MAĞAZA ATMOSFERİ Dersi KİMLİK VE İMAJIN IŞIĞINDA MAĞAZA ATMOSFERİ VE ETKİLERİ soru cevapları:

Toplam 79 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Aksiyon / Hareket sembolleri nelerdir?


CEVAP: Bu semboller çalışanlar arasında bir ortaklık oluşturmada ve bir gruba katılmada etkili olurlar. Bu sembolün dört öğesinden birisi dildir. Çalışanlar kurumda kullanılan dili benimsediklerin kendilerini o kurumun bir parçası olarak görürler. Kurumda sembolik değeri olan geleneksel olarak biçimlenen ve planlanan davranışlar ritüelleri ve seramonileri oluşur. Yani kep giyme töreni kuruluş yılı kutlamaları gibi. Kurumun doğrudan işe ve işbirliğine yönelik olarak çalışanların oryantasyonu için işaretler koymak da sembolik davranışlar içinde yer alır. Kurum gazetesinin bulunması gibi. Son aksiyon sembolü ise ortaklık oluşturan davranışlardır. Kurumlarda düzenlenen gezilerle, ödüller, hoş geldin partileri çalışanlar arasında ortaklık ve aidiyet duygusunun güçlenmesini sağlar.

#2

SORU: Pazarlama ve halkla ilişkiler yaklaşımının hedefleri nelerdir?


CEVAP: Kurum hakkında edinilmiş deneyimlerin inançların duyguların bir birey grup ya da gruplar perspektifinden anlaşılmasını hedefler.

#3

SORU: Kurum imajının unsurları nelerdir?


CEVAP: Kurum imajının fonksiyonel ve duygusal olmak üzere iki temel unsuru vardır.

#4

SORU: Kurum kültürünün ayırt edici özellikleri nelerdir?


CEVAP: Kurum kültürünün ayırt edici üç özelliği üzerinde bu konuda araştırma yapanlar uzlaşmışlardır. ;Bunların ilki kurum kimliğinin gerçeklerle ve örgütün ne olduğu ile ilgili olduğudur. İkincisi kurum kimliğinin disiplinlerarası bir alan olması, üçüncüsü ise kurum kimliğiyle örgütün kurumsal kişiliğine bağlı olmasıdır. Cevabı yazarak Enter tuşuna bastığınızda, bir sonraki soruyu yazmanızı sağlayacak -otomatik olarak numaralandırılmış- soru paragrafı oluşturmuş olursunuz. Eğer cevabınız birden fazla paragraftan oluşacak ise ikinci paragraf için Enter’a bastığınızda beliren “Cevap:” ibaresini klavyeden geri alma tuşuna basarak silebilirsiniz ve yazmaya devam edebilirsiniz.

#5

SORU: Bir kuruluşun kendisini görsel olarak ifade etmesi olarak tanımlayabileceğimiz kurumsal tasarımın öğelerinden biri olan ürün tasarımı nedir?


CEVAP: Kurumlar günümüzde birbirlerine çok yakın ürünler üretirler. Rekabet çok yüksektir. Bu nedenle de ürün tasarımlarında yenilikler yaparlar. Eğer farklı bir içeriği yoksa ürünleri ambalajlarına göre seçeriz. İşte bu nedenle firmalar ürünlerin görünüşlerini değiştirerek diğerleri arasından ayrılmayı hedeflerler.

#6

SORU: Tarihsel semboller nelerdir?


CEVAP: Kurum kültürünün oluşumunda kurum tarihi ve geçmişte yaşanın olaylar çok önemli bir yer oluşturur. Kurumla ilgili anlatılan efsaneler, öyküler, anılar ve başarılan kurum üyeleri özellikle kuruma yeni giren bireyler için kurumsal değerlerin öğrenilmesi açısından önem taşır.

#7

SORU: Mağaza imajı kavramı nedir?


CEVAP: İmajı oluşturan unsurların toplamından çok unsurlar arasındaki etkileşimi temsil eden dış faktörlerin etkilerine açık duygusal içeriğe sahip ama rasyonel unsurları da barındıran duyusal ve duygusal unsurların bir kombinasyonu olan kavramdır.

