Türkiye´de Demokrasi Ve Parlemento Tarihi Final 3. Deneme Sınavı
Toplam 20 Soru1.Soru
Köy Enstitüleri’nin de temeli aşağıdaki kurultaylardan hangisinde atılmıştır?
1931 Büyük Kurultayı |
1935 Büyük Kurultayı |
1938 I. Olağanüstü Kurultayı |
1939 Büyük Kurultayı |
1943 Büyük Kurultayı |
CHP’nin 1939 Kurultayı’nda kabul edilen programda büyük değişiklikler yoktur. Yeni programda Giriş ve ilk iki bölüm aynen korunmuştur. En önemli yenilik “köy eğitmenleri” konusudur. Atatürk’ün ulusal ve halkçı eğitim anlayışı doğrultusunda alınan bu karar gereğince; ilköğretimin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla öğretmen gönderilmesine olanak bulunmayan köylerin öğretim ve eğitim işlerinde köylüye rehberlik etmek üzere köy eğitmenleri istihdam edilmesi kararlaştırılmıştır. Böylece Köy Enstitüleri’nin de temeli atılmıştır. Kurultay, halkevlerinin yanı sıra halkodalarının açılmasını da programına almıştır. Doğru cevap D'dir.
2.Soru
- Türkiye Birleşik Komünist Partisi,
- Halkın Emek Partisi, Sosyalist Türkiye Partisi,
- Demokrasi Partisi, Emek Partisi, Refah Partisi,
- Demokratik Barış Hareketi, Fazilet Partisi,
- Halkın Demokrasi Partisi,
- Demokratik Toplum Partisi
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri 1980-2010 yılları arasında kapatılan partilerdir?
I, II, III ve VI |
I, III ve V |
I, II, III, IV, V ve VI |
II, IV ve VI |
III, IV, V ve VI |
1982 Anayasası’na göre parti kapatma yetkisi Anayasa Mahkemesi’ne aittir. Önceleri salt çoğunlukla verilen kapatma kararı, Anayasada yapılan değişiklikle nitelikli çoğunluğa dönüştürüldü. Diğer düzenlemelerle de parti kapatmak zorlaştırıldı. Bununla birlikte 1980 sonrasında çok sayıda siyasal parti kapatıldı. Kapatılan partilerle ilgili bir inceleme yapıldığında komünist faaliyetler, ayrılıkçı-bölücü örgütlenmeler, laiklik karşıtlığı gibi gerekçelerin ön planda olduğu görüldü. Kapatılan partilerin bazıları şunlardır. Türkiye Birleşik Komünist Partisi, Halkın Emek Partisi, Sosyalist Türkiye Partisi, Demokrasi Partisi, Emek Partisi, Refah Partisi, Demokratik Barış Hareketi, Fazilet Partisi, Halkın Demokrasi Partisi, Demokratik Toplum Partisi.
3.Soru
Cumhuriyet Halk Partisi'nin temelleri aşağıdaki olayların hangisinde ilk olarak atılmıştır?
Amasya Genelgesi |
Amasya Görüşmeleri |
Sivas Kongresi |
Erzurum Kongresi |
Cumhuriyetin İlanı |
Cumhuriyet Halk Partisi; Sivas Kongresi’nde örgütlenen, “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti”nin siyasal parti halinde dönüşmesi ile kurulmuştur. Onu, tarihsel ve ulusal gereksinimler doğurmuştur. Sivas Kongresi’nden 9 Eylül 1923’e kadar Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, 9 Eylül 1923’den 10 Kasım 1924’e kadar Halk Fırkası, 10 Kasım 1924’den 1931 yılına kadar Cumhuriyet Halk Fırkası, 1931 Kurultayı’ndan sonra da Cumhuriyet Halk Partisi adını almıştır. Doğru cevap C'dir.
4.Soru
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’yi 28 Şubat sürecine götüren nedenlerden değildir?
