YİYECEK-İÇECEK HİZMETLERİ Dersi YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER soru cevapları:

Toplam 113 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Standart sandalye boyutları nasıl olmalıdır?


CEVAP: Sandalyenin oturma kısmının yüksekliği 42-45 cm, Sandalye arkalığının yerden yüksekliği 85-90 cm, Sandalyenin oturma kısmının ölçüleri 40-42cm,42-45cm

#2

SORU: Sandalyelerin temizliği nasıl olmalıdır?


CEVAP: Sandalyelerin ahşap kısımlarının temizliğinde, tıpkı masalarda olduğu gibi nemli bezle silindikten sonra, temiz kuru bir bezle kurulanmalıdır. Sandalyelerin kumaş kısımlarının temizliği ise, servis başlamadan önce fırça ya da süpürge makinesi ile yapılmalıdır.

#3

SORU: Servis masası (Servant) nedir?


CEVAP: Yiyecek-içecek işletmelerinde bir istasyon ya da postada çalışan servis elemanlarının servis sırasında kullandığı ve üzerinde reşo, tabaklar, bardaklar, takımlar ve menaj takımlarının yer aldığı büyük bir masadır.

#4

SORU: Sandalyeler nasıl taşınmalıdır?


CEVAP: Servis öncesi taşımada, sandalyenin durumuna göre hareket edilir. Eğer, sandalyenin arkalık kısmında tutacak yeri yoksa ve iki sandalye üst üste kapatılabiliyorsa, üst üste kapatılarak taşınmalıdır. Sandalyelerin arka kısmında tutacak yeri varsa, iki sandalye sırt sırta getirilir, sağ ve sol ele ikişer sandalye alınarak bir defada dörder sandalye şeklinde taşınabilir. Kıyı otelciliğinde, bahçede kullanılan plastik sandalyeler üst üste konarak, bu iş için özel olarak üretilen iki tekerlekli araba ile bir defada 8-10 sandalye şeklinde taşınabilir. Aynı durum konferans ve banket salonlarında kullanılan sandalyeler için de geçerlidir: bu sandalyeler üretim aşamasında üst üste konabilecek şekilde tasarlanmaktadır. Bu sandalyelerin de taşınması iki tekerlekli özel taşıma arabası ile yapılmaktadır. Servis sırasında ise, servis elemanı ya da yardımcısı sandalyenin arkasına geçerek, iki eliyle yan taraflardan tutarak kaldırır ve ileriye doğru yürüyerek sandalyeleri taşır.

#5

SORU: Çay ve kahve potu nedir nerelerde kullanılır?


CEVAP: Büyük beş yıldızlı otellerde çay ve kahve servisi porselen malzemeden yapılmış çay ve kahve potları ile yapılır.

#6

SORU: Yiyecek içecek işletmelerinde yer alan araç ve gereçler ile malzemeler neden değişiklik gösterir?


CEVAP: Yiyecek-içecek işletmelerinin iç mimari anlayışına, dekorasyonuna ve işletmenin atmosferine göre değişik şekillerde yapılanabilir. Yiyecek-içecek işletmesinin birinci ya da ikinci sınıf olmasına göre araç- gereçlerin ve malzemelerin kalitesi değişiklik gösterebilir.

#7

SORU: Kombine masalar ne şekillerde olabilir?


CEVAP: Kombine masalar genellikle (I), (U), (E) ve (T) şeklinde tasarlanabilir.

#8

SORU: Masa örtülerinin sayısı nasıl belirlenmelidir?


CEVAP: Masa sayısının en az 2,5-3 katı olarak tespit edilmesinde yarar vardır.

#9

SORU: Sandalyeler alınırken neye dikkat edilmelidir?


CEVAP: Yiyecek-içecek işletmelerine sandalye satın alınırken, sandalyelerin masalara ve restoranın dekorasyonuna uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.

#10

SORU: Servis elemanı peçetesinin faydaları nelerdir?


CEVAP: • Sıcak yemek tabakları ile servis tabakları taşınırken, servis personelinin elinin yanmasını önler. • Yemek tabakları sol kolda taşınırken, servis elemanının ceket kolunun kirlenmesini önler. • Yemek servis tabağının kayması ve alt tabağın çizilmesi önlenmiş olur; aynı zamanda hoş bir görüntü verir

#11

SORU: Kâğıt peçeteler hangi durumlarda tercih edilir?


CEVAP: Kumaş peçetelerin artan maliyetleri nedeniyle konaklama işletmelerinin kahvaltı servisinde, içki servisinde, düşük fiyatlı ziyafetlerde ve açık büfe restoranlarda tercih edilmektedir. Kâğıt peçeteler aynı zamanda üst üste konulan tabaklar arasında kaymayı ve çizilmeyi önlemek amacıyla da kullanılır.

#12

SORU: Yiyecek içecek işletmelerinde masalar hangi şekillerde olabilir?


CEVAP: Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan masalar kare, dikdörtgen, yuvarlak ve oval şeklindedir. Dört ve beş yıldızlı otellerin restoranlarında kullanılan masalar genellikle ahşap masif ya da ahşap üzeri laminat kaplamadır.

#13

SORU: Yiyecek içecek işletmelerinde yer alan araç ve gereçler ile malzemeler hangi başlıklar altında toplanabilir?


CEVAP: • Masa ve sandalyeler • Masa örtüleri, kapaklar ve peçeteler • Servis arabaları • Seramik malzemeler • Cam malzemeler • Metal malzemeler • Özel takımlar

#14

SORU: Porselen malzeme alırken nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP: • Porselen malzemeler darbelere karşı dayanıklı olmalıdır. • Porselen malzemenin üzerindeki sırrın (glasurun) kalitesi çok önemlidir. • Porselen malzemelerin üzerine işletmenin logosu yaptırılacaksa, logo sır altına yaptırılmalıdır. • Porselen malzemeler içinde yer alan yemek tabakları beyaz renkli olmalı; üzerinde aşırıya kaçan desen ve renkler bulunmamalıdır. • Porselen malzemenin kalitesi, içine konan yiyeceğin kalitesiyle uyumlu olmalı ve pahalı bir ana yemek ucuz bir porselen tabakta servis edilmemelidir. • Porselen malzemeler bulaşık makinelerinde kullanılan deterjanlardan ve aşırı ısıdan etkilenmemelidir. • Satın alınan modelin devamının olup olmadığına bakılmalıdır.

#15

SORU: Porselen malzemelerin miktarı belirlenirken nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP: • Müşteri devir oranı, • Bulaşık makinesinin kapasitesi ile yıkama hızı ve kalitesi. • Menüde yer alan yemeklerin sayısı ve satış sıklıkları, • Bir yemek tabağının hangi amaçla kullanıldığı ve hangi yemeklerin servis edildiği, • Restoranın dekorasyonu yenileme süresi.

