MAKRO İKTİSAT Dersi TOPLAM ARZ-TOPLAM TALEP MODELİ soru cevapları:

Toplam 73 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Toplam arz ne demektir?


CEVAP: Toplam arz, değişik fiyat düzeylerinde ekonomideki bütün firmaların arz etmeyi planladıkları hasıla miktarlarını gösterir.

#2

SORU: Veri bir fiyat düzeyinde mal ve para piyasalarının dengede olduğu hasıla düzeyini hangi eğri belirler?


CEVAP: IS-LM eğrisi

#3

SORU: Toplam talep eğrisinin işlevi nedir?


CEVAP: Toplam talep eğrisi, her fiyat düzeyinde para ve mal piyasalarının dengede olduğu hasıla düzeylerini gösterir.

#4

SORU: AD eğrisinin negatif eğime sahip olmasının nedenleri nelerdir?


CEVAP: 1. Reel Balans Etkisi 2. Zamanlararası İkame Etkisi ya da Faiz Etkisi 3. Uluslararası İkame Etkisi ya da Açık Ekonomi Etkisi

#5

SORU: Reel Balans Etkisi nedir?


CEVAP: Fiyat düzeyindeki bir değişme sonucunda T ile ifade edilen varlıkların satın alma gücündeki değişmedir.

#6

SORU: Faiz Oranı Etkisi nedir?


CEVAP: Faiz oranları değiştikçe firma ve bireylerin alımlarındaki değişmedir.

#7

SORU: Açık Ekonomi Etkisi nedir?


CEVAP: Fiyat düzeyi değiştikçe dış sektörün harcamalarındaki değişmedir.

#8

SORU: Fiyat düzeyindeki bir artış hangi duruma yol açar?


CEVAP: Fiyat düzeyindeki bir artış düşük reel toplam talep miktarına neden olur.

#9

SORU: Zamanlararası ikame etkisi ne demektir?


CEVAP: Sonraki bir tarihte alınması planlanan mal ve hizmetlerin bugün alınacak olması zamanlararası ikame etkisi olarak adlandırılır.

#10

SORU: Faiz oranının artması durumunda ne olur?


CEVAP: Harcamalar ertelenir, insanlar daha fazla tasarrufa yönelerek tüketimlerini kısma eğilimine girerler.

#11

SORU: Toplam talep eğrisinin eğiminin mutlak değeri küçülürse nasıl bir durum ortaya çıkar?


CEVAP: Fiyat düzeyindeki değişmelerin gelir ve hasıla düzeyine etkisi artar.

#12

SORU: AD eğrisinin eğimini belirleyen etmen nedir?


CEVAP: Reel para stokundaki değişmelerin, denge harcama ve hasıla düzeyi üzerindeki etkisidir.

#13

SORU: IS eğrisinin düşey olmasının nedeni nedir?


CEVAP: LM eğrisinde fiyat düzeyindeki değişmelere bağlı kaymaların hasıla düzeyi üzerinde herhangi bir etki yapmasını önlemektedir.

#14

SORU: Toplam talep eğrisinin kaymasına yol açan nedenler kaça ayrılır? Açıklayınız.


CEVAP: Toplam talep eğrisinin kaymasına yol açan nedenler iki kısımda incelenebilir. Birincisi kamu otoritelerinin yürüttüğü ekonomi politikalarına bağlı olarak toplam talep eğrisinin sağa veya sola kaymasıdır. Diğer kaynağı ise talep şokları olarak adlandırılan ve tamamen politika uygulamaları dışında bir kısım nedenlerle ortaya çıkan kaymalardır.

#15

SORU: Toplam talep eğrisini sağa ya da sola kaydıran politikalar nelerdir?


CEVAP: Toplam talep eğrisini sola kaydıran bir ekonomi politikası daraltıcı talep yönlü politika olarak adlandırılırken toplam talep eğrisini sağa kaydıran politikalar genişletici politikalardır.

#16

SORU: Daraltıcı bir maliye politikasının IS eğrisine etkisi nedir?


CEVAP: Daraltıcı bir maliye politikası ise genişletici politikaların aksine ve yine aynı mekanizmayla, ancak bu kez IS eğrisini sola kaydırarak toplam talep eğrisini sola doğru kaydıracaktır.

