SPORDA SPONSORLUK Dersi SPONSORLUK PAKETİNİN PAZARLANMASI soru cevapları:

Toplam 79 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Sponsorluk paketlerinin anlamı nedir?


CEVAP: Sponsorluk paketleri, içerisinde birçok bölümün ve özelliğin bulunduğu kapsamlı pazarlama ürünleridir.

#2

SORU: Sponsorluk paketlerini kimler hazırlar?


CEVAP: Sponsorluk paketlerini spor yöneticileri hazırlar.

#3

SORU: Sponsorluk paketinin tanımlanmasında hangi boyutlardan söz edilebilir?


CEVAP: Sponsorluk paketinin tanımlanmasında üç boyuttan söz edilebilir. Bunlar; sponsorluk paketinde sponsorluğa konu olan olay, destekleyen ve desteklenen ilişkisi içerisinde tarafların farklı beklentileri ve sponsorluğun tipidir.

#4

SORU: Bir sponsorluk paketi hangi unsurları içermelidir?


CEVAP: • Sponsorluğa konu olacak spor olayı, • Birincil tüketicinin karakteristikleri, • Spor olayının imajı, • Katılımcıların Pazar büyüklüğü, • İzleyicilerin Pazar büyüklüğü, • Televizyon izleyicilerinin pazar büyüklüğü,

#5

SORU: Spor sponsorluğu paketi hazırlarken neden spor olayının doğrudan ilişkili paydaşlarının büyüklüklerinin belirlenmesi gerekir?


CEVAP: Çünkü bu değerlendirme sponsorluk paketinin değerinin tanımlanmasına katkıda bulunacaktır.

#6

SORU: Spor olayı ile doğrudan ilişkili paydaşları kimlerden oluşur?


CEVAP: Spor olayının paydaşları; katılımcıları, izleyicileri ve seyircilerinden oluşur.

#7

SORU: Bir sponsorluk paketi hazırlanırken hangi bölümlerden söz edilebilir?


CEVAP: • Resmi statü, • Sponsorluk ücreti, • İsim hakkı, • Maruz kalma (Televizyon), • Halkla ilişkiler ve medyaya maruz kalma, • Logo kullanımı, • Kurumsal kimliğe uygun işaret ve tabelalar, • Reklam hakları, • Sporcu kullanımı, • Ağırlama (Hospitality) hakları, • Satış tutundurma noktası, • Doğrudan posta listeleri, • Ürün tanıtımı ve deneme ürün noktaları, • Yasal yükümlülükler, • Geleceğe ilişkin opsiyonlar

#8

SORU: Merchandising’in anlamını açıklayınız?


CEVAP: Merchandising; mal alım satımı ve bu konuyla ilgili pazarlama etkinliklerinin tümü olarak tanımlanabilir. Genelde pazarlama araştırması, yeni ürün geliştirme, üretim ve pazarlamanın eş güdümlü yürütülmesi, fiyatlandırma, satış yeri sergilerinin düzenlenmesi, reklam ve satış yapma işlerini içerir.

#9

SORU: Sponsor merchandising haklarına sahip mi yani hatıralık eşyalar üretip satabilecek mi? sorusu sponsorluk paketinin hangi bölümünde yer alır?


CEVAP: Bu soru sponsorluk paketinin Logo Kullanımı bölümünde yer alır.

#10

SORU: Sponsorluk paketinin İsim Hakkı bölümünde hangi sorular yer alır?


CEVAP: • Sponsorun ismi organizasyon ismi ile nerelerde görünecek? • Sponsorun adını taşıyan bir ödül verecek misiniz? • Ödülleri kim takdim edecek?

#11

SORU: Müsabakalar sırasında sporcular sponsorun ismini taşıyan giysiler giyecek mi? sorusu sponsorluk paketi hazırlarken hangi bölüm içinde yer almalıdır?


CEVAP: Bu soru, sponsorun sporcuyu nerede ve nasıl kullanmasıyla ilgili olduğundan Sporcu Kullanımı bölümünde yer almalıdır.

#12

SORU: Sponsorluk uygulamaları işletmeler için ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Sponsorluk uygulamaları işletmeler için bir pazarlama ve iletişim yatırımı demektir.

#13

SORU: Sponsorluk paketleri nasıl yapılandırılmalıdır?