#8

SORU: Kurum kimliğini yenilemenin medyadaki yansıması nedir?


CEVAP: Kurum kimliğinin yenilenmesinin medyadaki yansıması o kurumun hakkında yapılan haberlerdir. Yani bir kurumun logo değiştirmesi ve bu konuda bizlerin bu haberleri medya aracılığı ile okumamız ya da izlememizdir.

#9

SORU: Kurum kimliğini görsel kimlikle özdeşleştirenler çoğunlukla kimlerdir?


CEVAP: Tasarım işi ile ilgilenenler genellikle kurum kimliğini görsel kimlikle özdeşleştirirler. Özellikle Türkiye’de kurum kimliği kavramına ilişkin yaklaşımlara bakarsak görsel kimlik ve kurumsal tasarımla özdeşleştirildiğini görürüz. Çünkü kurumlar sadece logolarını ve kurum renklerini dekorasyonlarını yenilerler.

#10

SORU: Kurum kültürü nedir?


CEVAP: Günümüzde modern kurum ve kuruluşlar, kurum kimliği kavramını oldukça önem vermektedirler. Çünkü kurum kimliği bir kurumun kim olduğunun, ne yaptığının ve bunu nasıl yaptığının görsel ve davranışsal bir sunumu davranışsal ifadesidir.

#11

SORU: Bristol’a göre imaj çeşitleri nelerdir?


CEVAP: Ürün imajı, marka imajı, kuruluşun kendi algıladığı imaj,yabancı imaj transfer imaj,mevcut imaj istenen imaj, pozitif imaj, negatif imaj.

#12

SORU: Kurum kültürü nedir?


CEVAP: Bir kurum içinde bireylerin nasıl davranması birbirlerini nasıl etkilemeleri gerektiğini biçimlendiren işlerin nasıl yapıldığını gösteren ortak paylaşılan inançlar tutumlar ve tahminler beklentiler modelidir.

#13

SORU: Bristol’a göre pozitif imaj nedir?


CEVAP: İyi ve güçlü özelliklere sahip markaların çevreye yansıyan ve sempati uyandıran imajıdır. Doğal olarak tüm markalar ve kurumlar pozitif yani olumlu bir imaj oluşturmak isterler.

#14

SORU: Bristol’a göre Negatif imaj nedir?


CEVAP: Kurumlar agresif olumsuz imajlar sonucuna oluşurlar. Mağazaya gelen bir müşteriye kötü hizmet sunulması, kurumun çevreye verdiği zarar genellikle insanların zihinlerinde kuruma karşı negatif bir imajın oluşmasına neden olur.

#15

SORU: Görsel kimlik hangi ana başlıklar altında değerlendirilirler?


CEVAP: Tekil (mololitik) kimlik, aktarılan kimlik, markalanan kimlik

#16

SORU: Bir mağaza atmosferi oluşturulurken dış unsurlar ile kastedilen nelerdir?


CEVAP: Mağaza önü, tabela, giriş, vitrin, binanın kapladığı alan, binanın büyüklüğü.

#17

SORU: Mağaza imajını oluşturan belli başlı unsurlar nelerdir?


CEVAP: Birincisi kalite fiyat ve ürün çeşitlerini bulundurması, ikincisi modaya uygun olması satış elemanları mağaza dışı düzenlemeleri ve reklamlarının modayı takip edebilmesi, üçüncüsü müşteri karması kurumsal olgunluk ürün tercihleri ve rahat bir mekan alışveriş keyfi tutundurma çabaları, doğruluk şeffaflık ve imajın gücü, üçüncüsü yerel koşullara uyum temizlik hizmeti saygınlık alışveriş heyecanı müşteri zevklerine hitap etmesi çalışanların cana yakınlığı, dördüncüsü : zaman davranış tarzı verimli çalışma fiziksel ve teknolojik faktörler, beşincisi ise tasarım faktörleri, sosyal faktörler ürün ve hizmet kalitesidir.

#18

SORU: Mağaza imajını oluşturan başlıca özelliklerden biri olan fiziksel özellikler nelerdir?