Laiklik tartışmalarının yoğun olarak yaşanması |
Devlet-mafya ilişkilerinin ortaya çıkması |
Milletvekili istifalarının çoğalması |
İktidar-muhalefet çatışmalarının yoğun olarak yaşanması |
Avrupa Birliği ile ilişkilerin bozulması |
- 2 Ekim-7 Ekim 1996 tarihleri arasında Başbakan Necmettin Erbakan sırasıyla Mısır, Libya, Nijerya’yı ziyaret etti. Libya’da, Kaddafi’nin bir çadırda Erbakan ile yaptığı görüşmede sarf ettiği sözler muhalefet ve basın tarafından ağır bir şekilde eleştirildi.
- 6 Ekim 1996’da Ankara Kocatepe Camisi’nde “şeriat isteriz” diye bağıran sakallı, cübbeli ve âsâlı Aczmendîler gösteri yaptı.
- 3 Kasım 1996’da Susurluk’ta meydana gelen bir trafik kazasında mafya, siyasetçi, polis ilişkileri açığa çıktı. Başbakan Erbakan ‘fasa fiso’ dedi, Adalet Bakanı Şevket Kazan ise, aydınlık için bir dakika karanlık toplumsal eylemi için “Mum söndü oynuyorlar” dedi.
- Kayseri’nin Refah Partili Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, 10 Kasım 1996 tarihli Refah Partisi İl Divan Toplantısındaki konuşmasında, Türkiye’de henüz gerçek demokrasinin olmadığını, hâkim güçlerin herkesi kendi görüşleri doğrultusunda hareket etmeye zorladığını söyledi. Karatepe konuşmasında şunları söylemişti:
“ Süslü püslü göründüğüme bakıp da laik olduğumu sakın sanmayın. Resmi görevim nedeniyle bugün bir törene katıldım. Belki başbakanın, bakanların, milletvekillerinin bazı mecburiyetleri vardır. Ancak, sizin hiçbir mecburiyetiniz yok. Refah Partili olarak yeryüzünde tek başıma da kalsam, bu zulüm düzeni değişmelidir. İnsanları köle gibi gören, çağdışı bu düzen mutlaka değişmelidir. Ey Müslümanlar sakın ha içinizden bu hırsı, bu kini, nefreti ve bu inancı eksik etmeyin. Bu bizim boynumuzun borcudur. ”
Karatepe bu konuşması nedeniyle 1 yıl hapis ve 420.000 lira ağır para cezasına mahkûm edildi. - Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, 11 Ocak 1997 Cumartesi günü, Başbakanlık Konutunda tarikat liderleri ve şeyhlere iftar yemeği verdi.
- Yüksek rütbeli subaylar 22 Ocak 1997 tarihinde Gölcük’te toplanarak irticanın iktidarda olduğunu tartıştılar.
- 30 Ocak 1997’de Sincan belediyesi Kudüs gecesi düzenledi. Belediye başkanı Bekir Yıldız, İran büyükelçisinin misafir olduğu gecede sahneye konulan cihad oyunu basında tepki oluşturdu. Star muhabiri Işın Gürel saldırıya maruz kaldı. Bekir Yıldız tutuklandı, mahkûm edildi.
- 3 Şubat 1997’de, Ankara’da Star TV muhabiri Işın Gürel’in muhafazakar biri tarafından saldırılarak dövülmesi toplumda büyük bir tepkiye neden oldu.
- 4 Şubat’ta Sincan’da askerler 20 tank ve 15 zırhlı araçla geçiş yaptı.
- 5 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Erbakan’a uyarı mektubu gönderdi.
- Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya ‘İrtica, PKK’dan daha tehlikeli’ dedi.
- 11 Şubat’ta Şeriata Karşı Kadın Yürüyüşü Ankara’da yapıldı.
