RADYO VE TELEVİZYONDA ÖLÇÜ BAKIM Dersi IŞIK ÖLÇÜ BAKIM soru cevapları:
Toplam 81 Soru & Cevap#1
SORU: Lüksmetre nasıl kullanılır?
CEVAP: Işık alıcı sensoru kamera objektifinin fotoğrafı gördüğü doğrultuda ve ışık kaynağına dik tutularak ölçüm yapılır. Daha sonra cihaz gövdesi üzerindeki göstergeden ışık şiddetinin değeri okunur. 1 metrekare başına düşen 1 lüks değeri 1 lümen değerine eşittir.
#2
SORU: Işık kaynakları nelerdir?
CEVAP: Doğada iki türlü ışık kaynağı bulunur; a. Doğal ışıklar (ay, güneş ışığı gibi) b. Yapay Işıklar ( ampul, fener, gaz lambası, mum gibi) Stüdyolarda yapay ışık kaynakları, dış alanlarda ise hem yapay hem de doğal ışık kaynakları kullanılmaktadır.
#3
SORU: Metal-Halojen ampuller nasıl çalışır?
CEVAP: Kuvars bir cam tüp içerisinde, ark atlaması prensibi ile çalışırlar. Havası alınmış cam tüp içine halojen gazlar ve metal iyodidler katılarak renk ısıları yükseltilir. Çalışabilmeleri için balast elemanına ihtiyaçları vardır.
#4
SORU: Floresan ampuller nerelerde kullanılır?
CEVAP: Evlerde, dekor ve fon aydınlatmalarında, çoklu gruplar şeklinde kullanılarak güçlü aydınlatmalar elde edilir. Az enerji harcarlar.
#5
SORU: Stüdyo ışık kaynakları nelerdir?
CEVAP: Stüdyo ışık kaynakları, televizyon stüdyo tavanlarındaki askı düzeneklerine bağlanmış halde bulunurlar. Gövde renkleri ışığı yansıtmaması içi siyahtır ve ışık kontrol masasına bağlı olarak çalışırlar. Aydınlatma amaçlarına göre değişik çeşitleri bulunur.
#6
SORU: Taşınabilir halojen ışıklar nerelerde kullanılırlar?
CEVAP: Ev, ofis ya da derslik gibi stüdyo dışındaki kapalı mekanlarda kullanılırlar. Stüdyoda kullanılan ‘fresnel’ tipindeki kaynaklara benzerler.
#7
SORU: Dış çekim ışık kaynakları ile stüdyo ışık kaynakları arasındaki farklar nelerdir ?
CEVAP: • Kullanım kolaylıkları • Taşınabilir olmaları • Bir askı düzeneği yerine sehpa üzerine kurulabilmeleri • Kumanda masasına bağlı olmadan çalışabilmeleri • Kullanım amaçlarına göre değişik aksesuarları ve yardımcı elemanlarının olması gibi
#8
SORU: Video, film ve fotoğraf çekiminde ışık neden önemlidir?
CEVAP: Görüntünün oluşmasındaki ilk unsur ışıktır. Işığın olmadığı yerde görüntünün olması mümkün değildir. Işık görüntünün boyutunu, objenin kimliğini ve dokusunu ortaya çıkartır. Televizyon ve film perdesinin iki boyutlu olduğu düşünüldüğünde görüntüdeki üçüncü boyutu ve alan derinliği ışık ile sağlanır.
#9
SORU: Sürvolte tungsten ampuller nasıl çalışır?
CEVAP: Daha yüksek renk ısısında daha güçlü bir ışık elde etmek amacı ile daha yüksek voltajla çalışacak şekilde üretilmiştir. Uzun yıllar fotoğrafçılık sektöründe kullanılmıştır. Özellikle akımın zayıf olduğu yerlerde kullanılırlar.
#10
SORU: Işık kaynaklarına kablo eklerken nelere dikkat edilmelidir
CEVAP: Bu kablolar seçilirken ışık kaynaklarının toplam gücüne göre seçilmelidir. Bu tür kablolar ‘TTR ya da NYM-HY’ kablo olarak da tanımlanabilir. TTR kablolar 3x1,5 mm2 , 3x2,5 mm2 ve 3*4 mm2 kesitlerinde olabilir. Sıcak ışık kaynakları gibi spotlarda ise silikon kablolar tercih edilmelidir.
