MAĞAZA ATMOSFERİ Dersi MAĞAZLARDA DONATILAR VE IŞIK, İŞARET, SATIN ALMA NOKTASI MALZEMELERİNİN KULLANIMI soru cevapları:

Toplam 100 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Donatıların temel işlevleri nelerdir?


CEVAP: Ne tür donatı kullanılırsa kullanılsın, hepsinin temel işlevi: mağaza imajını yansıtmak; ürünlerin satışına yardımcı olmak; ürünleri korumak, mantıklı bir satış ve kullanım grubu oluşturmak, basit ve iyi düzenlenmiş bir yerleşim yaratmak, temiz ve düzgün bir görüntü sunmak ve çekici ve bilgilendirici bir ortam yaratmaktır.

#2

SORU: Donatılar nelerdir ve ne amaçla kullanılırlar?


CEVAP: Donatılar ürünleri teşhir ve muhafaza etmek için tasarlanmış fiziksel yapılardır. Ayrıca mağaza içindeki trafiği yönlendirmeye, mağaza satış alanında ürünleri stoklanmaya ve satış alanını farklı ürün bölgelerine ayırmaya yardımcı olmak için kullanılırlar. Donatılar ürünlerin sergilenmesi için gereklidir ve mağaza alanının en verimli şekilde kullanılmasını sağlarlar.

#3

SORU: Camekanlar nelerdir ve hangi ürünlerin sergilenmesinde kulllanılırlar?


CEVAP: Camekanlar genelde pahalı ve küçük ebatlı ürünlerin sergilenmesinde kullanılan donatı türüdür. Kapalı sergi (tüketicinin ürünleri ellememesi istendiği sergi türü) ihtiyacında, genelde kilitli olarak kullanılırlar Tezgahlarda veya ödeme ünitelerinde ön tarafı cam, arka tarafı açık türleri tercih edilir. Müşteri ürünü incelemek istediğinde satış elemanları bu ürünleri camekandan alarak müşteriye uzatır. Elektronik malzeme, makyaj ve bakım ürünleri, dizüstü bilgisayarlar, değerli takı ve mücevher gibi ürünler genellikle camekanlarda sergilenir. Böylece ürünlerin çalınmalar veya ürünlere bir zarar gelmesi önlenir.

#4

SORU: Zemin işaretleri ne amaçla kullanılır?


CEVAP: Zemin işaretleri (reklamları) daha çok süpermarketlerde kullanılır ve tüketicilerin ilgisini, reyonda belirli bir markanın üzerine çekmek için kullanılır. Örneğin, sucuk ve salamların sergilendiği bölümde zemine bir sucuk markası ismi, logosu ve/veya resmi yapıştırılır. Tüketiciler büyük boy olan bu resmi görerek o markayı deneme eğiliminde olurlar. Yeni çıkan ürünler için bu tür tanıtım oldukça etkilidir. Süpermarketlerde zemini reklam mecrası olarak kullanan sektörlerin başında gıda, şarküteri, temizlik ürünleri, kişisel bakım ürünleri, içecek, finans ve iletişim sektörleri gelir.

#5

SORU: Mağaza içinde sakin ve uyumlu bir atmosferin yaratılabilmesi nasıl donatılar kullanılmalıdır?


CEVAP: Mağaza içinde sakin ve uyumlu bir atmosferin yaratılabilmesi için aynı veya benzer malzemelerden üretilmiş ve birbirini tamamlayan donatıların kullanılmasında fayda vardır. İhtiyaçlar doğrultusunda farklı donatılar kullanılabilir fakat kalabalık bir ortam yaratmamalarına dikkat edilmelidir. Tüketiciler karışık ortamlarda çabuk yorulup sıkıldıklarından mağaza içinde düzensizlik yaratacak miktarda fazla donatı kullanılmamalıdır.

#6

SORU: Büyük ev aletleri ve mobilyalar teşhir edilirken ışıklandırmada nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP: Büyük ev aletleri ve mobilyalar teşhir edilirken gölge oluşmasının engellenmesi için geniş alana ışık veren donatı türleri ve elektrik ampülleri (sarı ışık) seçilmelidir.

#7

SORU: İkincil ışıklandırma nedir ve nasıl kullanılır?


CEVAP: İkincil ışıklandırma, teşhirde ilginin belirli ürünler üzerinde toplanmasını sağlamak için kullanılır. İkincil ışıklandırma için genellikle spotlar kullanılır ve tüketicinin bakışları belirli raflara, kasalara, tezgahlara ve duvar ünitelerine yönlendirilmeye çalışılır. Işıklandırma mağazada bulunan ürünlerin değerini ortaya çıkaran bir tür teşhir aracı olarak kullanılır.

#8

SORU: Televizyonlar mağazalarda nasıl kullanılmaktadır?


CEVAP: Tüketicilere bilgi vermek veya ürün tanıtımı yapmak amacıyla bazı mağazalarda LCD veya Plazma televizyonlar kullanılır. Bunlar, mağazanın daha çağdaş, modern ve üst sınıf olarak algılanmasına sebep olur. Söz konusu televizyonlar hemen dikkat çektiğinden, mağazada yer alan kampanyaların duyurulmasında tüketiciler üzerinde çok etkilidirler. Televizyonlar ayrıca mağazada satılan ürünlerin nasıl kullanıldığını göstermek amacıyla da kullanılabilir. Örneğin, televizyon aracılığıyla, çim biçme makinesinin nasıl kullanıldığı ve makinenin özellikleri tüketicilere rahatlıkla gösterilebilir.

#9

SORU: Masa üstü ve tepsi içinde tanıtım daha çok hangi mağazalarda ve ne amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP: Daha çok fast food lokantalarında uygulanan bir yöntemdir. Müşterilerin oturacakları masaların üzerine belirli bir markanın reklamı yapıştırılır veya satın aldıkları yemeği/içeceği taşıdıkları tepsinin içine tek sayfalık bir tanıtım konulur. Tepsi içindeki tanıtımlar daha çok lokantanın kendi ürünleri (menüleri) ile ilgilidir. Ayrıca lokantadaki özel indirimleri veya başka olayları duyurma amacıyla da kullanılır.

#10

SORU: Donatıların genel özellikleri nelerdir?


CEVAP: Mağaza için özel olarak üretilebilirler. Böylece farklı ve ayırtedici bir ortam yaratılabilir. Rakipler bu donatıları taklit etmekte zorlanırlar. Bazı ürünler için (örneğin müzik seti veya bilgisayar) özel olarak üretilen camekanlar gerekebilir. • İhtiyaca göre uyarlanabilirler. Donatı standart da olsa, farklı ihtiyaçlara göre uyarlanabilir. • Modüler olabilirler. Perakendeci standart fakat modüler olan donatıları rahatlıkla kullanır. Diğerlerine nazaran ucuzdur.

#11

SORU: Küpler hangi ürünlerin teşhir edilmesi için uygundur?


CEVAP: Küçük pleksiglas küpler mücevherlerin camekanlarda teşhir edilmesi için ideal donatılardır. Kısa ahşap küpler ise porselen tabak, küçük ev aletleri, ayakkabı, yiyecek, vs. sergilemek için kullanılırlar.

#12

SORU: Yuvarlak askıların özellikleri nelerdir?


CEVAP: Dört yönlü askılara nazaran daha fazla miktarda ürün sergilenmesine izin verirler. Ürünler renk, boy veya görünüm olarak gruplanır. Kolaylıkla yerleri değiştirilebildiğinden giyim mağazaları tarafından sık kullanılırlar. Tek dezavantajları, giysilerin ön yüzünün görünmesine imkan tanımamalarıdır.

#13

SORU: Ucuz indirim mağazaları, hipermarketler ve süpermarketlerde hangi tür ışıklandırma çeşitleri tercih edilmelidir?


