HİZMET PAZARLAMASI Dersi Hizmet Pazarlamasında Süreç soru cevapları:

Toplam 22 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Süreç kavramı neyi ifade eder ve hangi bileşenlerden oluşur?


CEVAP:

İnsan, malzeme, fiziksel unsurlar, yöntem gibi girdiler kullanarak müşterilerin talep ettiği değerler olan çıktıları üreten faaliyetler bütününe “süreç” adı verilmektedir. Süreçler, insan, iş, yöntem ve çevrenin toplamından oluşmaktadır.


#2

SORU:

Süreçlerin temel bileşenleri nelerdir?


CEVAP:

Süreçlerin temel bileşenleri müşteri, tedarikçiler, girdiler, süreç tasarımcısı, sürecin sorumlusu, işlemler ve çıktılardır.


#3

SORU:

Süreç performansı kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Süreç performansı, işlem sayısı, işlem süresi, cevap verme hızı, hatasız hizmet sunma oranı, maliyet, müşteri memnuniyeti gibi unsurlarla ölçülmektedir. Süreç performansı ölçülerek geri besleme yoluyla iyileştirmeler yapılabilir


#4

SORU:

Süreç tasarımı kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Süreç tasarımı, hizmetin müşteriye verilmesi için gerekli iş akışlarının ve kaynakların sağlanması ve sıralanmasıdır. Hizmet işletmeleri arasında farklılık yaratmanın yollarından birisi, müşterinin işini kolaylaştıran ve yüksek katma değer üreten süreç tasarımları ve organizasyonlarıdır


#5

SORU:

Süreçler nasıl yürütülür?


CEVAP:

Süreçler otomatik makineler aracılığı (otomasyon) ile ya da bir hizmet personeli eşliğinde yürütülebilir. Her iki hâlde de süreçlerin sorumluları vardır. Yüz yüze ilişkilerde süreç yönetiminden sorumlu personel görünürken makineleri dizayn eden ve yazılımlarını oluşturan kişiler, sorumlu olmalarına rağmen görünür değildirler.


#6

SORU:

Süreç tasarımında etkileyici olan unsurlar nelerdir?


CEVAP:

Bir hizmet ortamında bulunan fiziksel tasarım unsurları ve çalışanlar o ortamda bulunan müşterileri etkileyen uyarıcılardır ve sürecin işleyişi içinde kullanıcılarını yönlendirirler. Başka bir ifade ile süreç tasarımında fiziksel tasarım unsurları ve çalışanlar belirleyici olabilmektedir.


#7

SORU:

Süreçlerin müşteri odaklı olması neyi ifade eder?


CEVAP:

İyi tasarlanmış süreçler, müşterilerin beklentilerini karşılamak amacıyla kurgulanır yani müşteri odaklıdır. İyi tasarlanmış süreçler, işletme ve müşteri için birer maliyet kalemi olmaktan ziyade değer katmak için birer fırsattır.


#8

SORU:

Süreçlerin etkin bir biçimde çalışabilmesi neler gereklidir?


CEVAP:

Süreçlerin etkin biçimde çalışabilmesi için girdiler ve tedarikçiler gereklidir. Hangi girdiden, hangi tedarikçinin sorumlu olduğu net olarak tespit edildiğinde, hizmetin üretilememesi ya da sorunlu üretilmesi durumunda sorunun kaynağına ulaşmak daha kolay olacaktır.


#9

SORU:

Süreç türleri nelerdir?


CEVAP:

Süreçlere, hizmet sunumundan önce verildiği için “hizmet hazırlık süreci”, hizmet sunumu ve sonrasını kapsayan sürece ise “hizmet sunum süreci” adı verilmektedir.


#10

SORU:

Fonksiyonları bakımından süreçler nelerdir?


CEVAP:

Fonksiyonları bakımından süreçleri, “temel süreçler, destek süreçleri ve yönetim süreçleri” olarak üç türe ayırmak mümkündür. Bu süreçleri birbirinden ayıran başlıca özellik fonksiyonları icra edenlerin kim olduğudur.


#11

SORU:

Temel süreçler kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

“Temel süreçler” (operasyon) doğrudan kuruluşun dış müşterilerinden gelen talep üzerine başlayan ve dış müşteriye bir mal ya da hizmet sunulmasını sağlayan süreçler (üretim, pazarlama, satış) gibi isimler alan ve müşterinin bir ihtiyacını karşılayan, müşterilerle karşı karşıya gelen personelin gerçekleştirdiği süreçlerdir.