#11
SORU: Standart tungsten ampuller nasıl çalışır?
CEVAP: Evlerde de çok sık kullanılan bir ampuldür. Tungsten sarmal flamanı olan, içi gaz dolu bir cam kürenin içerisindedir. Üzerinden elektrik akımı geçtiğinde flaman ısınır ve akkor hale gelir. Kullanımları ucuz ve kolay olmakla birlikte uzun ömürlüdür.
#12
SORU: Floresan ampuller nasıl çalışır?
CEVAP: Cıva gazı Flamanlarda ısıtılarak buharlaştırılır. Bu buharlaşma sonucunda gözle görülmeyen mor ötesi bir ışıma oluşur. Bu ışıma floresan maddeyle kaplanmış bir cam yüzeyden yansır ve ışık yayar.
#13
SORU: Tungsten-Halojen Kuvars ampul nedir?
CEVAP: İçi halojen gaz ile doldurulmuş bir kuvars cam tüp içinde tungsten akkor flamanı olan düzenektir. Kare ya da dikdörtgen bir gövde içerisinde yansıtıcısı yansıtıcıya bakan gövdeye gömülü çubuk ampulü ve ampul soketi bulunur. Gövdesinin dışında ise askı aparatı, kolu, kumanda mekanizmaları, filtre ve yönlendirme çerçeveleri, kablosu ve fişi yer alır.
#14
SORU: Dış mekan ve TV çekimlerinde ışık aksesuarları, askılar ve sehpalar neden kullanılır?
CEVAP: Aydınlatmada kullanılan aksesuarlar ışık askı düzeneklerinin ve sehpaların tamamlayıcı donanımlarıdır. Bir kısmı ışık kaynaklarında sürekli kullanılır. Bir kısmı da gerektiğinde de ışık kaynağına ilave edilerek kullanılan yardımcı donanımlardır. Bütün bu aksesuarlar yapılan aydınlatmanın daha kaliteli olmasını sağlar.
#15
SORU: Işık kontrol sistemleri ve dimmerler ne işe yarar?
CEVAP: Işık kaynaklarının bir düzen içinde çalışmasını sağlayan, onların şiddetini ayarlayan sistemleridir. Dimmer üniteleri ile ışık kaynaklarının parlaklık şiddetleri ayarlanabilirken led ışık kaynaklarının renk ve şiddetleri de ayarlanabilir. Bu masalar aynı zamanda DMX sinyalleri dönme hareketlerini yapabildikleri gibi müziğin ritmine göre renklerin değişmesini ve yanıp sönmelerini de sağlayabilirler.
#16
SORU: Sert ışık kaynakları nedir?
CEVAP: Spot olarak ta tanımlanabilir. Doğadaki güneşin aydınlatma şekline benzetilebilir. Sert ve gölgeli görüntü elde etmeyi sağlarlar. Kullanılan dekora ve mekanın büyüklüğüne göre güçleri değişmektedir. Gövde içerisindeki yansıtıcı odaklama mekanizması ve önündeki mercek camı ile istenilen genişlikte ve şiddette ışığı kontrol etmeyi sağlarlar.
#17
SORU: Yumuşak ışık kaynakları nedir?
CEVAP: Güneşten gelen ışığın bulutlardan kırılarak nesnelerden yansıyan halidir. Nesneler üzerinde daha yumuşak bir aydınlatma ve keskin olmayan gölgeler bırakırlar. Stüdyo aydınlatmaların da ki sert ışığı yumuşatmak için kullanılırlar.
#18
SORU: Döner kafalı ışık kaynakları ne amaç ile kullanılır?
CEVAP: Genellikle gösteri amaçlı aydınlatmalarda kullanılır.
#19
SORU: Yapısal özelliklerine göre kaç çeşit dış çekim kaynağı bulunmaktadır?
CEVAP: • Gün ışığı kaynakları (HMI-Day Light) • Taşınabilir floresan ışıklar ( Portable Fluorescent Softlighr) • Taşınabilir halojen ışıklar (Halojen Portable Lights)
#20
SORU: Video ve film yapımlarında hangi tür yapak ışıklar kullanılır?
CEVAP: İki tür yapay ışık kullanılır; a. Stüdyo ışık kaynakları b. Dış çekim ışık kaynakları
#21
SORU: Döner kafalı ışık kaynakları yapısı nasıldır?
