SPOR BİLİMLERİNE GİRİŞ Dersi ANTREMAN VE HAREKET soru cevapları:

Toplam 62 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Antrenman planlamasında Geçiş döneminden ne anlarız?


CEVAP: Hedef müsabaka sonrası müsabakanın meydana getirdiği fizyolojik ve psikolojik stresten uzaklaşmak, ağır antrenmanların etkisinden kurtulmak ve yeniden başlanacak hazırlık antrenmanlarına fiziksel ve psikolojik olarak hazır hale gelmek için aktif ya da pasif dinlenmenin olduğu yenilenme dönemidir.

#2

SORU: Sporda Koordinasyon neyi ifade eder?


CEVAP: Yüksek performans için gereken karma motor becerilerdir. Kuvvet, sürat, esneklik ve dayanıklılık yüksek performansın fiziksel uygunluğun temelini oluşturmaktadır.

#3

SORU: Antrenman Bilimlerinde Bireysellik ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Bir antrenman uyarısından maksimum fayda sadece hareketlerin ve yapılacak spor branşının enerji sistemleri kopyalandığı zaman elde edilebilir. Özelleşme sporcunun yaptığı spor branşına özgü antrenmanların yapılmasıdır.

#4

SORU: Antrenman Bilimlerinde Adaptasyonun anlamı nedir?


CEVAP: Vücudun antrenman yüklenmesine bağlı olarak sergilediği cevaba adaptasyon denir. Antrenman yüklenmesi meydana gelmesi için hareket uyaranları antrenmanda etkinliği sağlayacak ölçüt içerisinde yapılmalı, uyaranlar antrenman durumunu geliştirmeli ve sürekliliğini korumalıdır.

#5

SORU: Antrenman planlamasında Hazırlık döneminin anlamı nedir?


CEVAP: Vücudun antrenmana hazırlandığı anatomik adaptasyon, motor beceri hareketleri temel gelişiminin sağlandığı genel hazırlık ve yapılan spor branşına yönelik antrenmanların yapıldığı özel hazırlığı içerir. Genel hazırlık dönemi antrenmanları sporcunun fonksiyonel hareket özelliklerini geliştirmek için genel kuvvet, dayanıklılık, esneklik, beceri koordinasyonun geliştirilmesini sağlayan genel kondisyonel gelişimin yanı sıra dinlenme ve yenilenmeyi de aktive eden çalışmadır. Özel hazırlık dönemi antrenmanları spor dalı ya da spor dalının özel teknik ve taktik hareket içeriğinin yarışma karakterinde ele alınarak özel kuvvet, sürat, dayanıklılık, hareketlilik gibi özelliklerin geliştirildiği çalışmalardır.

#6

SORU: Dayanıklılık antrenmanları kaç türde uygulanmaktadır?


CEVAP: Dayanıklılığı geliştirmek için yükselti (hipoksi), uzun mesafe, interval ve müsabakaya özgü dayanıklılık antrenmanı yöntemleri kullanılmaktadır.

#7

SORU: İyi bir Koordinasyona sahip olmak neler kazandırır?


CEVAP: İyi bir koordinasyona sahip olmak; beceri kazanmayı çabuklaştıracak ve bu beceriyi pürüzsüzce uygulamayı sağlayacak olduğundan oldukça önem taşımaktadır. Koordinasyonun 6 ana elementi denge, ritim duyusu, uzayda yer alma, reaksiyon sürati, hareketin senkronizasyonu ve kinestetik farklılaşmadır.

#8

SORU: Enerji sistemleri açısından Dayanıklılığı nasıl açıklayabiliriz?


CEVAP: Enerji sistemleri açısından incelendiğinde dayanıklılık anaerobik ve aerobik dayanıklılık olarak ifade edilmektedir. Anaerobik dayanıklılık çok yüksek şiddetli (%85 üstü) ve kısa süreli (4sn- 2dk arası) oksijensiz olarak oluşan süreçler içerisinde sergilenen sportif aktiviteler için geçerlidir. Aerobik dayanıklılık düşük şiddetli (%85 altı) uzun süreli (8 dk - 2 saat) oksijenli olarak oluşan süreçlerdeki sportif aktiviteler için geçerlidir.

