TARIM ALET VE MAKİNALARI Dersi TRAKTÖRLER soru cevapları:
Toplam 80 Soru & Cevap#1
SORU: Traktörlerin tarih içerisindeki gelişimi nasıl olmuştur?
CEVAP: Buhar makinaları ile tahrik edilen demir tekerlekli ilk traktörler 1920’li yıllardan sonra seri olarak imal edilmeye başlanmıştır. İlerleyen yıllarda tırtıllı (paletli) olarak imal edilen ve üzerlerine termik motorlar takılan traktörler başlangıçta sadece çeki işleri için düşünülmüş; daha sonra tarımdaki gereksinimler ve teknolojideki gelişmeler sonucunda lastik tekerlekli traktörlerin çeki kancasında çeki gücünden, kuyruk milinde kuyruk mili gücünden, kasnakta döndürme gücünden ve hidrolik donanımda hidrolik gücünden yararlanılmaya başlanmıştır.
#2
SORU: Günümüz traktörlerinde üretilen güç, dönme momenti, taşıma kapasitesi ve motor özellikleri ortalama olarak nasıldır?
CEVAP: Günümüz traktörlerinde 300-400 kW güç, 1000 Nm’leri aşan dönme momenti, 10000 kg civarındaki ağırlık, 600-700 litre yakıt deposu ve 16 ileri 4 geri vites sayısı, 6 silindir motor değerlerine ulaşılmıştır
#3
SORU: Traktör üzerindeki miller ve diğer ekipmanlar nelerdir ve ne amaçla kullanılırlar?
CEVAP: Traktörlerin arkasına takılan ekipmanlar için gerekli mekanik tahrik gücü traktör üzerinde bulunan kuyruk mili yardımıyla, hidrolik güç ise yine traktör üzerinde bulunan hidrolik sistemden sağlanır. Ekipmanların traktöre bağlanmasında tüm ekipmanlar için standart olan 3 nokta bağlantı düzeni geliştirilmiştir. Traktör üzerinde bunlardan başka dümenleme, çeki oku ve çeki laması gibi çekme düzenleri ve karayolları trafik kanını gereğince fren ve aydınlatma düzenleri, komuta organları ve sürücünün zararlı etkilerden korunması için kabin ya da koruyucu çerçeve bulunmaktadır.
#4
SORU: Motor ne demektir?
CEVAP: Motor; herhangi bir yakıtın kimyasal enerjisinin, bir yanma odasında yanması sonucunda ortaya çıkan gazların hacimsel genleşmesi ile mekanik enerjiye dönüşmesi prensibi ile çalışan kuvvet makinasıdır.
#5
SORU: Motorlar kullandıkları yakıta göre nasıl sınıflandırılır?
CEVAP: Motorlar kullandıkları yakıta göre; • Otto (benzinli) motorları ve • Diesel (dizel) motorları olmak üzere ikiye ayrılırlar.
#6
SORU: Motorlar zamanlarına göre nasıl sınıflandırılır?
CEVAP: Motorlar zamanlarına göre; • 2 zamanlı motorlar ve • 4 zamanlı motorlar olmak üzere ikiye ayrılırlar
#7
SORU: Motorlar pistonun hareketine göre nasıl sınıflandırılır?
CEVAP: Motorlar pistonun hareketine göre; • Stroklu (doğrusal hareketli) motorlar ve • Döner pistonlu (Wankel) motorlar olarak gruplandırılırlar.
#8
SORU: Genel olarak termik motorların çalışma prensibi nasıldır?
CEVAP: Genel olarak termik motorların çalışma prensibi nasıldır? Cevap: Genel olarak, termik motorlarda, yanabilen yakıt ya da yakıt hava karışımı, her yanı kapalı bir silindire püskürtülerek sıkıştırılır. Sıkıştırma sonucu yakıtın basıncı ve dolayısıyla sıcaklığı yükselir, bazı yardımcı elemanlarla kolayca yakılır hale gelir. Yanan yakıt hacimsel olarak genleşir ve silindirin bir tarafındaki hareketli eleman olan pistonu iter. Elde edilen kuvvet piston ve piston kolu (biyel) üzerinden krank miline (motorun ana mili) iletilir. Krank milinin özel yapısı sayesinde motor, bir tork (dönme momenti) ve mekanik iş geliştirir. Sıkıştırma oranı büyüklüğüne göre, oluşan gazın sıcaklığı, yanma basıncı ve bunlara bağlı olarak da krank milindeki dönme momenti değeri o kadar büyük olur.
