BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ Dersi BESİNLERİN ENERJİ DEĞERLERİ soru cevapları:

Toplam 21 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Anabolizma ne demektir?


CEVAP:

Anabolizma basit moleküllerden proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve nükleik asitler gibi makromoleküllerin sentezlendiği metabolizma fazıdır.


#2

SORU:

Katabolizma ne demektir?


CEVAP:

Katabolizma karbonhidrat, yağ ve proteinlerin basit moleküllere yıkımı ile serbest enerjinin elde edildiği metabolizma fazıdır.


#3

SORU:

Makro besin öğeleri nelerdir?


CEVAP:

Makro besin ögeleri, vücut için yüksek miktarda ihtiyaç duyulan ve temel enerji kaynağı olarak kullanılan besin ögeleridir. Besinlerin içeriğinde karbonhidrat, protein, yağlar gibi makro besin ögeleri bulunur.


#4

SORU:

Mikro besin ögeleri nelerdir?


CEVAP:

Mikro besin ögeleri, vücut için az miktarda ihtiyaç duyulan ve enerji içermeyen ancak birçok yaşamsal faaliyette anahtar rol oynayan besin ögeleridir.


#5

SORU:

Metabolize edilebilir enerji değeri ne demektir?


CEVAP:

Besinlerin verdikleri enerji miktarları hesaplanırken; sindirim, emilim, dışkı ve idrardan kaynaklanan kayıplar dikkate alınarak, kalorimetrede bulunan enerji değerlerinde düzeltmeler yapılır. Bulunan bu değerler, besin ögelerinin vücutta verdikleri gerçek enerji miktarıdır ve buna besin ögelerinin “metabolize edilebilir enerji değeri” denir.


#6

SORU:

Enerji yoğunluğu ne demektir?


CEVAP:

Enerji yoğunluğu besinle alınan enerjinin besinin ağırlığına oranıdır. Meyve ve sebzeler ağırlıklarına göre oldukça az enerji verirler. Dolayısıyla enerji yoğunlukları düşüktür. Günlük toplam tüketimde su ve posa enerji yoğunluğunu dengelemek açısından önemlidir. Enerji yoğunluğunu artıran en önemli besin ögesi yağlardır.


#7

SORU:

Bazal metabolizma hızı ne demektir?


CEVAP:

Tam istirahat halinde organların çalışması için harcanan enerji miktarına bazal metabolizma hızı (BMR) denir. BMR yerine dinlenme metabolik hız deyimi de kullanılmaktadır. Bazal metabolizma hızı kişiler arasında farklılık gösterir.


#8

SORU:

BMR' nin ölçümü nasıl belirlenir?


CEVAP:

BMR’ nin belirlenmesi için kişi 12 saat açlıktan sonra tam istirahat halinde iken 10 dakika sürede tükettiği oksijen miktarı ölçülür, oksijen miktarı günlük tüketim miktarına çevrilir ve oksijenin enerji eşdeğeri olan 4.825 ile çarpılarak harcanan enerji hesaplanır. Bulunan değer aynı yaş, cinsiyet ve vücut yüzeyindeki ideal kişi değeri ile karşılaştırılır ve yüzde olarak ideallikten sapması belirlenir. Bu değerin ideal rakamlardan %±10-15 oranında sapması normal kabul edilir.


#9

SORU:

Toplam Enerji Gereksiniminin Hesaplanması nasıl yapılır?


CEVAP:

Vücudun günlük enerji gereksinimi bazal metabolizma hızı (BMR), fiziksel aktivite (PA) ve besinlerin termik etkisinin (TEF) toplamıdır. BMR, toplam metabolizma hızının %60’ına eşittir. Geriye kalan enerjinin %10-15’lik kısmı almış olduğumuz gıdaların emilimi sırasında harcanır. Kalan %15-30’luk kısmı ise gün içindeki fiziksel faaliyetler için harcanır. Gün içinde fiziksel aktivite ne kadar fazla ise metabolizma hız oranı da o kadar artar.


#10

SORU:

Erişkinler yaşlandıkça enerji gereksinimleri ne olur?


CEVAP:

Erişkinler yaşlandıkça enerji gereksinimleri azalır. Bunun başlıca sebebi yaşlılıkla birlikte fiziksel aktivitenin azalmasıdır.  Enerji gereksinimi iklim yönünden ele alındığında ise çok sıcak veya çok soğuk iklimlerde ev dışı fiziksel faaliyetlerin kısıtlanması nedeni ile enerji gereksinimlerinin azaldığı görülür. 


