SEYAHAT ACENTACILIĞI VE TUR OPERATÖRLÜĞÜ Dersi Seyahat Acentalarının Çalışma Alanları ve Hizmetleri soru cevapları:

Toplam 41 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Seyahat acentalarının geleneksel olarak müşterilerine verdiği başlıca hizmetler nelerdir ?


CEVAP:

Konaklama ve ulaştırma işletmeleri için rezervasyon yapma, ulaştırma araçları biletçiliği, organize turlar, araç kiralama, seyahat formaliteleri, enformasyon, seyahat sigortası gibi hizmetlerdir. 


#2

SORU:

Rezervasyon işlemleri hangi şekillerde yapılmaktadır ?


CEVAP:

Mektup, telefon, elektronik posta, fax, yüz yüze ve en son gelişen teknoloji sayesinde bilgisayarla merkezi rezervasyondur. Rezervasyonların yazılı olarak belgelendirilmesi şarttır


#3

SORU:

Rezervasyon çeşitleri nelerdir ?


CEVAP:

Bağımsız rezervasyonlar, tekil grup rezervasyonları, seri grup rezervasyonları, blok rezervasyonlar, basamaklı blok rezervasyonlar, tek yetkili satıcılık anlaşmalarıdır.


#4

SORU:

Seri grup rezervasyonları hakkında bilgi veriniz.


CEVAP:

Birbirini izleyen ve ardışık (back to back) operasyonlar için yapılan tahmini rezervasyonlardır. Rezervasyonun kapsayacağı dönemler turun gerçekleştirileceği zaman dönemi ile aynı olacaktır. Ancak aynı grup serisi için ayrılacak oda sayısı dönem içerisinde farklılık gösterebilir. Konaklama işletmesinde normal sezon esas alınarak ayırtılan oda sayısı, yüksek dönem için öngörülen artışlar oranında yükseltilir. Burada temel ilke tüm dönem boyunca otobüslerin tam kapasite ile hareket edecekleridir.


#5

SORU:

Otelin rezervasyonu kabul edebilmesi için neler gereklidir ?


CEVAP:

Otelin rezervasyonu kabul edebilmesi için, öncelikle yeterli boş ünitesinin olması gerekir. Bunun yanı sıra, rezervasyonun bekleme süresi içinde gelmiş olması ve acentanın otel kontenjanının da uygun olması gerekir. Rezervasyon bekleme süresi içinde gelmemişse otel rezervasyonu kabul etmeyebilir


#6

SORU:

Special offer rezervasyonları hakkında bilgi veriniz.


CEVAP:

Tur operatörleri bazı durumlarda indirimli satış yaparlar ve bu satışlarda çoğunlukla “Special Offer” sistemi uygularlar. Bu sistemde, müşteri rezervasyonu yaptırırken yalnızca otel kategorisini ve bölgesini seçebilir (2, 3, 4, 5 yıldızlı otel ve Antalya, Dalaman bölgesi gibi). Müşterinin belirli bir otel seçimi söz konusu değildir. Acentanın rezervasyon departmanı tarafından en ucuz ve en uygun koşulları sağlayan oteller arasından seçim ve rezervasyon yapılır.


#7

SORU:

Hava yolu biletleri hangi birimler tarafından düzenlenir?


CEVAP:

Seyahat Acentaları ve şubeleri, hava yolu şirketlerinin havaalanlarında veya değişik yerlerde bulunan rezervasyon /biletleme birimleri, büyük işletmelerde ya da işletmelerin kendi bünyelerinde çok büyük bazı işletmelerin çalışanlarının bütün seyahat düzenlemelerini yapan belirli birimleri vardır.


#8

SORU:

Hava yolu bilet çeşitleri nelerdir?


CEVAP:

Açık bilet, yalnız gidiş bileti, gidiş-dönüş bileti, gezginci bilet, grup bileti, sedyeli yolcu biletidir. 