#9
SORU: Sıkıştırma oranı ne demektir?
CEVAP: Motorun silindiri içindeki karışımın en büyük hacimden en küçük hacme sıkıştırıldığı orana sıkıştırma oranı denir.
#10
SORU: Vuruntu ne demektir?
CEVAP: Sıkıştırma sonrasında ya da yakıtın yanmasının herhangi bir anında yakıtın kendi kendini ateşleyerek yanmasıyla ortaya çıkan ve hiç de istenmeyen darbe etkisine vuruntu denir.
#11
SORU: Vuruntunun motora etkileri nelerdir?
CEVAP: Vuruntu, motorun elemanlarına aşırı basınç zorlaması, aşırı ısınma şeklinde etki eder ve motorun ömrünü kısaltır.
#12
SORU: Dört zamanlı motorlar nelerdir?
CEVAP: Motorun çalışma zamanları çok kısa sürede gerçekleşir ve bir iş çevrimini oluşturur. 4 zamanlı motorlarda pistonun ileri geri 4 hareketinde üst ve alt ölü noktalar arasında gerçekleşen 4 zaman özel şekli gereği krank milinin 2 devrinde tamamlanır. Emme ve egzoz supapları krank mili devir sayısının yarısı devre sahip eksantrik mili ile çalıştırılır. Bu durumda 4 zamanda her bir supap birer kez açılır ve kapanır.
#13
SORU: İki zamanlı motorlar nelerdir?
CEVAP: Alt ve üst noktalar arasında, bir çevrim sırasında sadece 2 piston yoluna ve bir krank mili dönüşüne sahip motorlar daha küçük güçlüdürler ve bunlara 2 zamanlı motorlar denir.
#14
SORU: Stroklu motorların hareketli elemanları nelerdir?
CEVAP: Stroklu motorların hareketli elemanları piston, piston kolu, supaplar, krank mili, eksantrik mili ve volandır.
#15
SORU: Stroklu motorların sabit elemanları nelerdir?
CEVAP: Sabit elemanlar silindir, segmanlar, üst kapak, karter ve contadır
#16
SORU: Segman nedir?
CEVAP: Segman, piston üzerinde takılı olan ve çapı piston çapından biraz daha büyük olan yakıt ile yanmış gazların kartere, karterdeki motor yağının yanma odasına kaçmasını önleyen elemandır.
#17
SORU: Karter nedir?
CEVAP: Karter, krank mili muhafazası, içinde motor yağı bulunan kısımdır.
#18
SORU: Conta nedir?
CEVAP: Conta bir sızdırmazlık elemanıdır ve genellikle motor gövdesi ile üst kapak arasında bulunur.
#19
SORU: Stroklu motorların çalışma ilkesini anlatınız.
CEVAP: Stroklu motorlarda piston, arasında mikron düzeyinde çok az boşluk bulunan silindir içinde ileri geri hareket eder. Motorun ilk çalıştırılması sırasında dışarıdan bir marş motoru yardımıyla verilen ilk hareket sonrasında 3. Zamanda yakıtın yanıp pistonu aşağıya iterek iş üretmesi sonucunda piston kolu yardımıyla krank mili döndürülür. Piston üst yüzeyinin silindir içinde çıkabileceği en üst konuma üst ölü nokta, inebileceği an alt konuma alt ölü nokta ve bu noktalar arasındaki uzaklığa da strok adı verilir. Yakıtın yakılarak kimyasal enerjinin mekanik enerjiye dönüşümü, piston üst yüzeyi ile silindir içinde oluşturulan yanma odasında gerçekleştirilir.
#20
SORU: Döner pistonlu motorların prensip olarak stroklu motorlardan farkı nedir?
CEVAP: Asıl orhanı ileri geri hareket eden piston olan stroklu motorlar dışında uygulamada döner pistonlu motorlar (Wankel motorları) da geliştirilmiştir. Bunlarda merkezden kaçık olarak yataklandırılmış üçgen biçimindeki piston, oval bir silindir içinde döner.
#21
SORU: İki zamanlı motorların dört zamanlı motorlardan farkları nelerdir?
CEVAP: İki zamanlı motorlarda, hava ya da yakıt-hava karışımının ön sıkıştırma işlemi karterde gerçekleşir. Bu motorlarda yakıtın silindire doldurulma oranı, supaplar da bulunmadığından daha düşüktür. Bu motorlar ucuz olmalarına rağmen yakıt tüketimleri yüksektir, çabuk ısınırlar, gürültülü çalışırlar ve tam yükte güç kayıpları daha fazladır. Genellikle sulama pompalarının çalıştırılmasında, deniz motorlarında kullanılır.