CEVAP: Sponsorluk paketleri kazan-kazan ilişkisi içerisinde yapılandırılması gerekir. Böylece hem desteklenenin hem de destekleyenin sponsorluk paketi ile oluşacak iş birliğinden fayda sağlayacağı bir yapı oluşturulmalıdır.

#14

SORU: Sponsorluk paketi sponsora ne tür yararlar sağlamalıdır?


CEVAP: Organizasyonun sponsoru sponsorluk paketi ile toplum onayını kazanır, mal ve hizmetlerin farkına varılmasını sağlar, uygun medya ilgisi ve tanıtım fırsatı elde eder.

#15

SORU: Sponsorluk faaliyetleri sonucunda tüketicilerde satın alma kararı verdiren davranış biçimlerini açıklayan model nedir?


CEVAP: Bu model sosyal kimlik teorisidir.

#16

SORU: Sosyal kimlik teorisini açıklayınız?


CEVAP: Sosyal kimlik teorisi; bireyin olumlu bir benlik algısına sahip olmaya ihtiyaç duyduğu varsayımından yola çıkarak toplumsal bir grup içerisinde, bir gruba eklemlenerek bireyin kendini daha iyi hissedeceğini ifade eder.

#17

SORU: Sponsorluk uygulamaları hedef kitlede nasıl bir tutum değişikliği oluşturabilir?


CEVAP: • Sponsor olunan olaya maruz kalmak, tanınırlık duygusuna yol açabilir. Bu nedenle mesaj ya da kuruma yönelik olumlu duyguları sağlar. • Sponsorluk, etkinlikten sponsora olumlu duygu transfer ederek sonuçlanır. Olumlu imaj ya da olumlu duygular ( eğlence, heyecan, zevk) etkinlikle bileştirilir ve mesaj ya da kuruluşa transfer edilir. • Tutumların çok sayıda inanca dayanması nedeniyle bir organizasyona, marka ismine ya da sağlıkla ilgili bir mesaja yönelik ifade edilen tutumlar en göze çarpan inançlara dayanır. Sponsorluk, bir inancın göze çarpmasını arttırabileceğinden tutumları etkileyebilir.

#18

SORU: İşletmelerin sponsorluk paketi satın almasını teşvik edecek unsurlar nelerdir?


CEVAP: • Büyük ölçekli destekleme faaliyetlerini içeren sponsorluk paketleri, işleme hakkında büyüklük, finansal güç, uluslararası itibar gibi imaj ve değerlendirmelere yol açar. • Sponsorluk uygulaması ile işletme, ismini desteklenen olay ile birleştirerek olayın imaj ve prestijini paylaşabilir. • Sponsorluk uygulaması ile işletme, topluma karşı sorumluluklarını yerine getirme olanağı elde edebilir. • Sponsorluk uygulaması işletmenin piyasadaki tanınma oranını artırabilir. • İşletme sponsorluk faaliyeti ile imaj değiştirme fırsatı yakalayabilir. • Sponsorluk faaliyeti ile işletme ismini ve ürünlerini medyada duyurma şansı elde edebilir.

#19

SORU: A-ERIC Modelini tanımlayınız?


CEVAP: A-ERIC Modeli; bağlantı/çağrışım, maruz kalma, ilişki ve bütünleşik iletişim yoluyla işleye bir sponsorluk iletişim modelidir.

#20

SORU: A-ERIC Modelinin unsurları nelerdir?


CEVAP: A-ERIC Modelinin unsurları; bağlantı/çağrışım (Asociation), maruz kalma (Exposure), ilişki (Relationship) ve bütünleşik iletişimdir (Integrated Communication).

#21

SORU: A-ERIC Modelinin bağlantı/çağrışım unsurunu açıklayınız?


CEVAP: Bağlantı/Çağrışım, desteklenen olay ile kuruluş/markanın bütünleşmesi ve bu bütünlüğün hedef kitleye yansıtılmasına karşılık gelir. Desteklenen olayın markaya uyumu, (spor markalarının spor etkinliklerini desteklemesi gibi) sağladığı bütünlük, tüketicinin mesajları almasını kolaylaştırır. Sponsorluk uygulamalarında bağlantı çekirdek niteliğinde bir özelliğe sahiptir. Ünü spor olayı ile örtüşmeyen bir aranın verdiği mesajın hedef kitlece alınması zor olacaktır.