#9

SORU:

Ülkemizde e-Pasaport uygulamasına ne zaman geçilmiştir?


CEVAP:

1 Haziran 2010 tarihi itibariyle e-Pasaport uygulamasına geçilmiştir.


#10

SORU:

Türkiye Cumhuriyeti adına verilen pasaportlar nelerdir?


CEVAP:

Diplomatik pasaportlar (Lacivert), özel damgalı pasaportlar (Yeşil), genel turist pasaportları (Bordo), hizmet damgalı pasaportlar (Gri), yabancılara verilen pasaportlar, gemici belgeleri, landing card (çıkış kartı), öğrenci pasaportları, işçi pasaportlarıdır.


#11

SORU:

Özel damgalı pasaportlar (yeşil) hakkında bilgi veriniz.


CEVAP:

Bu pasaportlar genellikle üst düzey devlet memurlarına verilir. Devlet dairelerinde 1. 2. ve 3. derecedeki memurların kullandığı pasaportlardır. Yeşil Pasaportlara ABD, İngiltere ve Kanada dışındaki ülkelerde genelde vize istenmemektedir.


#12

SORU:

Pasaport yerine geçen belgeler nelerdir?


CEVAP:

Pasavan (geçiş belgesi-genelde sınıra 5 km mesafede yaşayan ve sürekli geçiş yapanlara verilir), idarî mektup, gemi adamı cüzdanı, uçak mürettebatı belgesi, demir yolu personeli kimlik belgesi, hudut geçiş belgesi, seyahat belgesi, mülteciler için seyahat belgesidir.


#13

SORU:

Araç kiralama işletmeleri, çeşitli araçların kiralanması ile ilgili işlemleri hangi şekillerde yaparlar ?


CEVAP:

Birincisi, müşteri kendi ülkesindeki rent-a-car firmasından rezervasyon yapabilir ve gittiği bölgede fazla formalitelerle uğraşmadan otomobili kullanabilir. İkinci olarak, müşteri doğrudan gittiği bölgedeki araç kiralama işletmesine başvurarak kiralama talebinde bulunur. Üçüncü olarak da, çeşitli turizm işletmelerinde çalışan personel bir komisyon karşılığında müşteri için bu işlemleri yürütür ve otomobili kiralar.


#14

SORU:

Niteliklerine göre turlardan bağımsız turları açıklayınız.


CEVAP:

Gelir seviyesi yüksek ve varlıklı kişiler için düzenlenen ve tatilin serbest ve esnek olduğu bir tur şeklidir. Tura yalnızca ulaşım ve konaklama dâhil edilebilir ve seyahat gezi programını, restoran hizmetlerini ve yerel ulaşımı kapsamayabilir.


#15

SORU:

Ayrıntılı tur programı nasıl olmalıdır ?


CEVAP:

Ulaştırma aracı çeşidi ve tipi, gezilecek yerler, varış ve ayrılış gün ve saatleri, konaklama türü, tur başlangıç ve bitiş tarihleri


#16

SORU:

Transfer elemanlarını açıklayınız.


CEVAP:

Genel olarak hava alanları gibi turistin geldiği bölgelerden konaklama yerlerine kadar turistlere yardımcı olan elemanlardır. Kısa mesafeli seyahatlerde turistlere gerekli bilgileri verecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptirler.


#17

SORU:

Tur liderleri nasıl olmalıdır?


CEVAP:

Bu elemanlar bir grup için düzenlenen turun başından sonuna kadar tura eşlik eden, katılımcılara yol gösteren, yasal ya da rutin işlemleri yürüten, tura katılanlara bilgiler veren, grup adına mal ve hizmet satın alan ve kısaca turun her türlü sorumluluğunu üstlenen ve turun başarılı tamamlanmasını üstlenen kişilerdir.


#18

SORU:

Dosya çeşitlerinden sejour dosyalarını açıklayınız.


