İNTERNET YAYINCILIĞI Dersi İNTERNET TASARIMI soru cevapları:
Toplam 68 Soru & Cevap#1
SORU: Java, nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Java, Sun firması tarafından geliştirilmiş nesne yönelimli bir programlama dilidir. Günümüzde pek çok elektronik cihazda java kullanılmaktadır. Java, aynı zamanda web uygulamaları geliştirmek isteyenler tarafından da tercih edilmektedir.
#2
SORU: İnternet yayını tasarım süreci nasıl olmalıdır?
CEVAP: Çoğu tasarımcı internet yayınıyla ilgili herhangi bir planlama yapmadan doğrudan tasarıma başlama eğilimindedir. Ayrıca, tasarım sürecinde çoğunlukla hangi web teknolojilerinin kullanılacağı ile ilgili konulara odaklanılmaktadır. Bu süreç, Flash animasyon olacak mı, hangi web programlama dilleri kullanılacak soruları etrafında şekillenmektedir. Ancak internet yayınlarının bir amacı olduğu ve insanlar için yapıldığı unutulmamalıdır. İnternet tasarımında şu adımlar takip edilerek yayın oluşturulabilir: • Amacın belirlenmesi, • Hedef kitlenin tanımlanması, • İçeriğin toplanması, • Yayın taslağının oluşturulması, • Navigasyon, • Görsel tasarımın oluşturulması, • Yayının geliştirilmesi, • Test etme, • Yayımlama.
#3
SORU: İnternet tasarım ilkelerinden “Denge” nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Denge, sayfada yer alan öğelerin yerleşimiyle ilgili bir kavramdır. Denge kavramını anlamak için tahterevallileri düşünebiliriz. Her iki yanındaki ağırlıklar eşit olduğu zaman dengededir. Bir tarafta düşük ağırlıkla iki insan, diğer tarafta daha ağır bir insan oturduğunda da denge sağlanabilir. Tasarımda da aynıdır. Sayfanızın sol tarafına küçük objeler yerleştirmişseniz sağ tarafına da onları dengelemek için büyük bir obje yerleştirebilirsiniz. Denge sadece objelerin büyüklüklerinden etkilenmez, onların koyuluk ve açıklıkları ile de sağlanabilir.
#4
SORU: Bir internet yayınında “görüntü kullanımı” nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Bir internet yayınında resim, fotoğraf, karikatür, çizim, tablo, grafik, harita, sembol, ikon, logo, çizgi ve diğer şekilli görüntü dosyaları kullanılabilir. Doğru görüntü kullanımı, okuyucunun sayfada istenilen noktaya yönlendirilmesine ve mesajın güçlü aktarılmasına yardımcı olur. İnternet ortamında; • GIF, • JPEG ve • PNG olmak üzere başlıca üç farklı görüntü biçimi kullanılmaktadır.
#5
SORU: Yayın taslağının oluşturulması nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Bir internet yayınının taslağı, bir binanın inşaat planına benzer. İçerikte neler olacağına karar verdikten sonra bu bilgilerin hangi bölümler altında, nerede yer alacağına karar vermek gerekmektedir. İyi bir internet tasarımı, yayının amaçları ve hedef kitlenin beklentileri üzerine kurulu bir site yapısının oluşturulmasına bağlıdır.
#6
SORU: HTML nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Zengin Metin İşaret Dili anlamına gelen Hyper Text Markup Language (HML) kelimelerinin kısaltması olan internet yayıncılığında en çok kullanılan metin tabanlı dildir. HTML, sayfaya yerleştirilen öğelerin farklı tarayıcılarda doğru ve aynı görüntülenmesini sağlayan kuralları ifade eder.
#7
SORU: Tasarımcıların renkleri etkili kullanabilmeleri için psikolojik etkilerini bilmeleri gerekir mi?
CEVAP: Tasarımcıların renkleri etkili olarak kullanabilmeleri için renklerin yarattığı psikolojik etkileri bilmeleri gerekmektedir. Renkler bu bakımdan; • Sıcak (Kırmızı, turuncu ve sarı), • Soğuk (Yeşil, mavi, ve mor) ve • Nötr (Siyah, beyaz ve gri) renkler olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Soğuk renkler, huzur ve sakinlik duygusu yaratırken; sıcak renkler ise hareket ve güç ile ilişkilendirilmektedir.
#8
SORU: Yazı karakteri seçimi nasıl açıklanabilir?