CEVAP: Ucuz indirim mağazalarında, hipermarketlerde ve süpermarketlerde ürünlerin kolaylıkla görünmesi istendiğinden, bu tür mağazalarda uzun ömürlü ve çok fazla ısı yaymayan ışıklandırma çeşitleri tercih edilir. Bu tür mağazalarda florasan ışıklandırma yaygın bir şekilde kullanılır. Hipermarket ve indirim mağazalarında ürünler genellikle kutularda sergilendiğinden ve ürünlerin kendi kutuları ve ambalajları bulunduğundan, bu tür yerlerde genelde ışıklandırma yoğundur, dolayısıyla ayrı bir ışık türü, örneğin, yerden yukarıya doğru ışıklandırma pek kullanılmaz.

#14

SORU: Işıklandırma sistemi planlanırken göz önünde bulundurulması gereken temel unsurlar nelerdir?


CEVAP: • Mağazada kullanılan donatı türleri, • Mağazada kullanılan lamba türü ve miktarı, • Mağazanın uzunluğu ve eni, • Mağazanın tavan yüksekliği, • Duvarların ve tavanın rengi, • Mağazada satılan ürünlerin türü, • Işıklandırma sisteminin harcadığı enerji miktarı ve maliyetidir

#15

SORU: Duvar raf ünitelerinde askılar kullanıldığında nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP: Giysiler (ürünler) tüm duvar boyunca ön yüzleri görünecek şekilde sergilenecekse, denge sağlanmasına dikkat edilmelidir, • En çok satan ürünler duvarlarda sergilenerek müşteriler buraya doğru çekilmelidir, • Duvara asılan giysiler belirli bir kritere göre gruplanmalıdır, • Duvarlarda iki kat giysi sergileniyorsa üst ve altta sergilenen giysilerde renk uyumu olmalıdır, • Duvar boyunca askılar kullanılacaksa farklı yüksekliklerde ve farklı boydaki giysiler sergilenmeli, böylece görüntüye “ara” verilmelidir.

#16

SORU: Gondol raf üniteleri nelerdir?


CEVAP: Gondollar taşınabilir ve çok büyük olmayan raf üniteleri olup, çoğunun altında tekerlekler bulunur. Gondollar üzerinde/içinde her türlü ürün sergilenebildiğinden ve her yere kolaylıkla taşınabildiğinden çok kullanılırlar. Süpermarketlerde ve indirim mağazalarında sık kullanılırlar ve üzerlerinde deterjan, şampuan, kutu yiyecek, konserveler, meşrubat, vs. sergilenebilir.

#17

SORU: İndirim sepetleri nerelere yerleştirilir?


CEVAP: Tüketicinin hemen görebileceği konumlara yerleştirilir (örneğin, mağaza girişine yakın, kasaların bulunduğu bölgede, vs.). Bu sayede müşterin, ilgisi çekilerek ürünleri rahatlıkla elleme, inceleme, deneme fırsatı yaratabilir.

#18

SORU: Masalarda genellikle hangi tür ürünler teşhir edilir?


CEVAP: Masalar genellikle giyim, ev eşyası, mutfak eşyası ve ev tekstili satılan mağazalarda sık kullanılırlar. Giyim mağazalarında giysiler katlı bir şekilde masa üzerinde sergilenebilirken, ev eşyaları satan dükkanlarda şık bir sofra olarak veya farklı ürünler bir arada olacak şekilde sergilenebilir.

#19

SORU: Standlar ne amaçla kullanılırlar?


CEVAP: Standlar genelde süpermarketlerde özel bir tanıtım yapıldığında, satın alma noktası teşhir ünitesi olarak kullanılır. Örneğin, yeni bir yoğurt pazara sunulduğunda mutlaka ayrı bir standda bir hostes (veya host) tarafından tanıtım yapılır, bilgi verilir, müşterilere tattırılır ve özel bir fiyatla (promosyon fiyatı) satılır

#20

SORU: Mağazalarda kullanılan ödeme ve kasa üniteleri hangi şekillerde olabilirler?


CEVAP: Mağazalarda kullanılan ödeme ve kasa üniteleri, özel olarak üretilmiş tezgahlardır ve farklı şekillerde olabilirler, örneğin düz, yuvarlak, L, U veya O şeklinde. Bazılarında özel bilgisayar ve/veya kasa bölmeleri, kredi kartı slipi imzalamak için düz masa (raf), kilitli çekmeceler, kilitli/açık camekanlar, dolaplar, raflar, raf üniteleri veya dekoratif amaçlı düz ahşap bulunabilir. Burada amaç hem ödemede tüketiciye kolaylık sağlamak (örneğin elindeki çantasını koyacak rafın bulunması), hem de cazip bir sunum şekli ile ürünlerin anlık satışlarını teşvik etmektir.

#21

SORU: Raf üniteleri nelerdir?


CEVAP: Raf üniteleri metal aparatlar takılarak duvarlara ve/veya kullanılan donatıya raf, askı, vs. iliştirilmesine olanak sunan teşhir üniteleridir. Raf üniteleri duvar boyunca monte edilebildiği gibi, gondol tarzı teşhir ünitelerinde de kullanılırlar. Raf üniteleri çok işlevseldir fakat dayanıksız olup, belirli bir kişiliği yansıtmazlar.

#22

SORU: Mankenlerin üzerinde hangi ürünlerin sergileneceğine karar verilmeden önce ne yapılmalıdır?


CEVAP: Mankenlerin üzerinde hangi ürünlerin sergileneceğine karar verilmeden önce bir tema seçilmelidir. Daha sonra bu temaya uygun giysiler seçilmelidir. Giysiyi tamamlayacak aksesuarlara da dikkat edilmelidir. Aksesuar seçimi çok önemlidir çünkü bazen giysinin satılmasını teşvik eden temel unsurdur.

#23

SORU: Tuvaletlerde kullanılan panoların avantajı nedir?


CEVAP: Tuvaletlerde kullanılan reklamların avantajı, hedefin sadece erkekler veya kadınlar olduğunda, hedef kitle ile birebir iletişim sağlanıyor olabilmesidir.

#24

SORU: İndirim mağazalarında ve satış depolarında nasıl donatılar kullanılır?


CEVAP: İndirim mağazalarında ve satış depolarında yüksek miktarda ürünlerin, kutularda sergilenmesine izin veren temiz ve sağlam donatılar kullanılır. Ürünlerin göz hizasında sergilenmesine dikkat edilir. Kutulanmış ürünlerin numuneleri raf önlerine konularak müşterilerin incelemesine olanak tanınır.

#25

SORU: Satış noktası görsel sunumun bir satış tutundurma tekniği olarak kullanılmasının avantajları nelerdir?


CEVAP: • Plansız alışverişi teşvik eder. Koridor sonu ve kasa bölgesinde yapılan görsel sunumun satışları önemli ölçüde arttırdığı görülmektedir. • Marka ve ürünler hakkında hatırlatma yapar. Görsel sunumun en önemli etkilerinden biri, tüketiciye gözden kaçırdıkları markaları ve ürünleri hatırlatmalarıdır. • Marka değişimine sebep olur. Araştırmalar tüketicilerin, özellikle yiyecek markalarına pek bağlı olmadıklarını göstermektedir. Bu sebeple görsel sunum araçları kullanılarak tüketicilere farklı markaları deneme fırsatı verilir, satın almaları teşvik edilir.

#26

SORU: Tam hizmet sunan işletmeler için sunum neden önemlidir?


CEVAP: Tam hizmet sunan işletmeler için görsel sunum çok önemlidir çünkü müşteriler mağaza atmosferinden etkilenerek içeri girerler ve mağaza içi yerleşim düzeni, kullanılan donatılar, dekorasyon vs. onlara satış elemanları tarafından tam ilgi gösterileceğinin ipuçlarını verir.

