ÜRETİM YÖNETİMİ Dersi ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK soru cevapları:
Toplam 72 Soru & Cevap#1
SORU: Organizasyon stratejisini belirlerken alınan kararlar neler dikkate alınarak belirlenir?
CEVAP: Şirketin ne iş yaptığı ile ilgili anlayış geliştirme (şirketin misyonu) • Bir pazar anlayışı geliştirip analiz etme (çevresel tarama) • Şirketin güçlü yönlerini tanımlama (öz beceriler)
#2
SORU: Misyon nedir?
CEVAP: Bir organizasyonun ileride ulaşmak istediği hedefleri tanımlayan, hizmet edilecek sektör ile müşteri profilini ortaya koyan ve organizasyonun iş yapma biçimlerini açıklayan ifadelerin kullanılarak organizasyonun temel var olma nedeninin vurgulanmasıdır.
#3
SORU: Misyon belirlenirken cevaplanması gerek 3 soru nedir?
CEVAP: • şirketin çalışma alanı nedir? “kişisel bilgisayar satmak”, “restoran işletmek” • Müşteriler kim olacak ve beklenen müşteri özellikleri nedir? “ev sahipleri”, “üniversite mezunları”, “gezgin satıcılar” • şirketin temel inançları işi nasıl tanımlayacak? “müşteri memnuniyetine önem veren”, “aile değerlerine ağırlık veren”
#4
SORU: SWOT analizi nasıl yapılır?
CEVAP: Organizasyondaki güçlü yönlerin, zayıflıkların, fırsat ve tehditlerin alt alta yazılması ile başlar. Bu listelerin gerçekçi olarak hazırlanabilmesi için sistem içinde ve dışında oluşan verilerin analiz edilmesi, çeşitli araştırma bulgularının değerlendirilmesi ile mümkün olabilmektedir. Örneğin, rakiplerin oluşturdukları tehditleri belirlemede rekabet analizi, iş gücü yeterliliği, ürün kalitesi, müşteri memnuniyeti gibi içsel konuları değerlendirmede performans analizi dikkate alınmalıdır.
#5
SORU: SO stratejisi nedir?
CEVAP: Hem güçlü yönlerin hem de organizasyon dışındaki fırsatlardan en fazla faydayı elde etme stratejisidir. İşletmenin güçlü yönlerini fırsatlardan en büyük faydayı elde etmek için kullanılmasını öngören stratejidir.
#6
SORU: WHO stratejisi nedir?
CEVAP: Fırsatların yarattığı üstünlüklerden faydalanırken zayıf yönlerin en aza indirilmesini hedefleyen stratejidir. Yüksek ıskarta sorunu oluşturan bir makinanın, piyasaya yeni giren ucuz ve gelişmiş bir makinayla değiştirilmesi WO stratejilerine basit bir örnek oluşturabilir.
#7
SORU: ST stratejisi nedir?
CEVAP: Organizasyonun güçlü yönlerinin fazla olduğu ancak dış tehditlere fazlaca maruz kaldığı durumlarda uygulanabilen stratejidir. ST stratejisin dış tehdit ve tehlikelerle baş etmede güçlü yanlar ön plana çıkarılır.
#8
SORU: WT stratejisi nedir?
CEVAP: Bu SWOT matrisinin savunmaya dönük bir stratejisidir. Organizasyonun hem zayıf yönlerinin giderilmesi hem de tehditlere karşı önlemleri geliştirmesi gerektiği bir durumdur.
#9
SORU: Üretim katkısının 4 aşamalı modelinin dördüncü aşaması olan dışsal destekçiyi açıklayınız.
