KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MUHASEBE UYGULAMALARI Dersi KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE MUHASEBE SİSTEMİ soru cevapları:

Toplam 54 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikleri Yönetmeliğine göre otel nasıl tanımlanır?


CEVAP: Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikleri Yönetmeliğine göre Oteller, asıl işlevi geceleme ihtiyacını karşılamak olan, bunun yanında yeme içme, spor ve eğlence ihtiyaçları için de yardımcı ve tamamlayıcı birimleri bünyelerinde bulunduran tesislerdir.

#2

SORU: 5 yıldızlı otellerin oda sayısı nedir?


CEVAP: En az 120 odası bulunan oteller 5 yıldızlı otel olabilirler.

#3

SORU: Konaklama işletmelerinin ana işlevi nedir?


CEVAP: Konaklama işletmesinin ana işlevi, seyahat hâlindeki insanların geçici konaklama (geceleme) gereksinimini karşılamaktır. Bu tür işletmeler konaklama hizmeti yanında genellikle yeme-içme, eğlenme, spor ve kültür etkinliklerinde bulunma olanakları da sunar.

#4

SORU: Konaklama işletmelerinin faaliyetleri nelerdir? Açıklayınız.


CEVAP: Konaklama işletmelerinin faaliyetleri: ? Konaklama hizmetleri, ? Yiyecek-içecek hizmetleri, ? Teknik hizmetler, ? İdari ve genel hizmetlerdir. Konaklama Hizmetleri, Konaklama (oda ve kat) hizmetleri konaklama işletmesinin adeta varlık nedenidir. Konaklama işletmesinin ana faaliyet konusunu oluşturan gelir kaynağı oda satışıdır. Yiyecek- İçecek Hizmetleri, konaklama işletmesinde çoğu zaman oda fiyatına dâhil olan kahvaltı ve bunun yanında gün boyu tesiste kalacaklar için sunulan öğün yemekleri veya ara içecekler ya da konuk için farklı lezzet seçenekleri sunan ücretli restoran hizmetlerini kapsar. Teknik hizmetler, konaklama işletmesinde kullanılan bina, tesis, cihaz ve aletlerin bakımı, havuz bakımı, su temini, ısıtma, havalandırma, aydınlatma, atıkların temizlenmesi, çevre düzenlemesi gibi hizmetler bu grupta ele alınabilir. Teknik hizmetler, ağırlıklı olarak konaklama hizmetinin tamamlayıcı unsurları niteliğindedir. İdari ve genel hizmetler, kapsamında, her işletmenin sürdürülebilirliği bakımından gerekli olan yönetim, pazarlama, muhasebe, güvenlik vb. hizmetler sayılabilir.

#5

SORU: Muhasebe nedir?


CEVAP: Muhasebe, işletmenin mali yapısı ve faaliyetlerine ait para değeriyle ölçülebilen değişikliklerin, genel kabul görmüş kavram ve ilkeler çerçevesinde kaydedilmesi ve raporlanması sürecidir. Daha geniş bir tanımla muhasebe işletmenin varlıkları, öz sermayesi ve borçlarında değişikliğe neden olan işlemleri kaydeden, sınıflandıran, özetleyen, gerektiğinde analiz ederek yorumlamak suretiyle, ilgili taraflara raporlar şeklinde sunan bir bilgi sistemidir.

#6

SORU: Muhasebe bilgi sistemlerinin unsurları nelerdir?


CEVAP: Muhasebe bilgi sistemlerinin unsurları: ? Mali işlem verileri ? Donanım ? Yazılım ? İnsan ? Düzenlemeler ? Raporlardır.

#7

SORU: Veri nedir?


CEVAP: Veri, işletmenin kendi içinde ve çevresi ile olan ilişkilere ait gözlem, deneyim ve olayların sonuçlarının yazı, rakam, şekil, resim vb. sesli veya görünen sembollerle ifadesidir.

#8

SORU: Muhasebe yönergeleri nedir?