#22

SORU: A-ERIC Modelinin maruz kalma unsurunu açıklayınız?


CEVAP: Sponsorluk uygulamasıyla sponsor, logo, marka ya da mesajını hedef kitleye aktarma ve mesaja maruz bırakma olanağı elde eder. Sponsorluk uygulamaları içerisinde destekleyen tanıtım yapma imkanı bulur. Stadyum reklamları ve forma reklamları, sponsorun logosu, ürünü ya da mesajına maruz kalma örneklerindendir.

#23

SORU: Sponsorluk faaliyeti işletmelerin hedef kitleleriyle ilişki kurması için bir fırsattır. Yüksek düzeydeki müşteriler için özel statülü spor olaylarına örnek veriniz?


CEVAP: Yüksek düzedeki müşteriler için özel statülü spor olaylarına; Formula 1, Wimbledon Tenis Turnuvası, Dünya Atletizm Şampiyonası, Olimpiyatlar örnek verilebilir.

#24

SORU: Günümüzde sponsorluk işletmeler tarafından nasıl kullanılmaktadır?


CEVAP: Günümüzde sponsorluk pazarlamanın bir ögesi ve işletmeler için iletişim yöntemi olarak kullanılmaktadır. Sponsorluk sayesinde iletişim kurmada TV, gazete, radyo, internet gibi medya araçları kullanılmaktadır.

#25

SORU: Yöneticiler, işletme, ürün ya da markaları ile ilgili bir mesajı gönderirken hangi problemlerle karşılaşırlar?


CEVAP: Yöneticiler, işletme, ürün ya da markaları ile ilgili bir mesajı gönderirken iki önemli problemle karşılaşırlar. Bu problemlerden birincisi hedef kitlenin mesajları dinleyip dinlemediğidir. Diğeri ise söylenmek istenen şeyi mesajın söyleyip söylemediğidir.

#26

SORU: Bir mesaj olarak sponsorluk, işletme amaçlarına bağlı olarak iki fonksiyona sahiptir. Bu iki fonksiyonu açıklayınız?


CEVAP: Bir mesaj olarak sponsorluğun birinci fonksiyonu, bir mesajı kuvvetlendirme, ikinci fonksiyonu ise mesajı hedeflemedir. Bir mesajı kuvvetlendirme; sponsorluk, arzulanan hedefe daha çok dikkat çekmek için mesajın görünürlüğünü artırabilir. Mesajı hedefleme ise sponsorluk, ele alınan hedef grupta sıfır hata yapılmasını sağlar.

#27

SORU: Sponsorluk mesajı kuvvetlendirir ve hedef almayı sağlarsa bu durumda ne tür işletme stratejilerinin başarılı olacağından söz edilebilir?


CEVAP: Bu konuda işletme stratejileri üçe ayrılır. Bunlar; iletişim, hedef alma (odaklanma) ve farklılaşmadır.

#28

SORU: Sponsorluğu kullanan pek çok işletme neden kabul edilen pazarlama tanımlarındaki gibi hareket etmez?


CEVAP: Çünkü sponsorluk farklı bir iletişim aracıdır. Özellikle mesajların dağınık bir hale gelmesi, reklam maliyetlerinin artması ve seyircilerin/dinleyicilerin mesajların çokluğu nedeniyle parçalı bir hale gelmesi geleneksel kitlesel medyanın etkinliğini azaltmaktadır. Bu açıdan mesajların, yığının olmadığı bir mesaj ortamında verilmesi bakımından sponsorluk özel bir konuma sahiptir.

#29

SORU: Sponsorluğun pazarlamacıya sağlayabileceği en büyük katkı nedir?


CEVAP: Sponsorluk, bir işletmenin ürünlerini, markalarını pazardaki diğer işletmelerden büyük oranda farklılaştırarak değer yaratma/ekleme, imaj arttırma süreçlerinde pazarlamacıya bir rekabet avantajı elde etme imkanı verir.

#30

SORU: SATIŞ ne demektir?


CEVAP: Satış, herhangi bir pazarda mal ya da hizmet satmak amacıyla, şirket ve alıcının koşullarının yanında çevre koşullarını da değerlendirerek gerçekleştirilen çabaların tamamına denmektedir.