CEVAP: Bu aşamada işletmenin üretim fonksiyonu rekabetçi başarının temeli olarak görülür. Üretim faaliyetleri uzun döneme göre ayarlanmıştır. Bu aşamada, pazarda meydana gelebilecek değişiklikler tahmin edilir ve gelecekte pazar koşullarında rekabet etmek için gerekli olabilecek 38 Üretim Yönetimi Profesör Hayes ve Wheelwright’ın geliştirdikleri model, üretim fonksiyonunun rolünü ve katkısını dört farklı aşama olarak tanımlamaktadır. Üretim temelli yetenekler geliştirilir. Son aşamada, rakiplerinden bir adım önde olan üretim fonksiyonu, yenilikçi, yaratıcı ve gelecekte de etkili olan bir yapıya sahiptir ve işletme stratejisini yönlendirir.
#10
SORU: Üretim stratejilerinin tanımlanması ve belirlenmesinde izlenen yöntem ve yaklaşımlar nelerdir?
CEVAP: Yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya, pazar gereksinimleri ve üretim kaynaklarıdır.
#11
SORU: Çevresel tarama nedir?
CEVAP: İş fırsatlarını ve tehlikelerini belirlemek için piyasadaki ekonomik ve politik eğilimler ile toplumdaki değişimleri analiz etmektir.
#12
SORU: Piyasa eğilimi nedir?
CEVAP: Çevredeki değişim örüntü ve eğilimlerinin farkında olmalıdırlar. Bunlar müşteri istekleri, beklentileri ve bu beklentileri karşılayan rakip stratejilerindeki değişiklikleri içerir.
#13
SORU: Ekonomik eğilimler nelerdir?
CEVAP: Durgunluk, enflasyon, faiz oranları ve genel ekonomik şartları içermektedir. Bir şirketin yeni bir tesis satın almak için borç bulmayı düşündüğünü varsayalım. Bu durumda çevresel tarama, faiz oranlarının mevcut durumu ve eğilimlerini, borçlanma için piyasanın elverişli olup olmadığı bilgilerini elde etmede kullanılabilir.
#14
SORU: Politik eğilimler nelerdir?
CEVAP: Bir şirketi etkileyebilen yerel, ulusal ve uluslararası politik iklimdeki değişimleri içerir. Örneğin, Avrupa Birliği oluşumu, bu bölgede faaliyet gösteren küresel şirketlerin stratejik planlaması üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Benzer olarak, Çin ile ticaret ilişkilerindeki değişiklikler daha önceden mevcut olmayan fırsatlara kapı açmıştır.
#15
SORU: Sosyal eğilimler nelerdir?
CEVAP: Bir iş üzerinde etkisi olan toplumdaki değişimlerdir. Örneğin, sigara içmenin zararlarından haberdar olmak, sigara içmeyi sosyal olarak daha az kabul edilebilir yapar. Bu eğilim tütün endüstrisini çok fazla etkiler.
#16
SORU: Öz beceriler nasıl tanımlanır?
CEVAP: Bir işletmenin stratejisini belirlemeye yardım eden üçüncü faktör şirketin güçlü yanlarının anlaşılmasıdır.
#17
SORU: Organizasyonların kendi stratejilerini belirlemesinde ya da mevcut olan stratejilerini geliştirmesinde kullanılan analiz ve teknikler nelerdir?
CEVAP: • Durum analizi (SWOT) • Vizyon misyon bildirileri • Portföy analizi • Q sort analizi • Senaryo analizleri • Arama konferansı • Beyin fırtınası • Risk analizi • Multivoting • Delphi tekniği
#18
SORU: SWOT analizini açıklayınız.
CEVAP: Organizasyonun güçlü ve zayıf (yetersiz) yönleri ile karşı karşıya kalabileceği fırsat ve tehditleri saptamakta kullanılan bir tekniktir. Bu teknik organizasyonun hem iç etmenlerinin hem de organizasyonun dış çevresindeki etmenlerin değerlendirilmesini sağlar.
#19
SORU: Üretim katkısının 4 aşamalı modelinin ikinci aşaması olan dışsal tarafsızlığı açıklayınız.
