İLETİŞİM ORTAMLARI TASARIMI Dersi REKLAM TASARIMI soru cevapları:
Toplam 70 Soru & Cevap#1
SORU: Reklam ajansları nasıl sınıflandırılabilir?
CEVAP: Reklam ajansları sundukları hizmete göre şu şekilde sınıflandırılabilir: • Tam hizmet ajansı, pazarlama iletişimi kapsamına giren tüm alanlarda araştırma, yaratıcılık, medya planı gibi hizmetleri karşılar. • Butik ajanslar, sadece yaratıcılık üzerine yoğunlaşan ajanslardır. • Alakart ajanslardan, firmalar ihtiyaç duydukları konularda destek alır ve aldıkları hizmet kadar ücret öderler. • Kurum içi ajans, reklam verenin kendi bünyesinde kendi ürün ve hizmetlerinin reklam faaliyetlerini gerçekleştirir. • Rolodeks ajanslar, çeşitli reklam uzmanları tarafından işletilir ve temel bir kadroları yoktur. Projeye dayalı bir iş üzerinde çalıştıklarında pazarlama, medya planlama, yaratıcı strateji gibi alanlardaki uzmanlar çalışmaya dahil edilir. • Uzman ajanslar, belli konularda uzmanlaşmış daha küçük ajanslardır.
#2
SORU: Ambalajın ürünü koruma görevinin ötesinde yerine getirdiği diğer görevler nelerdir?
CEVAP: Ambalajın geleneksel koruma görevinin ötesinde yerine getirdiği diğer önemli görevleri şunlardır: • Tüketici ile iletişim kurar, dikkat çeker ve farkındalık yaratır. • Raftaki görünürlüğü arttırır ve ürünün kendini sattırmasına olanak sağlar. • Yeni kullanıcıları özgün şekil ve büyüklüğü ile cezbeder. • Satın alma sonrasında kullanım kolaylığı sağlar. • Yaratıcılığı yansıtarak imajı geliştirir.
#3
SORU: Reklam verenler nasıl sınıflandırılabilir?
CEVAP: Dört reklam veren tipi vardır; bunlar: • Üreticiler: Ürünü üreten ve aracılara satan şirketlerdir. Bir marka adı altında reklam yaparlar. En çok reklam verenler üreticilerdir. • Aracılar: Üreticilerin ürettikleri ürünleri tüketicilere ulaştıran perakendecilerdir. Bunlar, kimi zaman kendi başlarına, kimi zaman üreticilerle birlikte reklam yaparlar. • Kişiler: Kişisel bir reklam veren, bazen bir fikri anlatmaya çalışan bir politikacı, bazen de bisikletini satmaya çalışan bir öğrenci olabilir. • Kurumlar: Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, devlet kurumları ya da sosyal gruplar da reklam veren olabilir. Genellikle bir ürün satmayı değil, insanların görüşlerini etkilemeyi, kanunları değiştirmeyi, sosyal hizmet vermeyi, davranışları sosyal olarak iyi yönde değiştirmeyi amaçlarlar.
#4
SORU: Reklamın amacına ulaşabilmesi için tüketicilerde hangi değişimleri yaratması gerekir?
CEVAP: Reklam, amaçlarına ulaşabilmek için tüketicilerin bilgi düzeyinde, tutumunda ve davranışlarında değişiklik yaratılmasını sağlayabilmelidir.
#5
SORU: Yaratıcı brif nedir?
CEVAP: Yaratıcı brif reklam ajansının kendi iç yapısında yayınladığı, o işi yapacak ve yaratımı sağlayacak ajans elemanlarının bilgilenmesini sağlayan bir iç belgedir. Müşteriden gelen brif ajansta incelenir, yorumlanır ve özetlenir; bunun sonucunda yaratıcı brif ortaya çıkar. Bu brif, reklam tasarım sürecinde bulunacak olan ekibe neyin, ne zaman, nasıl ve kaça yapılacağı gibi unsurları özetler.
#6
SORU: Medyanın reklamcılık faaliyetlerindeki yeri ve önemi nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Medya, tüketicilerle reklam verenleri buluşturan ve reklam harcamalarının en büyük kısmını oluşturan sektördür. Bir markayı kitlesel olarak müşteriye tanıtmanın en önemli adımı, mesajların kitle iletişim araçlarında yer almasını sağlamaktır. Medya; gazete, dergi, radyo, televizyon ve internet gibi reklam mesajlarını geniş kitlelere belirli bir bedel karşılığında ulaştıran yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası yayın yapan kuruluşlardır.
#7
SORU: Amerikan Pazarlama Birliği, pazarlamayı nasıl tanımlamaktadır?
CEVAP: Amerikan Pazarlama Birliği (AMA) pazarlamayı; “kişilerin ve örgütlerin amaçlarına uygun bir biçimde değişimi sağlamak üzere malların, hizmetlerin ve fikirlerin yaratılmasının, fiyatlanmasının, dağıtımının ve satış çabalarının planlama ve uygulama süreci” olarak tanımlamaktadır.
#8
SORU: Reklam mesajının sunumunda kullanılan yapım formatları nelerdir?
CEVAP: Reklam mesajlarının sunumunda çok sayıda yapım formatı kullanılmaktadır. Bunların en çok kullanılanları şu şekilde sıralanabilir: • Ürün • Demonstrasyon • Yaşamdan kesit-sorun çözme • Sunucu • Sürekli kullanılan oyuncu • Sürekli kullanılan fantezi karakterler • Belgesel • Tanıklık • Öykü • Müzikal • Benzetme • Durağan resimler
#9
SORU: Reklam türleri nelerdir; nasıl sınıflandırılabilir?
