BİNA VE YAPIM BİLGİSİ Dersi BİNA VE TASARIMI İLE İLGİLİ TEMEL İLKELER soru cevapları:

Toplam 74 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Analiz aşamasında neler yapılır?


CEVAP: Analiz, ilişkilerin keşfi ile ilgilidir; tasarım için gerekli bilgiler toplanır ve tasarımın amaçları saptanır.

#2

SORU: Mimari anlamda tasarlama nasıl açıklanabilir?


CEVAP: Tasarlama, sözcüğünün sözlük anlamı, “bir plan ya da eskizi yapmak üzere zihinde canlandırmak; biçim verme ya da üretilmek üzere zihinde canlandırılan bir plan ya da bir şey”dir. Mimari tasarımın karar vermeye yönelik felsefi bir süreç olduğunu, bu nedenle de bilgi edinmeyi, algılamayı, kavramayı, kavramsallaştırmayı, kuramsal bir temele dayanmayı, yapısal kurgu için bir yaklaşım seçmeyi veya geliştirmeyi gerektirdiğini ve bu sürecin deneyime, düşünmeye ve eleştiriye dayalı bir olgu olduğunu ifade etmektedir

#3

SORU: Planlama kavramı nasıl tanımlanabilir?


CEVAP: Planlama, “belli bir amaç veya kullanımı göz önünde tutularak, elverişli ve metotlu bir biçimde düzenlemek eylemi”dir. Planlama, “gelecek için karar verme” olarak da tanımlanabilir.

#4

SORU: Programlama kavramı nasıl tanımlanabilir?


CEVAP: Programlama, belli bir çalışmanın amacını, bölümlerini, yöntemini ve süresini gösteren plandır. Mimari programlama, tasarlanacak çözüm için gerekli verilerin hazırlandığı, problemi tanımaya yönelik bir planlama süreci evresidir.

#5

SORU: Bina bilgisinin amacı ve içeriği nedir?


CEVAP: Bina bilgisi, tasarımın temel öğelerinden birisi olan “işlev” kavramını, gereksinmeler çerçevesinde, ekonomi, teknoloji, fiziksel ve sosyo-kültürel vb. veriler yardımıyla inceleyen bir disiplindir. Tasarımcıyı; insanın antropometrik ölçülerinden başlayarak, tasarımprojelendirme ve uygulama süreçlerine hazırlar.

#6

SORU: Binalarda kalite kavramı nasıl tanımlanabilir?


CEVAP: Kalite için kullanılan en yaygın tanımlardan iki tanesi; • “Kullanıma uygunluk” ve • “Şartnamelere uygunluk”tur. Birincisi, kullanıcı esaslı bir tanım olmakla birlikte bir ürünün amaçlanan işlevini nasıl yerine getirdiğine ilişkindir. İkincisi ise kalitenin üretim uygulamalarının bir sonucu olarak, üretim esaslı bir tanımdır.

#7

SORU: Tasarım kalitesi neyi ifade etmektedir?


CEVAP: Tasarım kalitesi; bir ürünün genel olarak tüketicilerin isteklerini karşılama derecesidir.

#8

SORU: Projelendirme ve gerçekleştirme (uygulama) süreçlerinin başlangıcında hangi süreçler yer alır?


CEVAP: Projelendirme ve gerçekleştirme (uygulama) süreçlerinin başlangıcında; • Tasarım ve • Projelendirme süreci yer alır.

#9

SORU: Tasarıma etki eden fiziksel çevre özellikleri nelerdir?


CEVAP: Tasarıma etki eden fiziksel çevre özellikleri; • Arsanın topoğrafik durumu ve zemin yapısı, • Arsanın iklim koşulları (iklim, yönlenme ve Güneşlenme koşulları, bitki örtüsü), • Ulaşım-çevredeki yol ve trafik durumu, • Çevrenin doğal özellikleri ve manzarası, • Çevrede yer alan mimari yapılar ve özellikleri, • Çevrenin altyapı donatımı durumu, • Çevrenin imar durumu, yasal koşulları ve yönetmeliklerdir

#10

SORU: Program yapıcı öznel kullanıcı isteklerini nasıl değerlendirmektedir?