#16

SORU: Kare masaların boyutları nasıl olmadır?


CEVAP: İki kişilik 70X70cm boyutta 73-75cm yükseklikte İki kişilik 80X80cm boyutta 73-75cm yükseklikte Dört kişilik 90X90cm boyutta 73-75cm yükseklikte

#17

SORU: Çay fincanı ne şekildedir?


CEVAP: Uluslararası konaklama sektöründe çay, porselen malzemeden yapılmış fincan ile servis edilir. Türk usulü çay servisi, cam bardakta yapılır. Çay ve kahve fincanı aynı şekildedir.

#18

SORU: Espresso kahve fincanı ne şekildedir?


CEVAP: Espresso kahve, İtalyan orijinli bir kahve çeşidi olarak tüm konaklama sektörü ve Amerikan barlarda servis edilmektedir. Espresso kahve fincanı, filtre kahve fincanından küçük, Türk kahve fincanından biraz büyüktür ve yaklaşık olarak 10 cl. kahve alma kapasitesi vardır.

#19

SORU: Konuk peçeteleri nasıl olmalıdır?


CEVAP: Birinci sınıf lüks restoranlarda kullanılan konuk peçeteleri, masa örtüsü ve kapakların kumaşı ile aynı kalitede ve renkte olmaktadır. Genellikle ülkemizde kaliteli restoranlarda kullanılan peçeteler pamuk kumaştan yapılmaktadır. İkinci sınıf restoranlarda kullanılan ve sentetik kumaştan yapılan peçetelerin katlanması hem güçtür ve hem de masa üzerinde düzgün durmamaktadır. Konukların kullandığı yemek peçeteleri kare şeklinde ve 50x50 cm ölçülerindedir. Kahvaltı peçeteleri de kare şeklinde ve ideal olarak 40x40 cm ölçülerindedir

#20

SORU: Yemek masası kaç kısımdan oluşur?


CEVAP: Bir yemek masası ayak ve tabla olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.

#21

SORU: Konuk peçeteleri ne amaçla kullanılır?


CEVAP: Konuklar yemeklerini yerken üzerilerine yemeklerin dökülmesini önlemek ve yemek aralarında ağızlarını silmek amacıyla peçete kullanırlar. Konukların kullandığı yemek peçeteleri aynı zamanda dekoratif bir malzemedir. Katlanma şekillerine göre, masalara güzel bir görümün kazandırmaktadır.

#22

SORU: Kapaklar hangi amaçla kullanılır?


CEVAP: Kapaklar, masa örtülerinin kirlenmesini önlemek, masa örtülerinin yaşam süresini uzatmak, masa örtülerinin yıkama maliyetlerini azaltmak için kullanılan bir kumaş malzemedir. Öte yandan servis sırasında değişiminin daha kolay olacağı düşüncesiyle ikinci sınıf restoranlarda tercih edilmektedir.

#23

SORU: Servis elemanı peçeteleri ne amaçla kullanılır?


CEVAP: Servis elemanlarının, servis sırasında sol kolunda taşıdıkları ve masa örtüsünün kumaşından yapılan beyaz renkli bir peçetedir. Servis elemanının sol kolunda taşıdığı peçete, yemek peçetesine göre daha büyük ve 60x60 cm boyutlarındadır ve genellikle üçe katlanarak taşınmaktadır.

#24

SORU: Köpüklü şarap bardaklarının özellikleri nelerdir?


CEVAP: Köpüklü şarap bardakları geçmişte yayvan ve alçak tipte üretilirken günümüzde ince, dar ve uzun gövdeli olarak üretilmektedir. Bu tip bardaklara flüt tipi bardak denir. Yaklaşık olarak 18-25 cl kapasiteye sahiptirler.

#25

SORU: Servis dolabı nedir?


CEVAP: Servis masası ile aynı görevi gören, bir bakıma servis masasının kapalı bir şeklidir. Servis sırasında kullanılan tabaklar, bardaklar, takımlar, örtüler, kapaklar ve peçeteler kapalı bir ortamda saklandığı için servis masasına göre daha hijyeniktir.

#26

SORU: Moltonun faydaları nelerdir?


CEVAP: • Masa örtüsünün kaymasını önler, • Tabakların ve bardakların servisi sırasında gürültüyü önler, • Kaza ile dökülen içecekleri emerek, konukların üzerine akmasını engeller, • Masa örtüsünün düzgün durmasını sağlar, • Masa kenarlarını darbelere karşı korur, • Masanın ve masa örtüsünün ömrünü uzatır ve • Masa tablasını sıcaktan ve nemden korur.

#27

SORU: Kahve fincanı ne şekildedir?


CEVAP: Kahve fincanı yaklaşık olarak 15 cl. miktarındaki kahveyi alma kapasitesine sahiptir. Bu tip fincanlarla aynı zamanda nescafe, capucino, sıcak çikolata ve sütlü kakao servisi de yapılabilir. Kahve fincanın kendine özgü 15 cm. çapında bir alt tabağı vardır. Kahve fincanı ile alt tabağı arasına özel yapılmış dantel kâğıt yerleştirilmelidir.

#28

SORU: Masa örtüsü nedir?


CEVAP: Masa örtüsü, lüks restoranlarda alt örtü olan moltonun üzerine örtülen ve masa kenarlarından en az 30 cm sarkıtılması gereken bir örtüdür. Genellikle pamuk, keten, keten-pamuk, pamuk-polyester karışımlarından üretilir. Sadece polyesterden yapılan örtüler, leke tutmamalarına karşın, masa üzerinden kayarak çirkin bir görüntü oluşturmaktadır. Birinci sınıf bir restoranın örtüsü, pamuk ya da pamuk keten karışımı kumaştan olmalıdır.

#29

SORU: Yemek masasının malzemesi nasıl olmalıdır?


CEVAP: Masanın üzerine masa örtüsü örtülecekse, masa tablasının çok kıymetli masif ahşaptan yapılması gerekmeyebilir. Ancak, masa tablasına içecekler döküldüğünde, masa tablasının deforme olmayan ya da bozulmayan bir malzemeyle kaplanması söz konusudur. Kıyı otellerinde ve deniz kenarında yer alan restoranların dış mekândaki masaları, metal ayaklı ve laminat tablalı ya da plastik malzemeden yapılmış olabilir.

#30

SORU: İdeal kapak kullanımı nasıldır?


CEVAP: Kapaklar, çapraz açıldığında masa örtüsü kirlenebilmekte ve bu durumda maliyetler artmaktadır. Ayrıca kapakla masa örtüsünün birleştiği yere konulan tabaklar ve bardaklar düzgün durmayabilir. İdeal olanı, kapakların masa kenarlarından 10 cm sarkıtılmasıdır. Kapaklar, hiçbir zaman kirli bir masa örtüsünün üzerine kir ve lekeleri örtmek amacıyla kullanılmamalıdır.