CEVAP: Genel olarak reklam şu türlere göre sınıflandırılabilir: • Reklamı yapanlar açısından: üretici işletme, aracı işletme ve hizmet işletmesi reklamı • Hedef pazar açısından: tüketicilere yönelik ve dağıtım kanalına yönelik reklamlar • Amaç açısından: birincil talep yaratmaya yönelik ve seçici talep yaratmaya yönelik reklamlar • Açık yapılıp yapılmaması açısından: açık, gizli ve bilgisel reklamlar • Zaman açısından: hemen satın almaya yönelik ve gelecekte satın almaya özendiren reklamlar • Mesaj açısından: ürün ve kurum reklamı • Kullanılan mesajın dayanağı açısından: duygusal mesajlı ve olgusal reklamlar • Ödeme açısından: bireysel ve ortaklaşa reklamlar • Coğrafi açıdan: uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel reklamlar
#10
SORU: AIDA modeli nedir, nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Tüketicilerin bilgi düzeyinde ortaya çıkan değişiklik için literatürde birçok model olmasına karşın en çok kabul edilen model AIDA - attention (dikkat) interest (ilgi) desire (arzu) action (eylem) - modelidir. Bu model, 1898 yılında St. Elmo Lewis tarafından geliştirilmiştir. Lewis’in bu modeli geliştirmekteki asıl amacı satış görevlilerinin başarılı olmak için ne yapmaları gerektiğini anlatmaktır. Buna göre satış görevlisi dikkat çekmeli, ilgiyi korumalı ve arzu oluşturmalıdır. AID olarak anılan bu ilk modele Lewis, 1900’lerde dördüncü aşama olan eylem aşamasını da eklemiş ve model bugün bilinen halini almıştır.
#11
SORU: Basılı bir reklamın tasarımında taslak (layout) nedir, ne için kullanılır?
CEVAP: Basılı bir reklamı oluşturan görsel, başlık, alt başlık, gövde metni, slogan, logo ve beyaz alan gibi bileşenlerin görsel olarak düzenlenmeleri ile reklam taslağı ortaya çıkmaktadır. Taslak; reklamın yazı resim başlık gibi çeşitli öğelerinin sayfa üzerinde yer aldığı plandır. Reklamın hangi elemanları içereceğini, bunların nasıl düzenleneceğini ve bitmiş reklamın nasıl görüneceğini göstermektedir.
#12
SORU: Medya planlama ve satın alma şirketlerinin reklamcılık faaliyetlerindeki yeri ve önemi nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Bu kurumlar, reklam ajansı tarafından üretilen reklam uygulamalarını, doğru kitle iletişim araçlarını seçerek, hedef kitleye hangi zamanda ve sıklıkta, ne kadar bütçe ile ulaşılmak gerektiğini belirleyen, planlayan ve yayınlanmasını sağlayan bağımsız şirketlerdir. Reklam ajansları medyadan az miktarda yer ve zaman satın aldıklarında yüksek bedeller ödemektedir. Ancak medya satın alma şirketleri farklı ajanslar için çok miktarda yer ve zaman satın alarak daha uygun fiyatlara ulaşabilirler.
#13
SORU: Reklamcılık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde bilgi, yetenek ve deneyimin yeri nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Reklamcılık faaliyetleri, gerek yaratım aşamasının gerek araştırma aşamasının gerekse de fikirlerin uygulama aşamasının her adımında bilgi, yetenek ve deneyim gerektirir. Bilgi, her şeyin yapılmasında vazgeçilmez bir önkoşul olduğu gibi, reklamcılık mesleğinde de vazgeçilmezdir. Ancak reklamcılık faaliyetleri rutin ve sınırlı bir bilgiyle gerçekleştirilemez. Yetenek, bir yaratıcı kişiye özgünlüğünü kazandırıp onu sıradan bir kişi olmaktan çıkaran bir özelliktir. Deneyim ise onun becerilerini arttırmaktadır.
#14
SORU: Reklam medyası genel olarak nasıl sınıflandırılabilir?
CEVAP: Reklam medyası genel olarak; basın, yayın ve diğer olmak üzere üç farklı şekilde sınıflandırılır.
#15
SORU: Reklam filmi senaryosunun bölümleri nelerdir?
CEVAP: Bir senaryo üç bölümden oluşur. Birincisi senaryonun kimliğinin açıklandığı bölüm, ikincisi görüntü öğelerinin, üçüncüsü ses öğelerinin yer aldığı bölümdür.
#16
SORU: Araştırmada birincil elden veri nedir, nasıl elde edilir?
CEVAP: Birincil elden veriler, kişilerin kendi yaptıkları araştırmalarla elde ettikleri orijinal verilerdir. Reklam araştırmalarında birincil elden veriler; örnekleme, deney, gözlem ve anketler kullanılarak elde edilir.
#17
SORU: Hedef tüketicilerin demografik özellikleri nasıl açıklanır?
CEVAP: Hedef tüketicilerin demografik özellikleri; yaş, ailenin yaşam döngüsü, cinsiyet, gelir, meslek, eğitim ve yaşanılan yerin ne olduğunun belirlenmesi ile açıklanır.
#18
SORU: Brif toplantısı nedir?
CEVAP: Reklam verenler, tasarımcıya ya da ajansa yaptırmak istedikleri işin ne olacağını, kime hitap etmek istediklerini, pazarlama stratejilerini, varmak istedikleri yeri ve bütçeyi ajansla yaptıkları bir toplantıyla o işin sorumlusu olan müşteri temsilcisine yazılı olarak verirler. Buna brif toplantısı denilmektedir.
#19
SORU: Tüketici davranışlarının oluşumuna etki eden faktörler nelerdir?
CEVAP: Tüketicilerin davranışlarının oluşumunda, satın alma karar süreci ve marka tercihleri, genel olarak sahip oldukları demografik, psikolojik ve sosyo-kültürel faktörlerin etkisiyle farklı şekillerde oluşabilmektedir.
#20
SORU: Ürün performansı ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?
CEVAP: Ürün performansı ile ilgili bilinmesi gerekenler genel olarak şu sorularla açığa çıkarılır: • Ürün ne işe yarar? • Mevcut kullanım ve yararları dışında başka kullanım ve yararları nelerdir? • Nasıl çalışır, etkili olur? • İmalat yöntemi nedir?
#21
SORU: Reklam ajansları nasıl tanımlanabilir?
