SAĞLIK KURUMLARINDA OPERASYON YÖNETİMİ Dersi SAĞLIK KURUMLARINDA PERSONEL SAĞLAMA, İŞ TASARIMI VE ÖLÇÜMÜ soru cevapları:

Toplam 101 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: İnsan kaynaklarında işgören planlaması hangi çalışmaları içerir?


CEVAP: Örgütlerin gelecekte nicelik ve nitelik olarak ihtiyaç duyacağı işgörenlerin önceden saptanması, bu kaynağın nereden, ne zaman ve nasıl sağlanacağı ile ilgili çalışmaları içerir.

#2

SORU: Kurumda sıkıntıların ve aksaklıkların yaşanmaması için neler yapılabilir?


CEVAP: Kurumda herhangi bir sıkıntı yada uyumsuzluk yaşanmaması için; • Sağlık örgütlerinde çalışanlarla ilgili bazı düzenlemelerin ve çabaların gösterilmesi, • İş tanımlarının doğru olarak analiz edilmesi, • Personel sağlama işlevinin bu doğrultuda işletilmesi ve • İş tasarımlarının yerine getirilmesi gerekmektedir.

#3

SORU: İş gereklerinin iş tanımından farkı nedir?


CEVAP: İşin gerektirdiği personel niteliklerini yansıtması açısından iş tanımından farklıdır.

#4

SORU: İş gerekleri formunda genel olarak neler bulunur?


CEVAP: Genel olarak iş gerekleri formunda; işin kimliği, yetenek gerekleri, çaba gerekleri, sorumluluk gerekleri ve çalışma koşulları yer alır.

#5

SORU: İş analisti gözlem yaparken nelere dikkat etmelidir?


CEVAP: Gözlem yapılırken iş tanımı, istenilen herhangi bir rol gereğini içerecek biçimde hazırlanmış olmalıdır. Ayrıca aynı işi yapan işgörenlerin tümünün veya en azından çoğunun, iş esnasında gözlemlenmesi ve işgörenin, gözetlendiği sırada normal zamandaki gibi aynı şeyleri aynı biçimde yapmalıdır.

#6

SORU: İş analizi çalışmalarının ve sonuçlarının örgütlerde kullanım alanları nelerdir?


CEVAP: İş analizi çalışmalarının ve sonuçlarının örgütlerde kullanım alanları genel olarak şöyle sıralanabilir: • Ücret ve maaşların belirlenmesi, • İşgörenlerin performans değerlendirmeleri, • İşgörenlere yönelik parasal özendirme planlarının hazırlanması, • İşgören seçme testlerinin hazırlanması, • Terfi, transfer ve iş rotasyonuna yönelik kararların verilmesi, • İşle işgörenlerin eşleştirilmesi, • İşlerin yeniden yapılandırılması ve zenginleştirilmesi çalışmaları, • İşle ilgili performans standartlarının belirlenmesi, • İşlerle ilgili yetki ve sorumluluk belirleme çalışmaları, • Eğitim programlarının geliştirilmesi, • Yeni işgörenlerini işe alıştırma çalışmaları, • İş güvenliği kriterlerinin belirlenmesi.

#7

SORU: İyi tasarlanmış bir iş analizi çalışmasını meydana getiren aşamalar nelerdir?


CEVAP: İyi tasarlanmış bir iş analizi çalışmasını meydana getiren aşamalar şunlardır: • İş analizi çalışmalarından elde edilecek bilginin hangi amaçlarla kullanılacağının belirlenmesi ve nasıl elde edileceğine karar verilmesi, • İş analizi için gerekli olan mevcut görev tanımları, örgüt şemaları gibi ilgili kaynakların sağlanması ve incelenmesi, • Analiz edilecek pozisyonların belirlenmesi, • İş analizlerinin yapılması, • İş tanımlarının yazılması, • İş gerekliliklerinin belirlenmesi ve yazılması.

#8

SORU: İnsan kaynaklarında işgören seçme hangi çalışmaları içerir?


CEVAP: Örgütlerde boş pozisyonlara başvuran adaylar arasından işin gereklerine en uygun olanların seçilmesi ile ilgili faaliyetleri içerir.

#9

SORU: İnsan kaynaklarında işgören eğitimi hangi çalışmaları içerir?


CEVAP: İşgörenlerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen kurum içi ve kurum dışı faaliyetleri içerir.

#10

SORU: İş tanımı nedir?


CEVAP: İş tanımı iş analizi süreci tamamlandıktan sonra elde edilen bilgilerin sınıflandığı, her işin içerdiği eylem, işlem, sorumluluk, görev ve çalışma koşullarının özet şekilde yazılı olarak kayıt haline getirilmesidir.

#11

SORU: İş ölçümünde kullanılan teknikler nelerdir?


CEVAP: İş ölçümünde; iş örneklemesi ve zaman etüdü olmak üzere iki teknik kullanılır.

#12

SORU: Bir kurumda insan kaynağı ihtiyacı ne zaman ortaya çıkar?


CEVAP: Bir kurumun insan kaynağı ihtiyacı; kurumun kurulma aşamasında, teknolojik değişim sonucu ve çeşitli nedenlerle (işten ayrılma, ölüm vb.) yeni pozisyonlar ortaya çıktığında, kurumun stratejik plan doğrultusunda yeni yatırımlar yaptığında, reorganizasyon çalışmalarında artar. Personel sağlama sürecinde iç ve dış personel kaynaklarından yararlanılmaktadır.

#13

SORU: İnsan kaynaklarında işgören seçme hangi çalışmaları içerir?


CEVAP: Örgütlerde boş pozisyonlara başvuran adaylar arasından işin gereklerine en uygun olanların seçilmesi ile ilgili faaliyetleri içerir.

#14

SORU: Sorumluluk gerekleri neleri kapsar?


CEVAP: Sorumluluk gerekleri; diğer kişilerin korunması sorumluluğu, mali sorumluluk, malzeme ve donanım sorumluluğu, gözetim sorumluluğu konularını kapsar.

#15

SORU: İnsan kaynaklarında işgören performanslarının değerlendirilmesi hangi çalışmaları içerir?


CEVAP: Kurumda mevcut personelin yeteneklerinin işin gereklerine uyup uymadığının araştırılması ve gerekli önlemlerin alınmasına ilişkin çalışmaları içerir.

#16

SORU: Sağlık kurumları bakımından insan neden önemlidir?


CEVAP: İnsan örgütleri kuran ve onları yaşayan varlıklar haline getiren tek etken olduğu için sağlık kurumları bakımından da insan, sağlık hizmetleri sunumunda en değerli varlık olarak görülmelidir.

#17

SORU: Sağlık kurumlarında insan kaynakları yönetiminin görevleri nelerdir?