#22
SORU: Motorların işletme karakteristikleri nelerdir?
CEVAP: Motorların işletme karakteristikleri: • Motor dönme momenti (Md), • Motor gücü (Pe), • Özgül yakıt tüketimi (be), • Saatlik yakıt tüketimi (B).
#23
SORU: Traktör motorlarının karakteristik özelliklerinin nasıl olması beklenir?
CEVAP: Traktör motorlarının karakteristik eğrilerinin arazide çalışırken değişen koşullara cevap vermesi beklenir. Örneğin silaj makinası ile çalışmada tarlanın bazı yerlerinde ürünün yoğun olması, römorkla ürün taşımada kısa yokuşların çıkılması gibi değişen tarla koşullarında, belirli bir devir sayısı düşüşünden sonra, motorun biraz daha fazla yüklenmesinde, devir sayısının düşmesine karşın motor momenti biraz artarak bu yükü karşılayabilmelidir. Böylece vites değiştirilmeden faaliyet sürdürülebilir. Bu, motor devir sayısının * azaldığı koşullarda motordan anma momentine göre %10 daha fazla moment elde edilebilmesi anlamına gelir.
#24
SORU: Anma momenti nedir?
CEVAP: Motorun belirli bir devir sayısında sürekli verebildiği moment değerine anma momenti denir
#25
SORU: Rölanti devir sayısı nedir?
CEVAP: Motorun güç üretmeden sadece kendisini boşta çalıştırabildiği devir sayısına rölanti devir sayısı denir
#26
SORU: Traktörlerde neden Diesel motorlar kullanılır?
CEVAP: Yakıt tüketiminin düşüklüğü, düşük devirde yüksek moment verebilmesi, yakıtın kolay depolanabilmesi gibi nedenlerden dolayı traktörlerde Diesel motorlar kullanılır.
#27
SORU: Diesel motorların donanımları nelerdir?
CEVAP: Diesel motorların önemli donanımları yakıt, soğutma ve yağlama donanımları oluşturur.
#28
SORU: Diesel motorlarda yakıt donanımının görevleri nelerdir?
CEVAP: Diesel motorlarda yakıt donanımı; tam yanma için gerekli hava ve yakıt miktarını sağlar, enjektörler ile püskürtme zamanını belirler, püskürtme süresini düzenler, yakıtın yanma odasına düzgün dağılımını sağlar.
#29
SORU: Motorlarda kullanılan yakıtların teknik özellikleri nelerdir?
CEVAP: Motorlarda kullanılan yakıtların buharlaşma sıcaklığı, donmaya karşı dayanıklılık, viskozite, korozif (aşındırma) etkisi, yanma için gerekli hava miktarı, yanma hızı, kendi kendine tutuşma sıcaklığı, vuruntuya karşı direnç, oktan ve setan sayısı gibi teknik özellikleri vardır.
#30
SORU: Motorlarda soğutma donanımı ne işe yarar?
CEVAP: Yanma sırasında, yüksek sıcaklıklar ortaya çıktığından silindir ısınır. Elde edilen mekanik enerji miktarı arttıkça motorun sıcaklığı da artar. Bu gibi ısınma durumlarında soğutma donanımı devreye girerek motorun soğuk kalmasını sağlar.
#31
SORU: Motorlarda yağlama donanımı neden kullanılır?
CEVAP: Tüm motorlarda, mekanik sürtünmeler sonucunda malzemelerin özelliklerine göre değişen oranlarda ısınmalar ve aşınmalar görülmektedir. Bu olumsuzlukların giderilmesi için motorlarda yağlama donanımı kullanılır
#32
SORU: Otto (benzin) motorları tarımda nerelerde kullanılır?
CEVAP: Otto motorları tarımda motopomp, sırt pülverizatörü gibi ekipmanların çalıştırılmasında ve genellikle küçük güçlü traktörlerde kullanılmaktadır.
#33
SORU: Karbüratör ne işe yarar?
CEVAP: Otto motorlarında, Diesel motorlarından farklı olarak yakıt ve hava karışımı, yanma odası dışında ayrı bir eleman olan karbüratörde hazırlanır. Karbüratörde sıvı durumdaki benzin gaz haline getirilerek hava ile karıştırılır.
#34
SORU: Tarımda elektrik motorları nerelerde kullanılmaktadır?