#31

SORU: Peçeteler kaç gruba ayrılır?


CEVAP: Konuk ve servis elemanı peçetesi olarak iki gruba ayrılır. Birinci sınıf restoranlarda kumaştan yapılan peçeteler kullanılırken kafe türü yerlerde daha çok kâğıt peçeteler tercih edilmektedir.

#32

SORU: Masa örtüleri nasıl depolanmalıdır?


CEVAP: Masa örtüleri için servis ofisinde bir yer ayrılmalı, özellikle temiz masa örtüleri düzgün şekilde katlandıktan sonra kapalı dolaplarda muhafaza edilmelidir. Hijyenik açıdan, kirli örtülerden temiz örtülere bakterilerin bulaşmaması için ayrı yerlerde depolanmalıdır. Mümkünse kirli masa örtüleri, kapaklar ve peçeteler hemen çamaşırhaneye ya da temizlik firmalarına gönderilmelidir.

#33

SORU: Masa örtülerinin seçimi nasıl yapılmalıdır?


CEVAP: Alakart lüks bir restoranda temiz ve kaliteli masa örtüleri, tıpkı masa ve sandalyeler gibi işletmenin atmosferine ve ambiyansına önemli değer katmaktadır. Aksi durumda, restoranda bir şeylerin eksik olduğu her zaman hissedilir. Fakat açık büfe restoranlar ile kafe ve publarda masif ahşaptan yapılmış şık ve güzel masalar, masa örtülerinin eksikliğini aratmayabilir. Masa örtülerinin kalitesi, restoranın sınıfına ve tarzına uygun olmalıdır.

#34

SORU: Masa örtüleri neden üretilmektedir?


CEVAP: Masa örtüleri; pamuklu, keten, polyester ve bunların karışımından üretilmektedir.

#35

SORU: Masa örtüleri kaç parçadan oluşmaktadır?


CEVAP: Masa örtüleri; molton, masa örtüsü ve kapaktan oluşmaktadır.

#36

SORU: Molton nedir?


CEVAP: Molton kelimesinin anlamı, yumuşak tüylü kumaş olarak açıklanabilir. Molton, masa tablasının üzerine örtülen ve masa örtüsünün kaymaması için, masa tablasının üzerine sabitlenen ya da kenarlarına lastik geçirilerek, masanın üzerinde kılıf gibi kullanılan alt bir örtü niteliğindedir.

#37

SORU: Dikdörtgen masaların boyutları nasıl olmadır?


CEVAP: • Dört kişilik 90X125cm boyut 73-75cm yükseklik • Dört kişilik 90X135cm boyutta 73-75cm yükseklikte • Altı kişilik 90X1800cm boyutta 73-75cm yükseklikte

#38

SORU: Yuvarlak masaların boyutları nasıl olmadır?


CEVAP: • İki kişilik 60-80cm çapında 73-75cm yükseklikte • Dört kişilik 90-105cm çapında 73-75cm yükseklikte • Altı kişilik 140-160cm çapında 73-75cm yükseklikte • Sekiz kişilik 185-210cm çapında 73-75cm yükseklikte • On kişilik 230-260cm çapında 73-75cm yükseklikte

#39

SORU: Restoranlarda masalar genellikle ne şekilde olur?


CEVAP: Konaklama işletmelerinin alakart restoranları ile bağımsız lüks restoranlarda genellikle iki ve dört kişilik masalar kullanılmaktadır. İki kişilik masalar kare şeklinde olurken dört kişilik masalar kare, yuvarlak veya dikdörtgen olabilir. Öte yandan grup konukları için, restoranın sessiz ve sakin bir köşesine uzun dikdörtgen ya da yuvarlak büyük masalar yerleştirilebilir. Ziyafetlerde kare ve dikdörtgen masalar gerektiğinde yan yana getirilerek çok kişilik kombine masalar oluşturulabilir.

#40

SORU: Ziyafetlerde masalar ne şekilde olmalıdır?


CEVAP: Ziyafetlerde daha çok 8-10 kişilik yuvarlak masalar ya da dikdörtgen uzun masalar tercih edilmektedir. Ancak, bu masalar sık sık taşındığından portatif olarak tasarlanmalıdır. Bu masaların ayakları açılır ve kapanır cinsten ve taşınabilir olmalıdır. Ziyafet masaları dikdörtgen olarak ve tek taraflı oturulacak şekilde tercih edilecekse, üç kişilik bir masanın ölçüleri; 70x180 cm olmalıdır. Bir konuğun oturacağı alanın eni, en az 60 cm olarak hesap edilmelidir. Eğer, dikdörtgen masalarda konuklar karşılıklı olarak iki taraflı oturacaklarsa, altı kişilik bir dikdörtgen masanın ölçüleri; 90x180 cm olabilir.

#41

SORU: Masalar restoranlarda hangi bölgelere yerleştirilmelidir?


CEVAP: Müşteriler genellikle, restoranda manzaraya sahip olan yerlere oturmak isterler. Konukların tercih ettikleri yerler cam kenarları, deniz kenarları ya da sahneye en yakın yerlerdir. Masalar, mümkün olduğu kadar bakış açısı iyi olmayan duvar köşelerine, servis ofisi girişlerine ve tuvaletlere yakın yerlere yerleştirilmemelidir.

#42

SORU: Masalar restoranlarda nasıl taşınmalıdır?


CEVAP: Masaların servisten önce ya da servis sırasında taşınması gerekebilir. Servisten önce masaların taşınması kısmen kolaydır, çünkü üzerinde tabaklar, bardaklar ve takımlar yoktur. Masaları kısa mesafede taşırken, mutlaka iki kişi karşılıklı olarak masanın kenarlarından tutmalı, yeteri kadar kaldırarak taşımalıdır. Tek kişinin masanın ayaklarını sürükleyerek taşıması yanlış bir davranıştır. Masalar servisten önce uzak mesafelere taşınacaksa iki kişi masanın karşılıklı kenarlarından tutup, gidiş yönüne dönerek taşımalıdır.

#43

SORU: Yemek masalarının temizliği nasıl yapılmalıdır?


CEVAP: Yemek masalarının temizliği, masanın yapıldığı malzemenin cinsine göre değişiklik göstermektedir. Ahşap masif masaların temizliği nemli bezle silinip hemen kurulanmalıdır. Aksi takdirde, su buharlaştıktan sonra geriye kalan kireç tabakası, masanın görünüşünü bozabilir. Ahşap masalar ıslak ve rastgele deterjanlarla temizlenmemelidir. Her materyal için özel temizlik malzemeleri kullanılmalıdır.

#44

SORU: Tabakların kırılma maliyetini azaltmak için nelere dikkat edilmelidir?