CEVAP: İnternet tasarımında yazı karakteri seçimi önemlidir. Seçilen yazı karakteri sayfanızın genel tasarımını etkiler, yayınınızın kimliğini ortaya koyar. İnternet tasarımında iki farklı yazı grubu sıklıkla kullanılmaktadır. Bunlar kısaca şöyle açıklanabilir: • Tırnaklı yazı karakteri: Tırnaklı yazı karakterleri veya tırnaklı fontlar, kâğıt vb. yüzeylerdeki yayınlarda, gözün hareketlerini kolaylaştırdıkları için okunmaları kolaydır. İnternet tasarımında görüntülenecek ekranların küçük ve parlak olması, tırnaklı yazı karakterlerinin okunmasını zorlaştırır. Özellikle uzun ve küçük puntoyla yazılmış metinlerde tercih edilmezler. Times New Roman, Georgia, Palatino Linotype, Sylfaen ve Garamond tırnaklı yazı karakterlerine örnek olarak verilebilir. • Tırnaksız yazı karakteri: Bu yazı karakterleri, tırnaklı yazı karakterlerinden daha kolay okunurlar. Küçük yazı karakterlerinin kullanıldığı durumlarda tırnaksız yazı karakterleri seçilmelidir. Arial, Verdana, Helvetica ve Geneva sıklıkla kullanılan tırnaksız yazı karakterleridir.
#9
SORU: İnternet tasarım ilkelerinden “Simetrik denge” nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Simetrik denge; sayfa yatay veya dikey olarak tam ortadan iki ayrıldığında, içeriğin çizginin her iki tarafına eşit dağıldığı dengedir. Bu sayfalar, durağanlık ve sakinlik duygusu yaratır. Tasarıma yeni başlayanlar tarafından sıkça kullanılan bir yöntemdir.
#10
SORU: İnternet tasarım ilkelerinden “Asimetrik denge” nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Asimetrik denge; birbirine benzemeyen görsel öğeler arasında dinamik bir düzen sağlanan dengedir. İnformal denge de denilmektedir. Simetrik dengede olduğu gibi bir optik ağırlık merkezi vardır. Ama bu sayfanın geometrik merkezinden, yani ortasından farklı bir yerdedir. Asimetrik denge kurularak farklı ve özgün tasarımlar oluşturulabilir.
#11
SORU: İnternet tasarım ilkelerinden “Radyal denge” nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Radyal denge; sayfadaki unsurların merkezi nokta etrafında yayılmış şekilde bulunduğu denge biçimidir. Burada görsel odak noktasını ve etrafındaki dengeyi oluşturmak kolaydır.
#12
SORU: İnternet tasarım ilkelerinden “Basitlik” nasıl açıklanabilir?
CEVAP: İnternet tasarımında, ilgili ilgisiz her şeyi siteye eklemeye çalışmak sıklıkla yapılan hatalardan biridir. İnternet yayınının bir hedefi ve her sayfasının bir amacı olduğunu unutulmamalıdır. Ziyaretçilerin de sayfada yer alan her şeye odaklanmaları mümkün değildir. Bu noktada tasarımcının amacı, ziyaretçilerin yayının hedefleri doğrultusunda aradığını kolaylıkla bulmasını sağlamaktır. Basitlik, mesajı ziyaretçilere kolay ve anlaşılabilir şekilde aktarılmasıyla ilgili bir ilkedir. Bu nedenle tasarım, okuyucuyu içeriğe yönlendirmelidir.
#13
SORU: İnternet tasarımında kodlama nasıl olmalıdır?
CEVAP: İnternet tasarımında sayfalar çeşitli kodlama dilleri kullanılarak oluşturulur. HTML en temel kodlama dilidir. Ancak HTML’nin durağan yapısı, sayfalara hareket katma ve etkileşimi sağlamada yetersiz kalmaktadır. Bunun için farklı web teknolojileri de kullanılmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir: • HTML, • Stil şablonları (CSS), • Java*, • Flash, • Java, • ASP ve ASP.Net, • PHP, • CGI.
#14
SORU: İnternet tasarım ilkelerinden “Bütünlük” nasıl açıklanabilir?
CEVAP: İnternet tasarımında en önemli ve dikkat edilmesi gereken tasarım ilkesi, bütünlük veya uyumdur. Tasarım içindeki görsel unsurlar bütünlük oluşturacak şekilde bir araya getirildiğinde, kompozisyondaki dağınıklığın ve parçalanmanın önüne geçilmiş olur.
#15
SORU: Stil şablonları (CSS) nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçem Sayfaları anlamına gelen Cascading Style Sheets (CSS), HTML’ye ek olarak metin ve biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir web teknolojisidir.
#16
SORU: Java* nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Java*, HTML ile oluşturulamayacak etkileşimleri gerçekleştirmeye yarayan, web tarayıcısı üzerinde çalışan ve sayfaya hareketlilik katan küçük programlardır. Java* kullanılarak sayfaya etkileşim katmak ve dinamik hale getirmek mümkündür. Örneğin, bir iletişim formuna yazılan e-posta adresinin geçerliliğini sunucuyla bağlantı kurmadan kontrol etmek için Java* kullanılabilir. Java*, Netscape firması tarafından C programlama dilinden esinlenerek geliştirilmiştir.
#17
SORU: Yayımlama nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Bu aşamada internet yayını hedef kitle ile buluşmaya hazırdır. Yayını oluşturan tüm dosyalar, ziyaretçilerin ulaşabileceği bir sunucuya yüklenir. Bu işlem, FTP (File Transfer Protocol) programları kullanılarak yapılabilir. Dosyalar sunucuya yüklendikten sonra, site ile ilgili bir duyurum yapılmadan önce, yayının nasıl çalıştığı son kez kontrol edilmelidir.