CEVAP: Reklam ajansları, pazarlama iletişimi sorunlarına çözüm aradıkları ürünlerin pazar şartlarını inceleyen, tüketici tarafından tercih edilmesini sağlayan, reklam stratejisini ve uygulamasını; özgün, doğru, etkin, hatasız, zamanında, bütçesinde, mesleki sorumluluk, karlılık ve özgürlük ilkeleriyle gerçekleştiren, komisyonlar karşılığında bunları medyada yayınlatan işletmelerdir.
#22
SORU: Reklamın uygulama sürecinde yapım tarzı nedir, nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Yapım tarzı, reklamın nasıl bir stile, biçime ve tona sahip olacağını belirler. Reklamın stili, reklamın kişiliğini ve yaşam tarzını; reklamın biçimi sözlü ya da sözsüz iletişim unsurlarını; reklamın tonu ise reklamın ciddi, esprili, müzikli, eğlendirici ya da düşündürücü özelliklerini kapsamaktadır. Yapım tarzları, doğrudan satış ve dolaylı satış tekniklerine bağlı olarak; düz, mizahi, rasyonel, duygusal ve abartılı anlatım tarzları olarak sınıflandırılabilir.
#23
SORU: Amerikan Pazarlama Birliği, reklamı nasıl tanımlamaktadır?
CEVAP: Amerikan Pazarlama Birliği reklamı; “bir malın, hizmetin veya fikrin, bedeli ödenerek ve bedeli kimin ödediği anlaşılacak biçimde yapılan ve yüz yüze satışın dışında kalan tanıtım faaliyetleri” olarak tanımlamaktadır.
#24
SORU: Etkili ve yaratıcı bir reklam nasıl olmalıdır?
CEVAP: Etkili ve yaratıcı bir reklam, reklam verenlerin markalarını rakiplerinden ayırmak için doğru stratejileri olan, markalara değer katan, bu markaları tüketici tarafından bilinir ve tercih edilir kılan reklamdır.
#25
SORU: Reklamın temel amacı nedir?
CEVAP: Reklamın temel amacı, reklamı yapılan ürün ve hizmetler hakkında tüketicileri bilgilendirmek, hatırlatmak, onlarda istek uyandırmak ve satın almaya ikna etmektir.
#26
SORU: Reklam uygulamalarında yapım ve yayın bütçesi nedir, nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Reklam bütçeleri genellikle yapım ve yayın bütçesi olarak iki farklı şekilde belirlenir. Yapım bütçesi, yaratıcı fikirlerin uygulanması için (reklam filmi, fotoğraf çekimi, basın ilanı tasarımı, müzik yapımı) harcanan bedeldir. Yayın bütçesi ise reklamın yayınlandığı kuruluşlara (televizyon, radyo, basın, açıkhava, internet) ödenen yayın bedelleridir.
#27
SORU: Müşteri brifi nedir?
CEVAP: Müşteri brifi, reklam verenlerin yapılacak işin ilk bilgilerini reklam ajansına verdikleri briftir. Reklam ajansının doğru bir reklam stratejisi geliştirebilmesi için bu brifin zamanında gelmesi ve yeterli bilgileri içermesi gerekir.
#28
SORU: Araştırmada ikincil elden veri nedir, nasıl elde edilir?
CEVAP: İkincil elden veriler, araştırmacıdan başka kişi ya da kurumlarca, daha önceden toplanmış verilerdir. Reklam araştırması yaparken ikincil elden veri olarak; araştırma şirketleri, resmi kaynaklar, kütüphaneler, online veri bankaları, medya ve işletme kaynakları kullanılır.
#29
SORU: Reklamın amaçları genel olarak nasıl sıralanabilir?
CEVAP: Genel olarak reklamın amaçları şu şekilde sıralanabilir: • Marka farkındalığı oluşturmak ya da var olan farkındalığı korumak • Tutumları değiştirmek, oluşturmak, pekiştirmek • Satın almaya teşvik etmek • Denemeyi sağlamak • Tekrar satın almayı sağlamak • Marka değiştirmeyi sağlamak
#30
SORU: İletişim karması nedir?
CEVAP: İletişim karması, bir ürün veya hizmetin, bir kurumun, bir kişinin veya bir fikrin, belirlenmiş hedefe olumlu bir biçimde tanıtılıp benimsetilmesine yönelik etkinliklerin toplamıdır.
#31
SORU: NAIDAS modeli nedir, nasıl açıklanabilir?
CEVAP: AIDA modeli değişikliğe uğramış; need (gereksinim) ve satisfaction (tatmin) kavramlarıyla geliştirilerek NAIDAS olmuştur. Bu modele göre reklam tüketicilerin gereksinimlerine göre hazırlanacak, önce dikkat çekecek, ilgi ve arzu uyandıracak, tüketiciler eyleme geçip ürünü satın alıp kullanacak ve sonunda da tatmin duygusunu yaşayacaktır.
#32
SORU: Reklamcılık mesleğinin gereklilikleri nelerdir?
CEVAP: Reklamcılık, ekip çalışması gerektirir; tasarımın ve yapımın her aşamasında çok sayıda farklı beceri ve uzmanlık sahibi insan ortak katılımda bulunur. Reklamcılık, örgütsel ve ticari özelliklerin yanı sıra yaratıcılık ve beğeni de gerektiren bir iştir. Reklamcının iyi bir iletişimci, idareci ve işletmeci olmasının yanı sıra lider bir kişilik yapısına da sahip olması gerekir. İyi bir reklamcının aynı zamanda bütçeleme ve mali sorunların nasıl çözülebileceğini de bilmesi gerekir.
#33
SORU: Reklam veren kimdir, nasıl tanımlanabilir?
CEVAP: Reklam veren, ürün ve hizmetlerini tüketicilere tanıtmak için reklamını bir iletişim aracında yayınlatmak için belirli bir ücret ödeyen kişi, kurum ve kuruluşlardır.
#34
SORU: Reklam kampanyası hazırlanırken hedef tüketicilerin tanımlanması açısından önemli bilgiler nelerdir?
CEVAP: Reklam kampanyası hazırlanırken tüketicilerin kim olduğu, gereksinimleri ve istekleri, satın alma kararını nasıl verdikleri, nasıl, ne zaman ve nerede satın almayı tercih ettikleri, kullanım alışkanlıkları, medya kullanım özellikleri ve satın alma biçimleri çok önemlidir.