#17

SORU: Nominal para stokunun artması durumunun sonuçları nedir?


CEVAP: Nominal para stokunun artması, her bir fiyat düzeyinde reel para arzının artması demektir. Buna bağlı olarak faiz oranları düşer ve halkın reel balanslara talebi artar. Faiz oranlarının düşmesi toplam talebi uyararak denge gelir ve harcama düzeyini yükseltir.

#18

SORU: Talep şokları ne demektir?


CEVAP: Ekonominin işleyiş sürecinde, bireylerin davranışlarında ve bekleyişlerinde meydana gelen değişmelerle, kamu otoritelerinin ekonomi politikaları dışında yaptığı uygulamalar talep şokları olarak adlandırılmaktadır.

#19

SORU: Toplam talep eğrisindeki kaymalara neden olan şokların etkileri nelerdir?


CEVAP: • Ülkenin ihraç mallarına olan talebin düşmesi, toplam talep eğrisini sola kaydıracaktır. Toplam talebin sola kaymasının nedeni IS eğrisinin sola kaymasıdır. • Yeni kredi kartı uygulamasının yaygınlaşması toplam talep eğrisinin sağa kaymasına neden olacaktır, çünkü para talebi azaldığından LM eğrisi sağa kayacaktır. • Savaş nedeniyle kamu harcamalarının artışı toplam talebi sağa kaydırırken vergilerin artışı toplam talebi sola kaydıracaktır. Çünkü her ikisi de IS eğrisini etkileyecektir.

#20

SORU: Toplam arz eğrisine ihtiyaç duyulmasının sebebi nedir?


CEVAP: Toplam talep eğrisi, fiyat düzeyi ve hasıla miktarı arasındaki bir ilişkiyi göstermekle birlikte, fiyat düzeyi ve reel hasılanın nasıl belirlendiği konusunda yeterli bilgiyi vermez. Bu iki değişkeni belirlemeye yönelik analizimizi tamamlamak için toplam talep eğrisini kesen ve yine fiyat düzeyi ile hasıla miktarı arasındaki ilişkiyi gösteren bir başka eğriye gerek vardır, ki bu da toplam arz eğrisidir. Toplam talep ve toplam arz eğrileri birlikte ekonominin fiyat düzeyini ve hasıla miktarını belirlemektedir.

#21

SORU: Toplam arz eğrisi hangi nicelikleri açıklar?


CEVAP: Toplam arz, farklı fiyat düzeylerinde, ekonomideki bütün firmaların arz etmeyi planladıkları hasıla miktarlarını gösterir. Firmaların arz etmek istedikleri miktar, mallarını satınca alacakları para kadar (ki bunu fiyat düzeyi belirler), bunları üretmek için kullandıkları faktörlere (özellikle iş gücüne) ödenen paraya da bağlıdır. Şu hâlde toplam arz (AS) eğrisi, mal ve faktör piyasalarının şartlarını birlikte yansıtmaktadır.

#22

SORU: Ekonominin dengesi nasıl ortaya çıkar?


CEVAP: Reel mal ve hizmetlerin talebinin arzına eşit olduğunda var olan durumdur. Toplam arz eğrisinin toplam talep eğrisini kestiği noktada oluşur.

#23

SORU: Toplam arz ve talep eğrilerinde meydana gelen bir değişme, ekonominin dengesini ne şekilde etkiler?


CEVAP: • AD sabitken, AS sağa kayarsa, hasıla artar, fiyatlar düşer. • AS sabitken, AD sağa kayarsa, hasıla ve fiyatlar artar.

#24

SORU: Toplam arz eğrisinin önemi nedir?


CEVAP: Toplam talepteki bir değişmenin, ekonomiye etkisi toplam arz eğrisinin eğimine bağlıdır. Toplam talepte bir artış, AD’yi sağa kaydırır. Bu ise hasıla düzeyini ve fiyatlar genel düzeyini artırır. Ancak bu ikisinden hangisinin daha fazla etkileneceği toplam arz eğrisinin eğimine bağlıdır.