#18
SORU: İnternet tasarımı ilkeleri nelerdir?
CEVAP: İşlevsel ve göze hoş gelen internet tasarımları için bazı tasarım ilkelerine dikkat edilmelidir. Bu ilkeler şöyle sırlanabilir: • Basitlik, • Denge, • Simetrik denge, • Asimetrik denge, • Radyal denge, • Kontrast ve vurgu, • Tekrarlama, • Bütünlük.
#19
SORU: CGI nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Ortak Ağ Geçidi Arabirimi anlamına gelen Common Gateway Interface (CGI), bir web sunucusu ve bu sunucu üzerinde yer alan programlar arasında ortak bir çalışma alanı oluşturmak için geliştirilmiş bir standarttır.
#20
SORU: PHP nasıl açıklanabilir?
CEVAP: PHP, dinamik web sayfaları oluşturmak için geliştirilmiş sunucu tarafında çalışan bir dildir. PHP ile hazırlanmış sayfaların görüntülenebilmesi için, sunucuda PHP yorumlayıcı programın yüklü olması gerekir. PHP kodları, öncelikle sunucuda (örneğin Apache web sunucusu) işlenir daha sonra istemciye gönderilir. Java* gibi istemci tarafında çalışan bir program olmadığı için, PHP kodları HTML kodları arasında görünmezler. PHP ile hazırlanmış dosyaların uzantıları çoğunlukla .php şeklindedir.
#21
SORU: İnternet tasarımı ve önemi nedir?
CEVAP: İnternet yayıncılığında, içeriğin oluşturulması kadar önemli olan bir nokta da, içeriğin nasıl sunulacağıdır. Başarılı bir internet yayını için, kullanıcıların aradıklarını kolayca bulabilecekleri, gezerken kaybolmayacakları internet yayını tasarlamak gereklidir. Aradığını bulamayan, sayfada kaybolan ziyaretçiler, bir fare hareketiyle yayınınızı terk edebilir. Tasarım açısından bakıldığında, bir tarafta tasarımcı, diğer tarafta ise ziyaretçi vardır. Ziyaretçinin ve tasarımcının ulaşmak istediği hedefler birbirine benzer. Ziyaretçi bilgi, hizmet, ürüne ulaşmak veya diğer insanlarla etkileşim kurmak ister. Tasarımcıysa içeriği, en anlaşılır ve etkili bir şekilde ziyaretçilere ulaştırmayı amaçlar. Her ikisinin de amaçlarına ulaşması sağlayacak anahtar kavram içeriktir.
#22
SORU: İnternet tasarımında çoklu ortam internet kullanımı nasıl olmalıdır?
CEVAP: Günümüzde internet, çoğu insan için görsel iletişim aracıdır. Herhangi bir görsel öğe kullanmadan da bir internet yayını oluşturulabilir. Ama bu yayınlar, sadece görsel öğelerle sağlanabilecek büyük bir bilgi aktarımına sahip değildir. İnternet yayınlarında, yazıların dışında, JPEG, GIF, PNG biçimlerinde görüntü dosyaları ile video, ses dosyaları gibi çoklu ortam eklentileri de kullanılmaktadır. Multimedya olarak da adlandırılan çoklu ortam unsurları, sayfanın estetik olarak güzel görünmesinin yanı sıra bilgilerin kullanıcılar tarafından kolay anlaşılmasına yardımcı olur.
#23
SORU: İnternet tasarım ilkelerinden “Kontrast ve vurgu” nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Kontrast, sayfada bulunan öğeler arasındaki farklılık veya karşıtlıktır. Bir objeyi diğerlerinden veya sayfa zemininden ayırt edilebilmesini sağlayan görsel farklılıklar kontrast kavramıyla ifade edilir. Kontrast denildiğinde çoğunlukla zıt renklerin oluşturduğu farklılıklar akla gelir. Oysaki sayfadaki her unsur arasında kontrastlık oluşturulabilir. Renk, büyüklük, fiziksel farklılık ve sayfa içinde konumlandırma, kontrast oluşturmada kullanılan yöntemler arasındadır. Vurgu ise sayfada yer alan herhangi bir öğenin odak noktasına alınmasıdır. Odak noktası, ziyaretçilerin sayfada ilk baktığı yerdir. Sayfadaki bir öğe diğerlerinden farklı değilse, gözün istenen yere odaklanması mümkün değildir. Sayfanın amacına uygun olarak ziyaretçilerin dikkatini çekecek bir odak noktasına ihtiyaç vardır. Odak noktası oluştururken kontrastlıktan yararlanılır.
#24
SORU: Amacın belirlenmesi nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Bir internet yayınını hazırlarken hangi amaca ulaşılmak istendiğine karar verilmelidir. Amaç veya amaçların belirlenmesi, internet tasarımının ilk ayağını oluşturur. Bu internet yayını ziyaretçilerin erişimine açıldığında ulaşmak istediğiniz hedef nedir? Kullanıcılara bir ürün veya hizmet mi sunmak istiyorsunuz, onları eğitmek veya bilgilendirmek amacı mı taşıyorsunuz? Bu sorulara cevap vermek, tasarımınızı şekillendirirken yardımcı olacaktır.
