MEDYA VE REKLAM Dersi BASIN VE REKLAM soru cevapları:

Toplam 65 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Reklamverenlerin basılı reklam mecralarını tercih etme nedenleri nelerdir?


CEVAP: Gazetelerin, dergilerin, kataloglar ve broşürlerin diğer reklam mecralarına kıyasla daha ekonomik olması, kalıcı ve esnek özellikler taşıması reklamverenlerin basılı reklam mecralarını tercih etme nedenleri arasında yer almaktadır.

#2

SORU: Reklamların hazırlanmasında önemli olan unsurlar nelerdir?


CEVAP: Reklamların hazırlanmasında önemli olan birtakım unsurlar vardır. Öncelikle reklam için bir bütçe ayrılması gerekir. Daha sonra tüketicilere iletilecek mesajların ve reklamın işletmenin amaçlarından hangisine yönelik olduğunun kararlaştırılması gelir. Reklam, yeni bir ürünün ya da hizmetin tanıtımı, pazar payını genişletme gibi amaçlara hizmet edebilir. Amaçlar saptandıktan sonra mesajların iletileceği mecra kararlaştırılır. Reklam faaliyetlerinin sonunda ise etkinliğin ölçümü için araştırmalar yürütülür ya da medyanın takip edilme oranları gibi veriler kullanılır.

#3

SORU: Günümüzde reklamların yayınlanması için farklı olanaklar sunan alanlar nelerdir?


CEVAP: Günümüzde gazeteler, dergiler, televizyon, radyo, internet, açıkhava panoları vs. gibi pek çok medya organı reklamların yayınlanması için farklı olanaklar sunmaktadır.

#4

SORU: Reklam mecrasının seçimini önemli kılan unsurlar nelerdir?


CEVAP: Reklam ya da reklam kampanyalarının en önemli aşamalarından biri reklam mecrasının seçimidir. Çünkü reklam mecraları reklam mesajıyla hedef kitlenin buluştuğu noktadır. Bu noktada yapılacak yanlış bir seçim, mesajın doğru hedef kitleye ulaşamamasına neden olur. Kısaca doğru mecrayı seçmeden yapılan reklam harcamaları, bu konuda yapılan çalışmaların boşa gitmesi anlamına gelir. Bu nedenle reklam mecralarının yapısının, işleyişinin, olanaklarının, sınırlılıklarının ve tirajlarının araştırılması, reklamın doğru mecrada yayınlanması adına önem taşımaktadır. Herşeyden önce bir reklam metni hedef kitlenin ve yayınlanacağı mecranın özellikleri bilinmeden yazılamaz.

#5

SORU: Basılı reklam mecralarının en temel türleri nelerdir?


CEVAP: Basılı reklam mecraları temel olarak üçe ayrılabilir. Bunlar; gazeteler, dergiler ile el ilanları, kataloglar ve broşürlerdir.

#6

SORU: Basılı reklam organları nelerdir?


CEVAP: Basılı reklam ortamları mesajların hedef kitlesine yazı, fotoğraf, grafik gibi görsel unsurlarla ulaştırıldığı reklam araçlarıdır.

#7

SORU: Gazete ve dergilerin yüksek katılımlı medya olarak adlandırılmasının nedeni nedir?


CEVAP: Reklamverenlerin medya seçiminde yazılı medyanın ayırt edici bir özelliği vardır. Gazete ve dergi gibi basılı reklam mecraları okuyucunun iradesi ve özel bir satın alma girişimiyle gerçekleşmektedir. Okuyucunun isteklilik düzeyi yüksektir. Ancak radyo ve televizyon gibi araçlar bir kez insan hayatına girdikten sonra izlenilen kanal, program ya da reklam seçiminde izleyici yüksek bir irade ve seçicilik gösteremez. Bu nedenle gazete ve dergiler yüksek katılımlı medya olarak adlandırılırlar.

#8

SORU: Basılı kitle iletişim araçları arasında okuyucu sayısı en fazla olan mecra hangisidir?


CEVAP: Basılı kitle iletişim araçları arasında, okuyucu sayısı en fazla olan günlük gazetelerdir.

#9

SORU: Gazeteler için reklam ölçü birimi nedir?


CEVAP: Gazeteler için reklamın ölçü birimi sütun/santim’dir. Bir sütun/santim demek, bir santimetre yükseklikte ve bir sütun genişlikte bir alan demektir.

#10

SORU: Gazetelerin hedef kitlenin gözünde güvenilir bir nitelik taşımasının temel nedeni nedir?


