MUHASEBE YAZILIMLARI Dersi Bilgi Teknolojileri ve Muhasebe Yazılımları soru cevapları:
Toplam 54 Soru & Cevap#1
SORU: Muhasebe bölümünün işletmeler için önemi nedir?
CEVAP: İşletmenin varlığının devamı ve gelişmesi yöneticilerin aldıkları kararlara bağlıdır. Yöneticilerin karar alırken işletme içi bölümlerden şirket için faaliyetlerle ilgili bilgiye ihtiyaç duyar. Yöneticilerin ihtiyaç duyduğu bilgi, işletme içi muhasebe bölümü dışındaki diğer bölümlerden de karşılanmasına rağmen, yönetim seviyesinde alınan kararların genellikle finansal veriler üzerinden alınması nedeniyle genellikle muhasebe bölümünden elde edilir. Bu nedenle muhasebe ve muhasebe bölümü işletmeler için çok önemlidir.
#2
SORU: Muhasebe, yazılımlarının muhasebe için önemi nedir?
CEVAP: Yöneticilerin aldıkları kararların sağlıklı olması şirket içi bilgi akışında doğru verinin zamanında elde edebilmesine bağlıdır. İşletme içi bilgi akışının güvenilir ve hızlı bir şekilde olması, sadece gelişmiş, entegre çalışan muhasebe programları sayesinde sağlanabilir. Bu da muhasebe yazılımlarının giderek önemli hale gelmesini sağlamıştır.
#3
SORU: Muhasebe yazılımlarının avantajları nelerdir?
CEVAP: Muhasebe yazılımları sayesinde verilerinin muhasebe bilgi sistemlerine girişi bir defa yapılmaktadır ve ihtiyaç duyulan her yerde doğrudan kullanılabilmektedir. Her işlem için aynı verinin tekrar tekrar girilmesine ihtiyaç kalmaması, verinin farklı amaçlar için girilmesi sırasında oluşabilecek maddi hataların önüne geçmektedir. Muhasebe yazılımların sağladığı bir diğer avantaj da yazılımın ürün halinde sunulmadan önce, sistem içindeki gerçekleştirdiği işlemlerin doğruluğunun test edilmiş ve denetlenmiş olmasıdır. Yazılımın kodlamasında hatalı bir işlem yapılmadıkça sistem içindeki verilerin güvenilirliği kesindir. Yazılımların birçok kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılıyor olması, program üzerinde yapılmış olan hatalı kodlamaların (bug) daha çabuk ortaya çıkmasına ve hatanın hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamaktadır.
#4
SORU: Son yıllardaki muhasebe yazılımlarını etkileyen en önemli gelişmeler nelerdir?
CEVAP: Son yıllarda yazılım dünyasını ve muhasebe yazılımlarını etkileyen en önemli gelişmeler internet ve mobil teknolojilerindeki gelişmeler, web tabanlı yazılımların ortaya çıkması, sanallaştırma ve bulut bilişim yapılarının oluşması ve veri transfer işlemlerinde standartlaşma sağlayan XML ve XBRL yapısının kullanımıdır.
#5
SORU: İnternet ve mobil teknolojilerindeki gelişim en çok hangi cihazları etkilemektedir?
CEVAP: Yaşantımızın her alanında dijital teknolojinin girdiğini görmekteyiz. Dijital dünyadan günlük hayatımıza en çok internet, televizyon ve mobil cihazlar etkilemektedir. Bu cihazların günlük hayatımızda kapladığı süre giderek artmaktadır ve kullanımı yaşantımızda giderek bağımlılık haline gelmektedir.
#6
SORU: Web tabanlı yazılımların kullanılmasını hangi gelişmeler sağlamıştır?
CEVAP: Çok yakın zamana kadar oluşturulan yazılımlar genellikle kurulduğu bilgisayar üzerinde veya intranet (şirket içi ağ) yapısı üzerinden kullanılabiliyordu. Gelişen teknoloji ile internet ve mobil teknolojilerin bağlantı hızlarındaki artış ve yaygın erişim imkanının sağlanması, insanlar üzerinde bilgiye istediği yerden erişebilme düşüncesi oluşturmuştur. Yazılımlarının internet üzerinden kullanımının önündeki en önemli engel olan hızlı ve güçlü bağlantı yapısının oluşturulmasının önündeki engelin ortadan kalkması ve insanların mekan sınırı olmadan online olarak işlemlerini yürütebilme isteği masaüstü programlarında online kullanılabilme ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu ihtiyaç üzerine yazılım firmaları yeni bir alan olan web üzerinde çalışacak yazılımlar geliştirmeye başlamıştır.