CEVAP: Tarım kesiminde elektrik motorları daha çok şebeke elektriğinin bulunduğu ve kablo mesafelerinde sabit çalışan iş makinalarında tercih edilmektedir. Çiftlik merkez binaları, hayvan barınakları, seralar, yem hazırlama tesisleri, ürün işleme tesisleri, sınıflama tesisleri benzeri tarımsal alanlarda elektrik motorları kullanılmaktadır.
#35
SORU: Traktörler genel olarak nasıl sınıflandırılır?
CEVAP: Traktörler genel olarak; tarım traktörleri, endüstri traktörleri ve diğer traktörler olmak üzere 3 gruba ayrılırlar.
#36
SORU: Lastik tekerlekli tarım traktörleri nasıl sınıflandırılır?
CEVAP: Lastik tekerlekli tarım traktörlerinin sınıflandırılması şu şekildedir: • Arka tekerlekleri muharrik traktörler: • Standart traktörler, • Alet taşıyıcı traktörler, • Bayır traktörleri, • Küçük traktörler, • Mini traktörler, • Üç-izli traktörler, • Yüksek çatılı traktörler. • Dört tekerleği muharrik traktörler: • Standart traktörler, • Sistem traktörleri, • Dar izli belden bükme traktörler. • El traktörleri: • İki tekerlekli el traktörü, • Bir tekerlekli el traktörü, • Motorlu çapa.
#37
SORU: Standart traktörler hakkında bilgi veriniz.
CEVAP: Standart traktörler, arkasında bulunan 3 nokta bağlantı düzeni üzerinden kendilerine asılır olarak bağlanan makinaları çalıştırırlar. Asıl olarak pulluk, römork gibi çeki gücü gereken işlerde kullanılırlar. Arka tekerlekleri daha büyük çaplı ve muharriktir, traktörün ileri hareketini sağlar. Traktörün küçük olan ön tekerlekleri ise dümenlemeyi sağlar. Standart traktörler 45-75 kW güç grubundadır.
#38
SORU: Sistem traktörlerinin özellikleri nelerdir?
CEVAP: Sistem traktörleri, ön ve arkada 3 nokta bağlama düzeni bulunan, ön yükleyici gibi ek düzenlerin bağlanabildiği traktörlerdir. Genel olarak, aletlerin kolay bağlanabilmesi, güvenli ve kabinlerinin konforlu olması gibi özelliklere sahiptirler. Tüm tekerlekleri eşit ölçülerdedir ve muharriktir, ön tekerlekler dümenleme tekerlekleridir
#39
SORU: Özel traktörler nerelerde kullanılır?
CEVAP: Özel traktörler, seralar, küçük park ve bahçeler, golf sahaları, eğimli araziler gibi özel alanlar için geliştirilen traktörlerdir.
#40
SORU: Kavrama nedir, ne amaçla kullanılır?
CEVAP: Motor ile aktarma organları arasında hareket iletimini sağlayan ve kesen kavrama; traktörün ilk hareketini sağlamak, vites değiştirerek uygun motor devir sayısını sağlamak ve motor ile vites kutusunun devirlerini eşitlemek amacıyla kullanılır.
#41
SORU: Vites kutuları ne işe yarar?
CEVAP: Vites kutuları kademeli vites değiştiriciler olarak da adlandırılır. Tarımsal faaliyetlerde 1-25 km/h arasındaki hemen hemen bütün hız kademelerine ihtiyaç duyulur. Bu nedenle traktörler otomobillerden farklı olarak çok sayıda vitese sahiptir. Vites kutuları motor devir sayısı ve hareket hızları arasında uyum sağlarken moment de değişir.
#42
SORU: Vites kutuları nasıl gruplandırılır?
CEVAP: Vites kutuları; güç iletimine göre mekanik ve hidrolik vites kutuları; vites değiştirme durumuna göre kademeli, kademesiz ve yük altında değiştirilebilen vites kutuları olarak gruplandırılırlar.
#43
SORU: Diferansiyel sistemi ne işe yarar?
CEVAP: Traktörlerin sağa veya sola dönüşlerinde aynı aksa bağlı sağdaki ve soldaki tekerlekler aynı mesafeyi (yolu) kat etmeyeceklerinden dönme sırasında iki tekerleğin devir sayıları da aynı olmayacaktır. Tekerleklerin temas ettikleri zeminin olası farklılığından dolayı (bir tekerlek kuru yerden, diğeri çamurlu yerden geçebilir) muharrik akslarda patinajın engellenmesi ve bu devir farkını giderebilmek için diferansiyel sistemi geliştirilmiştir.
#44
SORU: Son redüksiyon dişli kutusu nedir?