CEVAP: Gazetelerin reklam dünyası için taşıdıkları bu önemin en temel nedeni; reklamın ürünün hedef kitlesinin okuduğu gazetelerde ve onların sayfalarında (ekonomi, spor, sağlık vs.) yer almasıdır. Böylelikle reklam doğrudan ve etkili bir şekilde okurla buluşma imkânı bulur.

#11

SORU: Gazeteler yayın sıklıkları, dağıtım alanalrı ve içeriklerine göre kaç temel kategoriye ayrılırlar?


CEVAP: Gazeteler yayın sıklıkları, dağıtım alanları ve içeriklerine göre üç temel kategoride sınıflandırılabilirler.

#12

SORU: Yayın sıklıklarına göre ayrılan gazetelerin özellikleri nelerdir?


CEVAP: Yayın sıklıklarına göre; gazeteler, günlük, haftalık, aylık olarak yayınlandıkları sürelere göre sınıflandırılabilirler.

#13

SORU: Dağıtım alanlarına göre ayrılan gazetelerin özellikleri nelerdir?


CEVAP: Dağıtım alanlarına göre gazeteler; belli bir bölge çapında dağıtılan yerel gazeteler, ulusal düzeyde dağıtımı yapılan ulusal gazeteler ve bu ulusal gazetelerin yurtdışında dağıtımlarının da yapılmasıyla ortaya çıkan uluslararası gazeteler olarak sınıflandırılırlar.

#14

SORU: İçeriklerine göre ayrılan gazetelerin özellikleri nelerdir?


CEVAP: İçeriklerine göre ise; içerdikleri tema ya da yayın yaptıkları konular açısından spesifik hedef kitlelerin ilgi alanlarına göre hazırlanan gazetelerdir. Spor, magazin, haber, ekonomi, siyaset gibi farklı içeriklerde hazırlanan gazeteler, işletmelerin hedef kitlelerinin takip ettikleri içerikteki gazeteleri reklam ortamı olarak seçerek, hedef kitlelerine ulaşmaları yönünden avantajlar sunmaktadırlar.

#15

SORU: Bir reklam aracı olarak gazetelerin güçlü yönleri nelerdir?


CEVAP: Gazete, geçmişle şu an arasında bir zaman çizgisinde yer alır. Gazeteler okuyucu açısından yüksek güvenilirliğe sahip mecralardır. Gazete reklam aracı olarak kullanılan, geniş kitlelere hitap eden ilk kitle iletişim aracıdır. Gazeteler olaylara geniş yer verdiğinden ve fotoğraf destekli olduğundan, kitle iletişim araçlarına oranla daha geniş bilgi edinme sağlar. Gazete reklamı diğer medyalara göre daha esnektir. Kampanya dönemlerinde gazete en etkin medyadır. Ülke genelinde olsun yerel bazda olsun reklam maliyeti televizyona göre daha ucuzdur. Gazete reklamları okuyucuyla gün boyu beraberdir. Gazete geniş bir hedef kitlesi olmasına rağmen, radyo ve televizyonla kıyaslandığında hedef kitlesi daha belirgindir.

#16

SORU: Bir reklam aracı olarak gazetelerin zayıf yönleri nelerdir?


CEVAP: Gazete imaj, duygu, hareket ve ses içeren ürünlerin/hizmetlerin tanıtılması için uygun değildir. Gazetede çok sayıda reklamın yer alması, reklamın diğer reklamlar arasında okuyucu tarafından görülmemesine, en azından fazla dikkat edilmemesine yol açar. Gazetenin reklam üzerindeki hakimiyeti televizyonun reklam medyası olarak kullanılmaya başlamasından sonra yavaş yavaş kaybolmaya başlamıştır. Gazeteler yalnızca görme duyumuza seslenirler. Gazeteler kısa ömürlüdür. Renk açısından zayıf baskı kalitesine sahiptirler. Gazeteler günümüzde internet gibi güçlü bir rakibe sahiptirler.

#17

SORU: Gazetelerde yer alan reklamları kaç grupta toplamak mümkündür?


CEVAP: Gazetelerde yer alan reklamlar dört grup halinde incelenebilir: • Teşhir reklamlar • Seri ilanlar • Kamu duyuruları • Ilaveler.

#18

SORU: Teşhir reklamlarının özellikleri nelerdir?


