ULUSLARARASI SOSYAL POLİTİKA Dersi Uluslararası Sosyal Politika ve Uluslararası Çalışma Normlarına İlişkin Genel Bilgi ve Tanımlar soru cevapları:
Toplam 61 Soru & Cevap#1
SORU: Dar anlamıyla sosyal politikayı nasıl tanımlarsınız?
CEVAP: Sosyal politika; dar anlamıyla, sanayileşme sonrası kötü çalışma koşulları ve yoksulluk içerisinde çalışan emek ve sermaye sahipleri arasındaki eşitsizlik ve kavgayı sona erdirerek ekonomik ve sosyal hayatta düzenin oluşturulmasına yönelik politikalar bütünü olarak tanımlanabilir.
#2
SORU: Dar anlamıyla sosyal politika ne tür önlemlerden oluşmaktadır?
CEVAP: Dar anlamda sosyal politika, işçi sınıfının işverenle olan ilişkilerinden doğan ücret, çalışma süresi ve iş güvenliği gibi konulara ilişkin sorunlara çözüm arayışında bulunan önlemlerden oluşmaktadır.
#3
SORU: Sosyal politikayı daha geniş açıdan ele aldığımızda nasıl tanımlarız?
CEVAP: Sosyal politikayı daha geniş açıdan ele alan tanımlamaya göre, sosyal bütünlüğü parçalama eğilimi gösteren zıtlıkların, gerginliklerin ve çatışmaların barışçı ve toplumdaki farklı tarafların ortaklaşa kabul edeceği yollarla çözümlenmesine yönelik politikalar bütünü olarak tanımlamak mümkündür.
#4
SORU: Sosyal politika hangi olaydan itibaren geniş anlamıyla ele alınmaya başlanmıştır?
CEVAP: Sosyal politika 19. yüzyılda dar anlamda ele alınırken; II. Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemde ise geniş anlamıyla ele alınmaya başlamıştır.
#5
SORU: Genel anlamıyla sosyal politikayı nasıl tanımlarsınız?
CEVAP: Genel anlamıyla sosyal politika, toplumda ekonomik yönden güçsüz, bağımlı çalışan ve özel olarak bakım, gözetim gereksinimi duyan kesimlerin korunmalarını öngören kamusal politikalar kaynağıdır. Başka bir açıdan sosyal politikayı devletlerin insan gücünün korunması ve geliştirilmesine yönelik olarak aldıkları kararlar ve sürdürdükleri uygulamalar olarak tanımlamak da mümkündür.
#6
SORU: Ulusal sosyal politikaların belirlenmesinde toplumların hangi özellikleri etkili olmaktadır?
CEVAP: Toplumun demografik yapısı, hukuk düzeni ile gelenek ve görenekler ulusal sosyal politikaların belirlenmesinde etkili olmaktadır.
#7
SORU: Ulusal sosyal politikaların uluslararası nitelik kazanmasında neler etkili olmuştur?
CEVAP: Ulusal sosyal politikaların uluslararası nitelik kazanmasında sadece uluslararası piyasada rekabet edebilirlik değil; barışın devamlılığına katkıda bulunma, ekonomik gelişmede sosyal ve insani amaçları dikkate alma gibi nedenler de etkili olmuştur.
#8
SORU: Uluslararası sosyal politikanın doğuş gerekçeleri nelerdir?
CEVAP: Uluslararası sosyal politikanın doğuşunda temel belirleyici unsurun rekabet eşitsizliğini önlemek isteği olduğunu söylemek mümkündür. Sonrasında ise, işçi sınıfının uluslararası sosyal politika düşüncesine desteği uluslararası sosyal politikanın gelişiminde etkili olmuştur. Uluslararası sosyal politikanın doğuşunda etkili olan bir diğer gerekçe ise, daha çok insani ve manevi bir nitelik taşımaktadır. Sosyal politikanın uluslararasılaşmasının bir diğer gerekçesini, olumsuz çalışma ve yaşam koşullarını ortak düzeyde paylaşan çalışanların dayanışma duygusu olarak belirtmek mümkündür.
#9
SORU: Uluslararası sosyal politikayı nasıl tanımlayabilirsiniz?