CEVAP: İnsan kaynakları yöneticileri, bir taraftan nitelikli personeli güdüleme araçları ile kurumda kalıcı kılmaya çalışırken, diğer taraftan da kurum dışındaki nitelikli insan gücünü örgüte çekmeye çalışmakta ve bu arada örgüt kültürünün pekiştirilmesi, kariyer ve performans yönetimi gibi işlevlerin yürütülmesi konuları üzerinde durmaktadır.

#18

SORU: İş zenginleştirmede en çok kullanılan teknik nedir?


CEVAP: Gerçekleştirilen işe çalışanın gözüyle bakılan iş özellikleri yaklaşımıdır. İş özellikleri yaklaşımı; • Çalışanın verimini, motivasyonunu, performansını ve iş doyumunu artırmalı; • İşe devamsızlık ve işi bırakma isteğini düşürecek önemli temel boyutları da kapsamalıdır.

#19

SORU: Metot etüdü nedir?


CEVAP: Metot etüdü daha kolay ve daha etkili yöntemlerin geliştirilmesi, uygulanması ve maliyetlerin düşürülebilmesi için bir işi yapılışındaki mevcut ve önerilen yolların sistematik olarak kaydedilmesi ve eleştirilerek incelenip gözden geçirilmesidir.

#20

SORU: İş ölçümü nedir?


CEVAP: İş ölçümü nitelikli bir çalışanın, belirli bir işi, standart bir çalışma hızıyla yapması için gereken zamanı saptamak amacıyla geliştirilmiş tekniklerin uygulanmasıdır.

#21

SORU: İşin kimliği neleri içerir?


CEVAP: Kimlik bilgilerinde; işin adı, bağlı olduğu bölüm, işyeri ve işin kodu gibi bilgiler bulunmaktadır.

#22

SORU: Kuruma personel sağlama kaynakları nelerdir?


CEVAP: Personel sağlama sürecinde iç ve dış personel kaynaklarından yararlanılmaktadır. Örgüt içi kaynaklar; kurumun ihtiyacı olan personel mevcut çalışan personel arasından terfi gibi uygulamalarla sağlanması buna örnektir. Örgüt dışı kaynaklar; kurumda yeni işler ortaya çıkmış ve pozisyon gereği uzman personele ihtiyaç duyulması durumunda kurum içinden personel temin etme yetersiz kalabilir. Böyle durumlarda kurum dışından personel sağlamak işletme için daha avantajlıdır.

#23

SORU: İş analisti iş analizi için bilgi toplamak amacıyla hangi çalışmaları yapar?


CEVAP: İş analisti bu görevler hakkında bilgi toplamak için; anket, gözlem, görüşme ve daha önceki iş tanımlarını inceler.

#24

SORU: Bir kurumda insan kaynaklarının gerçekleştirilmesi gereken temel işlevler nelerdir?


CEVAP: Bir kurumda insan kaynaklarının gerçekleştirilmesi gereken temel işlevler; • İşgören planlaması, • İşgören sağlama, • İşgören seçme, • İşgören eğitimi ve • İşgören performanslarının değerlendirilmesidir.

#25

SORU: İş tanımı iş ile ilgili neleri içerir?


CEVAP: İş tanımında; • İş kimliği adı verilen işin adı, pozisyonun bağlı olduğu bölüm, iş kodu, iş kategorisi gibi bilgilerin yer aldığı bir başlık mevcuttur. • Diğer başlık ise işin özetidir. Bu başlık altında, işin genel tanımı ve diğer işler içindeki yeri ve önemi hakkında bilgi verilir. • Diğer bir başlık ise işin yapılışı sırasında kullanılan araç ve malzemelerin sıralanmasını içerir.

#26

SORU: Sağlık kurumları bakımından insan neden önemlidir?


CEVAP: İnsan örgütleri kuran ve onları yaşayan varlıklar haline getiren tek etken olduğu için sağlık kurumları bakımından da insan, sağlık hizmetleri sunumunda en değerli varlık olarak görülmelidir.

#27

SORU: Personel sağlama faaliyetleri nelerdir?


CEVAP: Personel sağlama faaliyetlerindeki asıl faaliyetler işgören bulma ve seçmedir. Bu süreç, işgören ihtiyacının belirlenmesi, uygun araçlarla duyurulması, başvuruların alınıp görüşmelerin yapılması ve son aşama olan uygun adayın işe yerleştirilmesi ile sonlanır. Her faaliyetin asıl bileşeni insandır. Bu yüzden kalifiye ve uzman elemana her zaman ihtiyaç duyulmuştur.

#28

SORU: İş analizi nedir?


CEVAP: İş analizi; kurumda yapılmakta olan her bir işin görev, yetki, sorumlulukları ile işin riski, işin yapıldığı çevre koşulları ve işi yapacak kişilerde bulunması gerekli niteliklerle ilgili ayrıntılı bilgi toplama işlemidir.

#29

SORU: İşgören sağlama ve seçmenin en önemli ve zor basamaklar olmasının nedeni nedir?


CEVAP: Bir kurumun işin gereklerine uygun niteliklere sahip insan gücünü bulabilmesi ve bunlar arasından en uygun olanları seçmesi zaman, para, enerji gerektiren önemli bir maliyet unsurudur.

#30

SORU: Yetenek gerekleri için de bulunan nitelikler nelerdir?


CEVAP: Yetenek gerekleri içinde bulunan nitelikler; öğrenim, deneyim, özel bilgi ve beceri, inisiyatif ve yaratıcılıktır.

#31

SORU: İş analizinin en önemli avantajı nedir?


CEVAP: İş analizinin en önemli özelliklerinden birisi, işi yapan kişi ile değil, iş ile ilgili olmasıdır. İş analizinin çıktısının işi yapan kişinin özelliklerini değil, işin özelliklerini tanımlaması en önemli özelliğidir.

#32

SORU: İş analizinde daha önceki iş tanımlarının incelenmesi nasıl yapılır?


CEVAP: O iş hakkında daha önceden var olan kayıtların incelenmesidir. Bunlar daha önce yapılmış iş analizlerine ait dokümanlar, örgüt şemaları, resmi ve özel belgeler, araştırma raporları vb. belgeler ile görevin özellikleri, iş güçlüğü, riskler, ücretler, diğer işlerle ilişkileri gibi konulara ait bilgilerdir.

#33

SORU: İnsan kaynaklarında işgören sağlama hangi çalışmaları içerir?


CEVAP: Örgütlerde boşalan ya da yakın bir gelecekte boşalması olası pozisyonlara eleman sağlayabilmek için; • İlanlar, • Reklamlar, • Duyurular şeklinde yapılan çalışmaları içerir.

#34

SORU: Genel olarak bir iş analizi çalışması için gerekli olan bilgiler nelerdir?


CEVAP: Genel olarak bir iş analizi çalışması için elde edilmesi gereken bilgiler şunlardır: • İşin kimliği ve yeri, • İş görevleri, • Fiziksel gerek ve beceriler, • Öğrenim gerekleri, • Özel bilgi-beceri gerekleri, • Deneyim, • Kişilik gerekleri, • Sorumluluklar, • Çalışma koşulları, • Tehlikeler.