CEVAP: Teşhir reklamlar, belli bir metne, başlığa, alt başlığa fotoğrafa, illüstrasyona vb. basın reklamlarına ait unsurları barındıran reklamlardır. Bu tarz reklamlarda amaç; bir ürünü ya da kurumu tanıtmak, ürünün ya da firmanın imajını güçlendirmek, bir kampanyayı duyurmak, tüketicilere bilgi vermek, tüketicilerde satın alma davranışı oluşturmaktır. Bu tarz reklamlarda çarpıcı başlıklar ya da görsel unsurlar, etkileyici reklam metinleri ve sayfa tasarımları başarıya ulaşmanın anahtarıdır.

#19

SORU: Seri ilanların özellikleri nelerdir?


CEVAP: Gazetelerde sıkça rastlanılan bir reklam türüdür. Seri ilan sayfalarında yer alırlar. Bu ilanlarda bilgiler açık ve basit bir şekilde kısa ve öz olarak iletilmesi gerekmektedir. Bu sayfalar tipografi, taslak ya da resimleme bilgisi gerektirmez. Basit yazım kurallarının bilinmesi yeterli olmaktadır.

#20

SORU: Kamu duyurularının özellikleri nelerdir?


CEVAP: Kamu duyuruları tüm toplumu ya da belli bir grubu ilgilendiren konularda, kamu kurumları tarafından gazetelere verilen ilânlardır. Bu tür ilânlarda, ilanı veren kurumun logosu dışında görsel unsur kullanılmaz. Burada amaç; verilmesi gerekli ve zorunlu olan bilgilerin ilân aracılığıyla topluma aktarılmasıdır. Bu tür ilânların verilmesi genellikle belirli kanun maddelerinde düzenlenmiş yasal bir zorunluluğa dayalıdır. Ülkemizde resmi ilanlarla, kamu kurum ve kuruluşlarına ait reklamların yayınlanmasına yasalar gereği Basın İlan Kurumu aracı olmaktadır. Ticari kuruluşlar reklam ve ilanlarını kendileri ya da reklam ajansları yoluyla gazetelere ulaştırırken, resmi kuruluşlar bu ilişkiyi yasal bir zorunluluk olarak Basın İlan Kurumu aracılığıyla gerçekleştirirler.

#21

SORU: İlavelerin özellikleri nelerdir?


CEVAP: İlaveler gazete sayfalarından bağımsız olarak, gazetenin arasına eklenmek suretiyle tüketiciye ulaştırılan reklamlardır. Reklamverenler tarafından gazeteden bağımsız bir şekilde basılır.

#22

SORU: Derginin genel tanımı nedir?


CEVAP: Dergi, düzenli aralıklarla yayımlanan, belirli bir ya da birkaç ilgi alanına ilişkin haber, makale, deneme, inceleme, araştırma ve eleştiri gibi yazıları, çeşitli edebi ürünleri ya da belirli konulara yönelik derlemeleri içeren ve genellikle resimli olan basılı yayınlara verilen isimdir.

#23

SORU: Bir derginin sahip olduğu özellikler nelerdir?


CEVAP: Bir derginin sahip olduğu özellikleri şöyle sıralayabiliriz: • Düzenli bir yayın aralığının bulunması (haftalık, aylık, üç aylık vs.) • İçinde okunacak metinlerin, bakılacak görsellerin bulunması • Okur tarafından talep edilmesi ve satın alınması • Diğer yayınlardan bağımsız olarak dağıtılması (Gazetelerin eki olarak verilen dergiler bu anlamda dergi kategorisinde sayılmamaktadır) • Ciltli olması.

#24

SORU: Dergilere reklam vermenin maliyetini düşüren en temel unsur nedir?


CEVAP: Dergiler daha az sayıda kişiye fakat belirli özelliklere sahip olan daha homojen bir kitleye seslenirler. Dergilerin bu özellikleri reklamverenlerin işini kolaylaştırmakta ve maliyeti düşürmektedir.

#25

SORU: Bir reklam aracı olarak dergilerin güçlü yönleri nelerdir?


CEVAP: Dergiler yüksek bir hedef kitle analizine sahiptir. Dergiler haftalık, aylık, altı aylık ya da yıllık baskı periyodlarına sahip olabilirler. Baskı periyodlarının sık olmamasının getirdiği avantajla da yüksek reklam baskı kalitesine sahiptirler. Ancak bu durum reklamın maliyetini artıran bir unsurdur. Doğrudan tepki tekniklerini kullanırlar. Dergiler uzun ömürlüdür. Dergilere özel reklam içerikleri konulabilir.