#25
SORU: Hedef kitlenin tanımlanması nasıl açıklanabilir?
CEVAP: İkinci aşama, internet yayınını kullanmasını beklediğiniz kitleyi tanımlamaktır. Eğer Facebook gibi birçok etkileşim barındıran bir sosyal ağ sitesi yapmıyorsanız, internet üzerindeki herkesin ulaşmak isteyeceği bir yayın hazırlamak pratik bir davranış olmayacaktır.
#26
SORU: İnternet tasarımında sayfa düzeni nasıl olmalıdır?
CEVAP: Sayfa düzeni, ziyaretçilerin içeriği en az çabayla algılamasını sağlayacak düzenlemeleri ifade eder. İnternet tasarımında türe, amaca veya hedef kitleye göre sayfa düzeni de değişir. Örneğin; haber siteleri, blog siteleri, sosyal ağ sitelerinin sayfa düzenleri birbirinden farklıdır. İnternet tasarımında sayfa düzeniyle ilgili olarak; • Görsel mantık, • Sayfa boyutu ve • Sayfa uzunluğu konularına dikkat edilmelidir.
#27
SORU: Görsel tasarımın oluşturulması nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Bu aşamaya gelen tasarımcının her sayfada nelerin yer alacağına kadar, yayınla ilgili net fikirleri vardır. Bu noktadan sonra yapması gereken, tasarım ilkelerini (basitlik, denge, kontrast ve vurgu, tekrarlama, bütünlük) dikkate alarak örnek sayfalar oluşturmaktır.
#28
SORU: Yayının geliştirilmesi nasıl açıklanabilir?
CEVAP: İnternet tasarımında sayfaların oluşturulmaya başlandığı aşamadır. Görsel bağlantıların oluşturulduğu şablon sayfalardan site haritasında da gösterilen sayfalar tek tek oluşturulur.
#29
SORU: Sayfa boyutu nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Sayfa boyutunu etkileyen unsurların bilinmesi, içeriğin işlevsel ve güzel bir biçimde sunulmasına yardımcı olacaktır. Yayınların görüntülendiği ekranlar, yatay ve dikey düzlemde gösterebildikleri nokta (piksel) sayısına göre sınıflandırılır. Günümüz masaüstü bilgisayarların ekranlarının büyük bölümü 1024x768 ve üstü çözünürlüğü desteklemektedirler.
#30
SORU: Yazı karakteri hizalama nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Kenar boşlukları ve beyaz alanlar, sayfadaki yazılarla, diğer görsel öğeleri bir birinden ayırarak okuma alanını tanımlarlar. Bu alanlar, sayfadaki metinlerin rahat okumasına yardımcı olur. Yazı karakterleri çeşitli şekillerde hizalanarak sayfadaki boş alanlar kontrol edilebilir. Bunlar kısaca şöyle açıklanabilir: • Yazıyı sola hizalama: Alt alta gelen metinlerin sayfanın sol tarafında, aşağıya doğru düz bir çizgi oluşturacak şekilde hizalanmasıdır. İnternet tasarımında en sık kullanılan hizalama yöntemidir. Çoğu toplumda, soldan sağa okuma yapıldığı için sola hizalama tercih edilir. Sayfa oluştururken yazıları sola hizalamanız önerilir. • Yazıyı ortalama: Yazının, sayfanın tam ortasına gelecek şekilde hizalanmasıdır. Yazı bloğunun her iki yanında da düzensiz boşluklar oluşur. Her iki tarafta yer alan eşit olmayan beyaz boşluklar, gözün bir alt satıra geçişi sırasında satır başını bulmasını güçleştirir ve okumayı yavaşlatır. • Yazıyı sağa hizalama: Alt alta gelen metinlerin sayfanın sağ tarafında, aşağıya doğru düz bir şekilde hizalanmasıdır. Soldan sağa okuma yapılan toplumlarda tercih edilmezler. Yazı bloğunun sol tarafında oluşan düzensiz boşluklar, satır başının bulunmasını güçleştirir. Bu durum okumayı yavaşlatır. • İki yana hizalama: Bu hizalama yönteminde yazı hem sağa hem de sola yaslanmıştır. Kitap, dergi ve gazetelerde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. İnternet tasarımında iki yana hizalama, okumayı güçleştirir.