CEVAP: Oval bir gövde içerisinde elektronik kontrollerle çalışan efekt ve renk çerçeveleri vardır. Robot olarak adlandırılan bu ışık kaynakları sağa sola dönme, ışığı odaklama, netleme, renk değiştirme ve efekt verme gibi çok hareketi de birlikte yaparlar.
#22
SORU: Stüdyo ışıkları neden tavana bağlı olarak kullanılır?
CEVAP: Televizyon stüdyosunda kurulan ışık sehpalarının kablolarının görünmemesi ve kamera hareketlerine engel olmamaları için tavana asılı şekilde kullanılırlar.
#23
SORU: İçten aynalı reflektör ampuller nasıl çalışır?
CEVAP: Kendinden yansıtıcılı PAR tipi ampullerdir. Küresel cam gövdelerinin iç yüzeylerinde yaldızlı kaplamayla oluşturulmuş, kendinden yansıtıcıları vardır. Yansıtıcıya ve odaklama düzenine ihtiyaç duymazlar. Ön camları çok sayıda küçük mercekler oluşturacak şekilde tasarlanmış olanlar toplu ve huzme ışık verirler.
#24
SORU: Kaç çeşit stüdyo ışık kaynağı vardır?
CEVAP: a. Sert ışık kaynakları b. Yumuşak ışık kaynakları c. Soğuk ışık kaynakları d. Cyclorama perde ve fon aydınlatma.
#25
SORU: Gün ışığı kaynakları neden kullanılır?
CEVAP: Bu ışık kaynakları renk ısısı ve güç olarak güneş ışığına en yakın değerdeki ışık kaynaklarıdır. Dış mekanlarda güneş ışığının oluşturduğu sert ve gölgeli ve aşırı kontrast görüntüleri yumuşatmak için kullanılırlar.
#26
SORU: Taşınabilir halojen ışıkların mekanizması nasıldır?
CEVAP: Düşük güçte ve sehpa üzerine kurulabilen çeşitleri olmasına rağmen, çoğunlukla tas şeklinde olan bir gövdenin içerisinde yansıtıcısı, basit bir odaklama soket sistemi ve yatay halojen ampulleri vardır. Yönlendirme düzeneklerine sahiptirler. Mercek düzenekleri ve portatif dimmerleri sayesinde daha küçük ve daha detaylı aydınlatmalarda kullanılırlar.
#27
SORU: Taşınabilir floresan ışıklar nasıl çalışır?
CEVAP: İç yüzeyi floresan madde ile kaplanmış bir tüp içerisinde flamanlarla ısıtılan cıvanın buharlaşması ve bu yüzeyden yansıyarak ışıması ilkesi ile çalışırlar.
#28
SORU: Kaç çeşit ampul vardır?
CEVAP: • Standart tungsten ampuller • Sürvolte tungsten ampuller • İçten aynalı reflektör ampuller • Tungsten-halojen ampuller • Metal halojen ampuller • Fluoresant ampuller • Led ampuller
#29
SORU: Ayarlanabilir teleskopik çubuk nedir?
CEVAP: Stüdyo tavanındaki sabit demir borular ya da raylar üzerinde hareket edebilen, değişik boyutlarda iç içe geçmiş çelik borularla uzayıp kısalabilen motorlu ve manuel olarak çalışabilen bir ışık askısıdır.
#30
SORU: Balast nedir?
CEVAP: Cıva veya sodyum buharlı lambalarda ilk çalıştırma esnasında yüksek gerilim oluşturan ardından da akımı kısıtlayan bir cihazdır. Soğuk ışık kaynakları üzerinden ya da dışarıdan elektronik kısıtlayıcı ile kontrol edilebildiği gibi dijital veri aktarımı sinyali ile de çalışabilirler.
#31
SORU: Tungsten-Halojen ampuller nasıl çalışır?
CEVAP: Havası alınmış, içi halojen gazlarla doldurulmuş ve tungsten flaman konmuş bir kuvars cam tüptür. Flaman uçlarına elektrik verilmesi ile akkor hale gelen tungsten flamanda bir buharlaşma ve incelme oluşur. Meydana gelen buharlaşma tüp içerisindeki halojen gazlar sayesinde tekrar tungsten flamanın üzerinde çökelir.
#32
SORU: C pense (C Clamp) nedir?