#26

SORU: Bir reklam aracı olarak dergileriz zayıf yönleri nelerdir?


CEVAP: Dergilerdeki reklam sayfası belli ve sınırlı rezervasyon söz konusu olduğundan reklamın çok önceden hazırlanmış olmasını gerektirmektedir. Dergilerin dağıtım zorlukları mevcuttur. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte dergi tirajlarında da düşüşler yaşanmıştır. Dergiler reklam sayısı açısından yüksek kirlilik seviyesine sahip mecralardır. Hazırlanan reklamların basım hazırlıklarının ve yayın sürecinin uzun oluşu önemli bir dezavantajdır. Dergiler maliyetli mecralardır. Dergiler belirli hedef kitlelere ulaşmakta kolaylık sağlarlar ancak geniş kitlelere hitap etmede yetersiz kalmaktadırlar.

#27

SORU: Katalogların genel tanımı nasıl yapılabilir?


CEVAP: Genellikle doğrudan bir satış mesajı içermeyen kataloglar, ürün veya hizmet hakkında ayrıntılı bilgi vermek için kullanılan yazılı reklam ortamıdır.

#28

SORU: Broşürlerin genel tanımı nasıl yapılabilir?


CEVAP: Broşürler, firmaların potansiyel müşteri olabilecek gönderdiği, ürün veya hizmetleri hakkında detaylı bilgi içeren, maliyeti yüksek olan küçük kitapçıklardır.

#29

SORU: Katalog ve Broşürlerin en temel özelliği nedir?


CEVAP: Katalog ve broşürler doğrudan reklam amaçlı olmayıp, işletmelerin kendileri, ürünleri ve hizmetleri hakkında tüketicilere detaylı bilgi vermek amacıyla hazırladıkları basılı mecralardandır.

#30

SORU: Reklamı oluşturan unsurlar nelerdir?


CEVAP: Reklamı oluşturan unsurları şu şekilde sıralayabiliriz: • Başlık • Alt başlık • Reklam metni • Slogan • Görsel öğe • Layout.

#31

SORU: Başlığın temel işlevleri nelerdir?


CEVAP: Temel olarak başlığın işlevlerini şu şekilde sıralayabiliriz: • Okuyucunun dikkatini çekmek • Okuyucunun ilgisini uyandırmak • Okuyucuyu ana metni okumaya yöneltmek • Hedef kitleyi okuyucular arasından seçmek • Satış mesajını özetlemek • Ürün ya da hizmeti tanıtmak • Okura bir yarar sunmak.

#32

SORU: Gazete ve dergi reklamlarındaki başlıkların dikkat çekici özellikte tasarlanabilmeleri için neler yapılmalıdır?


CEVAP: Gazete ve dergi reklamlarındaki başlıkların dikkat çekici özellikte tasarlanabilmeleri için şunlar yapılmalıdır: • Her reklam metninin mutlaka bir başlığı olmalıdır. • Tüketici yararını doğrudan vurgulayan başlıklar, okurun zihinsel bir çaba harcamasını gerektiren başlıklara göre daha iyi sonuç alır. • Görsel unsurlar ve başlıklar, hedef kitlenin mümkün olduğunca büyük bir bölümünün kendilerini özdeşleştirebileceği bir konuyu içermelidir. • Verilmek istenen mesajın en büyük bölümü başlık kapsamında verilmeli ve görsel unsurlarla desteklenmelidir. • Reklama konu olan ürün, mal ya da hizmetin adının başlıkta verilmesi algılamayı ve hatırlamayı kolaylaştırdığı için yararlıdır. • Yeni ürün ve hizmetler için haber türü başlıkların kullanılması daha çok ilgi çekmektedir. • Reklam başlıklarında sayı ya da fiyat kullanımı dikkati ve ilgiyi daha çok çekmekte ve tutumları güçlendirici rol oynamaktadır. • Temel bir satış vaadi söz konusuysa bu satış özelliği, açık ve güçlü bir biçimde başlıkta yer almalıdır. • Başlık dolaylı ve belirsiz yarar ifadeleri yerine daha somut yararları vurgulamalıdır. • Reklamvereni konu alan başlıklardan ziyade tüketiciye yönelik başlıklar daha çok ilgi uyandırmaktadır.

#33

SORU: Altbaşlık kullanmanın faydaları nelerdir?