#27

SORU: Lüks mağazalarda donatılar nasıl seçilir?


CEVAP: Donatılar lüks mağazalarda prestijli bir hava yaratacak şekilde seçilirler. Ürünler ayrıca müşterinin kolaylıkla eline alamayacağı, inceleyemeyeceği şekilde sergilenir ki müşteri bir satış elemanından yardım istesin. Bu sebeple tam hizmet mağazalarında kapalı sergiye izin veren donatılar (örneğin camekanlar, kilitli dolaplar, tezgahlar, vs.) tercih edilir. Bazı mağazalarda ürünler depolarda muhafaza edilerek, müşteri istedikçe satış elemanı tarafından getirilir.

#28

SORU: Elektronik raf etiketi nedir?


CEVAP: Özellikle büyük süpermarketlerde tercih edilen bir sistemdir. Merkezi bir bilgisayar sistemine bağlı olarak çalışan elektronik raf etiketleri rafların kenarında yer alır ve bilgisayardan verilen komutla çalışır. Elektronik raf etiketlerinde yer alan fiyat bilgileri anında değiştirilebildiğinden çok kullanışlıdır.

#29

SORU: Gün ışığından faydalanan mağazalarda hangi ışıklandırma kaynakları tercih edilmelidir?


CEVAP: Gün ışığından faydalanılan mağazalarda sabahın erken saatlerinde, ışık şiddeti zayıf olduğundan, daha fazla aydınlatma ve daha sıcak bir ortam yaratmak için, pencerelerden gelen ışığa ek olarak elektrik ampülleri kullanılabilir. Sabahları gün ışığı kırılgan ve soğuktur, dolayısıyla renkler gri görünür ve daha az şiddetli algılanır. Ayrıca şekiller daha zayıf görünür ve yaratılan gölge fazla zıtlık oluşturmaz. Sabah ışığı soğuk renkleri daha iyi ortaya çıkarır.

#30

SORU: Self servis türü mağazalarda genellikle hangi tür donatılar kullanılır?


CEVAP: Self servis türü mağazalarda ağırlıklı olarak açık sergiye müsaade eden donatılar (örneğin, raflar, raf üniteleri, masalar, küpler, dondurucular, vs.) kullanılır. Pahalı ve ellenmemesi istenen ürünler için kapalı ve kilitli camekanlar kullanılabilir; bunların yer aldığı bölgede satış elemanları görevlendirilir. Self servis mağazalarında donatılar ızgara düzeninde yerleştirilir. Bu sayede müşterilere çok sayıda ürün sunulur ve mağazanın tümünü dolaşmaları teşvik edilir.

#31

SORU: Mağazalarda ışıklandırmanın önemi nedir?


CEVAP: Mağazadaki belki de en önemli unsurların başında ışıklandırma gelir. Satın alma kararlarının büyük bir çoğunluğu görme sonucunda verildiğinden, müşterilerin ürünleri rahatça görebilmeleri önemlidir. Bu sebeple mağaza içinde gerekli aydınlatma sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, müşterinin bakışları otomatik olarak ortamdaki en parlak yere (ürüne) odaklanır. Işıklandırma doğru kullanıldığında ürünlerin şık ve cazip görünmesine, mağazada belirli bir atmosferin yaratılmasına, tüketicilerin ve çalışanların morallerini yükseltmeye, ilgi ve dikkatin belirli bölümler veya ürünler üzerine çekilmesine yardımcı olur.

#32

SORU: Spot ışıklandırmanın dezavantajları nelerdir?


CEVAP: Spotların önemli bir dezavantajı özellikle yüksek voltajlı olanlar kullanıldığında, yoğun ısı oluşturmalarıdır. Dolayısıyla mağaza içinde spotlar kullanıldığında uygun bir havalandırmanın sağlanması şarttır. Bazı mağazalarda buna dikkat edilmemektedir, dolayısıyla müşteriler ve çalışanlar sıcak ve havasız ortamdan rahatsız olmaktadırlar.

#33

SORU: Atmosferik ışıklandırma nedir ve nerelerde kullanılır?


CEVAP: Atmosferik ışıklandırma özel efektler yaratabilmek için ışık ve gölgenin farklı şekillerde birleştirilmesiyle elde edilir. Örneğin, mağaza veya teşhir alanı şeklinin (veya büyüklüğünün) farklı algılanması istenmeyen görüntülerin gizlenmesi; belirli bir mimari özellik üzerine ilgi çekilmesi; bölümlerin birbirinden ayrılması (örneğin, oyuncak reyonunun yoğun bir şekilde ışıklandırılması, erkek giyim reyonunda daha loş bir ışığın tercih edilmesi) için farklı ışıklandırma türleri kullanılabilir.

#34

SORU: İyi bir ışıklandırmanın sağladığı avantajlar nelerdir?


CEVAP: • Müşterinin ilgisini çeker ve mağazanın önünden geçen tüketicilerin mağaza içini görmelerine olanak verir. • Ürünlerin gerçek renk, doku gibi özelliklerinin ortaya çıkmasına sebep olur. • Mağazanın farklı bölümlerinin görsel olarak birbirinden ayrılmasına yardımcı olur. • Çalışanların zihinsel yorgunluklarını azaltmaya yardımcı olur ve mağazanın temizliğini ve düzgün görüntüsünü ortaya çıkarır. • Mağaza tarafından yansıtılmak istenen imajın yaratılmasına yardımcı olur. • Teşhirinin satış gücünü artırır. • Tüketicilerin ürünleri detaylı bir şekilde incelemelerine olanak tanır. • Mağazadaki satış alanının tamamen kullanılmasını sağlar. • Hırsızlığın azalmasına sebep olur.

#35

SORU: Mağazadaki ışıklandırma kaç farklı sınıfa ayrılmaktadır?


CEVAP: Mağazadaki ışıklandırma üç farklı sınıfa ayrılabilir: temel ışıklandırma, ikincil ışıklandırma ve atmosferik ışıklandırma.

#36

SORU: Temel ışıklandırmanın genel özellikleri nelerdir?


CEVAP: Temel ışıklandırma, mağazanın genel aydınlatmasını sağlar ve genellikle tavanda florasan veya benzeri bir ışıklandırma şeklindedir. Temel ışıklandırmanın çok fazla olması sert ve soğuk bir ortam yaratırken, az olması iç sıkıcı bir hava oluşturur.

#37

SORU: Tüketicinin mağazayı samimi ya da soğuk olarak değerlendirmesinde ışıklandırmanın önemi nedir?


CEVAP: Mağazada ev ortamına yakın bir hava ancak sarı ve nispeten loş bir ışıklandırma ile elde edilirken, florasan soğuk ve ucuz algılanan bir atmosfer yaratır, lambaderler ise ortama klas bir hava verir. Işıklandırma hem mağazanın aydınlatmasına hem de mağazada farklı atmosferler yaratılmasına sebep olur.

#38

SORU: Erkek giyim eşyasının daha cazip görünmesi için nasıl bir ışıklandırma tercih edilmelidir?


CEVAP: Erkek giyim eşyasının daha cazip görünmesini sağlamak için serin florasan ışık ile elektrik ampülü (sarı ışık) karışımı bir ışıklandırma tercih edilmelidir, ancak florasan ışık baskın olmalıdır.

#39

SORU: Elektrikle sağlanan aydınlatma hangi durumlarda tercih edilmektedir?


CEVAP: Elektrik ışığı gün ışığının yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır. Günün sonunda yoğun ışıklandırma, örneğin spotlar kullanılarak istenmeyen sert gölgelerin oluşması engellenebilir. Mağaza sahiplerinin çoğu gün ışığını tamamen dışarıda tutmayı ve ışıklandırmayı kontrol altına almayı tercih ederler; mağazayı gün boyunca elektrik ışıklandırmasıyla aydınlatırlar.