#25

SORU: Toplam talep politikalarının etkilerinin arz şartlarıyla ilişkisini göstermek amacıyla toplam arz eğrisi için geçerli özel durumlar nelerdir?


CEVAP: Keynesci Toplam Arz Eğrisi ve Klasik Toplam Arz Eğrisi olmak üzere iki özel durumu vardır.

#26

SORU: Keynesci Toplam Arz Eğrisi nedir? Açıklayınız.


CEVAP: Keynesci toplam arz eğrisi yatay olup, veri fiyat düzeyinde firmaların talep edilen miktarı arz edebileceği anlamına gelir. Bu görüşün altında, ekonomide işsizliğin varlığı varsayımı yatar. İşsizliğin varlığı, firmalara cari ücret düzeyinde, yani ücretleri artırmadan, diledikleri kadar iş gücü kullanma ve üretimlerini artırma imkânı verir.

#27

SORU: Klasik Toplam Arz Eğrisi nedir ve ne amaçla kullanılır?


CEVAP: Klasik toplam arz eğrisi düşey eksene paralel olup, fiyat düzeyi ne olursa olsun, ekonomideki toplam arz miktarının sabit olduğunu ima eder. Klasik durum, emek piyasasında her zaman tam istihdam koşullarının geçerli olduğu varsayımına dayanır. Yani ekonomi sürekli potansiyel veya tam istihdam hasılasını üretir.

#28

SORU: Tam İstihdam veya Potansiyel Reel Gelir ne demektir?


CEVAP: Doğal işsizlik oranında üretilen reel gelir düzeyidir. Ekonomi uzun dönem dengesindeyken üretilen reel gelirdir.

#29

SORU: Toplam arz eğrisinin farklı durumlarında hangi politikaların etkinliğinden söz edilebilir?


CEVAP: Keynesci durum ve klasik durumun etkinliğinden söz edilebilir.

#30

SORU: Keynesci durumda genişletici para politikasının sonuçları nelerdir?


CEVAP: Genişletici para politikası fiyat düzeyi sabitken, reel para arzını artırır, faiz haddi düşer. Yatırımlar canlanır ve toplam talep yükselir, AD sağa kayar. Sonuçta üretim hacmi, fiyatlar değişmeden artmış olur.

#31

SORU: Klasik durum paranın nötrlüğü için para politikasının etkileri nelerdir?


CEVAP: Klasik durumda para politikası sadece fiyatlar üzerinde etkili olmakta, hasıla düzeyi, reel para arzı ve faiz haddi gibi reel değişkenleri etkilememektedir. Bu durum para yansız ya da para nötrdür şeklinde açıklanmaktadır.

#32

SORU: Yapışkanlık modellerinden biri olan Yapışkan Ücret Modeli nedir? Açıklayınız.


CEVAP: Yapışkan ücret modeli, sabit bir nominal ücretin toplam arz açısından ne ifade ettiğini gösterir. Fiyat düzeyi ve hasıla miktarı arasındaki bu pozitif ilişki, nominal ücretlerin ayarlanmadığı süre içerisinde yukarıya doğru eğimli bir toplam arz eğrisinin varlığını ortaya koyar. Yapışkan ücret modelinde beklenmedik fiyat değişmeleri gerçekleşen reel ücreti hedeflenen reel ücretten farklılaştırarak istihdam düzeyini değiştirmek suretiyle pozitif eğimli bir toplam arz eğrisine yol açmaktadır.

#33

SORU: Yapışkan Fiyat Modeli nedir? Kısaca açıklayınız.


CEVAP: Yapışkan ücret modeli gibi yapışkan fiyat modeli de hasılanın doğal düzeyinden ayrılmasının, fiyatların beklenen düzeyinden farklı olmasıyla ilişkili olduğunu söyler.

#34

SORU: Ücret ve fiyat yapışkanlığının nedenleri nelerdir?


CEVAP: Koordinasyon Yetersizlikleri, Liste Maliyetleri ve Toplam Talep Dışsallıkları

#35

SORU: Yapışkan Fiyat Modeli’nde ekonomik dalgalanmaların reel ücret üzerine etkisi nedir?