#31

SORU: Kişisel satış ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Kişisel satış, müşterilerle karşılıklı olarak alım satım ilişkilerinin yaratıldığı doğrudan ve yüz yüze sözlü satış çabasıdır.

#32

SORU: Kişisel satışta nasıl bir iletişimden söz edilebilir?


CEVAP: Kişisel satışta çift yönlü bir iletişim söz konusudur.

#33

SORU: Sponsorluk paketinin pazarlanmasında kişisel satış sürecinin amaçları nelerdir?


CEVAP: Sponsorluk paketinin pazarlanmasında kişisel satış sürecine ilişkin iki amacı vardır. Biri, potansiyel alıcıları bulmak, diğeri ise onları ikna etmektir.

#34

SORU: Sonuçlar hakkında bilgi kişisel satış sürecinden sonra gelen kişisel satış süreci nedir?


CEVAP: Sonuçlar hakkında bilgi kişisel satış sürecinden sonra gelen süreç satış gücü performansının geliştirilmesinin kontrolüdür.

#35

SORU: Kişisel satışın amaçlarının belirlenmesi süreci, hangi süreçleri başlatır?


CEVAP: Kişisel satışın amaçlarının belirlenmesi süreci; satış gücü büyüklüğünün belirlenmesi süreci ile satış bütçesinin belirlenmesi sürecini başlatır.

#36

SORU: Kişisel satış süreci içerisinde potansiyel müşterileri gerçek müşteriye dönüştürmek için neler yapılmalıdır?


CEVAP: Kişisel satış süreci içerisinde potansiyel müşterileri gerçek müşteriye dönüştürmek için olası müşteriler tanımlanmalı, ön yaklaşma adımı atılmalı, sunum gerçekleştirilmeli, itirazlar ele alınmalı, satış kapatılmalı, satış sonrası takip edilmeli, müşteri oryantasyonu sağlanmalı, yeterlilik gösterilmeli, güvenilirlik sağlanmalı, dürüst olunmalı ve sempatik davranılmalıdır.

#37

SORU: Kişisel satış sürecinde yer alan ön yaklaşma aşamasını açıklayınız?


CEVAP: Bu aşama olası müşteri hakkında araştırma yapmaya dayanmaktadır. Olası müşteri ile görüşmeye gitmeden önce mutlaka müşteri ve ihtiyaçları hakkında elde edilebilecek en çok bilgiye ulaşılmalıdır. Kısaca bu aşama müşteri ihtiyaçlarının netleştirildiği ve sponsorluk paketi ile bu ihtiyaçların ne ölçüde karşılanabileceğine dair ön çalışmanın yapıldığı adımdır.

#38

SORU: Sponsorluk paketinin pazarlanmasında kişisel satış süreci neden çok önemlidir?


CEVAP: Bu aşama potansiyel müşteri ile görüşüldüğü ya da konuşulduğu an olduğundan müşteri üzerinde iyi bir intiba bırakmak çok önemlidir.

#39

SORU: Kişisel satış sürecinde müşteri üzerinde hangi faktörler olumlu intiba yaratır?


CEVAP: Güler yüz, karşı tarafta güven uyandırmak, ciddiyet ve profesyonel tutum gibi faktörler müşteri üzerinde olumlu bir intiba yaratır.

#40

SORU: Kişisel satış sürecinde müşterilerin itirazları nasıl olmaktadır?


CEVAP: Müşterilerin itirazları bazen rasyonel olabilir. Örneğin; fiyata itiraz, hizmete itiraz, vb. Bazen de rasyonel olmayan itirazlar ortaya çıkabilir. Örneğin; değişime karşı dirence bağlı itirazlar, ön yargı, ilgisizlik, vb. İtirazlar üzerinde detaylı konuşmayı ve tartışmayı gerektirebilir.

#41

SORU: Müşteri itirazları nasıl bir duruma yol açar?


CEVAP: Müşteri itirazları moral bozucu bir duruma yol açar.

#42

SORU: Kişisel satış sürecinde müşterinin itirazı karşısında nasıl bir tavır takınılmalıdır?