CEVAP: Nesnel programlar değişebilir, ancak bu kişisel değil, toplumdan topluma ve uzun zamanda ortaya çıkar. Programcının görevi bu anlamda öznel kullanıcı isteklerini bir nesnelleştirme süreci ile ihtiyaç programları haline getirmektir.

#11

SORU: Kullanım (performans) aşamasında kalite neyi ifade etmektedir?


CEVAP: Kullanım (performans) aşamasında kalite ise; ürünün elde edilebilme kolaylığı, güvenilir oluşu, sürekliliği, satış sonrasında kullanıcı sorunlarına hemen çözüm getirme gibi faktörleri içerir.

#12

SORU: Mimari tasarım evresinin aşamaları nelerdir?


CEVAP: Mimari tasarım evresinin aşamaları şöyle sıralanabilir: • Bilgi Toplama, • Analiz, • Sentez, • Değerlendirme, • Karar.

#13

SORU: Bir mimari tasarım sürecinin sonuç ürünü olarak ortaya çıkan mimari projeler hangi aşamalardan oluşur?


CEVAP: Bir mimari tasarım sürecinin sonuç ürünü olarak ortaya çıkan mimari projeler dört aşamadan oluşur. Bunlar; • Avan (ön) proje, • Kesin proje, • Uygulama Projesi ve • Detay Projelerdir.

#14

SORU: Bir binanın kalitesi değerlendirilirken nelere dikkat edilir?


CEVAP: Bir binanın kalitesinden söz edebilmek için binanın; • Planlama, • Tasarım, • Yapım ve kullanım aşamasındaki kalitesini irdelemek gerekir.

#15

SORU: Programların temel özellikleri nelerdir?


CEVAP: Programların iki temel özelliği vardır: • Programlama öznel kullanıcı istekleri ile başlar ve nesnel kullanıcı ihtiyaçları program ihtiyaçları olarak sonuçlanır. • Programlama, planlama gibi rasyonel ve sayılarla anlatılabilen, açık ve kolayca tanımlanabilir bir süreçtir. Bu yönden tasarlamadan ayrılır, planlamaya yaklaşır. Sonuçları da nesneldir, bir kişinin anlık isteklerini değil, denenmiş, başarı şansı yüksek nesnel değerlere yer verir.

#16

SORU: Sentez aşamasında neler yapılır?


CEVAP: Sentez aşamasında, analizin ışığında probleme çözümler önerilir

#17

SORU: Bina programları hangi bilgileri içerir?


CEVAP: Bina programları, tasarlanacak binalara ait tüm bölüm ve mekânların işlevleri, boyutları, donatım özellikleri ve mekânı kullanacak olan kişilerin kullanıcıların nitelikleri konusunda ayrıntılı bilgileri içerir.

#18

SORU: Tasarım ve projelendirme sürecinde mimari proje ile birlikte hangi projelerin de üretilmesi gerekir?


CEVAP: Tasarım ve projelendirme sürecinde; elektrik, mekanik, statik vb. projelerinin üretilmesi gerekir. Bu nedenle mimar , farklı disiplinlerdeki uzmanlarla iletişim kurmak zorundadır.

#19

SORU: Planlama sürecinde hedeflenen kalite neyi ifade etmektedir?


CEVAP: Planlama sürecinde hedeflenen kalitenin sağlanması; kullanıcı gereksinimleri ve beklentileri, planlama analizleri, arazi verileri ve organizasyonel veriler doğrultusunda; tasarım analizlerinin gerçekleştirilmesi şeklinde biçimlenmektedir.

#20

SORU: Kültür nedir, öğeleri nelerdir?


CEVAP: Toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir. Kültür, genel olarak iki öğeden oluşur; • İnsanın ürettiği bütün araç, gereç, binalar “maddi kültüre”, • Yine insanın yarattığı bütün anlamlar, değerler, kurallar “manevi kültüre” örnektir.

#21

SORU: Toplum içindeki insanın gereksinmeleri en temel gereksinmeden en karmaşık olanlara kadar nasıl sıralanır?