CEVAP: Eğer bir firmanın fiyatı kısa dönemde değişmiyorsa toplam talepteki bir azalma firmanın satabileceği mal miktarını azaltır. Firma, satışlarındaki azalmaya üretimini kısarak ve emek talebini azaltarak Cevap verir. Böylece yapışkan fiyat modelinde, hasıladaki dalgalanma emek talep eğrisinde kaymalara yol açmaktadır. Hasıladaki dalgalanma tek bir emek talep eğrisi üzerinde hareketten çok emek talep eğrisindeki kaymalarla ilişkilidir. Böylece bu modelde reel ücret, ekonominin dalgalanmalarıyla aynı doğrultuda hareket etmekte, durgunluk dönemlerinde düşerken canlanma dönemlerinde yükselmektedir.

#36

SORU: Koordinasyon yetersizliği nasıl yorumlanır?


CEVAP: Fiyat katılıklarını koordinasyon yetersizliği ile ilişkilendirerek açıklama yaklaşımı olup, talep değişikliklerinde firmaların fiyatlarını ayarlama sürecini ön plana çıkarır. Koordinasyon problemleri, ücretlerin de aşağı doğru katı olduğunu, yani toplam talepte bir düşme hâlinde ücretlerin derhâl düşürülemediğini de bir ölçüde açıklar.

#37

SORU: Toplam talep dışsallığı nedir?


CEVAP: Bir firmanın fiyat ayarlamasının tüm öteki firmaların ürünleri için talep üzerindeki makroekonomik etkisi toplam talep dışsallığı olarak isimlendirilir.

#38

SORU: Etkin ücret teorisinde savunulan düşünce nedir? Açıklayınız.


CEVAP: Ücretlerle işçilerin verimliliği arasındaki ilişkiyi dikkate alarak firmaların ücretleri etkin ücret düzeyinde sabitlediklerini varsaymaktadır. Ücretler ile işçilerin verimliliği arasında varlığı öne sürülen bu basit düşünce esasında makroekonomik düşüncede bir devrim niteliği taşımaktadır.

#39

SORU: Etkin ücret teorisinin diğer düşüncelere göre üstünlüğü nedir?


CEVAP: Klasik, geleneksel Keynesci, paracı ve Yeni Klasik teorilerin işçilerin verimliliği üzerindeki bu türden reel etkileri göz önüne almamasıdır. Firmaların reel ücret ödemelerinin verimlilik üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurmaları, onları ücretleri belli bir düzeyin altına düşürmemeye sevk edecektir.

#40

SORU: Firmalar ve işçiler arasındaki çalışma şartları ve ücretler neden uzun zaman aralıklarında değişir?


CEVAP: İşçilerin pek çoğu mevcut işlerine uzun süre devam etme beklentisindedirler. Çalışma şartları ve ücretler, sık sık olmamak üzere belirli aralıklarla olarak gözden geçirilir. Bunun nedeni sıkça ayarlamalar yapmanın maliyetinin yüksek olmasıdır.

#41

SORU: Sözleşmeler ve uzun dönem ilişkilerinin firmalar ve işçiler arasındaki etkileri nedir?


CEVAP: Enflasyon oranının düşük olduğu ekonomilerde ücretler genellikle parasal olarak belirlenir. Firmaların işçilere gelecek dönemde ödeyecekleri ücret dönem başında belirlenir. Benzer şekilde firmalar arasında da uzun dönemli anlaşmalar yapılarak mal alımına yönelik uzun dönemli sözleşmeler yapılır. Bu sözleşme süresince belirlenen fiyatlar dışında başka bir fiyat uygulanamaz. İşte tüm bu tür sözleşmeler ücretlerin ve fiyatların esnek değil, yapışkan olmasına neden olur.

#42

SORU: Firmalarda fiyatların karışık ayarlanmasının sebebi nedir?


CEVAP: Firmaların hiçbiri fiyatını ilk yükselten işletme konumuna düşmek istemeyecektir. Eğer herhangi bir firma fiyatını diğerlerinden önce yükseltirse piyasadaki payını kaybeder. Bu nedenle, fiyatlar yavaş bir şekilde ayarlanacak, esneklik gözlenemeyecektir. Fiyatlardaki bu yavaş ayarlanma ya da yapışkanlık pozitif eğimli bir toplam arz eğrisinin oluşmasına yol açar.