#9

SORU: Antrenman planlamasında bir periyot dönemi kaç bölümden oluşur?


CEVAP: Hazırlık dönemi, müsabaka dönemi ve geçiş dönemi olarak sayabiliriz.

#10

SORU: Sporda Özel Dayanıklılık ne anlam taşır?


CEVAP: Özel dayanıklılık ise her branşın performans karakterine özel olan ve branşa özel yapılan antrenmanlar sonucunda gelişen dayanıklılıktır.

#11

SORU: Esneklik geliştirme yöntemleri nelerdir?


CEVAP: Antrenman Bilimlerinde bilinen esneklik geliştirme yöntemleri 3 çeşittir. 1- Dinamik yöntem, 2- Statik yöntem, 3- PNF (propriyoseptif nöromuskular fasilitasyon) yöntemidir.

#12

SORU: Esnekliğin tanımı nedir?


CEVAP: Esneklik belirlenmiş bir eklemin ya da oynak bölgelerin etrafındaki hareketlilik genişliği olarak açıklanır.

#13

SORU: Sporda Genel Dayanıklılık ne anlam taşır?


CEVAP: Genel dayanıklılık sinir sistemi ve kardiyovasküler sistemin çok yüksek şiddette çalışma içermeden yaygın dayanıklılık kapasitesinin geliştirilmesiyle sağlanan fonksiyonel elverişliliktir ve aerobik karakterli branşlarda daha önceliklidir.

#14

SORU: Dairesel antrenmanı çocuklarda organize ederken nelere dikkat etmeliyiz?


CEVAP: • Antrenman 15-20 dk arası olmalıdır. Buluğ çağının ortalarına doğru 30 dk’ya kadar giderek artırılabilir. • Hareketler sıraya konulmalıdır. Sırasıyla bacaklar, kollar, karın ve sırt ile hareketler yaptırılabilir. • Hareketlerin sayısı 6-9 arasında olmalıdır. • Yeni bir hareket için antrenör doğru kaldırış tekniğini öğretmelidir. Hareketi doğru uygulamak tekrar sayısından daha önemlidir. • Antrenör çocuğa hareketi hızlı yapması ya da dairesel antrenmanı mümkün olduğunca çabuk bitirmesi için taleplerde bulunmamalıdır. Gelişimin bu döneminde bunlar önemli değildir, onların bu antrenmandan zevk alması önemlidir. • Hareketler sorunsuz uygulanabilmeli ve çocuklar hareketleri rahat yapabilmelidir. Çocuğun yüzünü buruşturması rahatsızlık belirtisi olduğundan bu durumda olan çocuk fark edildiğinde çalışma sonlandırılmalıdır. • Hareketleri gösterirken mümkün olduğunca çabuk olunmalı ve hareketler çocukların ilgisini çekebilecek şekilde eğlenceli sunulmalıdır. • İyi teknik ve bireysel gelişim gösterenler sürekli teşvik edilmeli ve ödüller verilmelidir. Dairesel antrenman bireysel gelişim, meydan okuma ve kişisel tatmin çevresi olmalı çocuklar arasında yarış yaptırılmamalıdır.

#15

SORU: Antrenman Bilimlerinde süratin tanımı nedir?


CEVAP: Olası en kısa sürede, istendik bir hareketi en kısa sürede uygulama becerisi olarak açıklanan biyomotor özelliğe sürat diyoruz.

#16

SORU: Kassal Kuvvet ne demektir?


CEVAP: Vücut hareketlerini kontrol etmek için maksimal güç harcama becerisi kassal kuvvet olarak açıklanmaktadır.

#17

SORU: Antrenman bilimlerinde Genel kuvvet tanımından ne anlarız?