#35

SORU: Bir kurumu başarıya taşıyan en önemli faktör nedir?


CEVAP: Bir kurumda insan kaynakları ile ilgili işlevler yerine getirilirken, kurumu başarıya taşıyacak en önemli faktör, istihdam edilen insan gücüdür.

#36

SORU: Personel sağlama süreci öncesinde yapılması gereken iş analizleri nelerdir?


CEVAP: İşgören seçiminin gerçekleştirilmesi için önce işgörenin yapacağı işler belirlenmelidir. Bu nedenle bir iş analizi ve görev belirleme çalışması yapılır. Analiz çalışması sonunda elde edilen bilgiler derlenir, işin unvanı belirlenir, işgörenin görevleri açık olarak belirlenir. Ardından da sorumlu olduğu yönler belirlenerek işgörende aranacak bilgi, kişilik ve bedensel özellikler saptanır. Bu çalışmalar sonucu işgörenden beklenen başarı standartları belirlenir.

#37

SORU: İş analizinde iş gerekleri nasıl açıklanabilir?


CEVAP: İş gerekleri, işlerin başarılması için gerekli niteliklerin saptandığı çizelgedir ve iş analizi sonucunda elde edilir. İş gerekleri basitçe işi yapan veya yapacak olan işgörenin tanımlanması yani işgören profilinin açıklanmasıdır. İşgörenin işi yaparken ihtiyaç duyduğu fiziksel ve düşünsel yeteneklerin, eğitimin, deneyimin neler olduğu ve hangi oranda çaba gerektiği ortaya koyulmasıdır.

#38

SORU: İnsan kaynakları işlevleri içinde en önemli ve zor olan hangi ya da hangileridir?


CEVAP: İnsan kaynakları işlevleri içinde en önemli ve zor olanı işgören sağlama ve seçmedir.

#39

SORU: İnsan kaynaklarında işgören sağlama hangi çalışmaları içerir?


CEVAP: Örgütlerde boşalan ya da yakın bir gelecekte boşalması olası pozisyonlara eleman sağlayabilmek için; • İlanlar, • Reklamlar, • Duyurular şeklinde yapılan çalışmaları içerir.

#40

SORU: İnsan kaynaklarında işgören planlaması hangi çalışmaları içerir?


CEVAP: Örgütlerin gelecekte nicelik ve nitelik olarak ihtiyaç duyacağı işgörenlerin önceden saptanması, bu kaynağın nereden, ne zaman ve nasıl sağlanacağı ile ilgili çalışmaları içerir.

#41

SORU: Bir iş tanımı formunda neler bulunur?


CEVAP: Bir iş tanımı formunda bulunacak bölümler, işin kimliği, işin özeti, işi oluşturan görevler ve çalışma koşullarıdır.

#42

SORU: Sorumluluk gerekleri nedir?


CEVAP: Bir işin yapılması ya da yapılmasını sağlama yükümlülüğüne sorumluluk denir. Örgütsel yapıda düzenin sağlanmasını sağlayan en önemli parametredir.

#43

SORU: Bir kurumda insan kaynaklarının gerçekleştirilmesi gereken temel işlevler nelerdir?


CEVAP: Bir kurumda insan kaynaklarının gerçekleştirilmesi gereken temel işlevler; • İşgören planlaması, • İşgören sağlama, • İşgören seçme, • İşgören eğitimi ve • İşgören performanslarının değerlendirilmesidir.

#44

SORU: Sağlık kurumlarında insan kaynakları yönetiminin görevleri nelerdir?


CEVAP: İnsan kaynakları yöneticileri, bir taraftan nitelikli personeli güdüleme araçları ile kurumda kalıcı kılmaya çalışırken, diğer taraftan da kurum dışındaki nitelikli insan gücünü örgüte çekmeye çalışmakta ve bu arada örgüt kültürünün pekiştirilmesi, kariyer ve performans yönetimi gibi işlevlerin yürütülmesi konuları üzerinde durmaktadır.

#45

SORU: Çaba gerekleri nasıl tanımlanır?


CEVAP: Çaba gerekleri; yapılan işin uygun esaslarda olabilmesi için, harcanan fiziksel ve düşünsel nitelikteki enerji, güç ve emeğin toplamı olarak tanımlanabilir.

#46

SORU: Personel sağlama nasıl tanımlanır?


CEVAP: Personel sağlama; insan kaynağını bulma, başvuru ve aday toplama, aday araştırma ya da işgören bulma olarak tanımlanabilse de mevcut işlere uygun aday işgören kitlesinin yaratılması olarak da tanımlanabilir. Asıl hedef doğru işe doğru eleman seçilmesidir.

#47

SORU: İş analizinde iş tanımı ne anlama gelir?


CEVAP: İş analizlerinin ilk çıktısı olan iş tanımı her bir işin kapsamına giren eylem ve işlemler, sorumluluk ve ödevler ile çalışma koşullarının özetidir. Kullanım alanlarına göre değişmekle birlikte iş tanımları, iş analizi süreciyle elde edilen verilerin, sorumluluk ve ödevlerin ve birbiriyle ilişkilerinin kaydedilmesi işlemidir.

#48

SORU: İş analizinde gözlemin faydaları nelerdir?


CEVAP: Gözlem yapma, iş analistinin işle ilgili çalışma koşulları, iş akışı, işin yapılması için gereken beceriler ve kullanılan aletler hakkında detaylı bilgi sahibi olmasına yardımcı olur.

#49

SORU: İş analizinde gözlem nasıl yapılır?


CEVAP: İş analizinde gözlem; iş analistinin işgörenleri normal bir iş gününde işlerini gerçekleştirirlerken gözlemlemesini ve bu gözlemlerin sistemli olarak kayda geçirmesi işlemidir.

#50

SORU: İş analizinde daha önceki iş tanımları incelenirken nelere dikkat etmek gerekir?


CEVAP: Önceki iş tanımlarını incelenmesi çeşitli çalışmaların tekrarını önler ve son çalışma için değerli bir temel sağlar. Fakat bunun için incelenen iş tanımlarının çok iyi bir şekilde hazırlanmış ve sağlam temellere dayandırılmış olması gerekmektedir. Kötü bir biçimde hazırlanmış iş tanımı, yarardan çok zarara yol açabilir.

#51

SORU: İş tasarımı nedir?


CEVAP: İş tasarımı; gerçekleştirilen işin, işi yapanlar üzerindeki etkisini göz önüne alarak işin sosyal ve yapısal görünümünü yeniden yapılandırmayı amaçlayan bir dizi faaliyet sürecidir.

#52

SORU: Personel sağlama aşamaları nelerdir?