CEVAP: Gövdesindeki hareketli çene ile stüdyo tavanındaki demir borulara sıkılarak sabitlenebilen, 16 mm ve 28 mm bağlantı aparatlarına ışık kaynaklarım asılabilen bir ışık askısıdır.
#33
SORU: Yumuşak ışık kaynakları neden dağınık ışık verirler?
CEVAP: Gövdelerinin içinde bir odaklama mekanizması, önlerinde cam ya da mercek bulunmadığından dolayı dağınık ışık verirler.
#34
SORU: Stüdyolarda ve dış mekanlarda kullanılan soğuk ışık kaynakları nasıldır?
CEVAP: Camsız ve merceksizdir. Renk ısısı düzenlenmiş floresan ampullü, kare ya da dikdörtgen bir gövdenin içerisinde, yansıtıcı aynanın nüne sıralanmış istenilen güce göre ampul sayısı belirlenmiş ve balastla çalışan kaynaklardır.
#35
SORU: Tungsten halojen çubuk ampullü ışık kaynakları nedir?
CEVAP: Stüdyoda kullanılan bu tür ışık kaynakları camsız ve merceksizdir. Kare ya da dikdörtgen bir gövdesi vardır. İçerisinde belli bir açı ile yerleştirilmiş iç bükey yansıtıcısı bulunur. Önünde ise fona ya da perdeye renkli ışık verebilmek için çerçevesi ve çerçeve kanalı bulunur.
#36
SORU: Gün ışığı kaynakları mekanizmaları nasıldır?
CEVAP: Güneş ışığının taklit edildiği bu ışık kaynakları fresnel camlı sert ışık kaynakları sınıfına girerler. Yuvarlak silindir şeklinde bir gövde içerisinde yansıtıcısı, odaklama düzeneği ve ampulü bulunur. Ampul soketi önünde ise, camı ve kepenkleri vardır. Gövde dışında da askı ya da sehpa adaptörü, kolu, balasta bağlantı için kablo soketi ve kablosu bulunur.
#37
SORU: Manuel pantograf nedir?
CEVAP: Büyük ve ağır ışıkları rahatlıkla taşıyabilirler. Baklava dilimi şeklinde sert alüminyum metallerden oluşurlar. Üzerlerindeki çelik yayların elle gerdirilmesi ile ağırlık ve denge ayarı yapılabilir. Kullanışlı bir ışık askısıdır.
#38
SORU: Motorlu pantograf nedir?
CEVAP: Üzerinde en fazla üç girişi olan, düşük güçteki bir motor ile çelik halatların makaralara açılıp sarılması sistem ile çalışan, uzun bir ayar çubuğu olan bir ışık askısıdır.
#39
SORU: Işık sehpaları ne işe yarar?
CEVAP: Sehpaların üzerindeki iç içe geçen boğumların yükselip alçalması ile ışık kaynağının yüksekliği ayarlanır. Genellikle dış için geçici olarak kurulan setlerde kullanılır.
#40
SORU: Taşınabilir floresan ışıkların mekanizması nasıldır?
CEVAP: Renk ısıları 3.200K ve 5.600K olan ampulleri vardır. Kare yada dikdörtgen bir gövde içerisinde, yansıtıcı yüzeyin önüne sıralanmış ampullerden oluşur. Dış çekimlerde taşıma esnasındaki darbelerden etkilenmeyecek esnek bir yapıya sahiptirler. Gövde üzerinde harici bağlantıları bulunur. Kafes şeklinde ışık yönlendiricileri bulunur.
#41
SORU: Işık kaynak kabloları kısa kaldığı takdirde ne yapılmalıdır?
CEVAP: Işık kaynaklarının kabloları kısadır ve uç kısmında tek tip fiş bulunmaktadır. Bu kablolar kısa kaldığı takdirde çok telli ve üç iletkenli kablo yapısına sahip ara kablolar ya da grup prizli uzatma kabloları kullanılır.
#42
SORU: Kelvinmetre nedir?
CEVAP: Doğal ya da yapay herhangi bir ışık kaynağından gelen ışığın renk ısısı değerini ölçen bir cihazdır.
#43
SORU: Lüksmetre nedir?
CEVAP: Doğal ya da yapay herhangi bir ışık kaynağından gelen ışığın miktarını ölçen cihazdır.
#44
SORU: Gün ışığı kaynakları nasıl çalışır?