CEVAP: Durum ne olursa olsun büyük bir sabırla müşteri dinlenmeli ve itirazlar cevaplanmaya çalışılmalıdır. Burada önemli olan nokta görüşme öncesinde olası itirazlarla ilgili bir çalışma yaparak gerekli önlemleri almaktır.

#43

SORU: Satış kapama nasıl yapılır?


CEVAP: Satış kapama, satış görüşmelerinin son aşaması olup anlaşmaya varılarak müşterinin sponsorluk paketi ile ilgili sözleşmeyi kabul etmesi ve taraflar arasında imzaların atılmasıyla yapılır.

#44

SORU: Kişisel satış sürecinde müşteri memnuniyeti nasıl arttırılır?


CEVAP: Müşterilerin sponsorluk paketi ile ilgili sorunlarının olup olmadığının izlenmesi ve ortaya çıkan sorunların en kısa zamanda çözülmesi müşteri memnuniyetini arttırır.

#45

SORU: Kişisel satışı diğer satış çabalarından ayıran önemli özelliği nedir?


CEVAP: Kişisel satış diğer satış çabalarından farklı olarak esnek bir işleyişe sahiptir. Satışçı kişisel satış esnasında alıcının tepkilerini gözlemleyerek gerekli düzeltmeleri zamanında yapabilir. Ayrıca kurulan olumlu ilişkiler satışın başarısını arttırır. Bu özelliği nedeniyle reklamla karşılaştırıldığında kişisel satışın zorlayıcılık etkisinden söz edilebilir. Kişisel satışın satış etkisi daha yüksektir.

#46

SORU: Sponsorluk paketinin pazarlanmasında kişisel satış görüşmesi aşamalarının ele alınış biçimini açıklayınız?


CEVAP: Birinci aşama ön çalışma ve hazırlık, ikinci aşama müşteri ile temasa geçmek, üçüncü aşama karşılıklı görüşme ve tartışma, dördüncü aşama müşterinin istek ve itirazlarının sonuçlandırılması, beşinci aşama satışın sonuçlandırılması, altıncı aşama satış sonrası hizmet ve ilişkinin sürdürülmesidir. Değerlendirme aşaması ise her bir aşamanın arkasından yapılmaktadır.

#47

SORU: Sponsorluk paketinin pazarlanmasında müşteri oryantasyonu ne anlama gelmektedir?


CEVAP: Satış temsilcisinin kendi ilgi odağı kadar müşteri ilgilerini de vurgulaması anlamına gelmektedir. Satış temsilcisi müşterinin ihtiyacını iyi belirlemeli ve sponsorluk paketi içerisinde müşterinin ihtiyaç duymadığı bir unsur için baskı yapmamalıdır.

#48

SORU: Kişisel satışta güvenilirlik nasıl sağlanır?


CEVAP: Satış temsilcisinin hareketlerinin tahmin edilebilir olması gerekir. Her söz ve hareket profesyonel bir görüntü ile tutarlı olmalıdır.

#49

SORU: Satış temsilcisinin yeterliliği nasıl anlaşılır?


CEVAP: Satış temsilcisinin kabiliyeti, bilgisi ve müşteri beklentilerine uygun kaynaklara sahip olması istenir. Satış personeli sponsorluk paketinin tüm yönlerini müşteriye göstermesi ile yeterli olduğu anlaşılır.

#50

SORU: Kişisel satışta dürüstlük neyi ifade eder?


CEVAP: Dürüstlük, söylenen sözlerin dürüst olması olarak ifade edilebilir. İddiaları destekleyen kanıtların tutarlı ve tarafsız olması gerekir. Takip eden olaylar satış temsilcisinin ifadelerinin gerçekliğini yansıtmalıdır.

#51

SORU: Sponsorluk paketinin sponsor adayına sunumu kaç şekilde ele alınır?


CEVAP: Sponsorluk paketi iki şekilde sunulur. Birincisi yazılı sunum, ikincisi ise sözlü sunumdur.

#52

SORU: Sunumun yazılı mı sözlü mü olacağına kim karar verir?


CEVAP: Sunumun yazılı mı sözlü mü olacağına sponsor adayı karar verir.

#53

SORU: Yazılı ve sözlü sunumda ele alınması gerekenler hangi kurumun internet sayfasında verilmiştir?


CEVAP: Yazılı ve sözlü sunumda ele alınması gerekenler T. C. Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan internet sayfasında verilmiştir.