#40

SORU: Halojen ışıklandırmanın özellikleri nelerdir?


CEVAP: Halojen ışıklandırma yoğun ve sert bir aydınlatma sağlar, ancak florasan ışıklandırmadan farklı olarak, renklerin doğru algılanmasına sebep olur. Ayrıca az ısınır ve oldukça uzun ömürlüdür. Ürün teşhirlerinin vurgulanması için kullanışlı bir ışık türüdür

#41

SORU: İşaretlerde kullanılan yazı stili ve punto nasıl olmalıdır?


CEVAP: İşaretlerde kullanılan yazı stili ve punto amacına uygun olmalıdır. Örneğin önemli bir duyuru büyük ve kalın harflerle yazılmalı ayrıca “ciddi” bir yazı stili (Times New Roman gibi) kullanılmalıdır. Seçilen yazı stili ve punto hedef kitleye uygun olmalıdır. Hedef kitleyi yaşlılar oluşturuyorsa büyük puntolar tercih edilmelidir; çocuklar oluşturuyorsa eğlenceli ve yuvarlak stiller seçilmeli, renkli olmasına dikkat edilmelidir.

#42

SORU: lorasan ışıklandırmanın avantajları nelerdir?


CEVAP: Florasan ışıklandırmanın avantajları arasında az ısı üretmeleri ve uzun ömürlü olmaları sayılabilir. Az ısı üretmeleri küçük mağazalarda kullanılmalarını elverişli hale getirir ve perakendecinin havalandırma masraflarını azaltır. Montajının ve bakımının kolay olması da tercih edilme sebeplerindendir.

#43

SORU: Mağazalarda kullanılan işaretlerin önemi nedir?


CEVAP: İşaretler talimat vermeye; belirli bölgelerin nerede olduğunu tanımlanmaya; bilgi vermeye; imaj yaratmaya ve özel olayları duyurmaya yarar. Mağaza içinde işaretlendirmenin doğru yapılması müşterilere alışverişte kolaylık sağlar, ayrıca mağaza yönetimini kolaylaştırır. İşaretler kullanılarak müşterilere gerekli bilgiler verilebilir böylece satış elemanlarının gereksiz yere meşgul edilmeleri önlenebilir.

#44

SORU: Mağaza içinde kullanılan işaretlerde dikkate alınması gereken unsurlar nelerdir?


CEVAP: • Mağaza imajı ile uyum içinde olması, • Müşteriye bilgi vermesi, • Dekor olarak kullanılması, • Yeni ve güncel olması, • Yazılı kısmının sınırlı olması, • Uygun bir punto ve yazı stilinin kullanılması ve • Tiyatro benzeri bir etki yaratmasıdır.

#45

SORU:

Mağazalarda kullanılan donatılar ne için kullanılırlar?


CEVAP:

Donatılar ürünleri teşhir ve muhafaza etmek için tasarlanmış fiziksel yapılardır. Ayrıca mağaza içindeki trafiği yönlendirmeye, mağaza satış alanında ürünleri stoklanmaya ve satış alanını farklı ürün bölgelerine ayırmaya yardımcı olmak için kullanılırlar. Donatılar ürünlerin sergilenmesi için gereklidir ve mağaza alanının en verimli şekilde kullanılmasını sağlarlar. Perakendecinin pazarlama stratejileri ve mağazanın türü, teşhirin nasıl olacağını ve ne tür donatıların kullanılacağını belirler. Seçilen donatı türü ürünü en iyi şekilde sergilemeli, ancak üründen daha ön plana çıkmamalıdır. Donatıların mağaza atmosferine katkısı da unutulmamalıdır. Seçilen donatıların türü, donatılarda kullanılan malzeme, donatıların mağaza içindeki yerleşim biçimi, vs. mağaza imajıyla uyum içinde olmalıdır.


#46

SORU:

Mağazalarda kullanılan donatıların işlevleri nelerdir?


CEVAP:

Ne tür donatı kullanılırsa kullanılsın, hepsinin temel işlevi: (i) mağaza imajını yansıtmak; (ii) ürünlerin satışına yardımcı olmak; (iii) ürünleri korumak; (iv) mantıklı bir satış ve kullanım grubu oluşturmak; (v) basit ve iyi düzenlenmiş bir yerleşim yaratmak; (vi) temiz ve düzgün bir görüntü sunmak ve (vii) çekici ve bilgilendirici bir ortam yaratmaktır. Bahsedilen işlevlerden (iv)-(vi) daha çok açık sergilemede (self servis) kullanılan donatı türleri için geçerlidir. Kullanımı kolay donatılardan faydalanıldığında müşteriler mağaza içinde aradıkları ürünleri daha kolay bulurlar, böylece alışverişe daha fazla zaman ayırabilirler.


#47

SORU:

Mağazalarda kullanılan donatıların özellikleri nedir?


CEVAP:

Genel olarak bakıldığında donatılar:

  • Mağaza için özel olarak üretilebilirler. Böylece farklı ve ayırt edici bir ortam yaratılabilir. Rakipler bu donatıları taklit etmekte zorlanırlar. Bazı ürünler için (örneğin müzik seti veya bilgisayar) özel olarak üretilen camekanlar gerekebilir.
  • İhtiyaca göre uyarlanabilirler. Donatı standart da olsa, farklı ihtiyaçlara göre uyarlanabilir.
  • Modüler olabilirler. Perakendeci standart fakat modüler olan donatıları rahatlıkla kullanır. Diğerlerine nazaran ucuzdur.

#48

SORU:

Mağazalarda kullanılan donatı türleri nelerdir?


CEVAP:

Mağazalarda çok sık kullanılan donatılar arasında raflar, raf üniteleri, gondollar, askılar, camekanlar, soğutucular, tezgahlar, indirim sepetleri, masalar bulunur. Ne tür donatının kullanılacağı ürüne ve tercih edilen sunum şekline bağlıdır.


#49

SORU:

Mağazalarda donatıların doğru bir şekilde kullanılıp kullanılmadığının anlaşılması için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?


CEVAP:

Mağazalarda donatıların doğru bir şekilde kullanılıp kullanılmadığının anlaşılması için bazı noktalara dikkat edilmelidir:

  • Donatılar tüketicilerin, bölümlerin ve ürünlerin nerede bulunduğunu görebileceği yükseklikte olmalıdır. Ayrıca yeterli miktarda işaret, afiş ve levha bulundurularak ürün gruplarının yerleri tanımlanmalıdır.
  • Mağazadaki tüm donatı, işaret, levha, renkler, vs. birlik ve uyum içinde olmalıdır.
  • Uzantılar, raflar ve paketleme hizmeti sunulan tezgahlar, üzerlerinde dağınıklık yaratacak kutulardan, kağıtlardan, gereçlerden, vs. arındırılmış olmalıdır.
  • Donatılar mağaza tasarımını çekici kılmalıdır ve mağaza tasarımı ile uyum içinde olmalıdır.
  • Donatı çok fazla ürün ile yüklenmemelidir; ürünlere “nefes alma” ve doğru bir şekilde askıda durma payı bırakılmalıdır.
  • Dört yönlü veya T şeklindeki askılar koridorda yer alıyorsa kollarına koridora bakacak şekilde eğim verilmelidir.
  • Tüm donatılar temiz, bakımlı ve sağlam olmalıdır.
  • Donatılar ürüne uygun olmalıdır. Donatların ürünü ön plana çıkarmak için mi yoksa yüksek miktarda ürün sergilenmesine olanak vermesi için mi kullanıldığına karar verilmelidir.
  • Donatılar hedef kitleye uygun olmalıdır.
  • Donatılar mağazadaki kübik alandan maksimum yarar sağlanacak şekilde seçilmelidir.
  • Donatılar çekici olmalı fakat sergiledikleri ürünlerden daha çekici olmamalıdır.
  • Donatılar müşterilerin ürünleri kendi kendilerine seçmelerini kolaylaştıracak şekilde olmalıdır.
  • Donatılar esnek ve gerekirse taşınabilir olmalıdır.

