SPOR BİLİMLERİNE GİRİŞ Dersi SPOR BİLİMLERİ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE SPORUN TARİHSEL GELİŞİMİ soru cevapları:

Toplam 70 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Beden eğitimi ve sporla ilgili temel kavramlardan olan dayanıklılık ve koordinasyon kavramlarını tanımlayınız?


CEVAP: Dayanıklılık; ortaya çıkan yorgunluğa karşı organizmanın karşı koyabilme yeteneği, vücudun sergilediği aktivitenin meydana getirdiği strese dayanma yeteneğidir. Koordinasyon ise Amaca yönelik bir hareket esnasında iskelet ve merkezi sinir siteminin dengeli ve uyum içerisinde çalışmasıdır.

#2

SORU: Amerika Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Birliği’ne (NASPE) göre beden eğitimi’ni tanımlayınız?


CEVAP: Amerika Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Birliği’ne (NASPE) göre beden eğitimi “çocuk ve yetişmekte olan gençlerin bilişsel, sosyal ve fiziksel gereksinmelerini karşılamak için hazırlanmış bireysel ve grup içerisindeki hareket yaşantılarını kapsayan bir etkinlik” olarak tanımlanmaktadır.

#3

SORU: Mısırlılar tarihsel sürece bakıldığında ilk olarak hangi tip sporlarla uğraşmışlardır?


CEVAP: Mısırlılarda vücut kültürü; jimnastik hareketleri, oyunlar, boks, güreş, sopa eskrimi, su sporları ve dans ile ilgili etkinlikleri içermektedir.

#4

SORU: Cumhuriyet döneminde beden eğitimi öğretimi özellikle 1924-1927 yılları arasında nasıl bir gelişme göstermiştir?


CEVAP: Beden eğitimi öğretimi 1924–1927 yılları arasında “Cimnastik” adı altında sadece erkek öğrencilere uygulanan bir ders görünümündedir. 1924 Paris Olimpiyatlarına Türkiye üç atlet, üç bisiklet, bir eskrim, dört güreş, bir halter sporcusu ve 19 futbolcu ile katılmıştır. Sporcularımız bu müsabakalarda hiçbir derece elde edememişlerdir. 1925 yılında “Terbiye-i Bedeniye” (Beden Eğitimi) tahsili için Vildan Aşir ve Suad Hayri Belçika’nın Gand şehrine gönderilmiştir. 1926 yılında Türk kadını ilk defa atletizm pistlerinde görüldükten sonra, 1927 yılında kürek sporunda ve tenis sporunda bayan sporcularımız ortaya çıkmıştır.

#5

SORU: Aktif yaşam ve beden eğitimi arasında ilişkiyi açıklayınız?


CEVAP: Beden eğitimi, Çocuklara bilgi, beceri, davranış, yetenek ve aktif bir yaşam tarzına sahip olma isteği kazandırmak ve geliştirmek için yardım etmeyi amaçlar. Beden eğitimi ve spor eğitiminin önemli amaçlarından biride çocukları aktif bir yaşam tarzı geliştirmeye doğru eğitmektir. Çocuklar sadece öğretmen eğitim verdiği zaman değil, normal yaşam tarzlarının bir parçası olarak da aktif olmalıdırlar. Aktif yaşam; fiziksel etkinliklere katılım ile gerçekleşir. Ve Beden eğitimi ile aktif yaşam iç içe geçmiş durumdadır.

#6

SORU: Cumhuriyet döneminde kurulan ilk spor örgütü hangisidir ve hangi tarihte kurulmuştur?


CEVAP: Cumhuriyet döneminde 1922 yılında Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı (TİCİ) adı altında kamu yararına çalışan ilk spor örgütü kurulmuş.

#7

SORU: Dengeyi tanımlayarak, denge çalışmalarının içeriğini yazınız?


CEVAP: Denge, ağırlık merkezinin yerçekimine karşı kontrol altında tutulmasıdır. Denge çalışmalarının amacı, vücudu daha fazla zorlamaya yönelik çalışmaları içerir. Bu çalışmalar ile vücudumuzu daha önce yapmadığı hareketlere zorlamak, bu hareketleri yapabilmeye çalışmak ve değişik materyaller taşımayı içerir.

#8

SORU: İlk modern olimpiyat oyunları hangi tarihte, nerede yapılmıştır?


CEVAP: İlk Olimpiyat oyunları 1896 yılında Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılmaya başlanmıştır.