- 23 Şubat 1997’de Fatih Camii’nde öğlen namazının ardından bir grup ellerindeki yeşil bayraklarla “şeriat isteriz”, “yaşasın Hizbullah” sloganlarıyla yürüdü. İslamcı gazeteci Yaşar Kaplan, gerektiğinde İslam uğruna şehit olacaklarına dair bir açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini verdiği Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Tansu Çiller ile uzlaşma sağladı ve 28 Haziran 1996’da RP ile DYP arasında yeni bir koalisyon hükümeti kuruldu. REFAHYOL Hükümeti olarak adlandırılan 54. Cumhuriyet Hükümeti döneminde de Türkiye’deki siyasi ve ekonomik istikrarsızlık giderilemedi. Ayrıca RP ile hükümet kurulması, DYP’de tartışmalara yol açtı ve bir grup milletvekili partiden istifa etti. Necmettin Erbakan’ın Libya’ya yapmış olduğu ziyarete ilişkin tartışmalar, DYP içindeki çekişmenin daha da artmasına yol açtı ve bu kez İçişleri Bakanı Mehmet Ağar görevinden istifa etti. REFAHYOL Hükümeti döneminde enflasyon, hayat pahalılığı ve PKK’nın eylemlerinin yanına bir de teokratik devletle ilgili tartışmalar eklendi. Böyle bir ortamda son derece sınırlı bir coğrafya ve nüfusa dönük olarak yerel ara seçimler yapıldı. Bu seçime ait sonuçların konuşulduğu günlerde, tüm ülkeyi sarsan ve yıllarca tartışılan bir kaza meydana geldi. Balıkesir’in Susurluk ilçesi yakınlarında meydana gelen trafik kazasında DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak yaralandı, Mehmet Özbay sahte kimlikli Abdullah Çatlı, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ ve Gonca Us isimli kadın öldü. Bir milletvekili ve üst düzey emniyet yetkilisinin, aranan bir Şahıs olan Abdullah Çatlı ile birlikte olması tartışmalara yol açtı ve kazanın mafya-devlet-aşiret ilişkisini gün ışığına çıkardığına dair yorumlar yapıldı. Yolsuzluk iddialarıyla ilgili Meclis Araştırma ve Soruşturma Komisyonlarının faaliyet gösterdiği dönemde, Susurluk Kazasıyla ilgili bir soruşturma komisyonunun kurulması da siyaset dünyasındaki gerginliği gideremedi. Özellikle siyasal alandaki rahatsızlıklar 28 Şubat 1997’deki Milli Güvenlik Kurulu bildirisine kadar uzandı. Laiklik tartışmalarının, devlet-mafya ilişkilerinin, milletvekili istifalarının, iktidar-muhalefet çatışmalarının yoğun olarak yaşandığı bir dönemde, 28 Şubat 1997’deki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Türk siyasi tarihine damgasını vuracak kararlar alındı.
5.Soru
Aşağıdakilerden hangisi 29 Eylül 1960 tarihinde Demokrat Parti'nin kapatılmasına gerekçe gösterilen sebeplerden değildir?
Dini siyasete alet etmesi |
Bir grup vatandaşı diğer gruba düşman etmesi |
Vatandaşlar arasında eşitlik haklarını ihlal etmesi |
Rejim değişikliğine teşebbüs etmesi |
Sosyal bir parti olma özelliğini kaybetmesi |
29 Eylül 1960’da da esas amacından ayrıldığı, dini siyasete alet ettiği, bir grup vatandaşı diğer gruba düşman ettiği, vatandaşlar arasında eşitlik haklarını ihlal ettiği, parti ileri gelenleri tarafından Anayasanın ihlaline yol açıldığı, seçmenlerine karşı güven bırakmadığı, parti teşkilatına hesap vermekten korkup değişik tarihlerdeki genel kongrelerin yapılmasına engel olduğu ve sosyal bir parti olma özelliğini kaybettiği gerekçeleriyle Demokrat Parti kapatılmıştı.
6.Soru
1973 genel seçimleri için aşağıdaki siyasi parti-lider eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?
Adalet Partisi - Necmettin Erbakan |
Milliyetçi Hareket Partisi - Alparslan Türkeş |
Cumhuriyet Halk Partisi - İsmet İnönü |
Demokrat Parti - Süleyman Demirel |
Milli Selamet Partisi - Bülent Ecevit |
Milliyetçi Hareket Partisi - Alparslan Türkeş
7.Soru
Aşağıdaki tarihlerden hangisinde yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Türk siyasi tarihine damgasını vuracak kararlar alındı ve 28 Şubat süreci başladı?