CEVAP: Motordan alınan yüksek devirli dönme hareketinin tekerleklere iletilmesi esnasında kullanılan, vites kutusunda ve diferansiyelde belirli oranda düşürülen yüksek devri ya da momenti biraz daha azaltan, diferansiyelden sonra, tekerlek merkezine yakın bir yere yerleştirilen dişli kutusudur.
#45
SORU: Traktörlerde tekerlek seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
CEVAP: Tekerlek seçiminde; kullanma koşulları, iletilen muharrik tutunma kuvveti, taşıma yeteneği ve toprak basıncı değerleri dikkate alınmalıdır.
#46
SORU: Dümenleme düzeni ne işe yarar?
CEVAP: Dümenleme düzeni, traktörlerin tekerlekleri üzerinde yön değiştirmesini sağlar. Dümenleme düzeninin başarısı, traktörü küçük dönme dairesi çapında döndürmesiyle ölçülür.
#47
SORU: Traktörlerde ne tür frenleme düzenleri kullanılır?
CEVAP: Traktörlerin güvenli kullanımı için hareket freni ve park freni kullanılır. Hareket freni ayakla, park freni elle komuta edilir. Genellikle kampanalı, diskli ya da bantlı sürtünmeli frenler kullanılır.
#48
SORU: Üç nokta bağlantı düzeni nedir?
CEVAP: Tarımda traktörlere bağlanarak kullanılan; sayıca çok, çeşitli ve büyüklükleri farklı ekipmanların farklı farklı traktörlere bağlanabilmesi için geliştirilip standart haline getirilmiş, tasarımında en stabil geometrik şekil olan üçgen oluşturma esasına dayanan, iki alt bağlantı ve bir üst bağlantı noktasından oluşan bağlantı düzenidir.
#49
SORU: Traktörlerde çekme işlemi nasıl gerçekleştirilir?
CEVAP: Çekilerek çalıştırılan ekipmanlar traktöre çeki kancası ve çeki demiri ile bağlanırlar. Traktörlerle çekilerek çalıştırılan tarım arabaları (römorklar) gibi makinalar ekseni etrafında dönebilen bir çeki kancasıyla traktöre bağlanırlar. Bazı durumlarda üç nokta bağlama düzeninin alt kollarına bağlanan delikli bir lama olan çeki demiri kullanılır.
#50
SORU: Kuyruk mili nasıl sınıflandırılır?
CEVAP: Kullanım yerine göre kuyruk mili genellikle 2 şekilde düzenlenir: • Yol kuyruk mili; devir sayısı ilerleme hızıyla değişir, dönme momenti vites kutusu arkasından alınır. • Motor kuyruk mili; ilerleme hızından bağımsız olarak çalışır, dönme momenti kavramadan alınır.
#51
SORU: ROPS nedir?
CEVAP: Devrilme sırasında sürücüyü korumak amacıyla traktöre monte edilen, ters U biçimindeki yapılardır
#52
SORU: Patinaj nedir?
CEVAP: Bir traktörün muharrik tekerleklerinin 1 devirde aldıkları yolun, alınması gereken yoldan az olmasına patinaj denir.
#53
SORU: Tutunma kuvvetinin artırılması amacıyla aks yükünü artırmak için neler yapılabilir?
CEVAP: Aks yükünü artırmak için; • Ek ağırlıklar takılması, • Lastiklerin su ile doldurulması, • Dayanma yükleri, • Hidrolik yardım sağlanabilir
#54
SORU: Tutunma katsayısının artırılması için neler yapılabilir?
CEVAP: Tutunma katsayısının artırılması için şunlar yapılmalıdır: • Uygun yürüme organı seçimi (yarım tırtıl, tutunma zinciri, paletli zincir, vb.), • Lastik seçimi (ölçü, profil, diagonal ya da radyal yapı), • Diferansiyel kilidi, • Tüm tekerleklerin tahriki
#55
SORU: Traktörlerde günlük bakımda neler yapılmalıdır?
CEVAP: Günlük bakımda; • Motor yağı ve soğutma suyu kontrol edilmeli, • Hava filtresi silikonu temizlenmelidir.
#56
SORU: Traktörlerde haftalık bakımda neler yapılmalıdır?
CEVAP: Haftalık bakımda; • Lastik hava basınçları kontrol edilmeli, • Ön aks, dümenleme, fren ve kavrama kolları yağlanmalı, • Hava filtresi bakımı yapılmalıdır
#57
SORU: Traktörlerde aylık ya da 50 saatte bakım esnasında neler yapılmalıdır?