CEVAP: Personel sağlama ve seçme süreci iki aşamadan oluşur: • Bunlardan birincisi, adayların kurumdaki mevcut ve gelecekte oluşabilecek pozisyonlar için başvurmaya ikna edildiği personel sağlama sürecidir. • İkincisi ise uygun pozisyona başvuran adaylar arasından kurum için en doğru kişi ve kişilerin seçildiği personel seçme sürecidir.

#53

SORU: İş analizi çalışmaları hangi durumlarda fayda sağlar?


CEVAP: ş analizi çalışmaları örgütlere personel bulma ve seçme konusunda fayda sağlar. Bu faydalar; açık bir pozisyon için kurumun hangi özelliklere sahip elemanlar araması gerektiği konusunda bilgi akışı, iş görüşmeleri sırasında adaylardan elde edilecek bilgilerin kıyaslanabilmesi için temel oluşturma, iş görüşmelerinde görevli kişiler farklı olsa da her adaydan aynı tür bilgilerin alınmasını sağlama, personel bulma ve seçme işlevinin herhangi bir aşamasında kurum temsilcilerinin olabilecek ön yargılı davranışlarının en aza indirgenmesini sağlamadır. Ayrıca kurumun gereksiz bilgiyi değerlendirmekle vakit kaybetmesini önleyerek zaman ve paradan tasarruf da sağlar.

#54

SORU: İş analizinde hangi durumlarda görüşme yapılır?


CEVAP: Yüksek bilgi ve beceri gerektiren işlerin analiz edilmesinde anket ve gözlem yöntemleri yeterli olmadığında görüşme yapılması gerekir.

#55

SORU: İş analisti gözlem yaparken not almasının faydaları nelerdir?


CEVAP: Analist yapılan işi birkaç kez izleyip notlarını aldıktan sonra, işgören ve yönetici ile görüşerek, öğrendiklerini bir kez de onlarla birlikte üstünden geçerek işle ilgili atlanmış veya yanlış anlamış olduğu noktaları düzeltir. Ayrıca gözlem öncesinde ve esnasında notların alınması yapılacak işlemlerin unutulmamasını sağlar.

#56

SORU: İş analizinde anket kullanımının avantajları ve dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?


CEVAP: Çalışandan en kısa sürede bilgi toplama konusunda oldukça başarılı bir yöntemdir. Fakat çalışanların soruları doğru algılayıp açıkça cevaplandırabilmeleri için işgörenin yaptığı iş çok iyi gözlemlenmeli ve ona tamamen yaptığı işe özel sorular sorulmalıdır. Sorular mümkün olduğunca basit ve en az soruyu içermelidir.

#57

SORU: İş analizinde iş tanımının faydaları nelerdir?


CEVAP: İş tanımlarının faydaları şunlardır: • Çalışanların, görevlerini, sorumluluklarını ve kendilerinden beklenenleri daha iyi anlayıp işi hakkında bilgi sahibi olmasında yardımcı olur. • Çalışanın performansı, işi doğru ve standartlara uygun olarak yapıp yapmadığı, yetki ve sorumluluklarının derecesi ve iş koşulları hakkında gerekli bilgileri sağlar. • Verimlilik açısından yeniden ele alınması gereken noktalar saptanarak, iş basitleştirme yönteminin geliştirilmesini sağlar. • İşe alma ve işten çıkartma kriteri olarak kullanılır. • Örgüt bilincinin oluşmasını sağlar.

#58

SORU: İş örneklemesi nedir?


CEVAP: İş örneklemesi; belli bir faaliyetin oluş yüzdesini istatistiki örnekleme ve rastgele gözlemler yoluyla saptama yöntemidir.

#59

SORU: İş etüdünün teknikleri nelerdir?


CEVAP: İş etüdünün; metot etüdü ve iş ölçümü olmak üzere başlıca iki tekniği vardır.

#60

SORU: İş analizinde iş tanımının amacı nedir?


CEVAP: İş tanımının amacı, örgüt içinde yapılan her işi tam ve doğru olarak yansıtmaktır. İş tanımı; işin nasıl yapılması gerektiğini değil, o anda nasıl yapıldığını gerçekçi bir şekilde ortaya koyar. Kullanım amacına uygun olarak biçim ve format yönünden genelde benzerlikler göstermektedir.

#61

SORU: Bir kurumda insan gücü neden önemlidir?


CEVAP: İnsan gücü; bir kuruma yön veren ve onu başarı ya da başarısızlığa taşıyan kuşkusuz en önemli unsurdur.

#62

SORU: Çaba gerekleri kaça ayrılır ve nelerdir?


CEVAP: Çaba gerekleri; • Bedensel ve • Düşünsel çaba olmak üzere ikiye ayrılır. Bedensel çaba, işgörenin işi yaparken uyguladığı bedensel hareketler (taşıma, kaldırma), işin yapılma pozisyonu (ayakta, oturarak) ve bu özelliklerin gerektirdiği niteliklerdir. Fiziksel çabalar belirtilirken tanımlamalar yerine kesin değerler verilmelidir. Düşünsel çaba ise işin yapılmasında ihtiyaç duyulan yargılama, sorun çözme ve uyarlama gibi konularda göstermesi gereken çabalardır.

#63

SORU: Personel sağlama amacıyla başvuru kabulü ve ilk görüşme nasıl yapılır?


CEVAP: Personel ihtiyacının çeşitli kaynaklarla duyurulmasından sonra, adayların başvurularının kabul edilmesi süreci başlar. Bu süreçteki temel ilke adayların gizliliği ilkesidir. Bu aşamada adaylar öncelikle başvuru formunu doldurur ve görüşmeciler adaylarla kısa süreli görüşmeler yapar.

#64

SORU: İş analizinde görüşme nasıl yapılır?


CEVAP: Analist görüştüğü kişinin mesleğine ilişkin bilgileri baz alarak hazırladığı bir soru listesini işgörene yöneltir. Görüşme sonunda analist aldığı notları işgörene göstererek eklemek istediklerini sorar ve varsa bunları da listeye ekleyerek rapor haline getirir.

#65

SORU: Dış kaynaklardan nasıl personel temin edilebilir?


CEVAP: Dış kaynaklardan personel temin ederken aşağıdaki yöntemler söz konusu olabilir: • Gazete, dergi, radyo gibi platformlarda duyurular, • Kariyer siteleri, kariyer günleri, • Kurumun talebi olmadan adayın yaptığı bireysel başvurular, • Kurum çalışanlarının tanıdıkları, • Danışmanlık firmaları, meslek odaları • Rakip kurumdaki personeli kuruma çekme, • Stajını o kurumda yapmış yeni mezun öğrenciler.

#66

SORU: Çalışma koşullarının tanımlanması neden önemlidir?


CEVAP: İşgörenlerin daha uygun şartlarda ve etkili şekilde çalışmaları için yapılması gereken işlerdir. Bu hem ekonomik zorunluluk hem de çağdaş yönetim anlayışının bir parçasıdır. İş ortamı ve iş tehlikeleri olmak üzere iki kısımda belirtilir.

