Spor Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #882844
Aşağıdaki yargılardan hangisi veya hangileri örgütlerin temel özellikleri arasında yer alır?
I. Örgütlerin bir veya birden fazla görevi/amacı olabilir.
II. Kurumsal olarak örgütler her türlü göreve sahip olabilirler.
III. Örgütler sürekli kurumlardır.
Yalnız I |
I ve II |
II ve III |
Yalnız III |
I, II ve III |
Yukarıdaki tanımlardan da anlaşılacağı gibi örgüt kavramı çok farklı bakış açıları doğultusunda farklı biçimlerde yorumlanmaya ve açıklanmaya çalışılmaktadır. Tüm bu tanımlardan yola çıkarak ortak bir örgüt kavramı tanımı yapmak yerine örgütlerin temelözellikleri ile bir sıralama yapmanın çok daha faydalı olabileceği düşünülmektedir (Ata-bek, 2000);
1.Örgütlerin bir veya birden fazla görevi/amacı olabilir.
2.Örgütlerde genel olarak birincil ilişkilere olanak vermeyecek derecede büyükgruplar olarak düşünebiliriz.
3. Örgütler sürekli kurumlar değillerdir. Kuruluşuna neden olan sorunlar ortadankalktığında üyelerin bilinçli kararıyla ya da hukuki nedenlerle örgütler kapatılabilir.
4.Örgüt üyeleri sürekli toplu hâlde bulunurlar. Ancak bazı örgütlerin alt birimleriolduğundan bunlar farklı yerleşim birimlerinde de bulunabilirler.
5.Oluşum bakımından örgütler gönüllü veya zorunlu gruplardır. Örneğin bir fabrikaya insanlar çalışmak istedikleri için gönüllü olarak girerler. Avukatlar ise mesleklerini yapabilmek için bir baro örgütüne üye olmak zorundadırlar.
6.Örgütler, şartlı olarak girilebilen kurumlardır. Bir örgüt herkese açık değildir. Ancak belli koşulları yerine getirenler üye olabilirler.
7.Örgütlerdeki davranışların büyük bir kısmı örgütlenmiştir. Ama kısmen örgütlenmemiş davranışlar da olabilir.
8.Kurumsal olarak örgütler her türlü göreve sahip olabilirler.
9.Örgütler toplumun etkilerine kısmen ya da tamamen açık olabilirler.
10.Örgütler üyeleri üzerinde sınırlı baskı olanaklarına sahiptir. Bunlar örgütü düzenleyen metinlerde belirlenmiş olabileceği gibi örf ve âdetlere dayalı da olabilirler.
11.Örgütler birden fazla insandan ve bunlar arasındaki etkileşimden oluşur.
12.Örgütler bireylerin tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara sahiptir ve örgüt üyelerinin davranışları bu amaçların gerçekleştirilmesine yöneliktir.
13.Her örgütün önceden belirlenmiş “biçimsel” ve üyeler arası etkileşim sonucu oluşmuş “biçimsel olmayan bir yapısı vardır.
14.Örgütler, çevreleriyle etkileşim içinde olan “açık sistemler”dir. Çevreden çeşitli“girdiler” (insan gücü, bilgi, hammadde, malzeme vb.) alır, bunları işler ve çevreye“çıktılar” sunarlar.
15.Açık sistem olarak örgütler, birbirleriyle ilişkili (iletişim içinde) alt sistemler oluşur.
Yorumlar
- 0 Yorum