CEVAP: Aylık bakımda; • Püskürtme pompası yağ çubuğu kontrol edilmeli, • Kavrama payı kontrol edilmeli (pedalda 20-30 mm), • Vantilatör kayışının gerginliği kontrol edilmeli (1-2 cm), • Akümülatör asidi kontrol edilmelidir
#58
SORU: Traktörlerde 100-200 saatte bakım esnasında neler yapılmalıdır?
CEVAP: 100-200 saatte bakımda; • Motor yağı değişmeli, • Yap filtresi yenilenmeli ya da değişmeli, • Soğutucu (radyatör) aralıkları temizlenmeli, • Dişli kutusu yağları kontrol edilmeli (her 1000- 1500 saatte bir değiştirilmeli), • Üç nokta bağlantı düzeni temizlenmelidir. 64. Traktörlerde 400 saatte bakım esnasında
#59
SORU: Traktörlerde 400 saatte bakım esnasında neler yapılmalıdır?
CEVAP: 400 saatte bakımda; • Yağ filtresi değiştirilmeli, • Hidrolik geri dönüş filtresi değiştirilmeli, • Supap boşluğu kontrol edilmeli (Emme supabı 0,15-0,2 mm, egzoz supabı 0,2-0,3 mm), • Hidrolik yağ 1000 saatte bir değiştirilmeli, • Ön düzen ölçüleri gözden geçirilmelidir
#60
SORU:
Motor nedir ve diğer isimleri nelerdir?
CEVAP:
Motorlar; herhangi bir yakıtın kimyasal enerjisinin, bir yanma odasında yanması sonucunda ortaya çıkan gazların hacimsel genleşmesi ile mekanik enerjiye dönüşmesi prensibi ile çalışan kuvvet makinalarıdır. Bu tip motorlara içten yanmalı ya da içten patlamalı motorlar, termik motorlar da denilmektedir. Elde edilecek kuvvetin büyüklüğü yanma odasının hacmi ve sayısı ile ilgilidir. Motorlarda genellikle yanma odasının hacmi bir pistonun ileri geri hareketiyle değiştirilir.
#61
SORU:
Motorlar, yakıta, zamanlarına ve piston hareketine göre nasıl gruplara ayrılır?
CEVAP:
Motorlar kullandıkları yakıta göre;
- Otto (benzinli) motorları ve
- Diesel (dizel) motorları,
Zamanlarına göre;
- 2 zamanlı motorlar ve
- 4 zamanlı motorlar,
Pistonun hareket biçimine göre;
- Stroklu (Doğrusal hareketli) motorlar ve
- Döner pistonlu (Wankel) motorlar olarak gruplandırılabilirler.
#62
SORU:
Dizel motorların çalışma sistemi nasıldır?
CEVAP:
Diesel motorlarında, silindire emilen hava 30-35 bar değerine kadar sıkıştırılır, bu değerler benzinli motorlara göre daha yüksek bir sıkıştırma oranı verir. Sıkıştırma sonunda havanın sıcaklığı 700-900 °C’ye ulaşır ve üzerine bir enjektör yardımıyla dizel yakıtı püskürtülür. Sıkıştırma oranının ve bununla elde edilen yanma sıcaklığının yüksekliğinden dolayı Diesel motoru, Otto motoruna göre daha yüksek termik tesir derecesine (verime) sahiptir.
#63
SORU:
Motorda güç üretimi için pistonun aşağı yukarı (ileri-geri) hareketleri sırasında geçen zaman hangi gruplara ayrılır?
CEVAP: - Emme zamanı: Piston aşağıya doğru hareket ederken emme supabı açılır ve silindire yakıt ve hava dolar.
- Sıkıştırma zamanı: Piston yukarı doğru hareket ederken emme ve eksoz supapları kapalıdır ve silindir içindeki hava ve yakıt sıkıştırılır.
- Yanma zamanı: Sıkıştırılarak basıncı ve sıcaklığı artan benzin bir bujinin oluşturduğu kıvılcımla; sıkıştırılarak basıncı ve sıcaklığı artan hava üzerine dizel yakıtı püskürtülerek karışım yakılır ve genleşir, pistonu aşağı doğru iter.
- Egzoz zamanı: Piston yukarı doğru hareket ederken egzoz supabı açılır ve yanmış gazlar dışarı atılır.
#64
SORU:
Stroklu motorları oluşturan parçalar nelerdir?
CEVAP:
Stroklu motorlar hareketli ve sabit elemanlardan oluşur. Hareketli elemanlar, piston, piston kolu, supaplar, krank mili, eksantrik mili ve volan; sabit elemanlar ise silindir, segmanlar, üst kapak, karter ve contalardır.