#35
SORU: Ürün yaşam eğrisinin dönemleri nelerdir?
CEVAP: Ürün yaşam eğrisi süreci; tanıtma, gelişme, olgunluk ve gerileme olmak üzere dört dönemden oluşur.
#36
SORU: Diğer reklam medyası nelerden oluşur, nasıl sınıflandırılabilir?
CEVAP: Diğer reklam medyası; açıkhava (tabela, afiş, ışıklı pano, billboard, pankart ve duraklara asılan levhalar vb.), doğrudan postalama (posta kartı, mektup, broşür, katalog vb.), sinema ve satış yeri reklam medyası (çıkartmalar, pankartlar, yapışkan bantlar, duvar saatleri, aynalar, hareketli teşhir araçları, dönkartlar vb.) olarak sıralanabilir.
#37
SORU: Reklamcılık faaliyetleriyle ilgili taraflar kimlerdir?
CEVAP: Reklamcılık faaliyetleri ile ilgili taraflar şu şekilde sıralanabilir: • Reklam verenler • Reklam ajansları • Medya • Yapım şirketleri • Medya planlama ve satın alma şirketleri • Tüketiciler
#38
SORU: Yapım şirketlerinin reklamcılık faaliyetlerindeki yeri ve önemi nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Yapım şirketleri, reklam kampanyaları içinde yer alan reklam filmlerini bağımsız olarak gerçekleştiren şirketlerdir. Reklam filmi yapımı uzmanlık ve teknik yatırım gerektirir. Ayrıca, oyuncu (cast) ajansları, araştırma şirketleri, müzikotekler, seslendirme ve cihaz kiralama şirketleri de reklamcılık faaliyetlerinde görev almaktadır. Benzer şekilde, basılı materyallerin basımı için de çeşitli kuruluşlar görev yapmaktadır.
#39
SORU: Türkiye’de reklamcılığın son yıllardaki durumu nasıl değerlendirilebilir?
CEVAP: Türkiye reklamcılığı son yıllarda öğrenen, öğreten, reklam örneklerini ve başarılarını arttıran bir ülke görünümüne sahiptir. Reklam mecralarının çeşitliliği son yıllarda artmıştır. Televizyon sayısı, radyo sayısı, açıkhava reklam ortamı çeşitliliği, gazete ve dergilerin sayısı, internet sitelerinin önem kazanması gibi değişimler reklamcılığı etkileyen önemli faktörlerdendir. Reklam için ayrılan bütçelerin artması yine reklamcılığın geliştiğini ve değiştiğini göstermektedir. Firmalar reklamı bir başarı aracı olarak görmeye başlamışlar ve başarılı reklam uygulamalarıyla geri dönüş alır hale gelmişlerdir.
#40
SORU: İletişim karmasının alt disiplinleri nelerdir?
CEVAP: İletişim karmasının alt disiplinleri; reklam, kişisel satış, satış tutundurma ve halkla ilişkiler etkinlikleridir.
#41
SORU: Reklam verenler, reklam faaliyetlerini ne şekilde gerçekleştirirler?
CEVAP: Reklam verenler reklam faaliyetlerini üç farklı şekilde gerçekleştirirler. Birinci yöntemde, reklam veren kendi bünyesinde oluşturduğu ajansa işini yaptırır. Kurum içindeki ajansın objektif davranması zor olacağından bu uygulama pek geçerli olmasa da dar kapsamlı işler için kullanılabilir. İkinci yöntemde reklam veren, tanıdığı, bildiği, güvendiği bir ajansa işi sipariş eder. Bu yöntem işin rahat yürümesi açısından güvenilir ve çok kullanılan bir çalışma yöntemidir. Üçüncü yöntem ise konkur açmadır. Konkurda reklam veren belirlediği ajanslara bir bilgilendirme (brief) verir. Ajanslardan kısa bir zaman diliminde strateji, yaratıcılık ve medya planlaması içeren bir kampanya önerisi hazırlamalarını ister.
#42
SORU: Reklamlarda kullanılan yaratıcı strateji yaklaşımları nelerdir?
CEVAP: Reklamda yaratıcı strateji farklı yaklaşımlarla belirlenebilir. Bu yaklaşımlar şöyle sıralanabilir: • Temel satış önerisi • Konumlandırma • Problem çözme • Marka imajı • Yıldız stratejisi
#43
SORU: Reklam kampanyası sürecinin aşamaları nelerdir?
CEVAP: Genel olarak reklam kampanyası süreci; birbirini etkileyen brif, araştırma, reklam amaçlarının belirlenmesi, yaratıcı stratejinin belirlenmesi, bütçe ve medya seçimi, uygulama, yayın ve değerlendirme aşamalarından oluşur.
#44
SORU: Reklamda ilgili taraflar açısından bakıldığında reklamın başarılı olması için ne yapılmalıdır?
CEVAP: Herhangi bir reklam; reklam verenin ve medyanın ticari bakış açısı, reklam ajansının yaratıcı bakış açısı, tüketicilerin görüşleri ve önyargıları ile gerçekleştirilir. Bir reklamın başarılı olabilmesi için bu öğelerin başarılı bir işbirliği içinde olması gerekir.
#45
SORU: Basın medyası nelerden oluşur, nasıl sınıflandırılabilir?
CEVAP: Basın medyası, dağıtım alanı (uluslararası, ulusal, yerel) ve yayın sıklığı (günlük, haftalık, aylık) açısından sınıflandırılabilir. Bu medya, mesajların hedef kitlesine fotoğraf, grafik ve benzeri görsel öğelerle basılı olarak ulaştırıldığı, gazete ve dergi gibi araçlardan oluşur.
#46
SORU: Dağıtım ile ilgili bilgilerin reklam kampanya sürecindeki önemi nasıl açıklanabilir?
CEVAP: Dağıtım reklam kampanyasının hitap edeceği coğrafi alanı ortaya koyması açısından önemlidir. Bölgesel çapta dağıtım yapan bir markanın reklam kampanyasını, faaliyet gösterdiği bu coğrafi alanla sınırlı tutması; uluslararası bir markanın ise faaliyet gösterdiği ülkeleri hedef alacak şekilde bir kampanya hazırlaması gerekir.