CEVAP: Fiziksel özellikler ise mağazanın girişi dış cephesi vitrini mağazanın çevresi otoyollara olan bağlantısı ve otopark imkanları mağaza içindeki yer döşemeleri ışıklandırma, kullanılan müzik, renkler ve teknoloji ürünü teşhiri, temizlik gibi özellikleridir.

#19

SORU: Bristol’a göre ürün imajı nedir?


CEVAP: Tüketicilerin belli bir ürün türüne yönelik algılamalarıdır. Ürün imajı özellikle pazara yeni bir ürün tanıtılmasında etkilidir.

#20

SORU: Mağaza imajında atmosferin yeri nedir?


CEVAP: Tüketicilerin alışverişte mağaza tercihinde mağaza atmosferinin önemli bir yeri vardır. Mağaza atmosferi denildiği zaman mağazanın iç ve dış görünümünü oluşturan tüm unsurlar ifade edilir. Tüketicilerin mağazaya karşı olumlu tutumlar geliştirmesinde mağaza atmosferi de önemli bir yer oynar.

#21

SORU: Bristol’a göre transfer imaj nedir?


CEVAP: Genellikle lüks tüketim ürünlerinde bilinen bir ürün markasının ve dolayısıyla imajının başka bir ürün kategorisine transferidir.

#22

SORU: Bristol’a göre mevcut imaj nedir?


CEVAP: Bugünkü görüntüyü oluşturan imajdır. İmajların dinamik ve değişken olduğu aynı zamanda uyma zorunluluğu göz önünde bulundurularak yapılacak bilimsel araştırmalarla mevcut imajın ortaya çıkartılması gerekir.

#23

SORU: Kurum imajının duygusal unsuru ne ile alakalıdır?


CEVAP: Kurum imajında kuruma yönelik duygu ve davranışlar ile ilgilidir

#24

SORU: Stil/ tarz sembollerinin mağaza atmosferindeki yeri ve önemi nedir?


CEVAP: Stil tarz sembolleri aracılığıyla hedef kitlede kurumun çağrıştırılması hatırlanması ve sonuç olarak olumlu bir imaj yaratılması amaçlanır. Bu semboller kurumsal tasarım bina ve bina çevresi iç düzenleme çalışma yerinin düzenlenmesi donanım kıyafet yönetmeliği şeklinde ortaya çıktığını görürüz. Kurumlarda tıpkı diğer sembollerde olduğu gibi bu semboller aracılığıyla da tüketicileri etkilemeye çalışırlar. Bu semboller tüketicilere arzulanan şekilde ulaşabilmede mağazalarda etkili bir atmosfer yaratma açısından da önem taşır. Çünkü bir mağaza diğer mağazalardan farklı olmak zorundadır.

#25

SORU: Görsel kimliğin ana gruplarından bir olan aktarılan kimlik nedir?


CEVAP: Kurumdaki her birimin kendi kimliği vardır. Ancak bunlar kurum ismi ve görsel biçimi ile tanıtılır. Aktarılan kimlikte özellikle, ana kuruluşun hangi kurum olduğu hatırlanabilir şekilde zihinlerde yer etmesine önem vermek gerekir.

#26

SORU: Kurum çalışanları kurum kültürünü hangi semboller aracılığıyla öğrenirler?


CEVAP: 1. Aksiyon / hareket sembolleri (konuşma, dil, ritüeller, seramoniler, sembolik davranışlar, ortaklık oluşturan davranışlar), 2. Stil/ tarz sembolleri (görünüm, statü sembolleri) 3. İlgili semboller (öncüler, örnek alınan kişiler, ürünler, projeler) 4. Tarihi semboller (Mitler, mitolojiler, efsaneler, tarih)

#27

SORU: Bristol’a göre istenen imaj nedir?


CEVAP: Araştırma sonuçlarına göre kurumun ulaşmayı hedeflediği imajdır. Kurumların ilgili kitlelerce nasıl algılanmak istediğine karşılık gelir.

#28

SORU: Görsel kimliğin ana gruplarından bir olan markalanmış kimlik nedir?