CEVAP: • Tabaklar mümkün olduğu kadar elde taşınmamalı ve bu iş için özel tabak taşıma arabaları kullanılmalıdır. • Kirli tabakların sıyrılması iyi yapılmalı ve içinde çatal, kaşık, bıçak ve yemek artıkları olan tabaklar üst-üste konulmamalıdır. • Mutfağa ve servis ofisine giriş ve çıkışlar daima sağdan yapılmalı ve servis personelinin servis sırasında hareket halindeyken çarpışmalar önlenmelidir. • Mutfağın ve bulaşıkhanenin yerleşim planı ve süreçleri iyi organize edilmelidir. • Servis personeli; tabak taşıma ve boş toplama konusunda eğitilmelidir. • Bulaşıkhanede çalışan personel, tabakların bulaşık makinesine yerleştirilmesi ve yıkanması konusunda eğitimden geçirilmelidir.

#45

SORU: Sütlük ne şekildedir?


CEVAP: Kahve servisinde, kahve potu yanında porselen malzemeden ağzı açık olarak yapılmış sütlük kullanılır.

#46

SORU: Servis dolabının tasarımı işletmelerde ne şekilde farklılık gösterir?


CEVAP: • Menünün içeriği ve uygulanan servis çeşidi, • Servis dolabının hitap ettiği posta ve personel sayısı, • Postalardaki masa sayısı ve • Servis dolabına yerleştirilen malzemelerin çeşidine göre farklılık gösterir.

#47

SORU: Küçük servis masası (Geridon) nedir?


CEVAP: Geridon küçük ilave bir masadır; konuk masasında hazırlanan flambe yemeklerin servisinde, etlerin konuk masasında kesilip porsiyonlanmasında, balıkların konuk masasında ayıklanarak fileto edilmesinde ve geridon servisinde konuk masasının yanına eklenen ilave küçük bir masadır.

#48

SORU: Restoranlarda servis arabaları neden kullanılır?


CEVAP: Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan servis arabaları; servis öncesi, servis sırasında ve servisten sonra yapılan işleri kolaylaştırmak, zaman kaybını azaltmak ve servise değişik bir atmosfer katmak amacıyla kullanılır.

#49

SORU: Servis arabası nedir?


CEVAP: Servis arabası, lüks restoranlarda daha çok servis öncesi ve sonrası işlemler için kullanılmaktadır. Servis arabası 90x60 cm boyutlarında iki taraflı ve döner tekerli kolay hareket edebilen bir araçtır. Tümüyle paslanmaz çelik ya da masif ahşaptan yapılmakla birlikte, kısmen paslanmaz çelik iskeletten ve masif ahşap yüzeyden yapılmış servis arabaları da vardır.

#50

SORU: Servis arabasının kullanım amacı nedir?


CEVAP: Servis başlamadan önce, servis ofisinden tabaklar, bardaklar ve takımlar gibi servis malzemelerini restorana taşımak ve servis bitiminde de restorandaki servis malzemelerini ofise taşımak amacıyla kullanılır.

#51

SORU: Salata ve ordörv arabasının kullanım amacı nedir?


CEVAP: Geçmişte alakart restoranlarda salata ve meze çeşitlerinin teşhiri ve servisi için kullanılan özel bir arabaydı. Günümüzde ise genellikle salata ve ordövr büfesi olarak tanımlanmış oldu. Salata ve ordövr büfesinde çeşitli salata sosları; zeytinyağı, sirke ve limon suyu devamlı olarak hazır bulundurulmaktadır. Salata ve ordövr büfesinde satışa sunulan yiyecekleri mutfakta hazırlayan bir mutfak elamanı ile büfenin düzen ve temizliğinden sorumlu servis elemanı görev alır.

#52

SORU: Flambe arabası nedir?


CEVAP: “Flambe” (alev) kelimesinden türemiştir. Konuk masasında bazı ana yemekler ve tatlılar yüksek alkollü içkiler ile (viski, konyak, rom gibi) alevlendirilerek pişirildiği arabaya denir.

#53

SORU: Flambe arabası nasıl olmalıdır?


CEVAP: Flambe arabasının üstünde yer alan çalışma tezgâhı iyi bir şekilde düzenlenmelidir. Çalışma tezgâhında; hazırlanan yemeklerle ilgili malzemeleri, sosları ve garnitürleri koymak için paslanmaz çelik bir alan ile yemekleri alevlendirmek ve tatlandırmak için çeşitli içki ve likörlerin konulacağı bir yer bulunmalıdır. Flambe arabasının alt tarafında propan gazı tüpü; ayrıca flambe tavaları ile tabakları koymak için raflar bulunmaktadır.

#54

SORU: İçki arabası (Bar Trolley) nedir?


CEVAP: Yemeklerden önce alınan iştah açıcı içkilerle (aperitif) yemekten sonra içilen içkilerin (digestif) servisinde kullanılan bir arabadır. İçki arabası, konukların masasına götürülerek içkiler tanıtılır ve sipariş üzerine içki arabasından servis yapılabilir.

#55

SORU: Tatlı-Pasta arabası nedir?


CEVAP: Tatlı ve pasta arabaları birkaç katlı; yaş pastaların kullanıldığı kısım soğutmalı, üstü şeffaf kapaklı, Türk tatlılarının konulduğu alt kısmı soğutmasız olan bir araba çeşididir.

#56

SORU: Türk kahvesi arabası nedir?


CEVAP: Türk mutfağına özgü, bakır, pirinç ve masif ahşaptan yapılan bir arabadır. Kahve servisini yapan bayan servis elemanı, o yörenin milli kıyafetlerini giyerek, kahve arabasında pişirmiş olduğu Türk kahvesinin servisini gerçekleştirir.

#57

SORU: Porselen nedir?


CEVAP: Beyaz altın olarak da tanımlanan porselen, seramik endüstrisinin en değerli ürünlerindendir. Porselen İtalyanca kökenli bir kelime olup ender bulunan parlak ve sedefli “Porcella Midyesi”nden ortaya çıktığı söylenmektedir. Düşük su emme özelliği gösteren sert ve yarı şeffaf seramikten oluşmuş; sert porselen, yumuşak porselen, sırsız porselen ve kemik porselen tipleri olan bir sofra eşyası malzemesidir.

#58

SORU: Earthenware nedir?


CEVAP: Seramik malzemeler içinde yer alan “Earthenware”, Türkçede çanak, çömlek ve güveç olarak tanımlanabilir. Geleneksel pişirme kapları olarak kullanılan güveçler, porselenlere göre daha düşük sıcaklıkta, doğadan hazır olarak çıkartılan kırmızı toprağın kırmızı çamura dönüştürülerek 900°C civarında pişirilmesiyle elde edilir. Yapıldığı toprağın özelliğinden dolayı, yemekleri uzun süre sıcak tutmaktadır, yuvarlak ve oval olmak üzere farklı derinliklerde üretilmektedir.

#59

SORU: Stoneware nedir?