#47
SORU: Yayın medyası nelerden oluşur, nasıl sınıflandırılabilir?
CEVAP: Yayın medyasında mesajlar, tüketicilerin kulağına ve gözüne hitap eder. Bu tür medyada okuma yerine dinleme, görme söz konusudur. Bu medya; radyo, televizyon ve internet olmak üzere üç şekilde sınıflandırılır.
#48
SORU: Hedef tüketicilerin psikografik özellikleriyle ilgili olarak sorulması gereken sorular nelerdir?
CEVAP: Hedef tüketicilerin... • ürün kullanım özellikleri nelerdir? • ürünü benimseme evresi nedir? • satın alma özellikleri nelerdir? • güdüleri nelerdir? • markaya ve ürünlerin kullanımına ilişkin tutumları nedir? • sahip oldukları iletişim araçları nelerdir?
#49
SORU: Ürün ve hizmetin tanımlanması aşamasında hangi unsurların incelenmesi ve açıklanması gerekir?
CEVAP: Ürün ve hizmetin tanımlanmasında ürünün; genel ürün kategorisi, rakipler karşısındaki durumu, yaşam dönemi, adı, ambalajı, içeriği, üretim biçimi, marka imajı, kullanım özellikleri ve rakiplerinden farklılığı ayrıntılı bir şekilde incelenir ve açıklanır.
#50
SORU: Reklamın değerlendirilmesi sürecinde hangi sorulara yanıt aranır?
CEVAP: Reklamın değerlendirilme sürecinde; • Reklam şahısları ne kadar etkiledi? • Bilinirliği ne kadar arttırdı? • Marka imajının güçlenmesine katkı sağladı mı? gibi çeşitli sorulara yanıt aranır.
#51
SORU:
Reklam nedir?
CEVAP:
Literatürde reklamın pek çok tanımı vardır; Reklam, tüketicilere bilgi vermek ya da daha çok insanı etkilemek, onları satın almaya yöneltmek için fikirlerin ortaya çıkartılmasını ve gerçekleştirilmesini sağlayan, bedeli ödenmiş iletişim faaliyetidir, Reklamlar sadece tüketicileri eğlendirmek veya reklamcılara ve medyaya para kazandırmak için değil, kitle iletişim araçları aracılığıyla geniş kitlelere hitap ederek bilgi verip ikna ederken ürün ve hizmetlerin satışını arttırmak için de gerçekleştirilirler. Ürün hizmet ve fikirler hakkında bilgi veren, onu tarif ederek ya da anlatarak onu doğrudan tüketicilere tanıtan, imajını veya özelliğini açık bir şekilde gösteren etkinlikler de bir düzeyde reklam özelliğini taşır. Reklam, reklam verenlerin markasının, ürününün ve hizmetinin gerçeklerine, pazarlama stratejilerine, satış politikalarına uygun olarak bir mesajı en kısa yoldan anlatma sanatıdır. Reklam tüketici ile markayı buluşturan kişisel olmayan pazarlama iletişimi etkinlikleridir. Bir ürün, hizmet veya fikri satmak için tasarımlanan mesajlardır,
Amerikan Pazarlama Birliği reklamı, "bir malın, hizmetin veya fikrin bedeli ödenerek ve bedelin kimin ödediği anlaşılacak biçimde yapılan ve yüz yüze satışın dışında kalan tanıtım faaliyetleri" olarak tanımlamaktadır. Etkili ve yaratıcı bir reklam, "reklam verenlerin markalarını rakiplerinden ayırmak için doğru stratejileri olan, markalara değer katan, bu markaları tüketici tarafından bilinir ve tercih edilir kılan" reklamdır. Bu tanımlardan da anlaşılacağı gibi reklam, pazarlama iletişimi içerisinde yer alır, belirli bir bedel karşılığında yapılır. Reklamda, reklam verenden bilgilendirici ve ikna edici mesajlar tüketiciye kitle iletişim araçları ile yönlendirilir ve reklamı yapan kuruluş bellidir,
#52
SORU:
Pazarlama nedir?
CEVAP:
Reklamı tanımlarken öncelikle pazarlama kavramını tanımlamak gerekmektedir, Çünkü temeli pazarlama oluşturmaktadır. "İyi ürünün iyi reklamı o ürünü başarıya götürür" cümlesi öncelikle pazarlamaya bakılması gerektiğini göstermektedir. Amerikan Pazarlama Birliği (AMA) pazarlamayı; "kişilerin ve örgütlerin amaçlarına uygun bir biçimde değişimi sağlamak üzere malların, hizmetlerin ve fikirlerin yaratılmasının, fiyatlanmasmın, dağıtımının ve satış çabalarının planlama ve uygulama süreci" olarak tanımlamaktadır. Pazarlamanın, ürün (product), fiyat (price),satış yeri (place) ve tutundurma (promotion) olarak 4 karması vardır. Reklam tutundur-manm bir alt disiplinidir. Tutundurmayı müşteri odaklı modern pazarlama ile iletişim kavramı olarak tanımlamak mümkündür. Böylece pazarlama karması elemanları ürün, fiyat, dağıtım ve iletişim olmaktadır. İletişim karması, bir ürün veya hizmetin, bir kurumun, bir kişinin veya bir fikrin, belirlenmiş hedefe olumlu bir biçimde tanıtılıp benimsetilmesine yönelik etkinliklerin toplamıdır. İletişim karmasının diğer alt disiplinleri ise reklam dışında kişisel satış, satış tutundurma ve halkla ilişkiler etkinlikleridir
#53
SORU:
Reklamın amacı nedir?
CEVAP:
Reklamın temel amacı, reklamı yapılan ürün ve hizmetler hakkında tüketicileri bilgilendirmek, hatırlatmak, onlarda istek uyandırmak ve satın almaya ikna etmektir, Reklam bu amaçlara ulaşabilmek için tüketicilerin bilgi düzeyinde, tutumunda ve davranışlarında değişiklik yaratılmasını sağlayabilmelidir.
#54
SORU:
AIDA modelini açıklayınız?