CEVAP: İlgili sıralama şöyle yapılabilir: • Fizyolojik gereksinmeler, • Güvenlik gereksinmeleri, • Toplumsal gereksinmeler, • Benlik gereksinmeleri, • Kendini gerçekleştirme gereksinimi.

#22

SORU: Projelerin yasa ve yönetmeliklere uygunluğu kim tarafından denetlenir?


CEVAP: Hazırlanan projelerin ilgili meslek odalarının denetiminden geçirilerek yasa, yönetmeliklere uygunluğu kontrol edilir. Yasa ve yönetmeliklere uygun olmayan projeler yeniden tasarımcı ve ekibi tarafından gözden geçirilir.

#23

SORU: Mimarlığı nasıl tanımlayabilirsiniz?


CEVAP: Mimarlık; insanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, eğlenme, dinlenme, çalışma gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak için mekânlar düzenleme sanatıdır.

#24

SORU: Değerlendirme aşamasında neler yapılır?


CEVAP: Değerlendirme aşamasında analiz sırasında tanımlanan amaçlar doğrultusunda önerilen çözüm irdelenir. Çözüm amaçlar yönünden başarılı değilse, bu tasarımcının senteze geri dönmesi, yeni bir çözüm üretmesi gerektiğini gösterir.

#25

SORU: Emniyet gereksinmelerin ilişkili olduğu unsurlar nelerdir?


CEVAP: Emniyet ile ilgili gereksinimler, iki başlık altında incelenebilir. Birincisi binanın yapısal olarak emniyetli olması, diğeri ise; doğal afetler karşısındaki performansı, yangın gibi afetlerde kullanıcılara zarar gelmeden binanın terk edilmesi önemlidir. Bu konuda güvenlik sistemleri ve elemanlarının sağlanmasının yanı sıra bina tasarımında giriş, çıkış sayısı, niteliği ve konumu da önem taşımaktadır. Bununla ilgili yönetmeliklere uygun binalar tasarlanmalıdır(yangın yönetmeliği vb.).

#26

SORU: Yapım aşamasında kalite neyi ifade etmektedir?


CEVAP: Yapım aşamasında kalite; ürünün üretim aşamasını oluşturur ve üretim sırasında, ürünün istenilen tasarım kalitesine ne kadar uyulduğunu gösterir.

#27

SORU: Toplumsal gereksinmeler nelerdir?


CEVAP: Toplumsal gereksinmeler; • Ait olma, • Beraberlik, • Arkadaşlık, • Grup içine girebilme gibi toplumsal etkileşim ile ilgili gerekliliklerdir.

#28

SORU: Sağlık gereksinmelerin ilişkili olduğu unsurlar nelerdir?


CEVAP: Mekân içine temiz su getirilmesi, çöp ve artıkların yok edilmesi, mikrop ve zararlılardan korunmasıdır. Bina tipi ve kullanıcı sayısına bağlı olarak sağlıkla ilgili gereksinimler değişkenlik gösterir. Gerek servis mekânlarında gerekse tüm bina içinde kullanılan materyaller hijyen açısından dikkat edilmesi gerekli konular arasındadır.

#29

SORU: Hangi binaların yapı denetim şirketleri tarafından denetlenmesi zorunludur?


CEVAP: 4708 sayılı Kanun kapsamında kalan binaların imalatlarının Yapı Denetim Kuruluşları tarafından denetlenmesi zorunludur.

#30

SORU: Sosyo-kültürel etkenlerin mimari tasarımda dikkate alınmasının önemi nedir?


CEVAP: Sosyal bir grubun sosyal ve kültürel değerleri dikkate alınmadan gerçekleştirilen tasarımların çoğu kez yaşamayan, çalışmayan yapılar ortaya çıkardığı bir gerçektir. Toplumların kendi gelenekleri ve inanışlarına bağlı olarak seçtikleri yaşam biçimi ve bunu olanaklı kılan mekân gereksinimleri vardır. Sosyo-kültürel etkenler tasarım sürecinde fiziksel etkenler kadar önemlidir. Göz ardı edildiğinde kullanıcı bu ortamdan ya uzaklaşmakta ya da kendi istekleri doğrultusunda yaşadığı ortamı değiştirmektedir.