#31
SORU: İnternet tasarım ilkelerinden “Tekrarlama” nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Tekrarlama ya da ritim, günlük hayatta devamlı karşılaştığımız doğal bir olaydır. Güneş doğar ve batar, dört mevsim, birbirini takip ederek yaşanır. Hepsi bir sıra içinde tekrar eder. İnsan beyni tekrar eden unsurları algıladığında, sonradan karşılaşacağı örnekleri tanımak ve yorumlamak için bir kural oluşturur. İnternet tasarımı için de aynıdır. Tekrar eden unsurlar kullanılarak okuyucu sayfa içinde rahatlıkla yönlendirilebilir, sayfanın ve yayının bir bütün olarak görünmesi sağlanabilir. Başlıkların büyük veya koyu renkle yazılması, ziyaretçilerde her bir başlıkla yeni bir bölümün başladığı algısının oluşmasına neden olacaktır. Bunun bir kere öğrenilmesi, ziyaretçilerde her başlıkta benzer bir algının oluşmasını sağlayacaktır.
#32
SORU: Sayfa uzunluğu nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Sayfa düzeninde önemli olan unsurlardan biri de uzunluktur. Sayfa aşağı doğru uzadıkça, kaydırma çubukları çıkar. Bunlar kullanılarak sayfanın alt bölümlerine ulaşılabilir. Sayfa uzunluğunun belirlenmesinde dört faktör etkilidir: • Sayfa ve ekran çözünürlüğü ilişkisi, • Sayfada yer alan içeriğin büyüklüğü, • İçeriğin web tarayıcısı üzerinden veya yazdırarak, bilgisayara indirerek sonradan okunabileceğiyle ilgili öngörüler, • Ziyaretçilerin bağlantı hızları.
#33
SORU: İnternet tasarımında tipografi nedir ?
CEVAP: İnternet tasarımında önemli konulardan biri de yazı karakterleri ile ilgili düzenlemelerdir. Tipografi, kullanıcıların sayfada yer alan içeriği kolaylıkla anlamasına yardımcı olan görsel bir denklemdir, harfler arasındaki denge ve etkileşimdir. Tipografi denildiği zaman yazı karakterinin seçimi, büyüklüğü, rengi, hizalanması, satır aralığı, harfler ve sözcükler arasındaki uzaklık, vurgulama ile arka plan rengi gibi yazının görünürlüğünü ve anlaşıla bilirliğini etkileyecek faktörler akla gelmelidir.
#34
SORU: İnternet tasarımında “Beyaz alanların kullanımı” nasıl olmalıdır?
CEVAP: Beyaz boşluk (white space) veya renkli zeminde yer alan negatif alanlar, sayfadaki görsel unsurlar arasında kalan boş alanlardır. Birçok yeni tasarımcı sayfada boşluk kullanmadan her şeyi yan yana veya alt alta yerleştirme eğilimindedir. Beyaz boşluklar, metinlerin okunmasını kolaylaştırır, ayrıca sayfadaki unsurlar arasında bırakılan boşluklar, içeriklerin birbirinden ayrılmasına yardımcı olur. Ziyaretçilerin, sayfa içindeki bir unsurun nerede başladığını ve bittiğini anlaması kolaylaşır.
#35
SORU: PNG nasıl açıklanabilir?
CEVAP: PNG, “Taşınabilir Ağ Grafiği” anlamındaki “Portable Network Graphic” sözcüğünün kısaltmasıdır ve kayıpsız sıkıştırarak görüntü saklamak için kullanılan bir saklama biçimidir. GIF görüntü biçiminde yaşanan patent problemleri ve sınırlılıklar nedeniyle geliştirilmiştir. PNG’nin; • PNG-8 ve • PNG-24 olmak üzere iki biçimi bulunmaktadır.
#36
SORU: Navigasyon nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Başarılı bir internet yayını için, ziyaretçilerin yayınınızı nasıl kullanacaklarını bilmeleri gereklidir. Küçük ve birkaç sayfadan oluşan bir internet yayını için navigasyon, yani yayın içi dolaşım çok önemli olmayabilir. Fakat internet yayını büyüdükçe ve karmaşıklaştıkça, okuyucunun sayfalar arasında kaybolmasını önleyecek düzenlemelerin yapılması gereklidir. Bu noktada iyi bir dolaşım planı hazırlanmalıdır.
#37
SORU: İçeriğin toplanması nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Bir İnternet yayınına değer katan, içeriktir. Ulaşmak istediğiniz hedef kitlenin yayınızda hangi bilgileri bulmak isteyebileceğini listelemelisiniz. Hedef kitleniz herhangi bir konuda bilgi mi aramaktadır, ürün veya hizmet mi istemektedir? Bu ve benzeri sorulara vereceğiniz cevaplar içeriğinizi oluşturur.
#38
SORU: ASP ve ASP.Net nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Active Server Pages (ASP), sunucu tarafında çalışan Microsoft firmasının kendi web sunucusu (ISS) için geliştirdiği bir web programlama teknolojisidir. Bir ASP dosyası içinde VBScript, JavaScript, SQL, PerlScript’ler bulunabilir. ASP ile hazırlanmış sayfalar genellikle Windows işletim sistemi olan sunucularda çalışır.
#39
SORU: Çoklu ortam eklentileri nasıl açıklanabilir?