CEVAP: Kurum ismine ve görsel öğeye gönderme yapmaz, kurum birimlerinin ismine odaklanır. Diğer bir deyişle kurumun alt kuruluşlarının kendi kimlikleri vardır. Ana kuruluş daha geri plandadır. Alt kuruluşu kadar tanınmaz. Pek çok yazar şirketlerin kurum kimliği yapıları yelpazesinden birini seçebilecekleri konusunda fikir birliğine varmışlardır.

#29

SORU: Yöneticilerin genel olarak istek ve hedefleri nelerdir?


CEVAP: • Kurumun ve ürünlerin pazarda rakiplerinin karşısında güçlü olmasını ve bunun sürekliliğini korumak • Tüketicilerin kurumuna, ürünlerine güvenmesini ve yeniden satın alma düşüncesinin devam etmesini sağlamak • Kamuoyu, hükümet ve sivil toplum örgütleri ve benzeri kurumların üzerinde kurumun güçlü olmasını ve bunu devam ettirmesini sağlamak • Çalışanların yaptıkları işleriyle, kurumlarıyla gurur duymasını arzu eder. • Çalışanların kurum misyonunu kültürünü ve değerlerini benimsemelerini ve bunları çevrelerine de taşıyabilmelerini sağlamak

#30

SORU: İlgili semboller nelerdir?


CEVAP: Tüm sembolleri sürekli olarak biçimlendirirken davranışlar için bazı ipuçları verirler. İki grupta incelenirler. İlki kurumda kendilerine özel bir değer verilen kişiler olarak adlandırılan öncülerdir. Bunlar kurucular öncü kişiler yönetim kurulu başkanı tüm yönetici güçler gibi kişilerden oluştur. İkincisi ise genellikle çalışanların biçimlendirdiği semboller olan ürünler ve projelerdir. Başarılı ürünler yenilikler ve projeler çalışanların kurum ile bütünleşmelerinde etkilidir.

#31

SORU: Stil/ tarz sembolleri nelerdir?


CEVAP: Tarz sembolleri hem kurum içine yönelik hem de kurum dışına yönelik olarak kurumun önemli karakter özelliklerini daha iyi belirgin bir şekilde vurgular. Bu sembolün mağaza atmosferinde önemli bir yeri vardır.

#32

SORU: Kurum imajının neler oluşturur?


CEVAP: Kurumsal tasarım, kurumsal iletişim ve kurumsal davranışın oluşturduğu bir yapıdır.

#33

SORU: Bir mağaza atmosferi oluşturulurken mağazanın iç unsurları ilse kastedilenler nelerdir?


CEVAP: Döşeme, renkler, ışıklandırma, koku, müzik, demirbaşlar, duvarlar, sıcaklık, koridorların genişliği, dekorasyon malzemeleri

#34

SORU: Görsel kimliğin ana gruplarından biri olan monolitik kimlik nedir?


CEVAP: Bir kurum tüm etkileşimlerinde bir isim bir görsel öğe kullanıyorsa o zaman bir monolitik kimlikten söz edebiliriz. Böylelikle kurum ürünleri kolaylıkla hatırlanır ve algılanır.

#35

SORU: Bristol’a göre marka imajı nedir?


CEVAP: En yaygın imaj türlerinden biridir. markanın kişiye çağrıştırdığı duygu ve düşüncelerin bütünüdür. Her markanın iyi ya da kötü bir imajı vardır. Bu durum tüketici üzerinde önemli bir etkiye de sahiptir.

#36

SORU: İnternetten pazarlama nedir?


CEVAP: Pazarlama hedeflerine ulaşmak üzere bireylerin ve kurumların yer ve zaman sınırlaması olmaksızın bilgisayar aracılığı ile iletişim kurmalarına ve satışı gerçekleştirmelerine dayalı pazarlamadır.

#37

SORU: Psikolojik yaklaşım kısaca nelere odaklanır?


CEVAP: Kurumla sosyal paydaşları arasındaki sembolik ilişkilere odaklanır. Kurum adının ve kurumun çeşitli özelliklerini kapsar.

#38

SORU: Kurum imajının fonksiyonel unsuru ne ile alakalıdır?


CEVAP: Fonksiyonel unsur kurumun somut özellikleriyle alakalıdır.

