Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Final 12. Deneme Sınavı

Toplam 20 Soru
PAYLAŞ:

1.Soru

Aşağıdakilerden hangisi bütünleştirici müzakere yaklaşımında kullanılan stratejilerden biridir?


İyi Polis / Kötü Polis Taktiği
Bogey Taktiği
Sessiz Kalma Taktiği
Büyük Kap/ Düşük Kap Taktiği
Perspektif Kazanmak

2.Soru

Bu yaklaşımda öfkelenmenin temelinde merkezi sinir sisteminin işleyişinin etkili olduğu vurgulanmaktadır. Beynin yanlış işlemesi, hormonlar ve kalıtım ihtimalleri dahilinde, öfke davranışları, kendine her zaman hedef bulabilir ve çevreden açık bir kışkırtma olmadan da meydana gelebilir. Bu yaklaşıma göre öfke, her bireyin içinde mevcuttur ve kendini açığa çıkarmak için fırsat kollamaktadır.

Yukarıda temel özellikleri verilen  öfke kontrolü kuramı aşağıdakilerden hangisidir?


Psikoanalitik Kuram

Davranışçı Kuram

Varoluşçu Kuram

Biyolojik Kuram

Etkileşimci Kuram


3.Soru

McGregor’un X-teorisi aşağıda verilen örneklerin hangisinde en iyi şekilde yansıtılmıştır?


Her ne kadar işgören işten kaytaran bir özellikte olsa da, eğer yönetici işgörenin gereksinimlerini karşılarsa örgütte verimliliğe katkı sağlar.
İşgörenler arasında bir anlaşmazlık olduğunda yönetici, arabuluculuk yaparak çatışmanın örgüte zarar verecek niteliğe ulaşmasını engeller.
Yönetici işgörenlerin düzeni bozacak eylemlerde bulunacaklarına ilişkin potansiyellerini bilir ve ona göre kontrol mekanizmalarını kullanarak olumsuz davranışları engeller.
Yöneticiler işgörenlerin insan doğası gereği iyi olduklarını varsayar ve onların örgüte zarar verecek çatışmalardan uzak duracaklarına ilişkin güven duyar.
Yönetici işgörenlerin baskı altında verimli çalışamayacaklarını ve baskı altındayken stres kaynaklı işlevsiz çatışmalara meyilli olabileceklerini düşünür ve onlara baskıcı ortamdan ziyade esnek ve destekleyici bir iklim yaratır.

4.Soru

Aşağıdakilerden hangisi meditasyon yapmanın yararlarından biri değildir?


Zihni sakinleştirerek bireyin mutlu olmasına yardımcı olur.

Zihnin berrak ve olumluya odaklanmasını sağlar.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

Hafızayı ve konsantrasyon gücünü artırır.

Boyun uzamasına yardımcı olur.


5.Soru

İletişimle ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?


İletişim; bireyler, gruplar ya da toplumlar arasında çeşitli yöntemlerle bilgi, düşünce ve inanç alışverişini sağlayan etkileşim sürecidir.

İletişim, bireylerin birbirlerine ortamdaki nesneler, olaylar, olgularla ilgili değişmeleri haber veren, bunlara ilişkin bilgilerini birbirine aktaran, aynı olgular, nesneler, sorunlar karşısında benzer yaşam deneyimlerinden kaynaklanan, benzer duygular taşıyıp, bunları birbirine ifade eden insanların oluşturduğu topluluk ya da toplum yaşamı içinde gerçekleştirilen tutum, yargı, düşünce ve duygu bildirişimleridir.

İletişim, hedef üzerinde bir değişimi gerçekleştirmek isteyen birinin bunu sağlayacağını umduğu anlamı, karşı tarafın anlayacağı biçimde kodlaması ve iletişim kanalları vasıtasıyla hedef tarafa ulaştırması, hedefin de bu anlamı çözerek bundan etkilenme derecesidir.