CEVAP: Uluslararası sosyal politika, Ekonomik ve toplumsal bakımdan gereksinmesi olan kişi ve kümeleri korumak, piyasa ekonomisi kurallarının doğurduğu ve küreselleşmenin derinleştirdiği uluslararası barışı tehdit eden eşitsizlik, eğretilik ve güvencesizlikleri azaltmak ve ortadan kaldırmak amacıyla sosyal politikanın uluslararası yanlarını ve bunların oluşturdukları kuruluşları; bu kuruluşlar aracılığıyla ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeylerde izlenmesi gereken politikaları bu politikaların içereceği önlemleri ve bu önlemlerin uygulamaya konulması ile denetimini inceleyen bilim dalı olarak tanımlanmaktadır.
#10
SORU: Uluslararası sosyal politikaların amaçları nelerdir?
CEVAP: Uluslararası sosyal politikaların amaçları genel olarak beş başlık altında toplanır. Bunlar; uluslararası piyasada rekabet koşullarında eşitlik sağlamak, barışın devamlılığına katkıda bulunmak, sosyal adaleti sağlamak, ekonomik gelişmede sosyal ve insani amaçları dikkate almak ve uluslararası harekete öncülük etmek olarak sıralanabilir.
#11
SORU: 19. ve 20. yüzyıllarda, uluslararası sosyal politikaların temel amacı nedir?
CEVAP: 19. ve 20. yüzyıllarda, uluslararası sosyal politikaların temel amacını rekabet koşullarında uluslararası piyasada eşitlik sağlamak oluşturmuştur.
#12
SORU: Sosyal politika alanında uluslararası standartların oluşturulmasının önem kazanmasının sebebi nedir?
CEVAP: I. Dünya Savaşı yıllarında sosyal alandaki adaletsizliklerin dünya barışına zarar vereceği ve dünya barışının devamlılığının sağlanmasının ancak sosyal alandaki adaletin sağlanmasıyla mümkün olabileceği görüşü, sosyal politika alanında uluslararası standartların oluşturulmasında önem kazanmaya başlamıştır.
#13
SORU: Sosyal adaleti sağlama düşüncesi ilkesi ne zaman gündeme getirilmiştir?
CEVAP: Sosyal adaleti sağlama düşüncesi ilke olarak Versay Barış Görüşmeleri sırasında gündeme getirilmiş, sonrasında ise Filadelfiya Bildirgesiyle sosyal adalet, geniş anlamda, tüm insanlığın refahını sağlamak şeklinde tanımlanmıştır.
#14
SORU: Sosyal politikanın ilk oluşumu nasıl başlamıştır?
CEVAP: Sosyal politikanın ilk oluşumlarını 19. yüzyılın ilk yarısındaki İngiltere’de bulmak mümkündür. İngiltere’de çok fazla sayıda işçinin çalıştığı bir dokuma fabrikasına sahip olan Robert Owen sosyal politikaların ilk örneklerini kendi fabrikasında uygulamıştır. Owen, yasal anlamda hiçbir zorunluluğu olmamasına rağmen kendi fabrikasında çalışan işçilerin çalışma koşullarını olumlu yönde etkileyecek düzenlemelerde bulunmuştur. Ancak ulusal düzeydeki düzenlemelerin yeterli olmayacağı düşüncesi ve sanayileşmiş ülkelerin aralarındaki rekabet nedeniyle etkin bir sosyal politikanın ancak uluslararası düzeyde olması Owen’ı uluslararası sosyal politika kuralları oluşturma yolunda harekete geçirmiştir.
#15
SORU: Owen’ın uluslararası sosyal politika kuralları oluşturma çabaları nasıl sonuçlanmıştır?
CEVAP: Owen’ın girişimlerinin o dönem İngiltere yönetiminin inanç ve hedeflerinden uzak olması, başvurunun hükümet tarafından olumsuz ve gereksiz olarak değerlendirilmesine neden olmuştur.
#16
SORU: Uluslararası sosyal politika alanında ilk hareketlenme ne zaman başlamıştır?
CEVAP: Uluslararası sosyal politika alanındaki ilk hareketlenme 19. yüzyılın ortalarından sonra hız kazanmaya başlamıştır. İngiltere başta olmak üzere, dünya ülkelerinde liberal düşünce sisteminin yerini insancılığın ve sosyalist düşüncenin almaya başlaması toplumsal sorunlara duyarlılığın artmasını da beraberinde getirmiştir. Bu tarihten sonra başta İngiltere olmak üzere, İsviçre, Fransa ve Almanya’da da çalışanların sıkıntıları üniversite ve hükümet düzeyinde tartışılmaya başlanmıştır.