#50

SORU:

Rafların işlevi nedir?


CEVAP:

Mağaza içinde raflar duvarlara veya kolonlara yerleştirilebilir. Böylece kullanılmayan veya ölü alan olarak düşünülen yerler işlevsellik kazanır. Raflar sabit olabildiği gibi, raf üniteleri kullanılarak, portatif de olabilir. Küçük ve portatif türleri kullanılarak mağaza içinde istenilen bölgelere taşınabilir. Örneğin, içki ve şaraplar için özel raflar üretilebilir; şişeler düz bir şekilde raflara dizilir veya 45 derecelik eğimli raflar kullanılarak daha göz alıcı bir şekilde teşhir edilebilirler veya pahalı içkiler için kilitli, camekanlı raflar kullanılabilir.


#51

SORU:

Raf ünitelerinin işlevi nedir?


CEVAP:

Raf üniteleri metal aparatlar takılarak duvarlara ve/veya kullanılan donatıya raf, askı, vs. iliştirilmesine olanak sunan teşhir üniteleridir. Raf üniteleri duvar boyunca monte edilebildiği gibi, gondol tarzı teşhir ünitelerinde de kullanılırlar. Raf üniteleri çok işlevseldir fakat dayanıksız olup, belirli bir kişiliği yansıtmazlar. Mağazalarda duvar boyunca veya duvarın belirli bir bölgesini kapsayabilirler. Dolayısıyla raf üniteleri kullanılarak istenilen yere raf ve/veya askılar yerleştirilebilir.


#52

SORU:

Gondolların işlevi nedir?


CEVAP:

Gondollar taşınabilir ve çok büyük olmayan raf üniteleri olup, çoğunun altında tekerlekler bulunur. Gondollar üzerinde/içinde her türlü ürün sergilenebildiğinden ve her yere kolaylıkla taşınabildiğinden çok kullanışlıdırlar. Süpermarketlerde ve indirim mağazalarında sık kullanılırlar ve üzerlerinde deterjan, şampuan, kutu yiyecek, konserveler, meşrubat, vs. sergilenebilir. Ev eşyası satan mağazalarda ise üzerlerinde ev aksesuarları, havlular, masa örtüleri, süs eşyaları, çerçeveler, tencereler, bardaklar, tabaklar, vs. sergilenebilir. Giyim mağazalarında ise giysiler gondollar üzerinde katlanmış ve üst üste konulmuş bir şekilde sergilenir. Her ne kadar dikkat çekici bir sergileme türü olsa da, giysiler katlanmış olduğundan tüketiciler tarafından zor incelenirler, hatta giysilerin incelenmesi düz askılardan bile daha zordur. Gondollar sayesinde mağaza içi yerleşim düzeni kolaylıkla değiştirilir. Gondollar tek başlarına kullanılabilir veya birkaç tanesi bir araya konularak “ada” tarzı bir sergileme elde edilir; sıralar halinde de yerleştirilebilirler (örneğin, süpermarketlerde ve bakım ürünleri satan mağazalarda).


#53

SORU:

Askı türleri nelerdir?


CEVAP:

 Askı türleri aşağıdaki gibidir:

  • T şeklinde askılar daha çok belirli ürünleri ön plana çıkarmak amacıyla kullanılırlar. T şeklinde askı ünitesinin kolları düz veya aşağıya doğru eğimli olabilir.
  • Dört yönlü askılar T şeklindeki askılara nazaran daha fazla miktarda ürün sergilenmesine olanak tanırlar. Bu askı türünün kolları düz bir şekilde öne doğru uzanabilir veya aşağıya doğru eğimli olabilir.
  • Yuvarlak askılar dört yönlü askılara nazaran daha fazla miktarda ürün sergilenmesine izin verirler. Ürünler renk, boy veya görünüm olarak gruplanır. Kolaylıkla yerleri değiştirilebildiğinden giyim mağazaları tarafından sık kullanılırlar. Tek dezavantajları, giysilerin ön yüzünün görünmesine imkan tanımamalarıdır.
  • Düz askılar duvar veya yerdeki ayaklar tarafından desteklenen uzunca bir borudan oluşur. Borunun üzerine askılar asılır. Giysiler yandan görünür. Normal fiyatlardaki ürünler için tercih edilir. Bazen özel indirim ürünleri de düz askılarda sergilenir. Yüksek miktarda giysinin sergilenmesine izin verir ancak ürünler yandan görülebildiği için düz askılarda herhangi bir giysi vurgulanamaz. Bu sebeple genellikle indirim mağazalarında kullanılırlar.

#54

SORU:

Camekanlar ne tür donatıdır?


CEVAP:

Camekanlar daha çok pahalı ve küçük ebatlı ürünlerin çalınmasını ya da zarar görmesini önlemek amacıyla tercih edilen sergileme donatılarından biridir.


#55

SORU:

Soğutucular ne tür donatlardır?


CEVAP:

Donmuş veya soğukta muhafaza edilmesi gereken her türlü gıdanın saklandığı açık raflar veya dolaplardır. Genellikle süt ürünleri, meşrubat, et, kahvaltılık ürünler, balık, tavuk, donmuş gıda, vs. soğutucularda teşhir edilir. Donmuş gıdaların yer aldığı dolaplarda ısı diğer soğutuculara nazaran daha düşüktür. Soğutucular duvar kenarlarında veya mağazanın orta kısımlarda bulunabilir.


#56

SORU:

İndirim sepetleri ne tür donatılardır?


CEVAP:

İndirim sepetleri, içinde birçok ürün barındıran geniş teşhir üniteleridir. Söz konusu sepetler genellikle sık kullanılan ve çok talep gören ürünlerin indirime girdiği dönemlerde kullanılır. İndirimdeki ürünler bu sepetlere gelişigüzel konur (fazla düzenli olmamalıdır) ve tüketicinin hemen görebileceği konumlara yerleştirilir (örneğin, mağaza girişine yakın, kasaların bulunduğu bölgede, vs.). Bu sayede müşterinin ilgisi çekilerek ürünleri rahatlıkla elleme, inceleme, deneme fırsatı yaratılır.


#57

SORU:

Masalar ne tür donatılardır?


CEVAP:

Masalar genellikle giyim, ev eşyası, mutfak eşyası ve ev tekstili satılan mağazalarda sık kullanılırlar. Teşhir edilmek istenen ürünler masa üzerine düzgün bir şekilde sergilenir. Giyim mağazalarında giysiler katlı bir şekilde masa üzerinde sergilenebilirken, ev eşyaları satan dükkanlarda şık bir sofra olarak veya farklı ürünler bir arada olacak şekilde sergilenebilir. Masalar mağazanın imajına uygun bir malzemeden oluşmalıdır. Örneğin açık renk ahşapla donatılmış bir mağazada kullanılan masalar da açık renk ahşaptan olmalıdır. Şık mağazalarda genellikle pahalı malzemelerden üretilmiş masalar kullanılır. İndirim mağazalarında ise genelde masalara pek rastlanmaz.


#58

SORU:

Tezgahlar ne tür donatılardır?