CEVAP:

Sejour (aynı otelde sabit) kalacak olan müşteriler için tutulur. Bu dosyalar bölgelere göre ayrılır. Bu tip müşteriler için otellerden önceden kontenjan alınmıştır.


#19

SORU:

Tur maliyetlerini etkileyen faktörlerden beş maddesini açıklayınız.


CEVAP:

Endüstrinin bazı kesimlerindeki grevler, tur düzenlenen yerdeki salgın hastalık ve ilgili söylentiler, enflasyon - döviz kurları arasındaki dengesizlikler, yabancı ülkelerdeki alacakların tahsilindeki zorluklar, ulusal ulaştırma şirketlerinin olumsuz tavırları


#20

SORU:

Haberleşme giderleri hakkında kısaca bilgi veriniz.


CEVAP:

Turun düzenlenmesi sırasında yapılan haberleşme giderleridir. Bu haberleşme giderleri genellikle telefon, faks, posta giderleri, yazışma giderleri ve İnternet kullanımı gibi gerek gönderici operatörlerle, gerekse de turlarda yer alan konaklama, restoran vb. işletmelerle yapılan haberleşme, yazışma ve görüşmelerle ilgili giderlerden oluşur.


#21

SORU:

Seyahat acentalarının geleneksel olarak müşterilerine verdiği başlıca hizmetler nelerdir?


CEVAP:

konaklama ve ulaştırma işletmeleri için rezervasyon yapma, ulaştırma araçları biletçiliği, organize turlar, araç kiralama, seyahat formaliteleri, enformasyon, seyahat sigortası vb.’dir


#22

SORU:

Müşterilerin bütün isteklerini karşılamayı düşünen bir acenta neleri portföyüne katabilir?


CEVAP:

uçak, kruvaziyer gemi, feribot, kara ve demiryolu ulaştırma biletleri satar, araç kiralar, otelde konaklama ve paket tur satışı yapar. Ayrıca, acentalar seyahat sigortası, seyahat çekleri, döviz bozdurma gibi destekleyici hizmetler de sunabilir. Bazı acentalar seyahat belgelerini (pasaport, vize vb.) düzenleyebilirler. Bazı acentaların tiyatro, konser, maç vb. biletleri sağladıkları bile görülür.


#23

SORU:

Acentalar ne şekilde gelir elde eder?


CEVAP:

Acentaların geliri, satışlar üzerinden komisyon alma biçimindedir.


#24

SORU:

Seyahat acentalarının uçak bilet satışı konusunda zorlanmalarına hangi durum neden olmaktadır?


CEVAP:

Ülkemizdeki son uygulama hava yolu firmalarının seyahat acentalarına komisyon ödemek yerine sabit bir bedeli müşterilerinden alma şeklindedir. Yani bilet bedeli ne olursa olsun rakam sabittir ve yolcudan alınmaktadır. Oysa ki, İnternet üzerinden bilet alan yolcular bu bedeli ödememektedir. Bu da seyahat acentalarının bilet satışı konusunda zorlanmalarına neden olmaktadır.


#25

SORU:

"Ülkemizdeki son uygulama hava yolu firmalarının seyahat acentalarına komisyon ödemek yerine sabit bir bedeli müşterilerinden alma şeklindedir." Bu konu ile ilgili ücret türleri nelerdir?


CEVAP:

Servis, işlem, yönetim hizmet ücretleri


#26

SORU:

"Ülkemizdeki son uygulama hava yolu firmalarının seyahat acentalarına komisyon ödemek yerine sabit bir bedeli müşterilerinden alma şeklindedir." Bu anlamda ücret türlerinden biri olan servis ücreti ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Bu deyim rezervasyon ücretlerini tanımlamak için pazarlamada çoğunlukla kullanılan bir terimdir. Bir “servis ücreti” seyahat acentaları tarafından
seyahat alıcılarına alınan ürünün (otel rezervasyonu, uçak bileti, vb) gerçek fiyatına eklenen ve sunulan hizmet için uygulanan para miktarıdır. Bu durumda, tam komisyon (olduğu durumda) müşteriye aktarılır