CEVAP: Üretim fonksiyonlarının piyasadaki benzer firmalar ile karşılaştırılmaya başlandığı adımdır. Elbette bu adım ilgili bölümü pazarda hemen bir numara hâline getirmeyecektir ancak en azından rakiplerin performansına göre kendi faaliyetlerini değerlendirebilecek ve işletmenin en iyi gerçekleştirdiği uygulamaları benimsemesini sağlayacaktır.
#20
SORU: Üretim katkısının 4 aşamalı modelinin üçüncü aşaması olan içsel destekçiyi açıklayınız.
CEVAP: Bu aşamada yer alan bir işletmenin kendi pazarında yer alan en iyi firmalardan biri olduğu söylenebilir. Ancak işletmenin üretim faaliyetleri pazarın en iyisi değildir. Uygun üretim kaynaklarının geliştirilmesi suretiyle işletmenin rekabet ve stratejik hedefleri desteklenmiş olur.
#21
SORU: Üretim katkısının 4 aşamalı modelinin ilk aşaması olan içsel tarafsızlığı açıklayınız.
CEVAP: Üretim fonksiyonları tarafından yapılan katkının en düşük olduğu seviyedir. İşletmenin rekabet ortamından önemli ölçüde geride kaldığı bir durumu işaret eder. Bu aşama içe dönüktür ve en azından rekabetçi başarıya küçük olumlu bir katkıda bulunacak duyarlılığa sahiptir.
#22
SORU: Hizmet sektörünün verimliliğinin ölçülmesi neden zordur?
CEVAP: Birçok durumda zihinsel faaliyetler ve yüksek düzey değişkenlik nedeniyle hizmet sektörünün verimliliğinin ölçülmesi ve dolayısıyla yönetilmesi oldukça zordur.
#23
SORU: Üretim stratejisi nedir?
CEVAP: İşletme stratejisini desteklemek için kaynakların tasarım ve kullanımını belirleyen üretim işlevleri için uzun vadeli bir plandır (Sanders, s.29). Bu plan mevcut tesisin yerleşim, büyüklük ve türünün belirlenmesini, gerekli personel yeteneklerinin tanımlanmasını, ihtiyaç duyulan özel süreç, ekipman ve teknolojilerin kullanımını içerir.
#24
SORU: Üretim verimliliği ve stratejisi neden uyumlu olmalıdır?
CEVAP: Aksi durumda yanlış bir görevi oldukça verimli yaptığınız anlamına gelebilir. Üretim stratejisinin rolü, üretim fonksiyonları tarafından gerçekleştirilen tüm görevlerin doğru görevler olduğundan emin olmamızı sağlar.
#25
SORU: İşletme stratejisinin uygulanma aşaması neden önemlidir?
CEVAP: Üretimin en temel rolü işletme stratejisinin uygulanmasıdır. Şirketler birçok farklı stratejiye sahiptir ancak bunları uygulamaya geçiren üretim fonksiyonudur. Etkin bir uygulaması olmayan stratejiler ne kadar parlak ve orijinal de olsalar büyük bir olasılıkla başarısız olacaklardır.
#26
SORU: Zaman rekabet önceliği olduğunda üretim fonksiyonunun görevi nedir?
CEVAP: Zaman bir rekabet önceliği olduğunda üretim fonksiyonunun görev sistemi ayrıntılı analiz etmek ve zaman kazanmak için süreçleri birleştirmek veya elemektir. Çoğu zaman, şirketler süreçleri hızlandırmak için teknolojiyi kullanırlar. Talebin en büyük olduğu dönemlerde ihtiyacı karşılamak için esnek yapıda işgücü politikasını benimser ve üretim sürecindeki gereksiz adımları elerler.
#27
SORU: Çok faktörlü verimlilik nedir?
CEVAP: Çıktının birkaç girdiye oranı olarak hesaplanan verimliliktir.
#28
SORU: Verimlilik ölçümünü yorumlamak için ne yapılması gerekir?
CEVAP: Benzer bir verimlilik ölçüm birimiyle kıyaslanmalıdır. Bir işletmenin verimlilik ölçümü değerlendirilirken rakip firmaların verimlilik ölçümleri göz önüne alınmalıdır.