#9

SORU: Hangi tarihli anayasada spora ilk kez yer verilmiştir?


CEVAP: 7 Kasım 1982 tarihli yeni Anayasada ise spora ilk defa yer verilmiştir. Böylece ülkemizde ilk kez spor ve sporcu, Anayasanın teminatı altına alınmıştır.

#10

SORU: Romalılar ilk olarak hangi sportif etkinliklerde kendilerini göstermişlerdir?


CEVAP: Romalılar, vücut kültürünü askerliğe ve savaşa hazırlık olarak yapmışlardır. Eskrim, binicilik, mızrak atma, yüzme, boks, güreş ve askeri teçhizatla yürüyüşler Romalılarda askerliğe ve savaşa hazırlayıcı etkinliklerdir. Romalılar gladyatör kavgaları, vahşi hayvanlarla mücadele gibi etkinliklere katılmışlardır.

#11

SORU: Uzaysal ve ritmik bilinci tanımlayarak örneklendiriniz?


CEVAP: Uzaysal bilinç, üç boyutlu uzayı, içindeki objeleri tanımak ve onlara tepki verme yeteneğidir. Çevreye göre insanın vücudunun konumunun hissidir. Görsel bilinç, uzaysal bilincin kapsamı içindedir. Derinlik ve uzaklık algısı, biçim farkı ve görsel motor düzeni uzay bilincine katkıda bulunur. Ritmik bilinç, bütün koordine edilmiş hareketlerin temelidir. Çocukların günlük hayatlarında önemli bir rol oynar. Diğer bir bilinç ise, işitsel bilinçtir ki, bu ses ayrımı, sesin geldiği yeri belirleme, zamansal ve işitsel algıyı kapsar. Zaman içindeki seslerdeki değişimleri algılama ve ayırt etme yeteneği, ritmik bilincin önemli bir parçasıdır.

#12

SORU: Osmanlı Devletindeki futbol ile ilgili ilk kulüpleşme çalışmaları nasıl gerçekleşmiştir?


CEVAP: Osmanlı Devletindeki futbol ile ilgili ilk kulüpleşme çalışmaları yabancılar tarafından gerçekleştirilmiştir. İstanbul’da kurulan Moda, Kadıköy, Imogene, İzmir’de kurulan Football and Rugby, Panianios, Apollon, Pelops, Evangelidis, İngilizler tarafından, Elpis ise Rumlar tarafından kurulmuş futbol kulüpleridir.

#13

SORU: Türkiye’de spor anlamında ilk yönetsel örgütlenme çabaları hakkında bilgi veriniz?


CEVAP: Türkiye’de spor anlamında ilk yönetsel örgütlenme çabaları 1922–1936 yılları arasına rastlamaktadır. Bu dönemde birçok girişimin denenmesinin ardından 21 kulübün katılımı ile 22 Mayıs 1922 tarihinde kısa adı T.İ.C.İ. olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kurulmuştur.

#14

SORU: Modern olimpiyat oyunlarının bayrağı hakkında bilgi veriniz?


CEVAP: Olimpiyat oyunlarının bayrağı; beyaz zemin üzerine iç içe geçmiş beş ayrı renkteki beş halkadan oluşur. Bu halkalardan üçü üstte, ikisi alttadır. Üstteki üç halka soldan sırasıyla mavi, siyah ve kırmızı, alttakiler ise sarı ve yeşildir. Mavi renk Avrupa’yı, siyah Afrika’yı, kırmızı Avustralya’yı, sarı Asya’yı ve yeşil Amerika’yı temsil eder. Olimpiyat halkaları; beş ayrı kıtayı simgeler. Bunlar; Afrika, Kuzey-Güney Amerika, Asya, Avrupa ve Avustralya’dır.

#15

SORU: Temel hareket becerilerinden olan lokomotor becerileri tanımlayarak, örneklendiriniz?


CEVAP: Vücudun zemindeki belirli bir noktadan bir başka yere doğru hareketidir. Büyük kas becerileri denge/kararlılık becerileri ile birlikte gelişir. Lokomotor Beceriler Şunlardır; • Yürüme • Koşma • Atlama • Sıçrama • Uçma • Sekme • Tırmanma • Kayma • Sürünme.

#16

SORU: Spor kavramını tanımlayınız?