CEVAP:
Tüketicilerin bilgi düzeyinde ortaya çıkan değişiklik için literatürde birçok model olmasına karşın en çok kabul edilen model "AIDA" attention (dikkat) interest (ilgi), desire (arzu), action (eylem) modelidir. AIDA modeli 1898 yılında St. Elmo Lewis tarafından geliştirilmiştir. Lewis'in bu modeli geliştirmekteki asıl amacı satış görevlilerinin başarılı olmak için neler yapmaları gerektiğini anlatmaktır. Buna göre satış görevlisi dikkat çekmeli, ilgiyi korumalı ve arzu oluşturmalıdır. İlk model, AID modeli olarak anılmaktadır. 1900'lerde Lewis dördüncü aşama olan Eylem (Action) aşamasını da eklemiş ve model bugün bilinen halini almıştır. ArthurF, Sheldon, "Satış Sanatı" (The Art of Selling) isimli eserinde attention (dikkat) adımının başına, "favorable" (hoşa giden) kelimesini ekleyerek, modeli "Hoşa giden dikkat" ile başlatmıştır. Böylece dikkat çekmenin insanları rahatsız edecek yollardan yapılmaması gerektiğini vurgulamıştır. Ardından, modelin sonuna bir adım eklemiştir,"permanent satisfaction" (kalıcı tatmin) adını verdiği bu adım, satış görevlisinin kişiyi eyleme geçirmesi ile işinin bitmediğini vurgulamaktadır. Sheldon satış personeline tüketicilerin farkında olmasalar bile bu adımlardan geçtiklerini anlatmıştır. Ona göre, tüketicinin ilgisini korumayı başarmadan arzu oluşturmaya çalışmamak, arzu oluşturulmadan tüketici eyleme geçirilmeye çalışılmamalıdır. Bu model AIDAS kısaltması ile anılmaktadır
#55
SORU:
Genel olarak reklamın amaçları nelerdir?
CEVAP:
Genel olarak reklamın amaçları şu şekilde sıralanabilir .
- Marka farkmdalığı oluşturmak ya da var olan farkmdalığı korumak: Marka farkındalığı, tüketicilerin markanın varlığını bilmesi ve markayı kolayca ha-tırlamasıdır. Tüketicilere belli bir kategoride akıllarına gelen ilk beş şirket sorulduğunda akıllarına gelen ilk şirket olabilmek önemlidir. Hatırlamadaki kolaylık pazar payına da işaret eder,
- Tutumları değiştirmek / oluşturmak / pekiştirmek: Pek çok reklamda mantıksal ya da duygusal yaklaşımlarla tüketicilerin tutumlarını değiştirmek hedeflenir,
- Satın almaya teşvik etmek: Firmaların nihai amacı ürünlerini satmaktır. "Şimdi arayın" "Bugüne özel indirim" gibi ifadeler tüketicileri bir an önce satın almaya teşvik etmek için kullanılmaktadır (Clow ve Baack, 2004: 181),
- Denemeyi sağlamak: Özellikle yeni ürünlerde denemeyi sağlamak önemlidir. Ürünü deneyen tüketicilerin memnun kalması için kalitenin yüksek olduğundan emin olunmalıdır,
- Tekrar satın almayı sağlamak: Ürünü ilk kez deneyen kişilerin tekrar satın almasını sağlamak gereklidir,
- Marka değiştirmeyi sağlamak: Kimi ürün kategorilerinde marka değişimi kolay iken, kimilerinde zordur. Tüketicilerin kullandıkları markaları bırakıp yenisini almalarını sağlamak uzun zaman alabilir,
#56
SORU:
Reklam türleri nasıl sınıflanabilir?
CEVAP:
Genel olarak reklam aşağıdaki türlere göre sınıflandırılabilir :
- Reklamı yapanlar açısından reklam türleri (üretici işletme, aracı işletme ve hizmet işletmesi reklamı)
- Hedef pazar açısından reklam türleri (tüketicilere yönelik reklamlar ve dağıtım kanalına yönelik reklamlar)
- Amaç açısından reklamlar (birincil talep yaratmaya yönelik reklamlar ve seçici talep yaratmaya yönelik reklamlar)
- Açık yapılıp yapılmaması açısından reklamlar (açık, gizli ve bilgisel reklamlar)
- Zaman açısından reklam türleri (hemen satın almaya yönelik reklamlar ve gelecekte satın almaya özendiren reklamlar)
- Mesaj açısından reklam türleri (ürün reklamı ve kurum reklamı)
- Kullanılan mesajın dayanağı açısından reklamlar (duygusal mesajlı reklamlar ve olgusal reklamlar)
- Ödeme açısından reklamlar (bireysel reklamlar ve ortaklaşa reklamlar)
• Coğrafi açıdan reklam türleri (uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel reklam)
olarak sınıflandırılabilir.
#57
SORU:
Reklam medyası nasıl sınıflanır?
CEVAP:
Reklamın medyası genellikle basın, yayın ve diğer olmak üzere üç farklı şekilde sınıflandırılır,
Basın medyası, dağıtım alanı (uluslararası, ulusal ve yerel), yayın sıklığı (günlük, haftalık, aylık vb.), mesajların hedef kitlesine fotoğraf, grafik ve benzeri görsel öğelerle basılı olarak ulaştırıldığı araçlardır. Bunlar gazeteler ve dergiler olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır,
Yayın medyasında ise mesajlar, tüketicilerin kulağına ve gözüne hitap eder. Bu tür medyada okuma yerine dinleme, görme söz konusudur. Yayın medyası da radyo, televizyon ve internet olmak üzere üç şekilde sınıflandırılır,
Diğer reklam medyası ise açıkhava (tabela, afiş, ışıklı pano, billboard, pankart ve duraklara asılan levhalar, yol panoları) doğrudan postalama (posta kartı, mektup, broşür, katalog, fiyat listesi, kitapçık vb.), sinema ve satış yeri reklam medyası (çıkartmalar, pankartlar, yapışkan bantlar, duvar saatleri, aynalar, hareketli teşhir araçları, dönkartlar, mankenler, ürünün büyük boy modelleri vb.) olarak sıralanabilir.