#29
SORU: Esnekliğin boyutları nelerdir açıklayınız.
CEVAP: Esnekliğin iki boyutu vardır. Bunlar, ürün esnekliği ve hacim esnekliğidir. Esnek bir üretim sistemi, müşteriler için önemli olan yeni ürünleri hızla ekleyebilir veya iyi kazanmayan bir ürünü kolayca iptal edebilir. Talepteki değişikliklere ayak uydurabilmek için üretim miktarını hızlıca artırma veya azaltma yeteneğidir. Buna da hacim esnekliği denir.
#30
SORU: Ödünleşme nedir?
CEVAP: Bir değeri elde etmek için başka bir değerden feragat etme durumudur.
#31
SORU: Verimlilik nedir?
CEVAP: Genel olarak çıktının onu üretmek için kullanılan girdiye oranı olarak tanımlanır. Organizasyonlarda çıktı mal veya hizmet olabilirken girdi ise işçilik, ham madde, enerji ve diğer kaynaklardan oluşmaktadır.
#32
SORU: Verimlilik hesaplarında neler kullanılmaktadır?
CEVAP: İşçilik süreleri, makine bakım giderleri, eğitim maliyetleri, kira giderleri, enerji kullanımı gibi üretimle doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olan kaynaklar verimlilik hesaplamalarında kullanılmaktadır.
#33
SORU: Toplam verimlilik nedir?
CEVAP: Sistemin işçilik, malzeme, sermaye gibi tüm girdilerinin hesaba katıldığı verimlilik hesaplamasına verilen isimdir.
#34
SORU: Kısmi verimlilik nedir?
CEVAP: Tek bir girdi değişkenine göre verimliliği hesaplamak her bir girdinin ne kadar etkin kullanıldığını ölçmek açısından önemlidir. Özellikle, üretim yönetiminde en sık kullanılan verimlilik hesabı olan kısmi verimlilik çıktının tek bir girdiye oranlanmasıyla hesaplanır. Tek faktör verimliliği olarak da adlandırılan kısmi verimlilik hesap yapılan girdiye göre isimlendirilebilmektedir.
#35
SORU: Ürün esnekliğini benimseyen işletmeler neden özellikle maliyet konusunda rekabet etmezler?
CEVAP: Çünkü ürünü müşteriye uyarlamak için daha fazla kaynak harcamaları gerekir. Bununla beraber, esnek şirketlerin müşteri hizmetleri diğer şirkete oranla daha gelişmiştir ve müşterilerin özel gereksinimlerini karşılayabilecek yapıdadırlar.
#36
SORU: Esneklik stratejisi nedir?
CEVAP: İşletmelerin çevresi müşterinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini kapsayacak şekilde hızla değiştiğinde, bu değişikliklere hızlı bir şekilde ayak uydurma yeteneği bir kazanma stratejisi olabilir. Bu strateji esnekliktir.
#37
SORU: Organizasyonlardaki stratejisi düzeyini gösteren piramit basamaklarını açıklayınız.
CEVAP: En üst seviyesinde yer alan şirket stratejisi birden fazla işletmeye sahip olan bir grup şirketin uzun dönem planlarını simgelemektedir. Orta seviyede yer alan işletme stratejisi, belirli bir sektörde hizmet veren işletmenin rekabet üstünlüğü sağlamasına yardımcı olacak amaçların belirlenmesi, planların yapılması gibi faaliyetleri içermektedir. Eğer işletme daha büyük bir işletme grubunun (şirket ya da holding) üyesi ise bağlı olduğu şirketin stratejik hedeflerini de destekleyen bir işletme stratejisinin olması gerekebilir. Piramidin en alt seviyesinde ise işletme stratejilerini destekleyen işletme fonksiyonlarının uzun dönem hedef ve planları yer almaktadır. Fonksiyonel stratejiler olarak da adlandırılan en alt düzeyde üretim stratejisi, pazarlama stratejisi, yeni ürün geliştirme stratejisi, insan kaynakları stratejisi, finansal strateji, tedarik zinciri stratejisi ve bilgi teknolojileri yönetim stratejisi yer almaktadır.