CEVAP: Spor, Kişisel ya da toplu biçimde yapılan genellikle yarışmaya dayanan, kimi kurallara göre uygulanan beden hareketlerinin tümü’dür.

#17

SORU: Pangrazi ve Dauer (1992) de, beden eğitimini nasıl tanımlamaktadır?


CEVAP: Pangrazi ve Dauer (1992) de, beden eğitimini “çocukların bütün olarak büyüme ve gelişmesine hareket deneyimleri aracılığıyla katkıda bulunan genel eğitim programlarının bir parçası” olarak tanımlanmaktadır.

#18

SORU: Çocuklar için iyi bir hareket eğitimi programı nasıl hazırlanmalıdır?


CEVAP: Hareket eğitimi içerisinde verilecek olan etkinlik çeşitliliği, çocuğun bilişsel, sosyal, fiziksel becerilerinin gelişimine göre yapılandırılmalıdır. Çocuklar için Lokomotor, non-lokomotor, manipülatif ve denge gibi hareket çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik olarak hazırlanan nitelikli programlar çocukların hareketlerini ve hareket verimliliğini de arttıracaktır.

#19

SORU: Hindistan’da spor nasıl şekillenmeye başlamıştır, yazınız?


CEVAP: Hindistan’da, insanlar fiziksel hareketlerden çok ruh ile ilgilenmişlerdir. Yoga, meditasyon ve nefes düzenleme çalışmalarını din ile ilişkilendirip beden ve zihni disipline etmek için yapmışlardır. Aynı zaman da eski Hindistanlılar top fırlatma, at ve fil yarışları, güreş, boks, dans gibi etkinliklere de katılmışlardır.

#20

SORU: Orta Asya’da yaşayan Türklerin spora değer verdiği nereden anlamaktayız, yazınız?


CEVAP: Orta Asya’da yaşayan Türkler beden kültürüne ve spora büyük önem vermişlerdir. Eski Türklerin beden eğitimi ve antrenmanla ilgili çalışmaları Ergenekon, Manas ve Oğuz Kağan destanlarında yer alır.

#21

SORU: Temel hareket becerilerinden olan Manipülatif becerileri tanımlayarak, örneklendiriniz?


CEVAP: Manipülatif beceriler; bireyin, herhangi bir nesne ile ilişkisini gerektiren hareketlerdir. El ve ayakların kullanılması ile nesnelerden kuvvet alma ve nesnelere kuvvet uygulama ile ilgilidir. Manipülatif hareket becerileri ile küçük kas becerileri gelişir. Manipülatif hareket beceriler, şunlardır; • Atma • Tutma • Fırlatma • Vurma • Tekmeleme • Sürme.

#22

SORU: Tarihte ilk yapılan sporlar nasıl ortaya çıkmıştır, yazınız?


CEVAP: İlk insanın hayvanlarla ve kendi cinsinden olanlarla girdikleri mücadele sonrasında ilk olarak gerçekleştirdiği eylem kendi fiziksel gücünü kullanmayı öğrenmesidir. Bu da ilk insanın bilinçsiz olarak yaptığı güreşin ortaya çıkmasını sağlamıştır. İlk insan yapmış olduğu bu mücadelesini silahsız olarak gerçekleştirdiğinden dolayı savunma ve saldırı aracı olarak sadece ellerini ve kollarını kullanmıştır. Bunu daha etkili bir biçimde uygulayabilmek içinde ellerini yumruk yapmış, kolunun itme gücünü kullanarak boks denilen mücadele sporunun ortaya çıkmasını sağlamıştır. İlk insanın yürüme, koşma, atlama ve tırmanma hareketlerini beslenme ve tehlikelerden korunmak amaçlı yaptığı bilinmektedir. Bu da atletizm ve dağcılık gibi sporların ortaya çıkmasına neden olmuştur.

#23

SORU: Modern olimpiyat oyunları hakkında bilgi veriniz?


CEVAP: Modern Olimpiyat Oyunları da dört yılda bir yapılan büyük spor organizasyonudur. Modern Olimpiyat Oyunlarının kurucusu İtalyan kökenli ve bir Fransız ailenin çocuğu olarak yetişen Baron Pierre de Coubertin’dir.

#24

SORU: Hareket kavramını tanımlayınız?