CEVAP: Muhasebe uygulamalarının kuramsal ve yasal çerçeveye uygunluğu yanında, işletme düzeyinde de bazı düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bunların başında işletmenin örgüt yapısı içinde muhasebenin yerinin belirlenmesi ve muhasebe bölümü çalışanlarının görev ve yetkilerinin düzenlenmesi gelir. Bu aynı zamanda bir iç kontrol konusudur. İşletmede muhasebe uygulamalarının standartlaştırılmasını sağlayan en önemli araç ise genellikle hesap planı ve açıklamaları adıyla bilinen muhasebe yönergeleridir. Bu uygulama rehberinde, işletmede geçerli muhasebe politikaları, görev tanımları, iş ve bilgi akış düzeni, kayıt ve belge düzeni, hesap planı ve açıklamaları, veri tabanının oluşturulması, mali tabloların hazırlanması, yazışma kuralları gibi gerekli tüm açıklamalar bir sistematik içinde yer alır.

#9

SORU: Muhasebenin raporlama düzeni nasıldır?


CEVAP: Muhasebenin iki temel raporlama düzenine sahip olduğu söylenebilir. Bunun birincisi işletmeyle ilgili bilgi kullanıcılara genel bilgi sunan finansal raporlamadır. Finansal muhasebe kapsamında temel mali tablolar olan bilanço (finansal durum tablosu) ve gelir tablosu, tüm ilgili taraflara tek tip olarak raporlanır. Bu kapsamdaki bilgiler asgari bilgi verme gerekliliğini yerine getirmeyi amaçlayan çok genel açıklamalardır. Bu bilgilerden kararlarda yararlanılabilmesi için, bilgilerin tekrar işlenmesi, yani mali analiz yapılması gerekir. İkinci raporlama; işletme içi bilgi kullanıcılara, özellikle de işletme yöneticilerine yöneliktir. Üretim süreçlerinin bulunduğu sanayi ve hizmet işletmelerinde maliyet muhasebesi aracılığıyla üretilen, maliyet temelli ayrıntılı bilgiler, yönetim muhasebesi yöntemleriyle yönetsel kararlara uygulanabilir hâle getirilir. Yönetim kademelerine raporlanır. Maliyet kontrolü, yatırım kararları, fiyatlama kararları, işgücü verimliliği, müşteri kârlılığı gibi önemli kararların yanında, bölüm faaliyetleri, bütçeleme ve günlük işlerin yürütülmesiyle ilgili pek çok bilgi de bu kanalla elde edilir ve değerlendirilir.

#10

SORU: Muhasebenin temel kavramları nelerdir?


CEVAP: Muhasebenin temel kavramları Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri (MSUGT) kapsamında yayımlanarak 1.1.1994’ten itibaren yasal dayanağa kavuşturulmuştur. Temel kavramlar şunlardır: ? Sosyal sorumluluk ? Kişilik ? İşletmenin sürekliliği ? Dönemsellik ? Parayla ölçülme ? Maliyet esası ? Tarafsızlık ve belgelendirme ? Tutarlılık ? Tam açıklama ? İhtiyatlılık ? Önemlilik ? Özün önceliği.

#11

SORU: Genel Kabul Görmüş Muhasebe ilkeleri nelerdir?


CEVAP: ? Bilanço ilkeleri: Varlıklara ilişkin ilkeler Yabancı kaynaklara ilişkin ilkeler Öz kaynaklara ilişkin ilkeler ? Gelir Tablosu ilkeleri: Gelirler ile ilgili ilkeler Giderler ile ilgili ilkeler.

#12

SORU: Bilanço eşitliği nedir?


CEVAP: Bilanço eşitliği işletmenin varlıklarının toplam değeri ile kaynaklarının toplam değerinin aynı olmasıdır.

#13

SORU: Muhasebe dönemi nedir?


CEVAP: 1 Ocak da başlayıp 31 Aralık da biten, bir takvim yılına denk gelen süreye muhasebe dönemi denir.

#14

SORU: Dönem içi işlemler ne zaman başlar?


CEVAP: Dönem başı işlemlerinin tamamlanmasıyla dönem içi işlemler başlamış olur.

#15

SORU: Dönem sonu envanter işlemleri nedir?


CEVAP: Dönem sonuna gelindiğinde genel geçici mizanda özetlenen ve hesap dönemi boyunca yapılmış olan kayıtların doğruluğundan emin olmak için, kayıtlar bir kenara bırakılır ve işletmenin sahip olduğu varlıklarla bunların kaynakları, miktar ve tutar olarak tek tek tespit edilir. Bu zorlu sürece dönem sonu envanter işlemleri denir.

#16

SORU: Hesap nedir?


CEVAP: Hesap mali işlemlerin kaydedildiği çizelgedir.