İnsanların duyuları yardımıyla çevrelerinden elde ettikleri bilgileri bir araya getirip düzenleyerek kendileri için anlamlandırmalarıdır.

İletişim sürecinde bir sözcüğün anlaşılması için gönderici ve alıcının bu sözcüğe aynı anlamı vermesi gereklidir. Aynı anlamı sağlayan şey gönderici ve alıcının ortak deneyim alanlarıdır.


6.Soru

Müzakere çatışma çözme yönteminde süreç kim tarafından kontrol edilmektedir?


Uzlaştırıcı

Taraflar

Hakem

Arabulucu

Uzman


7.Soru

Öfkeyi; “insanın yok oluşa, işlenmemiş potansiyele ve yaşamın anlamsızlığına karşı tepkide bulunması olarak” açıklayan kuram aşağıdakilerden hangisidir?


Biyolojik kuramlar
Davranışçı kuramlar
Varoluşçu kuramlar
Bilişsel kuramlar
Edimsel kuramlar

8.Soru

Hedefleri olabildiğince yüksek tutan, verimlilik odaklı olan ve benlik algıları çok katı olan yöneticinin hangi liderlik stiline sahip olduğu söylenebilir?


Otokratik

İlgisiz

Demokratik

Girişimci

Dönüşümcü


9.Soru

Aşağıda öfke ile ilgili verilen durumlar ve öfkeye neden olan duygu durum eşleştirmelerinden hangisi yanlış olarak verilmiştir?


Bireyin adaletsiz bir şekilde muamele gördüğünü hissetmesi (Haksızlık)

Başkalarını suçlamanın uygun olduğunun kabul edilmesi (Kabahatlilik)

Öfke yaşantısı olan bireylerin öfkelerini göstermek yoluyla sorunu çözebileceklerine inanması (Kurgulama-Hareketlilik)

Bireyin olumsuz olayların kontrol edilebileceğine olan inancı (Önlenebilirlik)

Başkarı tarafından hafife alınması (Görmezden Gelme)


10.Soru

I. Kuralları uygulama, ayırma, II. Yapılan işi belirgin kılma veya aydınlatma, III. Ortak bir düşman veya dışarıdan birisi ile rekabet, IV. Üyelerin rotasyonu, V. Kaynakları arttırma, birlikteliği ödüllendirme, VI. Takım oluşturma, problem çözme, örgüt geliştirme şeklinde sıralanan liderlik özelliklerinden hangileri otokratik liderlik stiline uygun niteliktedir?


I, IV
III, VI
I, II, III, VI
I, II, III, V
IV, V, VI

11.Soru

Demokratik liderlik stilini benimseyen bir lider örgütteki verimliliği arttırmak için aşağıdaki adımlardan hangisini atarsa benimsediği liderlik stilinin yaklaşımına uygun davranmamış olur?


Kurallara Odaklanma
Kaynak Arttırma
Takım Oluşturma
Beceri Geliştirme
Örgüt İçi Rotasyon

12.Soru

I- İlgisiz liderlik-insan doğasına ilişkin kötümser görüş II- İlgisiz lider- insan doğasına ilişkin iyimser görüş III- Otokratik lider-insan doğasına ilişkin karmaşık görüş IV- Demokratik lider-insan doğasına ilişkin karmaşık görüş Yukarıdaki eşleştirmelerden hangisi veya hangileri doğru olarak verilmiştir?


I-III-IV
II-III-IV
II ve IV
II ve III
I ve IV

13.Soru

Aşağıdaki ifade hangi kavramı tanımlamaktadır?

Amaca yönelmiş davranışın engellenmesi veya haksızlık algısı karşısında, hangi şiddette gerginlik, sinirlilik, hiddet gibi öznel duyumsamaların yaşandığını yansıtan bir duygudur. Zaman, meka^n ve olay içinde değişim gösterebilmekte ve çevredeki uyarıcılara bağlı olarak değişebilmektedir.