CEVAP: Doğal bir seramik olan Stoneware’ler geleneksel olarak İngiltere’de yapılmaktadır. Earthenware malzemeden daha yüksek sıcaklıkta, porselenden ise daha düşük sıcaklıkta pişirilmektedir. (1200°C civarında) Stoneware’ler genellikle İngiltere’ye özgü olarak elle yapılmaktadır. Mat, yarı mat ve parlak olmak üzere çok değişik şekillerde sırlanmaktadır.

#60

SORU: Porselen malzemeler restoranlarda hangi şekillerde kullanılmaktadır?


CEVAP: Servis tabağı, servis tenceresi (çorbalık), kahve ve çay fincanı tabağı, çukur tabak, biberlik ve tuzluk, sütlük ve sosluk, pasta tabağı, çaydanlık ve demlik, peçetelik, küçük kayık tabak, şekerlik, yumurtalık, orta kayık tabak, komposto kâsesi (küçük ve büyük), küllük, büyük kayık tabak, kahve ve çay fincanı olarak kullanılır.

#61

SORU: Porselen malzemelerin seçimi nasıl olmalıdır?


CEVAP: Porselen malzemeler, yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan araç-gereçler ve malzemeler arasında bardaklarla birlikte en titiz ve özenle seçilmesi gereken malzemelerin başında gelir. Masanın güzel görünüşü, restoranla ve mobilyalarla uyumu porselen malzemelerin iyi ve başarılı seçimine bağlıdır. Günümüzde çok az restoran yüksek kaliteli porselen malzeme kullanmaktadır. Birçok yiyecek-içecek işletmesi porselen malzeme satın alırken; aşınmaya, çizilmeye ve kırılmaya dayanıklı olanları tercih etmektedir.

#62

SORU: Bira bardaklarının özellikleri nelerdir?


CEVAP: Genel olarak, bira bardakları da uzun gövdeli olurlar, çok değişik modelleri vardır. Genel olarak yiyecek-içecek işletmelerinde bira 33 cl şişe ile servis edilir ve bira bardakları 33 cl şişe birayı alabilecek ölçüde olmalıdır. Fıçı birada 50 cl (yarım litre) olarak servis edildiği için yarım litre birayı alabilecek boyutta olmalıdır.

#63

SORU: Restoranlarda kullanılan tabaklar kaça ayrılır?


CEVAP: Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan tabaklar şekil ve büyüklük açısından Düz Tabaklar, Çukur Tabaklar ve Oval Tabaklar (Fayanslar) olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

#64

SORU: Likör bardaklarının özellikleri nelerdir?


CEVAP: Likör bardakları ayaklı ve ayaksız olmak üzere iki şekilde tasarlanmaktadır. Ayaklı likör bardakları, genellikle şarap bardaklarının modeli ile bir takım oluşturularak aynı çizgilerde üretilmektedir. Tek likör servisi 2 cl ve duble likör servisi 4 cl olduğu için, beyaz şarap bardağından biraz daha küçük yapıdadır. Likör bardaklarının kapasitesi yaklaşık olarak 5-7 cl. ölçülerindedir.

#65

SORU: Düz tabakların çaplarına göre boyutları ne kadardır?


CEVAP: Büyük düz tabaklar; 27, 30, 32 cm çapında, orta büyüklükte düz tabaklar; 19, 21, 24 cm çapında, küçük düz tabaklar ise 15, 17 cm çapındadırlar.

#66

SORU: Restoranlarda hangi çeşit bardaklar kullanılmaktadır?


CEVAP: Ayaklı balon bardaklar (Goblet, Tulip) ve ayaksız silindir bardaklar (Highball, Tumbler) olmak üzere iki grup bardak kullanılmaktadır

#67

SORU: Özel takımlar nedir?


CEVAP: Özel takımlar günümüzde giderek yaygınlaşan ve genellikle özel yemeklerin servisinde kullanılan takımlardan oluşmaktadır.

#68

SORU: Cam nedir?


CEVAP: Isındıkça akıcılık kazanan, ama hızla soğuyarak sertleşen saydam ve kırılabilen bir malzemedir.

#69

SORU: Kuver tabağı (Show plate) nedir?


CEVAP: Genellikle yemek servisi yapılmayan bir tabak çeşididir. Boyutları işletmeye göre 27cm ile 32 cm arası değişir. Kuver tabağı, serviste iki amaçla kullanılmaktadır. Birincisi, masa üzerinde kuver açarken çatal, kaşık ve bıçak gibi takımların masaya yerleştirilmesine yardımcı olur. İkincisi, çorba ya da başlangıç (appetizer) yemekleri servis tabağının üzerine servis edilir ve birinci alınan yemeklerin dökülmesi bir dereceye kadar önlenmiş olur.

#70

SORU: Normal cam ile kristal cam arasındaki fark nedir?


CEVAP: Normal cam” silis, soda ve kalker karışımından oluşan cam için kullanılır. Daha yumuşak, ağır, parlak ve erime noktası daha düşük olan ve içinde kurşun oksit bulunan cam için de “kristal cam” terimi kullanılmaktadır. Bu karışım camı biraz ağırlaştırır ve ona daha parlak ve saydam bir görünüm verir.

#71

SORU: Ana yemek tabağı nedir?


CEVAP: Ana yemek tabağı düz ve 24-27-30 cm çapında bir tabaktır. Kullanımı işletmeden işletmeye farklılık gösterir. Ana yemek tabağı, yiyecek-içecek işletmelerinde aynı zamanda ordövr servisinde de kullanılmakta ve en çok kullanılan düz tabaklar içinde yer almaktadır.

#72

SORU: Şarap bardaklarının özellikleri nelerdir?


CEVAP: • Şarap bardakları ayaklı bardaklar sınıfında yer almaktadır. • Şaraplardaki buke ve aromanın kısa sürede kaybolmaması için şarap bardaklarının gövdeleri geniş, ağız kısımları yukarı doğru giderek daralan şekilde olmalıdır. • Şarap bardaklarının boyutları, servis edilen şarabın sıcaklığını değiştirmeden koruyacak ölçülerde olmalıdır. • Şarap bardakları, şarabın rengini iyi bir şekilde yansıtabilmesi için saydam olmalıdır. • Şarap bardağı çok ince veya çok kalın olmamalıdır. • Dünyada şarap bardakları, genellikle şarapların üretildiği bölgenin ismini alarak özel olarak tasarlanmışlardır.

#73

SORU: Başlangıç tabağı nedir?


CEVAP: Soğuk ve sıcak başlangıç yemekleri tabağının çapları 21-24 cm’dir. Bu tabaklar aynı zamanda salata, pilav ve kahvaltı servisinde de kullanılmaktadır.

#74

SORU: Tatlı (Dessert) tabağı nedir?