#17

SORU: Aktif hesaplar nedir?


CEVAP: Aktif hesaplar, varlıklardaki değişiklikleri izlemek için kullanılır. Varlıklarda artışlar için bu hesaplar borçlandırılır, azalışlar için alacaklandırılır. Varlık hesapları kalan verdiğinde, borç kalanı verir.

#18

SORU: Pasif hesaplar nedir?


CEVAP: Pasif hesapla, borç ve öz sermaye unsurlarındaki değişikliklerin izlenmesi için kullanılır. Bu hesaplar, kaynaklardaki artışlar için alacaklandırılır, azalışlar için borçlandırılır. Kaynak hesapları kalan verdiklerinde alacak kalanı verir.

#19

SORU: Gelir hesapları nedir?


CEVAP: Gelir hesapları, dönem içinde sermayede artışa neden olan işlemler için kullanılır. Gelirlerdeki artışlar için alacaklandırılır. Hesap dönemi sonunda gelir hesaplarının alacak kalanları, Dönem Kârı veya Zararı Hesabına devredilerek kapatılır.

#20

SORU: Gider hesapları nedir?


CEVAP: Gider hesapları, dönem içinde sermayede azalışa neden olan işlemler için kullanılır. Giderlerdeki artışlar için borçlandırılır. Hesap dönemi sonunda gider hesaplarının borç kalanları, Dönem Kârı veya Zararı Hesabına devredilerek kapatılır.

#21

SORU: Hesap planı nedir?


CEVAP: Hesap planı bir işletmede kullanılacak tüm hesapların düzenli listesidir.

#22

SORU: Hesap sınıfları nelerdir?


CEVAP: Hesap sınıfları: 1. Dönen Varlıklar 2. Duran Varlıklar 3. Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar 4. Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar 5. Öz Kaynaklar 6. Gelir Tablosu Hesapları 7. Maliyet Hesapları 8. (Serbest) 9. Nazım Hesaplar şeklindedir.

#23

SORU: Tek Düzen Hesap planında kapsamında 6 nolu hesap grubunda hangi hesap yer alır?


CEVAP: Gelir gider hesapları.

#24

SORU: Küçük işletmeler net satış ve net aktif büyüklüklerini hangi hesap grubunda yaparlar?


CEVAP: 7/B

#25

SORU: Gider yeri nedir?


CEVAP: Gider yeri, mamul ve hizmet üretim faaliyetinin gerçekleştiği ve maliyetlerin oluştuğu birimlerdir. Giderlerin gider yeri itibariyle izlenmesi, dengeli biçimde toplanıp dağıtılması, maliyet verilerinin planlama, kontrol ve çeşitli yönetim kararlarında kullanılmasına olanak sağlar.

#26

SORU: Hizmet işletmelerinde hizmet üretim maliyetini oluşturan tüketimler hangi hesapta izlenir?


CEVAP: Hizmet işletmelerinde hizmet üretim maliyetini oluşturan tüketimler 740 Hizmet Üretim Maliyeti hesabında toplanır. Birer hizmet işletmesi olan konaklama işletmelerinde de ana faaliyetlerin (oda ve kat hizmetleri ile yiyecek içecek hizmetlerinin) gerçekleştirilmesi için yapılan malzeme, işçilik ve diğer gider türlerine ait tutarlar bu hesapta biriktirilir.

#27

SORU: Maliyet hesabı nedir?


CEVAP: Türkiye’de 1 Ocak 1994’te yürürlüğe giren ve işletmelerde kullanılması zorunlu olan Tekdüzen Hesap Planı (THP) kapsamında mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği maliyet hesapları mevcuttur.

#28

SORU: 600 Yurt İçi Satışlar hesabı kapsamında hangi birimler ele alınır?


CEVAP: 600 Yurtiçi Satışlar hesabı birinci düzey ana hesap olarak toplam satış hasılatını gösterir.

#29

SORU: Konaklama işletmelerinde gider hesapları nelerdir?