Hiddet

Durumluk Öfke

Sürekli Öfke

Çatışma

Saldırganlık


14.Soru

Aşağıdakilerden hangisi, "başkalarının sana nasıl davranmasını istiyorsan sen de onlara öyle davran" ilkesini açıklayan kriterdir?


Geleneksel rekabetçi pazarlık
Evrensellik
Dağıtım adaleti
Faydacılık
Altın kural

15.Soru

Aşağıdakilerden hangisi çatışmanın örgütler üzerindeki olumsuz sonuçlarından biri değildir?


Bireyler arası çatışma, bireylerin işlerini sevme derecelerini, bir başka ifadeyle iş tatminidüzeylerini etkilemektedir. O¨zellikle bireysel çekişmelerden, anlaşmazlıklardan kaynaklanan duygusal çatışma arttıkça, bireylerin iş tatmini azalmaktadır.

Duygusal çatışma, iş tatminin azalmasına, huzurlu, barışçıl çalışma ortamının bozulmasına ve işbirliğinin azalmasına neden olur. Bu sonuçlar ise, bireylerin örgütlerine duydukları aidiyet duygusuna, bir başka ifadeyle örgütsel bağlılığa zarar verir.

Güven ilişkisi, bireylerin ve örgütlerin başarısında önemli bir rol oynar. Bireyler arasında güven yüksek olduğunda, bireyler, bilgilerini birbirleriyle paylaşır, işbirliği yapar ve koordinasyonları yüksek olur.

Bilişsel çatışma, bireylerin yaratıcılığını, öğrenme isteğini arttırmaktadır. Fakat çatışmanın yoğunluğu arttıkça ve gerilim yükseldikçe, üyelerin performansı ve iş tatmini olumsuz etkilenmektedir.

Sürekli çatışma yaşayan veya şiddetli çatışma yaşayan bireylerin stres düzeyleri artış göstermektedir.


16.Soru

Aşağıdakilerden hangisi öfkenin dolaylı işaretlerinden biridir?


Fiziksel ve sözel saldırı

Önyargılı olma

İçe kapanma

Sorun çıkarma

Aşırı eleştiricilik


17.Soru

Orta öğretim yıllarında çok iyi anlaştığınız bir arkadaşınızdan eskisi kadar zevk almayışınızın nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?


Arkadaşınızla ortak deneyim alanızın boyutlarının farklılaşması

Arkadaşınızın zaman geçtikçe içine kapanması

Arkadaşınızın iletişim becerilerinin iyi olmaması

Yeni arkadaşlarınızın ondan daha iyi olmaları

Arkadaşınızın adresini kaybetmeniz.


18.Soru

"Öfke anında kaşlar çatılır, alın kırışır, boyun damarları genişler." çatışma anında öfkenin bu şekilde yansıması, aşağıda verilen belirtilerden hangisine girmektedir? 


Duygusal Belirtiler

Zihinsel Belirtiler

Yüzdeki Belirtiler

Kalpteki Belirtiler

Ağızdaki Belirtiler


19.Soru

Aşağıdakilerden hangisi çatışma konusunda Modern Yaklaşımın temel görüşlerinden birisi değildir?


Çatışma, rekabeti arttırır. 

Çatışma, insan varlığının doğal bir sonucudur.

Çatışma, kaynakların israf edilmesine, varlıkların zarar görmesine neden olur. Bu nedenle de örgüt ve ülkelerin etkinliğini azaltır.

Çatışma, rekabet yaratarak, kullanılmayan kaynakların, yeteneklerin kullanılmasını sağlar

Bir dereceye kadar olan çatışma istenir. Bu nedenle de belli bir derecedeki çatışma desteklenmelidir.


20.Soru

Aşağıdakilerden hangisi öfke duygusunun vücuttaki davranışsal belirtileri arasında yer alır?


İlaç kullanımı

Kaygı

Dişleri gıcırdatmak

Uykusuzluk

Ellerin titremesi