#17
SORU: Uluslararası sosyal politikanın oluşumunda ve yürütümünde etkili olan evrensel örgütler nelerdir?
CEVAP: Uluslararası sosyal politikanın oluşumunda ve yürütümünde etkili olan evrensel örgütleri Uluslararası Çalışma Örgütü-UÇÖ (International Labor OrganizationILO) ile Birleşmiş Milletler ve bağlı örgütler olarak belirtmek mümkündür.
#18
SORU: Uluslararası sosyal politika alanındaki temel kaynaklar kim tarafından hazırlanmıştır ve nelerdir?
CEVAP: Uluslararası sosyal politika alanındaki temel kaynakların önemli bir bölümü UÇÖ tarafından hazırlanmıştır. Temel kaynaklardan ilki UÇÖ Anayasası’nın Başlangıç ile Filadelfiya Bildirgesi’nin Genel İlkeler bölümlerinde yer alan ilkelerdir. Örgütün önemli bir diğer belgesi ise, Çalışmaya İlişkin Temel Haklar ve İlkeler Bildirgesi’dir. UÇÖ Anayasası’nın Başlangıç bölümü ile Filadelfiya Bildirgesi’nin Genel İlkeler bölümünde yer alan ilkeler çerçevesinde örgütün amacı bazı başlıklar altında toplanmaktadır.
#19
SORU: UÇÖ’nün amaçları nelerdir?
CEVAP: Örgütün amacı bazı başlıklar altında toplanmaktadır. Bunlardan ilki, evrensel ve sürekli bir barışın ancak sosyal adalet temeli üzerine kurulabileceğidir. İkinci amaç ise, adaletsizlik, sefalet ve ayırımcılığa dayalı çalışma koşullarının düzeltilmesi olarak belirlenmiştir. Uluslararası rekabetin sosyal sonuçlarından duyulan kaygının azaltılması da üçüncü amaç olarak belirtilmektedir.
#20
SORU: Örgütün belirlenen amaçları çerçevesinde ne tür konularda kararlar alınmıştır?
CEVAP: Belirlenen amaçlar çerçevesinde çalışma koşullarının, çalışma sürelerinin düzenlenmesi, işsizlikle mücadele edilmesi, çalışanların ve bakmakla yükümlü oldukları aile üyelerinin sosyal güvencelerinin sağlanması, gelir adaletinin ve eşit ücret uygulamasının sağlanması ve sendikal haklar gibi çalışma hayatına ilişkin hemen hemen tüm konularda bazı kararlar alınmıştır.
#21
SORU: Birleşmiş Milletler (BM) ne zaman kurulmuştur, amaçları nelerdir?
CEVAP: 1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler ’in amaçları; uluslararası barış ve güvenliği korumak, hak eşitliği ve hakların kendi geleceğini belirleme ilkelerine saygı göstererek uluslararası dostça ilişkiler geliştirmek, uluslararası ekonomik, sosyal, kültürel, insani sorunların çözümünde işbirliği yapmak ve temel insan hak ve özgürlüklerine karşı saygıyı teşvik etmek, bu ortak çıkarların elde edilmesinde uluslararasında uyum sağlayıcı örgüt olmak olarak belirtilmektedir.
#22
SORU: Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen belgelerden belli başlıcaları nelerdir ve önemi nedir?
CEVAP: Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen belgelerden belli başlıcaları İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi ve Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’dir. İnsan hakları ile ekonomik ve sosyal hakların evrensel ilkelerini belirlemek, çağdaş uygarlığın ortak değerlerini yansıtmak, diğer örgütlerin oluşturduğu standartlara esin kaynağı oluşturmak ve uluslararası düzenlemeleri birbirine yaklaştırmak için kabul edilen bu belgeler büyük bir öneme sahiptir.
#23
SORU: Uluslararası sosyal politikanın oluşumunda rol oynayan bölgesel örgütler nelerdir?
CEVAP: Uluslararası sosyal politikanın oluşumunda rol oynayan bölgesel örgütler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’dir.
#24
SORU: Avrupa Konseyi nedir, ne zaman kurulmuştur ve sosyal politika ile ilgili belgeleri nelerdir?