#43

SORU: İçeridekiler- dışardakiler modeli nasıl bir düşünceyi savunmaktadır?


CEVAP: Ücretlerin işsizliğe karşı neden hızlı şekilde tepki göstermediği sorununa bir başka bakış açısıyla açıklık getirmeye çalışmaktadır. Firmalar, işsizleri işe alıp istihdam etmek yerine, hâlen çalışmakta olan işçileri muhafaza etmek eğilimindedirler. Çünkü firmalar eski işçileri işten çıkarmanın, yenilerini eğitmenin maliyeti gibi nedenlerle elemanlarını değiştirmeyi ve yenilerinin istihdamını pek göze alamazlar, eskileri içerde tutmaya çalışırlar.

#44

SORU: İçeridekiler- dışardakiler modelinde içerdekileri) ücretlerini indirmezler ise işsizlikle tehdit etmenin etkisi olmayacaktır. Bunun nedenleri nelerdir?


CEVAP: Birincisi, tehdit edilenler belki ücret indirimini kabul edecek ama buna karşılık daha gayretsiz ve daha düşük verimle çalışacaklardır. Etkin ücret teorisine göre işçilerin işini yaparken göstereceği gayretin, benzeri işlerde çalışanlara göre kendi ücretlerinin durumuna bağlıdır. Firmalar, işçilerin gayretli çalışmaları için piyasanın üzerinde bir ücret ödemeyi tercih edebilirler. İkincisi, firmaların hâlen çalışan yüksek ücretli işçilerini çıkarıp işsizleri (dışarıdakileri) düşük ücretle istihdam etmesi hâlinde, bunlar bu sefer içerdekiler durumuna gelecek ve bir dahaki seferde öncekiler gibi ücret indirimlerine direneceklerdir.

#45

SORU: Eksik bilgi modellerinden biri olan işçilerin yanlış algılama modeli nedir? Açıklayınız.


CEVAP: Yapışkan ücret modelinden farklı olarak burada ücretlerin emek arz ve talebini dengelemek üzere serbest olduğu varsayılmaktadır. Ancak bu kez işçiler geçici bir süre için reel ve nominal ücretleri tam olarak ayırt edememektedir.

#46

SORU: İşçilerin yanlış algılama modelinin temel unsurları nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP: Bu modelin iki temel unsuru emek arzı ve emek talebidir. Talep ve arz edilen emek miktarları beklenen reel ücrete bağlıdır. Burada emek arzı beklenen reel ücretlere bağlıdır. Buna göre işçiler ne kadar çalışacaklarının kararını verirken, beklenen reel ücret düzeyini göz önünde bulundururlar.

#47

SORU: Beklenen reel ücret nasıl hesaplanır?


CEVAP: Beklenen reel ücret nominal ücretin, fiyat düzeyine bölünmesi ile bulunmaktadır. Beklenen reel ücret, gerçek reel ücrete (wW/P) ve işçilerin fiyat düzeyini algılamalarına (P/Pe ) bağlı olmaktadır

#48

SORU: İşçilerin yanılsama modelinde toplam arz eğrisinin yapışkan ücret modeline benzer olduğunu nasıl anlarız?


CEVAP: İşçilerin yanılması modeli, fiyatların beklenen fiyatlardan farklı olmasının işçileri emek arzını değiştirmeye yönelttiğini söyler. Bu model, toplam arz eğrisinin yapışkan ücret modelindeki gibi olduğunu ima etmektedir.

#49

SORU: Eksik Bilgi Modeli: Lucas Arz Eğrisi hangi düşünceyi kabul eder?


CEVAP: Rasyonel beklentiler yaklaşımını makroekonomiye uygulayan R. Lucas’ın eksik bilgi modeli de piyasaların temizlendiğini ancak fiyatlar hakkındaki yanlış algılamalar nedeniyle kısa ve uzun dönem toplam arz eğrilerinin farklı olabileceğini varsayar.

