KAMUSAL HALKLA İLİŞKİLER Dersi Kamusal Halkla İlişkiler Uygulamalarında Ortaya Çıkan Sorunlar soru cevapları:
Toplam 20 Soru & Cevap#1
SORU:
Kurumlar için bu çağın en önemli meselesi nedir?
CEVAP:
Kurumlar için bu çağın en önemli meselesinin halkın devlete karşı güvenini arttırmak olduğu anlaşılmıştır.
#2
SORU:
Kamu kurumlarını da özel sektör gibi etkin bir ilişki yönetimi stratejisini geliştirmeye zorlayan neden nedir?
CEVAP:
Özel sektörden pek de farklı olmayan bir biçimde kamu kurumları da hizmetlerinin anlaşılmasına, tanınmasına ve bilinmesine ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaç kamu kurumlarını da etkin bir ilişki yönetimi stratejisini geliştirmeye zorlamaktadır.
#3
SORU:
Kamu kurumlarında halkla ilişkilerin fonksiyonu nedir?
CEVAP:
Kamu kurumlarında halkla ilişkiler, halk-yöneten ilişkisinde dengeyi kuran, sadece doğru bilginin aktarımını değil, etkileşimi de kapsayacak iki yönlü ilişkilerin inşa edilmesini sağlayan bir fonksiyondur.
#4
SORU:
Kamu kurumlarındaki aşırı merkezi yapı hangi sorunları beraberinde getirmektedir?
CEVAP:
Sorunların çözümü için sürekli merkezdeki kamu kurumlarına başvurular, işlerin geç yürümesi ve sonuçlanmasına, çoğu zamansa tıkanmasına neden olmaktadır (Yılmaz, 1997, s.402).Bu merkezi yapı beraberinde önemli bir sonucu daha getirmektedir; halkın aldığı hizmet yavaşladıkça kamusal halkla ilişkilerin hem örgütü tanıtmaya hem de itibarını korumaya yönelik tekniklerinin etkisi zayıflamaktadır.
#5
SORU:
Kamusal halkla ilişkilerin bürokratik yapı ve formaliteleri aşması için ne gereklidir?
CEVAP:
Kamusal halkla ilişkilerin bürokratik yapı ve formaliteleri aşması, kaynak bilgi teknolojilerini etkin biçimde kullanımının sağlamasından geçmektedir. Bilgi teknolojilerinin kullanımına ilişkin stratejiler geliştirmek, kamusal halkla ilişkilerin de daha etkin bir biçimde varolmasını sağlayacak önemli bir fırsat olarak durmaktadır.
#6
SORU:
E-devlet nasıl tanımlanan bir modeldir?
CEVAP:
Dijital devlet olarak da bilinen E-devlet kavramı kamu kurumlarının işleyişlerini elektronik ortamda yürütebilecekleri, iş akış süreçlerinin hızlanmasını, kırtasiye-nin azalmasını ve şeffaf yönetim anlayışını etkin kılan bir modeldir.
#7
SORU:
Halkın kamu kurumlarının halkla ilişkiler uygulamalarından hatta halkla ilişkiler departmanlarının varolduğundan bile habersiz oluşunun nedenleri nelerdir?
CEVAP:
Bu duruma neden olan faktörlerin başında kamu kurumlarında varolan gizlilik ve içe dönüklük sorunu gelmektedir.
#8
SORU:
Kamu kurumlarında teknik bir dilin ağır basmasına neden olan etken nedir?
CEVAP:
Yasalara ve yönetmeliklere bağlı olma durumu kamu kurumlarında teknik bir dilin ağır basmasına neden olmaktadır.
#9
SORU:
Halkla ilişkiler uygulayıcılarının görevi nedir?
CEVAP:
Halkla ilişkiler uygulayıcıları kamu kurumlarının uygulamalarını, işleyişini, sorunların hangi yolla ve nasıl çözüleceğine ilişkin halkı bilgilendirmekle yükümlüdür, kendileri de o kurumun bir birimi olarak gizliliği hem kurumun hem de halkın beklentilerini dengeleyerekşekilde çözüm üretebilmelidir.