CEVAP: Avrupa Konseyi, Batı Avrupa’nın en eski hükümetler arası işbirliği örgütüdür. 5 Mayıs 1949 yılında kurulan örgütün sosyal politika ile ilgili temel belgeleri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Sosyal Şartı’dır.
#25
SORU: Avrupa Konseyi üyelerinin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan hakları topluca güvence altına almak için üzerinde anlaştıkları ilk düzenleme nedir, ne zaman kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir?
CEVAP: Avrupa Konseyi üyelerinin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan hakları topluca güvence altına almak için üzerinde anlaştıkları ilk düzenleme İnsan Hakları ve Özgürlüklerinin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi (AİHS)dir. Sözleşme 4 Kasım 1950 tarihinde Roma’da imzalanmış ve 3 Eylül 1953 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
#26
SORU: AİHS’nin amacı nedir, bu sözleşmeyi ne izlemiştir?
CEVAP: Sözleşmenin amacı, demokratik rejimlerin devam ettirilmesi açısından gerekli olan asgari hak ve özgürlükleri güvenceye almak ve insan hakları alanını zamanla genişletmektir. Bu amaçla AİHS daha çok sivil ve politik hakların korunmasına öncelik vermiştir. Bu sözleşmeyi Avrupa Sosyal Şartı izlemiştir.
#27
SORU: Avrupa Konseyi’nin amacı nedir?
CEVAP: Avrupa Konseyi’nin amacı, Avrupa Devletleri arasında bireysel özgürlüklerin, siyasi serbestliğin ve hukuk düzeninin korunmasında birliktelik sağlamaktır.
#28
SORU: Avrupa Birliği nedir, neyi amaçlamaktadır?
CEVAP: Avrupa Birliği, 27 üye ülkeden oluşan ve toprakları çoğunlukla Avrupa kıtasında yer alan ekonomik ve siyasi bir örgütlenmedir. 1992 yılında Maastricht Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle Avrupa Ekonomik Topluluğu’na yeni görev ve sorumlulukların verilmesi, Topluluğun Birlik haline dönüşmesinde etkili olmuştur. Avrupa Birliği, tüm üye ülkeleri ilgilendiren standart yasalar aracılığıyla insan, mal, hizmet ve sermaye dolaşımı serbestliğini kapsayan bir ortak pazar geliştirmiştir. Birlik, üye olan ülkelerde çalışanların hayat ve çalışma koşullarını iyileştirip, işçi ve işveren örgütleri arasında sosyal diyaloğun gelişmesini sağlayarak Birliğe üye ülkelerin sosyal politika düzenlemeleri arasında bir uyum sağlamayı amaçlamaktadır.
#29
SORU: Uluslararası sosyal politikanın gelişmesinde etkili olan nedenler nelerdir?
CEVAP: Genel olarak, uluslararası sosyal politikanın gelişmesinde etkili olan nedenleri; uluslararası rekabet, siyasal yakınlaşma veya bütünleşmeye ihtiyaç duyulması, insani nedenler, meslek bilincinin oluşmasının yarattığı uluslararası dayanışma ihtiyacı, sosyo-politik önlemler arasındaki farklılıkların kaldırılması ihtiyacı olarak sıralamak mümkündür.
#30
SORU: Uluslararası piyasada rekabet koşullarında eşitlik sağlama neden önemlidir?
CEVAP: Ulusal sosyal politika ile sosyal bakımdan zayıf olan grupların kendi ülke sınırları içerisinde korunması sadece o ülkede yoksulluğun veya sefaletin önlenmesine ve sosyal barışın sağlanmasına yardımcı olacaktır. Ancak, alınan ya da uygulanan tüm bu sosyal politika önlemlerinin bir de gözle görülmeyen bir maliyet yönü vardır. Tüm bu önlemlerin alınması üretim maliyetinde artışa neden olmakta; bu artış da ürün ve hizmetlerin satış fiyatlarının artması yönünde baskı uygulamaktadır. Bu nedenle sosyal politika alanında belirli ilkelere sahip olan bir ülke, bu tür ilkeleri benimsemeyen ülkelerle uluslararası ekonomik piyasada rekabet edemez konuma gelecektir. Ulusal sosyal politika önlemleri için harcama yapılması, harcama yapan ülkeler için bir yük ve rekabet eşitsizliği yaratacağından söz konusu önlemlerin uluslararası düzeyde kabul görmesinin ve uygulanmasının sağlanması gerekmektedir.