#12

SORU:

Destek süreçler kavramı ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Destek süreçler; hizmetlerin sunulmasında altyapı ve destek sağlayan, genellikle müşterinin görmediği ancak arka planda işletme çalışanları tarafından gerçekleştirilen süreçlerdir.


#13

SORU:

Yönetim süreçleri kavramı ile nedir?


CEVAP:

Yönetim süreçleri, hem temel süreçlerin hem de destek süreçlerin yürütülebilmesi için gerekli olan işlerin yapılabilmesi adına işletme yöneticileri tarafından yürütülen süreçlerdir.


#14

SORU:

Hizmet karşılaşması kavramı nedir?


CEVAP:

Müşterinin hizmetlerle temas kurması ya da etkileşim içine girmesine “hizmet karşılaşması” (hizmet buluşması) adı verilmektedir.


#15

SORU:

Bir tüketicinin hizmet sürecine katılımı nasıl gerçekleşir?


CEVAP:

Hizmet sürecine tüketicinin katılımı, enformasyonel (bilgi alarak ya da vererek), davranışsal (kullanarak) ve duygusal (sempati ya da antipati oluşturarak) katılım olmak üzere üç farklı şekilde gerçekleşmektedir.


#16

SORU:

Hizmet sunum sisteminin etkinliğini oluşturan faktörler nelerdir?


CEVAP:

Hizmet sunum sisteminin etkinliğini belirleyen faktörler, “işgören yeterliliği, güvenilirlik, yönetsel yeterlik, işlevsel yeterlik, müşteri odaklılık, müşteriyle etkileşim, ulaşabilirlik” olarak sayılmıştır.


#17

SORU:

Yenilik yapmanın işletmelere katkısı nedir?


CEVAP:

Yenilikler, işletmeye zaman ve maliyet bakımından avantaj kazandırdığı gibi müşterilerin memnuniyetlerinde de bir artış sağlamaktadır.


#18

SORU:

İşletmeler hangi yollarla yenilikleri uygulamaktadır?


CEVAP:

İşletmeler yaptıkları işin çeşidine göre ürün inovasyonu, süreç inovasyonu, pazarlama inovasyonu ya da organizasyonel inovasyon yaparak üretim süreçlerinde, ürünlerinde ya da ürünlerin sunumlarında iyileştirme yapmaya çalışmaktadırlar.


#19

SORU:

İşletmelerde hizmet yeniliği nasıl yapılabilir?


CEVAP:

Hizmet vermede kullanılan somut unsurlarda (girdilerde) iyileştirmeler yaparak hizmet yeniliği yapılabileceği gibi süreçlerde iyileştirmelere gidilerek de hizmet yeniliği yapılabilir.


#20

SORU:

Hizmetlerde inovasyon yapmanın işletmeye sağladığı faydalar nelerdir?


CEVAP:

Hizmetlerde inovasyon yapmak işletme için çok sayıda fayda sağlar:
• Müşteri ile işletme arasındaki etkileşimi düzenleyici etkisi vardır.
• Hizmet işletmelerinin değer yaratma kapasitelerini artırır.
• Hizmet sunununda alternatifler sunar.
• Daha yüksek hizmet kalitesi ve verimlilik artışı sağlar.
• Hizmet işletmesinin farklılaşmasına ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olur.
• Diğer alanlardaki inovasyonlar için tetikleyici olabilir.
• Ortaya koyulan yenilikler, yeni iş alanları veya iş fırsatları doğurabilir.


#21

SORU:

Süreç yönetim yazılımları ne amaçla kullanılır?


CEVAP:

Süreç yönetim yazılımları iş akışlarını ve süreçleri tümüyle kontrol altına almak ve onları her zamankinden daha verimli hâle getirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca süreçlerin yazılımlarla uyumlu olarak tasarlanması sayesinde işletmede kurumsallaşmanın önü açılmaktadır.


#22

SORU:

Süreç yönetim yazılımlarının işletmeye faydası nelerdir?


CEVAP:

Süreç yönetim yazılımları farklı ölçeklerdeki işletmelerin süreçlerini iyileştirmesine yardımcı olmaktadır. Böylece işletmeler, hizmet kalitelerini ve verimliliklerini artırırken, kaynaklardan ve zamandan tasarruf edebilmektedirler.