HİZMET PAZARLAMASI Dersi Hizmet Kalitesi soru cevapları:

Toplam 20 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Mallar ve hizmetler açısından kalite kontroldeki temek farklılık nedir?


CEVAP:

Malların kalitesi somut olduğu için değerlendirilmesi tüketiciler için daha kolay iken, hizmetler soyut olduğu için tüketicilerin kalite değerlendirmeleri göreceli olarak daha zordur.


#2

SORU:

Genel olarak kalite ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Genel olarak kalite, somut veya soyut olmasına bakılmaksızın, ürünlerin karşılamaya aday olduğu ihtiyaçları karşılama kabiliyetidir


#3

SORU:

Hizmet değerlendirmelerinin subjektif olduğunu kanıtlayacak bir örnek veriniz. 


CEVAP:

Örneğin, bir masada oturarak yemek yiyen üç kişinin verilen hizmeti farklı değerlendirmeleri mümkün olabilmektedir. Yemekleri ve hizmet sunumunu “kaliteli” olarak değerlendiren müşteriler ile “kalitesiz“ olarak değerlendiren müşterilerin varlığı ve aynı masada olmaları hizmet değerlendirmelerinin subjektif olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir.


#4

SORU:

Genel olarak hizmet kalitesi ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Kısaca özetlemek gerekirse hizmet kalitesi;
• Standartlara uygunluktur,
• İhtiyaçları karşılayacak özelliklere sahip olmaktır,
• Beklentilere cevap verebilmektir,
• Hizmetlerin müşteriyi memnun edecek şekilde sunulmasıdır,


#5

SORU:

Hizmetlerin kaliteli olarak algılanması için ilk gereklilik nedir?


CEVAP:

Hizmetlerin kaliteli olarak algılanması için öncelikle sunulan hizmetin gerçekten kaliteli olmasına gerek vardır.


#6

SORU:

Verilen hizmetlerin kaliteli olmasının işletme yönetimi ve müşteri açısından ne gibi faydaları vardır?


CEVAP:

Verilen hizmetlerin kaliteli olmasının işletme yönetimi ve müşteri açısından pek çokfaydası bulunmaktadır. İlk olarak hizmet kalitesi yüksek işletmelerin müşterileri, dahayüksek tatmin elde ederler. Müşterilerin beklentilerinin karşılanması durumunda müşteriler, kendilerini daha önemli hissedecekler ve bu hissi sağlayan işletmeyi diğerlerine tercih edeceklerdir.

İkinci olarak yüksek hizmet kalitesi algısı müşterinin davranışsal niyetlerine yansı- yacaktır. Gelecekte aynı hizmeti daha çok için almak girişimde bulunmak, başkalarına tavsiye etmek, ilk tercih olarak zihinde konumlandırmak, daha fazla ödemeye hazır olmak, problem yaşadığında problemin işletmeden değil bir çalışanının küçük hatasından kaynaklandığını düşünecek şekilde dışsal tepki göstermek gibi davranışsal niyetler işletme için rekabet üstünlüğü sağlamaktadır.

İlişkisel pazarlama düşüncesine göre eski müşterilerin sürekliliği yeni müşteri kazanmaya çalışmaktan daha kazançlıdır. Yüksek hizmet kalitesi, üçüncü olarak müşteri sürekliliğini sağlayacaktır. Sadık müşterileri olan hizmet işletmeleri daha uzun vadeli ve istikrarlı olabileceklerdir.

Yüksek düzeyli hizmet kalitesi dördüncü olarak, işin ilk defada iyi yapılması ve minimum hata anlamına geldiği için işi tekrar yapma düzeltme ya da hatalardan kaynaklanan müşteri kayıplarının önüne geçeceği için işletmenin maliyetlerinde bir azalma meydana getirecektir.


#7

SORU:

lişkisel pazarlama düşüncesinde eski ve yeni müşterilere bakış açısı nedir?


CEVAP:

İlişkisel pazarlama düşüncesine göre eski müşterilerin sürekliliği yeni müşteri kazanmaya çalışmaktan daha kazançlıdır.


#8

SORU:

ServQual nedir?


CEVAP:

Parasuraman ve arkadaşları (1985) da hizmet kalitesini ölçmek için bir yöntem geliştirmişlerdir. Aslında aynı mantığa dayanan bu yöntemde de beklenen ve algılanan kalite düzeyleri arasındaki fark üzerinde durulmuştur. Parasuraman vearkadaşları daha sonra (1988) ölçme yöntemini iyileştirmişlerdir. Sonraki yıllarda hizmetkalitesini ölçmede en çok kullanılan bu yöntemin adı ServQual olarak yerleşmiştir.


#9

SORU:

Boşluk Analizi'ni açıklayınız. 


CEVAP:

Hizmet üretimi ve sunumu sürecinde birçok noktada üretilen hizmetin kalitesiz olmasını ya da kalitesiz algılanmasını, nedenleriyle birlikte açıklayabilen bir yaklaşımdır. Boşluklar üzerinde çalışmak ve onları kapatmak hizmet kalitesini iyileştirmek anlamına geleceğinden boşlukları anlamak, hizmet sektörü çalışanları ve yöneticileri için gereklidir.


#10

SORU:

Hizmet kavramı çerçevesinde "insan unsuru" grubu altında kimler bulunur?


CEVAP:

Hizmetler söz konusu olduğunda kaçınılmaz bir şekilde insan unsuru devreye girmektedir. İnsan unsuru, hizmet veren işletmeler için, girişimciler, yöneticiler, doğrudan ya dadolaylı olarak hizmeti sunan çalışanlardan oluşmaktadır. Ayrıca müşteriler de hizmetin alınması sürecinde hizmet veren konumda bulunan çalışanlarla muhatap olmaktadırlar.