#31
SORU: Uluslararası piyasada siyasal yakınlaşma ve sosyal bütünleşmeye ihtiyaç duyulması neden önemlidir?
CEVAP: 20. yüzyılın başlarında yaşanan dünya savaşları ülkeleri ortak işbirliği ve savunma amaçlı uluslararası örgütlerin çatıları altında birleşmeye yöneltmiştir. Bunun nedeni uluslararası ekonomik ve siyasi bütünleşmenin ancak, sosyal bütünleşmenin gerçekleşmesiyle sağlanabileceğidir. Bu yaklaşımın sonucunda da devletlerin sosyal yapıları ve hukuki düzenleri arasındaki farklılıkların azaltılarak ortadan kaldırılmasına yönelik çabalar hız kazanmıştır.
#32
SORU: Uluslararası piyasada mesleki dayanışmaya ihtiyaç duyma neden önemlidir?
CEVAP: İşçi sınıfı önceleri, rekabet eşitsizliğini önlemek amacıyla gündeme getirilen uluslararası sosyal politika düşüncesini kabul etmemiştir. Ancak, ücret karşılığı bağımlı olarak çalışanların sayısının giderek artış göstermesi, olumsuz çalışma koşulları ve düşük ücret düzeyleri işçi sınıfı arasında güçlü bir dayanışmayı ve işçilerin haklarını örgütlenerek uluslararası düzeyde savunma bilincinin oluşmasını da beraberinde getirmiştir. Bu gelişme ise uluslararası sosyal politikanın gelişmesinde en önemli etken olmuştur. Uluslararası meslek kuruluşlarının kurulmasıyla güçlenen meslek bilinci, uluslararası ortak sosyal politika önlemlerinin alınmasını ve ülkelerin ortak bir yaklaşımla söz konusu önlemleri uygulamaya geçirmesini hızlandırmıştır.
#33
SORU: Uluslararası piyasada, uygulanan sosyo-politik önlemler arasındaki farklılıkları giderme neden önemlidir?
CEVAP: Sanayi Devrimi’nin yaşandığı dönemlerdeki ağır ve tehlikeli yaşam ve çalışma koşulları kamuoyunun dikkatini yoğun olarak çekmiş ve sosyal sorunların ekonomik sorunların dışında tutulamayacağı vurgulanmaya başlanmıştır. Toplumsal yapılanma içerisinde güçlü konumda bulunan sermaye sahiplerine karşılık güçsüz tarafı oluşturan işçi sınıfının istismarının önüne geçebilme düşüncesi kamuoyunda tartışılmaya başlanmış ve bu kötü gidişin önüne geçilmeye çalışılmıştır. Tüm bu gelişmeler devletleri bu yolda ulusal seviyede önlem alma zorunluluğu içerisinde bırakmıştır. Ancak önlemlerin ulusal düzeyde olması sadece ülke içindeki karmaşayı önleyecektir, bu nedenle tüm bu girişim ve düzenlemelerin uluslararası alanda alınacak önlemlerle desteklenmesi önem kazanmaktadır. Bu noktada uluslararası normların (sözleşme ve tavsiye kararları) ülkeler tarafından onaylanması, her ülkede aynı normların uygulanmasını sağlayacaktır
#34
SORU: Uluslararası piyasada emeğin ve sermayenin uluslararası hareketliliğini sağlama neden önemlidir?
CEVAP: Ülkeler arasında ekonomik ve sosyal yaşama dayalı rekabetin giderek hızlanmaya başlaması emeğin ve sermayenin hareketliliğini de beraberinde getirmiştir. Emeğin, daha iyi çalışma koşulları ve daha yüksek ücret imkânı sağlayan ülkelere göç etme isteği ile sermaye sahiplerinin daha az maliyetle daha yüksek üretim yapabilme isteği emek ve sermaye hareketliliğinde de uluslararası standartların oluşturulması gereğini yaratmıştır. Uluslararası standartlar ile ülkeler arasında çalışma yaşamına ilişkin düzenlemelerin birbirine yakınlaşması hem emeğin hem de sermayenin (mal ve hizmetlerin) hareketliliğini kolaylaştırmaktadır.
#35
SORU: Uluslararası çalışma normları gerçek anlamda neyi öngörmektedir?