CEVAP: Hareket, vücudun herhangi bir bölümündeki gözle görülür değişim pozisyonu, vücudun konum değiştirmesidir. Başka bir deyişle, hareket, bir kişiye ya da belirli bir noktaya göre yer değiştirmek olarak tanımlanabilir. Hareket eğitimcileri, hareket kavramını "organize olmuş hareketler serisi" olarak tanımlamaktadır. Hareketsizlik ise, bir nesnenin konumunun bir çizgiye ya da bir yüzeye göre sabit kalması halidir.

#25

SORU: Aktif yaşam biçimini benimsemiş bir kişiyle hareketsiz bir yaşam biçimini tercih etmiş bir kişiyi genel olarak karşılaştırınız?


CEVAP: Fiziksel olarak aktif bir yaşam biçimini benimsemiş olan kişilerde hastalıklara karşı yakalanma olasılığının, hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemiş olan kişilere göre daha az olduğu yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Fiziksel olarak aktif bir yaşam biçimini sürdüren kişilerin kansere yakalanma olasılığının hareketsizlere göre daha az olduğu bildirildi. Teknolojinin gelişmesi sonucu aktif yaşam süren insanların hareketsiz bir yaşam süreci içerisine girmesi, günümüzde oldukça fazla rastlanan ve çağımızın sorunu olarak görülen kalp-damar rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, osteoporoz gibi bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

#26

SORU: Temel hareket becerilerinden olan Non-lokomotor becerileri tanımlayarak, örneklendiriniz?


CEVAP: Non-lokomotor beceriler; bireyin, bulunduğu zemin üzerinde dengesini yerçekimine karşı koruma yeteneğidir. Hem lokomotor hem de manipülatif becerilerin içine yayılır. Non-lokomotor beceriler şunlardır; • Eğilmek • Bükülmek • Sallanmak • Dönmek • Simetrik-asimetrik, geniş-düz vücut şekilleri.

#27

SORU: Cumhuriyet döneminde olimpiyatlarda ülkemizi kim hangi yılda temsil etmiştir, yazınız?


CEVAP: 1936 yılında Berlin olimpiyatlarında güreş dalında Yaşar Erkan ilk kez bayrağımızı şeref kürsüsünde dalgalandırmış ve ilk altın madalyayı ülkemize getirmeyi başarmıştır.

#28

SORU: Hareket eğitimini tanımlayınız?


CEVAP: Hareket eğitimi; uygulama, oyun, spor, atletizm, yüzme, cimnastik, dans kullanımlarını ve bunların anlamlarını araştırmaya; bunların birbirlerine veya gruplara olan etkilerini anlamaya çalışan akademik bir disiplindir.

#29

SORU: Amerika Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Birliği’ne (NASPE) göre beden eğitimi alan bireyin kazanacağı davranışları sıralayınız?


CEVAP: Amerika Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Birliği’ne (NASPE) göre beden eğitimi alan bireyin kazanacağı davranışları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz; • Beden eğitimi alan birey; çeşitli fiziksel etkinlikleri gerçekleştirmek için zorunlu becerileri öğrenecek. • Beden eğitimi alan birey; fiziksel devamlılığının farkında olma duygusunu geliştirecek. • Beden eğitimi alan birey; hareketsel olan ve olmayan ve ustalık içeren becerileri geliştirecek. • Beden eğitimi alan birey; hareket, dans, oyunlar ve sporda hareketsel olan ve ustalık içeren becerileri birleştirecek. • Beden eğitimi alan birey; düzenli fiziksel etkinliğin yararlarını anlayacak ve sağlıklı olma anlayışını geliştirecek. • Beden eğitimi alan birey; sağlıklı ve sağlıklı olma alanlarında bilinçli bir tüketici olacak. • Beden eğitimi alan birey; dinlenme becerisini ve güven duygusunu geliştirecek. • Beden eğitimi alan birey; vücut yapısını ve genel işlevini kavrayacak. • Beden eğitimi alan birey; spor, hareket, dans ve oyunlardaki kuralları değerlendirmeyi uygulamayı ve kuralları kavrayacak. • Beden eğitimi alan birey; estetiği ve hareketin yaratıcı niteliklerini takdir edecek. • Beden eğitimi alan birey; kendine güveni ve içsel kişilik becerilerini geliştirecek.

#30

SORU: Antik olimpiyatların tarihi hakkında bilgi veriniz?