#67

SORU: İş analizinde görüşme yapılmasının faydaları nelerdir?


CEVAP: Teknik; iş analistinin işle ilgili anlaşılamamış tüm noktaları aydınlatmasında büyük fayda sağlar. Görüşme özellikle her iki tarafın birbirini anlaması açısından çok verimli bir yöntemdir. Bu yöntemle, zihinsel ve davranışsal faaliyetlerin her ikisinin birlikte açıklanması mümkündür. Ayrıca işgören, bilgi derleme işlemine aktif bir şekilde katıldığından; iş analistlerinin eğitilmiş, becerikli, deneyimli ve profesyonel özelliklere sahip olması, bu nedenle de çok iyi seçilmesi ve yöntemde en çok karşılaşılan sorun olan işgörenin pozisyonunu abartarak açıklaması probleminin üstesinden gelebilmelidir.

#68

SORU: İş etüdü nedir?


CEVAP: İş etüdü; gelişme olanağı sağlayabilmek amacıyla, belirli bir olayı ya da faaliyeti verimlilik ve etkililik yönünden etkileyen tüm faktörleri sistematik olarak araştıran ve insan çalışmasını inceleyen bir kavramdır.

#69

SORU: Personel sağlama amacıyla adaylara sunulan standart formlarda neler bulunur?


CEVAP: Bir başvuru formunda olması gerekenler; başvuru tarihi, adayın kişisel bilgileri, eğitim durumu, deneyimi, sağlık durumu, askerlik durumu, katıldığı seminerler, yabancı dil bilgisi, kullanabildiği bilgisayar programları, işe başlama durumu, talep ettiği ücret, referans kişilerin adı soyadı, üye olduğu kuruluşlar, bilgilerin doğruluğunu kabul eden adayın imzasıdır

#70

SORU: Örgüte uyan bir işgören seçimin avantajları nelerdir?


CEVAP: Örgüte uyan bir işgören seçimin avantajları şunlardır: • Elemanın örgüt ortamına uyum sağlaması ve gerçek performans seviyesine ulaşması sahip olduğu özelliklere göre zaman alır. • Bir yöneticinin işin gerektirdiği standartların altındaki bir kişiyi eğitmek için çok zaman harcaması yerine, bir grup vasıflı elemanı potansiyellerinin üst sınırlarına çıkarmaya uğraşması avantaj sağlayabilir. • İş başarımıyla üstlerini tatmin eden bir elemana örgüt tarafından sağlanacak maddi ve manevi ödüller de fazla olacağından böyle bir işgörenin firmaya karşı olan bağlılığı da fazla olacaktır. • Yöneticiler işgörenlerine güvendikleri takdirde kendilerini geliştirmek, yeni fikirler üretmek, planlar yapmak ve stratejiler saptamak için daha fazla zaman ayırabilirler. • İşe yeni başlayan bir eleman işin gerektirdiği vasıfları bünyesinde taşıyorsa, bu ona güven veren bir unsur olacağından çevresini tanımak, astları ve üstleri ile iletişim kurmak için daha rahat davranacak ve firmaya uyum sağlaması daha kolay olacaktır.

#71

SORU: Personel seçimi niçin çok büyük önem arz etmektedir?


CEVAP: Personel seçimi konusunda örgütler çok dikkatli olmalıdırlar. Yanlış eleman seçimi boş yere kaybedilmiş, para, zaman ve fazladan maliyet anlamına gelir. İşe giren kişiye eğitim sağlanması ile işgören yetiştirilebilir. Fakat başlayacak olan kişinin eğitime ihtiyacı fazla ya da seçilen işe tam olarak uygun değilse bu maliyeti arttıran bir unsurdur.

#72

SORU: İş tasarımı amaçları nelerdir?


CEVAP: ş tasarımı; işin gerek örgütün ve teknolojinin gerektirdiği koşullara göre yeniden düzenlenmesi, gerekse çalışanların iş doyumunun sağlanması ve işin basitleştirilerek yeniden düzenlemesi gibi amaçlarla yapılabilmektedir.

#73

SORU: Personel sağlarken karar almanın en öneli aşamaları nelerdir?


CEVAP: Karar almadan en önemli iki aşama vardır: • İlki, hangi adayların nitelikli ya da mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip değil şeklinde sınıflanıp elemenin yapıldığı noktadır. • İkinci aşama ise adayın niteliklerinin bu ihtiyaçlara uyup uymadığını saptayabilecek bir sistemin kurulmasıdır.

#74

SORU: Zaman etüdü nedir?


CEVAP: Zaman etüdü; belirli koşullar altında yapılan bir işe ait öğelerin zamanını ve derecesini kaydederek, toplanan verileri çözümleyerek, o işin tanımlanan çalışma hızında yapılabilmesi için gereken zamanı saptama tekniğidir.

#75

SORU: İş rotasyonu nedir ve hangi amaçla uygulanır?


CEVAP: Rotasyon personelin değişik zamanda ve yerlerde değişik görevler yapmasıdır. Personelin işten soğumasını azaltmak için, işin kapsamındaki görevlerin çeşitlendirilmesidir.

#76

SORU: İş rotasyonunun iş genişletme ile benzerlikleri ve farkları nelerdir?


CEVAP: Personelin işten soğumasını azaltmak için, işin kapsamındaki görevlerin çeşitlendirilmesi açısından iş genişletmeye benzer. İş genişletmeden farkı ise personelin yaptığı işlerin birbirinden tümüyle farklı olabilmesidir.

#77

SORU: İş genişletme nedir?


CEVAP: İş genişletme; personelin görevlerinin artırılması, çeşitlendirilmesi ya da işletmenin mevcut işleri yeniden tasarlaması anlamına gelir.

#78

SORU: İş genişletmenin amacı nedir?


CEVAP: İş genişletmede temel amaç, çalışanın iş doyumunu yükseltirken, işin sıkıcı ve monoton yönlerini azaltmaktır.

#79

SORU: İş etüdü hangi amaçla yapılır?


CEVAP: İş etüdünün amacı; örgütün mevcut kaynaklarla sağladığı üretimi, çok az ya da hiç yatırım gerektirmeksizin artırmak ve örgütsel amaçları daha etkili ve verimli olarak gerçekleştirmek için örgütün elindeki kıt kaynakların en iyi şekilde kullanımını belirlemede yol göstermektir.

#80

SORU: İş zenginleştirmenin temel amacı nedir?


CEVAP: İş zenginleştirmede temel amaç, çalışanların sorumlulukları ve özgüvenlerini yükselterek, yerine getirdikleri işlerinde motivasyonlarının da artmasını sağlamaktır.

#81

SORU: İş zenginleştirme hangi teoriye dayanılarak ortaya konmuştur?