#54

SORU: Sponsorluk paketi yazılı sunumunda dosyanın kapağında nelere yer verilmelidir?


CEVAP: Yazılı sunum dosya kapağında; sponsorluk proje önerisinin adı ve hangi kurum için hazırlandığı belirtilmelidir. En altta tarih ve şehir adı yer almalıdır. Dosyanın ilk sayfası kapakla aynı olmalıdır. Bunlardan başka sayfalar A4 formatında, beyaz, birinci hamur kağıt olmalıdır.

#55

SORU: Sponsor adayına yazılı sunum dosyası gönderilmeden önce hangi bilgilerin öğrenilmesi önemlidir?


CEVAP: Dosya gönderilmeden önce, ilgili kişinin ne zamanları uygun olduğu vb. gibi bilgiler asistanlarından veya kendisinden telefonla/e-postayla öğrenilmelidir. Dosyanın ulaşıp ulaşmadığı daha sonra telefonla veya epostayla sorulabilir. Ancak bu sorulurken okudunuz mu?, destek verecek misiniz?, desteğinizi bekliyoruz gibi sözlü ya da yazılı hiçbir ifade kullanılmamalıdır.

#56

SORU: Sponsor adayına yazılı teklifin sunumundan sonra ne kadar zaman beklenmelidir?


CEVAP: Yazılı teklifin sunumunun ardından 3-6 hafta arası beklenmelidir.

#57

SORU: Sözlü sunum toplantısında ne sorulmamalıdır?


CEVAP: Toplantıda potansiyel sponsor yetkililerine kurum/marka hakkında soru sorulmaz.

#58

SORU: Sözlü sunuş toplantısında nasıl bir sunuş tercih edilmelidir?


CEVAP: Ne çok hızlı ne de çok yavaş , ortalama bir sunuş tarzı tercih edilmelidir.

#59

SORU: Görüşmelerde nasıl davranılmalıdır?


CEVAP: Görüşmelerde esnek olunmalıdır. Toplantı notu tutulmalı, alınan kararlar not edilmelidir. Daha sonra toplantı notu karşı tarafa e-posta ile gönderilebilir.

#60

SORU:

Son yıllarda hangi uygulamalar dünyada en hızlı büyüyen tutundurma faaliyetlerinden biri hâline gelmiştir?


CEVAP:

Son yıllarda sponsorluk uygulamaları dünyada en hızlı büyüyen tutundurma faaliyetlerinden biri hâline gelmiştir.


#61

SORU:

Sponsorluk uygulamalarının önemini artıran faktörler nelerdir?


CEVAP:

İyi tanımlanmış hedef pazarlara giriş imkânı, bu pazarlar ile sıcak ilişkiler yakalama olanağı, marka farkındalığı ve olumlu imaj yaratma gibi birçok unsur sponsorluk uygulamalarının önemini her geçen gün artırmaktadır.


#62

SORU:

Son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren hangi uygulamalar dünya genelinde toplam sponsorluk harcamalarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır?


CEVAP:

Sponsorluk uygulamalarının artan önemi, işletmelerin sponsorluk uygulamaları için yaptıkları harcamaları da artırmıştır. Son yıllarda hızlı gelişim gösteren spor sponsorluğu uygulamaları dünya genelinde toplam sponsorluk harcamalarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Günümüzde spor olaylarının büyük bir bölümü sponsor desteği ile gerçekleşmektedir.


#63

SORU:

Sponsorluk paketinin yapısını, görünüşünü ve karakterini etkileyen üç boyut nelerdir?


CEVAP:

Hedeflenen birim, hedeflenen birimin amacı ve spor olayı; sponsorluk paketinin yapısını, görünüşünü ve karakterini etkileyen üç boyut olarak karşımıza çıkmaktadır.


#64

SORU:

Bir spor paketi hangi unsurları içerir?


CEVAP:

Bir sponsorluk paketinin aşağıdaki unsurları içermesinin yarar sağlayacağı düşünülür:

 • Sponsorluğa konu olacak spor olayı,

 • Birincil tüketicilerin karakteristikleri,

 • Spor olayının imajı,

 • Katılımcıların pazar büyüklüğü,

 • İzleyicilerin pazar büyüklüğü,

                 • Televizyon izleyicilerinin pazar büyüklüğü.