CEVAP: Yiyecek-içecek işletmelerinde tatlı tabağı olarak 19-21 cm çapında düz tabaklar kullanılır. Yiyecek-içecek işletmelerinde bu tabakları daha çok pastane (Patisserie/Pastry) bölümü yaş pastaların, Türk tatlıların ve meyvelerin servisinde kullanmaktadır. Küçük otellerde 21 cm çapındaki düz tabaklar; kahvaltı tabağı, pilav tabağı, zeytinyağlı tabağı ve börek tabağı olarak tercih edilmektedir. Büyük oteller ile birinci sınıf lüks otellerde tatlı ve meyve tabağı olarak kullanılan bu tabaklar alt tabak olarak da kullanılır.

#75

SORU: Orta boy çatal, bıçak ve kaşık takımlarının özellikleri nelerdir?


CEVAP: Sıcak ve soğuk ordövr servisinde kullanılır, büyük boy yemek takımından 2-2,5cm daha küçüktür. Orta boy kaşık, kase ile servis edilen çorbalarda, komposto, yoğurt ve cacık servisinde kullanılır. Orta boy bıçak ve çatal, sıcak ve soğuk ordövr yemeklerinin servisinde; füme balıkların (somon füme gibi) servisinde, meyve ve salata servisi ile peynir servisinde kullanılır.

#76

SORU: Küçük boy çatal, bıçak ve kaşık takımlarının özellikleri nelerdir?


CEVAP: Tatlı takımı ve dessert takımı olarak da ifade edilir. Genellikle 16-17 cm civarındadır. Küçük boy kaşık; fincanda servis edilen, kaplumbağa çorbası gibi çok özel çorbaların, pudinglerin, şuruplu Türk tatlılarının, meyve kokteylinin, dondurmanın (dondurma kaşığı yok ise), karides kokteylinin ve filtre kahve, sıcak çikolata ve fincan çay servisinde kullanılır. Bıçak ve çatal; Türk tatlıları ile yaş pasta servisinde kullanılır; ayrıca karides ve meyve kokteylin servisinde tatlı kaşığı yanında çatalı ile birlikte servis edilir.

#77

SORU: Çukur tabaklar hangi yemeklerde kullanılır?


CEVAP: Bu tabaklar özellikle Türk mutfağında et haşlama, kuru fasulye ve patlıcan musakka gibi sulu yemeklerin servisinde kullanılır. Uluslararası mutfaklarda çorba tabağı olarak kullanılır.

#78

SORU: Brandy (Konyak) bardaklarının özellikleri nelerdir?


CEVAP: Şarap bardaklarına göre daha geniş gövdeli ve ağız kısmı daha dar ve ayakları da daha kısa olur. Konyak bardakları küçük ve büyük olmak üzere iki boyutta üretilmekte ve tek porsiyon 2 cl, iki ölçü (duble) 4 cl olarak servis edilmektedir.

#79

SORU: Oval (fayanslar) tabaklar hangi şekillerde karşımıza çıkar?


CEVAP: Özellikle Türk usulü servisin uygulandığı alakart restoranlarda ve açık büfede çok kullanılan tabak çeşitleri arasında yer almaktadır. Halk arasında kayık tabaklar olarak da adlandırılan bu tabaklara; 1, 2, 3, 4 gibi numaralar verilebildiği gibi boylarının santimetre cinsinden uzunlukları ile de adlandırılmaktadırlar (15, 19, 21, 24, 26, 29, 34, 39 ve 40 cm gibi).

#80

SORU: Cam bardaklar nasıl olmalıdır?


CEVAP: Cam bardakların görünüşü, masayla olan uyumu tabaklar kadar önemlidir. Porselen malzeme ile ilgili anlatılan; satın alma, kırılmayı önleme ve miktarının belirlenmesi gibi özellikler cam malzemeler için de geçerlidir.

#81

SORU: Cam bardaklar nasıl taşınmalıdır?


CEVAP: Bardaklar taşınırken çok dikkatli davranılmalıdır. Küçük bir hata bardakların çok çabuk kırılmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle, bardaklar kirli ya da temiz olsun, mutlaka uygun bir tepsiyle taşınmalıdır. Bardaklar taşınırken mümkün olduğu kadar, bardaklara az temas etmeli ve konukların ağızlarının değdiği yerlerden değil alt kısmından tutulmalıdır. Kirli bardaklar sağ el ile ayak kısmından ya da ayaksız bardaklarda dip kısmından tutularak masadan alınmalı ve sol elde bulunan tepsiye yerleştirilerek en kısa sürede bardak yıkama bölümüne götürülmelidir.

#82

SORU: Kullanım amacına göre bardaklar nasıl sınıflanır?


CEVAP: • Şarap Bardakları • Köpüklü Şarap Bardakları • Brandy (konyak) Bardakları • Likör Bardakları • Özel Bardaklar

#83

SORU: Kulpsuz kâseler nerelerde kullanılır?


CEVAP: Kulpsuz kâseler, kendine özgü alt tabağı ile birlikte daha çok çorba servisinde kullanılır. Ayrıca cacık, yoğurt, hoşaf ve komposto servisinde kullanıldığı gibi, sabah kahvaltısında mısır gevreği ve yulaf ezmesi gibi yiyeceklerin servisinde de tercih edilir.

#84

SORU: Özel bardaklar nelerdir?


CEVAP: Whisky bardağı, Sherry ve Portwein bardakları, Süt bardağı, Limonata bardağı, Kokteyl bardakları, Rakı bardağı, Soda bardağı, Irish coffee bardağı özel bardak olarak değerlendirilebilir.

#85

SORU: Çatal, bıçak ve kaşık takımları kaç grupta toplanabilir?


CEVAP: Büyük, orta boy, küçük boy çatal, kaşık ve bıçak takımları ve özel takımlar olmak üzere dört grupta toplanabilir.

#86

SORU: Büyük boy çatal, bıçak ve kaşık takımlarının özellikleri nelerdir?


CEVAP: Boyutları 22-24 cm civarındadır. Genellikle ana yemek bıçağının boyutu, ana yemek çatal ve kaşığına göre 1-2 cm uzundur. Ana yemek bıçağı, diğer bıçaklara göre daha keskindir ve bütün olarak servis edilen et yemeklerinde, etin kolayca kesilebilmesi için ağzı tırtıklı olarak imal edilmektedir.

#87

SORU: Büyük boy çatal, bıçak ve kaşık takımlarının kullanım amaçları nelerdir?


CEVAP: • Büyük boy kaşık, çukur çorba tabağı ile servis edilen çorbaların servisinde kullanılır. • Büyük boy kaşık, çatal ile birlikte spagetti servisinde kullanılır. • Büyük boy çatal ve bıçak ana yemeklerin servisinde kullanılır (Balık yemekleri hariç). • Büyük boy çatal ve kaşık, servis elemanları tarafından Fransız, geridon ve maşa servisinde, yemek dağıtımında kullanılır. • Büyük boy çatal ve bıçak; ikinci sınıf yiyecek içecek işletmelerinde orta boy (ordövr) takımın bulunmadığı durumlarda, ordövr servisinde de kullanılır (Balık hariç).