#65
SORU:
Motorların çalışma ilkesi nasıldır?
CEVAP:
Stroklu motorlarda piston, arasında mikron düzeyinde çok az boşluk bulunan silindir içinde ileri geri hareket eder. Motorun ilk çalıştırılması sırasında dışarıdan bir marş motoru yardımıyla verilen ilk hareket sonrasında 3.zamanda yakıtın yanıp pistonu aşağıya iterek iş üretmesi sonucunda piston kolu yardımıyla krank mili döndürülür. Piston üst yüzeyinin silindir içinde çıkabileceği en üst konuma üst ölü nokta ve inebileceği en alt konuma alt ölü nokta, bu noktalar arasındaki uzaklığa da strok adı verilir. Yakıtın yakılarak kimyasal enerjinin mekanik enerjiye dönüşümü, piston üst yüzeyi ile silindir içinde oluşturulan yanma odasında gerçekleşir.
#66
SORU:
İki zamanlı motorların avantajları ve dezavantajları nelerdir?
CEVAP:
İki zamanlı motorlarda, hava ya da yakıt-hava karışımının ön sıkıştırma işlemi karterde gerçekleştirilir. Bu motorlarda yakıtın silindire doldurulma oranı, supaplar da bulunmadığından daha düşüktür. Bu motorlar ucuz olmalarına rağmen yakıt tüketimleri yüksektir, çabuk ısınırlar, gürültülü çalışırlar ve tam yükte güç kayıpları daha fazladır. Genellikle sulama pompalarının çalıştırılmasında, deniz motorlarında kullanılır.
#67
SORU:
Bir traktör motorunun gücü nasıl artırılabilir?
CEVAP:
Motor devir sayısı artırılarak; daha büyük silindir hacminde motor kullanılmasıyla motorun strok (silindir) hacmi artırılarak; sıkıştırma oranı artırılmasıyla ya da türboşarj gibi aşırı doldurma sistemlerinin kullanılmasıyla silindirlerdeki ortalama iç basınç yükseltilerek ya da dönme momenti artırılarak motor gücünün yükseltilmesi olanaklıdır.
#68
SORU:
Anma momenti ne demektir?
CEVAP:
Anma momenti: Motorun belirli bir devir sayısında sürekli verebildiği moment değeridir.
#69
SORU:
Dizel motorların avantajları ve dezavantajları nelerdir?
CEVAP:
Yakıt tüketiminin düşüklüğü, düşük devirde yüksek moment verebilmesi, yakıtın kolay depolanabilmesi gibi nedenlerden dolayı traktörlerde Diesel motorlar kullanılır. Diesel motorlar için önemli bir olumsuzluk olarak nitelendirilen birim güç başına yüksek ağırlık değeri bile traktörler için anlamsızdır. Piston yanma odalı motorlarda yakıt, yüksek basınçla doğrudan sıcak hava üzerine püskürtülür. Bu tip motorların soğukta ilk hareket yeteneği iyidir ve daha az yakıt tüketirler. Bu da traktör motorları için önemli bir üstünlüktür.
#70
SORU:
Hava ile soğutma sistemi nasıl çalışır?
CEVAP:
Hava ile soğutmada, bir vantilatörle sağlanan belirli bir hızdaki hava akımı, motor üzerindeki soğuma kanatçıklarının sıcaklığını alır. Suyun kapalı bir sistem için-de silindir bloğu ve silindir kapağı içindeki kanallarda sürekli dolaştırıldığı su ile soğutma sistemi, motorlarda daha yaygın olarak kullanılır. Motorun fazla ısınan bölgelerinden su ile alınan ısı, radyatör ile havaya verilir. Yaygın olarak pompalı sistem kullanılır. Devrede bulunan bir termostat ile silindirlerin sıcaklığı sürekli olarak 80-90°C arasında tutulur.
#71
SORU:
Benzinli motorların kullanım alanları nelerdir?
CEVAP:
Otto motorları tarımda motopomp, sırt pülverizatörü gibi ekipmanların çalıştırılmasında ve genellikle küçük güçlü traktörlerde kullanılmaktadır.
#72
SORU:
Traktörler genel olarak kaç gruba ayrılır ve kullanım alanları nelerdir?