#50

SORU: Lucas eğrisinin kaç tane varsayımı vardır? Bunlar nelerdir?


CEVAP: Lucas’ın modelinin üç varsayımı vardır: 1. Piyasalar temizlenmektedir, 2. Beklentiler rasyoneldir 3. Ekonomik birimlerin ekonomi konusundaki bilgileri tam değildir.

#51

SORU: Beklentilerin rasyonel olması ne demektir?


CEVAP: İnsanlar ellerindeki bilgileri kullanarak en iyi öngörüleri yapıyorlarsa bu şekilde oluşturulan beklentiler rasyoneldir. Ancak burada beklentilerin mutlak surette doğru olması gibi bir gereklilik yoktur. Ne var ki rasyonel beklentiler altında insanlar sürekli olarak hata yapmaz.

#52

SORU: Eksik bilgi modellerinde para arzında beklenen değişmelerin sonucu nedir?


CEVAP: Para arzında beklenen bir artışın hiçbir reel etkisi yoktur. Nominal ücretler para stokuyla aynı oranda artar ve sonuçlar klasik modelin sonuçları ile aynıdır: Para stoku, nominal ücretler, fiyatlar (hem gerçekleşen hem de beklenen değerler) hepsi aynı oranda artacaktır.

#53

SORU: Eksik bilgi modellerinde para arzında beklenmeyen değişmelerin sonuçları nelerdir?


CEVAP: Beklenmeyen değişmeler de para stokundaki değişmeler beklenmedik şekilde ortaya çıkarsa reel etkiler yapacaktır. Ancak bu etkiler öyle uzun süreli olmayacaktır, zira insanlar kısa sürede değişmeyi fark edip hesaplarını yeniden gözden geçirecektir. Paranın etkisi uzun dönemde sadece fiyatlar üzerinde olacaktır.

#54

SORU:

Toplam talep nedir?


CEVAP:

Toplam talep, her fiyat düzeyinde yapılması planlanan harcamalar toplamıdır.


#55

SORU:

Toplam arz nedir?


CEVAP:

Toplam arz, değişik fiyat düzeylerinde ekonomideki bütün firmaların arz etmeyi planladıkları hasıla miktarlarını gösterir.


#56

SORU:

Reel balans etkisi nedir?


CEVAP:

AD eğrisinin negatif eğimli oluşunu açıklamada yararlanılan etkilerden ilki, bazen reel ankes etkisi ya da servet etkisi de denilen, reel balans etkisidir. Bu etkiye göre, fiyatlar genel düzeyi düştüğünde, toplumun finansal varlıklarının reel değeri ya da satın alma gücü artar.


#57

SORU:

Zamanlararası ikame etkisi (faiz oranı etkisi) nedir?


CEVAP:

Zamanlararası ikame etkisi (faiz oranı etkisi), faiz oranları değiştikçe firma ve bireylerin alımlarındaki değişmedir. Örneğin düşük faiz, harcamaların bir kısmını gelecekten bugüne
kaydırırken, yüksek faiz durumunda ise harcamalar ertelenir.


#58

SORU:

Uluslararası ikame etkisi (açık ekonomi etkisi) nedir?


CEVAP:

Uluslararası ikame etkisi (açık ekonomi etkisi), fiyat düzeyi değiştikçe dış sektörün harcamalarındaki değişmedir.


#59

SORU:

Ülkenin ihraç mallarına olan talebin düşmesinin sonucu nedir?


CEVAP:

Ülkenin ihraç mallarına olan talebin düşmesi, toplam talep eğrisini sola kaydıracaktır. Toplam talebin sola kaymasının nedeni IS eğrisinin sola kaymasıdır.


#60

SORU:

Yeni kredi kartı uygulamasının yaygınlaşması toplam talep eğrisi açısından ne doğurabilir?


CEVAP:

Yeni kredi kartı uygulamasının yaygınlaşması toplam talep eğrisinin sağa kaymasına neden olacaktır, çünkü para talebi azaldığından LM eğrisi sağa kayacaktır.


#61

SORU:

Savaş nedeniyle kamu harcamalarının artışı toplam talep eğrisi açısından ne sonuçlar doğurabilir?