CEVAP:

Tezgahlar daha çok tam hizmet sunulan mağazalarda bulunur. Bu tür mağazalarda tüketiciler ürünleri bir satış elemanı / asistanı yardımı ile satın alırlar. Tüketicilerin ürünleri kendileri seçmemesi ve ellememesi için camekanlı (vitrinli) tezgahlar kullanılır. Mücevher, bakım ve makyaj malzemeleri, kravat ve kol düğmeleri, vs. satılan mağazalarda camekanlı tezgahlara sık rastlanır. Ayrıca self servis süpermarketlerde şarküteri, kahvaltılık malzemeler, mezeler, et, balık, kuruyemiş, vs. tezgahlarda sergilenir ve satış elemanının yardımıyla satılır. Ne tür tezgah kullanılıyorsa kullanılsın, öncelikle teşhir edilen ürünü ön plana çıkarmalı, ayrıca ürünü korumalı ve mağazanın iç dekoru ile uyum içinde olmalıdır.


#59

SORU:

Standlar ne tür donatılardır?


CEVAP:

Standlar genelde süpermarketlerde özel bir tanıtım yapıldığında, satın alma noktası teşhir ünitesi olarak kullanılır. Örneğin, yeni bir yoğurt pazara sunulduğunda mutlaka ayrı bir standda bir hostes (veya host) tarafından tanıtımı yapılır, bilgi verilir, müşterilere tattırılır ve özel bir fiyatla (promosyon fiyatı) satılır. Benzer bir şekilde şampuan, hazır çorba, zeytinyağı, sucuk, sosis, vs. tanıtımı yapılır. Standlar kısa süreli teşhir ünitesi olduklarından genellikle karton gibi çok dayanıklı ve pahalı olmayan bir malzemeden yapılırlar, belirli bir süre kullanılırlar ve daha sonra kaldırılırlar. Dikkat çekmeleri için canlı renklerde ve göz alıcı şekillerde olurlar. Standlar genellikle koridor sonlarına yerleştirilir.


#60

SORU:

Küpler ne tür donatılardır?


CEVAP:

Küçük pleksiglas küpler mücevherlerin camekanlarda teşhir edilmesi için ideal donatılardır. Kısa ahşap küpler ise porselen tabak, küçük ev aletleri, ayakkabı, yiyecek, vs. sergilemek için kullanılırlar. Küpler birçok donatıdan daha ucuz ve kullanışlıdır. Mağazanın her yerinde kullanılabilirler. Camekanlı olabildikleri gibi, açık sergi şeklinde de olabilirler.


#61

SORU:

Mankenler ne tür donatılardır?


CEVAP:

Giyim mağazalarında giysi sergilemek amacıyla mankenlerden faydalanılır ve böylece mağazada moda ve şık giysiler satıldığı izlenimi verilir. Mankenler vasıtasıyla giysilerin sergilenmesi mağazada yeni modanın izlendiği atmosferini yaratır ve farklı parçalar birleştirilerek takımlar oluşturulabilir. Bu sayede ilgili ürünlerin birlikte satılması (çapraz satış) teşvik edilir. Müşteriler mankenlerin üzerinde en yeni moda giysileri görmeyi ve mağazada satışta olan giysilerin sergilenmesini beklerler.


#62

SORU:

Tam hizmet sunan işletmelerde hangi tür donatılardan yararlanılır?


CEVAP:

Bu tür mağazalarda tezgahlar ve camekanlar çok sık kullanılır. Mağaza içinde ürünler belirli bir kritere göre gruplandırılır ve müşterilerin zorluk çekmemesi için her bir bölüm ve/veya ürün grubu gerektiği şekilde işaretlerle ve levhalarla belirtilir.


#63

SORU:

Self servis işletmelerde hangi tür donatılardan yararlanılır?


CEVAP:

Self servis işletmelerde açık sergi şeklindeki donatılardan yararlanılır. Bu tür mağazalarda amaç müşterinin her türlü ürünü kendisinin seçip satın alması olduğundan, ürünler rahatlıkla ellenebilecek şekilde sergilenir, nadiren satış elemanlarından yardım istenir.


#64

SORU:

İndirim mağazaları veya satış depolarında hangi tür donatılardan yararlanılır?


CEVAP:

İndirim mağazalarında ve satış depolarında yüksek miktarda ürünlerin, kutularda sergilenmesine izin veren temiz ve sağlam donatılar kullanılır. Ürünlerin göz hizasında sergilenmesine dikkat edilir. Kutulanmış ürünlerin numuneleri raf önlerine konularak müşterilerin incelemesine olanak tanınır. Self servis mağazalarında olduğu gibi, indirim mağazalarında da donatıların kullanışlı, sağlam ve bakımlı olması estetik görünmelerinden daha önemlidir.


#65

SORU:

Işıklandırmanın mağaza ortamına etkisi nedir?


CEVAP:

Yetersiz bir Işıklandırma mağazada sıkıcı ve kasvetli bir ortam oluştururken, yumuşak ve sarı ışığın kullanıldığı bir ışıklandırma ortamın rahat ve huzurlu olarak algılanmasına neden olur.


#66

SORU:

İyi bir ışıklandırmanın sağladığı avantajlar nelerdir?


CEVAP:

İyi bir ışıklandırmanın sağladığı avantajlar aşağıda verilmiştir:

  • Müşterinin ilgisini çeker ve mağazanın önünden geçen tüketicilerin mağaza içini görmelerine olanak verir.
  • Ürünlerin gerçek renk, doku gibi özelliklerinin ortaya çıkmasına sebep olur.
  • Mağazanın farklı bölümlerinin görsel olarak birbirinden ayrılmasına yardımcı olur.
  • Çalışanların zihinsel yorgunluklarını azaltmaya yardımcı olur ve mağazanın temizliğini ve düzgün görüntüsünü ortaya çıkarır.
  • Mağaza tarafından yansıtılmak istenen imajın yaratılmasına yardımcı olur.
  • Teşhirin satış gücünü artırır.
  • Tüketicilerin ürünleri detaylı bir şekilde incelemelerine olanak tanır.
  • Mağazadaki satış alanının tamamen kullanılmasını sağlar.
  • Hırsızlığın azalmasına sebep olur.

#67

SORU:

Mağazalarda ışıklandırma türleri nelerdir?


CEVAP:

Mağazalarda ışıklandırma üç sınıfta incelenebilir. Bunlar; temel ışıklandırma, ikincil ışıklandırma ve atmosferik ışıklandırmadır. Temel ışıklandırma, mağazanın genel aydınlatılmasını, ikincil ışıklandırma teşhirde ilginin belli ürünlerde toplanmasını, atmosferik ışıklandırma ise özel efektler yaratılmasını sağlar.


#68

SORU:

Mağazalarda kullanılan ışıklandırma kaynakları nelerdir?


CEVAP:

Mağazalarda, gün ışığı ve elektrikle sağlanan aydınlatma olmak üzere iki farklı ışıklandırma kaynağından yararlanılır. Elektrikle sağlanan aydınlatma yetersiz olan gün ışığını tamamlamak ve aydınlatma kalitesini artırmak için kullanılmalıdır.


#69

SORU:

Spot ışıklandırma kullanmanın dezavantajı nedir?


CEVAP:

Spotların önemli bir dezavantajı, özellikle yüksek voltajlı olanlar kullanıldığında, yoğun ısı oluşturmalarıdır. Dolayısıyla mağaza içinde spotlar kullanıldığında uygun bir havalandırmanın sağlanması şarttır. Bazı mağazalarda buna dikkat edilmemektedir, dolayısıyla müşteriler ve çalışanlar sıcak ve havasız ortamdan rahatsız olmaktadırlar.


#70

SORU:

Renkli filtrelerin işlevi nedir?


CEVAP:

Renkli filtreler farklı tonlarda olabilir: temel, ikincil veya ara renkleri bulunur. Renkli filtreler mevcut ampüllere veya spotlara kolaylıkla monte edilir. Renkler aynı renk filtre ile aydınlatıldığında olduğundan daha canlı görünür. Örneğin kırmızı filtreler ürünleri daha parlak, zengin ve yoğun gösterir.