CEVAP: Genel kuvvet tüm kas sisteminin sağladığı kuvvettir. Her bakımdan daha iyi olmak ve genel kuvvet dengesini sağlamasının yanı sıra özel kuvvet ve teknik çalışmalar yapmak için temel oluşturmaktadır. Genel kuvvet artışını sağlamaktaki amaç sporcuyu daha ileri düzeydeki çeşitli antrenmanlara hazırlamaktır.

#18

SORU: Genel ve Özel Sürat ne anlama gelir?


CEVAP: Genel sürat; herhangi bir harekette hızlı bir şekilde performans gösterme (motor reaksiyon) kapasitesidir. Hem genel hem de özel hazırlık periyodunda genel sürat gelişmektedir. Özel sürat; bir egzersiz ya da beceri sırasında sergilenen yüksek hız performans kapasitesidir. Her sporcu yaptığı spora ilişkin kendi özel süratini geliştirebilmektedir.

#19

SORU: Süratin evrelerinden Reaksiyon zamanı ne anlam taşımaktadır?


CEVAP: Reaksiyon görsel ya da işitsel bir sinyale ya da uyarıya tepki verebilme yeteneğidir. Reaksiyon ve çıkış alıştırmalarıyla geliştirilebilir.

#20

SORU: Sporda Dayanıklılığın tanımı nedir?


CEVAP: Yapılan sporsal aktivitenin sebep olduğu yorgunluğa organizmanın karşı koyabilme sınırı dayanıklılık olarak açıklanmaktadır.

#21

SORU: Kuvvet Antrenmanlarının özellikleri neler olmalıdır?


CEVAP: İyi bir kuvvet antrenmanının temel yapısını oluşturan 3 kural vardır. 1. Eklem esnekliğini geliştir, 2. Kas kuvvetinden önce tendon kuvvetini geliştir. 3. Kol ve bacak kuvvetinden önce gövdenin kuvvetini geliştir. Bu temel kurallar büyüme ve gelişim dönemi sırasında yapılan kuvvet antrenmanlarında herkes için geçerlidir ve yüksek performansa doğru yol almaya henüz başlamış olan genç sporcular için özellikle önemlidir.

#22

SORU: Antrenmanın temel ilkeleri nelerdir?


CEVAP: Antrenmanın yüklenme, toparlanma, adaptasyon, çok yönlü gelişim, geriye dönüşüm, bireyselleşme ve özelleşme olmak üzere 7 temel ilkesi vardır.

#23

SORU: Biyomotor Beceriler nelerdir?


CEVAP: Biyomotor Becerileri sürat, kuvvet, dayanıklılık, esneklik ve koordinasyon olarak sayabiliriz.

#24

SORU: Süratin evrelerinden İvmelenmenin (hızlanma) anlamı nedir?


CEVAP: İvmelenme olası en kısa zamanda maksimal sürate ulaşma (hızlanma) yeteneğidir. Çeşitli ivmelenme alıştırmalarıyla sıçrama antrenmanlarıyla ve kuvvet antrenmanlarıyla ivmelenme geliştirilebilir.

#25

SORU: Süratin evrelerinden maksimal sürat ve devamlılığı anlamından ne anlıyoruz?


CEVAP: Maksimal sürat sergilenebilen en yüksek sürat yeteneğidir. Her sporcu belirli mesafede maksimal süratine ulaşmaktadır ve uzun sürat dayanıklılığı gerektiren spor branşlarında bu süratlerini koruyamamaktadırlar. Süratte dayanıklılık maksimal süratten sonraki sürati koruma yeteneğidir. Tekrar aralıkları kısa olan sürat koşuları, 15-50 tekrarlı kuvvet alıştırmaları ve yapılan spor dalının mesafesindeki çalışma kapasitesine yönelik sürat koşularıyla geliştirilebilir.

#26

SORU: Dairesel Kuvvet antrenmanlarının özelliği nedir?