CEVAP: Alt başlık kullanılması gereken durumlarda kullanıldığında; • Satış fikrini destekler. • Sadece başlığı okuyan daha sonra da dikkatini reklama vermeyen okuyucunun dikkatini saklı tutar. • Farklı fikirleri maddeleştirerek, reklamın daha kolay okunmasını ve ilgi çekici olmasını sağlar.

#34

SORU: Reklam metni nedir?


CEVAP: Reklam metni, titizlikle belirlenen reklam fikrinin sözcüklerle, görüntülerle ya da her ikisiyle birlikte anlatılmasıdır Gazete ve dergi reklamlarında ürün ya da hizmet hakkında aktarılmak istenen bilgilerin sunulduğu bölümdür.

#35

SORU: Gazete ve dergi reklamlarında ikna ve satış mesajlarını aktaran, tüketcide arzu edilen tutum vedavranışı gerçekleştiren reklam metinlerinin taşıması gereken temel özellikler nelerdir?


CEVAP: Gazete ve dergi reklamlarında ikna ve satış mesajlarını aktaran, tüketcide arzu edilen tutum ve davranışı gerçekleştiren reklam metinlerinin taşıması gereken bir takım temel özellikler bulunmaktadır. Bunlar: • Reklam metinlerinde kullanılan dil, basit ve anlaşılır olmalıdır. • Spesifik sözcükler ya da deyimler kullanmaktan kaçınılmalıdır. • Hedef kitlenin dikkatini reklamda tutabilmek için uzun olmamalı, ürün ya da hizmetle ilgili temel noktaları kısaca anlatmalıdır. • Hazırlanan reklam metni ikna edici olmalıdır. İknanın sağlanabilmesi için reklam metninin yalın, anlaşılır ve inanılır olması gerekir.

#36

SORU: Slogan nedir?


CEVAP: Slogan, reklamı yapılan ürün ya da hizmetle ilgili aktarılmak istenenlerin kısa ve etkili biçimde açıklandığı ögelerdir. Ürün, hizmet ya da markayı anlatan, tanıtan özelliklerin bir iki sözcükle toparlanmış halidir.

#37

SORU: Başarılı bir slogan için dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?


CEVAP: Sloganlarla ilgili olarak yapılan çalışmalar, genellikle şu tür sloganların daha başarılı olduğunu göstermektedir: • Hatırda kalan sloganlar • Ürünü değişik kılan sloganlar • Merak uyandıranlar • Bir vaatte bulunup, üstünlük belirtenler • Akıcı, ahenkli, kafiyeli olanlar • Tüketicinin diğer sloganlarla karıştırmayacağı türden olanlar.

#38

SORU: Reklamlarda illüstrasyon ya da fotoğrafın görevleri nelerdir?


CEVAP: Reklamda illüstrasyon ya da fotoğrafın görevlerini şu şekilde açıklayabiliriz: • Okuyucunun ilgisini reklama çeker. • Ürün ya da hizmetle ilgili bir fikri hızlı bir biçimde açıklar. • Okuyucunun başlık ve metinle kısaca reklamla ilgilenmesini sağlar. • Sözle ifadesi zor olan kavramları açıklamaya yardımcı olur. • Anlatılan ürün, nesne ya da hizmet resimlendiği ya da fotoğraflandığı için reklamın inandırıcılığı artar.

#39

SORU: Basılı reklamların geçirdiği süreçleri genel olarak nasıl sıralayabiliriz?


CEVAP: Basılı reklamların geçirdiği temel süreçler şöyle sıralanabilir: • Araştırma • Yaratıcı düşünce • Uygulama.

#40

SORU: Basın reklamlarında ölçümlemenin önemi nedir?


CEVAP: Basında yer alan reklamların ölçümlenmesi en etkili iletişimi sağlayacak ortamın belirlenmesi açısından önem taşır. Reklamverenler doğru bir medya planlaması yapmak için bazı kriterleri kullanarak ölçümlemeler yapmaktadırlar.

#41

SORU: Basın reklamlarında bir ölçümleme tekniği olan tiraj genel olarak ne gibi özellikler gösterir?