#27

SORU:

"Ülkemizdeki son uygulama hava yolu firmalarının seyahat acentalarına komisyon ödemek yerine sabit bir bedeli müşterilerinden alma şeklindedir." Bu anlamda ücret türlerinden biri olan yönetim ücreti ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

İşlemi ya da hacmi gözetmesizin değişik kıstaslara göre faturaya eklenen belirli miktarda (yüzde ya da toptan fiyat) paradır. Bu ücret seyahat acentaları ve tedarikçilerinin ilişkilerinden tamamen bağımsızdır. Örneğin, seyahat acentaları tarafından belirli bir zaman dilimi (aylık, yıllık, vb.) için uygulanan üzerinde anlaşılan para miktarıdır


#28

SORU:

Ülkemizdeki son uygulama hava yolu firmalarının seyahat acentalarına komisyon ödemek yerine sabit bir bedeli müşterilerinden alma şeklindedir." Bu anlamda ücret türlerinden biri olan işlem ücretinin düzenlenmesindeki amaç nedir?


CEVAP:

Rezervasyonu gerçekleştirebilmek için yapılan her işlem ya da faaliyet
için seyahat acentaları tarafında uygulanan üzerinde anlaşılmış para miktarıdır.
Bir işlem ücreti seyahat acentasının işletme giderlerini kapatmak için düzenlenmiştir ve belli bir kâr oranı içerir.


#29

SORU:

Rezervasyon nedir?


CEVAP:

Rezervasyon, turizm işletmelerinde isim belirterek yer ayırma ve kayıt işlemi demektir.


#30

SORU:

Hangi şekillerde rezervasyon işlemi yapılabilir?


CEVAP:

Mektup, Telefon, elektronik posta, fax, yüz yüze ve en son gelişen teknoloji sayesinde bilgisayarla merkezi rezervasyondur.


#31

SORU:

“odalama listeleri” ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Seyahat acentalarında bir rezervasyon süreci kişi ya da grupların rezervasyon için seyahat acentalarına ya da tur operatörlerine başvurması ile başlar. Tur operatörü bu rezervasyon isteklerini diğer rezervasyonların bulunduğu listeye ekler ve rezervasyonları karşılayıcı acentaya iletmek üzere tarih, otel ve özelliklerine uygun olarak listeler. Bu listelere “odalama listeleri” (Rooming Lists) adı verilir.


#32

SORU:

Odalama listelerinde ne tür bilgiler yer alır?


CEVAP:

Oda listelerinin içinde konaklama yapılacak olan oda şekli, pansiyon durumu, odanın nitelikleri, transferler ile ilgili ayrıntılar, uçak saatleri ve müşteri istekleri yer alır


#33

SORU:

Firma postası ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Seyahat acentaları, odalama listelerinin yanı sıra hangi
müşterinin hangi uçakla yolculuk edeceğini de gösterir ve Transfer Listesi (Transfer Lis) ya da Havaalanı Listesi (Airport List) hazırlar. Tüm bu bilgileri içeren listeler karşılayıcı acentaya çeşitli yöntemlerle periyodik olarak gönderilir. Bu yöntemlerin başında Firma Postası (Company Mail - Co-Mail) sistemi yer alır ve bu sistemde düzenli olarak gidip gelen evraklar söz konusudur.


#34

SORU:

Rezervasyonlar eğer bilgisayar ile yapılıyorsa, mesaj doğrudan doğruya otele gider. Bilgisayar sisteminde birçok işletme ile ilgili olarak hangi konularda bilgiler yer alır?