CEVAP: Dairesel kuvvet antrenmanları temel kuvveti geliştirmek için kullanılmaktadır. Genç sporculara yaptırılacak bir dairesel kuvvet antrenmanında hareket başına 1 ya da 2 set uygulanması gereklidir. Olgunlaşmasını tamamlamış olan sporcularda set sayıları 3’e çıkarabilir. Fakat bu setler giderek artan yüklenme şeklinde ve set sayılarındaki artışta 2-4 yıla yayılmalıdır. Genç sporcular için 2-3 setten daha fazla kuvvet çalışması için neden yoktur. Setteki hareketlerde az sayıda olmalı ve 6-7’yi geçmemelidir. Setler arasında bir sonraki hareketi uygulamadan önce dinlenmek ve kasları rahatlatmak için daima dinlenme aralıkları verilmelidir.

#27

SORU: Spor Bilimlerinde dayanıklılığı etkileyen özellikler nelerdir?


CEVAP: Motorsal ve bireysel karakter ile ilgili bir biyomotor beceri olan dayanıklılığı kalp dolaşım sistemi, solunum sistemi, sinir sistemi ve psikoloji etkilemektedir. Fizyolojik olarak maksimum dayanıklılık maksimum aerobik kapasitesidir ve spor türünün gerekli kıldığı özellikler doğrultusunda verilmelidir. Dayanıklılığı etkileyen en önemli faktörler genetik, cinsiyet, vücut kompozisyonu, yaş ve antrenmandır.

#28

SORU: Antrenman Bilimlerinde Yüklenmenin anlamı nedir?


CEVAP: Planlanmış bir program çerçevesinde ölçüsü iyi saptanmış antrenman sürecinin kapsam ve içeriğinde yapılan değişikliklerle organizmada morfolojik, fonksiyonel ve biyokimyasal uyumlar sağlayan hareket uyaranlarına yüklenme denir.

#29

SORU: Antrenman Bilimlerinde Toparlanmanın anlamı nedir?


CEVAP: Bir antrenman evresi sonrası yıkılan enerji depolarının yenilenmesi, biriken metabolitlerin uzaklaştırılması ve zarar gören dokuların tamir edilmesi sürecidir.

#30

SORU: Süratin Evreleri nelerdir?


CEVAP: Reaksiyon, ivmelenme, maksimal sürat ve süratte devamlılık süratin evreleri olarak kabul edilir.

#31

SORU: Spor Bilimlerinde Kuvvette devamlılık(dayanıklılık) ne demektir?


CEVAP: Kassal dayanıklılık uzun süreli egzersizlerde kasın çalışmasına devam etme becerisidir.

#32

SORU: Antrenman bilimlerinde Özel kuvvet tanımından ne anlarız?


CEVAP: Özel kuvvet, spora özel kas gruplarının kuvvetidir. Bundan da anlaşılacağı gibi 100m sprinterinin kuvvet programı ile güreşçinin kuvvet antrenmanı programı birbirinden farklı olması gerekmektedir. Özel kuvvet alıştırmaları süratlenme hareketlerine dayanmaktadır ve tamamıyla sporcunun tekniksel gelişimini sağlamaktadır.

#33

SORU: Spor bilimleri kapsamında antrenmanın tanımı nedir?


CEVAP: Sporcunun fiziksel, tekniksel, taktiksel, zihinsel ve psikolojiksel düzeyinin yükseltilmesini, onun en verimli hale getirilmesini ve bu durumun mümkün olan en uzun süre boyunca sabit tutulmasını sağlayan tedbirlerin alındığı ve uygulandığı alıştırma süreci olarak ifade edilebilir.

#34

SORU: Spor Bilimlerinde Maksimal Kuvvet ne demektir?


CEVAP: Maksimum istemli kasılma sırasında sinir-kas sistemi tarafından uygulanan en yüksek güçtür.

#35

SORU: Antrenman Bilimlerinde Özelleşmenin anlamı nedir?