#39

SORU: Kurum kimliğinde çevre tasarımının rolü nedir?


CEVAP: Kurumlar hedef kitlelerini diğer tasarımlarda olduğu gibi mimari yapısı mağaza dizaynı ve vitrinleri ile cezp ederek pazardaki rakiplerinden ayrılmak isterler. Bir mağazaya girdiğimizde kendimizi tüketimin merkezinde buluruz. Çevremizdeki her şey bizi etkiler. En iyi etkiyi yaratılmak için en iyi çevrenin hazırlanması gereklidir.

#40

SORU: Kurum imajı nedir?


CEVAP: Bireyle ve kurumlar kimlikleri doğrultusunda kişiliklerini yansıtırlar. Kurum imajı, ilgili kitlelerin kurum hakkındaki görüş ve düşünceleri yani kurumun algılanış biçimidir ve kuruluşun fiziksel görüntüsü ile de ilgilidir.

#41

SORU: Kurum imajı yaklaşımları nelerdir?


CEVAP: Psikolojik yaklaşım, grafik tasarım yaklaşımı, pazarlama bakış açısı.

#42

SORU: Grafik tasarım yaklaşımı kurumlar ve danışmanlar tarafından hangi temel amaçlar için kullanılır?


CEVAP: Birincisi kurumun misyon ve felsefesini ifade emek, iki kurumun kültürel değerlerini kapsamak, üç kurumun iletişim çabalarına destek olmak ve dördüncüsü ise görsel kimliği modaya uygun olarak korumak.

#43

SORU: Bristol’a göre yabancı imaj nedir?


CEVAP: Kuruluşun kendi algıladığı imajın tersidir. Diğer kişilerin zihinlerindeki görüş ve düşüncelerdir. Ürün ve hizmetlerin gerçekleştirilmesiyle doğrudan ilişkisi bulunmayanların sahip olduğu imaj türüdür.

#44

SORU: Bristol’a göre kuruluşun kendi algıladığı imaj nedir?


CEVAP: Bu imaj kurumların kendilerini nasıl gördüğüyle ve değerlendirdiğiyle ilgilidir. Bir tasarımcının kendi yaptıklarına bakışı yahut bir anne-babanın kendi çocuklarını değerlendirmesi ile benzeşir.

#45

SORU: Mağaza atmosferinin değerlendirmesi neler dikkate alınarak yapılır?


CEVAP: Bir mağazanın atmosferini değerlendirebilmek için onun varoluşunda pay sahibi olan tüketiciler, satışlar imaj ve imaj bütünlüğü, çalışanlar, internet perakendeciliğinde farklılaşma gibi konuların tümü tek tek ele alınarak o mağazanın atmosferi değerlendirilebilir.

#46

SORU: Kurum kimliği iyi planlanmış bir şirketin yarattığı olumlu izlenimler nelerdir?


CEVAP: İyi yönetim, iyi ürünler ve hizmetler üretme, iyi finansal bir yönetime sahip olma, uzun dönemli bir yatırım izlenimi verme, kaynaklarını iyi kullanma, yaşadığı yere ve çevreye karşı sorumlu olma, yenilikçi, yetenekli insanlar çalıştıran bir kurum olması.

#47

SORU: Mağaza atmosferinin tekbiçimlilik / Bütünlük sorununa etkileri nelerdir?


CEVAP: Birçok mağaza zincirinin yüz yüze olduğu temel mağaza atmosferi problemlerinden biri de şubelerin ne kadar birbirlerine benzeyecekleridir. Kurum kimliği oluşturmak adına yöneticiler tek tip mağazaları genişletme çabasındadırlar. Bu sayede güçlü bir kurum kimliğinin oluşacağına inanırlar. Diğer bir görüş ise merkeziyetçilikten uzak yerel personel tarafından yaratılan çeşitli mağaza ortamlarının oluşturulmasıdır. Bu da mağazaları yerelleştirir. Bir bölgeye özgü hale getirirler.

#48

SORU: İletişim tasarımı nedir?


CEVAP: İletişim tasarımı titiz, ancak ciddi ve nesnel olan bir çalışma ile başarıya ulaşabilir. Önceden kurum kimliği oluşturulurken ortaya konan kavramların iletişim tasarımı çerçevesinde görselleştirildiği görülür.

