Spor Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #882973

Aşağıdaki yargılardan hangisi veya hangileri güçlü bir kültüre sahip olduğu düşünülen örgütlerin özellikleri arasında yer alır?

I. İş görenlerin yaratıcılık ve başarı güdüleri teşvik edilir, mesleki gelişimi ve işindeki başarısı için yönetim tarafından her türlü destek ve yardım sağlanır. 

II. İş görenler, yaptıkları işle ilgili konularda sorumluluk üstlenmeye teşvik edilir, isteklendirilir. 

III. Örgütte hoşgörü ortamı egemen olup, örgütsel çatışmalar karşılıklı anlayış içinde çözümlenir.  

IV. Görevin yerine getirilmesinde iş görenlere büyük ölçüde özerklik verilir.


Yalnız I

I ve II

II, III ve IV

I, II ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Örgüt kavramını tanımlanmasında olduğu gibi, örgüt kültürü ile ilgili gerçekleştirilentanımlamalarda da bir farklılık ve çeşitlilik gözenmektedir. Bu kavram ile ilgili çerçeveninçizilebilmesi açısından güçlü bir kültüre sahip olduğu düşünülen örgütlerin özellikleri şuşekilde sıralanmıştır (Şişman, 1994);

• İşgörenlerin yaratıcılıkve başarı güdüleri teşvik edilir,mesleki gelişimi ve işindeki başarısı için yönetim tarafından her türlü destek ve yardım sağlanır. Örgütte yenilik ve değişmelerle gelenekler; otoriteyle özerklik arasında bir denge kurulur.

• Görevin yerine getirilmesinde iş görenlere büyük ölçüde özerklik verilir,iş görenler yanlış yapmaktan korkmaz, görevleriyle ilgili konularda risk üstlenme konusunda teşvik edilir. Bu nedenle örgütün kuralları dışına çıkanlar bu kuralları bozan kişiler olarak değil, kendilerini riske atan kişiler olarak kabul edilir.

• Örgüt üyeleri arasında yarışmayla iş birliği arasında iyi bir denge sağlanır. İş görenler işleriyle ilgili konularda kendi aralarında bir yandan yarışmaya, diğer taraftanda karşılıklı yardımlaşma ve iş birliğine teşvik edilir.

• İş görenler,yaptıkları işle ilgili konularda sorumluluk üstlenmeye teşvik edilir, isteklendirilir. İş görenler de yaptıkları işlerle ilgili konularda sorumluluk almaktan kaçınmaz.

• Örgütte esnek bir yapı bulunur ve iş görenin kontrol edilmesine yakından denetim yerine, uzaktan denetim biçimi tercih edilir. Örgütte egemen olan kurallar, değişmez, katı kurallar değildir. Yazılı kurallardan çok yazılı olmayan kurallar önemli görülür.

• Örgütte hoşgörü ortamı egemen olup,örgütsel çatışmalar karşılıklı anlayış içinde çözümlenir. Örgütte yapılan işlerle ilgili olarak iş görenlerin yapabileceği hatalar hoşgörü ile karşılanır ve örtbas edilir; şikayetler ise hoş karşılanmaz.

• İşgörenin görevine olduğu kadar sosyal yaşantısınada ilgi gösterilir.İş görenler arasında arkadaşlık ilişkileri teşvik edilir. Örgüt bir aile, köy, kulüp havası taşır. İşgörenler arasında karşılıklı güven ve dostluk bulunur.

• İşgörenler arasında uyum ve ahenk bulunur.Örgütte yeni katılan üyeler,kısa birsüre içinde örgüte uyum sağlar ve örgütün diğer üyeleriyle kaynaşır.

• Örgütte adil bir ödül-cezasistemi bulunur; iş görene sağlanacak her türlü yardım,destek ve ödüllerde iş görenin performansı ve işindeki becerisi temel ölçütler olarak kabul edilir; imtiyazlı davranışlardan kaçınılır.

• İş, örgü tüyeleri tarafından yaşamak için gerekli bir uğraş olarak görülür.Örgütte yapılan her iş, örgütün amaçlarının gerçekleşmesi ve örgütün başarısı içindir. Bu süreçte biçimsel kurallardan çok ulaşılan sonuçlar önemli görülür.

Yorumlar
  • 0 Yorum