28 Şubat 1999 |
28 Şubat 1995 |
28 Şubat 1996 |
28 Şubat 1998 |
28 Şubat 1997 |
Laiklik tartışmalarının, devlet-mafya ilişkilerinin,
milletvekili istifalarının, iktidar-muhalefet çatışmalarının yoğun olarak yaşandığı
bir dönemde, 28 Şubat 1997’deki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Türk siyasi
tarihine damgasını vuracak kararlar alındı. Doğru cevap E dir
8.Soru
I.Üniversiteler ancak devlet eliyle ve kanunlarla kurulabilir. II.Üniversiteler bilimsel ve idarî özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliğe sahiptir. III. Kendileri tarafından seçilen yetkili öğretim üyelerinden kurulu organlar eliyle yönetilip denetlenecektir. IV.Ayrıca öğretim üyeleri ve yardımcılarının üniversite dışındaki makamlarca, her ne suretle olursa olsun, görevlerinden uzaklaştırılamayacaklardır. V.Yüksekokul kurmak da devletin tekelindedir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangisileri 1960 Anayasasının yükseköğretime ilişkin getirdiği hükümlerdendir?
I, II ve III |
I, II ve IV |
II, III ve IV |
I, II, III ve IV |
I, II,III, IV ve V |
1961 Anayasası, Türk anayasa tarihinde ilk defa yükseköğretime ilişkin hükümler getiren bir anayasa olması açısından önemlidir. Anayasanın 120. maddesinde “Özerk Kuruluşlar” başlığı altında “Üniversiteler” düzenlenmiştir. Söz konusu maddede üniversitelerin; ancak devlet eliyle ve kanunlarla kurulacağını, bilimsel ve idarî özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliğe sahip olduğunu, kendileri tarafından seçilen yetkili öğretim üyelerinden kurulu organlar eliyle yönetilip denetleneceğini hükme bağlamıştır. Ayrıca öğretim üyeleri ve yardımcılarının üniversite dışındaki makamlarca, her ne suretle olursa olsun, görevlerinden uzaklaştırılamayacakları, serbestçe araştırma ve yayında bulunabilecekleri de saptanmıştır. 1961 Anayasası üniversite kurmayı devletin tekeline bırakırken, yüksekokullar bakımından böyle bir sınırlama getirmemiştir.Doğru cevap D'dir.
9.Soru
Kurucu Meclis çalışmaya başladıktan sonra Milli Birlik Komitesi kimlerin seçimlere katılabileceğini açıkladı. İlk genel seçimlere katılmak isteyen siyasal partilerin 13 Şubat 1961’e kadar kuruluş işlemlerini tamamlamış olması gerekiyordu.
Aşağıdakilerden hangisi bu açıklama sonrası kurulan partilerden birisidir?
Milliyetçi Hareket Partisi |
Esnaf ve Çiftçi Partisi |
İşçilerin Sosyalist Partisi |
Liberal Demokrat Parti |
Yeni Türkiye Partisi |
Kurucu Meclis çalışmaya başladıktan sonra Milli Birlik Komitesi kimlerin seçimlere katılabileceğini açıkladı. İlk genel seçimlere katılmak isteyen siyasal partilerin 13 Şubat 1961’e kadar kuruluş işlemlerini tamamlamış olması gerekiyordu. Bu açıklama yeni siyasi partilerin arka arkaya kurulmasını sağladı. Sosyalist Parti, Mutedil Liberal Parti bunlar arasındaydı. Arkasından Adalet Partisi, Çalışma Partisi, Cumhuriyetçi Mesleki Islahat Partisi, Memleketçi Serbest Parti ilk kurulan partiler oldu. Seçime katılmak için son gün olan 13 Şubat’ta ise yedi parti daha kuruldu. Bunlar Yeni Türkiye Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Güven Partisi, Musavat Partisi, Millete Hizmet Partisi, Muhafazakâr Parti ve Cumhuriyetçi Parti idi.