#49

SORU: Bir mağaza atmosferi oluşturulurken mağaza tasarımı ile kastedilenler nelerdir?


CEVAP: Satışın yapılacağı ürünün yer/ürün kategorisi gösterileceği, personel ve müşterinin yerini belirleme, ürünü gruplandırmak, mağaza içinde trafik akışını belirlemek.

#50

SORU: Grafik tasarım yaklaşımının odaklandığı konular nelerdir?


CEVAP: Kitlelerin algılamalarını etkilemek üzere kurum misyonu, felsefesi ve kültürel değerini görsel biçimde ifade etmek, kurumsal iletişime bir tutarlılık sağlamak ve benzeri girişimleri hedefler.

#51

SORU: Perakende mağaza stratejisi nedir?


CEVAP: Perakendeci firmalar tüketicilerle doğrudan etkileşim içindedirler. Ve tüketicilerin ihtiyaç ve isteklerini tatmin eden ürün ve hizmet donanımına sahip odaklı bir yaklaşım sergilerler.

#52

SORU: Lewison’a göre perakende mağaza stratejileri ile ilişkilendirilen üç unsur nelerdir?


CEVAP: Perakende mağaza formatını seçmek, belirli hedef tüketici grubuna odaklanmak ve bir rekabetçi üstünlüğe ulaşmak

#53

SORU: Mağaza atmosferinin etkileri nelerdir?


CEVAP: Satışlarda tüketici davranışlarında mağaza imajında tekbiçimlilik konusunda , çalışanlar üzerinde ve elektronik perakendecilikte ortaya çıkar. Satışlarda, tüketicilerin alışveriş davranışlarında mağaza imajında hatta Pazar bölümlemede ve müşteri sadakati yaratmada etkili olur.

#54

SORU:

"Kurum Kimliği" kavramı neyi ifade etmektedir? 


CEVAP:

Bir kurumun kim olduğunun, ne yaptığının ve nasıl yaptığının görsel ve davranışsal ifadesi “Kurum Kimliği” olarak tanımlanır.


#55

SORU:

Günümüzde neden modern kurum ve kuruluşlar, kurum kimliği kavramına önem vermektedirler?


CEVAP:

Günümüzde modern kurum ve kuruluşlar, kurum kimliği kavramına önem vermektedirler. Çünkü kurum kimliği bir kurumun kim olduğunun, ne yaptığının ve bunu nasıl yaptığının görsel ve davranışsal sunumudur. İlgili çevrelerin kurumla ilişki kurdukları her noktada kurum kimliği deneyimi yaşadığı savunulur (Balmer ve Wikonson, 1991, s.27-28).


#56

SORU:

Kurum kültürü nedir?


CEVAP:

Kurum kültürü bir kurumda paylaşılan değerlere, inançlara ve davranışlara karşılık gelir.


#57

SORU:

Kurum kültürü neye göre şekillenmektedir?


CEVAP:

Kurum kültürünün kurum kimliğine göre şekillendiğini, diğer bir deyişle kurum kültürünün kurum kimliğinin bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Kurum kültürünün değer ve norm sistemi kurum kimliği için bir temel oluşturur. Öyle ki, kurum nasıl bir kimlik iletmek istiyorsa o kimliğe uygun bir kültür geliştirmelidir. Eğer kurum iyi bir imaja, kimliğe sahipse, olumlu bir kurum kültürünün varlığından söz edebiliriz. Aksi durumda ise, katı bürokratik bir kültürün hâkim olduğu durumda kurum kimliği ve imajı da kötü olmaktadır.


#58

SORU:

Kurum çalışanları, kurum kültürünü neyin aracılığıyla öğrenirler?


CEVAP:

Kurum çalışanları, kurum kültürünü, değerleri ve normları ile bir iletişim aracı sayılabilecek kurum kültürü sembolleri aracılığıyla öğrenirler. Bu sembolleri ise şöyle özetleyebiliriz: Aksiyon/hareket sembolleri (konuşma/dil, ritüeller, seremoniler, sembolik davranışlar, ortaklık oluşturan davranışlar), stil/tarz sembolleri (görünüm, statü sembolleri), ilgi sembolleri (öncüler/örnek alınan kişiler, ürünler, projeler), tarihi semboller (Mitler/mitolojiler, efsaneler, tarih) (Gürgen, 1997, s.160- 165 ve Okay, 1999, s.242-249).