CEVAP: Antik (Klasik) Olimpiyatların tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte Olimpiyatların tarihinin M.Ö. XIV. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Antik (Klasik) Olimpiyatlarının Yunanistanın Olympia yöresinde başladığı tahmin edilmektedir. M.Ö. 776 yılından itibaren tarihi tutulmaya başlanmış ve 12 yüzyıla yakın bir süre, her dört yılda bir yapılarak, bir süre Yunan yarımadasının, daha sonraları da, Romalılar yoluyla, tüm Roma İmparatorluğu’nun katılması ile devam etmiştir.

#31

SORU: Türklerde beden eğitimi dersi ilk defa hangi dönemde okullarda uygulanmaya başlanmıştır?


CEVAP: Türklerde Beden eğitimi dersi ilk defa Emrullah Efendi (1858–1914) tarafından beden eğitimi ve spor adı altında öğretmen okullarında, sultanilerde ve liselerde uygulanmaya başlanmıştır.

#32

SORU: Temel hareket becerileri nelerdir?


CEVAP: Temel Hareket becerileri; • Lokomotor beceriler, • Non lokomotor beceriler, • Manipulatif beceriler • Denge’dir.

#33

SORU: Hareket ve vücut bilinci ne anlama gelmektedir, açıklayınız?


CEVAP: Hareket bilinci, duygusal deneyimleri izlemek, yorumlamak ve onlara doğru biçimde tepki vermeyi içerir. Vücut beş duyu organıyla bilgi alır. Algı, geçmiş deneyimleri kullanarak bu duygusal bilgiyi değerlendirir ve kararlar alınır, tepkiler verilir. Vücut bilinci, vücudun kısımlarını ve birbirleriyle ilişkilerini doğru olarak tanımlamayı kapsar. Çevresel deneyimler, vücut bilincinin gelişmesine yardımcı olur. Vücut bilincinin bir uzantısı da yön bilincidir.

#34

SORU: Beden eğitiminin eğitim süreci içerisindeki rolünü yazınız?


CEVAP: Gelişen teknolojinin insanlar üzerinde birçok olumlu ve olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. Bazı gelişmeler hayatımızı kolaylaştırırken bazıları ise insanın daha az hareket etmesine neden olmaktadır. Eğitimin buradaki işlevi toplum üzerindeki bu etkiye karşı nitelikli insan gücü yetiştirmektir. Nitelikli insan gücüde fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden sağlıklı olmayı gerektirir. Bu da eğitim süreci içerisinde beden eğitiminin rolünü ortaya koymaktadır.

#35

SORU: Kaç çeşit denge vardır, yazınız?


CEVAP: İki çeşit denge vardır; • Statik denge • Dinamik denge.

#36

SORU: Antik olimpiyatların başlangıcı hakkında bilgi veriniz?


CEVAP: Tanrılar veya yöresel bir kahraman adına yapıldığı tahmin edilen bu büyük şölenin, ilkel de olsa, mutlaka dine dayalı bir başlangıcı bulunmaktadır.

#37

SORU: Statik dengeyi tanımlayarak, örneklendiriniz?


CEVAP: Sabit bir noktada dengeyi sağlayabilme “statik denge” olarak tanımlanır. Statik dengeye örnek olarak da; • Tek ayak üzerinde durma, • Amuda kalkma verilebilir.

#38

SORU: Beden eğitimi ve sporla ilgili temel kavramlardan olan büyüme ve gelişme arasındaki fark nedir, yazınız?


CEVAP: Büyüme; Hücrelerin büyümesi ve çoğalması sonucu oluşan vücut ölçülerindeki artıştır. Fiziksel gelişmeden dolayı vücuttaki nicel değişikliklerdir. Büyüme beden ile ilgili değişimleri içermektedir. Çocuğun daha yüksek nitelikteki işleri yapabilmesi ve ilerlemesi şeklinde tanımlanan gelişim kavramı bireyin olgunluğa erişmesidir. Gelişme döllenmeden başlayarak yaşamın sonuna kadar geçen sürede insanın yaşadığı fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal yönden değişikliklerdir. Örneğin bir çocuğun gelişimine, olgunlaşmaya ve öğrenme olanaklarına bağlı olarak konuşma ve anlatım gücünü geliştirmesi.

#39

SORU: 19 yüzyılın başlangıcında İsveç’te Pehr Henrik Ling tarafından bilimsel ve fizyolojik esaslara dayatılan sistem hakkında bilgi veriniz?