CEVAP: Konaklama işletmelerinde hizmet üretim maliyeti ile temel faaliyetler için yapılan giderler iki hesap grubunda ele alınır. Faaliyet ve finansman giderleri olarak adlandırılan giderler, ortaya çıktıklarında önce bu gider hesaplarına kaydedilmelidir. Maliyet hesaplarının 7/A kodunu alan birinci grubunda giderler, işletme işlevlerine (fonksiyon esasına) göre sınıflandırılmıştır. 7/B kodunu taşıyan ikinci grupta ise giderler, çeşit (tür) esasına göre sınıflandırılmıştır. Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen net satış ve net aktif büyüklüklerine göre işletmelerin 7/A hesap grubunu uygulama zorunluluk sınırları belirlenmektedir.

#30

SORU: 740 hizmet üretim maliyeti hesabında biriken maliyetler hangi hesaba devredilerek dönem giderine dönüştürülür?


CEVAP: 622 Satılan Hizmet Maliyeti Hesabı.

#31

SORU: 7/A maliyet hesapları nelerdir?


CEVAP: 7/A maliyet hesapları ? 710 Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri ? 720 Direkt İşçilik Giderleri ? 730 Genel Üretim Giderleri ? 740 Hizmet Üretim Maliyeti ? 750 Araştırma ve Geliştirme Giderleri ? 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri ? 770 Genel Yönetim Giderleri ? 780 Finansman Giderler

#32

SORU: Mamul üretim maliyetleri hangi hesapta incelenir?


CEVAP: Mamul üretim maliyetleri; ? 710 ? 720 ? 730 kodlu gider hesaplarında incelenir.

#33

SORU: Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde belirtilen gider yerleri nelerdir?


CEVAP: Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde belirtilen gider yerleri; ? Esas Üretim Gider Yerleri ? Yardımcı Üretim Gider Yerleri ? Yardımcı Hizmet Gider Yerleri ? Yatırım Gider Yerleri ? Üretim Yerleri Yönetimi Gider Yerleri ? Araştırma ve Geliştirme Gider Yerleri ? Pazarlama, Satış ve Dağıtım Gider Yerleri ? Genel Yönetim Gider Yerleri ? Finansman Gider Yerleri.

#34

SORU: 7/B maliyet hesapları nelerdir?


CEVAP: 7/B maliyet hesapları: ? 790 İlk Madde ve Malzeme Giderleri ? 791 İşçi Ücret ve Giderleri ? 792 Memur Ücret ve Giderleri ? 793 Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler ? 794 Çeşitli Giderler ? 795 Vergi, Resim ve Harçlar ? 796 Amortismanlar ve Tükenme Payları ? 797 Finansman Giderleri ? 798 Gider Çeşitleri Yansıtma Hesabı ? 799 Üretim Maliyet Hesabı olarak sıralanır.

#35

SORU:

Konaklama işletmesinin tanımı ve işlevleri nelerdir?


CEVAP:

Turizm alanında faaliyet gösteren seyahat, ulaştırma, tur organizasyonu, yiyecek içecek ve eğlence gibi çeşitli işletme türlerinden biri de konaklama işletmeleridir. Konaklama işletmesinin ana işlevi, seyahat hâlindeki insanların geçici konaklama (geceleme) gereksinimini karşılamaktır. Bu tür işletmeler konaklama hizmeti yanında genellikle yeme-içme, eğlenme, spor ve kültür etkinliklerinde bulunma olanakları da sunar.


#36

SORU:

Konaklama işletmesi faaliyetleri nelerdir?


CEVAP:

Konaklama işletmesi faaliyetleri:

  • Konaklama hizmetleri,
  • Yiyecek-içecek hizmetleri,
  • Teknik hizmetler,
  • idari ve genel

#37

SORU:

Konaklama işletmelerinde Yiyecek-içecek hizmetleri kapsamını açıklayınız.


CEVAP:

Yiyecek-içecek hizmetleri, konaklama işletmesinde çoğu zaman oda fiyatına dâhil olan kahvaltı ve bunun yanında gün boyu tesiste kalacaklar için sunulan öğün yemekleri veya ara içecekler ya da konuk için farklı lezzet seçenekleri sunan ücretli restoran hizmetlerini kapsar. Yiyecek ve içeceğin ne oranda konaklama fiyatına dâhil edileceği genellikle satış (rezervasyon) sırasında belirlenmektedir. Bu bölümde verilen hizmetler hem önemli bir gelir kaynağıdır hem de önemli maliyet kalemlerini oluşturur. Ancak yiyecek içecek faaliyetlerinin çok daha dikkatli planlanması ve sıkı kontrolü gerekir. Malzeme ve enerji tüketimi ile işçilik maliyetlerinin kontrolü yanında müşteri (konuk) memnuniyeti açısından yiyecek-içecek faaliyetleri konaklama işletmesinin en ilgi çekici yönetim alanını oluşturmaktadır denilebilir.