#59

SORU:

Aksiyon/Hareket Sembolleri kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Bu semboller çalışanlar arasında bir ortaklık oluşturmada ve bir gruba katılmada etkilidir. Bu sembolün dört öğesinden birisi dildir. Çalışanlar kurumda kullanılan dili benimsediklerinde (kısaltmalar, selamlaşma biçimleri, argo konuşmalar vb.) kendilerini o kurumun bir parçası olarak görürler. Kurumda sembolik değeri olan, geleneksel olarak biçimlenen ve planlanan davranışlar ritüelleri ve seremonileri oluşturur.


#60

SORU:

İlgi Sembolleri kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

İlgi sembolleri, tüm sembolleri sürekli olarak biçimlendirirken davranışlar için bazı ipuçları verir. İki grupta incelemek mümkündür. Birincisi, kurumda kendilerine özel bir değer verilen kişiler olarak adlandırılan öncülerdir. Bu öncüler, kurucular, öncü kişiler, yönetim kurulu başkanı, tüm yönetici güçler vb. kişilerden oluşur. İkincisi ise, genellikle çalışanların biçimlendirdiği semboller olan ürünler ve projelerdir. Başarılı ürünler, yenilikler ve projeler, çalışanların kurum ile bütünleşmelerinde etkilidir.


#61

SORU:

Tarihsel Semboller kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Kurum kültürünün oluşumunda, kurum tarihi ve geçmişte yaşanan olaylar çok önemli bir rol oynar. Kurumla ilgili anlatılan efsaneler, öyküler, anılar, başarılar, kurum üyeleri özellikle kuruma yeni giren bireyler için kurumsal değerlerin öğrenilmesi açısından önem taşımaktadır.


#62

SORU:

Stil/Tarz Sembolleri kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Tarz sembolleri hem kurum içine yönelik hem de kurum dışına yönelik olarak kurumun önemli karakter özelliklerini daha belirgin bir şekilde vurgular.


#63

SORU:

Görsel kimlik kaç ana gruba ayrılır?


CEVAP:

Görsel kimlik üç ana gruba ayrılır. Tekli (monolitik) kimlik, aktarılan kimlik ve markalanan kimlik. Bütün bunlar genellikle bir kurumun stratejisini, marka ve iletişim politikasını yansıtmakta kullanılır (VanRiel ve Balmer, 1997, s.340-341).


#64

SORU:

Monolitik Kimlik kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Bir kurum tüm etkileşimlerinde bir isim, bir görsel öge kullanıyorsa monolitik kimlikten söz edilebilir. Böylelikle kurum ve ürünleri kolaylıkla hatırlanır ve algılanır. Örneğin; Eti, Sarar gibi kurumların tüm etkileşimlerinde tek bir isim ve tek bir görsel ögenin kullanıldığını görmek mümkündür.


#65

SORU:

Aktarılan Kimlik kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Kurumdaki her birimin kendi kimliği vardır. Ancak bunlar kurum ismi ve görsel biçimi ile tanıtılır. Aktarılan kimlikte özellikle, ana kuruluşun hangi kurum olduğu hatırlanabilir şekilde zihinlerde yer etmesine önem vermek gerekir.


#66

SORU:

Markalanmış Kimlik kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Kurum ismine ve görsel ögeye gönderme yapmaz, kurum birimlerinin ismine odaklanır. Diğer bir deyişle kurumun alt kuruluşlarının kendi kimlikleri vardır. Ana kuruluş daha geri plandadır, alt kuruluşu kadar tanınmaz (Baker ve Balmer, 1997, s.372).


#67

SORU:

“Kurum imajı” kavramı neyi ifade etmektedir?


CEVAP:

Kurum kimliği sunumlarının ilgili gruplar üzerinde yarattığı algı ya da izlenim “Kurum imajı” olarak tanımlanır.