#10
SORU:
Hangi kurumlar başarılı sayılabilir?
CEVAP:
Gerçekten de sadece değişen koşullara, hizmet alanların değişen profillerine uyum sağlayan kurumlar başarılı sayılabilir.
#11
SORU:
Halkla ilişkiler uygulayıcıları hangi yöntemleri kullanarak halkın beklentilerini öğrenebilir?
CEVAP:
Dilek/şikâyet kutuları ve danışma hatlarındaki bilgilerin değerlendirilmesi, anketler, referandumlar, medya analizleri bu yöntemlerden bazılarıdır.
#12
SORU:
Halkla ilişkilerin kurum ve halk arasında köprü görevi görebilmesi için neler gerekmektedir?
CEVAP:
Halkla ilişkilerin kurum ve halk arasında köprü görevi görebilmesi için hem kurum içinden kurumun isteklerini iyi algılamış olması hem de kamu kurumundan hizmet alan halkın beklentilerini doğru değerlendirmiş olması gerekmektedir.
#13
SORU:
Halkla ilişkiler uygulayıcılarının halkın beklentilerini öğrenebilmek için kullandığı her bir yöntemin gerçek amaca ulaşıp ulaşmadığı nasıl anlaşılır?
CEVAP:
Halkla ilişkiler uygulayıcılarının halkın beklentilerini öğrenebilmek için kullandığı her bir yöntem ancak kurumun politikalarında gerçek bir dönüşümün yolunu açabilmiş ise gerçek amaca da ulaşılabilmiş demektir.
#14
SORU:
Halkın beklentilerini öğrenmeye yönelik araştırmaların amaçlarının özellikleri neler olmalıdır?
CEVAP:
Halkın beklentilerini öğrenmeye yönelik araştırmaların amaçları, ulaşılabilir, somut, ölçülebilir ve ekonomik olarak anlamlı (araştırmanın sonunda sağlancak fayda araştırmanın maliyetinden fazla) olmalıdır.
#15
SORU:
Kamu kurumlarında halkla ilişkiler fonksiyonu görevini yerine getirebilmek için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?
CEVAP:
Kamu kurumlarında bir halkla ilişkiler fonksiyonu görevini yerine getirebilmek için yönetsel özerkliğe ve kendi kaynaklarına sahip olmalıdır.
#16
SORU:
Günümüzde Türkiye’de kamu kurumlarında halkla ilişkiler departmanı hangi başlıklarda örgütlenmiştir?
CEVAP:
Günümüzde Türkiye’de kamu kurumlarında halkla ilişkiler departmanı müşavirlik, müdürlük, başkanlık gibi başlıklarda örgütlenmiştir (Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı; İçişleri Bakanlığı Basın ve Hakla İlişkiler Müşavirliği; Devlet İstatistik Enstitüsü Haberleşme ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü).
#17
SORU:
Halkla ilişkiler hangi sorumlulukları yerine getiren departmanlardır?
CEVAP:
Halkla ilişkiler, konuya odaklı araştırmaların yapıldığı; toplanan verilerin analiz edildiği; analize uygun iletişim programlarının planlandığı ve tepe yöneticisinin onayı ile uygulamaların gerçekleştirildiği departmanlardır.
#18
SORU:
Halkla ilişkiler uygulayıcısının yeterliliği konusunda başlıca referanslar nelerdir?
CEVAP:
Mesleki eğitim ve meslek deneyimi uygulayıcının yeterliliği konusunda başlıca referanslardır.
#19
SORU:
Kamuda bir kurumun itibarını etkileyen faktörler nelerdir?
CEVAP:
Tıpkı özel sektörde olduğu gibi, kamuda da bir kurumun bilinirliği, güvenirliği, meşruluğu ve algılanan performansı o kurumun itibarını doğrudan etkilemektedir.
#20
SORU:
Halkla ilişkilere gereken önemi veren kamu kurumlarının kazanımları nelerdir?
CEVAP:
Halkla ilişkilere gereken önemi veren kamu kurumları;
Meşruiyet kazanır, arzulanır, krizlere karşı direnç kazanır ve bu kurumların bilinirliği artar.