#88

SORU: Çorba servis kâsesi nedir, nerelerde kullanılır?


CEVAP: Özellikle krema ya da unla bağlanmış sulu çorbaların servisini, çorba potu ile yapılmaktadır.

#89

SORU: Konsome kâsesi nedir, nerelerde kullanılır?


CEVAP: Konsome, Fransız mutfağında berrak et sularına verilen bir isimdir. Konsome kâsesinin iki tarafında kulpu vardır.

#90

SORU: Özel takımlara örnek verebilir misiniz?


CEVAP: Balık takımı (balık bıçağı-balık çatalı), ıstakoz pensi, istiridye çatalı, istiridye bıçağı, havyar kaşığı, havyar bıçağı, salyangoz maşası ve çatalı, yengeç takımı, kuşkonmaz servis küreği, kuşkonmaz maşası, tranş bıçak ve çatalı ve fondü (fondue) çatalı özel takımlara örnek olarak verilebilir.

#91

SORU: Şekerlik ne şekildedir?


CEVAP: Günümüzde hijyenik açıdan kesme şeker yerine, beyaz ve kahve toz şeker ile tatlandırıcı farklı renklerde ambalajlanarak poşet içinde servise sunulmaktadır. Poşet toz şekerler ve tatlandırıcılar ağzı açık porselen bir kâsede, özellikle otellerin lobisinde ve kafelerde masaların üzerinde sürekli olarak bulundurulmalıdır.

#92

SORU: Türk Kahve fincanı ne şekildedir?


CEVAP: Türk kahvesi, kahveci güzeli tarafından kendine özgü kahveci arabasında konukların önünde pişirilerek, yine kendine özgü kahve askısı ile birlikte servis edilir.

#93

SORU: Sandalyeler malzemesi nasıl olmalıdır?


CEVAP: Lüks birinci sınıf restoranların sandalyeleri masif ahşaptan kolçaklı, oturma yeri ve arkası kumaş kaplı olarak dizayn edilir. Sandalyelerin döşemelik kumaşı, restoranın dekorasyonuna uygun renkte, temizlik açısından da leke tutmayan ve kolay temizlenebilen türden olmalıdır. Kafe, bistro ve pub benzeri yiyecek-içecek işletmelerinin sandalyeleri tamamen masif ahşaptan ya da alüminyum ve alüminyum çelik karışımı sandalyelerden olabilir.

#94

SORU:

Konaklama işletmelerinde yer alan yiyecek-içecek işletmeleri ile bağımsız çalışan yiyecek-içecek işletmelerinde bulunan araç ve gereçler ile malzemeler nelerdir?


CEVAP:
  • Masa ve sandalyeler
  • Masa örtüleri, kapaklar ve peçeteler
  • Servis arabaları
  • Seramik malzemeler
  • Cam malzemeler
  • Metal malzemeler
  • Özel takımlar

#95

SORU:

Daha çok evlerde kullanılan oval masalar restoranlar için neden uygun değildir?


CEVAP:

Yan-yana birleştirme imkânı olmadığından restoranlar için uygun bir masa şekli değildir. 


#96

SORU:

Masaların boyutları belirlenirken, uygulanan servis çeşidi ve işletmenin türü gibi özellikler neden dikkate alınmalıdır?


CEVAP:

Örneğin, bir kafe servisinde 70x70 cm kare masa boyutları iki kişi için yeterli olurken, alakart restoranda zengin bir menünün bulunması ve ana yemek tabaklarının 30-32 cm çapında olması işletmelerde iki kişilik bir masanın en az 80x80 cm boyutunda olmasını gerektirir. Aynı şekilde kafe, bistro ya da benzer tür yiyecek içecek işletmelerinde dört kişilik 80x125 cm boyutlarında masa şekli ideal kabul edilirken, serpme mezelerin masaya yerleştirildiği alaturka bir serviste dört kişi için 90x135 cm boyutlarında bir masa yeterli olabilir.


#97

SORU:

Masaların restoranlarda nerelere yerleştirilmesi uygun değildir?


CEVAP:

Masalar, mümkün olduğu kadar bakış açısı iyi olmayan duvar köşelerine, servis ofisi girişlerine ve tuvaletlere yakın yerlere yerleştirilmemelidir.


#98

SORU:

Masa tablasının üzerine örtülen ve masa örtüsünün kaymaması için, masa tablasının üzerine sabitlenen ya da kenarlarına lastik geçirilerek, masanın üzerinde kılıf gibi kullanılan moltonun faydaları nelerdir?


CEVAP:
  • Masa örtüsünün kaymasını önler,
  • Tabakların ve bardakların servisi sırasında gürültüyü önler,
  • Kaza ile dökülen içecekleri emerek, konukların üzerine akmasını engeller,
  • Masa örtüsünün düzgün durmasını sağlar,
  • Masa kenarlarını darbelere karşı korur,
  • Masanın ve masa örtüsünün ömrünü uzatır ve
  • Masa tablasını sıcaktan ve nemden korur.

#99

SORU:

Genellikle ikinci sınıf restoranlarda masaların üzerine örtülen kapakların faydaları nelerdir?


CEVAP:

Kapaklar, masa örtülerinin kirlenmesini önlemek, masa örtülerinin yaşam süresini uzatmak, masa örtülerinin yıkama maliyetlerini azaltmak için kullanılan bir kumaş malzemedir. Kapağın en büyük faydası masa örtüsüne göre değişiminin daha kolay olmasıdır. Kaliteli bir restoranda yeni gelen konuklar için, masa örtüsünün üzerine temiz yeni bir kapağın serilmesi kaliteli bir servisin göstergesi olarak kabul edilir. 


#100

SORU:

Peçetelerin kumaşı neden yıkatıldıktan sonra dikilmelidir?


CEVAP:

Çünkü yıkatılmadan dikilirse, pamuk kumaşlar yıkandığı zaman çekeceğinden peçetenin kare özelliği bozulur ve katlama sırasında sorunlar yaşanabilir.


#101

SORU:

Servis elemanı peçetesinin faydaları nelerdir?


CEVAP:
  • Sıcak yemek tabakları ile servis tabakları taşınırken, servis personelinin elinin yanmasını önler.
  • Yemek tabakları sol kolda taşınırken, servis elemanının ceket kolunun kirlenmesini önler. Bazı durumlarda, ana yemek tabakları kuzine ve ızgara üzerine konmuş ve altı kirlenmiş olabilir.
  • Yemek servis tabakları taşınırken yemek servis tabağı ile alt tabağın arasına yerleştirilir. Böylece yemek servis tabağının kayması ve alt tabağın çizilmesi önlenmiş olur; aynı zamanda hoş bir görüntü verir.