#38
SORU: Şirket stratejisi nedir?
CEVAP: İşletme stratejisi, pazarlama stratejisi, üretim stratejisi gibi kavramlar işletme yönetiminde uzun dönem planlamalar söz konusu olduğunda kullanılan ifadelerdir.
#39
SORU: İşletmeler açısından strateji nedir?
CEVAP: Strateji, işletmeye yön vermek ve rekabet üstünlüğü sağlamak amacıyla işlet- Üretim Stratejisi ve Verimlilik me ve çevresini sürekli analiz ederek uyum sağlayacak amaçların belirlenmesi, faaliyetlerin planlanması ve gerekli araç ve kaynakların yeniden düzenlenmesi süreci” olarak tanımlanabilir.
#40
SORU: Strateji nedir?
CEVAP: Günümüzde ekonomi ve yönetim bilimlerinde belirlenen bir hedefe ulaşabilmek için uzun dönem planların tasarlanması anlamında kullanılmaktadır.
#41
SORU: Üretim stratejisinde yukarıdan aşağıya yaklaşımını açıklayınız.
CEVAP: Organizasyonun en üst yönetimi tarafından belirlenen stratejilerin alt düzeylere doğru yönlendirilmesi ile uygulanan geleneksel bir yöntemdir. Oldukça büyük ölçekli bir şirketler topluluğunun stratejik kararları, alt şirketlerinin hangi sektörlerde çalışacağı, bu şirketlerin hangi bölgelerde faaliyet göstereceği, sermayenin bu şirketler arasında nasıl paylaştırılacağı gibi konularda alınacak kararları içerir.
#42
SORU: Üretim stratejisinde aşağıdan yukarıya yaklaşımını açıklayınız.
CEVAP: Stratejilerin belirlenmesi her zaman doğru bir yön olmayabilmektedir. İşletmeler kendi stratejilerini gözden geçirirken kendi fonksiyonlarına danışarak bilgi alacaklardır. Bu aşamada, işletme fonksiyonlarının her birinde günlük işlemlerde edinilen tecrübeler işletmenin yetenek ve üstünlüklerinin ortaya çıkarılmasında faydalı olabilecektir. Bu sayede, işletmeler her fonksiyonun geçmiş tecrübelerinden gelen fikirleri de birleştirebilirler. “Yukarıdan aşağıya” yaklaşımına alternatif bir görüş birçok stratejik fikrin zamanla işletme fonksiyonlarının tecrübelerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkmasıdır.
#43
SORU: Pazar gereksinimlerinde işletmenin rekabet ettiği pazar ve rakipleri dikkate alınarak neye karar verilir?
CEVAP: Kalite, zaman, esneklik ve maliyet gibi performans hedeflerinden hangisi ya da hangilerine öncelik vermesi gerektiği belirlenir.
#44
SORU: Üretim stratejisinde üretim kaynaklarının önemini açıklayınız.
CEVAP: Bu yaklaşımda işletmenin geçmişten devraldığı, gerçekleştirdiği ya da geliştirdiği üretim kaynakları uzun dönemde işletmenin başarısına önemli bir etkisinin olduğu yönündedir. Üretim stratejisi belirlenirken işletmeye rekabet önceliğini sağlayan önemli üretim kaynakları tanımlanır. Bu üretim kaynaklarının anlaşılması ve geliştirilmesi işletmenin pazardaki konumunu daha iyi bir konuma taşıyabilecektir.
#45
SORU: Hangi rekabet faktörleri hangi performans hedefleriyle eşleşmektedir?
CEVAP: • Düşük fiyat- Maliyet • Yüksek kalite-Kalite • Hızlı teslimat-Zaman(Hız) • Güvenli teslimat-Zaman(Güvenilirlik) • Yenilikçi ürün ve hizmetler-Esneklik(ürün) • Ürün ve hizmet üretiminde miktar ve teslimat yetenekleri- Esneklik (hacim)
#46
SORU: İşletme stratejisinin desteklenmesi nedir?