#7
SORU: Web tabanlı yazılımlar hangi yöntemlerle elde edilir?
CEVAP: Web tabanlı yazılımlar kişilerin kullandıkları yazılıma online olarak internet üzerinden eriştiği yazılımlara verilen genel addır. Web tabanlı yazılımları elde etmenin iki yöntemi vardır. Bunlardan biri On-Premise olarak adlandırılan yazılımın satın alınması, lokal sistemin üzerinde kurulumu ve çalıştırması yöntemi, diğeri ise OnDemand olarak adlandırılan lokal sunucu üzerinde değil uzak lokasyonda servis sağlayıcıların sistemi üzerinde yazılımın barındırılması ve kullanımıdır.
#8
SORU: Bulut bilişim nedir?
CEVAP: Bulut Bilişim (Cloud Systems, Cloud Computing), bilişim teknolojileri arasında ortak bilgi ve teknoloji paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel addır. Bulut bilişimin bilgiyi ve teknolojiyi alt yapı hizmeti olarak sunma ilkesi, bilgi teknolojilerindeki sanallaştırma (Virtualization) sistemine dayanır. Sanallaştırma teolojileri günümüzde bütün büyük BT işletmelerinde kullanılmaya başlanan bir teknolojidir.
#9
SORU: Bilgi teknolojilerinin sanallaştırılması nedir?
CEVAP: Sanallaştırma basit olarak işletim sistemleri, depolama sistemleri ya da ağ yapılarında bir fiziksel kaynağın sanal olarak bölümlere ayrılması ve birden fazla kaynak olarak kullanılabilmesi temeline dayanır. Geçmişi 1967 yılında ilk kez IBM firmasının Mainframe sistemlerinde birden fazla kullanıcıya aynı anda hizmet vermesine dayanmaktadır. İlk kez kullanıma başlaması uzun yıllar öncesine dayanmasına karşı asıl ilerlemesini son 10 yıl içinde gerçekleştirmiştir. Sanallaştırma çalışmaları yazılım ve donanın üzerinde sanallaştırma olarak iki bölüme ayrılır.
#10
SORU: Bulut bilişim kaç temel model üzerinden sunulmaktadır?
CEVAP: Bulut bilişimde üç temel model üzerinden hizmet sunulmaktadır. Bunlar IaaS (Infrastructure As a ServiceAltyapı Olarak Servis), PaaS (Platform As a ServicePlatform Olarak Servis) ve SaaS (Software As a ServiceYazılım Olarak Servis) ’dır. Üç temel modelin çalışma prensibi bulut bilişimin temelini oluşturan hizmeti kiralama yoluyla sunma şeklindedir. Bulut bilişim hizmeti veren firmalardan sağlanan alt yapı veya yazılım hizmeti, anlaşma şartlarında belirtilen kullanım süresi bitinceye kadar hizmetin tüm kullanım hakları müşteriye ait olmaktadır. İşletme bu süre içinde anlaşma şartları sınırlar içinde aldığı hizmeti istediği gibi kullanabilmektedir. Kullanım süresi tamamlandığında müşteri, hizmet süresini bedelini ödeyerek devam ettirebilmektedir.
#11
SORU: XBRL nedir?