#31

SORU: Avan (ön) proje nedir, özellikleri nelerdir?


CEVAP: Avan (Ön) Proje; gerçekleştirilecek bir yapı konusundaki ilk düşüncelerin plan, kesit ve görünüşlerle belirtildiği öneri projesi; ön proje, ön tasardır. Avan proje aynı konunun ayrı birkaç çözümünü göstermek üzere birden çok proje halinde düzenlenebilir. Bu aşamada gerekli bazı durumlarda algılamayı kolaylaştırmak amacıyla perspektifler, renderler ve çalışmanın hacimsel bir modeli (maketi) hazırlanır.

#32

SORU: Kesin proje nedir, özellikleri nelerdir?


CEVAP: Kesin proje; avan proje üzerindeki inceleme ve kararlara göre düzenlenen proje olarak tanımlanabilir. Kesin projeler çoğunlukla 1/100 veya 1/50 ölçeğinde olup, kat planları, cephe görünüşleri, kesitler, statik hesaplar, mekanik hesaplar, tesisat projeleri vb. bölümlerden oluşur.

#33

SORU: Uygulama projesi nedir, özellikleri nelerdir?


CEVAP: Uygulama projesi; bir yapının inşaatını yürütebilmek üzere düzenlenen projedir. Bu projenin normal ölçeği 1/50dir. Ancak çok büyük yapılar için 1/100 ölçeği kullanılabilir. Uygulama projesi, inşa edilecek bölümlerin biçimlerini ve bütün boyutlarını açık ve kesin bir şekilde vermelidir. Bu projenin, detay projelerinin sonuçlarını da kapsaması gerektiğinden, her iki proje çalışması birlikte sürdürülür

#34

SORU: Detay projesi nedir, özellikleri nelerdir?


CEVAP: Ayrıntı/detay projesi; yapının tüm detaylarını kapsayan projedir. Detay projelerinde ölçek çoğunlukla 1/20, 1/10, 1/5, 1/2, 1/1 olur. İnşa sürecinin kolaylaşması açısından detay projelerinin doğruluğu önemlidir.

#35

SORU: Tasarım aşamasının tamamlanmasından sonra hangi evreye geçilir?


CEVAP: Tamamlanan tasarım aşamasını sürecin somut sonuç elde etme evresi olan gerçekleştirme izler.

#36

SORU: Yapının gerçekleştirilmesi ile ilgili işlerin başlaması için genelde yetki, sorumluluk ayırımına dayanan, ön hazırlık ve örgütlenme aşamasında neler gerçekleştirilmelidir?


CEVAP: : Ön hazırlık süresi kapsamında yer alan eylemler şöyle sıralanabilir: • Finansman sağlanması, • Yapı izninin alınması, • Yapı alanının hazırlanması, çevrelenmesi, donatılması, şantiye binalarının yapımı, güvenliğe alınması, • Gerçekleştirmeyi üstlenecek ekibin oluşturulması (mimari ve teknik kontrol).

#37

SORU: Kendini gerçekleştirme gereksinimi nedir?


CEVAP: Kendini gerçekleştirme gereksinimi; erdem, • Yaratıcılık, • Doğallık, • Problem çözme, • Önyargısız olma, • Gerçeklerin kabulü gereksinmeleridir.

#38

SORU: Kalitenin boyutları nelerdir?


CEVAP: Çeşitli kalite tanım ve içeriklerini işlevsel bir hale getirmek için, kalite; • İşlevsellik, • Uygunluk, • Güvenilirlik, • Dayanıklılık, • Faydalılık, • Estetik, • Görünen (Algılanan) Kalite ve • Özellikler olmak üzere sekiz boyutuyla irdelenir.

#39

SORU: Meslek odalarının denetiminden geçen projelerin gerçekleştirilmesi için hangi şartı sağlaması gerekmektedir?


CEVAP: Meslek odalarının denetiminden geçen projelerin gerçekleştirilmesi için belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan yerlerde belediyeler tarafından, bu alanların dışında kalan yerlerde valilikler tarafından verilen “Yapı Ruhsatı”nın alınması gerekmektedir.