CEVAP: Işığı üretmek için, akkor ampul yerine bir ark lamba kullanılır. Metal halojen ampulü sayesinde düşük güçle yüksek yoğunlukta ve 5.600 K renk ısısında ışık üretirler.
#45
SORU: TV stüdyo kurulumunda aydınlatmada nelere dikkat edilmelidir?
CEVAP: Aydınlatmada stüdyo projesine göre hareket edilmelidir. Aydınlatma amaçlı bir elektrik tesisatında ışık dağıtım panolarına, stüdyo içi köprülere ve değişik prizlere elektrik kabloları döşenir. Bu kablolar duvar sıvası altından döşenen plastik borulardan geçirilir. Yerleşik kablolar tek damarlı ve üç iletkenli kablolardır.
#46
SORU: Cyclorama Perde ve Fon aydınlatma nedir?
CEVAP: Sahne ve stüdyo arkasına konumlandırılmış, dikişsiz tek parça kumaştan elde edilen bir arka plan perdesidir. Işığı ve görüntüyü değişik oranlarda yansıtabilmesi nedeni ile ışık ve efekt gösterilerinin yapımında kullanılır. Sema perdesi olarak da bilinir.
#47
SORU: Fresnel Cam ne demektir?
CEVAP: Optik özelliğe sahip iç içe geçmiş pek çok mercekten oluşan ve dağınık şekilde gelen ışığı düz ve homojen bir şekilde yansıtan düzeneklerdir. Genelde yuvarlak soğuması için hava kanalları bulunan bir gövde içerisinde yansıtıcı aynası, odaklama mekanizması, lamba ve lamba soketi bulunur. Sert ve noktasal ışık veren kaynaklardır.
#48
SORU: Led ampuller nasıl çalışır?
CEVAP: Elektrik enerjisini ışığa dönüştürür. En önemli kısmı yarı iletken malzemeden oluşan ve ışık yayan led çipidir. Led ışıklar yüksek yoğunluk, yüksek kontrast ve tutarlı renkler sağlarlar.
#49
SORU: Bir stüdyoda elektrik malzemeleri neden önemlidir?
CEVAP: Her stüdyoda ışık kaynaklarını kullanabilmek için elektrik enerjisine ihtiyaç duyulur. Aydınlatmalarda kullanılan ampuller her iki akımla beslenebilirken, metal halojen ampuller ile HMI ampuller sadece alternatif akım ile beslenirler. Bu yüzden sorun yaşanılmaması için bu malzemelerin eksiksiz olup nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
#50
SORU: Televizyon stüdyolarında kullanılan ışık askıları kaç çeşittir?
CEVAP: • Manuel pantograf • Motorlu pantograf • Ayarlanabilir teleskopik pantograf • C pense (C Clamp) • Işık sensoru (hoist) olmak üzere beş çeşittir.
#51
SORU: Soğuk ışık kaynakları nedir?
CEVAP: Yumuşak ışık kaynakları grubunda değerlendirilebilir. Kullanım amacı sert gölgeleri yumuşatarak daha az gölgeli ve yumuşak görüntüler elde etmektir.
#52
SORU: Perde ve fonların aydınlatılmasında hangi ışık kaynakları kullanılır?
CEVAP: • Tungsten halojen çubuk ampullü ışık kaynakları • Led ışık kaynakları • Döner kafalı ışık kaynakları
#53
SORU: Led ışık kaynakları ne demektir?
CEVAP: Elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır. Yüksek yoğunluk yüksek kontrast ve tutarlı renkler sağlarlar. Düşük güç tüketimi ve ısı dağıtımına sahiptirler.
#54
SORU: Işık askıları sehpalar nasıl kullanılır?
CEVAP: Işık kaynakları çeşitli askı ve sehpalara takılarak kullanılırlar. Işık taşıyıcısı da denilmektedir. Işık askılarının her birinin üzerinde dişi ve erkek bağlantı aparatları vardır, aynı zamanda taşıyıcı özelliğe de sahiptirler. Uluslar arası ölçülerde yapılıp, ışık kaynaklarının ışık askılarının üzerine monte edilir.
#55
SORU: Ampul nedir?