CEVAP: Literatürde uluslararası çalışma normları gerçek anlamda; istihdam seviyesinin ve çalışma kalitesinin yükseltilmesi, çalışanın konumundan ve durumundan memnun olması ile sağlıklı ve mutlu olmasını öngörmektedir. Normatif görüşe göre uluslararası çalışma normları, işçilerin ve işverenlerin örgütlerini kurma hakları ve toplu sözleşme yapma yetkileri ile ilgili olarak bazı şartlar, en düşük ücret, haftalık en fazla çalışma süresi gibi çalışma koşullarına ilişkin konularda da bazı kurallar belirlemektedir.
#36
SORU: Uluslararası sözleşmelerin hazırlamasında ve kabulünde ne tür kriterler söz konusudur?
CEVAP: UÇÖ sözleşmeleri, hem hazırlanma ile kabul usul ve yöntemleri bakımından hem de üye devletler tarafından sözleşmelerin onaylanması ve uygulamaya konulmasında belirlenen ilkeler bakımından önemlidir. Uluslararası sözleşmeler kurumsal bir çerçevede hazırlanmakta ve kabul edilmektedir. Ayrıca uluslararası sözleşmelerin kabulü için 2/3 oy çokluğu gerekmektedir. Uluslararası çalışma sözleşmelerinin kabulünde üye ülke temsilcileri eşit oy hakkına sahiptir. Oylamada herhangi bir çekinim konulması konusunda açık bir yasal düzenleme bulunmaması durumunda üye ülkeler sözleşmeyi bir bütün olarak onaylamak ve uygulamaya koymakla yükümlüdürler.
#37
SORU: 1919 ve 2011 yılları arasında kabul edilen sözleşme ve tavsiye kararlarının konularını nasıl sıralayabiliriz?
CEVAP: Uluslararası sosyal politika alanında, 1919 ve 2011 yılları arası dönemde 189 sözleşme kabul edilmiştir. Onaylanan sözleşme ve tavsiye kararlarının kapsadığı konuları; dernek kurma özgürlüğünü gerçekleştirme, zorunlu çalışma yasaları, istihdam alanlarındaki ayrıcalıkların kaldırılması, çalışma yönetimi, endüstriyel ilişkiler, istihdam politikası, çalışma koşulları, sosyal güvenlik, iş güvenliği ve sağlığı, kadınların istihdamı, çocukların istihdamı, göçmen işçilerin istihdamı ve gemi adamlarının istihdamı vb. olarak sıralamak mümkündür.
#38
SORU: Türk hukukunda uluslararası anlaşmaların yapılması,, onaylanması ve yayımlanması konusunu düzenleyen yasalar nelerdir ve ne zaman yürürlüğe girmişlerdir?
CEVAP: Türk hukukunda uluslararası anlaşmaların yapılması, onaylanması ve yayımlanması konusunu düzenleyen iki önemli yasa bulunmaktadır. Bunlardan ilki, Milletlerarası Anlaşmaların Yapılması Yürürlüğü ve Yayınlanması ile Bazı Anlaşmaların Yapılması için Bakanlar Kuruluna Yetki Verilmesi Hakkındaki Kanun dur. Diğer yasal düzenleme ise, Milletlerarası Münasebetlerin Yürütülmesi ve Koordinasyonu Hakkında Kanun dur. İlk yasa 1963 yılında; ikinci yasa ise 1969 yılında yürürlüğe girmiştir. Her iki yasa birbirini tamamlamakla birlikte, Türkiye’nin uluslararası sözleşmeleri onaylama mekanizmalarını da açıkça belirtmektedir.
#39
SORU: Uluslararası normların doğrudan uygulanabilir nitelikte olması için ne gibi koşullar aranmaktadır?
CEVAP: Uluslararası normların doğrudan uygulanabilir nitelikte olması için tarafların amaçları, sözleşmenin içerdiği kuralların konusu ve sözleşme maddelerinin yazılış biçimi de önem taşımaktadır. Ayrıca uluslararası normların iç hukukta doğrudan uygulanabilmesi için açık, ayrıntılı ve kesin olması gerekmektedir. Uluslararası normların iç hukuk üzerinde doğrudan uygulanabilirliği için tüm bu koşulların dışında belki de olması gereken en önemli koşul ulusal hukuk düzeninin buna uygun olması koşuludur.
#40
SORU: . Uluslararası normların iç hukuk üzerindeki etkisinin Türkiye açısından değerlendirmesini yaparken anayasamızın hangi maddesi dikkate alınmalıdır?