CEVAP: İnternet yayınlarında yazı, resim, fotoğraf, grafik vb. durağan görüntüler yanında video, ses, animasyon gibi çoklu ortam eklentileri de (multimedya eklentileri) kullanılabilir. Sayfaya eklenen bu tür dosyalar, ziyaretçiler için metin ve grafiklerden daha ilgi çekici olabilmektedir. Bir yemeğin nasıl yapılacağın gösteren video görüntüsü, tarifinin yer aldığı metin ve fotoğraflardan oluşan bir sayfadan daha etkili olacaktır.
#40
SORU: İnternet tasarımında sayfalar arası tutarlılık nasıl olmalıdır?
CEVAP: İnternet yayınını oluşturan sayfalar arasında görsel bir tutarlılık bulunmalıdır. Logo bir alt sayfada sol üst köşedeyse, diğer alt sayfalarda da aynı yerde olmalıdır. Ziyaretçiler, sayfalarda tekrar eden unsurlara uyum sağladıktan sonra yayınınız içinde daha kolay dolaşacaklardır. Bu nedenle, internet tasarımında sayfalar arası görsel bağlantıyı sağlayacak düzenlemelerin yapılması önemlidir. Tüm sayfalarda yer alacak menü, logo, sayfa başlığı, sayfa altı gibi unsurlar belirlenmeli her sayfada aynı yerlerde tekrarlanması sağlanmalıdır.
#41
SORU: İnternet tasarımında “Renk kullanımı” nasıl olmalıdır?
CEVAP: Renk, etkileyici ve işlevsel bir internet yayını oluşturmada kullanılan güçlü araçlardan biridir. Renk unsuru fazla kullanılırsa veya monitörlerin renkleri nasıl yansıttığı bilinmezse yayınınız okuyucuları rahatsız edebilir, onları uzaklaştırabilir. İnternet tasarımında yapılan en büyük hatalardan biri, tasarımcının sadece hoşuna gittiği için bazı renkleri bir arada kullanmak istemesidir. Böyle bir durumda, başarı şansa bağlıdır. Renk kullanımında başarıya ulaşmak için, renk kullanımı ile ilgili özellikleri ve kuralları bilmek gerekmektedir. Fazla renk, ziyaretçileri rahatsız edebilir. İnternet tasarımında renk, sayfaların güzel görünmesini sağlamanın yanında fikirleri iletir, duyguları harekete geçirir. Hedef kitlenin özellikleri biliniyorsa, renk seçimi yapılırken dikkate alınmalıdır. Renk; tanımlayıcı, ayırt edici, yön gösterici ve vurgulayıcı özellikleri nedeniyle internet tasarımında önemli unsurlardan biridir.
#42
SORU: GIF nasıl açıklanabilir?
CEVAP: GIF, İngilizce “Grafik Değiştirme Biçimi” anlamına gelen “Graphics Interchange Format”ın kısaltmasıyla temsil edilen bir görüntü saklama biçimidir. CompuServe firması tarafından 1987 yılında duyurulmuştur. Küçük dosya boyutuna sahip olması nedeniyle internet ortamında en çok kullanılan görüntü biçimidir.
#43
SORU: JPEG nasıl açıklanabilir?
CEVAP: JPEG, Joint Photographic Experts Group (Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu) tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir. Bir defada milyonlarca renk gösterebilir. Bu nedenle internet yayınlarında kullanılan fotoğraflarda, JPEG tercih edilmektedir
#44
SORU: Görsel mantık nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Başarılı bir sayfa düzeni için, nesnelerin nasıl algılandığı ve bunlar arasında nasıl ilişki kurulduğunun bilinmesi önem taşımaktadır. Ziyaretçilerin istenilen unsurlara odaklanmasını sağlamak için şu kuralları bilmek gereklidir: • Soldan Sağa: Birçok dilde yazı, soldan sağa doğru yazılmaktadır. Yazının soldan sağa doğru yazıldığı toplumlarda göz, web sayfasında solda sağa doğru tarama yapar. Buna göre önemli görülen unsurlar, sayfa içinde sol bölümlere yerleştirilmelidir. • Büyükten Küçüğe: Göz büyük objelere önce odaklanır. Sonrasında daha küçük objeler fark edilir. Bu nedenle, dikkat çekilmek istenen unsurlar, diğerlerinden büyük olmalıdır. Sayfa içindeki başlıklar veya ara başlıkların daha büyük yazılması, öncelikli olarak onların fark edilmesini sağlayacaktır. • Üstten Alta: İnsan gözü bir sayfaya bakarken üstten başlayarak aşağıya doğru iner. Bütün okuma materyalleri buna göre tasarlanır. Bu nedenle, internet yayıncılığında önemli olan içerikler, sayfanın üst bölümlerine yerleştirilmelidir. Daha az önemli olanlar, sayfanın daha altlarına konulabilir. Örneğin, haber sitelerinde önemli görülen haberler, sayfa ilk açıldığında görülecek şekilde, sayfanın üst bölümlerine konumlandırılmaktadır. • Koyudan Açığa: Göz, sayfadaki koyu unsurları önce algılamakta, daha sonrası açık unsurlara doğru bu algılamayı sürdürmektedir. Koyu yazılmış metinler, diğerlerinden önce algılanır. Vurgulanmak istenen içerikler koyu yazılabilir.