#58
SORU:
Reklamda taraflar kimlerden oluşur?
CEVAP:
Günümüzde bilim ve meslek dalı olarak gelişme gösteren reklamcılık faaliyetleri, reklam veren, reklam ajansları, medya, yapım şirketleri, medya planlama ve satın alma şirketleri ve tüketiciler arasında gerçekleşen ekonomik değeri olan iletişim etkinlikleridir. Herhangi bir reklam, reklam verenin ve medyanın ticari bakış açısı, reklam ajansının yaratıcı bakış açısı, tüketicilerin görüşleri ve ön yargıları ile gerçekleştirilir. Bir reklamın başarılı olabilmesi için bu öğelerin başarılı bir işbirliği içinde olması gerekmektedir.
#59
SORU:
Reklamveren kimdir?
CEVAP:
Reklamlar, reklam verenin ürünlerinin veya hizmetlerinin satışını artırmak için gerçekleştirilmektedir. Reklam veren, ürün ve hizmetlerini tüketicilere tanıtmak için reklamını bir iletişim aracında yayınlatmak için belirli bir ücret ödeyen kurum ve kuruluşlardır.
#60
SORU:
Reklamveren türleri nelerdir?
CEVAP: - Üreticiler: Ürünü üreten ve tüketicilere ya da aracılara satan şirketlerdir. Bir marka adı altında reklam yaparlar. En çok reklam, üreticiler tarafından verilir,
- Aracılar: Üreticilerin ürettikleri ürünleri tüketiciye ulaştıran perakendecilerdir. Perakendeciler kimi zaman kendi başlarına, kimi zaman üreticilerle birlikte reklam yaparlar,
- Kişiler: Kişisel bir reklamveren, bazen bir fikri anlatmaya çalışan bir politikacı, bazen de bisikletini satmaya çalışan bir öğrenci olabilir,
- Kurumlar: Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, devlet kurumları ya da sosyal gruplar da reklamveren olabilir. Diğer kategorilerden farkları genellikle bir ürün satmayı değil, insanların görüşlerini etkilemeyi, kanunları değiştirmeyi, sosyal hizmet vermeyi, davranışları sosyal olarak iyi yönde değiştirmeyi amaçlamaktadırlar.
#61
SORU:
Reklam verenler reklam faaliyetlerini üç farklı türde gerçekleştirirler, bunlar nelerdir?
CEVAP:
Reklam verenler reklam faaliyetlerini üç farklı türde gerçekleştirirler. Birinci yöntemde, reklam veren kendi bünyesinde oluşturduğu ajansa işi yaptırır. Reklam kampanyasını kendi iç ajansı gerçekleştirir. Kurum içindeki ajansın objektif davranması zor olacağından bu uygulamanın pek geçerli olduğu söylenemez ama bu ajans dar kapsamlı işlerin (katalog, kartvizit, tabela vb.) yapılmasında kullanılabilir. İkinci yöntemde, reklam veren, tanıdığı, bildiği, güvendiği bir ajansa işi sipariş eder. Bu yöntem işin rahat yürümesi açısından güvenilir ve çok kullanılan bir çalışma yöntemidir. Önemli olan bu reklam ajansının, bir ürünü ya da hizmeti, planlanmış hedef tüketicilere yöneltmek üzere pazar şartlarını inceleyerek, tüketici davranışı ve beğenilerini belirleyerek, özgün, doğru, etkin ve yaratıcı çalışmalar üreterek bunları bedelleri karşılığında özellikleri ortaya çıkartılmış yayın kuruluşlarında yayınlatabilmesidir. Üçüncü yöntem ise konkur açmadır. Konkurda reklam veren belirlediği ajanslara bilgilendirme (brief)verir. Ajanslardan kısa bir zaman diliminde strateji, yaratıcılık ve medya planlaması içeren bir kampanya önerisi hazırlamalarını ister. Burada da önemli olan, konkura davet edilen ajanslara kampanya hazırlamaları için belirli bir ücretin ödenmesi ve zaman verilmesidir. Konkur çeşitli sakıncaları olsa da en iyi ajans seçme yöntemlerinden biridir. Bu yolla ajansın nasıl çalıştığı konusunda yeterli bilgi edinilebilir.
#62
SORU:
Reklam ajansı nedir?
CEVAP:
Amerikan Reklam Ajansları Birliği (AAAA - The American Association of Advertising Agencies) reklam ajansını şu şekilde tanımlar: Yaratıcı insanlardan ve iş insanlarından; pazarlama planları, reklam planları, reklamlar ve diğer iletişim araçlarını hazırlamakta uzmanlaşmış kişilerden oluşan bağımsız bir organizasyondur. Ajans buna ek olarak farklı reklamverenler adına çeşitli mecralarda reklam zamanı ve reklam alanı satın alır. Reklam ajansı, reklam verenden aldığı bilgilerle, stratejisi ve uygulaması doğru işleri yapmakla sorumludur. Reklam ajansları pazarlama iletişimi sorunlarına çözüm aradıkları ürünlerin pazar şartlarını inceleyen, tüketici tarafından tercih edilmesini sağlayan, reklam stratejisini ve uygulamasını, özgün, doğru, etkin, hatasız, zamanında, bütçesinde, mesleki sorumluluk, kârlılık ve özgürlük ilkeleriyle gerçekleştiren, komisyonlar karşılığında bunları medyada yayınlatan ticari işletmelerdir.
#63
SORU:
Reklam ajansı türleri nelerdir?
CEVAP:
Reklam ajansları sundukları hizmetin kalitesine göre; tam hizmet ajansı, butik ajans, alakart ajans, kurum içi ajans, rolodeks ajans ve uzman ajans olarak sınıflandırılır. Tam hizmet ajansı, pazarlama iletişimi kapsamına giren tüm alanlarda (basın, radyo, TV, internet, açıkhava, fuar, marka yaratma, kurumsal kimlik, web) araştırma, yaratıcılık medya planı ve yayınını gerçekleştiren ajanslardır. Butik ajanslar ise sadece yaratıcılık üzerine yoğunlaşan ajanslardır. Bazı ajanslar ise alakart servisler vermektedirler.