CEVAP: Uluslararası normların iç hukuk üzerindeki etkisinin Türkiye açısından değerlendirmesini Anayasamızın 90. maddesi üzerinden yapmak gerekir.
#41
SORU:
Sosyal politikayı; dar anlamıyla nasıl tanımlarız?
CEVAP:
Sosyal Politika dersinizde de ifade edildiği gibi, sosyal politikayı; dar anlamıyla, “sanayileşme sonrası kötü çalışma koşulları ve yoksulluk içerisinde çalışan emek ve sermaye sahipleri arasındaki eşitsizlik ve kavgayı sona erdirerek ekonomik ve sosyal hayatta düzenin oluşturulmasına yönelik politikalar bütünü” olarak tanımlamak mümkündür (Tokol ve Alper, 2011: 3).
#42
SORU:
Sosyal politikayı daha geniş açıdan ele alan tanımlama nedir?
CEVAP:
Sosyal politikayı daha geniş açıdan ele alan tanımlamaya göre, “sosyal bütünlüğü parçalama eğilimi gösteren zıtlıkların, gerginliklerin ve çatışmaların barışçı ve toplumdaki farklı tarafların ortaklaşa kabul edeceği yollarla çözümlenmesine yönelik politikalar bütünü”nü sosyal politika olarak tanımlamak mümkündür (Tokol ve Alper, 2011: 3).
#43
SORU:
Sosyal politika tarih içinde nasıl ele alınmıştır?
CEVAP:
Sosyal politika 19. yüzyılda dar anlamda ele alınırken; II. Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemde ise geniş anlamıyla ele alınmaya başlamıştır.
#44
SORU:
Genel anlamıyla sosyal politika nasıl tanımlanır?
CEVAP:
Dar ve geniş anlamda sosyal politika tanımlamaları çerçevesinde genel anlamıyla sosyal politika, “toplumda ekonomik yönden güçsüz, bağımlı çalışan ve özel olarak bakım, gözetim gereksinimi duyan kesimlerin korunmalarını öngören kamusal politikalar kaynağıdır”.
#45
SORU:
Başka bir açıdan sosyal politikayı nasıl tanımlarız?
CEVAP:
Başka bir açıdan sosyal politikayı “devletlerin insan gücünün korunması ve geliştirilmesine yönelik olarak aldıkları kararlar ve sürdürdükleri uygulamalar” olarak tanmlamak da mümkündür (Altan, 2010: 85)
#46
SORU:
Hem dar anlamda hem de geniş anlamda sosyal politika tanımlamalarının nasıl yapıldığını söyleyebiliriz?
CEVAP:
Hem dar anlamda hem de geniş anlamda sosyal politika tanımlamalarının ulusal gereksinimler dikkate alınarak yapıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
#47
SORU:
Uluslararası sosyal politikanın temel amacı nedir?
CEVAP:
Uluslararası sosyal politikanın temel amacı sosyal politikaya ilişkin normların oluşturulması ve bunlara uluslararası düzeyde işlerlik kazandırılmasıdır.
#48
SORU:
Uluslararası sosyal politikaların amaçları genel olarak kaç başlık altında toplanır?
CEVAP:
Çok çeşitli olması ve zaman içerisinde önem düzeylerinin değişmesiyle birlikte, uluslararası sosyal politikaların amaçları genel olarak beş başlık altında toplanır. Bunlar; uluslararası piyasada rekabet koşullarında eşitlik sağlamak, barışın devamlılığına katkıda bulunmak, sosyal adaleti sağlamak, ekonomik gelişmede sosyal ve insani amaçları dikkate almak ve uluslararası harekete öncülük etmek olarak sıralanabilir (Tokol, 1995: 13).
#49
SORU:
19. ve 20. yüzyıllarda, uluslararası sosyal politikaların temel amacını ne oluşturmuştur?
CEVAP:
19. ve 20. yüzyıllarda, uluslararası sosyal politikaların temel amacını “rekabet koşullarında uluslararası piyasada eşitlik sağlamak” oluşturmuştur.
#50
SORU:
Uluslararası sosyal politikanın kurumsallaşmasında neler etkili olmuştur?
CEVAP:
Uluslararası sosyal politikanın kurumsallaşmasında evrensel ve bölgesel örgütler etkili olmuştur.