#68

SORU:

Grafik tasarımı kurumlar ve danışmanlar tarafından kaç temel amaçla kullanılmaktadır?


CEVAP:

Grafik tasarımı kurumlar ve danışmanlar tarafından dört temel amaçla kullanılmaktadır:

  • Kurumun misyon ve felsefesini ifade etmek,
  • Kurumun kültürel değerlerini kapsamak,
  • Kurumun iletişim çabalarına destek olmak,
  • Görsel kimliği modaya uygun olarak korumak.

#69

SORU:

Kurum imajının kaç temel unsuru vardır?


CEVAP:

Kurum imajının fonksiyonel ve duygusal olmak üzere iki temel unsuru vardır. Fonksiyonel unsur kurumun somut özellikleriyle, duygusal unsur ise kuruma yönelik duygu ve davranışlarla ilgilidir.


#70

SORU:

Kurum imajını oluşturan yapıda hangi öğeler mevcuttur?


CEVAP:

Kurum imajı; kurumsal tasarım, kurumsal iletişim ve kurumsal davranışının oluşturduğu bir yapıdır.


#71

SORU:

Ürün imajı nedir?


CEVAP:

Tüketicilerin belli bir ürün türüne yönelik algılamalarıdır. Ürün imajı, özellikle pazara yeni bir ürünün tanıtılmasında etkilidir.


#72

SORU:

Marka imajı nedir?


CEVAP:

En yaygın imaj türlerinden birisi olan marka imajı, markanın kişiye çağrıştırdığı duygu ve düşüncelerin bütünüdür. Her markanın iyi ya da kötü bir imajı vardır ve bu imaj tüketici tercihlerinde de önemli bir belirleyici olur. Marka imajı, doyuma ulaşmış bir pazarda, ürün veya hizmetin diğerlerinden ayrılarak ön plana çıkmasında oldukça önem taşır.


#73

SORU:

“Kuruluşun kendi algıladığı” imaj nedir?


CEVAP:

Bu imaj türü, kurumların kendilerini nasıl gördüğüyle ve değerlendirdiğiyle ilgilidir. Bu imaj, bir tasarımcının kendi yaptıklarına bakışı veya bir anne-babanın kendi çocuklarını değerlendirmesi ile benzeşir.


#74

SORU:

Yabancı imaj nedir?


CEVAP:

Kuruluşun kendi algıladığı imajın tersidir. Diğer kişilerin zihnindeki görüş ve düşüncelerdir. Ürün ve hizmetlerin gerçekleştirilmesiyle doğrudan ilişkisi bulunmayanların sahip olduğu bir imaj türüdür. Güçlü ve başarılı markalarda kuruluşun kendini algılayış biçimiyle yabancı imaj büyük ölçüde örtüşmektedir.


#75

SORU:

Transfer imaj nedir?


CEVAP:

Transfer imaj, genellikle lüks tüketim ürünlerinde bilinen bir ürün markasının ve dolayısıyla imajının başka bir ürün kategorisine transferidir.


#76

SORU:

"Mevcut imaj" nedir?


CEVAP:

Bu imaj bugünkü görüntüyü oluşturur. İmajların dinamik ve değişken olduğu, aynı zamanda zamana uyma zorunluluğu göz önünde bulundurularak yapılacak bilimsel araştırmalarla mevcut imajın ortaya çıkartılması gerekir.


#77

SORU:

"İstenen imaj" nedir?


CEVAP:

Araştırma sonuçlarına göre, kurumun ulaşmayı hedeflediği imajdır. Kurumların ilgili kitlelerce nasıl algılanmak istediğine karşılık gelir.


#78

SORU:

Pozitif (Olumlu) imaj nedir?


CEVAP:

Pozitif imaj, iyi ve güçlü özelliklere sahip markaların, çevreye yansıyan ve sempati uyandıran imajıdır. Doğal olarak tüm markalar ve kurumlar pozitif yani olumlu bir imaj oluşturmak isterler


#79

SORU:

Negatif (Olumsuz) imaj nedir?


CEVAP:

Kurumların agresif, olumsuz davranışları sonucunda oluşur.