#38

SORU:

Konaklama işletmelerinde idari ve genel hizmetler ile ne kast edilmektedir?


CEVAP:

idari ve genel hizmetler kapsamında, her işletmenin sürdürülebilirliği bakımından gerekli olan yönetim, pazarlama, muhasebe, güvenlik vb. hizmetler sayılabilir. Geleneksel yönetim faaliyetlerine ek olarak otellerde gerek konukların gerekse otel bütünlüğünün korunması ve kaza, hırsızlık, yangın gibi istenmeyen durumlara karşı önlem alınması bakımından güvenlik konusu son yıllarda daha da önem kazanmıştır.


#39

SORU:

Konaklama işletmelerinde muhasebe nasıl tanımlanmaktadır?


CEVAP:

Muhasebe, işletmenin mali yapısı ve faaliyetlerine ait para değeriyle ölçülebilen değişikliklerin, genel kabul görmüş kavram ve ilkeler çerçevesinde kaydedilmesi ve raporlanması sürecidir. Daha geniş bir tanımla muhasebe işletmenin varlıkları, öz sermayesi ve borçlarında değişikliğe neden olan işlemleri kaydeden, sınırlandıran, özetleyen, gerektiğinde analiz ederek yorumlamak suretiyle, ilgili taraşara raporlar şeklinde sunan bir bilgi sistemidir.


#40

SORU:

Muhasebe bilgi sisteminin unsurları nelerdir?


CEVAP:

Muhasebe bilgi sisteminin unsurları şöyle sıralanabilir:

  • Mali işlem verileri
  • Donanım
  • Yazılım
  • insan
  • Düzenlemeler
  • Raporlar

#41

SORU:

Muhasebe bilgi sisteminde kullanılan donanımlar nelerdir?


CEVAP:

Hemen her alanda olduğu gibi çağdaş muhasebe uygulamalarının da temel aracı bilgisayarlardır. Muhasebe bilgi sisteminde kullanılan bilgisayar merkezi işlem birimi, bellek birimleri, manyetik diskler, okuyucu ve tarayıcılar, bilgisayar ağ bağlantı elemanları, yazıcılar vb. donanım unsurlarını oluşturmaktadır.


#42

SORU:

Muhasebe bilgi sisteminin unsurlarından "düzenlemeler" neleri kapsamaktadır?


CEVAP:

Muhasebe uygulamaları evrensel nitelikte genel kabul gören temel kavram ve ilkeler çerçevesinde yürütülür. Ayrıca gerek uluslararası faaliyette bulunan işletmelerin uygulamalarını gerekse ulusal düzeydeki uygulamaları şekillendiren standartlar belirlenmiştir. Bir başka ifadeyle bu genel çerçeveyi, finansal muhasebenin amaçlarını, mali tablo bileşenlerini, kayıt ve ölçme ile ilgili olan temel kavramlar, ilkeler, standartlar ve muhasebe politikaları (prosedür ve yöntemleri) oluşturur. 


#43

SORU:

Muhasebenin temel kavramları nelerdir?


CEVAP:
  • Sosyal sorumluluk
  • Kişilik
  • işletmenin sürekliliği
  • Dönemsellik
  • Parayla ölçülme
  • Maliyet esası
  • Tarafsızlık ve belgelendirme
  • Tutarlılık
  • Tam açıklama
  • ihtiyatlılık
  • Önemlilik
  • Özün önceliği

#44

SORU:

Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri nasıl sınıflandırılmaktadır?


CEVAP:

Bu ilkeler şöyle sıralanabilir:

  • Bilanço ilkeleri
    • Varlıklara ilişkin ilkeler
    • Yabancı kaynaklara ilişkin ilkeler
    • Öz kaynaklara ilişkin ilkeler
  • Gelir Tablosu ilkeleri
    • Gelirler ile ilgili ilkeler
    • Giderler ile ilgili ilkeler

#45

SORU:

Ulusal muhasebe standartlarımız için hangi yıldan itibaren  genel uygulama zorunluluğu getirilmiştir?