CEVAP: Üretim stratejisinin, organizasyonun stratejik amaçlarını yenilemesine ve iyileştirmesine destek veren bir düzeye gelmesidir.
#47
SORU: İşletme stratejisinin yönlendirilmesi nedir?
CEVAP: Benzersiz bir konumda olmasının nedeni, fevkalade müşteri, tedarikçi ilişkilerine sahip olması ve yeni ürün geliştirme yeteneklerinin rakipleri tarafından taklit edilmesinin oldukça güç olmasıdır. Gerçekten, şirketin başarısının tamamı büyük ölçüde özgün üretim becerilerine dayalıdır. Bu durumda işletmenin üretim stratejisi, şirketin stratejisini yönlendirir.
#48
SORU: Maliyete dayalı rekabet nedir?
CEVAP: Bir ürünü rakip ürünlerin fiyatlarına oranla daha düşük fiyatla sunmak anlamına gelmektedir. Bu tip rekabetin ihtiyacı işletme stratejisinden ortaya çıkar.
#49
SORU: Maliyete dayalı rekabet önceliğini geliştirmek için önceye neye odaklanmalıdır?
CEVAP: Üretim fonksiyonu, öncelikle iş gücü, malzeme ve tesis maliyetleri gibi sistemdeki maliyetlerin azaltılmasına odaklanmalıdır.
#50
SORU: Kalitenin iki boyutunun ilki nedir?
CEVAP: Yüksek performans tasarımıdır. Yüksek performans tasarımı, ürünün üstün özellikleri, sıkı toleranslar, uzun ömür ve mükemmel müşteri hizmeti gibi üretim özelliklerine odaklanmayı gerektirir.
#51
SORU: İşletmeler süreç kalitesini sağlamak için neye odaklanmalıdır?
CEVAP: Teçhizat, çalışan, hammadde gibi üretim bileşenlerine odaklanmalıdır. Rekabet önceliği kalite olan işletmeler müşteri ihtiyaçlarını giderecek ürünler tasarlamak ve ürünleri aynen tasarlandıkları gibi üretilmesini sağlayan üretim süreçlerini yürütmek zorundadırlar.
#52
SORU: Hızlı ve güvenilir teslimatı tanımlayınız.
CEVAP: Hız önceliği hızlı teslimat, güvenilirlik önceliği ise zamanında teslimat gibi zamanla ilgili konularda rekabet yapılması anlamına gelir. Bir başka rekabet önceliği gelişim hızıdır ve piyasada yeni bir fikrin ortaya çı karılması için gereken süredir.
#53
SORU:
İşletmeler açısından bakıldığında "strateji" nasıl tanımlanabilir?
CEVAP:
Strateji işletmeye yön vermek ve rekabet üstünlüğü sağlamak amacıyla işletme ve çevresini sürekli analiz ederek uyum sağlayacak amaçların belirlenmesi, faaliyetlerin planlanması ve gerekli araç ve kaynakların yeniden düzenlenmesi süreci” olarak tanımlanabilir.
#54
SORU:
Organizasyonlardaki strateji düzeyi piramidinin en üst seviyesinde ne yer almaktadır?
CEVAP:
Organizasyonlardaki strateji düzeyi piramidinin en üst seviyesinde yer alan şirket stratejisi birden fazla işletmeye sahip olan bir grup şirketin uzun dönem planlarını simgelemektedir.
#55
SORU:
Organizasyonlardaki strateji düzeyleri piramidin en alt düzeyinde yer alan fonksiyonel stratejilerin kapsamı nedir?
CEVAP:
Fonksiyonel stratejiler içerisinde üretim stratejisi, pazarlama stratejisi, yeni ürün geliştirme stratejisi, insan kaynakları stratejisi, finansal strateji, tedarik zinciri stratejisi ve bilgi teknolojileri yönetim stratejisi yer almaktadır.