#45
SORU: Test etme nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Bir internet yayını oluşturduktan sonra, yayına vermeden önce mutlaka test edilmelidir. Yayınınızı, içerik, linkler, işlevsellik, tarayıcı/işletim sistemi/çözünürlük uyumu, bağlantı hızı, kullanılabilirlik, arama motorlarına uyum gibi farklı alt başlıklarda kontrol etmelisiniz.
#46
SORU: Yazı karakteri ve vurgu nasıl açıklanabilir?
CEVAP: İnternet tasarımında bir kelime veya kelime gurubunun vurgulanması, çevrelerinden farklı görünmesi ile sağlanır. Yazı karakteri ile vurgu, karakter seçimi, biçimi, kalınlığı, rengi ve büyüklüğü ile yapılabilir. Bununda dışında, tasarımcı yeteneklerini kullanarak farklı vurgulama yöntemleri geliştirebilir. Tasarımcı metin içinde yer alan bir kelimeyi vurgulamak için, onu eğik, kalın veya altı çizili yazabilir, büyük harfler kullanabilir. Farklı bir renk kullanabilir.
#47
SORU: Tipografi ipuçları nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Bir tasarımcı, yazı karakterlerinin bilgisayar ekranında görünme biçimleri ve hangi yazı karakterlerinin rahat okunacağı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Tasarımcı, hazırladığı sayfaları farklı tarayıcı ve ekran çözünürlüklerinde kontrol etmeli, nasıl göründüklerine bakmalıdır. Çünkü aynı büyüklükteki yazı karakterleri farklı işletim sistemlerine sahip bilgisayarlarda farklı görülebilmektedir. Tasarımcının dikkat etmesi gereken diğer özellikler şöyle sıralanabilir: • Başarılı bir tasarım için, tarayıcının ön tanımlı olan yazı karakteri istenilen yazı karakteri ile değiştirilmelidir. Bunun için CSS teknikleri kullanılabilir. • Sayfadaki yazı karakterlerinin büyüklüğüne karar verirken internet yayınının cep telefonu, tablet, taşınabilir veya masaüstü bilgisayarda mı görüntüleneceği dikkate alınmalıdır. • Başlık, ara başlık dışında kalan gövde metinlerinde kullanılan yazı karakterleri, ne çok küçük, ne de çok büyük olmalıdır. Bu karakterler, 10 -14 punto arasında olmalıdır. • Tasarımda, metinlerin büyük bölümü veya tümü büyük, eğik veya kalın harflerle yazılmamalıdır. Vurgulanmak istenen sözcükler eğik, büyük, kalın veya altı çizili yazılabilir. • Sayfadaki başlıklar ve diğer metinler arasında zıtlık sağlanmalıdır. • Her sayfada en fazla iki veya üç farklı yazı karakteri (font) kullanılmalıdır. • Uzun paragraflar kullanmaktan kaçınılmalıdır. • Paragraflarda uzun satırlar kullanılmamalıdır. Her bir satırda çok sayıda sözcük olmamalıdır. • İnternet yayınında yazı karakteri seçerken kullanıcıların bilgisayarlarında yüklü olan yazı karakterleri tercih edilmelidir. • Yazı karakteri ile zemin rengi arasında kontrastlık ve renk uyumu olmalıdır. Artalan açık renkliyse yazı karakteri koyu renkli olmalıdır.
#48
SORU: Flash, nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Flash, resim ve yazıları hareketlendirerek animasyon hazırlamak için kullanılan bir uygulamadır. Flash animasyonlar kullanılarak etkileyici internet yayınları oluşturmak mümkündür.
#49
SORU:
İyi bir internet tasarımı nasıl ortaya çıkmaktadır?
CEVAP:
İyi bir internet tasarımı, sitenin amaçlarına uygun hazırlanan içeriğin, kullanıcılara etkin ve çoğu zaman hoşa giden bir tarzda aktarılmasıyla ortaya çıkmaktadır.
#50
SORU:
Organizasyon odaklı tasarımda dikkat edilen unsurlar nelerdir?
CEVAP:
Organizasyon odaklı tasarımda yayın sahibi olan kişi veya organizasyonun bakış açısıyla tasarım yapılır. Bu tasarımlar, çoğunlukla organizasyonun yapısal şemasıyla benzerlikler taşır. Kullanıcıların özellikleri ve gereksinimleri daha az önemlidir. Bu tasarımlar anlaşılmaz ve karmaşık olabilir.
#51
SORU:
Teknoloji odaklı tasarımın başlangıç noktasını oluşturan unsur nedir?
CEVAP:
Teknoloji odaklı tasarımın başlangıç noktasında kullanılacak araç yer alır. Tasarımı şekillendiren teknolojidir. Örneğin, tasarımcı Flash animasyonlara hâkim olduğu için Flash kullanır.
#52
SORU:
İnternet tasarım ilkelerinden basitlik ilkesinin amacı nedir?