CEVAP: Tiraj; bir reklam ortamının tüketim değeri olarak tanımlanabilir. Özellikle gazete ve dergiler için kullanılan tiraj kavramı, bir yayının dağıtıma giren ya da satılan miktarıdır. Tiraj, medya planlama uzmanları açısından tek ya da en önemli veri kaynağı değildir. Çünkü gazete ve dergiler sözkonusu olduğunda dahi, sadece mevcut tüketici kitleye ilişkin verileri içerir ve potansiyel tüketiciler hakkında veri sunmaz. Diğer bir deyişle, basın ürününü satın alan kişilerin sayısını bilmekle birlikte, onları okuyan kişi sayısını tahmin etmemiz mümkün değildir. Daha önce belirtildiği gibi gazeteler ve özellikle dergiler onu satın alan kişinin dışında da pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Dolayısıyla buralarda yayınlanan reklamlarda yine pek çok kişi tarafından takip edilmektedir. Ancak bunun sayısını tiraj yoluyla bilmemiz mümkün olmamaktadır.

#42

SORU: Toplam tirajın ne gibi özellikleri vardır?


CEVAP: Toplam tiraj; belli bir zaman diliminde, herhangi bir süreli yayının toplam satış rakamlarının dikkate alınmasıyla oluşturulan, tüketici büyüklüğünün rakamsal ifadesidir. Tirajın saptanmasında bir gazete ya da dergi sayısının satışı esas alınırken, burada belli bir zaman dilimi (bir hafta/bir ay/bir yıl vs.) çerçevesinde değerlendirme yapılmaktadır. Bu bağlamda ilgili ortamın erişim değeri ortaya çıkarılmaktadır. Ancak daha önce tirajda aktardığımız, rakamsal verilerin geçerliliğine ilişkin sorunlar toplam tiraj için de geçerlidir.

#43

SORU: İlan nedir?


CEVAP: İlân, hedeflenen kitleyle iletişim kurmak ve istenilen mesajı duyurmak amacıyla, yazı ve/veya resimle oluşturulan reklamdır. İlânlar basit bir reklam aracıdır ve daha çok duyurma ve bilgilendirme işlevleri vardır.

#44

SORU: Basın ilan kurumu hangi amaçla ve hangi tarihte kurulmuştur?


CEVAP: Ülkemizde ilân ve reklamların bir bölümü Basın İlân Kurumu tarafından yönetilmektedir. Basın İlân Kurumu 1961 yılında kurulmuştur. Bu kurumun temel görevi, resmi ilanların gazete ve dergilerde yayımlanmasına aracı olmaktır. Basın İlân Kurumu’nun temel görevi, resmi ilânların gazete ve dergilerde yayımlanmasına aracı olmaktır. Basın İlân Kurumu, kamu tüzel kişisi olarak kendi alanında ilân ve reklamlara ilişkin düzenlemeler yapmıştır. Ayrıca basın mensupları ile basın kuruluşlarına (basın dernek ve sendikalarına) yardım etmektedir. Basın derneklerine para yardımında bulunmak, gazetelere kredi açmak, basında çalışanlara borç para vermek, yardıma muhtaç olanlarla, ölenlerin ailelerine yardım etmek de görevleri arasındadır. Bu kurum yayınlanmasına aracılık ettiği ilân ve reklamlardan en fazla %15 oranında komisyon ücreti almaktadır.

#45

SORU:

Basılı reklam mecralarının tercih edilmesinin temel nedenleri nelerdir? 


CEVAP:

Gazetelerin, dergilerin, katalog ve broşürlerin diğer reklam mecralarına göre daha ekonomik olması ve kalıcı ve esnek özellikler taşıması reklam verenlerin basılı reklam mecralarını tercih etmesinin temel nedenidir. 


#46

SORU:

Reklamın hazırlanması sürecinde dikkate alınması gereken unsurlar nelerdir? 


CEVAP:

Reklamların hazırlanmasında önemli olan birtakım unsurlar vardır. Öncelikle reklam için bir bütçe ayrılması gerekir. Daha sonra tüketicilere iletilecek mesajların ve reklamın işletmenin amaçlarından hangisine yönelik olduğunun kararlaştırılması gelir. Reklam, yeni bir ürünün ya da hizmetin tanıtımı, pazar payını genişletme gibi amaçlara hizmet edebilir. Amaçlar saptandıktan sonra mesajların iletileceği mecra kararlaştırılır. Reklam faaliyetlerinin sonunda ise etkinliğin ölçümü için araştırmalar yürütülür ya da medyanın takip edilme oranları gibi veriler kullanılır.


#47

SORU:

Basılı reklam mecraları nelerdir? 


CEVAP:

Basılı reklam mecraları üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar; 

  • Gazeteler
  • Dergiler
  • Katalog, broşür ve el ilanlarıdır. 

#48

SORU:

Yazılı medya hangi temel özelliği ile diğer medya türlerinden ayrılmaktadır? 