CEVAP: İş zenginleştirme Herzbergin motivasyon teorisine dayanılarak geliştirilmiştir.

#82

SORU:

İnsana neden önem verilmelidir?


CEVAP:

Günümüzde gerek genel olarak yönetim alanında, gerekse sağlık kurumları yönetimi alanında çeşitli gelişmeler yaşanmakta ve kurumların yönetim yapılarında, örgütlenme şekillerinde, çalışma biçimlerinde köklü değişiklikler görülmektedir. Bu gelişme ve değişmeler arasında en çarpıcı olanı kurumların insan kaynaklarına bakış açısında meydana gelmiştir. Örgütleri kuran, devamını sağlayan, kısaca onları yaşayan varlıklar haline getiren insandır. Sağlık kurumları bakımından insan, sağlık hizmetleri sunumunda en değerli varlık olarak görülmelidir. 


#83

SORU:

İnsana verilen değerin arması neye sebep olmuştur?


CEVAP:

İnsana verilen değerin artması, sağlık kurumlarında insan kaynakları (İK) bölümünün öneminin artmasına yol açmıştır.


#84

SORU:

İK yöneticileri nelerin üzerinde durmaktadır?


CEVAP:

İK yöneticileri, bir taraftan nitelikli personeli güdüleme araçları ile kurumda kalıcı kılmaya çalışırken, diğer taraftan da kurum dışındaki nitelikli insangücünü örgüte çekmeye çalışmakta ve bu arada örgüt kültürünün pekiştirilmesi, kariyer ve performans yönetimi gibi işlevlerin yürütülmesi konuları üzerinde durmaktadır.


#85

SORU:

Bir kurumda İK ile ilgili gerçekleştirilmesi gereken temel işlevler nelerdir?


CEVAP:

Bir kurumda İK ile ilgili gerçekleştirilmesi gereken temel işlevler arasında aşağıdakiler sayılabilir:

• İşgören planlaması: Örgütlerin gelecekte nicelik ve nitelik olarak ihtiyaç duyacağı işgörenlerin önceden saptanması, bu kaynağın nereden ne zaman ve nasıl sağlanacağı ile ilgili çalışmalar.

• İşgören sağlama: Örgütlerde boşalan ya da yakın bir gelecekte boşalması olası pozisyonlara eleman sağlayabilmek için ilanlar, reklamlar, duyurular şeklinde yapılan çalışmalar.

• İşgören seçme: Örgütlerde boş pozisyonlara başvuran adaylar arasından işin gereklerine en uygun olanların seçilmesi ile ilgili faaliyetler.

• İşgören eğitimi: İşgörenlerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen kurum içi ve dışı faaliyetler.

• İşgörenlerin başarılarının (performanslarının) değerlendirilmesi: Kurumda mevcut personelin yeteneklerinin işin gereklerine uyup uymadığının araştırılması ve gerekli önlemlerin alınmasına ilişkin çalışmalar.


#86

SORU:

Bir kurumda İK ile ilgili işlevler yerine getirilirken, kurumu başarıya taşıyacak en önemli faktör nedir?


CEVAP:

Bir kurumda İK ile ilgili işlevler yerine getirilirken, kurumu başarıya taşıyacak en önemli faktörün, istihdam edilen insangücü olduğu gözden uzak tutulmamalıdır.


#87

SORU:

İşgören seçiminin gerçekleştirilmesi için neler gereklidir?


CEVAP:

İşgören seçiminin gerçekleştirilmesi için önce işgörenin yapacağı işlerin belirlenmesi gerekir. Bu da, bir iş analizi ve görev belirleme çalışması ile sağlanır. Analiz çalışması sonunda elde edilen bilgiler derlenir, işin unvanı belirlenir, işgörenin görevleri açık olarak belirlenir. Ardından işgörenin özellikle sorumlu olduğu yönler belirlenir ve son olarak da işgörende aranacak bilgi, kişilik ve bedensel özellikler saptanır. Yine bu çalışmalar sonucu işgörenden beklenen başarı (performans) standartları belirlenir.


#88

SORU:

İş analizi nedir?


CEVAP:

İş analizi, bir kurumda yapılmakta olan her bir işin görev, yetki, sorumlulukları ile işin riski, işin yapıldığı çevre koşulları ve işi yapacak kişilerde bulunması gerekli niteliklerle ilgili ayrıntılı bilgi toplama işlemidir. İş analizi, işin özellikleri hakkında güvenilir bilgilerin sistematik olarak toplanması ve değerlendirilmesidir. İş analizi, bir işin öğeleri ile onun çeşitli etmenler bakımından içinde bulunduğu durumu ve öteki işlerden farklılığını ortaya koyan bilimsel ve teknik bir çalışmadır. İş analizinin en önemli özelliklerinden birisi, işi yapan kişi ile değil, iş ile ilgili olmasıdır.


#89

SORU:

İş analizi ne için gereklidir?


CEVAP:

İK yönetimi işlevlerinin etkili olarak uygulanabilmesi için iş analizi teknikleri kurumlar tarafından temel araç olarak görülmektedir. İş analizi, tüm çalışmaların nesnel biçimde gerçekleştirilebilmesi için gereklidir. Örgütün amacına ulaşabilmesi için, her bir işin tüm özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Bunu sağlamanın yolu düzenli olarak yapılan iş analizleri ile işin tanımı ve gereklerinin belirlenerek, ihtiyaç duyulduğunda gerekli düzenlemelere gidilmesiyle mümkün olacaktır. İş analizi bir ekip çalışması olup iş bilgilerinin toplanması, düzenlenmesi ve değerlendirilmesi süreçlerinden meydana gelir.


#90

SORU:

İş analizi ile İK yönetiminin diğer işlevleri arasındaki ilişki bakımından, iş analizi çalışmalarının ve sonuçlarının örgütlerde kullanım alanları nelerdir?


CEVAP:

İş analizi ile İK yönetiminin diğer işlevleri arasındaki ilişki bakımından, iş analizi çalışmalarının ve sonuçlarının örgütlerde kullanım alanları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

• Ücret ve maaşların belirlenmesi,

• İşgörenlerin performans değerlemeleri,

• İşgörenlere yönelik parasal özendirme planlarının hazırlanması,

• İşgören seçme testlerinin hazırlanması,

• Terfi, transfer ve iş rotasyonuna yönelik kararların verilmesi,

• İşle işgörenlerin eşleştirilmesi,

• İşlerin yeniden yapılandırılması ve zenginleştirilmesi çalışmaları,

• İşle ilgili performans standartlarının belirlenmesi,

• İşlerle ilgili yetki ve sorumluluk belirleme çalışmaları,

• Eğitim programlarının geliştirilmesi,

• Yeni işgörenlerin işe alıştırma çalışmaları,

• İş güvenliği kriterlerinin belirlenmesi. 