#40

SORU: İşitsel gereksinmelerin ilişkili olduğu unsurlar nelerdir?


CEVAP: Mekândaki sesin uygun şiddette olması ve sesin yansıma, dağılma özellikleri işitsel gereksinmelerin ilişkili olduğu unsurlardır. Mekânın işlevine göre farklılıklar gösterir. Bazı mekânlarda sesin iç mekâna girmesinin engellenmesi istenebilir. Konutlarda yatak odaları, hastanelerde hasta odaları ya da otellerde yatak katları gibi mekânlardan sesi uzak tutmak gerekir. Bazı durumlarda da üretim yapılan bir atölyede olduğu gibi, dışarıya çıkan sesin minimuma indirilmesi gerekir. Ancak binanın bir konser salonu olması durumunda, mekânda sesin her yere eşit oranda ve yankı yapmadan yayılması önem kazanır. Bu tür mekânların tasarımında akustik büyük önem taşır ve mekânın tasarımı, akustik tasarımla doğrudan bağlantılıdır.

#41

SORU: Yapının gerçekleştirilmesinden sonra hangi evreye geçilir?


CEVAP: Projelerin gerçekleştirilmesi yani, inşa edilerek binalara dönüştürülmesinden sonra binaları kullanacak olan kişilerin o mekânlara yerleşmeleriyle “kullanım evresi” başlamaktadır.

#42

SORU: Psiko-sosyal kullanıcı gereksinmeleri nelerdir?


CEVAP: Psiko-Sosyal kullanıcı gereksinmeleri; • Mahremiyet gereksinmeleri, • Davranışsal gereksinmeler, • Estetik gereksinmeler • Toplumsal gereksinmelerdir.

#43

SORU: Fizyolojik gereksinmeler nelerdir?


CEVAP: Fizyolojik gereksinmeler; • Beslenme, • Barınma, • Su, • Hava, • Uyku, • Denge, • Boşaltım gereksinmeleri gibi insan yaşantısı ile ilgili en temel gerekliliklerdir.

#44

SORU: Isısal gereksinmelerin ilişkili olduğu unsurlar nelerdir?


CEVAP: Mekândaki uygun sıcaklık, nem, radyasyon ve hava hareketi ısıl gereksinimlerle ilgilidir. İnsan konforu açısından mekânın sahip olması gereken değerler belirlenmiştir. Isı, nem, radyasyon ve hava hareketi açısından konfor sınırlarının dışına çıkılması mekânı kullanan kişilerde rahatsızlıklara neden olacaktır.

#45

SORU: Kullanıcı gereksinmeleri hangi başlıklar altında incelenir?


CEVAP: Kullanıcı gereksinmeleri; • Fiziksel ve • Psiko-sosyal kullanıcı gereksinmeleri olarak iki ana başlıkta incelenebilir.

#46

SORU: Fiziksel kullanıcı gereksinmeleri nelerdir?


CEVAP: Fiziksel kullanıcı gereksinmeleri; • Mekânsal gereksinmeler, • Isısal gereksinmeler, • İşitsel gereksinmeler, • Görsel gereksinmeler, • Sağlık gereksinmeleri • Emniyet gereksinmeleri olarak sıralanabilir.

#47

SORU: Mekânsal gereksinmeler neye göre belirlenir?


CEVAP: Yapının tür ve işlevine bağlı olarak, insanın antropometrik boyutları, mekânda gerçekleştirdiği eylemler, eylemlerin yapılış biçimleriyle mekânsal büyüklüklerin belirlenmesine yönelik bir gereksinmedir.

#48

SORU: Güvenlik gereksinmeleri nelerdir?


CEVAP: Güvenlik gereksinmeleri; • Korku, • Baskı, • Tehlikelerden uzak olma, • Güven duyma ve • Yarınından emin olma gereksinmeleridir.

#49

SORU: Benlik gereksinmeleri nelerdir?


CEVAP: Benlik gereksinmeleri; • Kendine saygı, • Güven, • Başarı, • Diğerlerinin saygısı, • Başkalarına saygı ile ilgili gerekliliklerdir.