CEVAP:

Reklamverenlerin medya seçiminde yazılı medyanın ayırt edici bir özelliği vardır. Gazete ve dergi gibi basılı reklam mecraları okuyucunun iradesi ve özel bir satın alma girişimiyle gerçekleşmektedir. Okuyucunun isteklilik düzeyi yüksektir. Ancak radyo ve televizyon gibi araçlar bir kez insan hayatına girdikten sonra izlenilen kanal, program ya da reklam seçiminde izleyici yüksek bir irade ve seçicilik gösteremez. Bu nedenle gazete ve dergiler yüksek katılımlı medya  olarak adlandırılırlar.


#49

SORU:

Gazeteler için reklamın ölçüm birimi nedir? 


CEVAP:

Gazeteler için reklamın ölçü birimi sütun/santim’dir.  Bir sütun/santim demek, bir santimetre yükseklikte ve bir sütun genişlikte bir alan demektir.


#50

SORU:

Yayın sıklıklarına göre gazeteler nasıl sınıflandırılmaktadır? 


CEVAP:

Yayın sıklıklarına göre; gazeteler, günlük, haftalık, aylık olarak yayınlandıkları sürelere göre sınıflandırılabilirler.


#51

SORU:

Dağıtım alanına göre gazeteler nasıl sınıflandırılmaktadır? 


CEVAP:

Dağıtım alanlarına göre ise; belli bir bölge çapında dağıtılan yerel gazeteler, ulusal düzeyde dağıtımı yapılan ulusal gazeteler ve bu ulusal gazetelerin yurtdışında dağıtımlarının da yapılmasıyla ortaya çıkan uluslar arası gazeteler olarak sınıflandırılırlar.


#52

SORU:

İçeriklerine göre gazeteler nasıl sınıflandırılmaktadır? 


CEVAP:

İçeriklerine göre gazeteler; içerdikleri tema ya da yayın yaptıkları konular açısından spesifik hedef kitlelerin ilgi alanlarına göre hazırlanan gazetelerdir. Spor, magazin, haber, ekonomi, siyaset gibi farklı içeriklerde hazırlanan gazeteler, işletmelerin hedef kitlelerinin takip ettikleri içerikteki gazeteleri reklam ortamı olarak seçerek, hedef kitlelerine ulaşmaları yönünden avantajlar sunmaktadırlar.


#53

SORU:

Gazetelerde yer alan reklamlar kaç gruba ayrılmaktadır? 


CEVAP:

Gazetelerde yer alan reklamlar dört gruba ayrılmaktadır. Bunlar; teşhir reklamlar, seri reklamlar, kamu duyuruları ve ilavelerdir. 


#54

SORU:

Teşhir reklamlar nedir? Açıklayınız. 


CEVAP:

Teşhir reklamlar, belli bir metne, başlığa, alt başlığa fotoğrafa, illüstrasyona vb. basın reklamlarına ait unsurları barındıran reklamlardır. Bu tarz reklamlarda amaç; bir ürünü ya da kurumu tanıtmak, ürünün ya da firmanın imajını güçlendirmek, bir kampanyayı duyurmak, tüketicilere bilgi vermek, tüketicilerde satın alma davranışı oluşturmaktır.


#55

SORU:

Seri ilanlar nelerdir? Açıklayınız. 


CEVAP:

Seri ilanlar: Gazetelerde sıkça rastlanılan bir reklam türüdür. Seri ilan sayfalarında yer alırlar. Bu ilanlarda bilgiler açık ve basit bir şekilde kısa ve öz olarak iletilmesi gerekmektedir. Bu sayfalar tipografi, taslak ya da resimleme bilgisi gerektirmez. Basit yazım kurallarının bilinmesi yeterli olmaktadır.


#56

SORU:

Bir derginin sahip olduğu özellikler nelerdir? 


CEVAP:

Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Düzenli bir yayın aralığının bulunması (haftalık, aylık vb.) 
  • İçinde okunacak metinlerin, bakılacak görsellerin bulunması 
  • Okur tarafından talep edilmesi ve satın alınması 
  • Diğer yayınlardan bağımsız olarak dağıtılması 
  • Ciltli olması 

#57

SORU:

Dergilerin gazeteye göre avantajları nelerdir? 