#11

SORU:

Hizmet kalitesinin oluşmasındaki iki taraf nelerdir?


CEVAP:

Hizmet kalitesinin oluşmasında iki taraf bulunmaktadır. İlki hizmet veren konumda olan işletme (banka, otel, hastane vb.), ikincisi ise hizmeti talep eden konumda bulunan müşterilerdir.


#12

SORU:

Genel olarak hizmet ile ilgili beklentileri etkileyen şeyler nelerdir?


CEVAP:

Müşterilerin geçmiş tecrübeleri, kişisel ihtiyaçları ve çevresinden duydukları herşey, hizmet ile ilgili beklentiler oluşturmaktadır.


#13

SORU:

ServQual yönteminde hizmet kalitesinin boyutları nelerdir?


CEVAP:

• Güvenilirlik (reliability), hizmeti verenin sözünde durması ile ilgilidir.
• Fiziksel özellikler (tangibles), hizmet verilen ortamın, mekânın ve ekipmanların fiziksel durumu, hizmeti veren personelin görünümü ve fiziksel özellikleri ile ilgilidir.

• Güvence (assurance), hizmet verenin işi doğru şekilde yapabileceğine dair oluşan kanaattir. Problem çıktığında çözüleceğine, hizmet veren kişilerin “işin ehli” olduklarına ait düşüncedir. Çalışanların bilgi ve nezaketi de bu boyut içinde değerlendirilir.
• Empati (Empathy), tüketici ile yakından ilgilenme, isteklerini anlama kabiliyetini içeren boyuttur.
• Heveslilik (responsiveness), tüketicilerin isteklerini hızla yerine getirme konusunda hazır olma durumunu içeren boyuttur.


#14

SORU:

ServQual yönteminde hizmet kalitesinin boyutları nasıl ölçülür?


CEVAP:

Bu boyutlar ServQual ölçeğinde 22 ifade ile ölçülür. Bu ifadelerde 5’li ya da 7’li Likert ölçeği kullanılmaktadır. Aynı 22 ifade bir defa beklentileri ölçmek için, bir defa da algılanan durumu ölçmek için kullanılmakta ve toplamda bir katılımcı 44 ifadeye katılıyorumya da katılmıyorum şeklinde cevap vermektedir. Örneğin, fiziksel donanım ile ilgili beklenti düzeyi ölçülmekte daha sonra da fiziksel donanım ile ilgili algılanan durum ölçülmektedir. Bundan sonra da algılanan düzey beklenenden çıkartılmakta ve bir skor eldeedilmektedir. Fiziksel donanım için 500 müşterilik bir kitlede ölçme yapıldığı varsayılarak bu katılımcıların fiziksel donanım konusundaki beklentilerinin 5 üzerinden 4,7 olduğu kabul edilsin. Aynı 500 müşteri fiziksel donanımın mevcut durumunu da 5’lik bir ölçekle değerlendirmiş ve 4,2’lik bir ortalama hesaplanmış olsun. Bu durumda algılanan ile beklenenin farkı (4,2 - 4,7 = -0,5) hesaplanarak fiziksel donanım konusundaki başarı ya da başarısızlık ölçülmüş olur. Her bir ServQual ölçeği değişkeni ve boyutu için bu hesaplamalar yapılarak, hizmet vermede zayıf alanların tespit edilmesi sağlanabilmekte ve ayrıca başka işletmelerle karşılaştırılabilir sonuçlar elde edilebilmektedir.


#15

SORU:

E-hizmet kavramını açıklayınız.


CEVAP:

İnternet üzerinden hizmet vermeye çalışan işletmelerin verdiği hizmete e-hizmet adı verilebilir. 


#16

SORU:

Hizmet pazarlama faaliyetlerinin denetimindeki amaç nedir?


CEVAP:

Hizmet pazarlama faaliyetlerinin denetiminde amaç, önceden belirlenmiş hede ere ulaşılıp ulaşılmadığının ortaya konulması ve varsa hede erden sapmalar ile bu sapmalara yol açmış olabilecek sebeplerin ortaya konabilmesidir. Bu şekilde bir sonraki döneme ilişkin hedeflerin ve uygulama yöntemlerinin daha doğru belirlenme şansı da artmış olacaktır


#17

SORU:

Hizmet pazarlama faaliyetlerinin denetim sürecini açıklayınız.


CEVAP:

Hizmet Pazarlama Hede erinin Belirlenmesi

Hizmet Pazarlama Performansının Ölçümü

Hede er ile Performans Arasında Karşılaştırma

Hede er ve/veya Performansa İlişkin Düzeltici Önlemler


#18

SORU:

Hizmet pazarlama denetim türleri nelerdir?


CEVAP:

1. Planlara bağlı denetimler 

2. Kârlılık denetimleri

3. Etkinlik denetimleri

4. Stratejik denetim


#19

SORU:

ıllık planlara bağlı denetimlerde genel olarak hangi analizler yapılır?


CEVAP:

• Satış analizleri
• Pazar payı analizleri
• Pazarlama harcamaları analizleri
• Finansal analizler
• Niteliksel analizler.


#20

SORU:

Katkı payı analizleri nedir?


CEVAP:

Katkı payı analizleri, farklı müşteri grupları, hizmet türleri ya da hedef pazarlar bakımından kâra katkının hesaplandığı analizlerdir.