#50

SORU: Görsel gereksinmelerin ilişkili olduğu unsurlar nelerdir?


CEVAP: Mekândaki uygun sıcaklık, nem, radyasyon ve hava hareketi ısıl gereksinimlerle ilgilidir. İnsan konforu açısından mekânın sahip olması gereken değerler belirlenmiştir. Isı, nem, radyasyon ve hava hareketi açısından konfor sınırlarının dışına çıkılması mekânı kullanan kişilerde rahatsızlıklara neden olacaktır.

#51

SORU: Fiziksel çevreyi oluşturan unsurlar nelerdir?


CEVAP: Fiziksel çevre, uzun süreden beri karşılıklı etkileşimler ve insan eylemleri dolayısıyla birbirinden kesin çizgilerle ayrılmayacak olan doğal ve yapay ortamları, toplumsal çevre ile yine güçlü neden-sonuç ilişkileriyle birbirine bağlı alt yapı ile (üretim ilişkileri), üst yapıdan (örf, adet, kültür, ahlak, hukuk, politika, örgütler…) oluşur

#52

SORU: Yapı Denetim Kuruluşlarının sorumlulukları nelerdir?


CEVAP: Yapı Denetim Şirketleri proje yapmazlar, proje yapmaları kanunla yasaklanmıştır. Yapı Denetim Şirketleri, projesi çizilmiş yapının; • Önce projelerinin kontrolünden ve • Daha sonrada inşasına başlanmasından bitiminde kadar, inşaatı denetlemekle ve projeye uygun inşasıyla sorumludur. İnşaatın yapımı aşamasında projeye aykırı olduğu görülen bir nokta olursa yaptırımı vardır çünkü bu hatadan yapı denetim şirketi sorumlu olur.

#53

SORU: Kullanıcı gereksinmeleri nasıl tanımlanabilir?


CEVAP: Kullanıcı gereksinmeleri “kullanıcının bir mekân içinde yaşamını toplumsal, psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklara uğramadan sürdürebileceği ve yaptığı islerde verimli olmasına yardım edecek olanakları veren çevre koşulları” olarak tanımlanabilir.

#54

SORU: Mimarlıkta kontrol kavramı nasıl açıklanır?


CEVAP: Kontrol kavramı; bir şeyin gerçeğe ve aslına uygunluğuna bakma ve denetleme olarak tanımlanabilir. Tasarım sürecinde “imar kanunu” ve “yapı denetimi kanunu” gibi kanunlara uygun olarak tasarım yapma zorunluluğu vardır. Kanunların yanı sıra yapılacak binalarda alınacak temel önlemlere ilişkin deprem, yangın, ısı yalıtımı, sığınak, otopark, asansör yönetmeliği vb. yönetmelikler kapsamında binanın tasarlanması ve uygulanması gerekmektedir.

#55

SORU:

Mimarlık nedir?


CEVAP:

Mimarlık insanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, eğlenme, dinlenme, çalışma gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak için mekânlar düzenleme sanatıdır.


#56

SORU:

Antropometrik ölçü nedir?


CEVAP:

Antropometrik ölçüler, insanın iskelet-kas sistemi yapısından kaynaklanan vücut ölçülerine denir.


#57

SORU:

Planlama nedir?


CEVAP:

Planlama, “belli bir amaç veya kullanımı göz önünde tutularak, elverişli ve metotlu bir biçimde düzenlemek eylemi” dir.


#58

SORU:

Programlama evresi nedir?


CEVAP:

Programlama evresi; bir mekânın, çevrenin veya elemanların tasarlanması için gerekli olan “ihtiyaç programları”nın, gereksinim listeleri olarak düzenlendiği bir evredir


#59

SORU:

Mimari tasarım evresinin aşamaları nelerdir?


CEVAP:

Bilgi toplama, Analiz, Sentez, Değerlendirme, Karar aşamalarından oluştuğu söylenebilir. 


#60

SORU:

Mimari tasarım sürecinin sonuç ürünleri olarak çıkan projeler nelerdir?