#56
SORU:
Bir organizasyonun stratejisinde yöneticiler tarafından pek çok faktörün değerlendirilip bazı stratejik kararlar verilmesinde önem kazanan üç faktör nedir?
CEVAP: - Şirketin ne iş yaptığı ile ilgili anlayış geliştirme (şirketin misyonu)
- Bir pazar anlayışı geliştirip analiz etme (çevresel tarama)
- Şirketin güçlü yönlerini tanımlama (öz beceriler)
Bu üç faktör, şirketin uzun dönemli planlarının ya da bir başka deyişle, işletme stratejisinin oluşturulması için önemlidir.
#57
SORU:
Çevresel tarama nedir?
CEVAP:
Çevresel tarama, iş fırsatlarını ve tehlikelerini belirlemek için piyasadaki ekonomik ve politik eğilimler ile toplumdaki değişimleri analiz etmektir.
#58
SORU:
SWOT analizi nedir?
CEVAP:
Durum analizi ya da İngilizcedeki karşılığı olan SWOT analizi, organizasyonun güçlü ve zayıf (yetersiz) yönleri ile karşı karşıya kalabileceği fırsat ve tehditleri saptamakta kullanılan bir tekniktir.
#59
SORU:
ST Stratejisi hangi durumlarda uygulanabilen bir stratejidir?
CEVAP:
ST Stratejisi organizasyonun güçlü yönlerinin fazla olduğu ancak dış tehditlere fazlaca maruz kaldığı durumlarda uygulanabilen stratejidir. ST stratejisin dış tehdit ve tehlikelerle baş etmede güçlü yanlar ön plana çıkarılır. Örneğin, rakiplerin artması gibi bir tehlikenin baş göstermesi durumunda, organizasyonun güçlü yönleri olan servis ağı üstünlüğünün ve ürün kalitesinin daha ön plana çıkarıldığı stratejiler geliştirilebilir.
#60
SORU:
Üretim stratejisi nedir?
CEVAP:
İşletme stratejisini desteklemek için kaynakların tasarım ve kullanımını belirleyen üretim işlevleri için yapılan uzun vadeli plana üretim stratejisi denir.
#61
SORU:
Üretim stratejisinin işletme stratejisi ile olan ilişkisi hangi aşamalardan oluşmaktadır?
CEVAP:
Üretim stratejisinde önce işletme stratejisinin uygulanır, sonra işletme stratejisini desteklenir ve en son seviye olan işletme stratejisi yönlendirilir.
#62
SORU:
Profesör Hayes ve Wheelwright'in üretim fonksiyonunun rolünü ve katkısını değerlendirmek için kullanılabilen geliştirdiği modelin aşamaları nelerdir?
CEVAP:
Harward Üniversitesinden Profesör Hayes ve Wheelwright üretim fonksiyonunun rolünü ve katkısını değerlendirmek için kullanılabilen dört aşamalı bir model geliştirmiştir.
Aşama 1 (İçsel tarafsızlık - Internal neutrality)
Aşama 2 (Dışsal tarafsızlık - External neutrality)
Aşama 3 (İçsel destekçi -Internal supportive)
Aşama 4 (Dışsal destekçi - External supportive)
#63
SORU:
Üretim katkısının dört aşamalı modelinde hangi aşamada yer alan bir işletmenin kendi pazarında yer alan en iyi firmalardan biri olduğu söylenebilir?
CEVAP:
Aşama 3'te (İçsel destekçi -Internal supportive) yer alan bir işletmenin kendi pazarında yer alan en iyi firmalardan biri olduğu söylenebilir. Ancak işletmenin üretim faaliyetleri pazarın en iyisi değildir. Uygun üretim kaynaklarının geliştirilmesi suretiyle işletmenin rekabet ve stratejik hedefleri desteklenmiş olur
#64
SORU:
Üretim stratejisinin belirlenmesinde uygulanan yaklaşımlar nelerdir?