10.Soru
Aşağıdakilerden hangisi 12 temmuz beyannamesinin sonuçları arasında değildir?
Muhalefete sahip çıkılması |
Başbakan Recep Paker'in istifa etmesi |
CHP içinde çok partili dönemin ruhunu anlamayan kişilerin tasfiye edilmesi |
Celal Bayar'ın DP başkanlığından istifa etmesi |
DP'den ayrılan milletvekillerinin Millet Partisine geçmeleri |
Beyannamede; meşru bir muhalefetin önemine dikkat çekilerek, iktidarın muhalefete hiç bir şekilde baskı yapamayacağı vurgulanıyordu. Ayrıca, Bayar’ın iddiaları makul görülerek, muhalefete sahip çıkılırken, Başbakan Peker’in iddiaları karşılıksız kalıyordu. Cumhurbaşkanı demokrasiye geçişte kararlı tutumuyla tavrını ortaya koyarken, iktidar ve muhalefet ilişkilerine de yeni boyut kazandırdı. Böylece Cumhurbaşkanı İnönü tavrını ortaya koymuş, siyasetin yeniden yapılandırılmasına yol açacak yeni bir süreci başlatmış oldu.
11.Soru
12 Eylül 1980 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri gerçekleştirdiği bir müdahale ile yönetime el koymuş ve hemen sonrasında ülke yönetimi Milli Güvenlik Konseyi tarafından üstlenilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi Milli Güvenlik Konseyi'nin üyelerinden biri değildir?
Kara Kuvvetleri Komutanı Necip Torumtay |
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya |
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer |
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun |
Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren |
Askeri müdahaleden hemen sonra ülke yönetimini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren’in başkanlığında oluşan Milli Güvenlik Konseyi üstlendi. Beş kişinden oluşan Milli Güvenlik Konseyi’nde Kenan Evren’den başka, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun yer aldı.
12.Soru
Demokrat Parti'nin ilk kez iktidara geldiği seçimler hangi tarihte yapılmıştır?
1946 |
1947 |
1948 |
1949 |
1950 |
14 Mayıs gece yarısına doğru gayri resmi sonuçlar açıklanmaya başlandığında siyasette büyük bir sürpriz yaşandı. DP, büyük bir zafer kazanmıştı. En iyimser tahminlerde bile kimse DP’nin bu kadar büyük başarı kazanacağını beklemiyordu. 14 Mayıs 1950 seçim sonuçlarına göre DP, 408 milletvekili kazanmıştı.
13.Soru
Aşağıdaki tarihlerden hangisinde Cumhuriyet Halk Partisi Olağanüstü kurultay yapmıştır?
1927 |
1931 |
1935 |
1938 |
1939 |
CHP, çok partili siyasal yaşamın başladığı 1946 yılına kadar 6’sı olağan, 1’i olağanüstü olmak üzere 7 Büyük Kurultay toplamıştır. 1919, 1927, 1931, 1935, 1939, 1943 kurultayları olağan, 1938 kurultayı olağanüstü kurultaylardır. Doğru yanıt D seçeneğidir.
14.Soru
I. Askerî müdahale meşru bir zemine oturtulmaya çalışıldı.
II. Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Cemal Gürsel, Devlet ve Hükümet Başkanı olarak bütün icrai yetkileri üzerine aldı.
III. 12 Haziran 1960’da 1 sayılı kanun çıkarıldı.
IV. Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ölüm cezasına çarptırıldı
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri 1960 darbesinin akabinde gerçekleşmiştir?