CEVAP: Muhasebe ve finansal verilerin transfer sürecini standart bir yapıya oturtan XBRL yapısıdır. Amerika Sertifikalı Muhasebeciler Enstitüsü (American Institute of Certified Public Accountants - AICPA) öncülüğünde başlatılan Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili (eXtensible Business Reporting Language, XBRL) çalışmasının amacı, tüm dünyada muhasebe ve finans alanındaki elektronik ortamda gerçekleştirilen veri transferlerinin belli kurallar içinde gerçekleştirilmesini sağlayacak standartlaşmayı getirmeyi hedeflenmektedir. AICPA dünya üzerinde birçok şirketin katılımı ile oluşturulmuş bir organizasyondur. Yaygınlaştırılmaya çalışılan XBRL yapısı muhasebe ve finansal verilerin dış kaynaklara sunumunun standartlaştırmasını sağlamaktır. Standartlaşma sayesinde, tüm veri oluşturma ve işleme süreçlerinin standart hale gelmesini sağlanacaktır. Bir nevi muhasebe ve finansal verilerinin elektronik ortamdaki dili olacaktır. XBRL’yi özet olarak internet ve elektronik veri değişimi işletmelerinde, muhasebe ve finansal bilgilerinin hazırlanması, yayınlanması ve denetlenmesini kolaylaştıran, ticari işlemlerin raporlanması için standart hale getirilmiş elektronik bir dil olarak tanımlayabiliriz.
#12
SORU: XML yapısının sağladığı başlıca avantajlar nelerdir?
CEVAP: Veri transferlerinin belli kurallar içinde gerçekleştirilmesini sağlayacak standartlaşmayı getirme XML yapısının sağladığı başlıca avantajlar şunlardır; ? Güçlü ve esnek bir yapıya sahiptir. ? Genel kabul görmüş ve standartlaştırılmış kuralları vardır. ? Anlaşılması ve kullanımı basit bir yapıdır. Verinin doğru yapıda oluşturulup oluşturulmadı gözle bile kontrol edilebilir. ? Farklı programlama dilleriyle birlikte çalışabilir. ? Esnek yapısı sayesinde işletmelerin kendi gereksinimleri doğrultusunda düzenlenebilmesine izin verir. ? XML web üzerinden bilgi transferi için uygun bir yapıdadır. ? W3C tarafından desteklenmektedir. ? Tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
#13
SORU: Raporlama sistemleri nerelerde kullanılmaktadır?
CEVAP: İşletme faaliyetleri sürecinde oluşan muhasebe ve finansal veriler işletme içi ve işletme dışı birimler tarafından kullanılmaktadır. İşletme içinde veriler raporlama, analiz, karar alma ve depolama gibi nedenlerden dolayı bir bölümden diğer bir bölüme aktarılmaktadır. Aynı şekilde oluşturulan bu veriler, devlet, borsa, analistler ve yatırımcılar, bankalar ve kredi kuruluşları, finansal veri şirketleri, finansal yayımcılar, muhasebeciler gibi örneklendirebileceğimiz işletme dışı kesimler tarafından da kullanılmaktır.
#14
SORU: Geleneksel finansal raporlama sistemlerine göre standart bir yapı sunan XBRL’ye ihtiyaç duyulma nedenleri nelerdir?
CEVAP: Geleneksel finansal raporlama sistemlerine göre standart bir yapı sunan XBRL’ye ihtiyaç duyulma nedenlerinden bazıları şunlardır; ? XBRL’nin tüm dünyada ortak olarak kullanılan kurallar ile belirlenmiş ve standartlaştırılmış bir veri saklama yapısı vardır. Bu yapı içinde oluşturulan tüm raporlar ortak bir dil kullanacaktır. ? Her kesim tarafından anlaşılıp kullanılabilecek standart bir raporlama diline ihtiyaç duyulması, ? Finansal raporların kullanılması sırasındaki zaman ve verim kaybının azaltılması ? Elde edilen raporların birbiri ile kolay karşılaştırılabilmesi, ? Farklı kaynaklardan elde edilen raporlar arasında farklı bilginin güvenilir olması ? Bilgiye hızlı erişebilme, ? Standart raporlama dili sayesinde bu dili kullanan tüm programlar tarafından raporların kullanılabilmesi, ? Raporlarda yapılan düzenlemelerin kolay anlaşılabilmesi ve güncellemelerin kolayca gerçekleştirilebilmesi ? Farklı kesimlere yönelik veya özel ihtiyaçlar için hızlı raporlar oluşturabilmesidir.
#15
SORU: XBRL yapısının ana bileşenleri nelerdir?