CEVAP: Bu sistemin adı İsveç cimnastiği’dir. İsveç cimnastiği ordu ve okulda kolay uygulanan bir sistemdir. İsveç Jimnastiğinde araç, belli kas gruplarını çalıştırma amacı ile yapılan bir hareket için, her programa göre ders içinde bir defa geçici olarak faydalanılan bir vasıtadır. İsveç cimnastiği her hareketin vücut üzerinde fizyolojik bir etki yapmasını istemektedir.

#40

SORU: Osmanlı döneminde hangi spor etkinlikleri ön planda yer almıştır?


CEVAP: Türk devletlerinde olduğu gibi Osmanlı Devletinde de güreş, avcılık, atıcılık, okçuluk, binicilik, kılıç, ağırlık kaldırma, gürz ve topuz kullanma, cirit, tepük gibi etkinlikler ön planda yer almıştır.

#41

SORU: Orta Asya’da ve Anadolu’da sıklıkla oynanan oyunlar hangileridir, yazınız?


CEVAP: Günümüzde de Orta Asya ve Anadolu’nun bazı yörelerinde oynanan kaçma kovalama nitelikli Gök-Börü, Kız-Börü ve Beyge oyunlarının yanı sıra, bir çeşit atlı hokey oyunu olan Çöğen ve savaş oyunu olan attaki cirit atma oyunlarına da Türklerde rastlanmaktadır.

#42

SORU: Modern Olimpiyat Oyunları’nın kurucusu kimdir?


CEVAP: Modern Olimpiyat Oyunları’nın kurucusu Baron Pierre de Coubertin’dir.

#43

SORU: Antik olimpiyatlar ile modern olimpiyatları karşılaştırınız?


CEVAP: Antik (Klasik) Olimpiyatlar’da kazanma düşüncesi ön planda olurken, modern olimpiyat oyunlarında ise olimpiyata katılmanın daha önemli olduğunu vurgulamıştır. Antik (Klasik) Olimpiyatlar dine dayalı bir anlayış içerisinde yapılmaktaydı. Modern Olimpiyat oyunlarında ise bu anlayışa yer verilmemiştir. Antik (Klasik) Olimpiyatlar’da önceleri sadece erkek sporcular oyunlara katılırken, modern olimpiyat oyunlarında bayan sporcularında bu oyunlara katılması sağlanmıştır. Antik (Klasik) Olimpiyatlara sadece Yunanlılar katılırken, modern olimpiyat oyunlarına ise dünyanın her tarafından gelen sporcular katılabilmektedir. Modern Olimpiyat oyunları her dört yılda bir farklı toplumları bir araya getirerek barışsever bir dünya kurmayı gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

#44

SORU: Beden eğitiminde büyük etkiler yaratan Clark Hetherington’un belirlediği aşamalar nelerdir, yazınız?


CEVAP: 1910 yılında, Clark Hetherington’un belirlediği aşamalar beden eğitimi sistemi içerisinde büyük etkiler yaratmıştır. Bu aşamalar; • Organik Eğitim: Zindeliği geliştiren süreçtir. Bu süreç fiziksel gelişimin yanında beslenmenin gerekli olduğunu ifade eder. • Psiko motor Eğitim: Sinir, kaslara dayalı güç ve öğrenmeyi geliştiren süreçtir. • Karakter Eğitimi: Ahlaki, sosyal ve ruhsal gücün gelişimini vurgulayan süreçtir. • Zeka Eğitimi: Çocuk yaparak öğrenir, özellikle oyun oynayarak. Bu süreç çocuğun fiziksel gelişiminin yanında zihinsel gelişimi de esas alır.

#45

SORU: Cumhuriyet döneminde sporun demokratik ve çağdaş yapıya ulaşması için ilk olarak atılan adımlar nelerdir, yazınız?


CEVAP: 1938 yılında 3530 sayılı kanun ile kabul edilen Beden Terbiyesi Kanunu ile devlet ilk spor örgütünü kurmuş, spor dernek ve parti yönetiminden kurtulmuştur. Bu bağlamda sporun demokratik ve çağdaş bir yapıya kavuşması için adımlar atılmıştır.

#46

SORU: Hareket eğitiminin çocuklar üzerinde ne gibi etkileri vardır, yazınız?