#91

SORU:

İş analizi çalışmalarının örgütlere personel bulma ve seçme konusunda sağlayacağı temel faydalar nelerdir?


CEVAP:

İş analizi çalışmalarının örgütlere personel bulma ve seçme konusunda sağlayacağı temel faydalar da mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibi sunulabilir:

• Açık bulunan herhangi bir pozisyon için kurumun hangi özelliklere sahip elemanlar araması gerektiği konusunda bilgi akışı sağlar.

• İş görüşmeleri sırasında adaylardan elde edilecek bilgilerin birbirleriyle kıyaslanabilmesi için bir temel oluşturur.

• İş görüşmelerinde görevli kişiler farklı olsa da her adaydan aynı tür bilgilerin alınmasını sağlar.

• Personel bulma ve seçme işlevinin herhangi bir aşamasında kurum temsilcilerinin olabilecek ön yargılı davranışlarının en aza indirgenmesinde yardımcı olur.

• Kurumun gereksiz bilgiyi değerlendirmekle vakit kaybetmesini önleyerek zaman ve paradan tasarruf sağlar.


#92

SORU:

İyi tasarlanmış bir iş analizi çalışması hangi aşamalardan oluşmaktadır?


CEVAP:

İyi tasarlanmış bir iş analizi çalışması çeşitli aşamalardan oluşmaktadır:

• İş analizi çalışmalarından elde edilecek bilginin hangi amaçlarla kullanılacağının belirlenmesi ve nasıl elde edileceğine karar verilmesi,

• İş analizi için gerekli olan mevcut görev tanımları, örgüt şemaları gibi ilgili kaynakların sağlanması ve incelenmesi,

• Analiz edilecek pozisyonların belirlenmesi,

• İş analizlerinin yapılması,

• İş tanımlarının yazılması,

• İş gereklerinin belirlenmesi ve yazılması.


#93

SORU:

İş analizi çalışması için elde edilmesi gereken bilgiler nelerdir?


CEVAP:

Genel olarak bir iş analizi çalışması için elde edilmesi gereken bilgiler şunlardır:

• İşin kimliği ve yeri: İşin adı, yeri, bu bilgilerin toplandığı tarih, bu işi yapan çalışanın adı, gözetimcinin adı ve iş unvanı, bağlı bulunduğu ve rapor ettiği birim ve işin tanındığı diğer adlar ve girdiği iş sınıfı gibi veriler belirlenir.

• İş görevleri: İşle ilgili tüm görevler, ödevler ve sorumluluklar belirlenmeye çalışılmaktadır. “Çalışan neleri, nasıl, niçin ve ne zaman yapıyor?” sorularının yanıtları elde edilmelidir. Ayrıca ele alınan işin kurum içindeki yeri, diğer işlerle ilişkileri açığa çıkarılmalıdır.

• Fiziksel gerek ve beceriler: Hangi malzeme, cihaz, yöntem ve işlemlerden yararlanıldığını belirten ve fiziksel eylem ve çaba gerektiren ödevler bu başlık altında incelenmektedir. Bu; yürütme, kaldırma, bükülme, çömelme, tırmanma ve oturma gibi faaliyetleri içerebilir. Ayrıca el becerisi, göz-el-ayak uyumu, motor koordinasyonu ve renk farklılaştırma gibi fiziksel becerilere ilişkin veriler toplanmalı ve işin gerçekleştirilmesinde bunlara ne ölçüde ihtiyaç duyulduğu belirtilmelidir.

• Öğrenim gerekleri: İşi başarmak için zorunlu olarak düşünülen, başta alınan yaygın eğitim ile beraber özel kurs ve teknik eğitim dahil, en az biçimsel öğrenim düzeyini içermektedir.

• Özel bilgi-beceri gerekleri: Öğrenim ve deneyim olarak ortaya konulamayan bazı özel bilgi gerekleri iş analiziyle belirlenmesi gereken başka bir konudur. Bunlar; belli materyaller, süreçler, teçhizat, sistemler, ürünler veya diğer konular hakkındaki bilgilerdir.

• Deneyim: Bir çalışanın işini yapabilmesi için gerekli olan en az deneyim süresi ve türü, nesnel ve yıl veya ay olarak nicel kavramlarla ifade edilebilir. Bunlar, analizi yapılan iş ile ilgili en önemli bilgi türüdür.

• Kişilik gerekleri: Çalışanla ilgili, sosyal beceriler, yargılama, kişisel girişim, işbirliğine uygun olma, yaratıcılık ile zihinsel dikkat ve atiklik durumu gibi bilgiler belirlenmelidir. Bu gerekler, genelde tanımlanması en güç olanlardır.

• Sorumluluklar: Çalışanlara yüklenecek birçok türde sorumluluk vardır. Bunlara örnek olarak; diğer işgörenlerin gözetimi, üretim süreci ve teçhizat, güven, kurumun fonlarını kullanma, güvenlik sorumluluğu gibi faktörler, işin ücretini ve statüsünü belirlemede ağırlık kazanmaktadır. Buna göre, her işin gerektirdiği sorumluluklar da iş analiziyle elde edilecek bilgiler arasındadır.

• Çalışma koşulları: Çalışanın içinde çalışması gereken çevreyle ilgili, aydınlatma, gürültü, nemlilik oranı, açık hava ya da kapalı işyeri, yağ, toz durumu vb. çalışma koşullarından bazılarını oluşturmaktadır.

• Tehlikeler: İş analiziyle, işlerin ne gibi tehlikeler gösterdiği belirlenmeye çalışılır.


#94

SORU:

Bir iş analistinin görevler hakkında bilgi derlemek için kullanabileceği yöntemler nelerdir?


CEVAP:

Bir iş analistinin görevler hakkında bilgi derlemek için kullanabileceği çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlar;

• Anket,

• Gözlem,

• Görüşme,

• Daha önceki iş tanımlarının incelenmesidir.


#95

SORU:

Anket nedir?


CEVAP:

Önceden hazırlanmış bir anket aracılığıyla bir grup çalışandan en kısa sürede bilgi toplama konusunda oldukça başarılı bir yöntemdir. Ancak personelden bilgi almak amacıyla hazırlanıp onlara dağıtılan iş analizi anketleri aynı zamanda bazı sorunların doğmasına da yol açabilir. Örneğin, işe yeni başlamış, ilk basamaklarda çalışanlar soruları, sorulan şeklinden farklı olarak algılayıp görevlerinin detaylarını açık bir şekilde anlatamayabilirler. Bazı çalışanların anketi doğru olarak tamamlamak için yeterli zamanı olmayabilir. İşgörenin yaptığı iş çok iyi gözlemlenmeli ve ona tamamen yaptığı işe özel sorular sorulmalıdır. Sorular mümkün olduğunca basit olmalı ve mümkün olan en az soruyu içermelidir.


#96

SORU:

Bir iş analizi anket formunda olabilecek örnek sorular nelerdir?