#65

SORU:

Spor sponsorluğu paketi hazırlarken öncellikle nelerin belirlenmesi gerekir?


CEVAP:

Spor sponsorluğu paketi hazırlarken öncellikle sponsorluğa konu olan spor olayının katılımcı, izleyici ve seyirci olarak tanımlayabileceğimiz doğrudan ilişkili paydaşlarının büyüklüklerinin belirlenmesi gerekir çünkü böylesi bir değerlendirme sponsorluk paketinin değerinin tanımlanmasına katkıda bulunacaktır.


#66

SORU:

Bir sponsorluk paketi hazırlanırken göz önünde bulundurulması gereken  bölümler nelerdir?


CEVAP:

Resmî Statü

Sponsorluk Ücreti

İsim Hakkı

Maruz Kalma (Televizyon)

Halkla İlişkiler ve Medyaya Maruz Kalma

Logo Kullanımı

Kurumsal Kimliğe Uygun İşaret ve Tabelalar

Reklam Hakları

Sporcu Kullanımı

Ağırlama (Hospitality) Hakları

Satış Tutundurma Noktası

Doğrudan Posta Listeleri

Ürün Tanıtımı ve Deneme Ürün Noktaları

Yasal Yükümlülükler

Geleceğe İlişkin Opsiyonlar


#67

SORU:

Resmi statü başlığı altında hangi sorular yanıtlanır?


CEVAP:

Resmî Statü

• Sponsorluk kategorisi nedir?

• Bu kategori ile ilişkili veto hakkı var mıdır - yani, bir sponsor başka birinin sponsor olabileceğini zorla kabul ettirebilir mi?


#68

SORU:

Logo başlığı altında hangi sorular yanıtlanır?


CEVAP:

Logo Kullanımı

• Sponsor oyunların logosunu hangi durumlarda kullanabilecek?

• Özel logolara kim sahip olacak?

• Sponsor kendi imajını ve ürünlerini yükseltmek için logoyu kullanabilir mi?

• Sponsor merchandising haklarına sahip mi - yani, hatıralık eşyalar üretip satabilecek mi?


#69

SORU:

Merchandising ne demektir?


CEVAP:

Merchandising; mal alım satımı ve bu konuyla ilgili pazarlama etkinliklerinin tümü olarak tanımlanabilir. Genelde pazarlama araştırması, yeni ürün geliştirme, üretim ve pazarlamanın eş güdümlü yürütülmesi, fiyatlandırma, satış yeri sergilerinin düzenlenmesi, reklam ve satış yapma işlerini içerir.


#70

SORU:

Sponsorluk paketi pazarlaması neleri içermelidir?


CEVAP:

Sponsorluk paketi pazarlaması kapsamlı ve açıklayıcı bölümlerin yer aldığı sponsorluk dosyalarının sunumunun yanı sıra, sponsorluğa konu olan etkinliğin sponsora sağlayacağı yararların ortaya konulduğu uygulamaları da içermelidir.


#71

SORU:

Sosyal kimlik teorisi neyi ifade eder?


CEVAP:

Sosyal kimlik teorisi; bireyin olumlu bir benlik algısına sahip olmaya ihtiyaç duyduğu varsayımından yola çıkarak toplumsal bir grup içerisinde, bir gruba eklemlenerek bireyin kendini daha iyi hissedeceğini ifade eder.


#72

SORU:

Sponsorluk tutumları nasıl etkilemektedir?


CEVAP:

Sponsorluk tutumları şu şekilde etkileyebilir:

• Sponsor olunan olaya maruz kalmak, tanınırlık duygusuna yol açabilir. Bu nedenle, mesaj ya da kuruma yönelik olumlu duyguları sağlar. Bu yolla, sponsorluk mesajın sosyal normu ya da sosyal kabulünün algılanmasını pekiştirebilir. Böylece, farkındalık bireyleri o etkinliğe hassaslaştırarak diğer promosyon etkinliklerini kolaylaştırır.

• Sponsorluk, etkinlikten sponsora olumlu duygu transfer ederek sonuçlanır. Olumlu imaj ya da olumlu duygular (eğlence, heyecan, zevk) etkinlikle birleştirilir ve mesaj ya da kuruluşa transfer edilir.

