TURİZM EKONOMİSİ Dersi Turizmde Tüketici Davranışları soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Hizmet sektöründe var olmanın temel koşulu nedir?


CEVAP:

Hizmet sektöründe var olmanın temel koşulu, mevcut müşterileri memnun etmek ve yeni müşteriler kazanmaktır. Müşterilerin istek ve ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olmadan bir memnuniyet sağlamak
mümkün değildir. 


#2

SORU:

Ekonomik problemlerin piyasa sistemi çerçevesinde çözümlenmeye çalışıldığı toplumlarda hangi mal ve hizmetin üretileceğine yön veren olgu nedir?


CEVAP:

Ekonomik problemlerin piyasa sistemi çerçevesinde çözümlenmeye çalışıldığı toplumlarda hangi mal ve hizmetin üretileceğine tüketici tercihleri yön verir.


#3

SORU:

Herhangi bir tüketicinin denge koşulu nasıl sağlanmaktadır?


CEVAP:

Tüketici, gelirini kendisine en yüksek faydayı sağlayacak mal ve hizmetler arasında dağıttığında dengeye gelmiş demektir.


#4

SORU:

Herhangi bir tüketicinin dengeye gelmesinde etkili olan faktörler nelerdir?


CEVAP:

Tüketicinin dengeye gelmesinde etkili olan üç faktör; tüketicinin geliri, mal ve hizmetlerin fiyatları ve tüketicinin zevk ve tercihleridir. Bunlardan herhangi birinde değişme olduğunda tüketicinin dengesi de bozulmuş olur.


#5

SORU:

Mal ve hizmetlerden sağlanan faydanın ölçülebilir olduğunu savunan iktisatçılar tarafından geliştirilen ve tüketici dengesini marjinal fayda yaklaşımı ile ortaya koyan yöntem nedir?


CEVAP:

Tüketici dengesi iki ayrı yöntem yardımı ile incelenebilir. Bunlardan birincisi, mal ve
hizmetlerden sağlanan faydanın ölçülebilir olduğunu savunan iktisatçıların yöntemidir.
Tüketici dengesini marjinal fayda yaklaşımı ile ortaya koyan bu yöntem Kardinal yaklaşım olarak bilinir.


#6

SORU:

Bir mal veya hizmetten bir birim fazla veya bir birim az tüketildiği zaman toplam faydada meydana gelecek değişme olarak tanımlanan kavram nedir?


CEVAP:

Bir mal veya hizmetten bir birim fazla veya bir birim az tüketildiği zaman toplam faydada meydana gelecek değişmeye marjinal fayda denir.


#7

SORU:

Bir mal veya hizmet tüketiminde, her ilave birimden daha az fayda elde edilmesi durumuna ne ad verilmektedir?


CEVAP:

Bir mal veya hizmet tüketiminde, her ilave birimden daha az fayda elde edilmesi durumuna azalan marjinal fayda ilkesi denir.


#8

SORU:
  • Tüketicinin geliri sabittir,
  •  Piyasadaki mal ve hizmetlerin fiyatı sabittir,
  • Tüketici her mal ve hizmetten sağladığı marjinal faydanın miktarını bilmektedir ve
    azalan marjinal fayda ilkesi geçerlidir.
    Bu varsayımlar altında tüketici kendisine en çok fayda sağlayacak mal ve hizmet bileşimini nasıl tespit etmektedir?


CEVAP:
  • Tüketicinin geliri sabittir,
  •  Piyasadaki mal ve hizmetlerin fiyatı sabittir,
  • Tüketici her mal ve hizmetten sağladığı marjinal faydanın miktarını bilmektedir ve
    azalan marjinal fayda ilkesi geçerlidir. 

Bu varsayımlar altında tüketici kendisine en çok fayda sağlayacak mal ve hizmet bileşimini şu şekilde tespit eder: Her mala harcanan son liradan sağlanan marjinal faydalar bütün mallar için eşitlendiğinde tüketici dengesi sağlanmış ve en çok fayda sağlayan mal ve hizmet bileşimi tespit edilmiş olur. Her mala harcanan son liradan sağlanan marjinal fayda, o malın marjinal faydasının malın fiyatına bölünmesi ile bulunur.


#9

SORU:

Tüketicinin aynı fayda düzeyinde kalabilmesi için malların birinden bir birim daha fazla alması durumunda diğer maldan vazgeçmesi gereken miktarı gösteren oran nedir?


CEVAP:

Tüketicinin aynı fayda düzeyinde kalabilmesi için malların birinden bir birim daha fazla alması durumunda diğer maldan vazgeçmesi gereken miktarı gösteren orana marjinal ikame oranı denir.


#10

SORU:

Farksızlık eğrilerinin birbirlerini kesmemeleri hangi varsayımın geçerli olmasının bir sonucudur?


CEVAP:

Farksızlık eğrileri birbirlerini kesmezler. Eğrilerin birbirlerini kesmemeleri tüketici tercihlerinin tutarlı olduğu varsayımının bir sonucudur.


#11

SORU:

Tüketicinin sınırlı miktardaki geliri ve piyasadaki fiyatlar çerçevesinde ne gibi mal ve hizmet bileşimini satın alabileceğini belirlemeyi sağlayan doğru nedir?