CEVAP: XBRL yapısı dört ana bileşenden oluşmaktadır. Bunlardan ilki finansal terimlerin XBRL dilinde nasıl tanımlandığını anlatan biçim dosyaları (spesifikasyonlar)’dır. İkinci bileşen standart bir yapı oluşturulması için kullanılan sınıflandırma sistemleri (taksonomiler)’dir. XBRL Örnek dokümanlar, finansal verilerin taksonomiler kullanılarak XBRL formatında hazırlanmış finansal raporlardır. Son bileşen ise oluşturulan örnek dokümanların görsel raporlar olarak hazırlanması için kullanılan XSL biçim dosyalarıdır.
#16
SORU: XSL dosya biçimi nedir?
CEVAP: XBRL formatında oluşturulan örnek dokümanlar kendi başlarını görsel bir rapor gibi okunamazlar. XBRL’nin oluşturulma amacı da görsel raporlama formatında verileri göstermek değildir. Html kodunda üretilen web sayfalarının tarayıcılarda görüntülenmesi için kullanılan stil şablonlarına benzer bir yapı XBRL örnek dokümanlarının finansal rapor olarak görüntülenmesi için de kullanılmaktadır. Bu stil şablonlarına XSL biçim dosyaları denir.
#17
SORU: iXBRL yapısı nasıl ortaya çıkmıştır?
CEVAP: XBRL yapısının kendi başına bir raporlama aracı olarak kullanılabilmesinin önündeki en büyük engel, elde edilen raporların kişiler tarafından okunurluğunun olmamasıdır. XBRL söz diziminin karmaşık bir yapısı vardır ve içinde yer alan veri sadece bu yapıyı kullanabilecek yazılımlar ile anlamlı hale getirilebilmektedir. XBRL yapısının bu eksikliklerinin giderilebilmesi için son yıllarda çalışmalar yapılmış ve yapının yeni bir versiyonu olarak iXBRL (Inline XBRL) yapısı ortaya çıkarılmıştır.
#18
SORU: ETA nedir?
CEVAP: ETA ülkemizde faaliyet gösteren yazılım firmalarının ön önemlileri arasında yer almaktadır. Günümüzde müşteri profile sayısını 100.000 in üzerine çıkaran firmanın yurt çapına yayılmış 1000’in üzerinde bayisi vardır. Firmanın misyonu yabancı yazılımlara olan bağımlılığı ortadan kaldıran ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden bir yazılım paketinin yaratılmasını ve güncelliğinin sağlanmasıdır.
#19
SORU: ETA Versiyon 7 For Graphics programı nedir?
CEVAP: ETA Versiyon 7 for Graphics Türkiye’nin en kapsamlı ve en yaygın ticari uygulama program paketlerindendir. DOS işletim sistemini grafik ortama taşımaktadır. Kullanım kolaylığı, entegrasyon özelliği ve güçlü modüler yapısı programın yaygın kullanımının en önemli nedenlerindendir.
#20
SORU: ETA:V.8-SQL ve ETA:SQL programları nedir?
CEVAP: ETA, kullanıcılar tarafından gelen yenilik talepleri ve çağın getirdiği teknolojik ilerlemeler sayesinde çeyrek asırlık ticari uygulama yazılımları konusundaki tecrübesini Windows ortamına ETA for Windows ile taşımıştır. ETA for Windows’ dan sonra açık veritabanı teknolojisini en iyi şekilde değerlendiren ve farklı ihtiyaçlara cevap veren SQL tabanlı iki yeni versiyon ETA:V.8-SQL ve ETA:SQL oluşturulmuştur.
#21
SORU: LOGO nedir?
CEVAP: LOGO, Türkiyenin en büyük bağımsız yazılım kuruluşlarındandır. 1984 yılında kişisel bilgisayarlar için mühendislik yazılımları geliştirmek üzere iş dünyasına atılan LOGO, bugün, bilişim teknolojilerinde önemli bir yere gelmiştir. Kurulduğu günden bu yana sektöründe çözümlere, hizmetlere, iş süreçlerine getirdiği yenikliklerle kendini göstermektedir. 2000 yılında halka açılarak bilişim şirketi olarak Türkiye’de halka açılan ilk şirket olmuştur. Günümüzde 170.000 firmada 1.300.000 in üzerindeki kullanıcısı ile iş uygulamaları alanında başta Türkiye olmak üzere dünya çapında faaliyet göstermektedir.
#22
SORU: LOGO Go Plus programı nedir?