I ve II |
II ve III |
I, II ve III |
II, III ve IV |
I, II, III ve IV |
27 Mayıs hareketinin en dikkat çekici özelliklerinden biri askerî müdahalenin meşru bir zemine oturtulmaya çalışılmasıydı. Demokrat Parti’nin meclis üstünlüğü ile muhalefeti susturması, Tahkikat Komisyonu kurması, temel hak ve özgürlükleri askıya alması gibi nedenleri dikkate alan İstanbul Hukuk Fakültesi’nin kimi öğretim üyelerinden oluşan bilim kurulu, içinde bulunulan durumun adi bir hükümet darbesi sayılamayacağına ilişkin rapor verdi. Böylece hukuksal zemin oluştu. Ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Cemal Gürsel, Devlet ve Hükümet Başkanı olarak bütün icrai yetkileri üzerine aldı ve 30 Mayıs 1960’da ilk Gürsel Hükümeti göreve başladı. 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesini gerçekleştirenler, 12 Haziran 1960’da 1 sayılı kanunu çıkarttılar.27 Mayıs süreci içinde bir taraftan Demokrat Parti kapatılırken öte yandan Yassıada duruşmaları da başlamıştı. Geçici Anayasa eski iktidar mensuplarını yargılamak üzere Yüksek Adalet Divanı adlı olağanüstü mahkeme kurulmasını öngörmüştü. Yüksek Adalet Divanı’nın yaptığı yargılamalar üç ana grupta toplanıyordu. Bunlar; 1. Cinayet, ayaklanmaya azmettirme ve bilerek mala ve cana zarar verme gibi suçları kapsayan üç ağır ceza davası, 2. Anayasayı ihlal kapsamında altı siyasal dava ve 3. dokuz yolsuzluk davası idi. Yüksek Adalet Divanı’nın yaptığı yargılamalar ve MBK’nin onayı sonrası Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ölüm cezasına çarptırıldı. Hakkında idam hükmü verilen Celal Bayar’ın cezası MBK tarafından ömür boyu hapse çevrildi. Doğru cevap E'dir.
15.Soru
Askeri müdahaleden kısa bir süre sonra hükümeti kurmakla görevlendirilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Bülent Ulusu |
Nurettin Ersin |
Tahsin Şahinkaya |
Nejat Tümer |
Sedat Celasun |
Askeri müdahaleden kısa bir süre sonra hükümeti kurmakla görevlendirilen Deniz Kuvvetleri Eski Komutanı Bülent Ulusu yeni Bakanlar Kurulu’nu da oluşturmuştur.
16.Soru
I. Muhtıra, hükümet kanadında yanıtını buldu.
II.Başbakan Demirel görevinden ayrıldı.
III. Ordu; parlamentoyu dağıttı ve siyasal partileri kapattı.
IV. Mart 1971 tarihli muhtıra Memduh Tağmaç, Nihat Erim, Celal Eyiceoğlu ve Muhsin Batur imzasını taşır.
12 Mart muhtırası ile ilgili yukarıdakilerden hangisi doğrudur?
I ve II |
II ve III |
III ve IV |
I ve IV |
I, II, III ve IV |
Doğru cevap A'dır. 12 Mart 1971 tarihli Memduh Tağmaç, Faruk Gürler, Celal Eyiceoğlu ve Muhsin Batur imzasını taşıyan muhtıraya göre; Parlamento ve Hükümet süregelen tutum, görüş ve icraatı ile ülkeyi anarşi, kardeş kavgası içine sokmuş, anayasanın öngördüğü reformları yapmamış, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini tehlike içine düşürmüştü. 12 Mart 1971 tarihli muhtıra ile gelen askeri müdahale; üniversitelerdeki şiddet olaylarının önünün alınamaması, büyük şehirlerdeki eylemler gibi bir dizi nedenin etkisi altında gerçekleşmişti. Muhtıra metnine göre generaller anarşi, ekonomik ve sosyal huzursuzlukların sorumlusu olarak parlamentoyu ve hükümeti görüyor, çözümü ise yine parlamento içinde arıyorlardı. Tarafsız bir başbakanın başkanlığında Adalet Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi’nin temsil edildiği bir kabinenin iyi bir formül olacağı düşünülüyordu. Muhtıra, hükümet kanadında yanıtını buldu. Başbakan Demirel görevinden ayrıldı. Ordu; 27 Mayıs 1960 yılından farklı olarak parlamentoyu dağıtmadan ve siyasal partileri kapatmadan sorunu çözmüş, Nihat Erim 26 Mart 1971’de on dört teknokrat ve sekiz siyasetçiyle partiler üstü yeni bir hükümet kurmuştu. Doğru cevap A'dır.