CEVAP:

Dergiler gazetelere kısayla bazı avantajlara sahiptir. Genellikle boş  zamanları değerlendirmek, ilgi duyulan alana iliş kin son gelişmeleri takip edebilmek vs. gibi amaçlarla okunan dergiler, uzun süreli olarak saklanabilir  ve defalarca okunabilir. Oysa günlük gazetelerin geçerliliği ve ömrü yalnızca bir günlüktür. Ertesi güne haberler eskimiş  bir nitelik kazanır. Dergilerin bir başka avantajı da gazetelere oranla daha renkli, kaliteli bir baskıyla  dağıtıma girmeleridir. Reklamcılar dergilerdeki bu kalite baskısının avantajını reklamları tasarlarken ve sunarken kullanırlar. Dergilerdeki reklamların görsel çekicilikleri gazetelere oranla daha fazladır.


#58

SORU:

Dergilere verilen reklamların ölçü birimi nedir? 


CEVAP:

Dergilere verilen reklamların ölçü birimi  genellikle sayfadır. Tam sayfa, 2/1 sayfa, 4/1sayfa gibi ölçüler yoluyla reklam büyüklükleri belirtilir.


#59

SORU:

Katalog nedir? Açıklayınız. 


CEVAP:

Genellikle doğrudan bir satış mesajı içermeyen kataloglar, ürün veya hizmet hakkında ayrıntılı bilgi vermek için kullanılan yazılı reklam ortamıdır. Katalog günümüzde daha çok firmaların ve kurumların ürün ya da hizmetlerini tanıttığı matbu kitapçıklar olarak anlaşılmaktadır.


#60

SORU:

Broşür nedir? Açıklayınız. 


CEVAP:

Broşürler ise; firmaların potansiyel müşteri olabilecek gönderdiği, ürün veya hizmetleri hakkında detaylı bilgi içeren, maliyeti yüksek olan küçük kitapçıklardır. Kurumun kendisi tarafından hazırlandıkları için belirli üstünlükler taşırlar. Broşürün içeriği kuruluşun denetimi altındadır. Broşür, genellikle az sayfalı, bol resimlidir. Çoğunlukla renkli olarak basılırlar. Açıldığında ilk ve yoğun dikkat ön sayfalarda toplandığı için gerek kapağın gerekse baş sayfalardaki düzenin göze hoş görünmesi ve çekici olması gerekir. 


#61

SORU:

Reklamı oluşturan unsurlar nelerdir? 


CEVAP:

Reklamı oluşturan unsurlar şu şekilde sıralanabilir: Başlık, alt başlık, reklam metni, slogan, görsel öğe ve layout. 


#62

SORU:

Reklamda illüstrasyon ve fotoğrafın görevi nedir? 


CEVAP:

Reklamda illüstrasyon ve fotoğraf; 

  • Okuyucunun dikkatini çeker
  • Ürün ya da hizmetle ilgili bir fikri hızlı bir şekilde açıklar 
  • Okuyucunun içerikle ilgilenmesini sağlar 
  • Sözle ifadesi zor olan durumları açıklamaya yardımcı olur 
  • Reklamın inandırıcılığını artırır

#63

SORU:

Reklamda hedef tüketicilerin tanımlanması aşamasında ne yapılmaktadır? 


CEVAP:

Ürünün ya da markanın tüketicinin zihnindeki konumunu saptamak üzere, tüketicinin ürün kategorisini satın alma ve kullanma kalıpları araştırılır. Araştırılan diğer noktalar arasında marka seçimi ve marka prestiji de yer alır. Tüketicilerin ürünü kullanma ya da kullanmama nedenleri ortaya çıkarılmaya çalışılır. Ayrıca ürünü kullanan ya da kullanma potansiyeli olan kişilerin sosyo-demografik (yaş /cinsiyet/meslek grubu/eğitim durumu vs.) özelliklerinin bilinmesi de reklam mesajlarının yapılandırılmasında önemli bir veri teşkil eder.


#64

SORU:

Reklamda yapım formatı nedir? 


CEVAP:

Yapım formatı: Reklamı yapılan ürün ya da hizmetin hedef tüketicilerde reklam mesajına bağlı olarak meydana getirmek istediği etkiyi güçlendirmek için reklamda çeşitli yapım formatları kullanılmaktadır. Ürün gösterme, örnek olaylar ve sorun çözümü, devamlı kullanılan karakterler, tanıklık, öykü, kişileştirme, simgesel anlatım gibi pek çok format kullanılabilmektedir.


#65

SORU:

İlanlar kaç gruba ayrılmaktadır? 


CEVAP:

İlanlar genel olarak üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar; resmi ilanlar, ticari ilanlar ve küçük seri ilanlardır.