#71

SORU:

Renkli ampüllerin veya spotların renkli filtrelerden farkı nedir?


CEVAP:

Renkli ampüller veya spotlar renkli filtrelerle aynı işlevi görürler. Ancak ampül veya spot üretici tarafından renkli olarak imal edilir. Dolayısıyla renk seçenekleri çok kısıtlıdır; genellikle temel renklerden oluşurlar (örneğin, kırmızı, sarı, yeşil).


#72

SORU:

Florasan ışıklandırmanın avantaj ve dezavantajları nedir?


CEVAP:

Florasan ışıklandırmanın az ısı üretme ve uzun ömürlü olma avantajlarının yanında mağaza içini, ürünleri soğuk ve donuk gösterme gibi dezavantajları olduğu da unutulmamalıdır.


#73

SORU:

Halojen ışıklandırma neden kullanışlı bir ışık türüdür?


CEVAP:

Halojen ışıklandırma yoğun ve sert bir aydınlatma sağlar, ancak florasan ışıklandırmadan farklı olarak, renklerin doğru algılanmasına sebep olur. Ayrıca az ısınır ve oldukça uzun ömürlüdür. Ürün teşhirlerinin vurgulanması için kullanışlı bir ışık türüdür. Halojen ampüller standart ampüllere nazaran daha az enerji sarf eder; aynı enerji sarfiyatıyla standart ampüllerden %33 oranında daha fazla ışık verirler.


#74

SORU:

Elektrik ampulleri neden tercih edilir?


CEVAP:

Gerek büyüklük gerekse güç açısından elektrik ampüllerinin farklı türleri mevcuttur. Mağazalarda kullanılan abajur, aplik ve avizelerde elektrik ampülleri kullanılır. Bu tür ışıklandırma mağazada sıcak bir ortam yaratır, müşterilerin kendilerini evlerindeymiş gibi hissetmelerine sebep olur. Abajur, aplik ve avizelerin mobilya mağazalarında kullanılması müşterilerin ikna olmalarını kolaylaştırır; kafelerde kullanılması ise müşterilerin orada daha fazla vakit geçirmelerini sağlar. Tavanlarda kullanılan elektrik ampülleri ilgi çekici bir şekilde yerleştirilirlerse mağazaya farklı bir hava verirler. Benzer bir şekilde, değişik ve ilginç avizelerin tavanlardan sarkıtılması mağaza atmosferine katkıda bulunur. Örneğin, modern bir hava yansıtılmak istenen bir mağazada metal ağırlıklı avizelerin, klasik imaj sunulmak istenen bir mağazada kristal avizelerin kullanılması mağaza dekorasyonunu tamamlar.


#75

SORU:

Neon ışıkları neden tercih edilir?


CEVAP:

Neon ışıklar hemen dikkat çekerler ancak işlevsel olmaktan ziyade dekoratiftirler. Neon ışık az bir aydınlatma sağlar fakat özellikle teşhirde kullanıldığında tüketici üzerinde yarattığı etki büyüktür. Az aydınlatma sağladığı için oluşturduğu ısı da azdır. Bu sebeple teşhirlerde ve vitrinlerde rahatlıkla, ürünlere zarar vermeyecek şekilde kullanılabilirler. Değişik türde ve renklerde neon ışıklar mevcuttur.


#76

SORU:

Işıklandırma sistemi planlanırken göz önünde bulundurulması gereken temel faktörler nelerdir?


CEVAP:

Işıklandırma sistemi planlanırken göz önünde bulundurulması gereken temel faktörler: (i) mağazada kullanılan donatı türleri, (ii) mağazada kullanılan lamba türü ve miktarı, (iii) mağazanın uzunluğu ve eni, (iv) mağazanın tavan yüksekliği, (v) duvarların ve tavanın rengi, (vi) mağazada satılan ürünlerin türü ve (vii) ışıklandırma sisteminin harcadığı enerji miktarı ve maliyetidir.


#77

SORU:

Mağazalarda işaretler ne amaçla kullanılır?


CEVAP:

İşaretler bilgi vermeye, belirli bölgelerin nerede olduğunu tanımlamaya, imaj yaratmaya ve özel olayları duyurmaya yardımcı olur. Doğru bir işaretleme de müşterilerin alışverişini kolaylaştırır.


#78

SORU:

Mağaza içinde kullanılan işaretlerde dikkate alınması gereken unsurlar nelerdir?


CEVAP:

Mağaza içinde kullanılan işaretlerde dikkate alınması gereken unsurlar:

  • mağaza imajı ile uyum içinde olması,
  • müşteriye bilgi vermesi,
  • dekor olarak kullanılması,
  • yeni ve güncel olması,
  • yazılı kısmının sınırlı olması,
  • uygun bir punto ve yazı stilinin kullanılması ve
  • tiyatro benzeri bir etki yaratmasıdır.

#79

SORU:

Satın alma noktası görsel sunum araçları ne amaçla kullanılır?


CEVAP:

Mağazada satın alma noktasında birçok farklı görsel sunum araçları (point of purchase display) kullanılır. Satın alma noktası görsel sunum araçları mağaza içi iletişimine yardımcı olur ve ürünlerin tanıtımını sağlar. İlk zamanlarda satın alma noktası görsel sunum araçlarının mağaza içinde kullanımı üreticilerin, özellikle küçük mağazalarda, boş buldukları alanlara işaretler yerleştirmeleriyle başlamıştır. Günümüzde bu araçlar üretici ile perakendecinin işbirliği ile yürütülmektedir.


#80

SORU:

Satış noktası görsel sunumun bir satış tutundurma tekniği olarak kullanılmasının avantajları nelerdir?


CEVAP:

Satış noktası görsel sunumun bir satış tutundurma tekniği olarak kullanılmasının avantajları aşağıda verilmiştir:

    • Plansız alışverişi teşvik eder. Koridor sonu ve kasa bölgesinde yapılan görsel sunumun satışları önemli ölçüde artırdığı görülmektedir.
    • Marka ve ürünler hakkında hatırlatma yapar. Görsel sunumun en önemli etkilerinden biri, tüketiciye gözden kaçırdıkları markaları ve ürünleri hatırlatmalarıdır.
    • Marka değişimine sebep olur. Araştırmalar tüketicilerin, özellikle yiyecek markalarına pek bağlı olmadıklarını göstermektedir. Bu sebeple görsel sunum araçları kullanılarak tüketicilere farklı markaları deneme fırsatı verilir, satın almaları teşvik edilir.

#81

SORU:

'Hediyelik eşyalar' hangi donatı türü ve sunum şekliyle pazarlanmalıdır?


CEVAP:

masalar-yan yana dizilmiş


#82

SORU:

Hangi ürünler sepetlerde ve atılmış olarak satışa sunulabilir?


CEVAP:

Küçük İndirim Ürünleri


#83

SORU:

Duvar raf ünitelerinde askılar kullanıldığında hangi noktalara dikkat edilmesi gerekir?


CEVAP:

• Giysiler (ürünler) tüm duvar boyunca ön yüzleri görünecek şekilde sergilenecekse, denge sağlanmasına dikkat edilmelidir,
• En çok satan ürünler duvarlarda sergilenerek müşteriler buraya doğru çekilmelidir,
• Duvara asılan giysiler belirli bir kritere göre gruplanmalıdır (örneğin ürün sı-
nıfı, renk, kol veya giysi boyu, kumaş türü, vb.),
• Duvarlarda iki kat giysi sergileniyorsa üst ve altta sergilenen giysilerde renk
uyumu olmalıdır (örneğin, üstte beyaz kazak, altta kırmızı pantolon, üstte
beyaz gömlek, altta siyah etek, vs.),
• Duvar boyunca askılar kullanılacaksa farklı yüksekliklerde ve farklı boydaki giysiler sergilenmeli, böylece görüntüye “ara” verilmelidir.