CEVAP:

Ulusal muhasebe standartlarımız, uluslararası muhasebe standartları esas alınarak oluşturulmuş ve 2005 yılından itibaren halka açık şirketlerde uygulanmaya başlanmış olup 2013 yılından itibaren de genel uygulama zorunluluğu getirilmiştir.


#46

SORU:

Muhasebe uygulamalarını tam anlamıyla şekillendiren yasal düzenlemeler nelerdir?


CEVAP:

Muhasebe uygulamalarını tam anlamıyla şekillendiren düzenleme; Maliye Bakanlğı’nca 1.1.1994’ten itibaren yürürlüğe konulan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri olmuştur. Bu kapsamda Tekdüzen Hesap Planının ülke genelinde uygulanma zorunluluğu getirilmiştir. Ticari ilişkilerin genel çerçevesinin Türk Ticaret Kanunu’nda ele alındığı görülmektedir. işletmelerin vergi yönüyle devletle ilişkilerini düzenleyen ana çerçeve ise Vergi Usul Kanunu’nda belirlenmiştir. Bunun yanında verginin konusuna göre; Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu gibi farklı düzenlemeler vardır. Sermaye piyasası kapsamındaki şirketlerin ayrıca Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerini uygulamaları gerekmektedir. Çalışanlarla ilgili olarak iş Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerinin dikkate alınması söz konusudur. Bu ve benzer yasal düzenlemelere bağlı olarak çıkarılan yönetmelik ve tebliğler ise uygulamanın derinliğini şekillendirmektedir.


#47

SORU:

Muhasebenin iki raporlama düzenini açıklayınız. 


CEVAP:

Muhasebenin iki temel raporlama düzenine sahip olduğu söylenebilir. Bunun birincisi işletmeyle ilgili bilgi kullanıcılara genel bilgi sunan finansal raporlamadır. Finansal muhasebe kapsamında temel mali tablolar olan bilanço (finansal durum tablosu) ve gelir tablosu, tüm ilgili taraflara tek tip olarak raporlanır. Bu kapsamdaki bilgiler asgari bilgi verme gerekliliğini yerine getirmeyi amaçlayan çok genel açıklamalardır. Bu bilgilerden kararlarda yararlanılabilmesi için, bilgilerin tekrar işlenmesi, yani mali analiz yapılması gerekir. ikinci raporlama; işletme içi bilgi kullanıcılara, özellikle de işletme yöneticilerine yöneliktir. Üretim süreçlerinin bulunduğu sanayi ve hizmet işletmelerinde maliyet muhasebesi aracılığıyla üretilen, maliyet temelli ayrıntılı bilgiler, yönetim muhasebesi yöntemleriyle yönetsel kararlara uygulanabilir hâle getirilir ve yönetim kademelerine raporlanır. 


#48

SORU:

Bir muhasebe döneminde dönem başı-açılış işlemleri nelerdir?


CEVAP:

Dönem başı-açılış işlemleri kapsamında konaklama işletmesinin mali yapısının belirlenmesiyle işe başlanır. işletmenin sahip olduğu varlıklar ve bunların temin edildiği yeri gösteren kaynaklar tür ve tutar itibariyle tespit edilir. Kuruluş envanteri adı verilen bu işlem ile temel muhasebe denklemi de denilen bilanço eşitliği elde edilir. Envanter bilgileri daha sonra bilançoya dönüştürülür. Çift taraşı (bilanço esasına göre) kayıt yöntemine uygun olarak; açılış bilançosundaki bilgiler, yevmiye ve büyük defterde hesapların açılışıyla kayıtlara geçirilir. Diğer yandan açılış bilançosu ve envanter bilgileri envanter defterine de kaydedilir.


#49

SORU:

Bir muhasebe döneminde dönem içi işlemleri nelerdir?


CEVAP:

Dönem başı işlemlerinin tamamlanmasıyla dönem içi işlemler başlamış olur. Muhasebe dönemi boyunca işletmede gerçekleşen mali işlem ve olaylar belgelendirilmek suretiyle, önce yevmiyeye (günlük deftere) oradan da büyük deftere (defter-i kebir), muhasebe kayıt kurallarına uygun olarak işlenir. Bu ikili kayıt düzeni, muhasebe bilgisini elde etme kolaylığı yanında, kayıt doğruluğunu kontrol amacı da taşır.


#50

SORU:

Muhasebe kayıt süreci nasıl işlemektedir?