CEVAP: Logo firmasının KOBİ’lerin tüm ihtiyaçlarının karşılaması için oluşturmuş olduğu bir ERP paketidir. Farklı sektörlerden KOBİ’lerin malzeme yönetiminden satın almaya, muhasebeden satış yönetimine kadar tüm temel süreçlerini gerçekleştirebilecekleri bir yazılımdır. Kullanım kolaylığı, diğer sistemlerle entegre çalışabilmesi ve güçlü alt yapısı sayesinde ön plana çıkmaktadır. Windows ile tam uyumlu yapısı sayesinde Microsoft tabanlı ağlar üzerinde çalışabilme imkanı vermektedir.
#23
SORU: LOGO Tiger Plus programı nedir?
CEVAP: Logo firmasının bir diğer ERP sistemi Tiger Plus’dır. Tiger Plus işletmelerin tüm ihtiyaçları düşünülerek geliştirilmiş ve entegre çalışan modüllerden oluşan bir sistemdir. Günümüzde verimlilik ve işletme içi süreçlerin etkin yönetimi büyük önem taşımaktadır. Sistem modülleri arasındaki entegrasyon ile kullanıcıların yetkileri dahilinde güncel bilgiye doğrudan ulaşması ile işletme içi verimlilik ve süreçlerin etkin yönetimi sağlanmaktadır.
#24
SORU: Tiger Enterprise programı nedir?
CEVAP: Logo firmasının Büyük işletmelerin sürdürülebilir verimliliğini destekleyen, uluslararası standartlara ve Türkiye koşullarına en uygun ERP Yazılımı olarak sunduğu bir diğer ERP yazılımı Tiger Enterprise’dır. Tiger Enterprise, Tiger Plus’ın şirketi içi ve şirket dışı süreçlerin etkin ve verimli yürütülmesi için sahip olduğu tüm özelliklerini içermektedir. Tiger Plus dan farklı olarak kullanıcı profile olarak daha çok büyük ve rekabetçi işletmeler ile uluslararası alanda faaliyet gösteren firmalar yer almaktadır.
#25
SORU: MİKRO nedir?
CEVAP: 1988 yılında kurulan Mikro Yazılımevi, ülkemizde yazılım konusunda hızlı bir gelişme göstermiştir. Günümüzde sahip olduğu ürün yelpazesi, yetkili satıcı ağı, servis destek kanalları ile ülkemizdeki büyük markalarından biri olmuştur. Ticari ve Muhasebe programları pazarında faaliyet gösteren Mikro Yazılımevi, my e-RP Kurumsal Kaynak Planlaması, Mikro ERP Yönetim Bilgi Sistemleri, Standart Seri Ticari ve Muhasebe paket programları ve Series RETAIL Perakende Otomasyon Sistemleri olmak üzere dört ana grup altında toplanan ürünler ile yazılım sektöründe faaliyet göstermektedir.
#26
SORU: LİNK nedir?
CEVAP: Link Bilgisayar 1984 yılında genç bir mühendisler grubu tarafından İstanbul’da sadece yazılım üretimi yapmak üzere kurulmuştur. Başlangıç olarak işletmelerin üretim ve ticari ihtiyaçlarına yönelik entegre yazılım çözümleri üretmeye başlamışlardır. Ürünlerini zamanın getirdiği yenilikler ve teknolojiye ayak uydurarak büyüme gösteren firma ülkemiz yazılım firmaları arasında yer edinmiştir.
#27
SORU: Güneş Sistemi programı nedir?
CEVAP: Link Güneş Sistemi, orta ve büyük boy kurumların finans, üretim, satış, satın alma, planlama ve benzeri tüm iş süreçlerini bir bütün olarak ele alan bir Kurumsal Kaynak Planlaması yazılımıdır. İçerisinde kurumsal kaynak planlaması, üretim yönetim sistemi, mağaza yönetimi, sabit kıymetler ve insan kaynakları modüllerini barındırmaktadır. Kurumsal kaynak planlaması kendi içerisinde satış pazarlama, satın alma, finans, stok yönetimi, üretim, depo yönetimi, muhasebe, bütçe planlama, üretim alt modüllerinden meydana gelmektedir.
#28
SORU: Yeni Nesil program nedir?