#84

SORU:

Paketlenmiş olarak sergilenebilecek ürünler nelerdir?


CEVAP:

Kırtasiye ürünleri


#85

SORU:

T şeklinde ask›lar daha çok belirli ürünleri ön plana ç›karmak amac›yla kullan›l›rlar. T fleklinde ask› ünitesinin kollar› düz veya afla¤›ya do¤ru e¤imli
olabilir.


CEVAP:

T şeklinde ask›lar daha çok belirli ürünleri ön plana ç›karmak amac›yla kullan›l›rlar. T fleklinde ask› ünitesinin kollar› düz veya afla¤›ya do¤ru e¤imli
olabilir.


#86

SORU:

Dört yönlü askıların özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Dört yönlü askılar T şeklindeki askılara nazaran daha fazla miktarda ürün
sergilenmesine olanak tanırlar. Bu askı türünün kolları düz bir şekilde öne
doğru uzanabilir veya aşağıya doğru verimli olabilir. Dört yönlü askıların
önemli bir avantajı, giysilerin ön yüzünün görünmesine izin vermesidir, ancak yuvarlak ve düz askılara nazaran bakımı biraz daha zordur. Belirli bir
koldaki tüm giysiler aynı veya benzer olmalıdır; aksi takdirde tüketicinin aklı karışır. Dört yönlü askılar giysileri tümden sergileyebildiği için pahalı giyim mağazaları tarafından tercih edilir.


#87

SORU:

Yuvarlak askıların özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Yuvarlak askılar dört yönlü askılara nazaran daha fazla miktarda ürün sergilenmesine izin verirler. Ürünler renk, boy veya görünüm olarak gruplanır.
Kolaylıkla yerleri değiştirilebildiğinden giyim mağazaları tarafından sık kullanılırlar. Tek dezavantajları, giysilerin ön yüzünün görünmesine imkan tanımamalarıdır.


#88

SORU:

Düz askıların özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Düz askılar duvar veya yerdeki ayaklar tarafından desteklenen uzunca bir
borudan oluşur. Borunun üzerine askılar asılır. Giysiler yandan görünür.
Normal fiyatlardaki ürünler için tercih edilir. Bazen özel indirim ürünleri de
düz askılarda sergilenir. Yüksek miktarda giysinin sergilenmesine izin verir
ancak ürünler yandan görülebildi¤i için düz askılarda herhangi bir giysi vurgulanamaz. Bu sebeple genellikle indirim mağazalarında kullanılırlar.


#89

SORU:

Camekanlar hangi amaçla kullanılan donatılardır?


CEVAP:

Camekanlar daha çok pahalı ve küçük ebatlı ürünlerin çalınmasını ya da zarar
görmesini önlemek amacıyla tercih edilen sergileme donatılarından biridir.


#90

SORU:

Gondollar ne tür donatılardır?


CEVAP:

Gondollar taşınabilir ve çok büyük olmayan raf üniteleri olup, çoğunun altında tekerlekler bulunur. Gondollar üzerinde/içinde her türlü ürün sergilenebildiğinden
ve her yere kolaylıkla taşınabildiğinden çok kullanışlıdırlar.


#91

SORU:

Mağazalardaki ödeme ve kasa ünitelerinin özellikleri nelerdir?


CEVAP:

Mağazalarda kullanılan ödeme ve kasa üniteleri, özel olarak üretilmiş tezgahlardır ve farklı şekillerde olabilirler, örneğin düz, yuvarlak, L, U veya O şeklinde.


#92

SORU:

Küçük pleksiglas küpler hangi ürünlerin teşhiri için kullanılır?


CEVAP:

Küçük pleksiglas küpler mücevherlerin camekanlarda teşhir edilmesi için ideal donatılardır. 


#93

SORU:

Kısa ahşap küpler hangi ürünlerin sergilenmesinde kullanılır?


CEVAP:

Kısa ahşap küpler ise porselen tabak, küçük ev aletleri, ayakkabı, yiyecek, vs. sergilemek için kullanılırlar.


#94

SORU:

İndirim mağazalarında ürünler ne tür donatılar kullanılır?


CEVAP:

İndirim mağazalarında ve satış depolarında yüksek miktarda ürünlerin, kutularda
sergilenmesine izin veren temiz ve sağlam donatılar kullanılır.


#95

SORU:

İyi bir ışıklandırmanın sağladığı avantajlar nelerdir?


CEVAP:

İyi bir ışıklandırmanın sağladığı avantajlar aşağıda verilmiştir:
• Müşterinin ilgisini çeker ve mağazanın önünden geçen tüketicilerin mağaza
içini görmelerine olanak verir.
• Ürünlerin gerçek renk, doku gibi özelliklerinin ortaya çıkmasına sebep olur.
• Mağazanın farklı bölümlerinin görsel olarak birbirinden ayrılmasına yardımcı olur.
• Çalışanların zihinsel yorgunluklarını azaltmaya yardımcı olur ve mağazanın
temizliğini ve düzgün görüntüsünü ortaya çıkarır.
• Mağaza tarafından yansıtılmak istenen imajın yaratılmasına yardımcı olur.
• Teşhirin satış gücünü artırır.
• Tüketicilerin ürünleri detaylı bir şekilde incelemelerine olanak tanır.
• Mağazadaki satış alanının tamamen kullanılmasını sağlar.
• Hırsızlığın azalmasına sebep olur


#96

SORU:

Mağazalarda ışıklandırma kaç sınıftan oluşur?


CEVAP:

Mağazalarda ışıklandırma üç sınıfta incelenebilir. Bunlar; temel ışıklandırma,
ikincil ışıklandırma ve atmosferik ışıklandırmadır. Temel ışıklandırma, mağazanın genel ışıklandırma teşirde ilginin belli ürünlerde toplanmasını, atmosferik ışıklandırma ise özel efektler yaratılmasını sağlar.


#97

SORU:

Mağazalarda kaç farklı ışıklandırma kaynağından faydalanılır?


CEVAP:

Mağazalarda, gün ışığı ve elektrikle sağlanan aydınlatma olmak üzere iki farklı
ışıklandırma kaynağından yararlanılır. 


#98

SORU:

Elektrikle sağlanan aydınlatma hangi koşullarda kullanılır?


CEVAP:

Elektrik ışığı gün ışığının yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır. Günün sonunda
yoğun ışıklandırma, örneğin spotlar kullanılarak istenmeyen sert gölgelerin oluşması engellenebilir. Mağaza sahiplerinin çoğu gün ışığını tamamen dışarda tutmayı ve ışıklandırmayı kontrol altına almayı tercih ederler; mağazayı gün boyunca elektrik ışıklandırmasıyla aydınlatırlar. 


#99

SORU:

Mağazalar gün ışığını nasıl kullanabilir?


CEVAP:

Gün ışığından faydalanılan mağazalarda sabahın erken saatlerinde, ışık şiddeti zayıf olduğundan, daha fazla aydınlatma ve daha sıcak bir ortam yaratmak için, pencerelerden gelen ışığa ek olarak elektrik ampülleri kullanılabilir. Sabahları gün ışığı kırılgan ve soğuktur, dolayısıyla renkler gri görünür ve daha az şiddetli algılanır. Ayrıca şekiller daha zayıf görünür ve yaratılan gölge fazla zıtlık oluşturmaz. Sabah ışığı soğuk renkleri daha iyi ortaya çıkarır.


#100

SORU:

Işıklandırma türleri nelerdir?


CEVAP:

Spot ışıklandırma, Renkli Filtreler, Renkli Ampüller veya Spotlar, Florasan Işıklandırma, Halojen Işıklandırma, Elektrik Ampülleri, Neon Işıklar.