milgram'ın "Altı Aşamalı Ayrılık" (Six Degrees of Seperation) deneyine göre bir kişi tanımadığı birisine en fazla beş kişiyi kullanarak ulaşabilmektedir. 1997 yılında açılan ilk sosyal ağ sitesi olan Sixdegrees.com da ismini bu deneyden almıştır.
#32
SORU:
2000'lerin ilk yıllarında insanların iş bağlantılarını yapmalarına olanak sağlayan sosyal paylaşım ağlarının ilki hangisidir?
CEVAP:
2000'lerin ilk yıllarında insanların iş bağlantılarını yapmalarına olanak sağlayan sosyal paylaşım ağlarının ilki Ryze.com'dur. Ryze.com'un ardından bu alandaki ağların sayısı artmıştır ve günümüzde LinkedIn isimli sosyal ağ etkili bir iş bağlantı kanalı olarak kullanılan bir sosyal ağ sitesi olarak hizmet vermektedir.
#33
SORU:
Kullanıcılarına e-posta, forum, video paylaşım ve blog alanı hizmetlerini tek sitede sunan sosyal ağ hangisidir?
CEVAP:
MySpace, kullanıcılarına e-posta, forum, video paylaşım ve blog alanı hizmetlerini tek sitede sunmaktadır.
#34
SORU:
Jimmy Wales tarafından 2001 yılında hayata geçirilen ve ücretsiz online ansiklopedi hizmeti veren sosyal ağ hangisidir?
CEVAP:
Wikipedia, ücretsiz online ansiklopedi hizmeti veren bir wiki sitesidir. Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Wikimedia Vakfı'nın bir projesi olarak, Jimmy Wales tarafından 2001 yılında hayata geçirilmiştir.
#35
SORU:
Kendini yayınla (Broadcast yourself) sloganıyla 2005 yılında hizmete giren ve kullanıcıların ücretsiz olarak video izleyip, kendi videolarını yükleyebildikleri sosyal paylaşım sitesi aşağıdakilerden hangisidir?
CEVAP:
YouTube, 2005 yılında kendini yayınla (broadcast yourself) sloganıyla faaliyete giren bir video paylaşım sitesidir. Kullanıcılar bu platformda ücretsiz video izleyip, kendi videolarını yükleyebilmektedir.
#36
SORU:
Sosyal paylaşım ağlarının kullanıcılarına sunduğu avantajlar bağlamında emel özellikleri nelerdir?
CEVAP:
Sosyal paylaşım ağlarının kullanıcılarına sunduğu avantajlar bağlamında emel özellikleri şunlardır: Kolay yayınlama araçları, kişiselleştirebilme, bağlandılandırma, ücretsiz olma ya da düşük maliyet, sosyalleşme desteği, etkin etkileşim, iş birlikçi.
#37
SORU:
Günümüzde sosyal paylaşım ağlarını diğer web sitelerinden ayıran başlıca özellikler nelerdir?
CEVAP:
Günümüzde sosyal ağlar profil sayfası, arkadaş ağı, herkese açık yorumlama sistemi ve gizli mesajlaşma sistemi gibi özellikleri ile diğer web sitelerinden ayrılmaktadır.
#38
SORU:
İçerik toplayıcı uygulamaları kullanıcılara nasıl bir hizmet sunmaktadır?
CEVAP:
İçerik toplayıcılar, kullanıcının erişmek istediği içeriği, kendi istediği şekilde düzenlemesine izin veren uygulamalardır.
#39
SORU:
Radyo yayını ya da benzer bir programın internetten erişilebilir ve kişisel ses cihazlarından dinlenebilir haler gelmesini sağlayan dijital kayıt olarak tanımlanan sosyal medya ortamı hangisidir?
CEVAP:
Podcast, radyo yayını ya da benzer bir programın internetten erişilebilir ve kişisel ses cihazlarından dinlenebilir haler gelmesini sağlayan dijital kayıt olarak tanımlanmaktadır.
#40
SORU:
YouTube.com, Flickr.com gibi sitelerin dahil olduğu, aynı tür ve nitelikte içeriklerin organize edilmesini, kullanıcıların karşılıklı içerik paylaşımını sağlayan uygulamalar hangileridir?
CEVAP:
Aynı tür ve nitelikteki içeriklerin organize edilmesini, kullanıcıların içerikleri karşılıklı paylaşımını sağlayan uygulamalar içerik topluluklarıdır. Bunlardan video içerikli paylaşım sitelerine YouTube.com, fotoğraf içerikli paylaşım sitelerine Flickr.com, sosyal işaretleme sitelerine de Delicious.com'u örnek gösterebiliriz.
#41
SORU:
Web 2.0'ı Web 1.0'dan ayıran özellik nedir?
CEVAP:
Web 2.0, Web 1.0'dan farklı olarak içeriğinin kullanıcılar tarafından oluşturulduğu etkileşimli internet dönemine işaret etmektedir. Etkileşimli uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlamıştır ve kullanıcılar aktif biçimde içerik yaratma ve bu içeriği paylaşma fırsatına sahiptir.
#42
SORU:
2006 yılında kurulan ve en popüler mikroblog sitesi olarak gösterilen, kullanıcılarına 140 karakterden oluşan metinler yazma ve paylaşma imkanı sunan web sitesi hangisidir?
CEVAP:
2006 yılında kurulan bir sosyal ağ ve mikroblog sitesi olan Twitter, en popüler mikroblog sitesidir ve kullanıcılarına 140 karakterden oluşan metinler yazma ve paylaşma imkanı sunmaktadır.
#43
SORU:
Dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden biri olan ve dünyanın bir numaralı sosyal platformu olarak gösterilen web sitesi hangisidir?
CEVAP:
Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg ve birkaç arkadaşı tarafından Şubat 2004 yılında kurulan Facebook, bugün dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden biridir. 2012 yılı sonunda 1 milyara ulaşması beklenen kullanıcı sayısıyla Facebook, dünyanın bir numaralı sosyal paylaşım platformu ve en hızlı büyüyen internet sitesi haline gelmiştir.