CEVAP:

Bir mimari tasarım sürecinin sonuç ürünü olarak ortaya çıkan mimari projeler Avan (ön) proje, Kesin proje, Uygulama Projesi, Detay Projelerdir. 


#61

SORU:

Avan proje nedir?


CEVAP:

Gerçekleştirilecek bir yapı konusundaki ilk düşüncelerin plan, kesit ve görünüşlerle belirtildiği öneri projesi; ön proje, ön tasardır.


#62

SORU:

Ayrıntı/detay proje nedir?


CEVAP:

Yapının tüm detaylarını kapsayan projedir. Detay projelerinde ölçek çoğunlukla 1/20, 1/10, 1/5, 1/2, 1/1 olur.


#63

SORU:

İnsan gereksinmelerinin aşamaları nelerdir?


CEVAP:

İnsan gereksinimlerinin aşamaları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Kendini gerçekleştirme gereksinimi
  • Benlik gereksinmesi
  • Toplumsal gereksinmeler
  • Güvenlik gereksinimleri
  • Fizyolojik gereksinmeler  

#64

SORU:

Benlik gereksinmeleri nelerdir?


CEVAP:

Benlik gereksinmeleri; kendine saygı, güven, başarı, diğerlerinin saygısı, başkalarına saygı ile ilgili gerekliliklerdir. 


#65

SORU:

Mekânsal gereksinmeler nelerdir?


CEVAP:

Yapının tür ve işlevine bağlı olarak, insanın antropometrik boyutları, mekânda gerçekleş­tirdiği eylemler, eylemlerin yapılış biçimleriyle mekânsal büyüklüklerin belirlenmesine yönelik bir gereksinmedir. 


#66

SORU:

Mimari akustik nedir?


CEVAP:

Mimari akustik, binalarda, sesin iyi işitilebilmesi için mimar ve mühendislerin kullandıkları tekniklerin bütünü. Mimari akustiğin görevi, istenmeyen sesleri en aza indirmek, istenen sesleri de dinleyicilere, bozulmadan ve gereken şiddette iletmektir.   


#67

SORU:

Mahremiyet gereksinmeleri nedir?


CEVAP:

Toplumdan topluma, kültürden kültüre, aynı toplum içinde farklı gruplara göre değişebi­len bir gereksinmedir. Kısaca mekânın işitsel, görsel, kişisel ve toplumsal gizliliğe uygun olmasıdır şeklinde özetlenebilir.


#68

SORU:

Hafriyat nedir?


CEVAP:

Hafriyat, toprağı kazma ve taşıma işlemidir.


#69

SORU:

İklim nedir?


CEVAP:

İklim; atmosferde oluşan ve birbiri ile ilgili bir takım olaylar dizisi olarak tanımlanır. 


#70

SORU:

İklimin tasarımda etkili olan bileşenleri nelerdir?


CEVAP:

iklimin tasarıma etkili olan bileşenler

  • Isı
  • Nem
  • Rüzgâr
  • Yağış
  • Radyasyon ve ışıktır 

#71

SORU:

Nem etkisi nedir?


CEVAP:

Hava nemi, belli bir yerdeki hava kütlesinin sıcaklığına ve basıncına bağlı olarak taşıyabileceği maksimum nemin yüzde kaçı kadar neme sahip olduğunu ifade eder.


#72

SORU:

Bir binanın kalitesini irdeleyebilmek için neler gerekir?


CEVAP:

Bir binanın kalitesinden söz edebilmek için binanın; planlama, tasarım, yapım ve kullanım aşamasındaki kalitesini irdelemek gerekir. 


#73

SORU:

Kalitenin sekiz boyutu nelerdir?


CEVAP:

Kalitenin sekiz boyutu şunlardır: 

  • İşlevsellik
  • Uygunluk
  • Güvenilirlik
  • Dayanıklılık
  • Faydalılık
  • Estetik
  • Görünen (Algılanan) kalite
  • Özellikler

#74

SORU:

Tasarım sürecinde hangi kanunlara uygun olarak tasarım yapılır?


CEVAP:

Tasarım sürecinde “imar kanunu” ve “yapı denetimi kanunu” gibi ka­nunlara uygun olarak tasarım yapma zorunluluğu vardır.