#64
SORU:
Rolodeks ajans nedir?
CEVAP:
Rolodeks ajanslar, çeşitli reklam uzmanları tarafından işletilir. Bu uzmanlar genellikle müşteri ilişkileri ve/veya yaratıcılık konusunda uzmandır ve temel bir kadro yoktur. Projeye dayalı bir iş üzerinde çalıştıklarında pazarlama, medya planlama, yaratıcı strateji, gibi alanlardaki uzmanlar çağrılır. Konsept olarak freelance çalışmaya benzeyen bir çalışma sistemi vardır; sadece ihtiyaç duyulduğunda farklı alanlardaki uzmanlara başvurulur. Rolodeks ajanslar reklamverenlere küçük tam hizmet ajanslarıyla kıyaslanamayacak düzeyde uzmanlık gerektiren hizmet verebileceklerini iddia ederler
#65
SORU:
Medya nedir?
CEVAP:
Medya, tüketicilerle reklam verenleri buluşturan ve reklam harcamalarının en büyük kısmını oluşturan sektördür. Bir markayı kitlesel olarak müşteriye tanıtmanın en önemli adımı, mesajların kitle iletişim araçlarında yer almasını sağlamaktır, Medya, gazete, dergi, radyo ve televizyon ve internet gibi reklam mesajlarını geniş kitlelere belirli bir bedel karşılığında ulaştıran yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası yayın yapan kuruluşlardır. Medya şirketleri içerik açısından büyük ölçüde dışa bağımlıdır. Bir gazetenin sadece %15'i gazetenin muhabirleri tarafından hazırlanır, Geri kalan kısım, reklamverenler, basın bildirileri yayınlayan firmalar, haber ajansları ve içerik ajansları (karikatür ve bulmacalar) tarafından doldurulur. Medya şirketleri önemli spor karşılaşmalarını ve benzeri etkinlikleri yayınlayabilmek için büyük meblağlar ödeyerek anlaşmalar yaparlar. Böylece milyonlarca izleyiciyi, ve bu izleyicilere ulaşmak isteyen reklamverenleri kendilerine çekmeyi amaçlarlar.
#66
SORU:
Reklamda yapım şirketlerinin önemi nedir?
CEVAP:
Reklam ajanslarının reklam kampanyaları içinde yer alan televizyon reklam filmlerini bağımsız olarak gerçekleştiren şirketlerdir. Reklam filmi yapımı uzmanlık ve teknik yatırım gerektirir. Yapım şirketlerinde, senaryonun hangi yönetmen tarafından çekileceği, filmin teknik özellikleri ve bütçesi çok önemlidir. Ayrıca, oyuncu (cast) ajansları, araştırma şirketleri, müzikotekler ve seslendirme ve cihaz kiralama şirketleri de reklam faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Ayrıca basılı materyallerin basımı için de çeşitli kuruluşlar görev yapmaktadır
#67
SORU:
Medya planlama ve satın alma şirketlerinin reklam ajansları için önemi nedir?
CEVAP:
Reklam ajansı tarafından gerçekleştirilen yaratıcı reklam uygulamalarını (basın ilanı, radyo spotu, TV reklam filmi vb.) doğru kitle iletişim araçlarını seçerek, hedef kitleye hangi zamanda ve sıklıkta ne kadar bütçe ile ulaşılmak gerektiğini belirleyen, planlayan ve yayınlanmasını sağlayan bağımsız şirketlerdir. Reklam ajansları medyadan az miktarda yer ve zaman satın aldıklarında yüksek bedeller ödemektedir. Ancak medya satın alma şirketleri farklı ajanslar için bol miktarda yer ve zaman satın alarak daha uygun fiyatlara ulaşabilmektedirler. Bazı büyük tam hizmet ajansları medya departmanlarını ayrı bir medya satın alma şirketi haline getirmektedirler.
#68
SORU:
Reklamcılıktaki birer kavramını açıklayınız?
CEVAP:
Reklam veren, ürettiği mal ya da hizmete ilişkin bir pazarlama sorununu reklam ajansına bir brifle sunar. Sınırlandırılmış, az ve öz bilgi içeren bir rapor olan brif bir sipariş formu değil, kaynakların doğru, etkin ve yaratıcı çözümler için kullanımında bir planlama belgesidir. Reklam tasarım sürecinin en önemli aşaması olan brif, bir reklam kampanyasının ilk siparişinin verilmesine, yapılacak kampanyanın belirlenmesine, zamanlamasını ve reklamın üretim sürecini ortaya koyar. Ayrıca brif, reklam ajansında kaynakların doğru kullanabilmesi için daha etkin ve daha yaratıcı çözümlerin nasıl üretebileceğini ilk kez özetleyen ve belirleyen bir çalışmadır,
Brif, yaratıcı ekibe esin vermek için kullanılır. Bir anlamda brif yaratıcılığın sigortası olarak adlandırılabilir. Brif, yaratıcı fikrin ortaya çıkmasına yardımcı olan temel araçtır. Brif, bilgi verici, ikna edici ve ilham verici olduğu zaman, etkili fikirlerin ortaya çıkma şansı artar. İyi bir brif; yaratıcı ekibe geçerli bir yaklaşım sunar, tüketicilerin kim olduğunu ortaya koyar, tüketicileri mesaja yönlendirir. Brifin amacı, ayrıcalıklı ve uygun bir reklam kampanyasının yaratılmasıdır.
#69
SORU:
Yaratıcı brifing ile brifin farkı nedir?
CEVAP:
Yaratıcı brif ise reklam ajansının kendi iç yapısında yayınladığı, o işi yapacak ve o yaratımı sağlayacak ajans elemanlarının bilgilenmesini sağlayan bir iç belgedir. Müşteriden gelen brif reklam ajansında incelenir, yorumlanır ve özetlenir. Bu süreç sonucunda ortaya çıkan brif, yaratıcı briftir. Yaratıcı brif, reklam tasarım sürecinde bulunacak olan ekibe neyin, ne zaman, nasıl ve kaça yapılacağı gibi unsurları özetler.
#70
SORU:
Reklam araştırmalarında kullanılan birincil ve ikincil veriler arasındaki fark nedir?