CEVAP:

• İşletmelerin listesi
• Belirli tarihlerde mevcut oda durumu
• Oda tipleri
• İşletmelerin adresleri ve telefon numaraları
• Kayıt (check-in) ve ayrılış (check-out) zamanları
• Otellerin uygulamaları ve politikaları (örneğin, çocuklar, hayvanlar, oda başına
müşteri sayıları vb. gibi konularda)
• Kabul edilen ödeme yöntemleri
• Özel hizmetler (varsa)
• En yakın havaalanının, şehir merkezinin ve bölgesel çekiciliklerin otele göre coğrafi konumu.


#35

SORU:

Rezervasyon şekilleri nelerdir?


CEVAP:
  • Bağımsız Rezervasyonlar
  • Tekil Grup Rezervasyonları
  • Seri Grup Rezervasyonları
  • Blok Rezervasyonlar, 
  • Basamaklı Blok Rezervasyonlar
  • Tek Yetkili Satıcılık Anlaşmaları

#36

SORU:

Bağımsız rezervasyonlar ne şekilde yapılır?


CEVAP:

Bunlar genelde 10 kişinin altındaki özel gezi isteyen müşteriler için ve çoğunluğu gezinin gerçekleşmesinden birkaç ay önce yapılan rezervasyonlardır. Acenta açısından fazla bağlayıcılıkları yoktur. Genel olarak 24 saat öncesine kadar iptal edilebilirler. Kuşkusuz bu tür rezervasyonların sıkça iptal edilmesi bunları yaptıran acentanın konaklama işletmeleri nezdindeki itibarını zedeleyici olacaktır. Zaten iptaller de genellikle turistik amaçlı gezilerde değil, iş gezilerinde gündeme gelmektedir. İşadamlarının sürekli değişebilen programları nedeniyle onlar için yapılmış olan rezervasyonların değişmeleri sıkça söz konusu olur. Ancak, bu tip taleplerde çok yakın zaman süreci içerisinde, yani grup rezervasyonlarının iptal tarihleri olan 21 günün içinde yapılmış olduğu için otel işletmelerini bu iptallerin güç duruma soktuğunu söylemek de pek mümkün değildir.


#37

SORU:

Tekli grup rezervasyonları kaç kişi ile yapılır?


CEVAP:

11+


#38

SORU:

Basamaklı blok rezervasyon ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Basamaklı blok rezervasyon bir konaklama işletmesinde mevsimlik dalgalanmalara göre ayrılan oda sayısının değişkenlik göstermesi anlamını taşınmaktadır


#39

SORU:

Rezervasyonlarda ortaya çıkabilecek özel durumlar nelerdir?


CEVAP:

Kontenjan dışı rezervasyon talebi

Aşırı rezervasyon (Overbooking)

Özel istekler içeren rezervasyonlar

Bekleme süresine (opsiyon) uymayan rezervasyonlar

Özel satış (special offer) rezervasyonları

Uçuş/Gezi (Fly-drive) rezervasyonlar


#40

SORU:

Geçerli hava yolu bileti neleri içermektedir?


CEVAP:

• Belirli havaalanları ya da şehirler arasında taşınma hakkı verir.
• Uçuş bedelinin ödenmiş olduğunu gösteren bir belge niteliğindedir.
• Hizmet sınıfını, uçuş numarasını ve tarihlerini gösterir.
• Yolcunun kendisinin ve bagajının uygun koşullarda taşınacağına ilişkin her türlü
bilgiyi kapsar ve garanti eder.
• Para iadesi ve bilet değiştirme konusunda bilinmesi gereken her türlü bilgiyi içerir.
• Hava yolu şirketinin muhasebe bölümü tarafından ihtiyaç duyulan bilgileri içerir.


#41

SORU:

Pasaport çeşitleri nelerdir?


CEVAP:
  • Diplomatik pasaportlar (Lacivert)
  • Özel damgalı pasaportlar (Yeşil)
  • Genel turist pasaportları (Bordo)
  • Hizmet damgalı pasaportlar (Gri)