#51
SORU:
Uluslararası sosyal politikanın oluşumunda rol oynayan evrensel örgütler hangileridir?
CEVAP:
Uluslararası sosyal politikanın oluşumunda ve yürütümünde etkili olan evrensel örgütleri Uluslararası Çalışma Örgütü-UÇÖ (International Labor Organization- ILO) ile Birleşmiş Milletler ve bağlı örgütler olarak belirtmek mümkündür.
#52
SORU:
Uluslararası çalışma örgütü nasıl bir örgüttür?
CEVAP:
Uluslararası Çalışma Örgütü; ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek amacıyla kurulan ve merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan BM’e bağlı bir uzmanlık kuruluşudur.
#53
SORU:
UÇÖ’nün çalışma standartlarının temelini ne oluşturur?
CEVAP:
UÇÖ’nün çalışma standartlarının temelini sözleşme ve tavsiye kararları oluşturur.
#54
SORU:
UÇÖ, kurulduğu günden bugüne kadar gelen dönem içerisinde 2018 yılı itibariyle kaç sözleşme ve kararı kabul etmiştir?
CEVAP:
UÇÖ, kurulduğu günden bugüne kadar gelen dönem içerisinde 2018 yılı itibariyle 189 sözleşme ve 205 tavsiye kararını kabul etmiştir (www.ilo.org/dyn/normlex (Erişim Tarihi: 25.11.2018). Uluslararası sosyal politikaların temel kuralları sözleşmelerle belirlenirken; tavsiye kararları ise, henüz sözleşme konusu olacak kadar olgunlaşmamış bir sorunu incelemekte, genel kurallar içeren sözleşmelerin uygulanması için ayrıntılı hükümler getirmekte ve sözleşmelerin uygulanması konusunda yol gösterici olmaktadır (Tokol, 1995: 32; Tokol-Alper, 2011: 66).
#55
SORU:
1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler’in amaçları nelerdir?
CEVAP:
Uluslararası sosyal politikanın oluşumunda rol oynayan bir diğer evrensel örgüt ise Birleşmiş Milletler’dir. 1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler’in amaçları; “uluslararası barış ve güvenliği korumak, hak eşitliği ve hakların kendi geleceğini belirleme ilkelerine saygı göstererek uluslararası dostça ilişkiler geliştirmek, uluslararası ekonomik, sosyal, kültürel, insani sorunların çözümünde işbirliği yapmak ve temel insan hak ve özgürlüklerine karşı saygıyı teşvik etmek, bu ortak çıkarların elde edilmesinde uluslar arasında uyum sağlayıcı örgüt olmak” olarak belirtilmektedir (“http:// www.uniconkara.org.tr/today/1. html”den aktaran Tokol-Alper, 2011: 63; Tokol, 1995: 57).
#56
SORU:
Avrupa Konseyinin temel sosyal politika belgeleri nelerdir?
CEVAP:
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Sosyal Şartı, Avrupa Konseyinin temel sosyal politika belgeleridir.
#57
SORU:
Avrupa konseyinin amacı nedir?
CEVAP:
Avrupa Konseyi’nin amacı, Avrupa Devletleri arasında bireysel özgürlüklerin, siyasi serbestliğin ve hukuk düzeninin korunmasında birliktelik sağlamaktır (Tokol-Alper, 2011: 68).
#58
SORU:
Avrupa birliği nasıl bir örgütlenmedir?
CEVAP:
Avrupa Birliği, 27 üye ülkeden oluşan ve toprakları çoğunlukla Avrupa kıtasında yeralan ekonomik ve siyasi bir örgütlenmedir.
#59
SORU:
Ululararası sosyal politikaların uygulanmasında en etkili araç nedir?
CEVAP:
Uluslararası çalışma normları ululararası sosyal politikaların uygulanmasında en etkili araçtır.
#60
SORU:
Uluslararası çalışma normlarını oluşturan şeyler nelerdir?
CEVAP:
Uluslararası Çalışma Örgütüne üye ülkelerin onayladıkları sözleşme ve tavsiye kararları uluslararası çalışma normlarını oluşturmaktadır.
#61
SORU:
Uluslararası hukuk ile iç hukuk arasındaki ilişki ilk olarak kim tarafından incelenmiştir?
CEVAP:
Uluslararası hukuk ile iç hukuk arasındaki ilişki ilk olarak H. Triepel tarafından incelenmiştir