CEVAP: Bir antrenman uyarısından maksimum fayda sadece hareketlerin ve yapılacak spor branşının enerji sistemleri kopyalandığı zaman elde edilebilir. Özelleşme sporcunun yaptığı spor branşına özgü antrenmanların yapılmasıdır.

#36

SORU: Sürati etkileyen en önemli biyomekanik etkenler nelerdir?


CEVAP: Sürati etkileyen en önemli biyomekanik etkenler arasında koşu adımı, maksimal sürat, adım süresi, sürat ve güç ilişkisi sıralanabilir. Adım uzunluğu koşu sırasında her adımda alınan mesafesini, adım sıklığı ise verili zamanda atılan adım sayısını ifade etmektedir.

#37

SORU: Antrenman planlamasında Müsabaka döneminden ne anlarız?


CEVAP: Hedef müsabakaya yönelik önlemlerin alındığı ön müsabaka ve en üst performans sergilenmesi beklenen hedef müsabaka dönemini içerir. Spor dalına özgü teknik ve taktik içeriğe yönelik kuvvet, sürat, dayanıklılık ve diğer kondisyonel özelliklerin testler, hazırlık müsabakaları, yarışma veya maç ortamında geliştirilmesine dönük çalışmalardır.

#38

SORU: Spor Bilimlerinde Güç ne demektir?


CEVAP: Güç, mümkün olan en kısa zamanda maksimum kuvvet uygulamasıyla ortaya çıkan kuvvet-hız bileşenidir. Hareketin yönünde büyük güç üretmekten başlıca sorumlu kas Agonist kas olarak adlandırılır. Agonist kasa ters güç üreten kas antagonist kas olarak ifade edilir. Yapılan hareketin koordinasyonu sağlayan kas ise sinergist kas denilmektedir.

#39

SORU: Antrenman Bilimlerinde Çok Yönlü Gelişim ne demektir?


CEVAP: Gelişmiş fiziksel hazırlık ve teknik bilgiye ulaşmak için gerekli temellerden biridir. Bu tür yaklaşım bir spor dalında özelleşmek (ustalaşmak) için gereken ilk şart olarak kabul edilmelidir. İnsan organları ve dizgeleri arasındaki fizyolojik ve psikolojik süreçler ile ilişkili bağlantıların düzeyine göre. Kişide antrenman sonrası oluşan harekete dayalı birçok değişiklik her zaman birbirine bağlıdır. Antrenman çeşitli biyomotor yetiler ve psikolojik özelliklerin yanında dolaşım ve iskelet sistemi gibi birkaç sistemin senkronize şekilde çalışmasını gerektirir. Çok yönlü gelişim seçilen spor dalı için temel olarak gelecekteki ihtiyaçlarına uygun kas gruplarının, tüm eklemlerin esnekliğinin ve tüm vücudun etkin şekilde hareketlerle hazır hale getirilmesidir.

#40

SORU: Antrenman Bilimlerinde Geriye Dönüşüm ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Antrenman uyarılarının kesilmesiyle sporcunun antrenmanla kazandığı performans düzeyinin antrenman öncesi duruma gerilemesidir.

#41

SORU: Dayanıklılık antrenmanlarından Yükselti antrenmanlarının özelliği nedir?


CEVAP: Sporcunun yeterince oksijen almasının ve kullanılmasının engellendiği deniz seviyesinden yüksek rakım koşullarında antrenman yapmasını içeren yöntemdir. Yeterince etki sağlayan yükselti koşullarına bağlı olarak sporcunun organizmasında tepki olarak oluşan açığın telafisine yönelik adaptasyon meydana gelmektedir. Yükseltide yapılan antrenmanın süreci kandaki hemoglobin artışıyla ilişki sergilemektedir.

#42

SORU:

Sportif antrenmanın ve hareketin amacı nedir?


CEVAP:

Sportif antrenmanın ve hareketin amacı sporcunun ilgili branşında olası en yüksek performansına ulaşması için ona kılavuzluk etmektir.


#43

SORU:

Spor bilimleri kapsamında antrenman kavramını tanımlayınız.