CEVAP: Hareket eğitimi, çocuğun paylaşmayı, duygularını ifade etmeyi, kişisel amaçlar belirlemeyi ve özgürce hareket etmeyi öğrenmesi için fırsatlar yaratır. Hareket eğitimi; günlük yaşama değer veren ve yaşamla bütünleşen fiziksel etkinliğe odaklanan aktif yaşamı anlatır. Hareket eğitimi, hareketin keşfedilmesi ve üretilmesi olarak tanımlanır. Etkili ve elverişli hareket etmek için bilişsel becerilerin geliştirilmesine yönelik oyunları öğrenmede önemli bir yere sahiptir. Hareket eğitiminin bilinçli bir şekilde uygulanması motor becerilerin öğrenilmesine yardımcı olur. Bu bilgiler ışığında çocuklar etkili bir şekilde ve farklı çevresel durumlarda nasıl hareket edebileceklerini ve tepkilerini nasıl kullanabileceklerini öğrenirler.

#47

SORU: Cumhuriyet döneminde kurulan ilk spor örgütü olan TİCİ’nin temel amacı nedir, yazınız?


CEVAP: Türkiye idman Cemiyetleri İttifakı adı ile kurulan bu örgütün amacı; Aklın ve bilimin rehberliğinde, Türk toplumunun spor alanında çağdaş bir toplum olması ve batı seviyesine ulaşabilmesidir.

#48

SORU: Cumhuriyet döneminde kurulan ilk spor örgütünü destek görmüş müdür, açıklayınız?


CEVAP: 1922 ve1936 yılları arasında devlet, sporu TİCİ aracılığıyla kamu yararı gözeten bir dernek statüsünde ve ülkeyi yurt dışında temsil etmeye yetkili tek spor örgütü olduğunu kabul etmiş ve maddi açıdan TİCİ’yi desteklemiştir.

#49

SORU: Dinamik dengeyi tanımlayarak, örneklendiriniz?


CEVAP: Hareket halinde dengeyi koruyabilme ise “ dinamik denge” olarak ifade edilir. Dinamik dengeye örnek olarak da; • Denge üzerinde yürüme, • Sıçrama ve sağa, sola dönüşler, • Yuvarlanmalar, • Takla verilebilir.

#50

SORU: Eski Türklerde oynanan Çöğen oyunu hakkında bilgi veriniz?


CEVAP: Çöğen oyunu eski Türkler arasında yaygın bir oyundu. Bu oyun bugün adına Tibet dilinde top anlamına gelen Puludan alınarak Polo denilen atlı hokey oyununun ilk şeklidir. İlk defa Türkler tarafından oynandığı söylenen bu oyun, İranlılarca çevkan, Bizanslılarca da çukanyan adı ile oynanmıştır.

#51

SORU:

Spor kavramının anlaşılabilmesi için öncelikle beden eğitimi ve nelerin iyi bilinmesi gerekmektedir?


CEVAP:

Hareket kavramlarının


#52

SORU:

Beden eğitimi, “çocuk ve yetişmekte olan gençlerin bilişsel, sosyal ve fiziksel gereksinmelerini karşılamak için hazırlanmış bireysel ve grup içerisindeki hareket yaşantılarını kapsayan bir etkinlik”tir tanımı kısa adı NASPE olan hangi Spor Birliği tarafından yapılmıştır?


CEVAP:

Amerika Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Birliği (NASPE)


#53

SORU:

Çocuklara bilgi, beceri, davranış, yetenek tarzına sahip olma isteği kazandırmak ve geliştirmek için yardım etmeyi amaçlayan beden eğitimi ve spor eğitiminin önemli amaçlarından biride çocukları nasıl bir yaşam tarzı geliştirmeye doğru eğitmektir?


CEVAP:

Aktif Yaşam


#54

SORU:

Çağdaş eğitim anlayışı, insanın bilişsel, duyuşsal, fiziksel ve sosyal yapılarıyla dengeli birer bütün olarak en uygun ve ileri düzeyde yetiştirilmelerini amaçlar. Bu amaçla insanın bu özelliklerinin geliştirilmesinde ne önemli bir yere sahiptir?


CEVAP:

Beden eğitimi ve spor


#55

SORU:

Vücudun herhangi bir bölümündeki gözle görülür değişim pozisyonu, vücudun konum değiştirmesi ve başka bir deyişle bir kişiye ya da belirli bir noktaya göre yer değiştirmek tanımı bize neyi tarif etmektedir?


CEVAP:

Hareket


#56

SORU:

Uygulama, oyun, spor, atletizm, yüzme, jimnastik, dans kullanımlarını ve bunların anlamlarını araştırmaya; bunların birbirlerine veya gruplara olan etkilerini anlamaya çalışan akademik bir disiplindir tanımı bize neyi tarif etmektedir?