CEVAP:

Bir iş analizi anket formunda olabilecek örnek sorular:

• Yaptığınız işi birkaç cümle ile özetleyiniz.

• Görev ve yetkileriniz nelerdir?

• Düzenli olarak / belirli aralıklarla / düzensiz aralıklarla yaptığınız işler nelerdir?

• Emrinize verilen malzeme ve teçhizat ile ilgili sorumluluğunuz nedir?

• İşinizin doğru ve düzenli bir şekilde yapılabilmesi için gerekli en az eğitim düzeyi nedir?

• Yaptığınız işle ilgili olarak deneyim gerekli midir? • Yaptığınız iş özel beceri ve yetenek gerektiriyor mu?

• Yaptığınız iş bedensel ve fikirsel düzeyde ne tür bir çabayı gerektiriyor?

• İşinizde karar verme, yenilik yaratma, uygulama imkânlarınız nasıldır?

• İşinizde çalışma koşulları nasıldır?

• İşyerinde maruz kalabileceğiniz iş riski ne ölçüdedir?


#97

SORU:

Gözlem nedir?


CEVAP:

İş analizinde kullanılabilecek diğer bir yöntem, işin yapıldığı yerde gözlemlenmesidir. Gözlem yapma iş analistinin işle ilgili çalışma koşulları, iş akışı, işin yapılması için gereken beceriler ve kullanılan aletler hakkında detaylı bilgi sahibi olmasına yardımcı olur. Analist yapılan işi birkaç kez izleyip notlarını aldıktan sonra, işgören ve yönetici ile görüşerek, öğrendiklerini bir kez de onunla birlikte üstünden geçmelidir. Böylece, analistin işle ilgili atlamış veya yanlış anlamış olduğu noktalar düzeltilebilir. Gözlem sırasında analistin yanında bulunduracağı bir kontrol listesi ona yapacağı işleri hatırlatmada oldukça yardımcı olacaktır. Bu yöntem, iş analistinin işgörenleri normal bir iş gününde işlerini gerçekleştirirlerken gözlemlemesini ve bu gözlemlerin sistemli olarak kayda geçirilmesini gerektirir. Bu, ya hikâye şeklinde neyin yapıldığı yazılarak ya da bir tür kontrol listesi üzerinde yer alan seçeneklerden ilgili olan birisini seçip işaretleyerek yapılabilir.


#98

SORU:

Görüşme nedir?


CEVAP:

Özellikle yüksek bilgi ve beceri gerektiren işlerin analiz edilmesinde anket ve gözlem yöntemleri yeterli olmayabilir. Bu yöntemlerin yanısıra, iş analistinin işi yapan kişi ile yapacağı görüşme (mülakat), iş analistinin iş ile ilgili anlaşılamamış tüm noktaları aydınlatmasında büyük fayda sağlayacaktır. Analist, görüştüğü kişinin mesleğine ilişkin sahip olduğu bilgiyi baz alarak, bir soru listesi hazırlamalıdır. Mülakat sona erdiğinde, analist işgörenden işiyle ilgili edindiği bilgileri yazıya döküp, bir taslak halinde gözden geçirmeli ve ilave etmek istediği bilgi varsa bunu söyleyebilmesi için mülakat yaptığı işgörene vermelidir. Kontrol edilip, düzeltilmiş olan bu taslak, artık çalışanın doğrudan bir üstüne onay için sunulabilir. Bir işin sorumluluklarını, görevlerini ve ödevlerini belirleme yöntemlerinden birisi olan gözlem yöntemine yapılan itirazların birçoğu görüşme yöntemini kullanarak giderilebilir. Çünkü işgören kendisini ve yaptığı işi kelimelerle özetleyebilir. Bir birey, kendi zihinsel işlemlerini, bir gözlemciden daha iyi değerlendirebilir. Sonuç olarak, fiziksel çabaların yoğun olmadığı görevlerle ilgili sorunlar en aza indirilmiş olabilir.


#99

SORU:

Daha önceki iş tanımlarının incelenmesi nedir?


CEVAP:

Bir iş hakkında bilgi elde etmenin bir yolu, o iş hakkında önceden bilinenleri ortaya çıkartmaktır. Bu, çeşitli çalışmaların tekrarını önler ve son çalışma için değerli bir temel sağlayabilir. Böylece, önceden geliştirilmiş iş tanımları kurumlar için yararlı olabilir. Bununla birlikte, böyle bir bilgiyi ya da diğer kurumlardan hazır olarak elde edilen herhangi bir iş tanımını kullanmadan önce, bunların geliştirilmesine yol açan analiz süreçlerini incelemek gerekmektedir. Kötü bir biçimde hazırlanmış iş tanımı, yarardan çok zarara yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra, zaman boyutu içinde işin özelliklerinde ve öğelerinde meydana gelen değişiklikler gözönünde bulundurulmalıdır. İş unvanlarının aynı kalmış olmasına karşın, geçmişte hazırlanan birçok iş tanımı güncelliğini yitirmiş olabilir. Daha önce yapılmış iş analizlerine ait dokümanlar, örgüt şemaları, resmi ve özel belgeler, araştırma raporları vb. belgeler edinilmelidir. Ayrıca görevin özellikleri, iş güçlüğü, riskler, ücretler, diğer işlerle ilişkileri gibi konulara ait bilgilerin de toplanması ve incelenmesi ile işle ilgili gereken veriler toplanabilir.


#100

SORU:

İş tanımı nedir?


CEVAP:

İş analizlerinden elde edilen bilgilerin düzenlenerek kullanılabilir hale getirilmesi gerekmektedir. Bir başka ifadeyle, iş analizlerinin ilk çıktısı iş tanımlarıdır. Dolayısıyla, iş analizi yapmadan iş tanımlaması yapmak imkânsızdır. İş analizlerinde toplanan verilerin sistematik hale getirilmesi gerektiğinden, her bir işin kapsamına giren eylem ve işlemler, sorumluluk ve ödevler ile çalışma koşulları özet bir şekilde yazılı olarak ifade edilir. Bu belgeye iş tanımı adı verilir.


#101

SORU:

İş tanımlarının amacı nedir?


CEVAP:

İş tanımları:

• Çalışanların, görevlerini, sorumluluklarını ve kendilerinden beklenenleri daha iyi anlayıp işi hakkında bilgi sahibi olmasında yardımcı olur.

• Çalışanın performansı, işi doğru ve standartlara uygun olarak yapıp yapmadığı, yetki ve sorumluluklarının derecesi ve iş koşulları hakkında gerekli bilgileri sağlar.

• Verimlilik açısından yeniden ele alınması gereken noktalar saptanarak, iş basitleştirme yönteminin geliştirilmesini sağlar.

• İşe alma ve işten çıkartma kriteri olarak kullanılır.

• Örgüt bilincinin oluşmasını sağlar.