CEVAP:
Traktörler genel olarak; tarım traktörleri, endüstri traktörleri ve diğer traktörler olmak üzere 3 gruba ayrılırlar. Endüstri traktörleri ve diğer traktörler tarım dışı alanlarda kullanılırken; tarım traktörleri ise genellikle lastik tekerlekli olarak üretilmekte ve tarımsal işlerin gerçekleştirilmesinde ana güç kaynağı olarak kullanılmaktadır.
#73
SORU:
Lastik tekerlekli tarım traktörleri kaç grubu ayrılır ve bunlar nelerdir?
CEVAP: - Arka tekerlekleri muharrik traktörler:
- Standart traktörler,
- Alet taşıyıcı traktörler,
- Bayır traktörleri,
- Küçük traktörler,
- Mini traktörler,
- Üç-izli traktörler,
- Yüksek çatılı traktörler.
2. Dört tekerleği muharrik traktörler:
- Standart traktörler,
- Sistem traktörleri,
- Dar izli belden bükme traktörler.
3. El traktörleri
- İki tekerlekli el traktörü,
- Bir tekerlekli el traktörü,
- Motorlu çapa.
#74
SORU:
Sistem traktörler nelerdir?
CEVAP:
Sistem traktörleri, ön ve arkada 3 nokta bağlama düzeni bulunan, ön yükleyici gibi ek düzenlerin bağlanabildiği traktörlerdir. Genel olarak, aletlerin kolay bağlanabilmesi, güvenli ve kabinlerinin konforlu olması gibi özelliklere sahiptirler. Tüm tekerlekleri eşit ölçülerdedir ve muharriktir, ön tekerlekler dümenleme tekerlekleridir.
#75
SORU:
Traktör motorunda üretilen güç traktörün hangi elemanları vasıtasıyla tekerlere iletilir?
CEVAP:
Traktör motorunda üretilen güç; kavrama, vites kutusu, diferansiyel, son redüksiyon gibi aktarma organları üzerinden traktörü ilerletecek olan tekerleklere iletir. Bu arada dümenleme ve frenleme üniteleriyle de traktörün hareketi kontrol edilir.
#76
SORU:
Diferansiyel ne işe yarar?
CEVAP:
Traktörlerin sağa veya sola dönüşlerinde aynı aksa bağlı sağdaki ve soldaki tekerlekler aynı mesafeyi (yolu) kat etmeyeceklerinden dönme sırasında iki tekerleğin devir sayıları da aynı olmayacaktır. Tekerleklerin temas ettikleri zeminin olası farklılığından dolayı (bir tekerlek kuru yerden, diğeri çamurlu yerden geçebilir) muharrik akslarda patinajın engellenmesi ve bu devir farkını giderebilmek için diferansiyel sistemi geliştirilmiştir.
#77
SORU:
Traktörlerden tarımda en üst düzeyde yararlanılabilmesi için kullanılan donanımlar nelerdir?
CEVAP:
Tarımda en üst düzeyde yararlanılabilmesi için traktörlere iş makinalarının bağlanabildiği üç nokta bağlantı düzeni, güç çıkış üniteleri ve kabin düzenleri eklenmiştir.
#78
SORU:
Kuyruk mili nedir ve ne işe yarar?
CEVAP:
Kuyruk mili genellikle traktörün arka ortasında bulunur ve ekipmanların tahrik edilmesinde kullanılır. Günümüzde traktör kuyruk milinden tahrik edilen çok sayıda ekipman bulunduğundan tıpkı üç nokta bağlantı düzeninde olduğu gibi kuyruk mi-linin de yeri, ölçüleri, şekli, üzerindeki kamaların sayısı ve derinliği ile devir sayısı (540 ya da 1000 d/d) standartlaştırılmıştır (TS 557) ve saat yönünde döner.
#79
SORU:
ROPS nedir?
CEVAP:
ROPS: Traktörün devrilmesi sırasında sürücüyü koruyacak olan ters “U” biçimindeki yapıdır.
#80
SORU:
Traktör tekerleğinin tutunma kuvvetinin artırılması adına muharrik aks yükü nasıl artırılabilir?
CEVAP:
Tutunma kuvvetinin artırılması için muharrik aks yükü artırılmalıdır. Bunun için;
Ek ağırlıklar takılması,
Lastiklerin su ile doldurulması,
Asma aletler,
Dayanma yükleri (örneğin bir dingilli tarım arabası),
Hidrolik yardım sağlanabilir.
Uygun yürüme organı seçimi (yarım tırtıl, tutunma zinciri, paletli zincir vb),
Lastik seçimi (ölçü, proŞl, diagonal ya da radyal yapı),
Diferansiyel kilidi,
Tüm tekerleklerin tahriki yapılmalıdır.