#11

SORU:

Enerji ihtiyacının arttığı durum ne zamandır?


CEVAP:

Enerji ihtiyacının arttığı bir durum da çocukluk dönemidir. İlk yaşta bebekler beden ağırlığının kg’ı başına yaklaşık 100 kcal, ikinci yaşta ise 105 kcal enerji harcar. Bu değer ortalama bir yetişkinin ihtiyacının 2,5 katıdır.


#12

SORU:

Gebelikte enerji gereksinimi durumu nedir?


CEVAP:

Gebelikte bebeğin gelişmesi ve annenin artan vücut ağırlığına bağlı olarak enerji gereksinimi gebelik boyunca giderek artar. Özellikle gebeliğin sonuna doğru bazal metabolizmada %20 gibi bir artış gözlenir.


#13

SORU:

Ergenlik döneminde enerji gereksinimi durumu nedir?


CEVAP:

Ergenlik döneminde boy ve vücut ağırlığındaki hızlı artış, enerji gereksinimini de beraberinde artırır.


#14

SORU:

Enerji dengesizliği sorunları nasıl belirlenir?


CEVAP:

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için enerji dengesinin sağlanması gerekmektedir. Kişilerin vücut ağırlıklarını dengede tutmaları için besinlerden aldıkları enerji ile harcadıkları enerji miktarının eşit olması gerekir. Beslenme düzeniyle alınan enerjinin vücudun toplam enerji ihtiyacından az olması zayıflığı, çok olması ise şişmanlığı ortaya çıkmaktadır.


#15

SORU:

Şişmanlık kavramı nasıl tanımlanır?


CEVAP:

Beslenme sonucu alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda enerjinin fazlası vücutta yağ olarak depolanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) vücutta sağlığı bozacak şekilde anormal veya aşırı yağ birikmesini obezite yani şişmanlık olarak tanımlamıştır.


#16

SORU:

Yetişkin erkek ve kadınlarda yağ dokusu oranı nedir?


CEVAP:

Yetişkin erkeklerin vücut ağırlığının %15-18’i, kadınların ise %20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır.


#17

SORU:

Amerika Birleşik Devletleri'nde obezite ne olarak görülmektedir?


CEVAP:

Gelişmekte olan ülkelerde artmış bir açlık sorunu devam etse de, obezite başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere birçok ülkede önlenebilir ölümlerin en önemli nedeni olan hastalık olarak kabul edilmektedir.


#18

SORU:

Obezite vücudun hangi sistemlerinde olumsuz etki yaratmaktadır?


CEVAP:

Endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem gibi vücut sistemleri ve psikososyal durum üzerinde olumsuz etkiler yaratmasıyla obezite birçok sağlık sorununa neden olmaktadır


#19

SORU:

Beden kitle indeksi nasıl hesaplanır?


CEVAP:

Beden kitle indeksi (BKİ), vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanır. WHO’nun belirlemiş olduğu yetişkinlerin beden kitle indeksine göre sınıflandırması Çizelge 5.9’da verilmektedir.

BKİ = Ağırlık (kg) / (Boy uzunluğu (m))2
Örneğin 98 kg ağırlığında ve 180 cm boyunda bir erkeğin;
BKİ = 98 / 1,80 2 = 30,25 olarak hesaplanır.


#20

SORU:

Zayıflık nasıl oluşmaktadır?


CEVAP:

Beslenme sonucu alınan enerjinin harcanan enerjiden az olması durumunda vücutta depolanmış yağların harcanması söz konusu olmaktadır. Vücut yeterli enerjiyi besinlerden alamadığı zaman hareketlerini yavaşlatmak suretiyle enerji dengesi sağlamaya çalışır. Ancak bu yavaşlamanın yetmediği durumlarda depolanmış olan enerjiyi kullanır. Uzun süreli yetersiz enerji ile beslenme sonucunda zayıflık oluşmaktadır.


#21

SORU:

Zayıflığın genel olarak sebepleri nelerdir?


CEVAP:

Zayıflığın sebebi kimi zaman yetersiz besin alınması, kimi zamanda alınan besinlerin vücut tarafından tam anlamıyla emilememesi olabilir. Uzun süreli hastalıklar, kronik ishal, bağırsak parazitleri gibi etmenler besinlerin emilimine engel olmaktadır. Zayıflama ile birlikte hastalıklara olan direnç de azalacağından diğer sağlık problemlerini de beraberinde getirir.