CEVAP:

Spor bilimleri kapsamında antrenman; sporcunun fiziksel, tekniksel, taktiksel, zihinsel ve psikolojiksel düzeyinin yükseltilmesini, onun en verimli hale getirilmesini ve bu durumun mümkün olan en uzun süre boyunca sabit tutulmasını sağlayan tedbirlerin alındığı ve uygulandığı alıştırma süreci olarak ifade edilebilir


#44

SORU:

Biyomotor becerilere iki örnek veriniz.


CEVAP:

Biyomotor beceriler; sürat, kuvvet, dayanıklılık, esneklik ve koordinasyon olarak sıralanabilir.


#45

SORU:

Spor bilimleri içerisinde harekete dayalı performansı üst seviyeye çıkarmak için gereken 7 ilkeyi sıralayınız.


CEVAP:

Spor bilimleri içerisinde harekete dayalı performansı üst seviyeye çıkarmak için yapılan hazırlık olan antrenmanın yüklenme, toparlanma, adaptasyon, çok yönlü gelişim, geriye dönüşüm, bireyselleşmeve özelleşme olmak üzere 7 temel ilkesi vardır.


#46

SORU:

Antrenman yüklenmeleri döngülerinin nasıl ilerlemesi gerekir?


CEVAP:

Antrenman yüklenmeleri belirli bir plan dahilinde döngüler şeklinde yaptırılmalıdır. Bu yüklenme döngüleri giderek artan şekilde her antrenman evresinde çeşitlendirilmeli ve artırılmalıdır.


#47

SORU:

Spor bilimlerine göre döngü kavramını tanımlayınız.


CEVAP:

Döngü; belirli bir düzende tekrar eden programlardır.


#48

SORU:

Süperkompanzasyon nedir?


CEVAP:

Sporcuya antrenman yüklenmesi yaparken antrenörün hedefi eşik kapasitesini aşan fakat aşırı yıkıma sebep olmayacak antrenman uyarısı sağlamaktır. Aşırı olmayan bu uyarılar bağlı olarak vücutta istendik yorgunluk oluşacak ve vücut normal düzeyinin altına gerileyecektir. Burada yapılacak dinlenmeyle vücut normal seviyesine tamamlanacak ve biraz daha dinlendirildiğinde normal düzeyinin üstüne yani aşırıya tamamlama meydana gelecektir.bu aşırıya tamamlamaya süperkompanzasyon adı verilir.


#49

SORU:

Aşırı antrenman sendromunun nedenleri neler olabilir?


CEVAP:

Aşırı antrenman sendromu; kanda metabolitlerin birikmesi, karbonhidrat metabolizması sonucu laktik ve pürivik asit, protein metabolizması sonucu üre ve ürik asit, fosfatlar, kreatin, yağ metabolizması sonucu oluşan aseton ve keton vb. kimyasal faktörler rol oynayabilir. Bunun yanı sıra kan şekeri, yüksek rakım koşulu, su ve tuz kaybı, beslenme yetersizliği veya dengesizliği, vücut yapısı, yaş, uyku ve hastalıklarda bu yorgunlukta etmen olabilir. Psikolojik faktörler ise korku, heyecan, üzüntü, isteksizlik ve bezginliktir. Çevresel faktörler ise çok soğuk iklim, çok sıcak iklim, hava kirliliği ve cinsel sorunlardır. Problemler sonucunda kas-sinir uyumsuzluğu ve reaksiyon zamanın uzaması gibi sorunlar başlamaktadır. Kas sistemi ve sinir sistemi problemi genel yorgunluğa dönüşmektedir ve aşırı antrenman sendromu meydana gelmektedir.


#50

SORU:

Spor bilimlerine göre toparlanma kavramını tanımlayınız.


CEVAP:

Toparlanma; bir antrenman evresi sonrası yıkılan enerji depolarının yenilenmesini, biriken metabolitlerin uzaklaştırılması ve zarar gören dokuların tamir edilmesi sürecidir.