CEVAP:
Üretim stratejilerinin tanımlanması ve belirlenmesinde farklı yöntem ve yaklaşımlar geliştirilmiştir. “Yukarıdan aşağıya”, “aşağıdan yukarıya”, “pazar gereksinimleri” ve “üretim kaynakları” üretim stratejisinin belirlenmesinde uygulanan yaklaşımlardır.
#65
SORU:
Üretim stratejisinin, üst düzey stratejilerdeki hedeflerin daha alt düzey stratejilere yansıtması suretiyle oluşturulduğu yaklaşım hangisidir?
CEVAP:
Üretim stratejisinin, üst düzey stratejilerdeki hedeflerin daha alt düzey stratejilere yansıtması suretiyle oluşturulduğu yaklaşım yukarıdan aşağıyadır. Organizasyonun en üst yönetimi tarafından belirlenen stratejilerin alt düzeylere doğru yönlendirilmesi ile uygulanan geleneksel bir yöntemdir. Oldukça büyük ölçekli bir şirketler topluluğunun stratejik kararları, alt şirketlerinin hangi sektörlerde çalışacağı, bu şirketlerin hangi bölgelerde faaliyet göstereceği, sermayenin bu şirketler arasında nasıl paylaştırılacağı gibi konularda alınacak kararları içerir
#66
SORU:
Rekabet önceliği olarak esneklik neyi ifade etmektedir?
CEVAP:
Rekabet önceliği olarak esneklik, ürün çeşitliliği ve üretim hızının talebe göre ayarlanabilmesidir
#67
SORU:
Esneklik konusunda rekabet eden şirketler neden çoğu zaman hıza dayalı olarak rekabet edemezler?
CEVAP:
Esneklik konusunda rekabet eden şirketler çoğu zaman hıza dayalı olarak rekabet edemezler. Çünkü bu durum genellikle geleneksel bir üretim stratejisine uygundur ve üretim için daha fazla zaman gerektirir.
#68
SORU:
Bir rekabet önceliği olarak kalitenin hangi boyutları vardır?
CEVAP:
Bir rekabet önceliği olarak kalite iki boyuta sahiptir. Birincisi yüksek performans tasarımıdır. Yüksek performans tasarımı, ürünün üstün özellikleri, sıkı toleranslar, uzun ömür ve mükemmel müşteri hizmeti gibi üretim özelliklerine odaklanmayı gerektirir. İkinci boyut, mal ve hizmet tutarlılığıdır ve ürün veya hizmetlerin gerçek tasarım özelliklerini nasıl karşıladıklarını ölçer. Ürün tutarlılığına güçlü bir örnek dünyanın büyük bir bölümüne yayılmış hazır yemek üreticisi firmalar verilebilir. Bu firmalar dünyanın hemen hemen her yerinde ve her zaman aynı lezzet ve özellikte ürünü sunabilmektedirler. Kalite konusunda rekabet eden şirketler sadece yüksek performans tasarımı değil, aynı zamanda mal ve hizmet tutarlılığını da sağlayabilmelidirler.
#69
SORU:
Ödünleşme nedir?
CEVAP:
Ödünleşme, bir değeri elde etmek için başka bir değerden feragat etme durumudur.
#70
SORU:
Verimlilik hangi farklı şekillerde hesaplanabilmektedir?
CEVAP:
Verimlilik hesaplamaları tek bir girdiye, birden fazla girdiye veya tüm girdiye dayalı olarak hesaplanabilir.
#71
SORU:
Çıktının sadece tek bir girdiye oranı olarak hesaplanan verimlilik hangi tür verimliliktir?
CEVAP:
Çıktının sadece tek bir girdiye oranı olarak hesaplanan verimlilik kısmi verimliliktir.
#72
SORU:
Hacim esnekliği nedir?
CEVAP:
Talepteki değişikliklere ayak uydurabilmek için üretim miktarını hızlıca artırma veya azaltma yeteneğine hacim esnekliği denir.