• Tutumların çok sayıda inanca dayanması nedeniyle bir organizasyona, marka ismine ya da sağlıkla ilgili bir mesaja yönelik ifade edilen tutumlar en göze çarpan inançlara dayanır. Sponsorluk, bir inancın göze çarpmasını artırabileceğinden tutumları etkileyebilir.


#73

SORU:

İşletmelerin sponsorluk paketi satın almasını teşvik edecek unsurlar nelerdir? 


CEVAP:

İşletmelerin sponsorluk paketi satın almasını teşvik edecek bazı unsurlar aşağıdaki biçimde ele alınabilir :

• Büyük ölçekli destekleme faaliyetlerini içeren sponsorluk paketleri, işletme hakkında büyüklük, finansal güç, uluslararası itibar gibi imaj ve değerlendirmelere yol açabilir.

• Sponsorluk uygulaması ile işletme, ismini desteklenen olay ile birleştirerek olayın imaj ve prestijini paylaşabilir.

• Sponsorluk uygulaması ile işletme, topluma karşı sorumluluklarını yerine getirme olanağı elde edebilir.

• Sponsorluk uygulaması işletmenin piyasadaki tanınma oranını artırabilir.

• İşletme sponsorluk faaliyeti ile imaj değiştirme fırsatı yakalayabilir.

• Sponsorluk faaliyeti ile işletme ismini ve ürünlerini medyada duyurma şansı elde edebilir.


#74

SORU:

A-ERIC modeli sponsora nasıl fayda sağlar?


CEVAP:

Sponsorluğun nasıl çalıştığını açıklamaya yardım eden A-ERIC Modeli’ne göre sponsorluk uygulamaları bağlantı/çağrışım, maruz kalma, ilişki ve bütünleşik iletişim yoluyla işler ve sponsorluk uygulamaları konusunda sponsora ipuçları verir. Model, sponsorluk uygulamalarının işleyişi sonucunda ortaya çıkmıştır ve hem değerlendirme hem de analitik bir araç olarak kullanılabilir.


#75

SORU:

A-ERIC Modeli’nin unsurları nelerdir? 


CEVAP:

Bağlantı/Çağrışım (Association)

Maruz Kalma (Exposure)

İlişki (Relationship)

Bütünleşik İletişim (Integrated Communication)


#76

SORU:

Bir mesaj olarak sponsorluğun, işletme amaçlarına bağlı olarak kaç tane fonksiyonu vardır?


CEVAP:

Bir mesaj olarak sponsorluk, işletme amaçlarına bağlı olarak iki fonksiyona sahiptir. Bu fonksiyonlar:

Bir Mesajı Kuvvetlendirme: Fonksiyon, çoğu zaman bir mesajı güçlü kılmaktır. Mesajı kuvvetlendirme ile ifade edilen şudur: Sponsorluk, arzulanan hedefe daha çok dikkat çekmek için mesajın görünürlüğünü artırabilir.

Mesajı Hedefleme: Sponsorluk bir hedef üzerine doğrultulmuş bir silah olarak düşünülebilir. Bir hedefin belirlenmesi, doğru bir amaca ulaşma imkânı sağlar.


#77

SORU:

Kişisel satış nasıl bir iletişim şeklidir?


CEVAP:

Kişisel satış , müşterilerle karşılıklı olarak alım satım ilişkilerinin yaratıldığı yüz yüze olan iletişim şeklidir. 


#78

SORU:

Satış temsilcisinin tüketici ile güven ilişkisi kurmasında hangi özellikler bulunur?


CEVAP:

Satış temsilcisinin tüketici ile güven ilişkisi kurmasında müşteri oryantasyonu, yeterlilik, güvenilirlik, dürüstlük ve sempatiklik olmak üzere beş özellik bulunmaktadır.


#79

SORU:

Kişisel satış süreci içerisinde potansiyel müşterileri gerçek müşteriye dönüştürmek için hangi adımlar takip edilmelidir?


CEVAP:

Kişisel satış süreci içerisinde potansiyel müşterileri gerçek müşteriye dönüştürmek için bazı adımlar takip edilmelidir. Bu adımlar:

Olası Müşterileri Tanımlamak

Ön Yaklaşma

Sunum

İtirazların Ele Alınması

Satışı Kapama

Satış Sonrası Takip