CEVAP: Işık kaynağının en önemli parçalarıdır. Ampul ilk üretildiğinde insanları mumlardan, gaz lambalarından kurtarıp aydınlanma ihtiyaçlarını sağlamıştır. Reklam panolarından, evlere, çalışma alanlarına ve köprü aydınlatmalarına kadar hayatın her alanında kullanılmaya başlanmıştır.
#57
SORU: Işık asansörü (hoist) nedir?
CEVAP: Üzerine birden fazla ışık kaynağı takılabilen, bir asansör gibi yukarı aşağı inip kalkabilen bir ışık askısıdır.
#58
SORU: Tungsten-Halojen ampuller nerelerde kullanılır?
CEVAP: Televizyon yapımlarının aydınlatmalarında en çok kullanılan ampuldür. Işık kaynağının türüne, gücüne ve yapısına göre büyüklükleri ve şekilleri farklı olabilir. Sert ışıkların ampulleri dikine flamanlıdır.
#59
SORU: Kaç çeşit filtre vardır?
CEVAP: • Renk ısısı düzeltme filtreleri • Işık yoğunluğu azaltma filtreleri • Işık yumuşatma filtreleri • Efekt filtreleri olmak üzere dört çeşittir
#60
SORU: Bakım onarım ve depolama neden önemlidir?
CEVAP: Aydınlatma malzemeleri uzun süreli kullanımlardan dolayı bozulabilirler. Kullanım ömürlerinin uzatılabilmesi için bu malzemelerin belli aralıklarla bakımlarının yapılması gerekir.
#61
SORU: Işık teknisyeninin görevleri nelerdir?
CEVAP: • Bütün ışık malzemelerini temiz ve çalışır halde hazır bulundurmak • Çekim ile ilgili toplantılara katılmak • Stüdyo aydınlatmalarını yapmak • Çekim yapılacak alanın sigorta panosunu ve prizlerini kontrol etmek • Yapım ve mekana uygun aydınlatma malzemelerinin seçimini yapmak. • Çekim sırasında oluşabilecek aydınlatma problemlerine çözüm bulmak. • Alanı ile ilgili teknolojik gelişmeleri takip etmek • Yardımcılarına aydınlatma eğitimi vermek
#62
SORU:
Görüntünün oluşmasında ilk unsur nedir?
CEVAP:
Görüntünün oluşmasında ilk unsur ışıktır.
#63
SORU:
Video ve film yapımlarında kullanılan yapay ışık kaynakları kaç grupta toplanır?
CEVAP:
Video ve film yapımlarında kullanılan yapay ışık kaynakları iki grupta toplanır: Stüdyo ışık kaynakları, dış çekim ışık kaynakları.
#64
SORU:
Stüdyo ışık kaynakları nelerdir?
CEVAP:
Stüdyo ışık kanyakları dört başlıkta toplanabilir: sert ışık kaynakları (spotlar), yumuşak ışık kaynakları, soğuk ışık kaynakları, Cyclorama perde ve fon aydınlatma.
#65
SORU:
Sert ışık kaynakları (spotlar) ne tür görüntü elde etmeyi sağlar?
CEVAP:
Sert ışık kaynakları, sert ve gölgeli görüntüler elde etmeyi sağlar.
#66
SORU:
Yumuşak ışık kaynakları ne amaçla kullanılırlar?
CEVAP:
Stüdyo aydınlatmalarında ise sert ışıklardan dolayı oluşan gölgeleri yumuşatmak için kullanılırlar.
#67
SORU:
Cyclorama perde nedir ve ne için kullanılır?
CEVAP:
Cyclorama perde sahne ve stüdyo arkasına konumlandırılmış, dikişsiz tek parça kumaştan elde edilen bir arka plan perdesidir. Bu perde, ışığı ve görüntüyü değişik oranlarda yansıtabilmesi nedeniyle ışık ve efekt gösterilerinin yapımında kullanılır.
#68
SORU:
Cyclorama perde ve fon aydınlatmalarda kullanılan ışık kaynakları nelerdir?
CEVAP:
Cyclorama perde ve fon aydınlatmalarda kullanılan ışık kaynakları şunlardır: Tungsten halojen çubuk ampullü ışık kaynakları, LED ışık kaynakları, döner kafalı ışık kaynakları.
#69
SORU:
Dış çekim ışık kaynakları hangi özelliklerden dolayı stüdyo ışık kaynaklarından ayrılırlar?