CEVAP: Link Bilgisayarın, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için geliştirdiği bir diğer sistem Yeni Nesil Yönetim Sistemi’dir. İlk kez 2002 yılında piyasaya çıkan yeni nesil zamana ayak uydurarak sürekli yenilenmektedir.
#29
SORU: AKINSOFT nedir?
CEVAP: 1995’te kurulan, hiçbir sermaye desteği almadan kendi öz sermayesi ile yapılanan firma bünyesinde sağladığı disiplin, hedeflediği amaç ve inandığı ilkeler doğrultusunda hızlı bir büyüme göstermiştir. Müşteri portföyünü sürekli geliştirerek geniş bir program arşivine sahip olan firma günümüzde 14 ülkede 2000’i aşkın çözüm ortağına sahiptir. ERP çözümleri, muhasebe programları, ticari programlar, sektörel programlar ve web programları olmak üzere 120yi aşkın yazılımın yer aldığı büyük bir program arşivine sahiptir.
#30
SORU: Wolvox ERP e-Business programı nedir?
CEVAP: WOLVOX ERP E-Business, temelde üretim ve finans sistemi ile tam entegre çalışacak tümleşik bir ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) yazılımıdır. ERP, MRP II, CRM, cari, kasa, stok, fatura, teklif, sipariş, döviz takip, banka, pazarlama, servis, bonus sistemi, üretim, zincir pazarlama modülleri sahip olduğu modüllerden bazılarıdır. ERP, MRP II, CRM muhasebe ve ön muhasebe programı kullanılan tüm ticari işletmelerde kullanılabilir.
#31
SORU: Octoplus programı nedir?
CEVAP: Türkiye’nin en çok kullanılan muhasebe programlarındandır. Ön muhasebe kullanılan tüm ticari işletmelere hitap etmektedir. Modüller arasında tam ve hızlı entegrasyon, Microsoft Excelden veri alabilme ve Excele verileri çıktı olarak verebilme, SQL ile hızlı, detaylı ve özelleştirilebilir raporlama sistemi, çoklu kullanıcı desteği ile birden fazla bilgisayarda aynı anda kullanılabilme, günlük online TCMBden döviz kur takibi sahip olduğu özelliklerden birkaçıdır.
#32
SORU: LUCA nedir?
CEVAP: LUCA Projesi 2005 yılında Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ile Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Temel Eğitim ve Staj Merkezi (TESMER) tarafından geliştirilerek hayata geçirilmiştir. Web Tabanlı ve Merkezi Sistem Teknolojisi kullanılarak geliştirilen bu proje kapsamında Türkiye’deki Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere çağdaş ve uluslararası standartlara uygun bir yazılımla çalışma ortamı sağlanmaktadır.
#33
SORU: NETSİS YAZILIM nedir?
CEVAP: 1991 yılında kurulan Netsis, farklı sektör ve ölçekteki firmalara çağdaş ve uluslararası kriterlere uygun kurumsal iş yazılımları geliştirmektedir. Günümüzde 400’ü bulan iş ortağı kanalı ile tüm ülke geneline hizmet sunmaktadır. Netsis ayrıca 2012 yılı Haziran ayında T.C. Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan KOBİ’lerde Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Uygulamaları araştırma kitabında en çok tercih edilen ERP yazılımı olarak ilk sırada yer almaktadır.
#34
SORU: LİKOM YAZILIM nedir?
CEVAP: Yazılım üretimi amacıyla 1984 yılı Eylül ayında kurulmuş olan LİKOM Yazılım, katma değerini kendi ürettiği yazılımlarla sağlayan Türkiyenin ilk büyük bağımsız yazılım üretim şirketlerindendir. LİKOM Yazılım, 28 yıldır büyük ve orta ölçekli işletmelerden KOBİlere kadar her boyutta kuruluşun gereksinimini karşılamak amacıyla Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), İş Süreçleri Yönetimi (BPM), İş Zekası Araçları (BI) ve Yönetim Bilgi Sistemi Yazılım ürünleri geliştirmenin yanı sıra müşteri gereksinimlerine odaklı özel yazılım geliştirme hizmeti ile kendi üretimi olan genel ve özel amaçlı yazılım ürünlerinin pazarlama, satış ve satış sonrası eğitim, destek ve danışmanlık hizmetlerini gerçekleştirmektedir.