17.Soru
Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı hangi yıl verilmiştir?
1931 |
1932 |
1933 |
1934 |
1935 |
TBMM, öneriyi 5 Aralık 1934 günü yapılan birleşiminde öncelik ve ivedilikle gündemine aldı.Kimi milletvekillerinin Türk kadınını öven, yasayı destekleyen konuşmalarının ardından gerekli değişiklikler oybirliği ile kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasa ile 22 yaşını bitiren kadın, erkek her Türk milletvekili seçme hakkına sahiptir (madde 10). Otuz yaşını bitiren kadın, erkek her Türk de milletvekili seçilebilecektir (madde 11). Doğru yanıt D seçeneğidir.
18.Soru
1960 Anayasası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
1960 Anayasası’nda kanunların anayasaya aykırı olamayacağı kabul edilmiştir. |
Egemenlik devlet organları arasında paylaştırılmış ve yumuşak güçler ayrılığı benimsenmiştir. |
Basın yayın, insan hakları gibi konular dikkate alınmamıştır. |
Parlamenter rejime uygun olarak yürütme; sorumsuz devlet başkanı ile sorumlu başbakan ve bakanlar kurulu arasında bölüştürülmüştür. |
Hükümet karşısında bir kuvvet oluşturabilecek Anayasa Mahkemesi kurulmuştur. |
1961 Anayasası’nda da kanunların anayasaya aykırı olamayacağı kabul edilmiştir. Anayasanın üstünlüğü ilkesi gereği olarak Anayasa hükümlerinin yasama, yürütme ve yargı organları ile idare makamlarını ve kişileri bağlayacağı vurgulanmıştır. Egemenlik devlet organları arasında paylaştırılmış ve yumuşak güçler ayrılığı benimsenmiştir. Parlamenter rejime uygun olarak yürütme; sorumsuz devlet başkanı ile sorumlu başbakan ve bakanlar kurulu arasında bölüştürülmüştür. İster iktidarda, isterse muhalefette olsun siyasi partiler demokratik hayatın vazgeçilmez unsurları olarak kabul edilmiştir. Hükümet karşısında bir kuvvet oluşturabilecek Anayasa Mahkemesi kurulmuş, TRT gibi kurumlar özerkleştirilmiştir. Basın yayın, insan hakları gibi konularda önemli atılımlar gerçekleştirilmiştir. Doğru cevap C'dir.
19.Soru
Aşağıdakilerden hangisi klasik demokrasinin ana unsurları arasında yer almamaktadır?
Yetkilerin sınırlandırılması |
Seçim |
Temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması |
Monarşinin yayılması |
Eşitliğin sağlanması |
Doğru cevap D şıkkıdır.
20.Soru
Demokrat Parti’nin, muhalefetin faaliyetlerini araştırmak için kurduğu komisyon aşağıdakilerden hangisidir?
Siyasi Partiler Komisyonu |
İnsan Hakları Komisyonu |
Muhalefeti Araştırma Komisyonu |
Tahkikat Komisyonu |
Anayasa Komisyonu |
DP 15 Nisan 1960’ta TBMM’ye bir soruşturma önergesi verdi. Önergede; CHP’nin seçim dışı yollardan iktidara gelmek için ülkede huzursuzluk çıkardığını ileri sürülüyordu. Araştırılması için TBMM’de 15 kişilik bir “Tahkikat Komisyonu” kurulmasını istendi.
-
- 1.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 2.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 3.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 4.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 5.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 6.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 7.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 8.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 9.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 10.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 11.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 12.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 13.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 14.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 15.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 16.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 17.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 18.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 19.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 20.SORU ÇÖZÜLMEDİ