CEVAP:
Basitlik ilkesinde amaç ziyaretçilerin yayının hedefleri doğrultusunda aradığını kolaylıkla bulmasını sağlamaktır.
#53
SORU:
Tasarımda denge hangi şekillerde kurulmaktadır?
CEVAP:
Tasarımda denge üç şekilde kurulabilmektedir. Bunlar: Simetrik denge, asimetrik denge ve radyal dengedir.
#54
SORU:
Tasarımda simetrik denge nasıl sağlanmaktadır?
CEVAP:
Tasarımda simetrik denge, sayfa yatay veya dikey olarak tam ortadan ikiye ayrıldığında, içeriğin çizginin her iki tarafına eşit dağılması ile sağlanmaktadır.
#55
SORU:
Radyal denge nedir?
CEVAP:
Radyal denge, sayfadaki unsurların merkezi nokta etrafında yayılmış şekilde bulunduğu denge biçimidir.
#56
SORU:
Kontrast oluşturmada kullanılan yöntemler nelerdir?
CEVAP:
Renk, büyüklük, fiziksel farklılık ve sayfa içinde konumlandırma kontrast oluşturmada kullanılan yöntemler arasındadır.
#57
SORU:
Tasarımda tekrarlama ne amaçla kullanılmaktadır?
CEVAP:
İnternet tasarımında tekrarlama ya da ritm ziyaretçilerin içerikleri daha kolay anlamalarını sağlayan bir iç tutarlılık geliştirmeye olanak sağlamaktadır. Tekrarlamalar, ziyaretçilerin ilgisini çekmek, verilmek istenen mesaja yönlendirmek için de kullanılabilir.
#58
SORU:
Tasarımda bütünlük nasıl sağlanmaktadır?
CEVAP:
Tasarımda bütünlük, tasarım içindeki benzer yapıdaki unsurların gruplandırılması ile sağlanmaktadır.
#59
SORU:
İnternet tasarımında sayfa düzeni neye göre değişmektedir?
CEVAP:
İnternet tasarımında sayfa düzeni türe, amaca veya hedef kitleye göre değişmektedir.
#60
SORU:
Sayfa tasarımında görsel hiyerarşi hangi kurallarla oluşturulmaktadır?
CEVAP:
Görsel hiyerarşi soldan sağa, büyükten küçüğe, üstten alta ve koyudan açığa olmak üzere 4 biçimde oluşturulmaktadır.
#61
SORU:
Güvenli tasarım alanı ekrandaki hangi bölümü ifade etmektedir?
CEVAP:
Güvenli tasarım alanı, tarayıcıların üst bölümünde menü düğmeleri ve tarayıcı eklentileri ile sağdaki kaydırma çubuğu dışında kalan, yayının görüntülendiği bölümdür.
#62
SORU:
Sayfalar arası tutarlılık nasıl sağlanmaktadır?
CEVAP:
Sayfalar arası tutarlılık, sayfalarda tekrar eden unsurların ziyaretçinin uyumunu bozmayacak şekilde, her sayfada aynı yerde bulunması ile sağlanmaktadır. Örneğin, logo, menü, sayfa başlığı, sayfa altı gibi unsurlar belirlenmeli ve her sayfada aynı yerlerde tekrarlanması sağlanmalıdır.
#63
SORU:
Sayfa tasarımında beyaz boşlukların kullanım amaçları nelerdir?
CEVAP:
Beyaz boşluklar, metinlerin okunmasını kolaylaştırma ve içeriklerin birbirinden ayrılmasına yardımcı olma amacıyla kullanılmaktadır. Sayfanın okunurluğunu arttırma ve görünümünü güzelleştirme gibi etkileri de bulunmaktadır.
#64
SORU:
Renkler, yarattıkları psikolojik etkiler bakımından kaça ayrılmaktadır?
CEVAP:
Renkler, yarattıkları psikolojik etkiler bakımından sıcak, soğuk ve nötr olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
#65
SORU:
Sıcak, soğuk ve nötr renkler hangileridir?
CEVAP:
Sıcak renkler kırmızı, turuncu ve sarıdan oluşurken, soğuk renkler yeşil, mavi, mor, nötr renkler ise siyah, beyaz ve gridir.
#66
SORU:
Renk, hangi özellikleri nedeniyle internet tasarımında önemli unsurlardan biri konumundadır?
CEVAP:
Renk, tanımlayıcı, ayırt edici, yön gösterici ve vurgulayıcı özellikleri nedeniyle internet tasarımında önemli unsurlardan biridir.
#67
SORU:
İnternet ortamında kullanılan başlıca üç farklı görüntü biçimi hangileridir?
CEVAP:
İnternet ortamında kullanılan başlıca üç farklı görüntü biçimi GIF, JPEG ve PNG'dir.
#68
SORU:
Bir internet yayınında navigasyon oluşturmak için kullanılan araçlar nelerdir?
CEVAP:
Bir internet yayınında navigasyon oluşturmak için kullanılan araçlar şunlardır: Menüler, yazılı linkler, buton linkler, görüntü haritaları, site haritası, çerçeveleme, arama özelliği.