#51

SORU:

Spor bilimlerine göre adaptasyon nedir?


CEVAP:

Adaptasyon; vücudun antrenman yüklenmesine bağlı olarak sergilediği cevaptır


#52

SORU:

Spor bilimlerinde çok yönlü gelişim ne anlama gelmektedir?


CEVAP:

Çok yönlü gelişim; seçilen spor dalı için temel olarak gelecekteki ihtiyaçlarına uygun kas gruplarının, tüm eklemlerin esnekliğinin ve tüm vücudun etkin şekilde hareketlerle hazır hale getirilmesidir


#53

SORU:

Sporcunun gelişim evreleri nelerdir?


CEVAP:

Sporcunun gelişim evreleri; başlangıç, etletik biçimleniş, özelleşme ve yüksek performanstır.


#54

SORU:

Bir antrenman ünitesinin 3 ana evresi nelerdir?


CEVAP:

Bir antrenman ünitesi 3 ana evre olan ısınma, esas evre ve soğuma evrelerinden oluşur.


#55

SORU:

Genel sürat ve özel sürat kavramlarını tanımlayınız.


CEVAP:

Genel sürat; herhangi bir harekette hızlı bir şekilde performans gösterme (motor reaksiyon) kapasitesidir. Hem genel hem de özel hazırlık periyodunda genel sürat gelişmektedir. Özel sürat;bir egzersiz ya da beceri sırasında sergilenen yüksek hız performans kapasitesidir. Her sporcu yaptığı spora ilişkin kendi özel süratini geliştirebilmektedir.


#56

SORU:

Koşu hızını beirleyen iki değişken nedir?


CEVAP:

Koşu hızı adım uzunluğu ve adım frekansı değişkenlerinin etkileşiminin bir sonucu olarak meydana gelir.


#57

SORU:

Sürat becerisi hangi evrelerden oluşmaktadır?


CEVAP:

Sürat becerisi reaksiyon, ivmelenme, maksimal sürat ve süratte dayanıklılık(devamlılık) evrelerinden meydana gelmektedir.


#58

SORU:

Reaksiyon sürati nedir?


CEVAP:

Reaksiyon sürati uyarıya karşı mümkün olan en kısa sürede hızlı cevap verebilme yeteneği (görme, dokunma, işitme)’dir.


#59

SORU:

Koordinasyonun 6 ana elementini sıralayınız.


CEVAP:

Koordinasyonun 6 ana elementi denge, ritim duyusu, uzayda yer alma, reaksiyon sürati, hareketin senkronizasyonu ve kinestetik farklılaşmadır.


#60

SORU:

Bireysel esneklik alıştırmalarının iki türü nedir?


CEVAP:

Bireysel esneklik alıştırmaları statik (pasif olarak yapılan) ve dinamik (balistik olarak yapılan) olmak üzere temel olarak 2 çeşit yapılır.


#61

SORU:

Değişmez tempoda koşu biçiminde yapılan uzun mesafe antrenman yönteminde antrenman süresi  ve kalp atım hızı nedir?


CEVAP:

Değişmez tempoda koşu biçiminde yapılan uzun mesafe antrenman yönteminde antrenman süresi 1-2 saat arasındadır ve kalp atım hızı 150-170 atım.dk-1 arasındadır.


#62

SORU:

Dayanıklılığın türlerini kısaca açıklayınız.


CEVAP:

Dayanıklılık genel ve özel olmak üzere ikiye ayrılır. Genel dayanıklılık sinir sistemi ve kardiyovasküler sistemin çok yüksek şiddette çalışma içermeden yaygın dayanıklılık kapasitesinin geliştirilmesiyle sağlanan fonksiyonel elverişliliktir ve aerobik karakterli branşlarda daha önceliklidir. Özel dayanıklılık ise her branşın performans karakterine özel olan ve branşa özel yapılan antrenmanlar sonucunda gelişen dayanıklılıktır.