CEVAP:

Malzeme satın alma, taşıma, işçi çalıştırma, bankaya para yatırma gibi mali işlem verileri (girdiler) geçerli belgelere dayandırılmak suretiyle, önce muhasebe kayıt ortamına aktarılır. Muhasebe kayıt sürecinde (veri işleme aşamasında) işlemler gerçekleşme sırasıyla önce günlük kayıt dosyasına (yevmiye defterine) kaydedilir. Yevmiyeye kaydedilen işlemler, daha sonra konularına göre sınışandırılmak üzere büyük defter dosyasındaki (defter-i kebir) ana hesaplara aktarılır. Büyük deftere yevmiyeden yapılan aktarmaların doğruluğunu kontrol etmek üzere sağlama çizelgeleri (genellikle ay sonlarında ara mizanlar) çıkarılır. Bu arada muhasebe kayıt sürecinde hangi işlemlerin hangi hesaplara kaydedileceği konusunda hesap planından yararlanılır. Büyük defterdeki ana hesaplara bağlı olarak gerektiğinde ayrıntılı bilgi amacıyla yardımcı hesaplar da kullanılabilir. Gerek kayıtlara temel olan ilk işlem belgeleri gerekse kayıt sürecinde kullanılan diğer belgeler veritabanında (dosyalarda) saklanır.

Sürecin son aşamasında muhasebe bilgisi (çıktılar) elde edilir. Bu aşamada işletmenin sahip olduğu varlıklar (aktif) ve kaynaklara ilişkin (pasif) hesap kalanlarından bilanço oluşturulur. Bilanço işletmenin sahip olduğu varlıklarla bunların öz sermaye ve borç şeklindeki kaynaklarını belli bir tarih itibariyle gösteren mali tablodur. Ayrıca işletmenin bir hesap dönemine ait gelirleri, giderleri ve bunlar arasındaki fark olan kâr ya da zararını, gruplandırılmış şekilde gösteren gelir tablosu hazırlanır. Böylece muhasebe verilerinin bilgiye dönüştürülme süreci, muhasebe tanımında da belirtildiği üzere; kayıt, sınışandırma ve özetleme aşamalarıyla tamamlanmış olur. 


#51

SORU:

Hesaplar kaç grup ve alt gruba ayrılmaktadır?


CEVAP:

Mali tabloların elde edilmesi bakımından hesaplar bilanço hesapları ve gelir tablosu hesapları olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Her iki grup kendi içinde de alt sınıflara ayrılabilir:

  • Bilanço Hesapları
    • Varlık hesapları (Aktif hesaplar)
    • Kaynak (borç ve öz kaynak) hesapları (Pasif hesaplar)
  • Gelir Tablosu Hesapları
    • Gelir hesapları
    • Gider hesapları

#52

SORU:

Aktif hesapların işleyiş süreci nasıldır?


CEVAP:

Akttif hesaplar, varlıklardaki değişiklikleri izlemek için kullanılır. Varlıklarda artışlar için bu hesaplar borçlandırılır, azalışlar için alacaklandırılır. Varlık hesapları kalan verdiğinde, borç kalanı verir.


#53

SORU:

Türkiye’de faaliyette bulunan işletmelerin kullanması için bir genel he- sap planı oluşturulmuş ve MSUGT kapsamında yayımlanan Tekdüzen Hesap Planı’nın 1994 yılından itibaren uygulanması zorunlu tutulmuştur. Bu plana göre hesap sınıfları nelerdir?


CEVAP:

Hesap Sınıfları:

  1. Dönen Varlıklar
  2. Duran Varlıklar
  3. Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
  4. Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar
  5. Öz Kaynaklar
  6. Gelir Tablosu Hesapları
  7. Maliyet Hesapları
  8. (Serbest)
  9. Nazım Hesaplar

#54

SORU:

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde belirtilen gider yerleri nelerdir?


CEVAP:

Gider Yerleri:

  • Esas Üretim Gider Yerleri
  • Yardımcı Üretim Gider Yerleri
  • Yardımcı Hizmet Gider Yerleri
  • Yatırım Gider Yerleri
  • Üretim Yerleri Yönetimi Gider Yerleri
  • Araştırma ve Geliştirme Gider Yerleri
  • Pazarlama, Satış ve Dağıtım Gider Yerleri
  • Genel Yönetim Gider Yerleri
  • Finansman Gider Yerleri