CEVAP:
Dış çekim ışık kaynakları şu özelliklerden dolayı stüdyo ışık kaynaklarından ayrılırlar: Kullanım kolaylıkları, taşınabilir olmaları, bir askı düzeneği yerine sehpa üzerine kurulabilmeleri, kumanda masasına bağlı olmadan çalışabilmeleri, kullanım amaçlarına göre değişik aksesuarları ve yardımcı elemanlarının olması vb.
#70
SORU:
Yapısal özelliklerine göre dış çekim ışık kaynakları nasıl sıralanabilir?
CEVAP:
Yapısal özelliklerine göre dış çekim ışık kaynakları şu şekilde sıralanabilir: Gün ışığı ışık kaynakları (HMI-Day Light), Taşınabilir floresan ışıklar (Portable Fluorescent Softlight), Taşınabilir halojen ışıklar (Halojen Portable Lights).
#71
SORU:
Ampul türleri nasıl sıralanabilir?
CEVAP:
Değişik şekillerde ve teknik özelliklerde olan ampul türleri şu şekilde sıralanabilir: Standart tungsten ampuller, Sürvolte tungsten ampuller, İçten aynalı reflektör ampuller, Tungsten-halojen ampuller, Metal-halojen ampuller, Fluoresant ampuller, LED ampuller.
#72
SORU:
Ampuller kullanılırken hangi hususlara dikkat edilmesi gerekir?
CEVAP:
Tungsten-halojen kuvars ampullere çıplak elle dokunulmaz. Ampul, tasarlanan kullanım şeklinin dışında daha eğik bir açıyla kullanılırsa ömrü kısalır. Flaman yüksek ısıdan dolayı optik merkezden kayar ve patlar. Aşırı ısı lambanın soketleri ile bağlantı yerlerinde paslanmalara ve kaynaklanmalara sebep olur. Sarsıntılar ve çarpmalar ampulün ömrünü kısaltır. Işık kaynakları kullanılırken özellikle hem güvenlik hem de ampul ömürleri için nemli ve ıslak ortamlardan uzak durulmalıdır.
#73
SORU:
Işık kontrol masası ve dimmer sistemi ne işe yarar?
CEVAP:
TV stüdyolarında değişik askı düzenekleriyle tavana asılmış çok sayıda ışık kaynağı vardır. Bu ışık kaynaklarının bir düzen içinde çalışmasını sağlayan, onların şiddetini ve gücünü ayarlayan sistem “ışık kontrol masası” ve “dimmer”lardır.
#74
SORU:
‘’Işık taşıyıcılar’’ nedir?
CEVAP:
Işık kaynakları çeşitli askı ve sehpalara takılarak kullanılırlar. Işık askıları “ışık taşıyıcılar” olarak da tanımlanırlar.
#75
SORU:
Televizyon stüdyolarında kullanılan ışık askısı çeşitleri nelerdir?
CEVAP:
Manuel Pantograf, Motorlu Pantograf, Ayarlanabilir Teleskopik Çubuk, C Pense, Işık Asansörü.
#76
SORU:
Lüksmetre nedir?
CEVAP:
Doğal ya da yapay herhangi bir ışık kaynağından gelen ışığın miktarını (şiddetini) ölçmek için kullanılan cihazdır.
#78
SORU:
Kullanım amaçlarına göre ışık filtreleri nelerdir?
CEVAP:
Kullanım amaçlarına göre ışık filtreleri şu şekilde sıralanabilir: Renk ısısı düzeltme filtreleri, Işık yoğunluğu azaltma filtreleri, Işık yumuşatma filtreleri, Efekt ve renk filtreleri.
#79
SORU:
Işık yumuşatma filtreleri ne işe yarar?
CEVAP:
Işık kaynağından gelen ışıkları birçok parçaya bölerek daha geniş bir alana yayılmasını sağlarlar. Işığın şiddetini düşürerek sert olan gölgeleri yumuşatırlar.
#80
SORU:
Bir ışık teknisyeninin başlıca görevi nedir?
CEVAP:
Bir ışık teknisyeninin başlıca görevi stüdyo ve dış mekanlardaki aydınlatmaları yapmaktır.
#81
SORU:
NYM kablo nedir?
CEVAP:
TV stüdyolarında kullanılan yerleşik kablolar tek damarlı ve üç iletkenli kablolardır (faz, nötr ve toprak). Bu tür kablolar “NYM” tür kablo olarak tanımlanırlar.