#102

SORU:

Yiyecek-içecek işletmelerinde sandalyelerin temizliği nasıl yapılır?


CEVAP:

Sandalyelerin ahşap kısımlarının temizliğinde, tıpkı masalarda olduğu gibi nemli bezle silindikten sonra, temiz kuru bir bezle kurulanmalıdır. Sandalyelerin kumaş kısımlarının temizliği ise, servis başlamadan önce fırça ya da süpürge makinesi ile yapılmalıdır. Eğer yemek lekeleri varsa, kumaşın boyasını çıkartmayan özel renkli kumaşlar için üretilen deterjanla temizlenmelidir. Konaklama işletmesinde halı yıkama makinesi varsa, bu makinelerin koltuk ve sandalyeleri temizleyen özel parçası ile temizliği yapılabilir.


#103

SORU:

bir yiyecek içecek işletmesinde sandalyelerin taşıma işlemi kaç şekilde gerçekleşir?


CEVAP:

Sandalyeleri taşıma işlemi; servis başlamadan önce (ön hazırlık sırasında) ve servis sırasında olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir.


#104

SORU:

Yiyecek-içecek işletmelerinde bir istasyon ya da postada çalışan servis elemanlarının servis sırasında kullandığı ve üzerinde reşo, tabaklar, bardaklar, takımlar ve menaj takımlarının yer aldığı büyük servis masalarının sayısı neye göre belirlenir?


CEVAP:

Servis masasının sayısı; restoranın büyüklüğü, restoranın konumu ve iş kapasitesine
göre değişiklik göstermektedir. İş kapasitesi yoğun ve restorandaki masalar birden fazla sirkülasyon yapıyorsa, her posta için ayrı bir servis masası ya da servis dolabı ideal olabilir. Eğer, lüks bir restoran ise ve sirkülasyon birden fazla değilse, aynı zamanda servis masası postaların merkezi bir yerinde ise, iyi düzenlenmiş bir servis masası 2-3 postaya hizmet edebilir. Servis masası, bazı küçük restoranlarda ana servant olarak da kullanılabilir.


#105

SORU:

Bir restorandaki servis dolabının şekli ve dizaynı hangi koşullara göre değişiklik gösterebilir?


CEVAP:
  • Menünün içeriği ve uygulanan servis çeşidi,
  • Servis dolabının hitap ettiği posta ve personel sayısı,
  • Postalardaki masa sayısı ve
  • Servis dolabına yerleştirilen malzemelerin çeşididir.

#106

SORU:

Konuk masasında hazırlanan flambe yemeklerin servisinde, etlerin konuk masasında kesilip porsiyonlanmasında, balıkların konuk masasında ayıklanarak fileto edilmesinde ve geridon servisinde konuk masasının yanına eklenen ilave küçük bir masaya ne ad verilir?


CEVAP:

Geridon


#107

SORU:

Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan servis arabalarının amacı nedir?


CEVAP:

Servis öncesi, servis sırasında ve servisten sonra yapılan işleri kolaylaştırmak, zaman kaybını azaltmak ve servise değişik bir atmosfer katmak amacıyla kullanılır.


#108

SORU:

Salata ve ordövr arabaları neden salata ve ordövr büfesi olarak tanımlanmaya başlamıştır?


CEVAP:

Salata ve ordövr arabası, geçmişte alakart restoranlarda salata ve meze çeşitlerinin teşhiri ve servisi için kullanılan özel bir arabaydı. Sonraları, konaklama işletmelerinde açık-büfe restoranlar giderek yaygınlaşmaya başlayınca, salata ve ordövr arabalarında teşhir edilen salata ve ordövr çeşitleri açık büfeye taşındı. Ancak, bağımsız restoranların konaklama işletmelerindeki restoranlara rakip olarak açılmasıyla, salata ve ordövr arabaları daha büyük ölçülerde yapılarak restoranların orta kısmına yerleştirildi. Böylece salata ve ordövr arabaları, salata ve ordövr büfesi olarak tanımlanmış oldu.


#109

SORU:

Falmbe arabaları ne için kullanılır?


CEVAP:

Flambe arabası, bazı yemek ve tatlıların konukların masasında pişirilmesi için kullanılan araca denir. Konuk masasında bazı ana yemekler ve tatlılar yüksek alkollü içkiler ile (viski, konyak, rom gibi) alevlendirilerek pişirilmektedir; bu içkiler yemek ve tatlılara değişik bir aroma vermekte ve yüksek alkollü içkiler sayesinde tavadan yükselen “mavi alevler” restorana farklı bir atmosfer katarak konukları büyülemektedir. 


#110

SORU:

Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan tabaklar şekil ve büyüklük açısından kaça ayrılır? Bunlar neledir?


CEVAP:

Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan tabaklar şekil ve büyüklük açısından üçe ayrılmaktadır:
• Düz Tabaklar
• Çukur Tabaklar
• Oval Tabaklar (Fayanslar)


#111

SORU:

Yiyecek içecek işletmelerinde kullanım amacına göre bardaklar nasıl sınıflandırılır?


CEVAP:
  • Şarap Bardakları
  • Köpüklü Şarap Bardakları
  • Brandy (konyak) Bardakları
  • Likör Bardakları
  • Özel Bardaklar

#112

SORU:

Osmanlı İmparatorluğunda çatal-bıçak kullanımı ne zaman başlamıştır?


CEVAP:

Osmanlı İmparatorluğu’nda da çatal ve bıçağın kullanımı oldukça geç bir zamana rastlamaktadır. Osmanlı padişahları kemikli et ile yapılan yemeklerini elleri ile yerlerdi. Pilav yerken kaşık kullanırlar, bulgur pilavını da genellikle yufka ekmeği ile yerlerdi. Daha açık bir anlatımla, yufka ekmeği kaşık görevi görürdü. Yoğurdu yerken ve hoşafı içerken de kaşık kullanmışlardır.


#113

SORU:

Yiyecek-içecek işletmelerinde kullanılan özel takımlar nelerdir?


CEVAP:
  • Balık Takımı (Balık Bıçağı-Balık Çatalı)
  • Istakoz Pensi
  • Istakoz Çatalı ve Kaşığı
  • İstiridye Çatalı
  • İstiridye Bıçağı
  • Havyar Kaşığı
  • Havyar Bıçağı
  • Salyangoz Maşası ve Çatalı
  • Yengeç Takımı
  • Kuşkonmaz Servis Küreği
  • Kuşkonmaz Maşası
  • Tranş Bıçak ve Çatalı
  • Fondü (Fondue) Çatalı
  • Pasta Bıçağı
  • Pasta Küreği
  • Pasta Maşası
  • Buz Maşası
  • Şeker Maşası
  • Çorba Servis Kepçesi
  • Dondurma Kaşığı
  • Çay Kaşığı
  • Limon Çatalı