#35
SORU:
Son yıllarda yazılım dünyasını ve muhasebe yazılımlarını etkileyen en önemli gelişmeler nelerdir?
CEVAP:
Son yıllarda yazılım dünyasını ve muhasebe yazılımlarını etkileyen en önemli gelişmeler internet ve mobil teknolojilerindeki gelişmeler, web tabanlı yazılımların ortaya çıkması, sanallaştırma ve bulut bilişim yapılarının oluşması ve veri transfer işlemlerinde standartlaşma sağlayan XML ve XBRL yapısının kullanımıdır.
#36
SORU:
2017 rakamlarına göre ülkemizde aktif cep telefonu abone sayısı ve akıllı telefon bulunan ev oranı nedir?
CEVAP:
2017 rakamlarına göre ülkemizde aktif cep telefonu abone sayısının 76 milyonu geçtiği, akıllı telefon bulunan ev oranının
%97.8 düzeyine geldiği görülmektedir.
#37
SORU:
Yazılım nedir?
CEVAP:
Bilgisayar dilinde hazırlanıp elektronik cihazların birbirleri ile etkileşimini ve verilen işlemleri yapmasını sağlayan komutlar dizisine yazılım denir.
#38
SORU:
Yazılımlar kaça ayrılmaktadır?
CEVAP:
Yazılımlar işletim sistemi yazılımları, uygulama yazılımları ve çevirici yazılımlar olarak üçe ayrılır.
#39
SORU:
Web tabanlı yazılım nedir?
CEVAP:
İnternet üzerinden, online olarak erişim sağlanarak kullanılan yazılımlara web tabanlı yazılımlar denir.
#40
SORU:
Bulut bilişim nedir?
CEVAP:
Bulut Bilişim (Cloud Systems, Cloud Computing), bilişim teknolojileri arasında ortak bilgi ve teknoloji paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel addır. Bulut bilişimin bilgiyi ve teknolojiyi altyapı hizmeti olarak sunma ilkesi, bilgi teknolojilerindeki sanallaştırma (Virtualization) sistemine dayanır.
#41
SORU:
Sanallaştırma kavramı nasıl tanımlanmaktadır?
CEVAP:
Sanallaştırma basit olarak işletim sistemleri, depolama sistemleri ya da ağ yapılarında bir fiziksel kaynağın sanal olarak bölümlere ayrılması ve birden fazla kaynak olarak kullanılabilmesi temeline dayanır.
#42
SORU:
Bulut bilişim teknolojilerindeki gelişmenin en büyük nedeni nedir?
CEVAP:
Bulut bilişim teknolojilerindeki gelişmenin en büyük nedeni donanım altyapısı ve yazılımlar için yapılacak harcama miktarlarını çok düşürmesidir.
#43
SORU:
Altyapı olarak servis sisteminin işleyiş yapısı nasıldır?
CEVAP:
Altyapı olarak servis sisteminin işleyiş yapısı servis sağlayıcılarının kendi sunucuları üzerinde müşteri için sanal bir sistem oluşturmasıdır.
#44
SORU:
Biçimsel dil (Markup Language) yapıları nasıl tanımlanmaktadır?
CEVAP:
Biçimsel dil (Markup Language) yapıları, bir verinin belli bir yapıda tanımlanması için kullanılan özel yapılar olarak tanımlanır. Verilerin kolay bir şekilde paylaşılabilmesi, işlenebilmesi ve taşınabilmesi için oluşturulmuştur.
#45
SORU:
Html biçimsel dilinin işlevi nedir?
CEVAP:
Html, kendi içerisinde kuralları ve söz dizimi yapıları olan, internet sayfalarının oluşturulması için yaratılmış olan bir veri dilidir.
#46
SORU:
Dünya Ağ Birliği (World Wide Web Consortium-W3C)'nin XML dilini oluşturmasındaki amacı nedir?
CEVAP:
• XML’nin kişiler tarafından kolayca anlaşılabilir bir yapı oluşturması,
• SGML yapısı ile uyumlu olması,
• Uygulama yazılımları tarafından kolay kullanılabilir bir yapı sunması,
• Veri transfer sürecinde standart bir yapı oluşturulması,
• XML yapısının internet üzerinde kullanımını sağlamasıdır.