CEVAP:

Hareket Eğitimi


#57

SORU:

Temel hareket becerileri insanların hayatlarında, işlerinde ve gelecekte de kullanabilecekleri niteliktedir.Bu temel hareket becerileri lokomotor beceriler, non lokomotor beceriler, manipulatif beceriler ve dengedir. Vücudun zemindeki belirli bir noktadan bir başka yere doğru hareketidir tanımı bu becerilerden hangisini anlatmaktadır?


CEVAP:

Lokomotor beceriler


#58

SORU:

Bireyin, bulunduğu zemin üzerinde dengesini yer çekimine karşı koruma yeteneğidir tanımı hangi becerileri anlatmaktadır?


CEVAP:

Non-Lokomotor Beceriler


#59

SORU:

Bireyin, herhangi bir nesne ile ilişkisini gerektiren hareketleri ne tür becerilerdendir?


CEVAP:

Manipülatif Beceriler


#60

SORU:

Tek ayak üzerinde durma ve amuda kalkmayı örnek verebileceğimiz sabit bir noktada dengeyi sağlayabilme nasıl bir dengedir?


CEVAP:

Statik Denge


#61

SORU:

Hareket halinde dengeyi koruyabilme hangi denge olarak ifade edilir?


CEVAP:

Dinamik denge


#62

SORU:

Duygusal deneyimleri izlemek, yorumlamak ve onlara doğru biçimde tepki vermeyi içermek hangi bilinci tanımlamaktadır?


CEVAP:

Hareket bilinci


#63

SORU:

Üç boyutlu uzayı, içindeki objeleri tanımak ve onlara tepki verme yeteneği hangi bilinci tanımlamaktadır?


CEVAP:

Uzaysal Bilinç


#64

SORU:

Spor sözlük anlamı olarak incelendiğinde Latince Disportare ve Desport biçiminde “dağıtmak, birbirinden ayırmak” anlamına gelen sözcüklerden oluşmuştur. Hangi yüzyıldan sonra ilk hecesi değişerek “SPORT” biçimine dönüştüğü araştırmacılar tarafından öne sürülmektedir?


CEVAP:

17.yüzyıl


#65

SORU:

Spor da başarılı olabilmenin özelliklerinden birisi olup bireyin vücut parçalarını hızlı bir şekilde hareket ettirebilmesine ve bir noktadan başka bir noktaya en kısa sürede yapabilmesine bağlı olan hareketleri en kısa sürede yapabilme yeteneği hangi temel kavramdır?


CEVAP:

Sürat


#66

SORU:

Tüm sporsal becerileri öğretirken, becerileri geliştirirken ve becerilerin belirli bir seviyeye ulaşabilmesini sağlamak için mutlaka uygulanması gereken amaca yönelik bir hareket esnasında iskelet ve merkezi sinir siteminin dengeli ve uyum içerisinde çalışması hangi temel kavramdır?


CEVAP:

Koordinasyon


#67

SORU:

İlk insanın yürüme, koşma, atlama ve tırmanma hareketlerini beslenme ve tehlikelerden korunmak amaçlı yaptığı bilinmektedir. Bunun sonucunda hangi sporların ortaya çıkmasına neden olmuştur?


CEVAP:

Atletizm ve dağcılık


#68

SORU:

Alman Jimnastiği’nin en önemli isimlerinden birisi Friedrich luding Jahn (1778–1852) bugünkü hangi jimnastiğin temelini atmıştır?


CEVAP:

Artistik jimnastik


#69

SORU:

Futbol Türklerin eskiden beri bildikleri bir spordur. Timur devrin de içi hava ile doldurulmuş kuzu derisinden yapılmış top ile oynanan bir oyundur. O zaman bu oyunun adı ne idi?


CEVAP:

Bu oyunun adı Tepük’dür.


#70

SORU:

Osmanlıda geleneksel spor yapısından kulüpleşmeye geçişin, 19. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleştirildiği görülmektedir. Osmanlı devletinde, spor yapmak amacıyla modern anlamda ilk kulüp, 1872 yılında “The Imperid Yatching and Boating Club” adıyla kurulmuş olan su sporları kulübüdür. Kulübün ilk başkanı ise emekli İngiliz Amirali kimdir?


CEVAP:

Hobart Paşa’dır.