CEVAP:

Savaş nedeniyle kamu harcamalarının artışı toplam talebi sağa kaydırırken vergilerin artışı toplam talebi sola kaydıracaktır. Çünkü her ikisi de IS eğrisini etkileyecektir.


#62

SORU:

Tüketicilerin gelirlerine ilişkin olarak gelecek hakkındaki iyimser bekleyişleri toplam talep açısından ne doğurabilir?


CEVAP:

Tüketicilerin gelirlerine ilişflkin olarak gelecek hakkındaki iyimser bekleyişleri, yatırım ve  tüketim harcamalarının artmasına neden olacak; bu da toplam talep eğrisini sağa kaydıracaktır. Gelecek hakkındaki bekleyişlerin kötümser olması durumunda ise toplam talep
eğrisi sola kayacaktır. Beklentilerle ilgili her iki durum da IS eğrisinde kaymalara yol açmaktadır.


#63

SORU:

Ekonominin dengesi ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Ekonominin Dengesi, reel mal ve hizmetlerin talebinin arzına eşit olduğunda varolan durumdur. 


#64

SORU:

Ekonominin dengesi nerede oluşur?


CEVAP:

Toplam arz eğrisinin toplam talep eğrisini kestiği noktada oluşur.


#65

SORU:

Toplam arz eğrisinin eğiminin önemi nedir?


CEVAP:

Toplam talepte bir değişim, toplam talep eğsininin konumunu değiştirir. Bunun sonucunda ise hasıla düzeyi ve fiyatlar genel düzeyi değişir. Ancak bu ikisinden hangisinin daha fazla etkileneceği toplam arz eğrisinin eğimine bağlıdır.


#66

SORU:

Keynesyenci toplam arz eğrisi nasıldır?


CEVAP:

Keynesci toplam arz eğrisi yatay olup, veri fiyat düzeyinde firmaların talep edilen her miktarı arz edebileceğni ima eder.


#67

SORU:

Klasik toplam arz eğrisi nasıldır?


CEVAP:

Klasik toplam arz eğrisi düşey eksene paralel olup, fiyat düzeyi ne olursa olsun, ekonomideki toplam arz miktarının sabit olduğunu ima eder.


#68

SORU:

Potansiyel reel gelir (tam istihdam) nedir?


CEVAP:

Tam İstihdam veya Potansiyel Reel Gelir, doğal işsizlik oranında üretilen reel gelir düzeyidir. Ekonomi uzun dönem dengesindeyken üretilen reel gelirdir.


#69

SORU:

AS’nin pozitif eğimli oluşunu ekonomistler hangi modellerle açıklarlar?


CEVAP:

AS’nin pozitif eğimli oluşunu yeni keynesyenler yapışkanlık modelleri ile açıklarken yeni klasikler eksik bilgi modellerini kullanırlar.


#70

SORU:

Yapışkan fiyat modeli nedir?


CEVAP:

Yapışkan fiyat modeli hasılanın doğal düzeyinden ayrılmasının, fiyatların beklenen düzeyinden farklı olmasıyla ilişkili olduğunu söyler.


#71

SORU:

Toplam talep dışsallığı nedir?


CEVAP:

Bir firmanın fiyat ayarlamasının tüm öteki firmaların ürünleri için talep üzerindeki  makroekonomik etkisi toplam talep dışsallığı olarak isimlendirilir.


#72

SORU:

Eksik bilgi modellerinden Lucas'ın modeli nasıl oluşur?


CEVAP:

Fiyatlar beklenen fiyatlardan daha yüksek olduğu zaman, üreticiler (firmalar) ürettikleri ürünlerin nispi fiyatlarının arttığı sonucunu çıkarır, bu ise üreticileri üretimlerini artırma yönünde teşvik eder.


#73

SORU:

İşçilerin yanılması modeli nedir?


CEVAP:

İşçilerin yanılması modeli, fiyatların beklenen fiyatlardan farklı olmasının işçileri emek arzını değiştirmeye yönelttiğini söyler. Buna göre fiyat düzeyi beklenen fiyat düzeyinden farklı olduğu zaman hasıla da potansiyel düzeyinden farklı olur.