CEVAP:

Tüketicinin sınırlı miktardaki geliri ve piyasadaki fiyatlar çerçevesinde ne gibi mal ve hizmet bileşimini satın alabileceği bütçe doğrusu ile belirlenir.


#12

SORU:

Tüketicinin gelirinde bir artış yaşanması durumunda bütçe doğrusunun konumu ve eğiminde hangi değişiklikler yaşanır?


CEVAP:

Tüketicinin gelirinde bir değişiklik olursa bütçe doğrusu sağa ya da sola doğru kayar, fakat eğiminde herhangi bir değişiklik olmaz. Çünkü bütçe doğrusunun eğimi nispi fiyatları verir ve gelirdeki değişim nispi fiyatları etkilemez. Gelirde bir artış olursa bütçe doğrusu paralel bir şekilde sağa doğru kayar.


#13

SORU:

Ordinalist yaklaşıma göre tüketici dengesi hangi noktada sağlanmış olur?


CEVAP:

Ordinalist yaklaşıma göre, tüketici dengesinin sağlandığı nokta, bütçe doğrusunun farksızlık eğrisine teğet olduğu noktadır.


#14

SORU:

Ordinalist yaklaşıma göre tüketici dengesini belirleyen iktisadi faktörler nelerdir?


CEVAP:

Bütçe doğrusu tüketicinin parasal geliri ile malların fiyatlarına; farksızlık eğrisi ise tamamen tüketicinin zevk ve tercihlerine bağlı olduğuna göre, tüketici dengesini belirleyen iktisadi faktörler şunlardır: Tüketicinin geliri, zevk ve tercihleri ve söz konusu malların fiyatları.


#15

SORU:

Mal ve hizmetleri satın alma aşamasında çok karmaşık bir karar verme sürecinden geçen tüketicilerin geçtikleri aşamaların sıralaması nedir?


CEVAP:

Tüketicinin karar verme sürecinin aşamaları şu şekildedir: Sorunu tanıma, bilgi arama, alternatifleri değerlendirme, satın alma kararı ve satın alma sonrası değerlendirmedir.


#16

SORU:

Tüketici davranışlarını etkileyen kişisel ve psikolojik faktörler nelerdir?


CEVAP:

İnanç ve tutum, öğrenme, algılama, güdüleme gibi faktörler tüketici davranışlarını etkileyen psikolojik faktörlerdir. Tüketici davranışlarını etkileyen kişisel faktörler ise; yaş, meslek, ekonomik durum, yaşam tarzı ve kişilik olarak sıralanabilir.


#17

SORU:

Tüketici davranışlarını etkileyen psikolojik faktörler arasında yer alan güdülemenin turizm sektöründeki önemi nedir?


CEVAP:

Güdüleme; bir veya birden çok insanı, belirli bir yöne doğru devamlı şekilde harekete geçirmek için yapılan çabaların toplamıdır. Turistleri satın almaya yönlendiren güdülerin bilinmesi turizmciler açısından son derece önemlidir. Örneğin, firmanın ya da markanın; güvenilir olması, ürün ya da hizmeti zamanında sunması, ürüne bağlı hizmetleri sağlaması, daha önceki misafirlerden olumlu yorumlar alması bu güdüler arasında sayılabilir.


#18

SORU:

Turizm şirketlerinin pazar paylarını artırmak amacıyla tüketiciler üzerinde yürüttükleri araştırmalar hangi konularla ilgili olmaktadır?


CEVAP:

Turizm şirketleri pazar paylarını arttırabilmek için tüketicilerin ne satın almak istedikleri, hangi yerleri tercih ettikleri, ne tür faaliyetlerin tüketiciler için önemli olduğu, nasıl satın aldıkları ve neden satın aldıkları gibi konularda araştırmalar yapmışlardır. 


#19

SORU:

Yaşadıkları hayat tarzı, gelir düzeyleri, toplumda gördükleri saygı itibari ile birbirlerinden ayrılan geniş insan kümelerine sosyal sınıf denir. Buna göre sanayi ve ekonomik olarak gelişmiş toplumlardaki sosyal sınıflar nelerdir?


CEVAP:

Yaşadıkları hayat tarzı, gelir düzeyleri, toplumda gördükleri saygı itibari ile birbirlerinden ayrılan geniş insan kümelerine sosyal sınıf denir. Turistlerin meslekleri, gelirleri, eğitim ve refah seviyeleri ve daha birçok faktör sosyal sınıfı belirler. Sanayi ve ekonomik olarak gelişmiş toplumlarda alt orta ve üst olmak üzere üç sosyal sınıftan bahsetmek mümkündür.


#20

SORU:

Tatil köyünde konaklama ile otelde konaklamayı ikame mallar olarak düşünürsek, tatil köyünde konaklamanın fiyatı arttıkça otelde konaklamaya olan talepte ne gibi değişiklik olacaktır?


CEVAP:

Tatil köyünde konaklama ile otelde konaklamayı ikame mallar olarak düşünürsek, tatil köyünde konaklamanın fiyatı arttıkça otelde konaklamaya olan talep artacaktır.