#47
SORU:
Standartlaşmayı oluşturmada XML yapısının sağladığı başlıca avantajlar nelerdir?
CEVAP:
• Güçlü ve esnek bir yapıya sahiptir.
• Genel kabul görmüş ve standartlaştırılmış kuralları vardır.
• Anlaşılması ve kullanımı basit bir yapıdır. Verinin doğru yapıda oluşturulup oluşturulmadığı gözle bile kontrol edilebilir.
• Farklı programlama dilleriyle birlikte çalışabilir.
• Esnek yapısı sayesinde işletmelerin kendi gereksinimleri doğrultusunda düzenlenebilmesine izin verir.
• XML web üzerinden bilgi transferi için uygun bir yapıdadır.
• W3C tarafından desteklenmektedir.
• Tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
#48
SORU:
Veri işleme süreci bileşenleri nelerdir?
CEVAP:
Veri işleme süreci bileşenleri: zaman, özel yazılımlar, araştırma-inceleme, uzman personel ve maliyet şeklinde ifade edilmektedir.
#49
SORU:
Geleneksel raporlama formatları ile XML yapısı arasındaki fark nedir?
CEVAP:
Geleneksel raporlama formatları ile XML yapısı karşılaştırıldığında aradaki farkın, XML yapısının biçimsel bir dil, geleneksel raporlama sistemlerinin ise gelişmiş kelime işleme sistemleri olduğu görülecektir. XML yapısı, içinde bulunan veriyi işaretlenmiş olarak sakladığı için verinin tekrar elde edilmesi sürecini kolaylaştırmaktadır. Buna karşılık geleneksel raporlama sistemlerinde, dosya içinde hangi verinin olduğu bilinememektedir.
#50
SORU:
Dijital ortamda, veri kaynaklarına ve bu veri kaynaklarının içinde yer alan bilgiye erişmenin önündeki engeller nelerdir?
CEVAP:
Dijital ortamda, veri kaynaklarına ve bu veri kaynaklarının içinde yer alan bilgiye erişmenin önünde iki engel vardır. Bunlardan ilki veri kaynağına hızlı erişim, diğeri ise elde edilen kaynaktan istenen bilginin elde edilebilmesidir.
#51
SORU:
XBRL dilinin işlevi nedir?
CEVAP:
XBRL, muhasebe bilgisinin ve finansal bilginin akışını dijital dünyada sağlamak için, XML alt yapısı üzerine kurulan ve bu yapının veri transfer işlemlerinde sahip olduğu gücü barındıran platformdan bağımsız dijital veri kodlama dilidir.
#52
SORU:
XBRL yapısının giderek yaygınlaşmasını sağlayan etmenler nelerdir?
CEVAP:
XBRL yapısının sağladığı birçok avantaj vardır. Veri transferinde sağladığı hız, güvenilirlik, verimlilik, hatasızlık ve maliyet düşüşleri, XBRL yapısının giderek yaygınlaşmasını sağlamaktadır.
#53
SORU:
XBRL yapısının ana bileşenleri nelerdir?
CEVAP:
XBRL yapısı dört ana bileşenden oluşmaktadır. Bunlardan ilki, finansal terimlerin XBRL dilinde nasıl tanımlandığını anlatan biçim dosyaları’dır (spesifikasyonlar). İkinci bileşen, standart bir yapı oluşturulması için kullanılan sını?andırma sistemleri’dir (taksonomiler). XBRL örnek dokümanları, finansal verilerin taksonomiler kullanılarak XBRL formatında hazırlanmış finansal raporlarıdır. Son bileşen ise oluşturulan örnek dokümanların görsel raporlar olarak hazırlanması için kullanılan XSL biçim dosyalarıdır.
#54
SORU:
XBRL yapısının kendi başına bir raporlama aracı olarak kullanılabilmesinin önündeki en büyük engel nedir?
CEVAP:
XBRL yapısının kendi başına bir raporlama aracı olarak kullanılabilmesinin önündeki en büyük engel, elde edilen raporların kişiler tarafından okunurluğunun olmamasıdır. XBRL söz diziminin karmaşık bir yapısı vardır ve içinde yer alan veri sadece bu yapıyı kullanabilecek yazılımlar ile anlamlı hâle getirilmektedir.